Kiev

Ukrayna’nın başkenti ve Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biri olan Kiev, aynı zamanda ülkenin idari, ekonomik, bilimsel, kültürel ve eğitim merkezi. Nüfusu 3 milyondan fazla olan kent Dinyeper Nehri’nin kıyısında mükemmel bir konuma sahip. Paha biçilemez tarihi ve kültürel anıtların şehri Kiev, her yaştan insana, her zevke ve bütçeye hitap eden bir şehir. Kiev’in sanatı ve mimarisi dünya hazineleri olarak kabul edilir. Birçok ünlü sanatçı, şair ve yazar bu kentin eşsiz güzelliğini tasvir etme konusunda da gayet başarılı.

11. yüzyıla tarihlenen olağanüstü mozaiklere ve fresklere sahip olan Ayasofya Katedrali; birkaç manastır ve katedral içeren Kievo-Percherskaya Lavra, tarihi 1037 yılına kadar uzanan Kiev Altın Kapısı, St. Andrew Barok Kilisesi, 19. yüzyıldan kalma muhteşem St. Vladimir Katedrali ve daha pek çok ilgi çekici yer ile turistlerin akınına uğrayan Kiev, genellikle Ruslar ve Ukraynalılar tarafından “tüm şehirlerin anası” olarak anılır. Kiev’in tarihi merkezinde her yerde geçmişin ruhunu iliklerinize kadar hissedebilirsiniz.

Zengin kültürel hayatı ile ön plana çıkan Kiev, özellikle tiyatro severlerin bayılacağı türde etkinliklere yıl boyu ev sahipliği yapıyor. Çoğu performans Ukraynaca ya da Rusça dillerinde sergileniyor. Yakın zamanda yenilenmiş olan Kiev Opera Binası, opera gösterilerinin yanı sıra balerin performanslarının da ev shaibi oluyor. Ivan Franko Tiyatrosu ise Ukrayna drama, komedi ve müzikallerin merkezi olma özelliğini taşıyor. Şehrin sayısız müzesinde ve sanat galerisindeki sergileri de gezebilirsiniz.

Kiev ayrıca Ukrayna’nın bilimsel ve eğitim merkezi olma unvanına sahip. Doğu Avrupa’daki ilk bilimsel kuruluşlardan biri olan ünlü Kiev-Mogilyanskaya Akademisi de dahil olmak üzere çeşitli bilim akademileri ve üniversiteler de burada yer alıyor. Ukrayna’nın yüzölçümü bakımından en büyük şehri olma unvanını taşıyan Kiev, ülkenin en çok öne çıkan sanayi ve ticaret merkezi. Kiev’in başlıca endüstrileri arasında gıda işleme (özellikle pancar şekeri), metalürji, makine imalatı, makine aletleri, , kimyasallar, inşaat malzemeleri ve tekstiller yer alıyor. Ukrayna ekonomisinin gelişmesi, kentin ticari faaliyetlerine büyük ölçüde ivme kazandırmış durumda.

Bu doğal güzellikler ile çevrili kentin tarih kokan sokaklarında gezinin, eşsiz güzelliğini ve geçmişine yolculuk yapın. Elbette Kiev’deki konaklamanız en unutulmaz deneyimlerinizden biri olacak. Kentin tamamını keşfetme gibi bir düşünceniz varsa eğer seyahatinizi en az 4-5 gün olarak ayarlamanızı öneriyoruz. Slavonik şehirlerin en eskilerinden olan Kiev, yüzyıllar boyunca Rusya’nın en önemli tarihi ve kültürel merkezi olmaya devam etti. Günümüzde Ukrayna başkentinin kültürel hayatı son derece zengin ve çeşitlidir ve çok çeşitli deneysel ve geleneksel stilleri temsil eder.

Resmi dilin Ukraynaca ve resmi para biriminin de Ukrayna Grivnası olduğu Kiev, hem Türkiye hem de Avrupa’nın ve Ukrayna’nın diğer şehirleri üzerinden hava yolu ve de kara yolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz bir kent. Pasaporta sahip olup olmadığı fark etmeksizin her Türk vatandaşının çipli kimliği ile Ukrayna’nın başkenti Kiev’e seyahat etmesi mümkün.