Hakkında; Kaş, beş belde ve 48 şirin köyüyle toplamda 47.594 nüfusu bulunmaktadır. Antalya’nın küçük tatil beldesinin geçmiş zamanlardaki adı Antiphellos yani Kaş dağlarla çevrili olup, önünde masmavi Akdeniz sularına sahiptir. Tam karşısında bulunan Meis Adası’na yay şeklinde karşı gelen Kaş’ın ismi de buradan gelmektedir. Farklı coğrafya ve doğal yapıya sahip ilçede birçok tarihi ve kültürel yapıya da ev sahipliği yapmaktadır.
Kaç günde gezilir; Seyahatiniz için 2-3 gün ayırmanız yeterli olacaktır.
Ziyaret için en uygun zaman; Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Kaş ilçesine gelinecek en uygun zaman dilimi Mayıs-Eylül ayları arasıdır.
Müze kartarı; Türkiye’nin genelinde geçerliliği olan Müzekart ile Kaş’ta yer alan turistik noktaları ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Havalimanı/Merkez Uaşım; Ulaşım Rehberi yazımızda tüm bilgileri detaylı şekilde bulabilirsiniz. Merkez ilçe ile arasında 170 kilometre olup, otobüs ile yapacağınız 1 saat 40 dakikalık bir yolculuğun ardından ulaşım sağlayabilirsiniz.
Burası Neresi? Akçagerme Plajı Kaş’a 3 kilometre uzaklıkta bulunuyor olup, işletmesi Kaş Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi tarafından sağlanmaktadır. 200 metre uzunluktaki mavi bayraklı plaj, çakıl taşlarıyla doludur. Ancak bölge bölge kumlu olması sebebiyle Altın Plaj olarak da adlandırılmaktadır. 2010 yılında almaya hak kazanan plaj, temiz oluşu her sene bayrağı almayı başarmıştır.
Neden Gitmeliyim? Ilık bir deniz suyuna sahip olan Akçagerme, son derece berraktır. Sığ seviyedeki deniz genellikle çocuklu aileler ve yüzmeyi çok iyi bilmeyen kişiler tarafından daha çok tercih edilmektedir.
Okula ait işletme tüm imkanları gelen ziyaretçilerine sunuyor olup, yemek ve yiyeceklerin fiyatları da oldukça makuldür. Bir kır lokantası ve kafe mevcut. Kafe, plajın yanında yer alıyor ve tost, hamburger, sandviç gibi hızlıca bulabileceğiniz ürünler mevcut. Burada harcadığınız ücretler direkt olarak okula gitmektedir. Hem böylelikle yardımcı olmuş olursunuz.
Plajın arka kısmında tepede yer alan Turizm Park Kır Lokantası, göz alıcı manzarasıyla bölgedeki en güzel noktalardan biri. Lokanta menüsü alakart şeklinde olup, turizm okulu öğrencileri tarafından hazırlanmaktadır.
Turizm Park Lokantası, Kaş merkezden Akçagerme’ye kadar olan göz alıcı güzellikteki sahil şeridi manzarasıyla oldukça hoş bir mekan. Bu lokanta Alakart restoran olarak hizmet veriyor ve menüdeki yemekler burada öğrenciler tarafından hazırlanıyor.
Başka bir önemli özelliği ise halk plajı olması, yerli ve yabancı turistleri kendine çekmektedir. Plajda pek çok spor aktivitesi yapılıyor olup; voleybol sahası, çocuk parkı, tenis kortları, plaj voleybolu sahası, basketbol sahası, amfi tiyatro, beach bar, havuz ve su kaydırakları gibi olanakları barındırıyor. Verilen hizmetlerden bahsetmişken; bu tam teşekküllü tesiste özel duşlar, tuvaletler ve otoparkta yer alıyor.
Kaçırmayın! Lokantanın tam bitişiğinde çam ağaçlarıyla bezendiği mesire alanı, plaja gelen ziyaretçilerin piknik yapabilecekleri manzarası hoş bir yer. Dilerseniz dışarıdan balık, et, tavuk ne isterseniz getirerek yapabilirsiniz. Plajın hemen arkasında kamp alanı mevcut. Burada kendi çadırınızı getirerek kurabilir veya kiralayabilirsiniz.
Burası Neresi? Çukurbağ Yarımadası’nda konumlanan Hidayet Koyu, Kaş ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Koyun ismi, daha önceleri koyda yaşayan Hidayet adındaki bir adamdan almaktadır.
Neden Gitmeliyim? Zeytin ağaçlarının yeşillikleri arasında saklanan koy, mavi ve yeşilin kucaklaştığı en güzel yer diyebilirim. Koyu tek kelime ile anlatmak gerekirse akvaryum demek yanlış olmaz. Berrak ve temiz suyu ile Kaş’ta bulunan en güzel koylar arasında yer alıyor. Hidayet Koyu’nda kumsal bulunmuyor. Denizin tabanı çakıl taşlardan ve kumsal yerine kayalıklar yer alıyor. Burada Orfoz ve Caretta Caretta canlıları görebilmeniz ve onlarla yüzmenin keyfini çıkartabilirsiniz.
Eskiden yoğun olarak gelinen bölgede 2015 yılında restoran, konaklama ve beach hizmeti veren Blanca Beach Hotel açılmıştır. Böylelikle konsepti değişmiş olup, gelen ziyaretçi kitlesi de değişmiştir. Beachte gelenlerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek duş ve tuvalet gibi imkanlar sağlanmaktadır. Ücreti karşılığında şezlong ve şemsiye kiralamak da mümkün olmaktadır.
Tesis çevredeki diğer yerlere oranla biraz daha pahalı. Buna rağmen yaz dönemlerinde popüler olarak tercih edilip yoğunlaşmaktadır. Boş şezlong bulmak için sabah saat 10:00’dan önce gitmeniz gerekiyor. Bu kalabalıktan kaçmak istiyorsanız hafta içi gelmeyi tercih etmelisiniz.
Burası Neresi? Çukurbağ Yarımadası’nda bulunan Belediye Halk Plajı, oldukça temiz ve geniştir. Hem kumun hemde çim bulunuyor olup, dilediğiniz noktada güneşlenebilirsiniz.Masmavi derin denizinde yüzebilmek için iyi yüzme bilmeniz gerektiğini belirtmem gerekiyor. Su altı akvaryum gibi olup, yanınıza gözlük almanız gerektiğini düşünüyorum.
Neden Gitmeliyim? Kafesinden tutun restoranına ve hatta çocuk parkına kadar tüm hizmetler mevcut. Kafe ve restoran hizmetlerinden gayet uygun fiyatlara yararlanabiliyorsunuz. Özel aracı ile gelecekler için genişçe bir otopark da bulunmaktadır.
Burası Neresi? Kaş ilçe merkezine en yakın denize girilebilecek yerlerden bir tanesi olup, 1,3 kilometre kadar uzaktadır. Üç bir tarafı ağaçlarla çevrili olan koyun diğer yerlere nazaran daha sessiz olması sebebiyle kafa dinlemek için genellikle tercih edilmektedir.
Deniz suyu, dağdan akan kaynak suyun buraya karışmasından ötürü biraz soğuk. Ancak denizin rengi gözünüzü alamayacağınız turkuaz rengine sahip, içerisinden çıkmak istemeyeceğiniz kadar da temizdir. Deniz tabanı çakıl taşlarından oluşan Büyük Çakıl Plajı’na gelirken deniz ayakkabısı getirmeniz gerekiyor.
Plajda yan yana sıralanmış 6 tane beach ve restoran hizmet vermektedir. Plajdaki şezlong ve şemsilere kadar yiyecek ve içecek götürmektedirler. Yemek yiyip içtiğiniz takdirde şezlong ve şemsiyeler için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Ayrıca yeme-içme fiyatları da gayet makul fiyatlarıdır. Plaj yaklaşık olarak 1000 kişi kadar kapasiteye sahip olup, özel otoparkı mevcuttur.
Kaçırmayın! Burada bulunan restoranlarda gün batımı eşliğinde bir akşam yemeği mutlaka yemelisiniz. Tam denizin yanına kurulan masalarda çakıl taşlarının üstünde hoş bir ambiyans yaşayarak, leziz yemeklerin tadını çıkartabilirsiniz.
Burası Neresi? Adalar manzarasına sahip İnceboğaz, hem yüzebileceğiniz hem de manzarasını doya doya izleyebileceğiniz nadir yerlerdendir. Çukurbağ Yarımadası’nın en ince bölümünde yer alan İnceboğaz, açık ve kapalı olmak üzere iki plaja sahiptir.
Her iki plaja da Çınar Beach hizmet vermektedir. Şezlong ve şemsiyeleri yiyecek ve içecek aldığınız takdirde ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Ama almayacaksanız da her ikisi içinde 10 TL ödeyerek kiralayabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Açık bölgede ki plaj oldukça yoğun olarak rüzgar alıyor olup, dalgalıdır. Kapalı kısmı ise rüzgara karşı kapalı ve suyu daha sıcaktır. Sığ suyu seviyesinde olup, genellikle çocuklu aileler için uygundur.
Uyarı; Kumsalının çakıllı olması nedeniyle plaj ayakkabılarınız ile gelmeniz tavsiye edilir.
Burası Neresi? Kaputaş Plajı, her yıl yaz dönemlerinde yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Plajın en büyük özelliği, kanyon ağzında bulunuyor olması. Muazzam turkuaz renge sahip denizi son derece temiz ve birinci derece sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.
Neden Gitmeliyim? Bu denli güzel renge sahip olmasının sebebi ise denizin altında kaynayan doğal su kaynağı ile dağdan gelen saf suyun buluşmasından dolayıdır. Plaj, çakıl taşları ve kumla ile karışık olup deniz seviyesi oldukça sığdır ve mavi bayrak almaya hak kazanmıştır. Her ne kadar çakıl taşı olsa da ayaklarınızı acıtacak cinsten değil.
Büyük dalgaların görüldüğü denizdir desek yanlış olmaz. Hızla sahile çarpan dalgaların yarattığı köpükler oldukça hoş görüntüler oluşturmaktadır. Toplamda 187 basamağı katederek inip ulaşabileceğiniz Kaputaş’ta bir de tesis bulunuyor. Gerçi son dönemlerde basamak sayısı yarıya indirilmiştir. Tesisin kafe hizmetinin yanında şezlong ve şemsiye hizmeti de bulunmaktadır. Her biri 10 TL’ye kiralayabilirsiniz. Sabah saatlerinde plaj daha sessiz ve sakin.
Burası Neresi? Kaş’a yaklaşık olarak 43 kilometre uzaklıkta yer alan Patara Plajı, 12 metre uzunluğunda ve 1500 metre genişliğinde dünyadaki ilk en uzun plajı olma özelliğine sahiptir. İsmini ise, Patara Antik Kenti’nden almıştır. Doğal sit alanı olarak koruma altına alınan plaj, el değmemiş havasını hala korumaktadır. Rüzgara açık olan yapısıyla çoğu zaman dalgalıdır. Bu nedenle de sörfçülerin sıkla tercih ettiği yer halini almış.
Önemli bir noktada, deniz kaplumbağalarının buraya yumurtalarını bıraktıkları için Hacettepe Üniversitesi’nden bir ekip kaplumbağaların üremelerini kolaylaştırmak ve devamlarını sağlamak için çalışıyorlar. Bilinmeyen bir başka özelikte, ince kum ve tepelere sahip oluşu nedeniyle Yeşilçam’ın çöl sahneleri burada çekilmiştir.
Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kafe bulunuyor. Kafenin elde ettiği gelir ise Gelemiş Köyü’nü geliştirip güzelleştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Köydeki; çay bahçesi, yolları, okul restorasyonu, köy camisinin tadilatı bu sayede yapılmıştır.
Kafe; şemsiye, şezlong, pratik yiyecek satışları yapılırken plaj içerisinde duş ve tuvalette ücretsiz olarak hizmete açıktır. Konaklamak için en yakın konum, Gelemiş Köyü olup kalacak alternatif yerler bulunuyor.
Burası Neresi? Kaş merkezde bulunan Küçük Çakıl Plajı, 5-10 dakikalık bir uzaklıktadır. Tam olarak isminin hakkını veren plaj, küçük ve çakıllıdır. Plajın yanındaki kaynaktan çıkan su nedeniyle oldukça soğuktur. Dalgasız deniziyle yüzmenin tadını rahatça çıkartabileceğiniz ideal noktalar arasındadır.
Plajda sağlı sollu olarak bulunan kayalıkların üzerinde iki tane işletme yer alıyor. Biri Derya Beach diğeri ise Çınarlar Beach’dir. Denize bu işletmelerden girebiliyorsunuz. Buraya giriş ücretsiz olup, şezlong ve şemsiye içinde herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Yediğiniz içtiğiniz şeyleri ödüyorsunuz ve duş, tuvalet, giyinme kabini gibi hizmetleri verilmektedir. Mavi bayrağa sahip bu şirin plaj, Türkiye’nin en iyi 10 plajı arasında yer aldığını söylenmektedir.
Burası Neresi? Kaş merkezden 15 dakika mesafede yer alan Limazağzı Koyu, dalgasız denizi ve ilk bakıldığında beyazın hakim olduğu rengiyle tam bir cenneti andırıyor. Konumunda dolayı güneşin bu koyda daha uzun kaldığı bilinmektedir.
Doğal sit alanı olarak ilan edilen Limanağzı’nda, toplam dört adet işletme yer almaktadır. Bunlar; Bilal’in Yeri, Delos Beach, Nuri’s Beach ve La Moda Beach’dir. Bu işletmeler, ahşap platformlar üzerinde şemsiye-şezlong ve localar hizmet vermektedir.
Mavi bayrak ödülünü almaya hak kazanan koy, karadan ulaşımın zor olması nedeniyle doğallığı bozulmamış. Konaklamak için doğa ile iç içe kalabileceğiniz bungalowlar evlerini tercih edebilirsiniz. Tabi bunun yanı sıra otellerde mevcut. Likya Yolu’nda yürüyüş yapabilir ve Limanağzın’a kadar yürüyebileceğiniz patika yol bulunuyor.
Burası Neresi? Seyrekçakıl Plajı, sırtını ormanlık alana dayamış araç yolu üzerinde yer alan bakir bir koydur. Plaj içerisinde yeme-içme ve çeşitli hizmetlerin bulunduğu bir işletme de mevcuttur. Beeachler yerine daha sessiz kendi hallinde bir yer istiyorsanız burayı tercih etmeniz gerekiyor. Mavinin en güzel rengi olan turkuazın hakimiyetini görebileceğiniz denizin doğal yapısı hala korumaya devam etmektedir. Genellikle sakin bir yapıya sahip olan deniz dalgasızdır ancak bir anda derinleşiyor. Bu sebeple çok iyi yüzme bilmeyenler için tehlikeli olabilir.
Burası Neresi? Dağın eteklerinden gelen tertemiz suyu ile harika bir manzara ev sahipliği yapan Pınar Kürü’ne zorlayıcı bir yoldan çıkarak ulaşabiliyorsunuz. Kafanızı dinlemek için bir yer arıyorsanız burası tam size göre. Zaman su gibi akıp geçecektir. Kaş’ın gizli yuvasını ziyaret etmeden dönmeyin!
Burası neresi? Kaş’a ilk geldiğinizde görmeniz gereken yerlerin başında gelen Cumhuriyet Meydanı, klasik bir Türk kasabasını hissetmek ve yürüyüşe başlamak için uğramanız gereken yerlerden biridir. Rengarenk bir iklime sahip olan Cumhuriyet Meydanı’nı çevreleyen mekanlar ziyaretçilerin gezi sırasında dinlenerek bir şeyler yiyip içmek için tercih edebileceği keyifli ortamlar sunmaktadır.
Meydanda bulunan Atatürk heykeli dikkat çekmektedir. Limana bakan meydanın ortasında bulunan heykelin alt kısmında ise “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” yazmaktadır.
Neden gitmeliyim? Huzurlu ve renkli ortamıyla ziyaretçileri kendisine çeken Kaş Cumhuriyet Meydanı, zaman zaman gerçekleştirilen halka açık etkinliklerle de dikkat çekmektedir. Eğer bu etkinliklerden birine denk gelirseniz burada mutlaka zaman geçirmenizi öneriyoruz.
Burası neresi? Üçağız Köyü, yatlar için tam olarak cennetten bir köşedir. Büyüleyici güzellikteki Üçağız Yat Limanı da yürüyüş yapmak ve muhteşem yatları incelemek isteyenler için Kaş’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulumaktadır. Üçağız’ın geçmişi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Köy, Likya hükümdarı Pericles Limyra tarafından idare edilen Teimiussa isimli antik yerleşim bölgesinin bulunduğu noktada konumlanmaktadır.
Kaş’tan 33 kilometre uzaklıkta bulunan Üçağız bölgesi, Kekova gezisi için düzenlenen turların öncelikli olarak kara yoluyla uğradığı noktalardandır. Buraya geldikten sonra ise ziyaretçiler deniz yoluyla turun kalan kısmını tamamlamaktadır.
Neden gitmeliyim? Antik şehir kalıntılarına da yakın bir konumda bulunan Üçağız Yat Limanı hem bu kalıntıları görmek hem de liman boyunca keyifli bir yürüyüş yapmak ve de Kekova turuna katılmak isteyenler için önemli bir duraktır. Ayrıca köyün arka kısmında bulunan tepelik alana gerçekleştirilecek küçük bir tırmanış sonucunda karşılaşacağınız manzara ise buraya gelmek için en güzel sebeplerden biridir. Köydeki en keyif verici etkinliklerden biri ise liman kahvesinde oturup içeceğinizi yudumlayarak dinlenmektir.
Burası neresi? Kaş Çarşısı olarak da bilinen Uzun Çarşı, Eski Kent’teki Doğruyol Caddesi’nde bulunan Kaş’taki en önemli alışveriş ve yürüyüş noktalarının başında gelmektedir. Eşsiz bir dokuya sahip betondan bu yürüyüş caddesi, her iki yanında bulunan renkli çeşit çeşit ürünlerin bulunduğu dükkanları, butikleri ve tezgahlarıyla dikkat çekicidir ve eğimli bir yamacı takip etmektedir.
Neden gitmeliyim? Kaş Çarşısı’ndaki satıcılar moda ve yerel el yapımı ürünlerden Türk kilimlerine ve Likya halılarına kadar pek çok alışveriş seçeneğini ziyaretçilerine sunmaktadır. Burası gezintiye çıkma ve pazarlık yaparak keyifli bir alışveriş deneyiminin keyfini çıkarmanın yanı sıra ahşap balkonlu dükkanların arasındaki geleneksel evlerin oluşturduğu dizilerle çok keyifli bir ortam sunmaktadır.
Burası Neresi? Kaş Limanı’na 40 dakikalık bir tekne yolculuk sonrasında ulaşım sağlıyorsunuz. Adadan rastlayabileceğiniz tek canlı keçilerdir. 🙂 İşin uzmanı da olsanız acemi de olsanız burası dalış yapmak için oldukça uygun bir adres. 8 metreden 40 metreye kadar uzanan derinliğinde dalış yaparken vatozlarla birlikte yüzüyorsunuz. Görüş açınız oldukça iyi olup, barakuda, karagöz sürüleri başta olmak üzere orfoz, lahos gibi canlılarını rahatlıkla görülmektedir. Kum zemine ulaştığınızda tarihi çapaları fotoğraflayabilirsiniz.
Burası Neresi? Saklıkent Kanyonu, Antalya ile Muğla arasındaki sınırda bulunan Esen Çayı’nın bir kolu olan Karaçay Saklıkent Milli Parkı’nı oluşturmaktadır. Çok büyük bir kısmı Muğla’nın içerisinde yer alan kanyonun, Antalya’nın Kaş’a da oldukça yakındır.
Kanyon 18 kilometre uzunlukta olup, yüksekliği 200 metredir. Türkiye‘nin en uzun kanyonu olma özelliğine sahiptir. Bir keçi çobanı tarafından keşfedilen kanyonu kiralayarak işletmesini yapmaya başlamıştır. 1995 senesin dönemin bakanı tarafından ziyaret edilen kanyon 1996 yılında milli park statüsüne alınmıştır.
Neden Gitmeliyim? Kanyonun tüm alanları açık değil derin bölgeleri yalnızca profesyoneller tarafından kullanılabiliyor. 16 mağaraya sahip olup, buraların üç bin yıl öncesine kadar yaşandığı tespit edilmiştir.
Kanyonda yürüyüş yapacak insanların yanlarında deniz kıyafeti ve lastik ayakkabı getirmenizde fayda var. Görüp görebileceğiniz en adrenalin dolu rafting parkurlarından biri de burasıdır. 45 dakika, 1 buçuk saat ve 3 saat olmak üzere üç farklı seçenek mevcuttur. İşi bilen profesyonel eğitmenler eşliğinde gerçekleştirebilirsiniz. Sonunda ise çamur banyosuna götürülüyorsunuz.
Bölgenin en ünlü akitivitelerinden diğerleri ise; zipline, bungee jumping ve sunset toura katılarak güneşin batışını izleyebilirsiniz. Yürüyüş yapmaktan hoşlanıyorsanız iki farklı yürüyüş parkuru mevcut. İlk güzergah Kızılalan’dan başlayan Sazak Deresi, Yapılı Yol, Kocaboğaz, Tatlar, Üçova, Avdan, Karaağaç, Tırnacık ve Mangır’a kadar devam ederken diğeri ise, Kapanderesi’nden başlayan Menengiçdibi, Şappaklar, Kumeyakası ve Saklıkent’e kadar uzanmaktadır.
Burası Neresi? Kaş ve Elmalı arasında bulunan Kıbrıs Kanyonu, yabancı hayatı koruma bölgesidir. Doğa sporu sevenlerin en gözde yeri, el değmemiş yapısıyla oldukça dikkat çekici. Kaş’a 50 kilometre uzaklıkta konumlanıyor olup, burada yürüyüş, bisiklet, cip, safari ve kanyon geçişi turları gerçekleştiriliyor.
Batı Toroslar’da bulunan Akdağlar’dan eriyen kar suları süzülerek Akdeniz’e varıyor. Katran ve Susuz Dağları’nın arasında bulunan kanyon içinde; birbirini kovalayan şelaleler ve onların oluşturduğu göletler, hızlı akan su gelenlerine göz zevki yaşatıyor.
Atraksiyon dolu bir doğa yürüyüşü için yerli, yabancı turistleri ağırlayan Kıbrıs Konyonu 13 kilometre uzunluğunda olup, bunun yalnızca 4 ile 6 kilometrelik kısmında yürüyüş yapılabilinmektedir.
Burası Neresi? Antalya ilinin en ünlü ve serin havasıyla ön plana çıkan Gömbe Yaylası, Kaş’a 70 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yumru Dağı’nın zirvesinde bulunan yaylaya çıkış yolu kızılçam, sedir ve ardıç ağaçları ile bezenmiş durumdadır. Tabi ağaçların tepesindeki birbirinden tatlı canlılar olan sincaplarda eşlik ediyor size.
Yalnızca yörüklerin değil, doğa severlerin de tercih ettiği uğrak bir yer haline gelmiş. Bilinen bilgiye göre Osmanlı Dönemi zamanında hayvan pazarı olarak kullanılan yaylanın en eski yağlı güreşlerin yapıldığı yer olarak bilinmekte.
Neden Gitmeliyim? Cevizve armuduyla nam salmış Gömbe, yaz sıcaklarında nefes alınabilecek bir rota olarak ünlenmiş. Yaylada oluşmuş kraker gölü Yeşilgöl’ün tabiri caizse buz gibi suyunda yüzebilirsiniz. Akdağ’ın zirvesinde 60 metre yükseklikten aşağı düşen Uçarsu Şelalesi’nin yarattığı harika görüntüyü fotoğraflayabilirsiniz.
Kaçırmayın! Yaylada yetişen taze oğlak eti ile taş ocaklarında yavaş şekilde pişirilmesine Gömbe Kebabı ve çöreğini yemeden dönmeyin.
Burası Neresi? Felen Yaylası, Kaş’a 12 kilometre mesafede yer alıyor olup, tüm bölgeye görüş açısından hakimiyeti altına alan tepede konumlanmaktadır. MÖ 4. yüzyılda Phellos önemli bir kent iken, Antiphellos şehri, Phellos’un limanıymış. Bölgenin etrafını çevrelemiş olan Usurların bir kısmı hala sağlam şekilde varlığını korumaktadır. Kentin etrafında rölyeflerle süslenmiş lahitler ve ev şeklinde kayalardan yapılmış mezarlar bulunmaktadır.
Burası Neresi? Kaş merkeze 18 kilometre uzaklıkta bulunan Mavi Mağara, Kaputaş Plajı’na gelmeden 600 metre geride kalmaktadır. 1972 yılında Jeolog Dr. Temuçin Aygen tarafından keşfedilen mağaranın uzunluğu 50 metre uzunlukta olup, buna takiben 40 metre genişliğe ve 15 metrede yüksekliğe sahiptir.
Neden Gitmeliyim? Mağara iç ve dış galerilerden oluşuyor olup, ismi dışta bulunan dehlizlerden içeri sızan mavi ışıklardan almaktadır. Galerilerin her iki bölümünde de yumuşak mercan oluşumları ve canlı çeşitliliği mevcuttur. Belirli dönemlerde iç galeride karides sürüleri göze çarpmaktadır. Dalışlar için oldukça elverişli bir derinliğe sahip mağarada her seviye için dalış yapma imkanı mevcut.
Kaçırmayın! Nisan ve Mayıs aylarında gitmeyi tercih ederseniz yavru fok balıklarını görmeniz mümkün. Tekneler ile gerçekleştirebileceğiniz bu yolculukta mağaranın içerisinde yüzebilirsiniz. Yaklaşık 45 dakika süren tekne turu, 6 kişilik ekipler şeklinde yapılmakatadır.
Burası Neresi? Çukurbağ Köyü’nde bulunan Kaş At Çiftliği, farklı bir etkinlik yaşama ortama sunuyor sizlere. Özellikle çocuklu ailelerin tercih edebileceği bir alan olup, at sürme deneyimini yaşayabilirsiniz. Dinlenmek ve bir şeyler yemek isterseniz de kır kafesi mevcut.
Akşam güneşinin vurduğu bozkırlarda Devin gözüne kadar çıkarak Kaş’ın muhteşem manzarasını seyretme keyfini sürebilirsiniz. Uzun bir şeyler giymenizi öneririm keza yol üzerinde bulunan çalı çırpı bacaklarınıza zarar verebilir.
Devin gözünden söz etmişken birazcık bahsedebilirim bilmeyenler için. Kaş’ın en tepe noktasında yatan bir dev! Meris Adası’nın göz anlamını taşıdığından yazımızın bir kısmında bahsetmiştim. Kaş Limanı karşısında Prometeus olarak bilinen Uyuyan Dev’in burayı koruduğu düşünülmekteymiş.
Tam da karşısındaki Meis Adası’nın en uç noktasında devin sevgilisi varmış. Deniz taşarak her iki deveye değdiğinde kavuşacakları ve bir daha ayrılmayacaklarına dair bir düşünce hakim. Denilen o ki; bu devin gözlerine bakan aşıklar, hiç ayrılmıyorlarmış.
Burası Neresi? Yunanistan‘a bağlı Meis Adası olup Kaş’a 2 kilometre uzaklıkta On İki Ada’ya bağlı bir yerleşim yeridir. 425 kişilik nüfusa sahip olan ada insanları, kış aylarında büyük bir kısmı Yunanistan’a göç ediyor. Yaz dönemlerinde ise geri dönüp yaz turizmine katkı sağlıyor ve Kaş’dan gelen ziyaretçileri ağırlıyorlar.
Bir diğer adıyla Kızılhisar olarak bilinen Meis Adası, sırasıyla St. Jean Şövalyeleri, Mısır, Napoli ve Osmanlı hakimiyetine girmiştir. I. Dünya Savaşı öncesinde ise Fransızlara sonrasında ise İtalya’ya verilmiştir. Ancak II. Dünya Savaşı sonrasında ise On İki Ada’yla birlikte Yunanistan’a bağlanmıştır.
Kaş ile birbirini tamamlayan ada kaş ve göz olarak birbirini hatta bu sebepten ötürü Kaş’ın ismi buradan gelmektedir. Ülkemize en yakın Yunan adası olup, sıcakkanlı oluşları, İtalyan esintisine sahip evleri ile Kaş gezilecek yerler listenize eklemeniz gerekiyor.
Neden Gitmeliyim? Limanın etrafından yer alan restoran ve kafelerde kısa bir soluk alabilir, zamanında Osmanlı Devleti tarafından inşa edilen etnografya müzesi, St. George Plajı ve Aya Savvas Kilisesi’ne mutlaka gitmelisiniz.
Ulaşım; Feribot sefer saatlerine ve bilet fiyatlarına web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Burası Neresi? Eşsiz atmosferi ve el değmemiş doğası ile güzel bir tatil rotası oluşturuyor. Kaputaş ve Patara’ya yaklaşık İslamlar Köyü, bol oksijene doyabileceğiniz bir ortam sunuyor. Kuş cıvıltıları arasında doğa manzarasının zevkine varabileceğiniz bir yer. Muhteşem doğasının yanında tarihiyle de ilgi çeken köy, 300 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu topraklarda yaşamış Rum medeniyetinden kalan eserleri barındırıyor.
Köyde yürüyüşe çıktığınızda Rum su değirmenleri ve dağın eteklerine doğru gittikçe sizi pek çok lahit karşılayacak sizi. Özellikle Bezirgan Köyü ile İslamlar Köyü arasında kalan süslemeli kaya mezarları oldukça dikkat çekici. Denize girebileceğiniz en yakın noktalar arasında Kaputaş ve Patara Plaj’larıdır.
Burası Neresi? Dirgenler Köyü, Kaş’a 35 kilometre uzaklıkta olup, Kaş’a bağlıdır. Seracılığın ön planda olduğu bölgede Dereağzı mevkiinde daha çok rastlayabilirsiniz. Kale ve kanyonun bulunduğu yerde piskoposluk merkezi olan Mastaura yerleşiminin olması nedeniyle oldukça önemlidir. Ancak bir restorasyon çalışmasına gerek duymaktadır. Böylelikle Demre Noel Baba Kilisesi ile birlikte önemli bir gezi noktası olabileceği düşünülmektedir.
Şeşebe Kilisesi, yine Dereağzı bölgesinin yamaçlarında kurulmuş olup, 10. yüzyılın sonlarında inşa edildiği sanılmaktadır. Bazilika tarzında inşa edilen kilise bir Bizans kilisesi olduğu konusunda fikirler vardır. Kiliseye ulaşan yolun doğusunda saptığınızda pete üzerindeki kalenin tırmanış yoluna ulaşmış olacaksınız. Buradan Şeşebe Kilisesi ve seraların manzarasını sunmaktadır.
Burası Neresi? Kekova, yıllar içerisinde meydana gelen depremler sonucu yıkılarak sular altında kalmıştır. Suların içine gömülen; basamaklar, anıt ve tapınakların kalıntıları sizi büyüleyecek. Bu alanda yüzmenin yasak olduğunu hatırlatalım!
Neden Gitmeliyim? Kaleköy’ün önceki adı Simena Antik Kenti olup, dondurması ile oldukça ünlüdür. Tamamen doğal olarak yapılan muzlu, şeftalili ve fındıklı dondurma hararetinizi alacak. Kekova’nın en ünlü keçiboynuzu pekmezi¸dağ kekiği ve defne yaprağı ürünlerinden satın almayı ihmal etmeyin.
Burası neresi? Kaş’ın sadece 25 kilometre batısında bulunan Kalkan, özellikle yaz aylarında canlanan plajı ve tekne turlarıyla bilinen muhteşem sayfiye yerlerinden biridir. Küçük eski şehrin Arnavut kaldırımlı sokaklarına sahip olan Kalkan, restore edilerek butik otellere dönüştürülmüş ahşap evlere, otantik kafelere, zanaat dükkanlarına ve Akdeniz mutfağı ve deniz ürünlerini tadabileceğiniz harika restoranlara ev sahipliği yapmaktadır.
Neden gitmeliyim? Kaşa yakın bir konumdaki Kalkan, tıpkı Kaş gibi günübirlik yat gezileri ve özellikle dört kilometrelik bir alanda bulunan Kaputaş Plajı ile bölgenin en önemli cazibe merkezlerinden biri konumunda bulunmaktadır.
Kaş, Antalya’nın antik döneminde Antiphellos adı verilen yerleşkenin üzerine kurulmuş olup, ilk adı ise Habesos olarak bilinmektedir. Likya’nın en önemli altı kentinden biri olan Antiphellos’un büyük bir bölümü korunabilmiş günümüze kadar. Antik tiyatro, kral mezarları, Akdam Dor Kaya Gömütü, Helenistik Mabet, Phellos, Myra ve daha fazlası hakkında bilgi edinmek için Kaş tarihi yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaş’ta alışveriş dendi mi ilk olarak akıllara kuşkusuz Uzun Çarşı geliyor. Doğallığı ile ön plana çıkan arnavut kaldırımlara ve evlere sahip çarşı farklı bir atmosfer oluşturuyor. Kaş’ı yansıtan hediyelik eşyalar, anahtarlıklar, takılar alabileceğiniz gibi oldukça yaygın olarak tercih edilen bez çantalardan alarak kendinize ve sevdiklerinize hatıra alabilirsiniz.
Meşhur semt pazarlarında organik sebze, meyve ve otlardan mutlaka almanızı öneririm. Ve hatta kekik ve ada çayı ile deniz börülcesi gibi yöreye özgü yetişen ürünlerden de almalısınız. Her bir yanı zeytin ağaçlarıyla dolu beldeye özgü bir başka üründe zeytinyağıdır. Tadını yediğinizde alacağınız yağın güzelliğini görebilirsiniz.
Her zevke uygun eğlence anlayışıyla ziyaretçilerine zevkli anlar yaşatıyor. Gece eğlenceleri sabahın ilk ışıklarına dek süren mekanlar arasında; rock müzik severlerin bir numaralı mekanı Mavi Bar, caz diyorsanız 123 Echo Bar tercihlerinize en güzel karşılık veriecke yerler arasında.
Nabzın daha yüksek olduğu DejaVu ve Hideway gibi mekanlarda zamanın su gibi akıp gittiğine inanamayacaksınız. Meyhane tarzının hakim olduğu ve canlı müziğin olduğu yerlerde de eğlencenin tadını çıkartabilirsiniz. Gündüz için eğlence arayışındaysanız Dedikodu Coffee House, Çınaraltı Cafe & Bistro ve Kalimera Cafe Bar gibi yerleri tavsiye edebilirim.
Kaş merkezden yakın çevreye ulaşım dolmuşlar aracılığıyla sağlanmaktadır. Araç ve motosiklette kiralayabileceğiniz bölgede park yeri sorunundan kurtulmak için taksi hizmeti de mevcuttur. Hem normal bisiklet hem de arka çanta, GPS gibi donanımları olan bisikletleri de tercih edebilirsiniz.
-Araç Kiralama Şirketleri
İçeriğimiz son olarak editörlerimiz tarafından 22.04.2023 tarihinde güncellenmiştir. Siz de Kaş gezilecek yerler listemizin geliştirilmesine katkıda bulunmak isterseniz, fikir ve önerilerinizi yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…