Ukrayna’nın başkenti ve en önemli sanayi merkezlerinden biri olan Kiev, turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Son dönemde Rusya ile yaşanan krizin ortasında sıkıntılı zamanlar yaşayan Kiev’de görülmesi gereken çok yer bulunuyor ve şehrin tarihi noktalarını sizin için Kiev tarihi yerler listemizde sıraladık…
Kiev tarihi hakkında; Dinyeper Nehri kıyısında mütevazı bir ticaret limanı olarak macerasına başlayan Kiev, 10. yüzyılda Varangian Vikinglerinin eline geçmesiyle önemli bir ticaret merkezi olmuştu. Varanglıların şehirden gönderilmesinin ardından ise Kiev, bir Slav devleti olan Rusya’nın başkenti olmuştur.
Kyiv’in zaman içindeki muhteşem gelişimi hatırı sayılır miktarda düşman edinmesine neden oldu. 13. yüzyıla kadar olan saldırılar şehri pek etkilemese de, Moğolların saldırıları şehirde büyük tahribata yol açmış ve şehir Litvanyalıların işgaline direnemeyerek Litvanya Büyük Dükalığı’na katılmıştır.
16. yüzyılda Polonya-Litvanya topluluğuna dahil olan Kiev, 1654’te Rusya’nın ortaya çıkmasıyla bağımsızlığından oldu ve Rus egemenliğine girdi. 18. ve 19. yüzyıllarda Rusların hakimiyeti altında çok hızlı bir şekilde sanayileşen şehir, Avrupa’daki en zengin şehirlerden biri haline geldi.
II. Dünya Savaşı sırasında büyük acı çeken Kiev, uzun süre kaos içinde kalmış ve nihayet 24 Ağustos 1991 senesinde Ukrayna’nın bağımsızlığını almasıyla ülkenin başkenti olmuştur. Günümüzde Kiev, ne yazık ki bir kez daha savaş halindeki bir ülkenin başkenti olarak ülkede en büyük sıkıntıları yaşayan yerlerin başında geliyor.
Kiev’in en ünlüleri; Bağımsızlık Meydanı Kiev’e gelen turistler tarafından en fazla ziyaret edilen tarihi bölgeler arasındadır. Ayasofya Katedrali ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilmiş olan Kiev’in en ünlü tarihi yerleri arasında mutlaka görülmesi gereken bir noktadır.
Kiev gezi tavsiyesi;
Müzekart; Ziyaretçiler için en fazla avantaj sağlayan turist kartı olarak Kiev Pass tercih edilebilir. Kartla ilgili detaylar için yazımızın son kısmında ayırdığımız geniş rehberden bilgi alabilirsiniz.
Burası neresi? Kiev’in en önemli meydanı olan Bağımsızlık Meydanı, 1990’lı yıllarda bağımsızlık yanlısı gösterilere ev sahipliği yapmış ve 2004 yılındaki Turuncu Devrim’de dünya çapında bilinen bir meydan haline gelmiştir. 2013-2014 dönemindeki Euromaiden Devrimi ise geçmişteki bu olayların hepsini gölgede bırakmıştır.
Kentin merkez meydanı olarak değerlendirilen bu bölge, günümüzde birçok festival, konser ve geçit töreni gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Meydanda altı çeşme, bir şelale ve bir de Ukrayna’nın bağımsızlığını temsilen dikilmiş olan yüksek bir sütun bulunmaktadır ve insanlar için burası önemli bir buluşma noktasıdır.
Neden gitmeliyim? Özgürlük Meydanı, Kiev’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Buraya gelen ziyaretçiler birçok mağazanın, restoranın ve popüler ziyaret noktasının merkezinde bulunan bu meydanda Kiev’de konaklamak için değerlendirebilecekleri çok ideal yerler bulabilecektir.
Aklınızda bulunsun! Özellikle su fıskiyelerinin renkli bir şekle büründüğü akşam saatleri Bağımsızlık Meydanı’nın en keyifli zamanlarıdır.
Burası neresi? Hafta sonları ve tatil günlerinde sadece yayalara açık olan Khreshchatyk Caddesi, Kiev’in ana caddesi olarak kabul edilir ve oldukça popüler turistik destinasyonlardan biridir. Yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki caddede Stalinist mimarinin etkileri çok net bir şekilde hissedilmektedir. Bağımsızlık Meydanı caddenin en önemli buluşma noktasıdır ve buradaki Bağımsızlık Anıtı, 2001 senesinde Ukrayna’nın Rusya’dan ayrılışının 10. yılını kutlamak amacıyla dikilmiştir.
Çok geniş yollar ve 30 metrelik kaldırımlardan oluşan cadde üzerindeki yapılarda 1700’lü yılların mimari etkileri görülse de binaların çoğunluğu 1950’li yıllarda inşa edilmiştir. Oldukça pahalı mağazaların bulunduğu cadde boyunca çeşitli konaklama seçenekleri bulunsa da bu seçeneklerin pahalı olduğunu belirtmekte fayda var.
Neden gitmeliyim? Yoğun araç trafiğine kapatıldığı zamanlarda sokak sanatçılarına ve müzisyenlere ev sahipliği yapan bu tarihi cadde boyunca hem tarihi dokuyu hissedebilir hem de çok keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Bu cadde boyunca yürüyüş yapmak, Kiev’i hissetmenin en mükemmel yollarından biridir.
Burası neresi? Kiev’in en önemli caddelerinden olan Andreevsky Spusk, Vladimirskaya’dan başlayarak Desyatinnaya Caddesi’ne ve Contraktovaya Meydanı’na kadar uzanır. Geçmişin izlerinin görülebildiği cadde boyunca eşsiz Kiev manzaralarının tadını çıkarabilir, Andreevskaya Kilisesi’ni inceleyebilirsiniz. Dilerseniz Ivan Kavaleridze heykellerinin bulunduğu parka gidebilir ya da esrarengiz yapılardan biri olan Richard’ın Şatosu’nu da görebilirsiniz.
Andreevsky İnişi olarak adlandırılan kısım ise caddenin en dikkat çeken ve ilgi gören yerlerinden biridir. Caddeyi Podil bölgesine bağlayan bu iniş 720 metre uzunluğundadır ve Zamkova Hora’nın sarp tepesi boyunca parke taşlarla inşa edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Adeta bir sokak müzesi olan cadde boyunca dolaşırken birçok tarihi şey görebilirsiniz ve cadde boyunca 19. ve 20. yüzyılın bohem havasının hüküm sürdüğünü hissedebilirsiniz. Turistler caddenin renginden oldukça etkilenmektedir. Cadde boyunca ulusal el sanatlarını icra eden birçok kafe, restoran, sanat galerisi, tiyatro stüdyosu gibi ziyaretçileri kendine çekecek mekanlar da oldukça ilgi çekicidir.
Burası neresi? Kiev’e bağlı yerleşim yerlerinden biri olan Podil, tarihi havasıyla ziyaretçiler için Kiev’in görülmesi gereken yerleri arasında kabul ediliyor. Nehir kıyısında bulunan bu semt, bir tüccar mahallesiydi ve eskiden şehir merkezi olarak kabul edilmekteydi. 19. yüzyılda bölgede çıkan bir yangında yerle bir olan bölge, yeniden inşa edilmiştir.
Podil’in en turistik noktaları arasında, füniküler istasyonunun hemen yanında bulunan geniş Poshtova Ploscha (Posta Meydanı) ile Kontraktova Ploscha (Cotracts Meydanı) gelmektedir. Bu civarda bulunduğunuzda 18. yüzyıldan kalma tarihi bir çeşme olan Samson Çeşmesi’ni ve Samson heykelini de gördüğünüzden emin olun.
Neden gitmeliyim? Podil, Ukrayna’nın en prestijli üniversitesi ve çevresindeki birçok yemek yiyip keyifli bir şekilde zaman geçirecek, kültürel açıdan Kiev’in çok önemli yerlerinden biridir.
Burası neresi? Bir dizi kubbe ve zengin bir şekilde dekore edilmiş iç mekanı ile dikkat çeken Aziz Sofya Katedrali, Kiev’in en eski ve en önde gelen kiliselerinden biridir. Yapı, Kiev’deki önemli simge yapılardan biri olarak kabul ediliyor ve bu da Kiev’de gelenler için bu kiliseyi Kiev’in mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılarından biri yapıyor.
29 metre yüksekliğinde 13 adet Ortodoks tarzı kubbeyle bezenmiş olan Ayasofya Katedrali, 1037 senesinde inşa edilmiştir ve askeri bir zafere övgü niteliği taşımaktaydı. Katedralin yapıldığı yıllardan günümüzde çeşitli mozaik ve freskler ulaşıyor ve kilise sahip olduğu birçok özelliği ile 11. yüzyıl mimarisini çok güzel bir şekilde yansıtıyor.
Neden gitmeliyim? Pek çok detaya sahip olan Ayasofya Katedrali, Kiev’in önemli siyasi ve dini yapılarından biridir ve şehre gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken noktaların başında geliyor. Ayasofya Katedrali’nin Ukrayna’da bulunan yedi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki eserlerden biri olması da bu yapının oldukça önemli olduğunu bizlere gösteriyor.
Kaçırmayın! Katedrale geldiğinizde adeta bir düğün pastasını andıran çan kulesine çıkarak şehrin panoramik manzarasının tadını çıkarmayı ihmal etmeyin.
Burası neresi? Yaldızlı haçlarla bezenmiş yedi adet kubbeye sahip olan Aziz Volodymyr Katedrali, gösterişli silueti ile şehrin dolambaçlı sokakları üzerinde yükselir. Şehrin en önemli simge yapılarından olan kilisenin içine girdiğinizde, çoğu ziyaretçi için nefes kesici olan Bizans tarzı mimari ve sanatla karşılaşmak kilisenin en keyif verici anlarından biridir. Yaldızlı duvar resimleri, tablolar ve el oyması sanat eserleri eşsiz bir güzellik sunar.
Yapımı 1859 yılına dayanan kilise, Rus bağışçılardan toplanan bağışlarla yapıldı ve inşası yaklaşık 39 yıl sürdü. Roma yapı tekniklerinin bariz şekilde hissedildiği kilisenin en yüksek noktası 49 metre yüksekliğindedir ve kilisede Neo-Bizans mimari tarzı görülüyor.
Neden gitmeliyim? Katedral içindeki süslemeler ve etkileyici unsurlar türünün nadide örnekleri olması nedeniyle şehirde es geçilmemesi gereken önemli noktalardan biridir. Kilisede her yıl 15 Temmuz’da, kilisenin adandığı Aziz Volodymyr’e özel gün kutlanıyor ve ziyaretinizi bu tarihe denk getirirseniz sizin için daha anlamlı bir gezi olacaktır.
Aklınızda bulunsun! Ziyaret edecek olan hem kadınların hem de erkeklerin dini bir mekana uygun bir şekilde giyinmiş olması beklenir. Kadınların başörtüsü takması istenir. Ziyaret zamanlarına da dikkat etmek gerekmektedir.
Burası neresi? Kiev’e gelenler için Altın Kubbeli Katedral’i görmemek neredeyse imkansızdır ve şu andaki katedral yapısı aslında orijinalinin çok iyi bir replikasıdır. Orijinal katedral binası 1108 yılında inşa edildiğinde, şehirdeki tek altın kubbeli kiliseydi. Katedrali aslı ise Sovyet birlikleri tarafından II. Dünya Savaşı öncesinde, 1936-1937 yıllarında yıkılmıştır ancak şu anki yapı da manastırın eski ihtişamını yansıtma konusunda oldukça başarılıdır. Yeni kilisenin inşa edilmesi ise Ukrayna hükumetinin bağımsızlığı sonrasında bir proje olarak gerçekleşmiştir.
Neden gitmeliyim? Katedralin bulunduğu yere geldiğinizde katedralin koruyucu azizi olan Başmelek Mikhail’in birçok tasvirini inceleyebilir, alın kubbelerine ve gök mavisi boyamasına hayran kalabilirsiniz. Aynı zamanda katedral arazisi içinde bulunan, katedralle ilgili dini eserlerin sergilendiği ve katedralin tarih içindeki yolculuğunun belgelendiği sergiye ev sahipliği yapan müze de oldukça ilgi çekicidir.
Kaçırmayın! Katedrale ait arazinin hemen sağ kısmında bulunan anıt, Stalin’in 10 milyondan fazla Ukraynalı köylünün 1932-1933 yıllarında ölmeleri için açlığa mahkum edilmesinin anısını yaşatmaktadır. Katedral ziyaretiniz sırasında Ukrayna tarihi açısından çok önemli olan bu anıta da mutlaka zaman ayırmanızı tavsiye ediyoruz.
Burası neresi? Aziz Nicholas Katedrali, Ukrayna’nın başkenti olan Kiev’de inşa edilmiş ikinci Roma Katolik kilisesi olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Katedralin her biri 60 metre yüksekliğe sahip olan etkileyici kuleleri, şehrin siluetine önemli bir yere sahiptir. Kilisenin inşası 20. yüzyılın başlarında gerçekleşmiştir.
Tarihi bina 1970’li yıllarda O. Grauzhis ve I. Tukalevskiy isimli mimarlar tarafından restore edilmiştir. Restorasyondan önce bina, bir süreliğine Ukrayna güvenlik servisi tarafından karargah olarak da kullanılmıştır. Katedral günümüzde ise ayinlerin yanı sıra konserler için de değerlendirilmektedir.
Neden gitmeliyim? 1992 senesinden bu yana ayinlere ve çeşitli konserlere ev sahipliği yapan kiliseye gelerek, hem kilisenin mimarisini inceleyebilir hem de ayinlere ve konserlere katılabilirsiniz. Konser salonu için üretilmiş olan ve dört bine yakın borudan oluşan dev org ise binanın eşsiz mimari özelliklerini karşılama konusunda oldukça başarılıdır ve şu anda kilisenin en değerli hazinesidir.
Burası neresi? Kiev’in simge yapılarından bir diğeri de Aziz Andrew Kilisesi’dir ve kilise, şehrin en eski mahallelerinden Podil’de yer alıyor. Kiliseler çoğunlukla herkesin görebileceği tepelik bir noktaya inşa edilir ve Aziz Andrew Kilisesi de bunun en güzel örneklerinden biridir. Kilise, Büyük Catherine döneminde Rus mimar Bartolomeo Rastrelli tarafından hayata geçirilmiş bir projedir.
Aziz Andrew, Kiev’in koruyucu aziziydi ve kilise de ona ithaf edilmiştir. Kilise günümüzde çok önemli bir resim ve heykel koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Kilisenin diğer önemli özelliği ise etkileyici Barok mimarisidir. Geleneksel Ukrayna motifleriyle bezenmiş olan beş kubbeli, haç şeklindeki görkemli görünümü ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor.
Neden gitmeliyim? 18. yüzyıldan kalma kilisenin iç kısmı turistlere çok fazla açılmamaktadır. Bununla birlikte kilisenin dış kısmındaki muhteşem detaylar ise ziyaretçileri kendisine hayran bırakmayı başarıyor. St. Andrew Kilisesi aynı zamanda 2002 senesinde Almanya’da yayınlanmış olan “Dünya’nın 100 Harikası” kataloğuna girmeyi başarmış Ukrayna’nın 4 eserinden biri olması nedeniyle görülmeye değerdir.
Aklınızda bulunsun! Podil ve Dnipro Nehri’nin muhteşem manzarasını görmek için kilisenin etrafındaki platforma çıkabilirsiniz.
Burası neresi? Kiev’deki bu Ortaçağ Manastırı, 12. yüzyıl Kiev Rus mimarisinin en güzel örneklerinden biridir ve manastır içinde 17. ile 19. yüzyıl mimari unsurlarını birleştiren ünlü Aziz Cyril Kilisesi de bulunmaktadır. Dışarıdan bakınca orijinal Ukraynalı Barok mimarisinin unsurlarını yansıtan kilisenin iç mekanında ise, Kiev Rus mimari esintileri görülmektedir.
1140 senesinde inşa edilmiş olan manastır, Chernigov prensi Vsevolod Olgovich tarafından Kiev’in Dorohozhychi semtinde kurulmuş ve onun koruyucusu olarak kabul edilen İskenderiyeli Cyril’in adıyla anılmaya başlamıştır. Yangın vs. gibi çeşitli badireler atlatan kilisede, 1990 yılından bu yana her cumartesi ve pazar günleri ayinler yapılmaktadır.
1787 senesinde Çarlık Hükümeti tarafından kapatılan Cyril Manastırı, bir hastaneye dönüştürüldü ve daha sonra da Sovyet Ukrayna’da 20. yüzyılın ortalarına kadar bir akıl hastanesine dönüştürüldü.
Neden gitmeliyim? Kiev’in mimari kültürü hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler için Aziz Cyril Manastırı’nı görmelerini tavsiye ediyoruz.
Burası neresi? Mağaralar Manastırı, St. Anthony ve St. Theodosius isimli iki keşiş tarafından 11. yüzyılda mağaraların kazınmasıyla yapılmıştır. Manastır, Dnipro Nehri’nin üzerinde 28 hektarlık bir alanda bulunuyor. Keşişlerin takipçileri zamanla keşişlerin okuduğu, ibadet ettiği ve gömüldüğü yeraltı mezarları inşa ettiler. Manastır kompleksi, günümüzde hacılar için ülkedeki en kutsal toprakların başında gelmektedir.
Neden gitmeliyim? Mumyalanmış keşişlerle kaplanmış yeraltı labirentleri klostrofobik bünyeler için çok uygun olmasa da birçok ziyaretçi için bu manastırı gizemli ve ilgi çekici bir yer haline getiriyor. Turistleri bu manastıra çeken bir diğer önemli unsur ise altın kubbelerle bezenmiş kiliseler kümesinin sunduğu görsel şölendir.
Burası neresi? Rahmet Camii, 1996-2011 yılları arasında inşa edilmiştir ve Tuataras ismi verilen bölgedeki Müslüman cemaatin ibadethane ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Caminin yapılma fikri ise 1991 senesine uzanmaktadır. Kiev’de yaşayan Müslümanların bağışlarıyla yapılan caminin tamamlanması 15 yılı bulmuştur.
Caminin minaresi 27 metre yüksekliğindedir ve caminin toplam alanı 3200 metrekaredir. Camide aynı anda 3000 kişilik bir cemaat namaz kılabilir.
Neden gitmeliyim? Dini hoşgörünün sembollerinden biri olan Al-Rahma Camii, Kiev’de hem ibadet etmek hem de bu hoşgörünün izlerini takip edebilmek için iyi bir fırsattır.
Burası neresi? Bir dizi karmaşık hayvan heykeliyle bezenmiş olan Chimeras Evi, şehirdeki tuhaf mimariye sahip yapılar arasında bulunuyor. Wladyslaw Horodecki tarafından 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olan bu garip yapı, kendisinin özel mülküydü ve binada gergedan, timsah gibi farklı hayvanlara ait heykeller binanın dış cephesini kaplamaktadır.
Horodecki’nin av merakından dolayı evini bu şekilde süslediği bilinse de, yerli halk bu ürkütücü heykellerin canlanıp atlayacağı gibi gerçek dışı bir düşünceye sahiptir ve bu nedenle de ev, özellikle geceleri çok daha ürkütücü ve korkutucu olmaktadır.
Neden gitmeliyim? Bina günümüzde bazı resmi törenlere ve etkinliklere de ev sahipliği yapıyor ve ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Art Nouveau tarzındaki mimarisi özellikle mimari yapılara meraklı ziyaretçiler için etkileyici bir deneyim oluyor.
Burası neresi? Cesetlerin yakılması, İkinci Dünya Savaşı ve özellikle de Babı Yar’daki Nazi katliamından sonra 1960’lı yıllarda bölgede tartışma konusu olan bir durumdu. Tam bu sırada oldukça tuhaf bir şekle sahip olan neomodernist beton krematoryum Kiev’de inşa edilmiştir. Krematoryumun inşası yaklaşık 10 yıl sürmüş ve 1982 senesinde tamamlanmıştır.
Konunun hassasiyeti nedeniyle mimarlar yapıyı, insanların ölümle ilişkilendirmeyeceği bir şekilde tasarladılar. Cenaze törenine katılan kişileri sakinleştirmesi amacıyla yapıda beyaz rengi ve kıvrımlı hatlar tercih edildi. Bu eşsiz mimarideki krematoryum, Baikove Mezarlığı’ndaki Hafıza Parkı’nda bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Sıra dışı ve ürkütücü mimari yapılar ilginizi çekiyorsa Kiev Krematoryumu sizin için Kiev’de mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler arasında bulunuyor.
Burası neresi? Dinyeper Nehri’nin kıyısına konumlanmış bu muhteşem ahşap konak, Ukrayna’nın eski cumhurbaşkanı Viktor Yonukoviç’in eski ikametgahıdır. 620 m²’lik bir alanı kaplayan bu etkileyici yapı, Kiev’in son dönemlerdeki yeni turistik cazibe merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Neden gitmeliyim? Eski Başkanlık Sarayı’nı ziyaret ederek Yanukoviç rejiminin yozlaşmış yüzünü görebilir ve konağın keyifli bahçesini gezme şansına sahip olabilirsiniz.
Burası neresi? 1867 yılında mütevazı bir şekilde sanat dünyasının duraklarından biri olan Ukrayna Ulusal Operası, günümüzde Kiev’in en önemli kültürel dayanaklarından biri haline gelmiştir. 1897’de kurulan bale grubu ile binada gösterilen oyun listesi genişlemiş ve performanslar dansla zenginleşmiştir. Bina 1980 yılında meydana gelen büyük bir yangının ardından yeniden inşa edilmiştir ve günümüzde benzersiz bir mimariye, modern olanaklara sahiptir.
Kiev’deki en popüler kültürel merkezlerden biri olan bale binası, geçtiğimiz yüzyılda milyonlarca insanın Kuğu Gölü ve Fındıkkıran gibi klasik haline gelmiş gösterileri izlemesine olanak tanımıştır. Bale binası sadece gösteri izlemek için değil, etraftaki insanları izlemek ve bir şeyler yemek için de mükemmel bir yerdir.
Neden gitmeliyim? Neo-Rönesans tarzında inşa edilmiş olan bu etkileyici bina, hem mimarisi ile göz doldurmayı başarıyor hem de ziyaretçilerin Avrupa‘daki en önemli sanat duraklarından birini incelemesine olanak tanıyor.
Burası neresi? Adını çikolatayı anımsatan kahverengi renginden ve blok benzeri mimarisinden alan Çikolata Evi, Neo-Rönesans mimarisinin Kiev’deki en çarpıcı örneklerinden biridir ve 1901 senesinde inşa edilmiştir. Bina Kiev’in en lüks semtlerinden biri olarak kabul edilen Lypky’de bulunmaktadır.
Bina, avizeleri ve muhteşem oyma mağribi tavanları ile ziyaretçileri tarafından çok beğenilen bir mimari yapıdır. Binanın odaları ise Bizans, Art Nouveau ve Rönesans gibi mimari tarzlara göre isimlendirilmiştir. 2009 senesinde restorasyon sürecinden geçen Çikolata Evi, günümüzde Kiev Ulusal Rus Sanatı Müzesi’nin bir parçası olarak hizmet vermektedir ve önemli bir sanat galerisine ev sahipliği yapmaktadır.
Neden gitmeliyim? Hem bir sanat galerisi hem de muhteşem bir tarihi eseri aynı anda ziyaret etmek istiyorsanız Çikolata Evi’ne mutlaka zaman ayırmalısınız.
Burası neresi? Geçmişi 11. yüzyıla kadar uzanan Altın Kapı, Kiev Rus döneminden kalmadır ve Kiev’i güçlendirmek amacıyla büyük hizmetler vermiş önemli bir tarihi yapıdır. 13. yüzyılda Moğollar tarafından tahrip edilmiş olan yapı, buna rağmen 16. yüzyıla kadar kullanılmaya devam etmiştir.
18. yüzyılda tamamen toprak altına gizlenen kapı, 1832 yılında gerçekleştirilmiş olan kazı çalışmaları neticesinde gün yüzüne çıkarılmıştır. Geçmişteki haliyle karşılaştırılacak bir fotoğrafı olmayan kale, sadece kapıların nasıl göründüğüne dair sözlü bilgiler ve ortaya çıkarılan kalıntıları neticesinde restore edilmiştir. Bu da bazı insanların kalenin aslına uygun olmadığına dair iddialarda bulunmasına neden olmuştur.
Neden gitmeliyim? Günümüzde bir turist danışma merkezi olarak ziyaretçilere hizmet veren kapı, aynı zamanda Kiev Sofya Müzesi’nin bir şubesine de ev sahipliği yapmaktadır. Kiev’in simgesel yapıları arasında bulunan Golden Gate’ye geldiğinizde dilerseniz geleneksel kostümler giyinmiş satıcılardan kır çiçekleri satın alabilirsiniz.
Burası neresi? Ukrayna Devlet Başkanı’nın resmi tören evi olarak kullanılan Mariyinsky Sarayı, Barok mimarisi ile dikkat çekmektedir. İlk olarak 18. yüzyılın sonlarında Rus yönetimi esnasında inşa edilen saray, daha sonra yangın vs. gibi sebeplerle zarar görmüş ve yeniden inşa edilmek durumunda kalmıştır. Son olarak 2003-2017 yılları arasında sarayın cephesi ve iç kısmı tamamen restore edilmiştir.
Sarayın renklerine bakıldığı zaman Ukrayna hükümetinin onu kasıtlı olarak bayrak renklerine boyadığı düşünülebiliyor. Bununla birlikte sarayda kullanılan yumuşak sakin sarı, turkuaz ve beyaz sütunlar aslında Barok döneminin tipik bir örneği olduğunu bizlere gösteriyor.
Neden gitmeliyim? Saray Dnipro Nehri’nin kıyısında yer alan bu muhteşem saray, Ukraynalı ustaların ellerinden çıkan eserlerin yanı sıra kültürel ve tarihi hazinelere de ev sahipliği yaptığı için Kiev’in önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.
Burası neresi? Ukrayna’nın ilk müzesi olarak kabul edilen Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi, 1899 yılında, başarılı bir sanat hamisi olan Bohdan Khanenko tarafından kurulmuştur. Çok çeşitli sanat eserlerinden oluşan 40.000 parçalık koleksiyon, Doğu Slav kabilelerinin 9. ve 19. yüzyıllar arasındaki dönemine odaklanmaktadır.
Müze, tarihi bir binada hizmet vermektedir. Müzenin dış kısmında bulunan aslan heykelleri müzenin sembolleri arasında bulunmaktadır ve kimi zaman bu heykellerden ötürü müze, “Aslan Müzesi” olarak da anılmaktadır. Bu etkileyici bina Ukrayna’nın önemli mimarlarından olan Vladislav Gorodetsky tarafından tasarlanmıştır.
Neden gitmeliyim? Kiev’in sanat tarihine odaklanan müzede, ziyaretçiler 9. yüzyıldan başlayan ve günümüze kadar uzanan çok önemli bir koleksiyonu inceleme fırsatına sahip olmaktadır. Müzede aynı zamanda çağdaş sanatçıların eserleri de sergileniyor ve dünya çapında Doğu Avrupa sanatının önemli bir temsili olarak kabul ediliyor.
Burası neresi? Zafer Parkı içinde Rodina Mat ismi verilen Anavatan Anıtı’nın alt kısmında bulunan Büyük Vatanseverlik Savaş Müzesi, 1995 senesinde açılmıştır. Müze, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetlerin Nazilere karşı aldığı zafere odaklanıyor. Müzeye her yıl gelen binlerce ziyaretçi, bu döneme ait pek çok nesneyi ve hatırayı inceleme fırsatına sahip oluyor.
Müzede toplamda 15 ana sergi salonu bulunuyor ve bu salonlarda 17 binin üzerine nesne sergileniyor. Ana sergi binası üç kattan oluşuyor. Özellikle Şehitoloji ile askeri silahların sergilendiği bölümler ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.
62 metre yüksekliğindeki Anavatan Anıtı da müzeyi cazip kılan detaylardan biridir. Bir elinde kılıç ve bir elinde kalkan tutan bir kadını tasvir eden anıt, görenleri kendisine hayran bırakır. Son günlerde heykelin yönünün doğuya bakıyor olması, mevcut savaşın ışığında yeniden tasavvur ediliyor. Kadının tuttuğu kılıcın ağırlığı 12 ton civarındadır ve heykelin toplam ağırlığının ise 560 tonu bulduğu belirtilmektedir.
Neden gitmeliyim? Titanyumdan yapılmış olan Rodina Mat, Özgürlük Anıtı’ndan bile daha uzundur ve içerisinde muhteşem manzarayı seyredebileceğiniz seyir terası da yer almaktadır. Buraya gelmişken savaşta hayatını kaybedenlerin hatırlatıcısı olan Zafer Salonu ile Anma ve Hüzün Salonu da kesinlikle ziyaret edilmelidir.
Burası neresi? Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi, Ukrayna tarihi için çok önemli olaylardan biri olan, 1986 yılında Çernobil Santrali’ndeki patlamanın meydana geldiği geceye ve sonrasında yaşanan olaylara odaklan çok önemli bir müzedir. 26 Nisan 1992 tarihinde açılan müzede, Çernobil patlaması bütün detaylarıyla açıklanmaya çalışılmaktadır.
Neden gitmeliyim? Müze, insanlara geçmişte yaşanmış bu faciaya dair detayları anlatmak ve insanların bu konuda hakkında daha fazla bilgiye sahip olmasını sağlamaktadır. Siz de 36 yıl önce yaşanmış Çernobil faciasını bütün detaylarıyla ele almak isterseniz bu müzeye uğrayabilirsiniz.
Burası neresi? Andriyivskyy Descent üzerinde bulunan 19. yüzyıldan kalma bu tarihi ev, 20. yüzyılın en sevilen Rus yazarlarından biri olan ve Kiev’de doğup büyüyen Mihail Bulgakov’a 1906 ile 1919 yılları arasında ev sahipliği yapmıştır. Bu güzel ev günümüzde Mihail Bulgakov’un hayatına ve romanlarına adanmış bir müze olarak ziyaretçilerini kabul ediyor.
“The Master and The Margarita” isimli romanıyla hafızalara kazınan yazarla ilgili bu müzeyi bu kadar cezbedici kılan şeylerin arasında “Whiter Guard” isimli romana ilham kaynağı olmasıdır. Müzenin kurulması 1989 senesinde gerçekleşmiştir ve müzede şu anda 500’ü yazara ait çeşitli şahsi eşyalardan oluşan 4 bin civarında nesne sergilenmektedir.
Neden gitmeliyim? 20. yüzyılda yaşlanmış olan ev, gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile yeni görünümüne kavuşmuştur. Çeşitli noktaları beyaza boyanmış olan tarihi ev, 100 yıl önceki görünümüyle ziyaretçilerin yazarın hayatında keyifli bir yolculuğa çıkmasına olanak tanıyor.
Burası neresi? Uçaklara ve özellikle Sovyet donanmasına ilgi duyan ziyaretçiler için muhteşem bir hazine olan Devlet Havacılık Müzesi, Zhulyany Havalimanı’nın eski terminal binasının güncellenmesi ile hayata geçirilmiş Kiev’deki önemli müzeler arasında yer almaktadır.
Müze, 2003 senesinde ilk insanlı uçuşun gerçekleştirilmesinin üzerinden 100 yıl geçmesinin anısına açılmıştır. Eski Sovyet ülkeleri genelinde bu türdeki en büyük ikinci müze olan Devlet Havacılık Müzesi içinde 70’in üzerinde uçak sergilenmektedir ve filoya her geçen gün yeni uçaklar da eklenmektedir.
Neden gitmeliyim? Müzeye gelenler Ilyushins, Antonovs, Sukhois, Tupolevs, Yakovlevs ve tabii ki efsanevi Mikoyan-Gurevich Design Bureau (MiGs) tarafından üretilmiş uçakları inceleyebilmekte, sekiz yolcuya kadar taşıma kapasitesine sahip bir ulaşım aracının yanında hem de bir savaş gemisi olan Mi-24 gibi helikopterlerin boyutlarına şaşırabilirsiniz.
Burası neresi? 19. yüzyıldan kalma bir kalenin içindeki Tuvalet Tarihi Müzesi, pek de kulağa hoş gelmeyen bir konu üzerine kurulmuştur: tuvaletler. Müzede günlük yaşamın tabu ve iğrenç olarak kabul edilen bir parçası olan tuvaletler hakkındaki bilgiler ve nesneler eğlenceli ve ilginç bir sunumla ziyaretçiler için sergilenmektedir.
2007 senesinin eylül ayında ziyarete açılan Tuvalet Tarihi Müzesi, muhtemelen tarih derslerinde öğretilmeyen tuvaletle ilgili bilgilerle doludur. Ziyaretçiler 5.000 yıl öncesinde tuvaletlerin nasıl göründüğünü, Orta Çağ’da tuvaletlere neden “gardrop” denildiğini ve Leonardo Da Vinci tarafından icat edilen bir tuvaletin nasıl çalıştığını görebilmektedir.
Müze, tuvaletle ilgili dünyanın en büyük hediyelik eşya koleksiyonunu da içeriyor. 580 tuvalet biblosu arasında geleneksel porselen taht heykelcikleri ile klozet şeklindeki kül tablaları, anahtarlıklar ve çakmaklar gibi oldukça sıra dışı hediyelik eşyaları bu müzede bulabilirsiniz. Müze sahip olduğu bu özellikle Guinnes Rekorlar Kitabı’na da dahil edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Mısır kireçtaşı klozet oturaklarından modern klozetlere kadar birçok klozet türünü kapsayan Tuvalet Tarihi Müzesi, dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından paylaşılan günlük bir deneyimin merceğinden tuvalet kültürünü ve tarihini keşfetme imkanı sunuyor.
Burası neresi? Andriyivskyy Descent ile ilgili birçok etkileyici hikaye bulunuyor ve 1991 yılında açılan bu müzenin çıkış noktası da bu tarihi caddedir. Bu müze, size bu cadde ile ilgili aklınıza gelebilecek bütün önemli bilgileri sunuyor ve ziyaretçilerin 20. yüzyılın atmosferini sonuna kadar hissetmesi için çok akıllıca tasarlanmıştır.
Müze içindeki vitrinlerde geçmişten gelen 7 binin üzerinde nesneden oluşan bir sergi bulunuyor ve içeride eski kartpostallardan eskizlere, kıyafetlerden antika nesnelere kadar aklınıza gelemeyecek kadar çok çeşitli nesne bulunuyor. Sahip olduğu bu etkileyici özelliklerle ziyaretçilerini kendisine çeken One Street Museum, dünyadaki ilk ve tek cadde müzesi olma özelliğini taşımaktadır.
Neden gitmeliyim? Müzede cadde ve bu caddede yaşamış insanlarla ilgili sayısız bilgi ziyaretçileri bekliyor. Bu caddeyi ziyaret ederken caddenin geçmişini zihninizde canlandırma istiyorsanız Kiev tarihi yerler listenize bu sıra dışı müzeyi de dahil etmelisiniz.
Burası neresi? Bir kısmı 16. yüzyıldan kalma olan 300 civarındaki geleneksel yapıdan oluşan Halk Mimarisi Müzesi, şehrin özellikle Orta Çağ dönemine odaklanmaktadır. Ukrayna’nın farklı bölgelerinden nakledilen evlerin bulunduğu müze içinde özellikle hafta sonları çeşitli etkinlikler ve yarışmalar düzenlenmektedir. Bu festival zamanlarında şarkı söyleme, dans etme ve yemek yeme gibi çeşitli etkinlikler sayesinde ziyaretçilerin keyifli zamanlar geçirmesine olanak sağlanır.
Müze kompleksi, Kiev şehir merkezine yaklaşık 12 kilometre mesafede yer alır ve ulaşım oldukça rahattır. 17. yüzyıldan başlayarak 20. yüzyıla kadar olan zaman dilimine ait ilginç ahşap kiliseler, evler, çiftlikler ve yel değirmenleri gibi çeşitli yapılar sergilenmektedir.
Neden gitmeliyim? Ukrayna’nın çeşitli bölgelerini temsil eden yedi köye ayrılan müze içinde Ukrayna’nın doğu, batı ve güney bölgesine ait mimari unsurları inceleyebilir ve çok keyifli bir öğleden sonra geçirme fırsatını yakalayabilirsiniz. Özellikle festival zamanına denk geldiyseniz bu açık hava müzesinde muhteşem keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
Burası neresi? Görüntü olarak mumu andıran bu anıt, Sovyetler döneminde Joseph Stalin tarafından 1932-1933 yılları arasında Ukrayna’yı hedef almış olan kıtlıkta hayatını kaybeden 10,5 milyon insanın anısına dikilmiştir. “holodomor” kelimesi de Ukraynaca “açlıktan ölüm” anlamına gelmektedir. Müzenin açılışı 2008 senesinde, soykırımın 75. yılında gerçekleşmiştir ve müze, 2010 senesinde ulusal müze statüsüne kavuşmuştur.
Müze binası içinde kurban edilmiş Ukraynalılara ait Ulusal Hafıza defteri ile 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar olan dönem içindeki Ukrayna halkının yaşamına dair nesneler sergilenmektedir. Müze arazisi içinde aynı zamanda “Çocukluğun Acı Anıları” heykeli gibi sembolik nesneler de dikkat çekicidir.
Neden gitmeliyim? Müzeyi ziyaret edenler nefrete ve insan hakları ihlallerine karşı direnmeyi, insan onurunun korunması gerektiğini ve demokratik bir yaşamın ne kadar önemli olduğunu öğrenir. Müzeyi ziyaret edenler aynı zamanda 21. yüzyıl dünyasında çeşitli ülkelerde hala devam eden “kıtlık terörüne” odaklanmaktadır.
Burası neresi? Kiev’in önemli tarihi pazarlarından biri olan Besarabsky Pazarı, Khreshchatyk’in güney kısmında bulunuyor. 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olan tarihi pazar binası, Polonyalı bir mimar olan Henrik Julian Gay tarafından tasarlanmıştır.
Pazardaki tezgahların çoğunda babushki ismi verilen yaşlı Ukraynalı teyzeler satış yapmaktadır. Tezgahlarda fiyat etiketi beklemeyin çünkü pek göremezsiniz çünkü buradaki insanlar alışverişlerinde mutlaka pazarlık yaptığından etiket olsa bile pek bir anlamı kalmıyor. Eğer siz de burada alışveriş yapmayı planlıyorsanız pazarlık yapma yeteneğinizi geliştirmenizi öneriyoruz.
Neden gitmeliyim? Her ne kadar birçok tabela ile kaplanmış olsa da bir Ukraynalı gibi alışveriş yapma deneyimi yaşamak için bu tarihi pazara mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz. Buraya geldiğinizde alışveriş yapmasanız bile çok lezzetli ürünlerin satıldığı kafe ve barlarda bir şeyler yiyip içebilir ve atmosferin fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Burası neresi? Babyn Yar, Avrupa’da Naziler tarafından soykırıma uğrayan insanlar için oluşturulan en büyük toplu mezarlardan biridir. Nazilerin Babyn Yar bölgesinde 1940’lı yıllarda yaklaşık 100.000 kişiyi öldürerek Kiev’deki Yahudi nüfusunu yok etmeyi amaçladığı belirtilmektedir. Yaşanan bu katliamla ilgili detayları Oleny Telihy’nin kuzeydoğusunda bulunan parkın girişinde öğrenebilirsiniz.
Anıt mezar menora (yedi kollu şamdan) şeklindedir ve 1991 senesinde katliamın 50. yıldönümünde dikilmiştir. Anıtın dikilmesi soykırımın kabulünün ilk resmi işareti olmuştur. 2016 yılında kurulan bir komisyon burada daha kapsamlı bir anıtın yapılması amacıyla çalışmaları başlaması yönünde karar almıştır.
Neden gitmeliyim? Babi Yar katliamı, Kiev tarihi açısından unutulmaz ve acı verici olaylardan biridir ve bu katliamın anısına yapılmış olan anıt da Kiev’in geçmişini yakından tanımak isteyen ziyaretçiler için Kiev gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunması gereken yerlerden biridir.
Burası neresi? Kemer, 1982 senesinde Ukrayna ile Rusya arasındaki dostluğun sembolü olarak inşa edilmiştir. Şu anda iki ülke arasındaki savaş düşünüldüğünde bu kemerin oldukça ironik durduğunu söyleyebiliriz. 50 metre çapındaki bu devasa anıt, 7 Kasım tarihinde SSCB’nin 60. yıldönümünü anmak için açılmıştır. Kemerin alt kısmında da madalya tutan iki adam heykeli bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Kemer Druzhby Narodiv Parkı içinde bulunuyor ve bu park alanı içinde görebileceğiniz daha pek çok ilgi çekici şey de vardır. Etkileyici bir manzaraya ev sahipliği yapan bölge, özellikle harika gün batımı manzarası ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Nasıl temin edilir? 8 Ağustos 2017 tarihinde turistlerin kullanımına sunulan Kiev Pass, turist iletişim merkezlerinden temin edilebilmektedir. Kartla ilgili bütün detaylar için Kiev Pass resmi web sitesini inceleyebilirsiniz ancak şu anda Ukrayna’nın içinde bulunduğu savaş durumundan dolayı siteye erişilememektedir ve dolayısıyla da kartın kullanımı da sıkıntılı olabilir.
Ne kadar süre geçerlidir? Kartın 24, 48 ve 72 saatlik geçerliliği bulunan versiyonlarından size uygun olanını tercih edebilirsiniz.
Ücreti nedir? Karta 24 saat için 15€, 48 için 25€ ve 72 saat için ise 35€ ücret ödeyerek sahip olmak mümkündür.
Avantajları nelerdir? Kiev Pass kartına sahip olan kişilerin değerlendirebileceği avantajları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…