Kayseri

Erciyes Dağı’nın eteklerinde kurulu, Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden ve en güzel şehirlerinden biri olan Kayseri, yüzyıllar boyunca sayısız medeniyete kucak açmış kadim bir kent. Nüfusu bakımından Türkiye’nin en kalabalık 14. şehri olma özelliğini taşıyan Kayser yaklaşık 1,5 milyona yaklaşan bir nüfusa sahip. Toplamda 17.170 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Kayseri, Kocasinan, Hacılar, Develi, Akkışla, Bünyan, Melikgazi başta olmak üzere 16 ayrı ilçeyi sınırları içerisine almış durumda. Yüzölçümü bakımından İç Anadolu Bölgesi’ndeki en büyük 3. şehir olma unvanın elinde bulunduran Kayseri, aynı zamanda ülkenin en hızlı gelişen ve modernleşen kentleri arasında bulunuyor.

“Mimar Sinan’ın Memleketi” lakaplı Kayseri, her adımda ziyaretçilerine farklı bir zaman dilimine ışınlamayı başarıyor. Hanları, camileri, medreseleri, müzeleri, kervansarayları ve el değmemiş doğal güzellikleri ile her görende hayranlık duygusu uyandıran Kayseri, ülkenin önde gelen gastronomi kentlerinden de biri aynı zamanda. Şehrin en sembolik yapıları arasında gösterilen Kayseri Kalesi ile şehir turunuza hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz. Şehrin en kalabalık meydanlarından biri olan Cumhuriyet Meydanı’nda ziyaretçilerini selamlayan Kayseri Kalesi, Roma Dönemi’nden bugüne kadar ayakta kalmayı başarabilmiş önemli bir tarihi yapı.

Kayseri der demez akla ilk gelen yerlerden biri olan Döner Kümbet, Selçuklu Dönemi’nden kalan ve inşa tarihi 1289 senesine kadar uzanan tarihi bir yapı. Sarımtırak bir rengi olan bu kümbete Kayseri merkezden 10 dakikalık bir yürüyüş yaparak ulaşmanız mümkün. Bir Mimar Sinan eseri olan Kurşunlu Camii ise klasik Osmanlı mimarilerinin en güzel örneklerinden biri.

Kovalı, Akköy, Yamula gibi baraj göllerinin yanı sıra Sarı Göl, Tuzla Gölü, Yay Gölü gibi doğal göllere de ev sahipliği yapan Kayseri’de gezilip görülecek çok sayıda yer olduğu için seyahatinizi en az 3 – 4 gün şeklinde ayarlamanızı tavsiye ediyoruz. Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alan Kayseri’nin genelinde Orta Anadolu ikliminin etkileri görüldüğü için yaz ayları inanılmaz sıcak ve kurak; kış ayları da oldukça soğuk geçiyor. Kayseri’yi kötü hava koşulları olmadan gönül rahatlığı ile gezmek isterseniz nisan mayıs ya da eylül, ekim aylarını tercih edebilirsiniz. Tabii Kayseri’de kayak yapmak isterseniz eğer aralık, ocak veya şubat ayında Erciyes Kayak Merkezi’ni ziyaret edebilir, oradaki otellerden birinde konaklayabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak rafting severler Zamantı Irmağı’nı; yamaç paraşütü deneyimini yaşamak isteyenler de Ali Dağı’nı gezilecek yerler listesine dahil edebilir.

İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Kayseri, Ankara’dan 316 km ve İstanbul’dan 763 km uzaklıkta yer almakla birlikte Kahramanmaraş, Adana, Nevşehir, Niğde, Yozgat ve Sivas illeri ile de sınırlarını paylaşıyor. Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden otobüs seferinin olduğu Kayseri’ye Erzurum Ekspresi, Van Gölü Ekspresi veya Doğu Ekspresi aracılığı ile nostaljik bir yolculuk yaparak ulaşabilirsiniz. Hava yolu ile Kayseri’ye gelmek isteyenler İstanbul kalkışlı, Kayseri Havalimanı varışlı uçuş seferlerini araştırabilir.