Kayseri Mutfak Kültürü
Beş bin yıllık tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir olan Kayseri dünyanın en eski kentlerinden biridir. Dolayısıyla da sahip olduğu birçok yöresel ve kültürel zenginliği vardır. Bu zenginlik Kayseri mutfağına da yansımaktadır. Ülkemizin her şehrinin kendine has yöresel yemekleri vardır. Kayseri’nin de kendine has yöresel yemeklerinin ünü ülke sınırları dışına çıkmıştır. Özellikle de Kayseri adıyla özdeşleşmiş olan sucuk, pastırma ve mantı şehrin en ünlü yemeklerindendir.
Ülkemizin geleneksel yemekleri denilince insanın aklına gelen ilk yemeklerden biri mutlaka Kayseri yemeklerinden biridir. Her damak zevkine hitap eden lezzetlerin bulunduğu Kayseri mutfağı genel olarak et yemeklerinden ve hamur işlerinden oluşur. Onlarca çeşit mantısını, sucuğunu, pastırmasını zaten bilmeyen yoktur. Bunların dışında yağlaması, cıvıklısı, çemeni, tahinli katmeri, nevzinesi şehrin en çok tanınan yemekleri arasındadır. Kayseri’ye giden misafirler adeta ziyafet sofralarıyla karşılaşır. Şehrin birbirinden lezzetli o kadar çok yemeği var ki kısa ziyaretlerde hepsinin tadına bakmak neredeyse imkânsızdır. İşte sizin için hazırladığımız Kayseri’nin birbirinden güzel yöresel yemekleri listesi.
Pratik Bilgiler
Kayseri’den Alınabilecek Yiyecekler: Kayseri, ülkemizin dört mevsim gezilecek yerlerinden biri. Bu şehir, her seyahat konseptine hitap eden zenginlikleri içerisinde barındırıyor. Tarih ve kültürüyle olduğu kadar mutfağıyla da özellikle de gurme gezginlere hitap ediyor. Şehir merkezindeki çarşı yerlerinde ve Melikgazi’de yer alan Forum Kayseri ve Kayseri Park AVM’de yöreye özgü el sanatı hediyelik eşyalardan yiyeceklere pek çok şeyi bulabilirsiniz. Kayseri denilince akla şüphesiz ilk olarak mantı geliyor. Şehrin genelinde meşhur Kayseri mantısını dondurulmuş hazır paketler halinde satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra sucuk, pastırma ve gilaburu meyvesi alabilirsiniz. Tüm bu ürünleri ve daha fazlasını nereden almanız gerektiğine dair bilgileri yazımızda sizlerle paylaştık.
Kayseri’nin En Meşhur Tatlısı: Kayseri mutfağı yemekleriyle olduğu kadar tatlılarıyla da şehri ziyaret edenlerin gönlünü fethediyor. Kimi tatlılar evlerde yapılırken, kimi tatlıları da şehir merkezinde pek çok tatlıcı ve pastanede bulabiliyorsunuz. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyecek olan gilaburu suyunu öncelikle denemenizi tavsiye ederiz. Daha sonra yemeklerinizin üzerine deneyebileceğiniz tatlılar da bulunuyor. Bunlar; altın kesesi, yoğurt tatlısı, düğümlü tatlı, aside tatlısı, nevizene tatlısı ve elde kesme kadayıf tatlısıdır. Tüm bu tatlıları da pek çok lokanta ve restoranın menüsünde bulabilir aynı zamanda tatlıcılar ve pastaneler de paket olarak satın alarak Kayseri tatlarını evinize kadar taşıyabilirsiniz.
Kayseri’den Alınabilecek Doğal Ürünler: Kayseri, doğal ürünleri çeşitlilik bakımından fazlasıyla bulabileceğiniz şehirlerimizden biridir. İlk olarak olmazsa olmaz kahvaltılık sucuk ve pastırma Kayseri’de alabileceğiniz doğal ürünlerin başında gelmektedir. Daha sonra şehir merkezinde kapalı çarşı ve baharatçılar çarşısına uğrayarak bakliyatlardan satın alabilir, siyez unlu tarhana, erişte, mantı ve çemen gibi ürünleri bulabilirsiniz.
Kayseri denilince akla ilk gelen yemeklerden birisidir. Birçok çeşit mantı yapılsa da en ünlüsü Kayseri usulü mantıdır. Özelliği de bir kaşığa 40 tane sığacak kadar küçük küçük yapılmasıdır. Ünü ülke sınırlarını aşan bir lezzet olan Kayseri mantısı, tüm Anadolu’ya da Kayseri’den yayılmıştır. Ülkemizin her yerinde her sofrada yerini alan Kayseri mantısı şehre gidenlerin tabak tabak yediği bir yemek!
Kayser mantısının özelliği diğer mantılara göre daha sulu olmasıdır. Özenle açılan ve küçük küçük kesilen hamurların içerisine kıyma konur ve kapatılır. Su, salça ve yağ ile hazırlanan suda pişirilir ve suyu ile birlikte servis edilir. Baharat olarak karabiber ve reyhan kullanılarak lezzetine lezzet eklenir. Yerken üzerine sumak eklemeden de olmaz. Mutlaka mantı yemişsinizdir ama gerçek mantı yemek istiyorsanız mutlaka Kayseri’de yemelisiniz.
Kayseri yöresel yemekleri listesinde ilk sıralarda olmayı hak eden bir yemek var sırada. Ülkemizin birçok yöresinde yapılan tiride benzer. Yufka ve etin buluştuğu yemek hem lezzetiyle hem de doyuruculuğuyla Kayseri mutfaklarında en çok yapılan yemekler arasındadır. Anadolu’nun birçok yerinde önemli günlerde yapılır ve kalabalıkla birlikte afiyetle yenir.
Rulo şeklinde sarılan yufkaların üzerine tiftiklenen beyaz et veya kırmızı et konuluyor. Özel olarak hazırlanan sosun üzerine dökülmesiyle ortaya harika bir lezzet çıkıyor. Üzerine de isteğe göre ince kıyılmış maydanoz ekleniyor. Kayseri ziyaretlerinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden biri olan Kayseri tiridini mutlaka Kayseri’de denemelisiniz.
Geleneksel sofralarımızın olmazsa olmazı olan pilavın en güzel hali Kayseri’de yapılıyor. Daha tadına bakmadan görüntüsü ile bile insanı kendine hayran bırakan örgülü pilav, Kayseri’nin en güzel görsele sahip olan yemeklerinden biridir. Klasik pilavlardan sıkılıp farklı bir alternatif arayanların çok seveceği örgülü pilav, Kayseri sofralarında sıklıkla yerini alır. Özellikle de misafir sofralarının olmazsa olmazıdır.
Lezzetiyle adından söz ettiren yemek, son dönemlerde oldukça popüler olmuş ve ünü şehrin sınırlarını aşmıştır. Şerit halinde kesilen hamurların kafes şeklinde tepsiye dizilmesi ve içerisine iç pilav dökülmesiyle hazırlanan yemek oldukça zahmetlidir ve biraz da el becerisi ister. Pilavın içine konulan fıstık ve kuş üzümü yemeğin lezzetini taçlandırır. Kafes şeklinde hamurların fırında nar gibi kızarmasıyla ortaya görsel bir şölen çıkar.
Bir çeşit yabani pırasa olan çiriş otundan yapılan çiriş yemeği Erzurum ve Kayseri yöresel yemekleri arasında yerini alır. Mevsiminde tüketilebilecek en güzel sebzelerden biri olan çiriş otunun sağlığa olan faydaları saymakla bitmez. Sağılığa faydalarının yanında oldukça da lezzetli bir yemek olan çiriş yemeği, akşam yemeklerinde ekmek bana bana yiyebileceğiniz bir lezzet.
Taze taze toplanıp temizlenen otlar yağda soğan ve salça ile birlikte kavrulur. İsteğe göre bulgur ve pirinç eklenir ve böylece doyuruculuğu da artar. Yerken üzerine yoğurt eklendiğinde ise lezzeti iki katına çıkar. Yapımı çok kolay olan yemeği Kayseri’de, Kayserili hanımların elinden yerseniz lezzetine doyabilirsiniz.
Kayseri’nin Develi ilçesi ile özdeşleşmiş olan cıvıklı Develi Cıvıklısı olarak bilinir. Ülkemizin birçok yerinde yapılsa da asıl cıvıklı Develi ilçesinde yapılan Kayseri cıvıklısıdır. Konya etli ekmek ve Samsun terme pidesine benzeyen bir çeşit kavurmalı pide olan cıvıklı Kayseri’nin hamur işleri ile ünlü mutfağına verilebilecek en güzel örneklerden bir tanesidir.
Buğday unundan hazırlanan mayalı hamur ince açılır. İç harcı da koyun bel ve kaburga etlerinden hazırlanır. Ete domates, biber gibi çeşitli sebzeler eklenerek hazırlanan iç harcı hamurun üzerine serilir ve taş fırında pişirilir. Düğün, bayram gibi özel günlerin vazgeçilmezi olan cıvıklı pide sevenlerin de çok seveceği bir lezzet. Kayseri’de birçok restoranda develi cıvıklısı yiyebilir kendinize ziyafet çekebilirsiniz.
Kayseri yöresel yemekleri listemizde sırada yine bir et yemeği var. Zaten Kayseri yöresel yemeklerinin çoğunda da et bulunuyor. Sucuklu köfte de Kayseri mutfağının sevilen et yemeklerinden biri. Adı sucuklu köfte ama içinde sucuk yok. Köfteyi yaparken çemen gibi sucuk baharatları eklendiğinden dolayı bu adı alıyor. Yiyenler de sucuk mu yoksa köfte mi yediklerine karar veremiyor.
Sucuk baharatları en güzel hali ile Kayseri’de bulunuyor. Bu baharatlarda sadece sucuk ve pastırmada kullanılmakla kalmayıp enfes köfteler yapılıyor. Çoğunlukla koyun ve kuzu kıyması ile yapılan köfte farklı lezzetiyle özellikle sucuk ve köfte sevenlerin favori yemeği oluyor. Ülkemizin her şehrinde Kayseri yöresel yemeklerini bulup tatma imkânınız olsa da gerçek sucuklu köfteyi mutlaka Kayseri’de denemelisiniz.
Kayseri yöresel yemekleri denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri mantı diğeri de Kayseri pastırmasıdır. Geleneksel bir Türk yemeği olan Kayseri pastırması, ülkemizin başka şehirlerinin de yöresel yemekleri arasındadır. Ancak ünü ülke sınırlarını da aşan Kayseri pastırması bir başkadır. Tarihi oldukça eskilere dayanan pastırma imalatı şehirde 17. yüzyıldan beri yapılmaktadır ve ciddi bir endüstri haline gelmiştir. Günümüzde de dünyanın birçok yerine ihracatı yapılmaktadır.
Çiğ sığır eti baharatlarla harmanlanıp belirli işlemlerden geçiyor ve Kayserili pastırma ustalarının elinde çemen ile kaplanıyor. Ancak çemen sevmeyenler için çemensiz de yapılıyor. Kahvaltıdan akşam yemeklerine kadar tüm öğünlerde yenilen pastırmayı, şehre gelen turistler kilolarca alıyor ve Kayseri havasını evlerine taşıyor.
Kayseri mutfağı denilince akla gelen ilk lezzetlerden biri olan yağlama, mantı ve pastırma kadar olmasa da son zamanlarda Kayseri yöresel yemekleri arasında popüler olmaya başlamıştır. Görsel olarak lahmacuna benzeyen yağlama deneyen bazı kişilere göre lahmacuna fark atacak bir lezzete sahiptir. Şehre giden misafirlere mutlaka tattırılan yemek, önemli günlerde ve kalabalık sofralarda da başköşede yerini alır.
İlk olarak nefis kıymalı harç hazırlanır. Yoğrulan hamur ince ince açılır ve üzerine kıyma, soğan, domates, salça ve çeşitli baharatlarla hazırlanan harç konulur. Bir kat hamur ve bir kat kıyma şeklinde dizilir ve servis ederken de üzerine yoğurt dökülür. Damaklarda unutulmayacak bir tat bırakan Kayseri yağlaması şehirde ilk denemeniz gereken yemeklerden bir tanesidir.
Geleneksel Kayseri mutfağının en sevilen sulu yemeklerinden biri olan kurşun aşı bazı yörelerde lülük aşı olarak da bilinir. Kayseri mutfağında önemli bir yere sahip olan yemek, yöresel sofraların da vazgeçilmez yemeklerinden biridir. İçerisindeki bol malzemelerle oldukça doyurucu ve besleyici olan kurşun aşı, Kayseri mutfağının vazgeçilmezleri olan et ve bakliyatlarla yapılıyor.
Yemeğin yapımı biraz zahmetli ve oyalayıcı olsa da yerken bütün zahmetine değiyor. Dana etinden hazırlanan misket büyüklüğünde köfteler kavruluyor. Daha sonda domates ve biber salçası eklenerek suda kaynatılıyor. Kaynadıktan sonra da içerisine haşlanmış nohut ve mercimek ekleniyor. Tam bir protein deposu olan kurşun aşı yemeği ekmek banarak yemeyi sevenlerin favorisi oluyor. Tek başına bir ana yemek olan kurşun aşını denemeden şehirden ayrılmamanızı öneririz.
Adını sadece Kayseri’de duyabileceğiniz bir et yemeği var sırada! Dana kuyruğu anlamına gelen pöç, dana kuyruk sokumu kemiğidir. Sakatat olarak algılansa da aslında sakatat değildir. Dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde farklı isimlerde ve farklı şekillerde pişirilen pöç şifalı bir et çeşidi olarak bilinir. Pöç suyundan şifa deposu çorbalar yapılsa da Kayseri’de en çok tercih edilen pöç kebabıdır.
Etler parçalara ayrılarak tuz ve karabiberle marine edilir. Una bulanarak öncelikle kızgın tavada mühürlenir. Mühürlendikten sonra güveç tencerelere konularak 2-3 saat kadar pişirilir. Piştikten sonra da suyundan pilav yapılır. Yanında domates, soğan ve biber ile servis edilerek pilavla birlikte harika bir ana yemek olur. Başka bir yerde bulamayacağınız Kayseri usulü pöç kebabı denemeniz gereken lezzetlerin başında gelir.
Kayseri’nin tarihi ilçesi Talas ilçesine özgü bir yemek olan ayvalı tahinli yaprak sarma, herkesin bildiği yaprak sarmalarının pabucunu dama atacak cinsten. Bu harika yöresel yemek oldukça farklı bir sarma türüdür. Pirinç, ayva rendesi, soğan, şeker, tuz, karabiber ve naneli bir dolma harcı hazırlanıyor. Asma yaprakları ile sarılan kalem gibi sarmalar tepsiye diziliyor ve fırında pişiriliyor. Piştikten sonra da üzerine tahin gezdiriliyor.
Ülkemizin hemen hemen her yöresinin mutfağının olduğu gibi Kayseri mutfağı da oldukça çok sevilen bir sarmaya sahiptir. Hem de diğer sarmalardan oldukça farklı bir sarmaya. Herkesin çok alışık olmadığı lezzet genellikle deneyenler tarafından çok seviliyor. Siz de farklı bir lezzet arıyorsanız Kayseri’ye yolunuz düşerse mutlaka bu farklı sarmayı denemelisiniz.
Kayseri denilince akla ilk gelen yemeklerden biri olan mantının Kayseri’de pek çok farklı çeşidi yapılıyor. En popüler olanları da sulu bir şekilde yapılan klasik Kayseri mantısı, yağ mantısı ve tepsi mantısıdır. Kayseri mantısından daha büyükçe kesilen hamurların içerisine kıyma konuluyor ve iki ucundan içleri görünecek şekilde kapatılarak tepsiye diziliyor. Suda değil fırında pişiriliyor. Böylece iki kat daha lezzetli oluyor.
Şehrin en sevilen yöresel yemeklerinden biri olan tepsi mantısı, hem tadıyla hem de görselliğiyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Kayseri mutfaklarında özellikle misafirlere yapılan tepsi mantısının üzerine servis sırasında yoğurt, salçalı sos, pul biber ve olmazsa olmaz sumak ekleniyor ve lezzetine lezzet katıyor. Özellikle sulu mantı sevmeyenler Kayseri’de mutlaka tepsi mantısını denemelidir.
Kayseri’de oldukça meşhur olan çemenin sadece pastırmada kullanıldığını düşünmek yanlış olur. Çemene sofralarında fazlasıyla yer veren Kayserililer, çemenden farklı farklı tarifler ortaya çıkarıyor. Bunlardan biri de özelikle kahvaltı sofralarının ve çay saatlerinin vazgeçilmesi olan çemenli ekmektir!
Kayserililer çemenin içerisine ceviz ve baharat ekleyerek kahvaltılık ezme olarak tüketiyor. Ev yapımı ekmek kıvamında hamur hazırlanır. Çemenin içerisine de ceviz ve kekik ilave edilir. Sürülebilir kıvama gelmesi için de tereyağı ve su ilave edilir. Elips şeklinde açılan hamurun içerisine çemenli karışım sürülür ve rulo şeklinde sarılır. Bıçakla kesilerek tepsiye dizilir ve fırında pişirilir. Fırında pişerken etrafa yaydığı koku ile iştah açan çemenli ekmek Kayseri kahvaltılarında mutlaka tüketilmelidir.
Çeşit çeşit mantının yapıldığı Kayseri’de en meşhur mantılardan biri olan yağ mantısı var sırada. Yağ mantısı klasik Kayseri mantısından farklı olarak mayalı hamurla yapılıyor ve mantılar biraz daha büyük ve kalın oluyor. Bu nedenle de görünüş olarak pişiye benziyor. Ancak pişiye benzeyen hamurların içerisinde soğan, kıyma ve baharatlardan hazırlanan iç harcı bulunuyor.
Mantı hamuru biraz kalın olacak şekilde açılıyor. Kare şeklinde kesilip içerisine kıymalı harç ekleniyor ve kapatılıyor. Sonrasında ise klasik mantı gibi suda haşlamak yerine yağda kızartılıyor. Adını da buradan alıyor. Kızardıktan sonra üzerine yoğurt ve tereyağında kızdırılmış baharatlı sos dökülüyor. Ve afiyetle tüketiliyor. Kayseri sofralarından eksik olmayan bu enfes mantıyı şehirde birçok restoranda sipariş verebilirsiniz.
Asırlık bir tarihe sahip olan Kayseri mutfağının sevilen hamur işlerinden biri var listemizde. Ülkemizin birçok şehrinde farklı çeşitlerde katmer yapılıyor. Ancak sadece Kayseri’de tahinli katmer yapılıyor. Hamur işlerini özellikle de katmer seviyorsanız Kayseri usulü tahinli katmere bayılacaksınız. İster şekerli ister şekersiz yapılan katmer kahvaltılarda, ara öğünlerde atıştırmalık olarak çayın yanında harika gidiyor.
Kayseri usulü tahinli katmer elde açılan hamur ile yapılıyor. Yufka şeklinde açılan hamurun üzerine ılık yağ ve tahin karışımı ekleniyor ve sarılıyor ve tercihe göre içerisine toz şeker serpilerek fırına veriliyor. Çıtır çıtır pişen katmerler kat kat hamuru, ağızda dağılan kıvamı ile deneyenleri kendine hayran bırakıyor. Kayseri’de fırınlar ve marketler dâhil birçok yerde bulabileceğiniz bu lezzeti denemeden şehirden ayrılmamanızı öneririz.
Geleneksel Türk mutfağına yakışır bir lezzet var sırada. Tıpkı adı gibi saraylara layık bir pilav saray pilavı! En çok sevilen sokak lezzetlerinden biri olan tavuklu pilava benzeyen saray pilavı, Kayseri’de de birçok lokantada ve restoranda yapılmaktadır. Her ne kadar klasik tavuklu pilava benzese de hem yapılışı hem de lezzetiyle çok farklı.
Klasik tavuklu pilavdan farklı olarak Kayseri usulü saray pilavında kullanılan tavuk haşlamak yerine sotelenerek yapılıyor. Tereyağında sotelenen tavuk tane tane pirinç pilavı ile buluştuğunda ortaya efsane bir lezzet çıkıyor. Yanında tavuklu pilavın olmazsa olmazları biber turşusu ve ayran ile servis ediliyor. Bildiğiniz tavuklu pilavları unutun ve Kayseri’ye yolunuz düşerse saray pilavını denemeden şehirden ayrılmayın.
Ülkemizin birçok yöresinde yaşayanların daha önce adını bile duymadığı bir meyve olan gilaburu, Kayseri’de yetişen ve görünüş olarak kiraza benzeyen bir çalı meyvesidir. Sağlığa olan faydaları yaygınlaştıkça son yıllarda popüler olmaya başlayan meyve daha çok yetiştirilmeye başlanmış ve ünü ülke sınırlarının dışına çıkmıştır. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen meyvenin suyu da en az meyvesi kadar popülerdir hatta meyvesinden daha çok tercih edilir.
Kayserililerin en sevdiği içeceklerden biri olan gilaburu suyu, antioksidan ve C vitamini deposudur. Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmesinden kilo vermeye yardımcı olmasına kadar birçok faydası vardır. Alışık olmayanlara tadı biraz buruk gelse de sıcak yaz günlerinde içinizi serinletir. Vücuda olan faydalarının daha etkili olabilmesi için de yemeklerden önce içilmesi tavsiye edilir. Günümüzde internetten bile satışı yapılan gilaburu suyunu, Kayseri seyahatlerinizde de temin edebilir evinize giderken yanınızda götürebilirsiniz.
Kayseri tatlıları listemizde ilk sıralarda olmayı hak eden geleneksel Kayseri mutfağının en çok sevilen tatlılarından biri var sırada. Nevizene tatlısı! Kayseri mutfaklarında düğünlerde, bayramlarda, kız isteme törenlerinde yapılan tatlı ana malzemesi pekmez olan oldukça lezzetli bir tatlıdır. Kayseri Gesi Bağlarında yetişen üzümlerin pekmezinden yapılırsa daha bir lezzetli olur.
Yüzyıllardan beri bölgede pişirilen ve Kayseri mutfağının gözdesi haline gelen tatlının içerisinde pekmez, yoğurt, tahin, ceviz, un ve yağ gibi malzemeler bulunuyor. Bol cevizli hamur yoğrulur ve fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üzerine pekmezli soğuk şerbet dökülür. Oldukça koyu kıvamlı olan tatlının şerbetini çekmesi biraz zaman alsa da hazır olduktan sonra her lokması beklendiğine değer. İçerisindeki malzemelerle tam bir enerji deposu olan nevizene tatlısı, Kayseri’de birçok pastane ve kafede bulunabilir.
Anadolu’nun birçok farklı yöresinde yapılan aside tatlısı, özellikle Gaziantep yöresine ait bir tatlı olarak bilinir. Aside tatlısı, tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan bir şehir olan ve o medeniyetlerin izlerini günümüze kadar taşıyan Kayseri şehrinin yöresel yemekleri listesinde de yerini alır. Kayseri mutfağının sevilen tatlılarından biri olan aside tatlısı, hem hafif olması hem de yapımının kolay olması nedeniyle çok fazla tercih edilir.
Aside, un helvasına benzer ama daha yumuşak kıvamlıdır. Ağızda dağılan yumuşacık kıvamıyla damaklarda lezzet patlaması yaşatır. Sadece un, şeker ve tereyağı ile yapılan tatlı akşamları hemen yapılıp çayın yanında afiyetle yenir. Bu hafif ve lezzetiyle fark yaratan tatlıyı Kayseri’ye yolunuz düşerse mutlaka denemenizi öneririz.
Şehrin sembolü haline gelmiş yemekleriyle tüm ülkeye nam salmış olan Kayseri mutfağı, oldukça zengin bir tatlı menüsüne sahiptir. En çok bilinen geleneksel tatlılardan olan aside ve nevizene kadar olmasa da düğümlü tatlı da Kayseri mutfaklarında sıklıkla yapılan tatlılardan biridir. Özellikle de yapımı kolay olması nedeniyle Kayserili hanımların ani gelen misafirlere yapılan tatlıların başında gelir.
Hazırlanması oldukça pratik olan Kayseri’nin sevilen tatlısı, hazırlanan hamura düğüm şekli verilerek pişirilmesi ve üzerine soğuk şerbet dökülmesiyle hazırlanır. Tatlı o kadar pratik ki şerbeti kaynatmaya bile gerek yok. Kayseri evlerine misafir olursanız karşınıza çıkma olasılığı çok yüksek olan tatlıyı denedikten sonra damaklarınızda bıraktığı lezzeti bir daha unutamayacaksınız.
Şerbetli tatlı seven ama hafif bir lezzet arayanların bir numaralı tercihi olmaya aday bir tatlı olan yoğurtlu tatlı, görünüş olarak revaniyi andıran bir tatlıdır. Kek şeklinde hazırlanan tatlının özelliği yoğurt ve irmik oranının un oranından fazla olmasıdır. Böylece ortaya ağızda dağılan yumuşacık bir tatlı çıkar.
Kayserililer bu tatlıyı daha çok bayramlarda ve özel günlerde yapıyor. Un, irmik ve bolca yoğurttan kek hamuru kıvamında hamur hazırlanıyor. Tepsiye dökülerek pişiriliyor ve piştikten sonra üzerine şerbeti dökülüyor. Antep fıstığı da serpiştirilince servise hazır hale geliyor. Yumuşacık şerbetli hamuru ve az yağlı yapısıyla damaklarda lezzet patlaması yaşatacak bu hafif tatlıyı Kayseri’ye yolunuz düşerse mutlaka denemelisiniz.
Kayseri’nin meşhur tatlılarından biri olan altın kesesi, krep hamurlarının içi doldurularak altın kesesi şeklinde katlanmasıyla yapılıyor. Adını buradan alıyor. Sunumuyla fark yaratan tatlı özel misafirlere hazırlanan davet sofralarında başköşede yerini alıyor. Şekli itibariyle de özellikle çocuklar bu tatlıya bayılıyor.
Bildiğimiz krep hamuru kakao eklenerek yapılıyor. Krepler pişirildikten sonra içerisine kremşanti ekleniyor ve ister kürdanla kapatılıyor ister iplerle bohça şeklinde kapatılıyor. Pratik olmasını isteyenler günümüzde hazır krema kullansa da, Kayseri usulü asıl altın kesesi tatlısı ev yapımı kremayla yapılıyor ve bu şekilde iki kat lezzetli oluyor. Çikolatalı krep ve yumuşacık kremanın eşsiz birleşiminden oluşan tatlıyı kayseri ziyaretlerinizde mutlaka deneyin.
Ülkemizde baklavadan sonra insanın aklına ilk gelen şerbetli tatlı şüphesiz kadayıf tatlısıdır. Kayseri yöresel tatlıları listesinde de öyle bir tatlı var ki kadayıf sevenlerin aklını başından alacak. Ülkemizin birçok yerinde tatlı yaparken hazır paketlenmiş kadayıf kullanılıyor ancak Kayseri’de kadayıflar elde açılarak kesilerek hazırlanıyor. Elde kesme kadayıf adı da buradan geliyor.
Elde açılan kadayıf hamuru incecik şeritler halinde kesiliyor ve tepsiye diziliyor. Bol ceviz içi de eklenerek fırında nar gibi kızarana kadar pişiriliyor. Fırından çıktıktan sonra da üzerine şerbeti dökülüyor. Tercihe göre üzerine tahin dökülerek tüketiliyor. Bol Antep fıstığı serpilerek de lezzetine lezzet ekleniyor. Bir kere denedikten sonra bir daha aklınızdan çıkaramayacağınız bu lezzeti Kayseri’de birçok tatlıcıda deneyerek damaklarınızı şenlendirebilirsiniz.
Binlerce yıllık tarihi ve gelenekleriyle, oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Kayseri’nin yöresel mutfağı sizlerle paylaştık. Mantının her çeşidinden, pastırmasının üzerindeki çemenine kadar lezzetli yemekleriyle meşhur olan Kayseri, lezzet tutkunları için zengin bir sofra sunuyor.
Kayseri yöresel yemekler yazımıza sizlerin de eklemek istediği başka yöresel yemek önerileri var ise aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…