İstanbul Tarihi Yerler | 70 Muhteşem Tarihi ve Turistik Yerler!

Yüzyıllar boyunca Avrupa ve Asyayı birleştiren İstanbul, imparatorlukların gözünde dünyanın en büyük metropollerinden biri olmuştur. Etkileyici bir geçmişe sahip olan şehirdeki görülmesi gereken tarihi noktaları İstanbul tarihi yerler listemizde topladık; 

İstanbul’un tarihi hakkında; Dünyanın nüfus bakımından en büyük şehirlerinden biri olan İstanbul, üç denizi ve iki kıtayı birbirine bağlayan tek şehir olması nedeniyle çağlar boyunca devletlerin ve imparatorlukların gözü üzerinde olan bir şehir olmuştur.

MÖ 660 yılında şehir, Bizans olarak bilinmekteydi ve ismi Megarean kolonistleri tarafından verilmiştir. MS 330 senesinde Büyük Konstantin şehri Doğru Roma İmparatorluğu’nun yeni başkenti olmuş ve ismi Konstantinapolis olmuştur. 15. yüzyıla gelindiğinde 29 Mayıs 1453 senesinde Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmed şehri kuşatmış ve fetih gerçekleşmiştir. Şehir artık İslamın sembolü olmuş ve Osmanlı Devleti’nin yeni başkenti ilan edilmiştir.

Osmanlı ile yeni İstanbul…

Osmanlı 18. yüzyılın ortalarına kadar şehri sorunsuz bir şekilde yönetmiş ve şehrin gelişimine büyük katkılar sunmuştur. 20. yüzyılın başlarında II. Dünya Savaşı ile kartların yeniden dağıtıldığı dünya düzeninde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile şehir ülkenin en önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir.

Günümüzde ülkemizin en büyük metropolü konumunda bulunan İstanbul, gerek ticari gerekse turistik açıdan ülkemizin merkezi konumunda bulunmaktadır.

İstanbul’un ünlüleri; Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı, Kapalıçarşı, Sultanahmet Camii İstanbul’un en ünlü tarihi yerleri arasında ilk sırada sayılacak yerler. Tabi bunun dışında görülmesi gereken sayısız yer sizi bekliyor. Tam bu noktada İstanbul gezilecek yerler listemizi ziyaret ederek çok daha kapsamlı bir gezi planı oluşturabilirsiniz.

İstanbul gezi tavsiyesi; Tecrübelerimize dayanarak eğer sağlık durumunuz el veriyorsa öncelikle şehri toplu taşıma ile gezmenin daha keyifli olacağını belirtmek istiyoruz. Böylece hem şehrin trafik sorunuyla boğuşma gibi bir durum olmayacak hem de yol üzerindeki birçok önemli noktayı gözden kaçırmayacaksınız.

İstanbul ile ilgili bütün önerilerimizi ve yazılarımızı incelemek için İstanbul gezi rehberi sayfamızı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Müze kart; Müzekart ve Museum Pass İstanbul kartlarını kullanarak gezinizi çok daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirerek İstanbul’un tarihi yerlerini daha avantajlı bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Hisarlar

1. Anadolu Hisarı (Güzelcehisar)

Anadolu Hisarı

Burası neresi? İstanbul Boğazı’nın Asya kıtasındaki kıyılarında konumlanan Anadolu Hisarı; 1395 yılında Sultan Beyazıt tarafından inşa ettirilen bir tarihi eser. Göksu Deresi’nin denizle buluştuğu yere ve boğazın en dar noktasına, 660 metrelik mesafede bulunan noktaya yapılan hisar, bulunduğu semte de adını veriyor. Hisar, 7.000 metrekarelik bir alanda inşa edilmiştir. Surların kalınlığı ise 2,5 metreyi bulmaktadır. Osmanlı Dönemi’nde Gözlücehisar olarak da anılan, küçük bir kale ve surlardan oluşan yapı; boğazdaki transit geçişleri kontrol altına almak amacıyla Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak hayata geçirilmiş. Beykoz ilçesinde yer alan Anadolu Hisarı’na, Kadıköy ya da Üsküdar iskelelerinden kalkan dolmuşlar aracılığıyla ulaşmanız mümkün.

Neden gitmeliyim? İstanbul’un tarihi hakkında çok önemli bir ziyaret noktası olan Anadolu Hisarı, günümüzde aktif bir yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Bölgede bulunan pek çok cafe ve restaurant ise burada zaman geçirmeyi çok daha keyifli bir hale getirmektedir.

  • Adres: Anadolu Hisarı Mh., 34810 Beykoz/İstanbul
  • Telefon: (0212) 263 53 05
  • Ziyaret Saatleri: Ziyaret açık olmamakla birlikte sadece Hisarlar Müzesi Müdürlüğü’nün izni ile girilebilir.
  • Giriş Ücreti: Özel izinle girilebilir
  • Yol tarifi al>

2. Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

Burası neresi? Sarıyer ilçesi sınırlarında bulunan Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı’nın tam karşısına konuşlandırılarak İstanbul’un savunmasında büyük görevler üstlenmiş önemli bir yapıdır. Yapımı, İstanbul’un Fethi’nden hemen önce Fatih Sultan Mehmet tarafından emredilmiştir. 15 Nisan 1452 senesinde yapımına başlanan hisarın 139 günde tamamlandığı çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Hisarın yapımında 1.000’in üzerinde işçi ve ustanın çalıştığı belirtilmektedir. Yapı, Kulle-i Cedide, Yenice Hisar, Boğazkesen Hisarı gibi çeşitli isimlerle de anılmaktadır. 1509 senesinde meydana gelen deprem ve 1746’daki yangın nedeniyle büyük zararlar gören hisar, III. Selim döneminde onarılmıştır.

Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı isminde 4 ana kapıya sahip olan hisarın, bir de Mezarlık Kapısı isminde yedek kapısı bulunmaktadır. Hisar, 60.000 metrekarelik bir alanda inşa edilmiştir ve şehre kuzeyden gelebilecek saldırıların önlenmesinde kilit rol oynamıştır.

Neden gitmeliyim? İstanbul’un fethedilmesin büyük katkılar sunan hisar, günümüzde İstanbul’un simge yapılarından biri olarak kabul edildiğinden, şehre gelenler için İstanbul’un mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Rumeli Hisarı, günümüzde çok farklı sanatsal etkinliklere, konserlere ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle yaz aylarında gerçekleştirilen bu etkinlikler oldukça keyifli geçmektedir. Eğer bu sanatsal etkinliklerden birine denk gelirseniz ziyaretinizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

  • Adres: Rumeli Hisarı, Yahya Kemal Cd., 34470 Sarıyer/İstanbul
  • Telefon: (0212) 265 04 10
  • Ziyaret Saatleri: Çarşamba günü hariç her gün 09.00 – 19.00
  • Giriş Ücreti: Normal 10₺, Öğrenci, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarından giriş ücreti talep edilmiyor. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

3. Yedikule Hisarı ve Zindanları

Yedikule Zindanları

Burası neresi? 413-439 yılları arasında II. Teodisios tarafından yaptırılan Yedikule Hisarı ve Zindanları, günümüzde İstanbul’un simgesel tarihi noktaları arasında bulunmaktadır. Yapı geçmişte hem devlet hazinelerini saklamak hem de çeşitli sebeplerden mahkum edilen kişileri hapsetmek için kullanılmıştır. Hatta II. Osman da bu zindanlarda mahkum edilmiştir.

Hisarın ismi ise sahip olduğu 7 kuleden gelmektedir. Bu kulelerin 4 tanesi Bizans döneminde, 3 tanesi ise Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Kulelerin isimleri ise Genç Osman, Cephanelik, 3. Ahmet, Hazine, Zindan, Top ve Bayrak Kulesi isimleriyle anılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Adeta bir açık hava müzesi olan Yedikule Hisarı ve Zindanları ile tarihin küf tutmuş soğuk yüzüyle de yüzleşme fırsatına sahip olacaksınız.

Kaçırmayın! Yedikule Zindanları günümüzde çeşitli konser etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu etkinliklere dahil olarak bu tarihi noktanın etkileyici ambiyansını daha iyi hissedebilirsiniz.

Efsanesi! Zindanlarda geçmişte Paganların da tutsak edildiği ve işkenceye maruz kaldığı da belirtilmektedir. Paganlar her ne kadar işkenceye karşı kendilerini eğitmiş olsa da artan işkencelere dayanamayan bir Pagan’ın Latince bağırarak zindanlarda ölen insanların ruhunun burada hapsolmasını ve Mesihle beraber uyanarak işkence yapanlardan hesap sormasını istediği rivayet edilmektedir ve ara sıra zindanlardan Latince haykırışlar duyulduğu söylenmektedir.

  • Adres: Yedikule Mahallesi, Yedikule Meydanı Sk. No:9, 34107 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 585 89 33
  • Ziyaret Saatleri: Pazar günü hariç her gün 08.30 – 18.00
  • Giriş Ücreti: 10₺, Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

Kaleler

4. Yoros ve İmros Kaleleri

Yoros Kalesi

Burası neresi? Karadeniz ve Boğaz’ın birleştiği noktada karşılıklı olarak inşa edilen Yoros ve İmros Kaleleri, askeri ve ticari amaçla kullanılmıştır. Bizanslıların elindeki kaleler, Doğu Roma’nın güçsüz olduğu zamanda Cenevizlilerin de himayesinde kalmıştır. Kaleler, 14. yüzyılda Osmanlılar tarafından da fethedilmiştir.

Neden gitmeliyim? Yoros Kalesi, sahip olduğu özellikler neticesinde 2013 yılında UNESCO Geçici Listesi’ne de dahil edilerek, ne kadar önemli ve tarihi bir yapı olduğunu kanıtlamıştır. Kaleler aynı zamanda manzarası ile de ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Yoros Cafe, bölgeyi ziyaret edenlere muhteşem manzara eşliğinde kahvaltı yapma olanağı da sunmaktadır.

  • Adres: Anadolu Kavağı Mahallesi, Tuna Cd. No:5, 34825 Beykoz/İstanbul
  • Telefon: (0216) 320 20 56
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 09.30 – 22.00 saatleri arasında açık
  • Giriş Ücreti: Giriş ücretsiz, ancak kale kompleksindeki Yoros Cafe ve Restaurant’ta kahvaltı menüsü yaklaşık 25-35 TL arasında; yemek menüsü de 35-40 TL.
  • Yol tarifi al >

5. Garipçe Kalesi

Garipçe Kalesi

Burası neresi? Garipçe sırtlarında bulunan Garipçe Kalesi, Osmanlı döneminden kalma, unutulmaya yüz tutmuş kalelerden biridir. Sultan III. Mustafa dönemine uzanan kalenin yapım tarihinin ise 1757-1774 yılı olduğu düşünülüyor. Kale bir süre boyunca TSK tarafından da kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Garipçe Kalesi, Karadeniz’in keskin sırtlarını görmek için bulunmaz bir fırsat. Burası her ne kadar ürkütücü olsa da mimari dehası ile görenlerin nefesini kesmeyi başarıyor.

Kaçırmayın! Garipçe Kalesi’ne uğramak için geleceğiniz Garipçe Köyü mutlaka zaman geçirilmesi gereken İstanbul’un şirin duraklarından biridir. Eğer vaktiniz bol ise köydeki balıkçılarda balık ziyafeti çekmeyi de ihmal etmeyin.

  • Adres: Garipçe Mahallesi, Fehim Sk. No:85, 34450 Sarıyer/İstanbul
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Riva Kalesi

Riva Kalesi

Burası neresi? Beykoz’daki Riva Deresi’nin Karadeniz’le buluştuğu nokta Riva Kalesi’ne ev sahipliği yapıyor. Osmanlı’nın Yoros Kalesi ile eş zamanlı ele geçirdiği kalenin inşa tarihi ile ilgili net bir bilgiye ulaşılamıyor. Kale, Osmanlı döneminde “Revan Kalesi” olarak anılmıştır. Kaleye ait 2 burç bulunmasına karşın burçlardan biri ne yazık ki yıkılmıştır.

Neden gitmeliyim? Şu anda kendi haline bırakılmış olsa da İstanbul’daki gezinizin Riva ayağında tarihi açıdan önemli olan bu kale mutlaka ziyaret edilmeli diye düşünüyoruz.

Kaçırmayın! Riva’ya kadar gelmişken; İstanbul’da denize girilebilecek en güzel yerlerden olan Riva Plajı’ndan da faydalanabilirsiniz.

  • Adres: Riva Mahallesi, No:, Şht. Mehmet Ali Şener Cd. No:7, 34829 Beykoz/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Ocaklı Ada Kalesi

Ocaklı Ada Kalesi

Burası neresi? Şile Kalesi olarak da anılan Ocaklı Kale, İstanbul’un Şile ilçesinde Cenevizlilerden kalan kültür varlıklarından biri. 12 metre yüksekliğindeki kale beyaz renkli kireç taşlarından oluşuyor. Tarih boyunca hem Bizanslılar hem de Osmanlılar tarafından bakım ve onarım gören kaleyi görmeyi, Şile’ye düzenlediğiniz bir deniz gezisi ile birlikte organize edebilirsiniz.

Yaklaşık 2.000 yıllık bir tarihe sahip olan kalenin, son yıllarda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ise tartışmalara neden oldu. Kalenin, bir çizgi film karakterine benzediği iddia edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Şile’ye gelenler için yakınlarına gidilmese bile sahil kenarından, uzaktan görülmesi gereken yapı, denizin ortasındaki etkileyici görünümü ile dikkat çekiyor.

Kaçırmayın! Şehrin bu bölümünde kahvaltı için de tercih edebileceğiniz doğal seçenekler var ve güzel hafta sonu geçirmek için bu seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

  • Adres: Ocaklı Ada, Şile Merkez, Şile, İstanbul
  • Ziyaret saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kuleler

8. Galata Kulesi

Galata Kulesi

Burası neresi? Türkiye’nin tarihi Turistik yerleri ve İstanbul’un tarihi yerleri denildiğinde ilk akla gelen yapılardan biri, şehrin tanıtımında da büyük öneme sahip olan Galata Kulesi. Kule, 528 yılında inşa edilmiştir. Kulenin inşasının Bizans İmparatorlarından Anastasius Oilosuz tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir. Yapı ilk olarak ahşaptan yapılmıştır ve denizcilere yol göstermek amacıyla inşa edilmiştir. Yaklaşık 700 yıl boyuna ahşap yapısına rağmen ayakta kalmayı başaran yapı, 1204 senesinde çıkan yangınla hasar görmüş, 1348 senesinde Cenevizliler tarafından taştan yeniden inşa edilmiştir.

Kule, Osmanlı döneminde rasathane, hapishane gibi farklı amaçlarla da kullanılmıştır ancak en yoğun olarak yangın gözlem kulesi olarak hizmet vermiştir. Galata Kulesi aynı zamanda, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kanat takarak kendisini boşluğa bıraktığı ve ilk uçuş deneyimini gerçekleştirdiği yer.Kule, günümüzde İstanbul’un en gözde turistik noktalarından biridir ve her yıl yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Gerek konu olduğu efsaneleri, gerek muhteşem manzarası, gerekse etkileyici mimarisi ile İstanbul’un en önemli değerlerinden biri olduğu için Galata Kulesi, her İstanbul’a gelenin kesinlikle görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Kaçırmayın! Kulenin tepesine mutlaka çıkın ve şehrin panoramik manzarasını seyredin. Bazı zamanlar sıra hayli fazla oluyor ancak buna kesinlikle değdiğini belirtmek isteriz. Dilerseniz kulenin tepesindeki cafede bir şeyler yeyip içebilirsiniz. Fiyatların makul olduğunu da belirtelim.

Efsanesi! Galata Kulesi’ne dair pek çok efsane ortalıkta dolaşmaktadır. Bunlardan ilki Roma dönemine dayanmaktadır. Söylentiye göre birbirini seven çiftler Galata Kulesi’ne ilk kez birlikte çıktıklarında evleneceklerine inanılırmış. Hal böyle olunca; burası İstanbul’da gezilecek yer arayışındaki romantik çiftlerin yakın markajı altında olduğunu da belirtmekte fayda var.

Bir diğer efsanede ise Galata Kulesi ile Kız Kulesi arasındaki aşktan bahsedilmektedir. Birbirine kavuşamayacağını düşünen bu iki kule ümitsizliğe kapılmış. Galata Kulesi’nden uçan Hazerfan, Galata’nın yazdığı mektupları Kız Kulesi’ne bırakmış ve Kız Kulesi, sevgisinin karşılıksız olmadığını anladığı o günden sonra çok daha güzel bir hal almış.

  • Adres: Bereketzade Mahallesi, Galata Kulesi Sk., 34421 Beyoğlu/İstanbul
  • Telefon: (0212) 293 57 07
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 09.00 – 22.30
  • Giriş Ücreti; Yabancı Turistler: 25₺, Sivil Vatandaşlar: 15₺, Öğrenci: 7.5₺, Müzekart geçerli değil.
  • Yol tarifi al >

9. Kız Kulesi

Kız Kulesi

Burası neresi? Şehrin ismiyle özdeş nazenin tarihi duraklarından olan Kız Kulesi, İstanbul’a gelirken herkesin görmek istediği yerlerin başında gelmektedir. Kulenin tarihi 2500 yıl önce yapıldığı tahmin edilmektedir. Kulenin yer aldığı kayalardan geçmişte ilk olarak MÖ 410 senesinde söz edilmektedir. Adanın Atinalılar tarafından boğazdaki gemi trafiğini denetlemek adına kullanıldığı belirtilmektedir.

Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde de ada gözetleme ve üs amaçlarıyla kullanılmıştır ve çeşitli kuleler inşa edilmiştir. Cumhuriyet döneminde askeriye tarafından deniz trafiğini denetleme amacıyla kullanılan yapı, çeşitli tadilatlardan geçmiştir. Günümüzde ise 1995 senesindeki restorasyon sürecinin ardından 2000 yılından itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır ve restoran olarak hizmet vermektedir. Kulede çok çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir.

Neden gitmeliyim? Kız Kulesi çok eski tarihi ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Bunun yanı sıra farklı bir ortamda evlenme teklifi, akşam yemeği gibi tecrübeler edinmek için de gidilebilecek bir yer. Kuleye gitmeseniz bile sahil kenarında gün batımına nazır içeceğinizi alabilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Efsanesi! Belki de ülkemizde hakkında en fazla efsane üretilen yerlerin başında kuşkusuz Kız Kulesi gelmektedir. Bunların en başında Galata Kulesi ile ilgili efsane gelmektedir. Bununla ilgili detayları yazımızın Galata Kulesi ile ilgili kısmında paylaştığımız için burada yer vermiyoruz. Diğer en fazla bilinen efsane ise kuleye sepette gelen yılan efsanesidir. Bu efsanenin de çeşitli versiyonları bulunmaktadır ancak özünde bir kızın kehanetteki ölümden kaçmak adına kuleye yerleştirildiği ve sepette gelen bir yılan tarafından sokularak öldürüldüğü rivayet edilmektedir.

Bir diğer efsanede ise kulede yaşayan bir rahibenin aşık olduğu rahiple arasındaki aşktan bahsedilmektedir. Aşk yaşamaları yasak olan çift buluşabilmek için geceleri gizli bir şekilde rahibin yüzerek kuleye gelmesi gerekmektedir. Bir gece gene buluşmak için boğazda yüzen rahip, rahibenin fenerinin sönmesi ile boğazda kaybolur ve aşk son bulur. Buna şahit olan rahibenin de kendini boğazın sularına atarak öldürdüğü rivayet edilmektedir.

  • Adres: Salacak Mahallesi, Üsküdar Salacak Mevkii, 34668 Üsküdar/İstanbul
  • Telefon: (0216) 342 47 47
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.15-19.00
  • Giriş ücreti: 25₺ (Serpme kahvaltı 55₺, Akşam yemeği 250₺), Öğrenci 15₺. Müzekart ile giriş için %25, restoran için ise %20 indirim olanağı sunulmaktadır.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Camiler

10. Ayasofya Camii

Ayasofya Camii

Burası neresi? İlk olarak İmparator Konstantios tarafından 360 senesinde yaptırılan kilise, daha sonra 415 yılında, ardından da 537 yılında İmparator I. Justinianos tarafından yaptırılmıştır. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmed Han’ın İstanbul’u fethetmesinin ardından cami olarak kullanılmaya başlanan yapı, sadece ülkemizin değil dünyanın en önemli miraslarından biridir. Camiye çevrilmesinin ardından yapıya Mimar Sinan tarafından minare eklenmiştir. Osmanlı dönemi boyunca çeşitli zamanlarda kilisenin cami olarak hissedilmesi adına çeşitli eklemeler yapılmıştır.

Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu karar neticesinde yapı, 1 Şubat 1935 tarihi itibariyle müze olarak ziyarete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Burası dünyanın en eski katedrali olarak kabul edildiğinden özellikle Hristiyan dünyası için çok önemli bir konumda bulunmaktadır. Kubbesi ise en büyük dördüncü kubbe olma özelliğini taşımaktadır.

  • Adres: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı No:1, 34122 Fatih/İstanbul
  • Telefon: 0 (212) 522 17 50
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi dışında her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 100₺. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ziyaretçilere ücretsiz. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

11. Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii

Burası neresi? Ayasofya’nın hemen karşısında bulunan Sultanahmet Camii, sahip olduğu mavi seramikler nedeniyle dünyada “Blue Mosque” olarak bilinmektedir ve camide 20.000’in üzerinde çini bulunmaktadır. Camii, Sultan I. Ahmet tarafından 1609-1616 seneleri arasında inşa ettirilmiştir. Caminin mimarı ise Mimar Sinan’ın öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa’dır.

İlk olarak 6 minareli yapılan camii, dünya üzerinde sadece Kabe’de bulunmasından ötürü eleştiri almış ve mimar da camiye 7. minareyi inşa ederek bu duruma bir çözüm bulmuştur. Caminin etkileyici avlusu ise camiye girenleri ilk karşılayan etkileyici detayların başında gelmektedir. Caminin duvarlarında ise ayetler ve 4 halifenin ismi bulunmaktadır. Muhteşem akustiği ile dikkat çeken camiye örümcekleri engellemek için koyulan devekuşu yumurtaları ise dikkat edilmesi gereken önemli detaylar arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Tarihi Yarımada içinde bulunan ve Osmanlı döneminden kalma en önemli camilerden biri olan Sultanahmet Camii, İstanbul Camileri içinde mutlaka zaman ayrılması ve uzun uzun incelenmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

  • Adres: Sultan Ahmet, Atmeydanı Cd. No:7, 34122 Fatih/İstanbul
  • Telefon: 0212 458 44 68
  • Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir. Namaz saatlerine dikkat edilmesini öneriyoruz.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii

Burası neresi? Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 1551-1557 yılları arasında inşa edilmiştir. Camiinin inşası için ülkenin pek çok farklı noktasından malzemeler getirtilmiştir. Tarihçilere göre cami inşaatında 3.500’ün üzerinde işçi çalışmıştır. Burası sadece bir cami değil, 15 bölümden bir külliyedir ve türbelerden medreseye pek çok bölümden oluşmaktadır. Caminin akustiği ise “kusursuz” olarak nitelendirilmektedir.

Camide bulunan dört minare Kanuni’nin İstanbul’un fethinin ardından tahta geçmiş olan 4 ve on şerefe ise Osmanlı Devleti’ndeki tahta geçen 10. padişahı olmasını simgelemektedir. Camiye imam seçilirken iki dil bilme ve sosyal bilimlerle ilgili eğitim almış olma şartının konması ise Osmanlı’nın ve Mimar Sinan’ın bu camiye ne kadar önem verdiğini bizlere göstermektedir.

Neden gitmeliyim? Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan’a ait türbelerinin külliye içinde bulunması, Osmanlı ve İslam tarihine ilgi duyan herkes için burayı görülmesi gereken bir durak yapmaktadır.

  • Adres: Süleymaniye Mah, Prof. Sıddık Sami Onar Cd. No:1, 34116 Fatih/İstanbul
  • Telefon: 0 (212) 222 28 82
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)

Büyük Mecidiye Camii

Burası neresi? Ortaköy’e gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği Ortaköy ya da Büyük Mecidiye Camii, boğaza nazır manzarası ile dikkat çekiyor. Nigoğos Balyan tarafından tasarlanan caminin tasarımında Barok ve Rokoko unsurları dikkat çekmektedir ve caminin yapımı 1856 yılına uzanmaktadır. Cami inşaatına Sultan Abdülmecid’in emriyle başlanmıştır. Cami, çeşitli dönemlere güçlendirme ve restorasyon çalışmalarıyla günümüzdeki halini korumayı başarmıştır.

Neden gitmeliyim? Ortaköy, İstanbul’un en fazla ziyaretçi çeken noktalarından biri konumunda bulunuyor. Ortaköy Camii de şehirde yaşanmış pek çok olaya tanıklık etmiş asırlık bir çınar. Hal böyle olunca bu özel camiyi ziyaret etmek de zamanını verimli geçirmek isteyenler için yapılması gereken şeyler arasında bulunuyor.

  • Adres: Mecidiye, Mecidiye Köprüsü Sk. No:1 D:1, 34347 Beşiktaş/İstanbul
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Eyüp Sultan Camii

Eyüp Sultan Camii

Burası neresi? İstanbul’un fethinin ardından 1458 yılında inşa edilen Eyüp Sultan Camii, İstanbul’da Osmanlıların inşa ettiği ilk cami olma özelliğini taşımaktadır. Camii, Eyüp ilçesinde Haliç körfezi yakınlarında inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? İstanbul’da Osmanlıya ait ilk cami olması ve Hz. Muhammed (SAV)’in yakın arkadaşı Ebu Ayyub el-Ansari’nin türbesinin bulunması nedeniyle mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Kaçırmayın! Eğer imkanınız olursa caminin muhteşem atmosferi için bir sabah namazı kılmak, sizin için unutulmaz bir deneyim olacaktır.

  • Adres: Merkez Mh, Cami Kebir Sk. No:1, 34050 Eyüpsultan/İstanbul
  • Telefon: (0212) 544 44 16
  • Ziyaret saatleri: Cami sürekli ziyaret açık. Türbe ise restorasyon çalışmalarının ardından her gün 09.30-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz ancak bağışta bulunabilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

15. Fatih Camii ve Külliyesi

Fatih Camii

Burası neresi? Fatih Camii, fethin ardından 10 yıl sonra yapılmıştır. İnşası 7 yıl süren cami, 1470 senesinde tamamlanmıştır. İlk cami 1766 yılında gerçekleşen bir depremle yıkılınca 1771 yılında yeniden inşa edilmiştir ve günümüze ulaşan cami de ikinci inşa edilen camidir. Cami, adını yapılmasını emreden II. Mehmed’den almıştır. Cami, harap bir halde bulunan MS 4. yüzyıldan kalma Kutsal Havariler Kilisesi’nin yerine inşa edilmiştir. Bu kilise Hristiyanlar için İstanbul’daki en önemli duraklardan biri olma özelliğine sahipti.

Fatih Camii’nin avlusu, en büyük cami avlularından biridir. Bu nedenle halk ve devlet için önemli olan kişilerin cenaze törenleri genellikle bu camide yapılmaktadır.

Neden gitmeliyim? II. Mehmed’in ve karısının mezarlarının da bulunduğu külliye, gerçek manada bir tarihi bünyesinde barındırıyor.

Kaçırmayın! Cami ziyaretinizi çarşamba gününe denk getirirseniz semtte kurulan sokak pazarına da uğramayı ihmal etmeyin.

  • Adres: Ali Kuşçu, Darüşşafaka Cd. 2-1, 34083 Fatih/İstanbul
  • Telefon: Fatih Müftülüğü-0212 524 64 10
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00 arası namaz saatleri dışında ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Mihrimah Sultan Camii ve Külliyesi

Mihrimah Sultan Camii

Burası neresi? Adını Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’dan alan cami, Üsküdar’ın merkezinde ve rıhtımın tam karşısında konumlanıyor. Mimar Sinan imzalı bir mimari eser olmasıyla dikkat çeken cami, 1562-1565 yılları arasında sultanın isteği üzerine inşa edilmiş. Yine Mimar Sinan tarafından tasarlanan ve bu kez Edirnekapı’da yer alan bir Mihrimah Sultan Camii daha olduğunu da hemen not düşelim. Halk arasında; Mimar Sinan’ın sultana olan aşkına karşılık bulamadığı ve şehrin iki yakasına iki cami inşa ederek aşkını ölümsüz hale getirdiği rivayet ediliyor.

Benzersiz bir yapıda inşa edilmiş olan cami, 37 metre yüksekliğinde ve 20 metre çapında etkileyici bir kubbe ile çevrilmiştir. Edirnekapı’da bulunan Mihrimah Sultan Camii, sahip olduğu tek minareli yapısı ile diğer Osmanlı camilerinden ayrılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Mimar Sinan’ın yapmış olduğu bu iki cami, ay ve güneş anlamına gelen “Mihirimah Sultan’a” ithaf edilmiştir ve 21 Mart tarihinde güneş Edirnekapı’daki camiden aşağı inerken, ay Üsküdar’daki camiden yükselmektedir. Bu kadar

  • Adres: Mimar Sinan, 34664 Üsküdar/İstanbul
  • Ziyaret saatleri: İbadet saatleri dışında ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. Rüstem Paşa Camii

Rüstem Paşa Camii

Burası neresi? Mimar Sinan eserleri ilginizi çekiyorsa; İstanbul’un tarihi yerleri kapsamında birkaç saatinizi de Rüstem Paşa Camii’ne ayırmak isteyebilirsiniz. Rüstem Paşa Camii, 1564 yılında kullanıma açılan ve bugün neredeyse 500 yıllık tarihi zorlayan bir ibadethane. Cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı olan Mihrimah Sultan tarafından eşi Damat Rüstem Paşa için yaptırılmış ve bu isimle anılmıştır. 24 pencereye sahip olan caminin eşsiz kubbesi ise sekiz köşeye sahip fil ayağıyla desteklenmektedir.

Neden gitmeliyim? Rüstem Paşa Camii, klasik İznik çinilerinin en etkileyici örneklerini barındırması nedeniyle görülmesi gereken önemli bir cami. Bu karmaşık mavi çiniler birleştiğinde ortaya seyrine doyum olmayan, muhteşem bir yapı çıkarmış.

Kaçırmayın! Cami dışarıdan bakıldığında pek bir gösterişe sahip değildir. Mimarin dehası ve gösterişi caminin iç kısmına saklanmıştır. Bu nedenle camiyi ziyarete geldiğinizde mutlaka iç kısmını detaylı bir şekilde incelemelisiniz.

  • Adres: Rüstem Paşa, Hasırcılar Cd. No:62, 34116 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 631 64 53
  • Ziyaret saatleri: 10.00-18.00 saatleri arasında İbadet saatleri dışında ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

18. Hırka-i Şerif Camii

Hırka-ı Şerif Camii

Burası neresi? Caminin inşası 1847-1851 yılları arasında Sultan Abdülmecid tarafından gerçekleşmiştir. Camide bulunan “Kutsal Emanetler” burasını çok daha manevi bir yer haline getirmekte ve çok daha fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edilmesini sağlamaktadır.

Neden gitmeliyim? Hz. Muhammed (SAV)’in Veysel Karani’ye hediye etmiş olduğu hırkası, günümüzde bu camide görülebilmektedir. Bu bile camiyi ziyaret etmek için tek başına yeterli bir sebeptir.

  • Adres: Hırka-i Şerif, Fevzi Paşa Cd., 34091 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi 10.00-18.00, hafta sonu 09.00-18.00 saatleri arasında Hırka-i Şerif ziyaret edilebilmektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Dini Yapılar

19. Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Türbesi

Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi

Burası neresi? Osmanlı döneminin en saygı duyulan ve fikirlerine önem verilen din alimlerinden olan Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’nin türbesi, kendisine dua etmek isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. 1628 senesinde vefat eden alimin kabri de bu türbenin içinde bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? İslam tarihine önem verenler için, fikirlerine çok değer verilen bu velinin kabri ve türbesi bizce muhakkak ziyaret edilmelidir.

  • Adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mah., Aziz Mahmud Efendi Sok., Cami İçi No:1, 34672 Üsküdar/İstanbul
  • Telefon: 0216 428 39 60
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kiliseler

20. Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi

Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi

Burası neresi? 1876-1880 tarihleri arasında inşa edilen Aya Triada Rum Kilisesi; konum olarak İstanbul’un kalbi sayılan Taksim’de yer alıyor. Ortodoks mezhebi için önemi bulunan tarihi yapı, geçmişte Rum mezarlığı ve Yunan hastanesi olarak kullanılan ancak daha sonra tahliye edilen bir alan üzerine kurulu. İnşaata Potessaro isimli mimar başlamış olsa da yapı, Vassilaki Ionnidis tarafından tamamlanmıştır.

Bina, yapıldığı döneme kadarki kiliseler arasında kubbeli olarak inşa edilen ilk kilise olma özelliğine sahipti. Heykeltıraş Alexandros Krikelis mermer eserler üretirken Sakellarios Megaklis iç mekanı boyamış ve süslemiştir.

6-7 Eylül 1955 yılları arasında İstanbul Olayları sırasında yakılan ve yağmalanan kilisedeki, isler, o günün hatırlanması adına hala görülebilmektedir. Kilisedeki bazı bölümlerin tadilatı için gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ise iki yıl sürmüş ve kilise 2003 yılında yeniden ziyaretçi kabul etmeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Kilise, İstanbul’daki en büyük Ortodoks mimari yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Oldukça merkezi bir konumda bulunması da burayı ziyaret etmeyi cazip kılan nedenler biridir.

  • Adres: Katip Çelebi Mah., 34433 Beyoğlu/İstanbul
  • Telefon: 0212 244 13 58
  • Ziyaret saatleri: 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

21. Sent Antuan Kilisesi

Sent Antuan Kilisesi

Burası neresi? İstiklal Caddesi’nde bulunan Saint Antoine Kilisesi, İstanbul’un en büyük Roma Katolik Kilisesi olma özelliğini taşımaktadır. Kilise, İstanbul’da yaşayan İtalyan topluluğuna hizmet vermek için inşa edilmiştir. Kırmızı tuğlalardan yapılan bina, 1725 yılında inşa edilmiş olmasına karşın tramvay yolu nedeniyle 20. yüzyılda yıkılmıştır. Mimar Giuliu tarafından yeniden inşa edilen kilisenin tamamlanması ise 1912 senesini bulmuştur.

Kilisenin ithaf edildiği Aziz Antoine, ünlü bir Portekizli rahipti ve yaşadığı dönemde çok sevildiği için kiliseye adı verilmişti. Kilise, Katolik dünyasında çok önemli bir yere sahiptir ve 2003 yılında Papa XXIII. John, İstanbul ziyaretinde bu kilisede vaaz da vermiştir.

Neden gitmeliyim? Kilise dünya genelinde önemi bir dini uğrak noktasıdır. Bunun yanı sıra Luigi Bresciani’nin yaldızlı ahşap St. Anthony heykeli başta olmak üzere kilisede pek çok sanat eserinin bulunması da burasını ziyaret etmeyi gerekli kılan sebepler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Tomtom, İstiklal Cd. No:171, 34433 Beyoğlu/İstanbul
  • Telefon: 0-212-2440935
  • Ziyaret saatleri: 09.00-17.00. Pazartesi-Cumartesi 08.00 ve Pazar günleri 10.00’da ayin gerçekleştirilmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Bulgar Ortodoks Kilisesi (Demir Kilise)

Demir Kilise

Burası neresi? Geçtiğimiz dönemde yedi senelik bir restorasyona tabi tutulan yapının ilk açılış tarihi 1898. Haliç’teki kilise Gotik Revival tarzda inşa edilmiştir. Mimari denemelerden ortaya çıkan Demir Kilise ya da St. Stephen Kilisesi, tamamen demirden yapılmıştır. Söylentiye göre Sultan Abdülaziz azınlık kesimin kilise yapma isteğine pek sıcak bakmamış ancak ısrarlara dayanamayarak çok hızlı bir sürede inşa edilmesi şartıyla izin vermiştir. Buna istinaden demonte bir şekilde İstanbul’a getirilen kilise, 30 gün gibi kısa bir süre içinde tamamlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Kilisedeki paslı yapı adeta açan çiçeklere benzemektedir ve dönemin şartlarına göre oldukça yenilikçi bir fikir ile demonte olarak bulunduğu noktaya getirilmiştir. Tamamen demirden ve metalden inşa edilmiş olması ise kiliseyi, mimari açıdan da çığır açan bir yenilik olarak görmemizi sağlamaktadır.

  • Adres: Balat, Mürselpaşa Cd. No:10, 34087 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 248 09 21
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

23. Aya Yorgi Rum Patrikhane Kilisesi

Aya Yorgi Rum Patrikhane Kilisesi

Burası neresi? İlk olarak 12. yüzyılda inşa edilmiş olan Aya Yorgi Rum Patrikhane Kilisesi, 1601 yılına kadar Kadınlar Manastırı olarak kullanılmıştır. 1614 senesinde ise kilise olarak kullanılmaya başlanmıştır. Söylenene göre Osmanlı sultanlarından Sultan Mustafa tarafından 1701 senesinde yıktırılmış ancak 1720 senesinde yeniden yapılmıştır. Kilisenin avlusunda günümüzde Patrik binası ve kütüphane yer almaktadır. Kilisenin ana binasını taşıyan 12 sütun ise 12 havariyi temsil etmektedir.

Neden gitmeliyim? Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin bu kilisenin avlusunda bulunması burasını, dini anlamda çok önemli bir yer haline getirmektedir. Kilise içindeki 5. yüzyıldan kalma patrik tahtı, üç mozaikli ikona, İsa’nın zincirlendiği ve kırbaçlandığı söylenen sütun ve üç azizenin tabutları gibi çok önemli dini miraslar burasının önemini çok daha arttırmaktadır.

  • Adres: Yavuz Sultan Selim, Dr. Sadık Ahmet Cd. No:44, 34083 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 531 96 70
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

24. Aya İrini Kilisesi

Aya İrini Kilisesi

Burası neresi? Büyük İmparator Konstantin, 330 senesinde daha önce bir Pagan tapınağının olduğu yere Aya İrini Kilisesi’nin inşa edilmesini emretmiştir. Kilise, adını Hristiyanlığın yayılması için çabalayan bir azizden almaktadır. Kilise ilk olarak ahşaptan inşa edilmiş ve çıkan yangın ve depremlerde büyük hasarlar görmüştür. Her defasında yenilenen kilise, İstanbul’un fethinin ardından Topkapı Sarayı’nın surlarında, uzun süre silah deposu olarak kullanılmıştır. Nihayet 1869 senesinde kilise müzeye dönüştürülmüştür.

Neden gitmeliyim? Ayasofya’nın hemen ardından Aya İrini Kilisesi, Hala İstanbul’daki Bizans döneminden kalma ikinci en büyük ve en eski kilise olarak kullanılmış binadır. Kilise, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin ilk müzesi olma özelliğine de sahiptir.

  • Adres: Sultanahmet Meydanı Topkapı Sarayı 1. Avlusu, Sultanahmet, Fatih
  • Telefon: 0 (212) 528 45 00
  • Ziyaret saatleri: Salı günü dışında her gün 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: Normal 60₺, indirimli 30₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

25. Kırım Kilisesi

Kırım Kilisesi

Burası neresi? İstanbul’daki neogotik mimari eserlerinden bir diğeri; Beyoğlu’nda yer alan Kırım Kilisesi. Kırım’ı Anma Kilisesi olarak da bilinen eser; 1868 yılında İngilizler tarafından Osmanlı padişahının izni ile inşa edilmiştir. Kırım Savaşı anısına yapılan maneviyat evi, birinci derece kentsel sit alanı kabul ediliyor. Neo-Gotik tarzda inşa edilen bu Anglikan Kilisesi, özellikle bahçesiyle insanı etkisi altına almayı başarmaktadır.

Kilisenin isminin “Kırım Kilisesi” olmasının sebebi ise Osmanlı Devleti’nin bağışladığı toprak üzerinde Kırım Savaşı’nı anmak üzere inşa edilmiş olmasıdır.

Neden gitmeliyim? İstanbul’daki Neo-Gotik tarzda inşa edilmiş kilise olması nedeniyle kesinlikle görülmesi gereken bir yapı olduğunu söyleyebiliriz.

Kaçırmayın! Burası akustik özelliğinden dolayı bazı özel etkinlikler için de kullanılabildiğinden; böyle bir etkinliğe denk gelirseniz değerlendirebilirsiniz.

Efsanesi! Aslında efsane değil ama ilginç bir hikayesi söz konusu. Söylentiye göre Kırım Kilisesi açıldıktan sonra Kraliçe Victoria, dönemin padişahına İngiliz yapımı bir araç hediye eder ancak şeyhülislam arabanın “şeytan işi” olduğu yönünde fetva verince Osmanlı’ya giren ilk ve tek araba Sarayburnu’ndan soğuk sulara bırakılmıştır.

  • Adres: Şahkulu, Serdar-ı Ekrem Cd. No:52, 34425 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz ancak bağış kabul edilmektedir.
  • Yol tarifi al >

26. Büyükada-Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi

Burası neresi? Büyükada’ya gidenlerin mutlaka uğradığı Aya Yorgi Kilisesi 1905 yılında inşa edilmeye başlanmış ve 1909 yılında ibadete açılmıştır. Ulaşmak için dik bir yokuşu tırmanmanın gerektiği Aya Yorgi Kilisesi, etkileyici yapısıyla bütün yorgunluğa değecek bir final oluyor. Özellikle 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde çok kalabalık olan kilisede, ziyaretçiler bu tarihlerde bol bol dilek dileyerek şifa için dua etmektedir.

Neden gitmeliyim? Hem kilisenin 110 yıllık tarihi bardındırması hem de kilisenin bulunduğu tepenin eşsiz manzarası için Aya Yorgi Kilisesi ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! Acıktıysanız “Aya Yorgi Kır Lokantası” isimli restorana girerek manzara eşliğinde midenizin sesini bastırabilirsiniz.

  • Adres: Büyükada-nizam, Gülistan Cd. No:2, 34970 Adalar/İstanbul
  • Telefon: (0216) 382 70 69
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Saraylar

27. Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

Burası neresi? Osmanlı’nın gücünün bütün dünyaya gösteren heybetli bir yönetim merkezi olarak inşa edilen Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet döneminde 1478 senesinde tamamlanmıştır. Kompleks bi yapıya sahip olan saray, Bab-ı HümayunDivan Meydanı, Alay Meydanı, Enderun Avlusu, Sofa-i Humayun, Harem olmak üzere 6 ana bölümden oluşmaktadır. Sarayın 8 giriş kapısı bulunmaktadır ve en gösterişli olanı şüphesiz “Saltanat Kapısı”dır. Saray günümüzde 80.000 metrekare alan üzerinde bulunmaktadır. Saray, 03.04.1924 tarihinde müze olmuş ve Cumhuriyet tarihinin ilk müzesi olma özelliğine kavuşmuştur.

Neden gitmeliyim? Osmanlı döneminde ne kadar güçlü ve dünyaya hükmeden bir imparatorluk kurulduğunu görmek için İstanbul’da gezilecek görülmesi gereken tarihi yerler arasında mutlaka Topkapı Sarayı’nı da eklemek gerekiyor. Dünyada eşi benzerine az rastlanır bir saray olması da bu ziyareti daha anlamlı kılan şeylerden biri.

Kaçırmayın! Dilerseniz burayı tıklayarak sarayı ziyaret etmeden önce üç boyutlu bir şekilde inceleyebilirsiniz.

  • Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 512 04 80
  • Ziyaret saatleri: Salı günleri dışında 09.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Saraya giriş ücret 100₺ ancak bu ücrete Harem ve Aya İrini Müzesi dahil değil. Harem için ayrıca 70₺ ve Aya İrini Müzesi için 60₺ ödemek gerekli. Saraya girişte Müzekart geçerli ancak bahsettiğimiz bu iki yerde geçerli değil. Saraya 18 Yaşın altındaki ve 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Gazileri, şehit ve gazilerin eşleri ile çocukları, engelliler ile tek refakatçisi, er ve erbaşlar, basın kimlik kartı sahipleri, ICOM, ICOMOS ve UNESCO kart sahipleri ücretsiz giriş yapabilmektedir.
  • Yol tarifi al >

28. Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Burası neresi? Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938 tarihinde saat 09:05’te hayata gözlerini yumduğu yerdeyiz. Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan ve yapımı 1856 yılına dek süren Dolmabahçe Sarayı; 1984 yılından bu yana müze olarak da gezilebiliyor. Sarayın toplam alanı ise 110.000 metrekare. Saray toplamda 6 padişaha ev sahipliği yapmıştır.

Dolmabahçe Sarayı devlet işlerinin yürütüldüğü Mâbeyn-i Hümâyûn (Selamlık), padişah ve ailesinin yaşam alanı olan Muâyede Salonu (Tören Salonu) ve önemli törenlerin gerçekleştirildiği Harem-i Hümâyûn bölümlerinden oluşmaktadır. Sarayda birçok şeyin simetrik olarak yerleştirilmiş olması da dikkat çeken özelliklerden biri.

Neden gitmeliyim? Oldukça büyük ve etkileyici bir saray olan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı’nın etkileyici ve görkemli saray yaşamını görmek için ziyaretçilerine büyük bir fırsat sunuyor.

  • Adres: Vişnezade Mahallesi, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul
  • Telefon: (0212) 236 90 00
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç her gün 09.00 – 16.00
  • Giriş Ücreti: 

*Normal

  • Selamlık (Tam) – 60 TL
  • Harem (Tam) – 30 TL
  • Selamlık + Harem (Tam) – 90 TL

*Öğrenci

  • Selamlık (İndirimli) – 30 TL
  • Harem (İndirimli) – 20 TL
  • Selamlık + Harem (İndirimli) – 45 TL

Müzekart geçerli değil

29. Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı

Burası neresi? III. Selim tarafından, annesi Mihrişah Sultan için inşa ettirilen Yıldız Sarayı’nın tarihi 18. yüzyıla kadar dayanıyor. Yıldız Sarayı, mimari açıdan Topkapı Sarayı ile benzerlik göstermektedir. Osmanlı’nın yönetim merkezlerinden biri olarak kullanılan sarayın ilk misafiri ise II. Abdülhamid olmuştur ve kendisinin tahttan indirildiği 31 Mart olaylarında ne yazık ki saray büyük zarar görmüştür. Saray, 1994 yılından bu yana müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Saray müze, tiyatro ve sahne sanatları müzesi şeklinde 3 bölümden oluşmaktadır.

Çevresinde, av sahası olarak kullanılan geniş bir koruluk alan barındıran saray; özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde şahit olduğu önemli olaylar nedeniyle de dikkat çekici. Mimari olarak, buranın geleneksel saray anlayışından farklı olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. İstanbul’un tarihi yerleri arasında, mutlaka görülmesi gereken bu tarihi mekan Beşiktaş ilçe merkezinde, Serencebey Yokuşu üzerinde yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Burası Osmanlı’nın son dönemine tanıklık etmiş, kültürel ve zanaatsal açıdan ülkemizin önemli ziyaret duraklarından biridir.

Kaçırmayın! Saray ziyaretiniz esnasında Kaskat Köşkü’nde Yıldız Porselen Fabrikası ürünlerini ve birçok farklı koleksiyon eşyasını incelemeyi de ihmal etmeyin.

  • Adres: Barbaros Bulvarı, Serencebey Yokuşu, No. 62 – Beşiktaş / İSTANBUL
  • Telefon: +90 (212) 260 80 60
  • Ziyaret saatleri: 15 Nisan-2 Ekim 09.00-19.00, 3 Ekim-15 Nisan 09.00-17.00, Pazartesi günleri ziyarete kapalı.
  • Giriş Ücreti: 10₺, Müzekart geçerli. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ziyaretçiler için ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

30. Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı

Burası neresi? 24 oda, 6 salon ve bir Türk hamamına sahip olan Beylerbeyi Sarayı, Hagop ve Sarkis Balyan isimli mimarlar tarafından tasarlanarak 1865 senesinde tamamlanmıştır. Neo-Barok stille inşa edilmiştir ve Osmanlı sultanları için yazlık saray olarak kullanılmıştır.

Sarayın geniş bir havuza sahip alt kattaki salonu serinlemek için kullanılmaktaydı. Sarayın dört bir yanında ise deniz temalı süslemeler bulunmaktadır. Merkeze konumlanmış bükümlü bir merdivenle çıkılan sarayın sahip olduğu manzara ise enfes.

Saraydaki bazı mobilyalar, 1918 yılından ölümüne kadar burada hapsedilmiş olan Sultan II. Abdülhamid tarafından işlenmiştir. Sarayla ilgili bir diğer ilgi çekici bilgi ise Fransız İmparatoriçesi Eugenie, burada kaldığı sırada sarayın pencerelerinden çok etkilenmiş ve Paris’teki Tuileries Sarayı için de aynı pencere modelinin kullanılmasını istemiştir.

Neden gitmeliyim? Etkileyici Boğaz manzarası eşliğinde bu tarihi konağın tadını çıkarmak ve bir şeyler yudumlamak için mutlaka Beylerbeyi Sarayı’na vakit ayırmanızı öneriyoruz.

  • Adres: Beylerbeyi, Abdullahağa Cd., 34676 Üsküdar/İstanbul
  • Telefon: 0216 321 93 20
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi hariç diğer günler 09.00-16.30
  • Giriş ücreti: Normal 40₺, İndirimli 20₺. Müzekart geçerli değil.
  • Yol tarifi al >

31. Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı

Burası neresi? Farsça meşale anlamına gelen “cerag” kelimesinden ismini alan Çırağan Sarayı, Osmanlı döneminde meşaleler yakılarak gerçekleştirilen eğlenceler nedeniyle bu isimle anılmıştır. Sarayın yerinde ilk olarak 1800’lerin başında inşa edilmiş olan ahşap bir yapı bulunmaktaydı. Ahşap bina yıkıldıktan sonra hem iç tasarımı hem de dış tasarımı ile etkileyici görünüme sahip bir saray inşa edilmiştir. Sarayın yapımında mermer kullanılmıştır ve 80.000 metrekarelik bir alanda inşa edilmiştir. Saray boğaz kıyısında 750 metre boyunca uzanmaktadır.

Abdülaziz’in 29 sene ailesiyle hapsedildiği saray, 1908 senesinde meclis binası olarak değerlendirilmiştir. 1910 senesinde çıkan bir yangınla saray yok olmuştur. 1990 senesinde gerçekleştirilen onarım çalışmaları neticesinde saray, büyük organizasyonların ve düğünlerin gerçekleştirildiği bir otel olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Çırağan Sarayı, şu anda İstanbul’un en önemli tarihi değerleri arasında bulunduğundan burayı görmeden İstanbul gezinizi sonlandırmamanız gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Yıldız, Çırağan Cd. No:32, 34349 Beşiktaş/İstanbul
  • Telefon: (0212) 326 46 46
  • Giriş ücreti: Sarayda alacağınız kahvaltı, yemek ya da organizasyon hizmetine göre ücretlendirme 300₺ ile 1 milyon ₺ arasında değişebilmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

32. Tekfur Sarayı

Tekfur Sarayı

Burası neresi? Tekfur Sarayı’nın kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemektedir ve 12. yüzyıldan bu yana kullanıldığı tahmin edilmektedir. İstanbul’un fethi esnasında ilk ele geçirilen imparatorluk binası olma özelliğini taşımaktadır. Kaşıkçı Elması’nın bulunduğu yer olması nedeniyle tarihsel açıdan çok önemli bir yere sahiptir. Saray, Blakhernai Sarayı olarak da bilinmektedir.

Bir harabe ve çöplüğe dönüşmüş olan saray, 1955 senesinde başlanan restorasyon çalışmaları ile hayata döndürülmüştür. Son olarak Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarında sarayın uçmuş olan çatısı da onarılmıştır ve Çini Müzesi olarak 2019 yılından itibaren ziyarete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Tekfur Sarayı, Bizans döneminden kalan tek saray olması nedeniyle mutlaka görülmesi gereken, İstanbul’un geçmişine ışık tutan önemli yapılardan biridir.

  • Adres: Ayvansaray, 34087 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 525 61 30
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 10₺, indirimli 5₺. Müzekart geçerli değil.
  • Yol tarifi al >

Çarşılar

33. Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı

Burası neresi? 1664 yılında kurulan Mısır Çarşısı, Osmanlı’daki ticari anlayışın günümüze yansıması olarak hala varlığını sürdürmektedir. Burası geçmişte, bütün dünyadan ürünlerin alıcısıyla buluştuğu muazzam bir alışveriş merkezi konumunda bulunmaktaydı. Çarşı, Sultan III. Murad’ın annesi Safiye Sultan tarafından Yeni Camii’nin avlusuna yaptırılmıştır. Yapım amacı ise ilk olarak camiye gelir elde etmekmiş. Çarşının mimarları ise Davut ve Mustafa Ağa’dır. İlk olarak Valide Çarşısı olarak anılan çarşı, “L” planında tasarlanmış ve iki çarşının birleşiminden oluşmuştur. Daha sonraları özellikle Mısır’dan getirilen ürünlerin satılması nedeniyle güncel ismini almıştır. Özellikle baharatların satıldığı bir pazar olan Mısır Çarşısı, günümüzde de bu özelliğini korumaktadır. Çarşıya toplamda 6 kapıdan giriş sağlanmaktadır.

1688 ve 1691 yıllarında çıkan yangınlarda çarşı büyük hasar görmüştür. 1941 yılında ise yol çalışmaları nedeniyle Yeni Cami ile Mısır Çarşısı birbirinden ayrılmak zorunda kalmıştır. 1940-1943 yılları arasında ise çarşı, kapsamlı yenileme çalışmaları ile günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Neden gitmeliyim? Mısır Çarşısı, AVM kültürünün vermiş olduğu boşluk hissini doldurmak, hediyelik eşya, kuyum veya baharat gibi çeşitli ürünleri tarihi bir yapıda satın almak isteyenler için kesinlikle geniş bir zaman ayrılması gereken İstanbul’un en önemli alışveriş duraklarından biridir. Yalnız fiyatların farklı yerlere göre daha pahalı olduğunu da söylememiz gerekiyor. Bu nedenle alışverişinizi gerçekleştirirken sağlam bir pazarlık ve fiyat araştırması yapmanız faydalı olacaktır.

  • Adres: Rüstem Paşa, Erzak Ambarı Sok. No:92, 34116 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 513 65 97
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi arası 08.00-19.00, Pazar günü ise 09.30-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

34. Kapalıçarşı

Kapalıçarşı

Burası neresi? İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından 1461 senesinde Kapalıçarşı’nın temelleri atılmıştır. 45.000 metrekarelik alanda kurulu çarşı bugün 3.600 dükkan ile misafirlerini ağırlamaktadır. Çarşının toplamda 22 girişi bulunmaktadır. Halı, kilim, hediyelik eşya, baharat, ziynet eşyası ve daha pek çok farklı ürünü Kapalıçarşı’da bulmanız mümkündür.

Neden gitmeliyim? Osmanlı’nın gücünün simgesi olan Kapalıçarşı, otantik ortamlarda alışveriş yapmak isteyenler için keyifli bir tarihi nokta ve dünyanın en büyük kapalı pazarlarından biri olması nedeniyle İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Beyazıt, Kalpakçılar Cd. No:22, 34126 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 519 12 48
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kasırlar

35. Hidiv Kasrı

Hidiv Kasrı

Burası neresi? Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılan kasrın 1 kulesi bulunmaktadır ve kule içinde Osmanlı’nın ilk asansörü olduğu ifade edilmektedir. Bu kule Art-Nouveavu tarzında tasarlanmıştır. Kulenin manzarası ise muhteşem İstanbul Boğazı’na hakimdir. 1907 yılında inşa edilen kasrın mimarı ise İtalyan Delfo Seminati’dir. Kasır, 270 dönümlük arazi üzerinde inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Koşu parkuru ve muhteşem manzarası ile dikkat çeken Hidiv Kasrı, keyifli bir kahvaltı yapmak ve sevdiklerinizle güzel vakit geçirmek, doğa ile iç içe yürüyüş yapmak için uğranabilecek tarihi yerler arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! İstanbul bakir kalmış Çengelköy, Kuzguncuk, Kanlıca gibi yerleri buraya çok yakın olduğu için gezi planınıza buraları da dahil etmenizi öneriyoruz.

  • Adres:  Çubuklu Mah, Hidiv Kasrı Cd. No. 1 D:1, 34805 Beykoz/İstanbul
  • Telefon: (0216) 413 92 53
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-23.00
  • Giriş ücreti: Şu anda belediye tarafından işletilen kasırda kahvaltı ya da akşam yemeğini tercih edebilirsiniz. Açık büfe kahvaltı için 48₺ ücret talep edilmektedir. Bunun dışında girişin ücretsiz olduğu kasrın otoparkı için ise 10₺ ücret ödenmesi gerekmektedir.
  • Yol tarifi al >

36. Ihlamur Kasırları

Ihlamur Kasırları

Burası neresi? Kasırların olduğu yer, 18. yüzyılda Hacı Hüseyin Ağa’ya ait olduğu için “Hacı Hüseyin Ağa Bağları” olarak bilinmekteydi. Burası, Sultan III. Ahmet tarafından “Hasbahçe” olarak düzenlenmiştir. 19. yüzyılın ortasında Sultan Abdülmecid burada kasırların yapılmasını istemiş ve inşasına başlanmıştır. Merasim ve Maiyet Köşkü olmak üzere iki binadan oluşmaktadır. Bunlardan Merasim Köşkü ana bina olarak kabul edilmektedir. Günümüzde Merasim Köşkü bir müze, Maiyet Köşkü ise bir cafe-restaurant olarak hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Bahçesiyle huzur veren bir ortama sahip olan Ihlamur Kasırları, gerek organizasyonlar için gerekse de keyifli bir yeme içme etkinliği için gidilebilecek ve manzaranın tadını çıkarılabilecek bir yer olarak listenizde yer almalı.

  • Adres: Teşvikiye Mahallesi, Av. Süreyya Ağaoğlu Sk. No 80, 34365 Şişli/İstanbul
  • Telefon: (0212) 259 50 86
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi dışında diğer günler 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 20₺, indirimli 10₺. Sadece bahçeyi gezmek isteyenlerin ise 5₺ ücret ödemesi gerekmektedir. Kahvaltı yapmak isterseniz kahvaltı tabağı 30₺, serpme kahvaltı ise 45₺.
  • Yol tarifi al >

37. Maslak Kasırları

Maslak Kasırları

Burası neresi? Maslak Kasrı’nın bulunduğu bölgedeki ilk yerleşimler II. Mahmut döneminde gerçekleşmiştir. Maslak bölgesi o dönem özellikle sultanlar için bir av ve dinlenme alanı olarak kullanılmaktaydı. Maslak Kasırları’nın ise Sultan Abdülaziz döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. 170 dönümlük bir ormanlık alanda kurulmuştur.

Burası Sultan II. Abdülhamid’in uzun bir süre konakladığı yerdir ve 1924 yılına kadar da Sultan’ın şahsi konutu olarak kalmıştır. Saray 1984 yılında restore edilmiş ve Milli Saraylar’a devredilmiştir. Kasr-ı Hümâyûn, Mâbeyn-i Hümâyûn ve Limonluk, Çadır Köşk ve Paşa Dairesi kasırların günümüze gelebilen kısımlarıdır.

Neden gitmeliyim? Osmanlı tarihi içinde önemli bir yere sahip olan Maslak Kasırları, tarihi özelliklerinin yanı sıra Maslak’ın en yeşil alanlarından biri olması sebebiyle de görülmeye değer.

  • Adres: Darüşşafaka, Büyükdere Cd., 34398 Sarıyer/İstanbul
  • Telefon: (0212) 236 90 00
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi dışında 09.00-16.30
  • Giriş ücreti: Normal 5₺, indirimli 2,5₺
  • Yol tarifi al >

38. Aynalıkavak Kasrı

Aynalıkavak Kasrı

Burası neresi? Aynalıkavak Kasrı’nın yapımına 1613 senesinde başlanmıştır. Burası Bizans döneminde ve Osmanlı döneminde imparatorların ve sultanların dinlendiği ve av yaptığı bir yer olarak değerlendirilmekteydi. Haliç’in muhteşem manzarasının seyredilmesi için kasrın cephesi camlarla çevrilmiştir. Kimi kaynaklar yapıların inşasının Fatih döneminde, kimi kaynaklar ise Kanuni döneminde başladığı rivayet edilmektedir.

Geçmişte Tersane Sarayı şeklinde bir kompleks olan yapılar topluluğundan günümüze sadece Aynalıkavak Kasrı kalmıştır. Sürekli olarak sanat müziği çalınan kasrın ilk katında müzik aletleri ile ilgili bir de müze bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Şehrin kalabalığından uzak, sanatla iç içe güzel zamanlar geçirerek gezinizi daha keyifli hala getirmek istiyorsanız Aynalıkavak Kasrı’nı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Hasköy, Aynalı Kavak Cd., 34445 Beyoğlu/İstanbul
  • Telefon: (0212) 236 90 00
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında 09.00-16.30
  • Giriş ücreti: Normal 30₺, indirimli 15₺
  • Yol tarifi al >

39. Beykoz Mecidiye Kasrı

Beykoz Mecidiye Kasrı
Beykoz Mecidiye Kasrı İstanbul

Burası neresi? Beykoz Mecidiye Kasrı, 1845 senesinde Mısır Valisi olan Mehmed Ali Paşa tarafından Sultan Abdülmecid’e hediye olarak yaptırılmaya başlanmıştır. Valinin 1849 senesinde vefatının ardından valilik makamına geçmiş olan Said Paşa, kasrın inşasını devam ettirmiş ve 1854 yılında tamamlayarak hediyeyi sahibine teslim etmiştir. Kasrın mimarları ise Nigoğos ve Sarkis balyan isimli iki Ermeni mimardır. Burası da diğer birçok kasır gibi saray efradı tarafından özellikle yaz aylarında veya misafir ağırlamak için kullanılmıştır.

İki kattan oluşan yapının üst katında orta bölüme bir de çekme kat eklenmiştir. Kasrın bulunduğu arazi yaklaşık 70.000 metrekaredir ve pek çok ağaç ve çiçek ile tam bir cennet ortamı bulunmaktadır. Alan içinde kasrın yanı sıra dağ hamamı, 10 havuz ve 4 çeşme de yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Gerek tarihi ihya etmek gerekse cafesinde keyifli zaman geçirmek için Beykoz Mecidiye Kasrı ziyaretçilerini bekliyor.

  • Adres: Yalıköy, Beykoz Kasrı, 34820 Beykoz/İstanbul
  • Telefon: (0212) 236 90 00
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi hariç 09.00-16.30
  • Giriş ücreti: Normal 30₺, indirimli 15₺
  • Yol tarifi al >

40. Sepetçiler Kasrı

Sepetçiler Kasrı

Burası neresi? Sepetçiler Kasrı’nın inşası 16. yüzyılda, III. Murad’ın talimatıyla başlamıştır. Topkapı Sarayı’nın kıyı köşklerinden biri olarak kullanılmıştır. Mimarı ise pek çok son dönem Osmanlı eserinde katkısı olan Davut Ağa’dır. Kasrın yapımında ağırlıklı olarak kırmızı mermer ve başta İznik olmak üzere çeşitli bölgelerden getirilen çiniler kullanılmıştır. Kasır şu anda Yeşilay Genel Merkezi olarak kullanılmaktadır. Kasırdaki kitabeye göre 1643 yılında yeniden inşa edilmiş, 1739 ve 19. yüzyılın ortalarında ise yenileme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Şu an Sepetçiler Kasrı düğün, nişan, toplantı gibi organizasyonlar için kullanılmakta ve bu etkinliklerde ziyaret edilebilmektedir.

  • Adres: Hoca Paşa, Kennedy Cd. No:25, 34110 Fatih/İstanbul
  • Telefon: 0212 527 16 83
  • Ziyaret saatleri: Organizasyon saatine göre değişiklik göstermektedir.
  • Yol tarifi al >

41. Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı

Burası neresi? 1856 yılında inşaatı tamamlanan Küçüksu Kasrı, mimar Nigoğos Balyan tarafından tasarlanmıştır. Kasrın hizmet vermeye başlaması ise 1751 senesinde olmuştur. 3 kattan oluşmaktadır. Sultan Abdülmecid’in yaptırdığı kasrın yerinde daha önce eski bir yapı bulunmaktaydı. Burası da diğer kasırlar gibi av ve dinlenme alanı olarak kullanılmıştır. Yapı, Küçüksu ve Göksu derelerinin arasına inşa edilmiştir. Burasının Sultan IV. Murad tarafından da çok sevildiği bilinmektedir. Saray 1996 senesinden itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Küçüksu Kasrı özellikle süslemeleri ve manzarası ile insanı kendine hayran bırakan Osmanlı eserleri arasında bulunuyor. Bunun yanı sıra dilerseniz güne tarihi bir mekanda kahvaltı yaparak başlamak için de burası tercih edilebilecek yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Göksu, Küçüksu Cd. No:12, 34815 Beykoz/İstanbul
  • Telefon: (0216) 332 33 03
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi dışında 09.00-16.30
  • Giriş ücreti: Normal 30₺, İndirimli 15₺, Öğrenci 5₺ ve mesire alanı girişi 5₺
  • Yol tarifi al >

Hamamlar

42. Tarihi Süleymaniye Hamamı (Türk Hamamı)

Tarihi Süleymaniye Hamamı

Burası neresi? Osmanlı hamam mimarisinin en iddialı yapısını; Süleymaniye semtinde bulabilirsiniz. Adından da anlaşıldığı gibi; Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan hamam, Kanuni’ye özel bir loca da içeriyor. Mimar Sinan tarafından ortaya çıkarılan eser, “mimar yardımcısı dönemine ait bir eser” olarak kabul edilmektedir. Hamam “Dökmeci Hamamı” olarak da bilinmektedir. Tarihi 1557 yılına dayanan mimari eser, bugün halen odunla ısıtılması ve soğukluk, sıcaklık ve ılıklık olmak üzere üç bölüme ayrılmasıyla dikkat çekiyor. Hamam sıcaklığı 40 derece olmakla birlikte, hissedilen rakam rahatlıkla 60 dereceye ulaşıyor.

Neden gitmeliyim? Eminiz ki yazımızı okuyan birçok kişi daha önce bir Türk hamamını deneyimleme fırsatı bulamamıştır. Tarihi Süleymaniye Hamamı, etkileyici mimarisinin yanı sıra Türk hamam kültürünü tanımak ve deneyimlemek için de muhteşem bir fırsat.

  • Adres: Süleymaniye, Mimar Sinan Cd. No 20, 34116 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 519 55 69
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00. Her pazar 07.00-09.00 saatleri arasında ise sadece bayanlara hizmet vermektedir.
  • Giriş ücreti: Kişi başı 40€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

43. Çinili Hamam

Çinili Hamam

Burası neresi? 1640 yılında Kösem Sultan tarafından yaptırılan Çinili Hamam; yine en az Süleymaniye Hamamı kadar dikkat çekici bir yapı. Üsküdar ilçesinde yer alan ve mermerleri, kurnaları ve kabartmaları ile dönemini tamamen yansıtan hamamda oldukça geniş kubbeler mevcut. Bu sayede de içeri girdiğinizde hamamların genellikle basık ve kasvetli olan yapısıyla asla karşılaşmıyorsunuz. Çinilerin ise büyük bir kısmı çalındığı ve yağmalandığı için ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamıştır.

Tamamen doğal bir ısıtma sistemine sahip olan hamam alt tarafta bulunan dev bir kazan sayesinde ısıtılmaktadır. Tavandaki camlar ise hamamın doğal bir şekilde aydınlatılmasını sağlamaktadır. Hamamın hava alması da gene bu cam fanusların çıkarılmasıyla sağlanmaktadır.

Hamamın tarihi ve fotoğrafik güzelliklerinin keşfedilmesi ise burasının sadece bir hamam olarak değil, aynı zamanda çeşitli film ve fotoğraf çekimleri için de kullanılmasına olanak tanımaktadır.

Neden gitmeliyim? Tıpkı Süleymaniye Hamamı gibi Çinili Hamam da tarihle iç içe bir şekilde Türk hamam ve temizlik kültürünü yakından tanımak için önemli bir fırsattır.

  • Adres: Çavuşdere Cad Çinili Hamam Sok No 6, 34664 Üsküdar/İstanbul
  • Telefon: (0216) 334 97 10
  • Ziyaret saatleri: Bay kısmı her gün 07.00-22.00 arası, bayan kısmı her gün 08.00-19.30 arası hizmet vermektedir.
  • Giriş ücreti: Normal giriş 25₺, masaj ve kese için ise ayrıca 20₺ ödenmesi gerekli.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

44. Haseki Hamamı (Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı)

Haseki Hamamı

Burası neresi? Tarihi 1556 yılına dayanan ve özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken Haseki Hamamı; Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında konumlanıyor. Hamam, Mimar Sinan tarafından I. Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan için yapılmıştır ve bu nedenle sultanın ismiyle de anılmaktadır. Hamamın inşa edildiği yerde daha önce Zeuksippos Banyoları’nın olduğu belirtilmektedir.

Hamam, klasik bir Osmanlı hamamıdır. Bir süre depo ve ardından halı dükkanı olarak kullanılan hamam, 2011 yılında gerçekleştirilen restorasyonun ardından yeniden Türk hamamı olarak hizmet vermeye başlamıştır. İstanbul’un en merkezi yerinde; sıcaklığını tarihten alarak hizmet veren bu yapı aynı zamanda bir restoran ve kafe de içermektedir.

Neden gitmeliyim? Güzel bir hamam keyfi yaşamak için bizce İstanbul’da gidilebilecek en önemli tarihi mekanlar arasında Haseki Hamamı ilk sıralarda gelmektedir.

  • Adres: Cankurtaran, Ayasofya Meydanı No:2, 34122 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 517 35 35
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-22.00
  • Giriş ücreti: Hamam paketleri 55€’dan, masaj paketleri 60€’dan başlamaktadır. Gelin ve damat hamamları için ise ücretlendirme için iletişime geçmeniz gerekmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

45. Tarihi Gedikpaşa Hamamı

Burası neresi? Gedik Ahmet Paşa tarafından yaptırılan bu hamam; 1475 yılında Mimar Hayrettin tarafından hayata geçirilen bir mimari projedir. Kapalıçarşı’dan sonra yalnızca 250 metre kadar ilerleyerek hamama rahatça ulaşabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Osmanlıdan günümüze ulaşan 500 yıllık hamam kültürünü yaşamak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Hamam Cad, Gedik Paşa Cd. No:61 D:No:61, 34126 Fatih
  • Telefon: (0212) 517 89 56
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-22.30
  • Giriş ücreti: Kese+köpük masajı+sauna ücreti 80₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

46. Tarihi Galatasaray Hamamı

Tarihi Galatasaray Hamamı

Burası neresi? Osmanlı’nın bugünün İstanbul’una miras bıraktığı bir eser olan Tarihi Galatasaray Hamamı; 1481 yılından bu yana neredeyse 540 yıllık bir tarihe sahip. Başta sultanlara, kadılara ve sadrazamlara hizmet veren hamam; sonraki yıllarda da lise talebeleri için aktif olarak kullanılmış.

Söylenene göre Sultan Beyazıt, şu an Galataray Lisesi’nin ve hamamın bulunduğu yerde dolaştığı esnada Gül Baba ile tanışmış ve kendisinden bir isteği olup olmadığını sormuştur. Bunun üzerine Gül Baba da bulunduğu yerde, yüzyıllarca hizmet verecek bir hamam ve büyük bir mektep yapılmasını istemiş. Sultan da bu isteği aynen yerine getirmiştir.

Neden gitmeliyim? Burası, İstanbul’un en eski hamamlarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Hamamın, şehrin en merkezi yerlerinden Taksim’de yer alması da burayı daha kolay bir şekilde ziyaret edilebilir kılmaktadır.

  • Adres: Kuloğlu, Turnacıbaşı Cd. No:8, 34433 Beyoğlu/İstanbul
  • Telefon: (0212) 252 42 42
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-22.00
  • Giriş ücreti: Alacağınız hizmete göre değişiklik göstermektedir ancak biraz tuzlu olduğunu belirtelim 🙂
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

47. Çemberlitaş Hamamı

Çemberlitaş Hamamı

Burası neresi? 1584 yılından bugüne taşınan Çemberlitaş Hamamı; hem tarihe hem de kendini şımartmaya özlem duyanlar için geçerli bir gezi seçeneği olabilir. III. Murad’ın annesi olan Afife Nurbanu Sultan tarafından yaptırılan hamamın bir Mimar Sinan eseri olduğu belirtilmektedir. Hamam birbirinin aynısı iki hamamın yanyana olacağı şekilde planlanmış ikiz bir hamamdır. İlk yapıldığı sırada kadın ve erkek girişi ayrı olan hamama, günümüzde aynı kapıdan girildikten sonra hamamların girişi ayrılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Hamama giriş ücretleri pahalı olması nedeniyle içeri girmeyi düşünmeyebilirsiniz ancak en azından etkileyici mimarisini dışarıdan izleyebilirsiniz.

Kaçırmayın! Çemberlitaş Hamamı’nı ziyaret ederseniz hemen yakın çevrede bulunan Atik Ali Paşa Camii, Köprülü Kütüphanesi ve Ali Baba Türbesi gibi tarihi mekanları da mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Mollafenari, Vezirhan Cd. No:8, 34440 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 522 79 74
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-22.00
  • Giriş ücreti:
    Hamam giriş – 160 TL
    Masaj (Giriş Dahil) – 290 TL
    Kese, köpük (Giriş Dahil) – 255 TL
    Kese, köpük, yağ masajı (Giriş Dahil) – 415 TL
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Müzeler

48. Florya Atatürk Deniz Köşkü

Florya Atatürk Deniz Köşkü

Burası neresi? Atatürk Deniz Köşkü olarak anılan yapı; 1935 yılında kullanıma açılan ve Atatürk tarafından Mayıs 1938’e kadar kullanılmasıyla önem taşıyan bir eser. Yapı, Yeşilköy ile Küçükçekmece arasında konumlanmaktadır ve tamamen deniz üzerinde inşa edilmiş olması oldukça dikkat çekicidir. Atatürk’ün Florya’ya olan hayranlığı sebebiyle mimar Seyfi Arkan tarafından tasarlanmıştır. Köşk, Atatürk’ün vefatının ardından Kenan Evren’e kadarki cumhurbaşkanları tarafından yazlık konut olarak kullanılmıştır. 1988 senesinde ise yapı, Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na devredilmiş ve restorasyon çalışmalarının ardından müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde müze, Atatürk’e ait pek çok eşyanın sergilendiği etkileyici bir yer olmuştur. Tek kelimeyle muhteşem bir şekilde tasarlanmış bu etkileyici müzenin mutlaka görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Basınköy, Çekmece İstanbul Cd. No:23, 34153 Bakırköy/İstanbul
  • Telefon: (0212) 426 51 51
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 20₺, İndirimli 10₺
  • Yol tarifi al >

49. Harbiye Askeri Müzesi

Harbiye Askeri Müzesi

Burası neresi? Harbiye’de bulunan Harbiye Askeri Müzesi, 5 bin civarındaki askeriye ile ilgili parçaya sahip koleksiyonu ile askeri konulara meraklı ziyaretçiler için adeta bir hazine niteliği taşıyor. Müzenin bulunduğu bina Osmanlı döneminde rütbeli askerlerin eğitim gördüğü bir okul olarak değerlendirilmiş, Mustafa Kemal Atatürk de burada eğitim almıştır. Müze içinde aynı zamanda Çanakkale ve Atatürk ile ilgili özel bölümler de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle askeri tarihe ilgi duyanlar için Harbiye Askeri Müzesi, “İstanbul’un tarihi yerleri nerelerdir?” sorusuna verilecek en güzel cevaplar arasında bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Dünyanın en eski bandolarından olan Mehter Takımı tarafından her gün öğleden sonraları gerçekleştirilen ücretsiz konserleri asla kaçırmayın. Konserler saat 15.00’da başlamakta ve 20 dakika sürmektedir.

  • Adres: Halaskargazi, Vali Konağı Cd. No:2, 34367 Şişli/İstanbul
  • Telefon: (0212) 233 27 20
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında 09.00-16.30
  • Giriş ücreti: Normal 4₺, öğrenci 1,30₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al>

50. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Burası neresi? İstanbul’un Fatih ilçesinde, Nazım Hikmet’in Ceviz Ağacı şiirindeki dizeleriyle meşhur Gülhane Parkı’nda bir tarih hazinesi var. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi; 3500 metrekareye yayılan sergi salonu ve 570 farklı maket ve modelden oluşan koleksiyonu ile görülmeye değer. Müze, Fuat Sezgin’in büyük çabalarıyla 2008 yılında ziyarete açılmıştır. Müzede İslam dünyasındaki bilhassa 8 ile 16. yüzyıllar arasındaki bilimsel çalışmalara dair örneklere yer verilmektedir.

Neden gitmeliyim? Doğu ile Batı’nın bilimsel çalışmalarını harmanlaması, İslam dünyasının bilim dünyasına olan katkılarının incelenebilmesi için bu müzeyi listenize dahil etmeniz gerekiyor.

  • Adres: Cankurtaran Mah, Gülhane parkı içerisinde, Taya Hatun Sk D:8A, 34122 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 528 80 65
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 18₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

51. Panorama 1453 Tarih Müzesi

Panorama 1453 Tarih Müzesi

Burası neresi? 2009 tarihinde ziyarete açılan müze, İstanbul’un fethinin panoramik bir şekilde anlatıldığı devasa bir resim etrafında kurulmuştur. Böyle bir müze fikri ressam Haşim Vatandaş’tan çıkmış ve proje esnasında birçok sanatçı katkı sunmuştur. İnteraktif bir şekilde hazırlanan müze içinde işitsel efektlerle zenginleştirilen bir sunu gerçekleştirilmektedir. Müze, “dünyanın ilk tam panoramik müzesi” olma gibi önemli bir özelliğe de sahiptir. Müze içinde aynı zamanda hatıra para, biblo gibi hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz bir satış noktası ve mini bir resim sergisi de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? İstanbul Fethi’ni daha iyi hissetmek için bizce Panorama Müzesi kesinlikle İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! Müzeye çok yakın bir konumda bulunan Merkez Efendi Türbesi’ni ziyaret etmeyi ve meşhur Merkez Efendi Köftesi’nden de yemeyi ihmal etmeyin.

  • Adres: Merkez Efendi Mahallesi, Topkapı Kültür Park İçi Yolu, 34015 Zeytinburnu/İstanbul
  • Telefon: (0212) 415 14 53
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 10₺, yabancı 20₺, öğrenci, öğretmen ve askeri personel ise 5₺. Ödemeler nakit kabul edilmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

52. Aşiyan Müzesi

Aşiyan Müzesi

Burası neresi? Edebiyat tutkunlarının ilgisini çekecek bir tarihi eser olarak; Tevfik Fikret’in 1906 yılından 1915’e kadar yaşadığı Aşiyan Müzesi’ni örnek gösterebiliriz. Bina 1940 senesinde eşi tarafından satın alınarak 1945 senesinde “Edebiyat-ı Cedide Müzesi” olarak açılmıştır. Binanın planı ise sanatçının kendisi tarafından tasarlanmıştır. Beşiktaş’ın Bebek semtinde, Aşiyan yolu üzerinde yer alan bu konak hem tarihi hem de edebi açıdan büyük önem taşıyor. Toplamda 3 kattan oluşan müzenin ikinci katında Tevfik Fikret’e ait yatak odası ve çalışma odası görülebilmektedir. Mekanın koleksiyonunda Tevfik Fikret’in Sis şiirinden esinlenerek Şehzade Abdülmecit Efendi tarafından hayata geçirilen tabloyu da bu katta bulabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Edebiyatımızın en güçlü isimlerinden olan Tevfik Fikret’e ve Nigar Hanım’a ait birçok şahsi eşyayı bu müzeyi ziyaretiniz sırasında görme imkanına sahip olabilirsiniz.

  • Adres: Bebek, Aşiyan Yolu, 34342 Beşiktaş/İstanbul
  • Telefon: (0212) 263 69 86
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 09.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

53. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Burası neresi? Dünya üzerindeki en iyi 10 müze arasında gösterilen İstanbul Arkeoloji Müzesi üç ana bölümden oluşan bir müzeler bütünüdür. Bu bölümler: Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi’dir. Bunlardan ana bina olan Arkeoloji Müzesi 1903 ve 190 yıllarında çeşitli düzenlemelerle bugünkü halini almıştır ve “Asar-ı Atika Müzesi” olarak da adlandırılmaktadır. Bu bölümde dünyanın pek çok noktasından farklı tarihi eserler bulunmaktadır. Ziyaretçiler Çinili Köşk’te Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden toplanmış olan çinileri, Eski Şark Eserleri Müzesi içinde ise Yakın Doğu’ya ait önemli eserler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Sadece ülkemizin değil, dünyanın en geniş tarihi eserler koleksiyonlarından birine sahip olması nedeniyle, İstanbul Arkeoloji Müzesi tarihe ilgi duyan herkesin İstanbul’da kesinlikle görmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 520 77 41
  • Ziyaret saatleri: 1 Nisan-31 Ekim arasında 10.00-17.00, 31 Ekim-1 Nisan arasında ise 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: 50₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

54. Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Burası neresi? Türk-İslam eserlerinin toplu ve düzenli bir şekilde sergilendiği ilk müze olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, ilk olarak 1914 senesinde Süleymaniye Camii içinde bulunan imaret kısmında açılmıştır. Cumhuriyetin ilanından önce müze “Evkâf-ı İslâmiye” ismiyle hizmet vermiştir. 1983 senesinde gelindiğinde müze, Sultanahmet Meydanı’nın batı kısmında bulunan İbrahim Paşa Sarayı’nda ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.

Müze içinde halı, el yazmaları ve hat, ahşap eserler, taş işçiliği, cam, maden ve etnografya bölümleri bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müze, 1984 senesinde Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Yarışması Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştür. Bunun yanı sıra 1985 yılında çocuklara kültür mirası sevdirme ile ilgili katkıları nedeniyle ödüle layık görülmüştür.

  • Adres: Binbirdirek, Atmeydanı Cd. No:12, 34122 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 518 18 05
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi dışında her gün 1 Nisan-31 Ekim 10.00-17.00, 31 Ekim-1 Nisan 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: 50₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

55. Miniatürk Müzesi

Miniatürk

Burası neresi? Burası, birçok eserin büyük ölçekli maketlerinin sergilendiği, İstanbul’un önemli ziyaret noktalarından biridir. 60.000 metrekare alanda kurulan müzede, başta Boğaz Köprüsü, Topkapı Sarayı İstanbul’un önemli tarihi noktaları olmak üzere ülkemizin pek çok önemli tarihi ve turistik noktasını birebir modellerinden inceleme olanağı bulabiliyorsunuz. 2003 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlayan Miniatürk, Haliç’in hemen kıyısında ulaşımı çok kolay bir konumda bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Miniatürk geniş bir zamanda ziyaret edilebileceği gibi, vakti kısıtlı olan ziyaretçiler için tarihi ve turistik yerleri hızlı bir şekilde tanıma olanağı sunmaktadır. Bu nedenle ister zamanınız bol olsun isterse İstanbul’u çok kısıtlı bir süre için ziyaret etmiş olsun Miniatürk, çok keyif alacağınız özel bir ziyaret noktasıdır.

  • Adres: Örnektepe, İmrahor Cd. No:7, 34445 Beyoğlu/İstanbul
  • Telefon: (0212) 222 28 82
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 10₺, indirimli 5₺ ve yabancı ziyaretçiler için 20₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

56. Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi

Burası neresi? 1994 senesinde, Rahmi Koç’un çabalarıyla kurulan Rahmi M. Koç Müzesi, özellikle sanayi ile ilgili tarihsel gelişime meraklı olan kişilerin çok beğeneceği müzelerden biridir. İstanbul’un Haliç kıyılarında bulunan müze içinde Atatürk, Bilimsel Araçlar, Demiryolu, Denizcilik, İletişim Araçları, Karayolu, Makineler, Havacılık gibi pek çok farklı koleksiyon sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Eğer motorlu araçlara merakınız varsa bu alandaki pek çok farklı alet ve aracın gelişimini bu müze içinde inceleyebilirsiniz.

  • Adres: Piri Paşa Mahallesi, Hasköy Cd. No:5 D:No:5, 34445 Beyoğlu/İstanbul
  • Telefon: (0212) 369 66 00
  • Ziyaret saatleri: 1 Ekim-31 Mart tarihleri arasında 09.30-17.00, 1 Nisan-30 Eylül tarihleri arasında ise 09.30-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Normal 21₺, Öğrenci 9₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

57. Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı

Burası neresi? İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda sizi en çok etkileyecek yapıların başında bu sıra dışı sarnıçlar geliyor. 532 senesinde İmparator Justinian tarafından inşa edilmiştir. Toplamda 336 sütun kullanılmıştır. Yaklaşık 10.000 metrekarelik alanda bulunan sarnıç, geçmişte şehrin su ihtiyacını depolamak amacıyla kullanılmaktaydı. 1985 yılında restore edilen sarnıç, 1987 senesinde halka açılmıştır ve günümüzde İstanbul’un en popüler turistik yerleri arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Objektif bir değerlendirme yapmak gerekirse Yerebatan Sarnıcı, şehrin en fotojenik ve etkileyici yerlerinden biri. Bu nedenle kesinlikle zaman ayırmalı ve bu etkileyici sarnıçları incelemelisiniz.

  • Adres: Alemdar, Yerebatan Cd. 1/3, 34110 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 522 12 59
  • Ziyaret bilgileri: Yaz döneminde 09.00-18.30, kış döneminde ise 09.00-17.30
  • Giriş ücreti: Yerli 15₺, öğrenci-öğretmen 5₺ ve yabancı ziyaretçiler için 30₺. Müzekart geçerli değil.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

58. Binbirdirek Sarnıcı

Binbirdirek Sarnıcı

Burası neresi? Binbirdirek Sarnıcı, İstanbul’un en büyük sarnıçlarından biri olma özelliğine sahiptir. I. Konstantin döneminde, 4. yüzyılda yapılan sarnıcın 224 sütunu bulunuyor ve bu sütunların 212 tanesi günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

16. yüzyıldan itibaren atölye olarak kullanılan sarnıç, bir dönem üstünde kurulan pazar esnafı tarafından depo olarak da kullanılmıştır. Günümüzde Binbirdirek Sarnıcı davetlere ve organizasyonlara ev sahipliği yapan 3.000 kişiye kadar ağırlayabilen bir restoran olarak hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Eğer otantik bir ortamda özellikle iftar yemeği yemek isterseniz ya da sarnıçların büyülü manzaralarını seyre dalmak için Binbirdirek Sarnıcı’nı muhakkak ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Binbirdirek Mah. İmran Öktem Cad. 34122 Fatih / İSTANBUL
  • Telefon: 0212 518 10 01
  • Ziyaret saatleri: 09.00-20.00
  • Giriş ücreti: Yerli vatandaşlar için 10₺, yabancı ziyaretçiler için 20₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

59. Bozdoğan Su Kemeri

Bozdoğan Su Kemeri

Burası neresi? MS 378 senesinde tamamlanan Bozdoğan Su Kemeri, Roma’nın önemli liderlerinden Flavius Iulius Valens tarafından yaptırıldığı için “Valens Su Kemeri” olarak da isimlendirilmektedir. Çeşitli kuşatmalarla zarar gören kemer, Osmanlı döneminde onarılarak şehrin su ihtiyacı için kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde kemer aktif olarak kullanılmamaktadır ve çok fazla ilgilenilmemektedir ancak Fatih’in merkezi bir noktasında olması ve önemli bir tarihi değer olması nedeniyle listeye eklenmesi gereken yerlerden biridir.

  • Adres: Kalenderhane Mah., Haşim İşcan Gç., 34134 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

60. Caferağa Medresesi

Caferağa Medresesi

Burası neresi? Caferağa Medresesi’nin geçmişi, Kanuni Sultan Süleyman dönemine dayanmaktadır. 1559 senesinde yaptırılan medresenin mimari ise Sinan’dır. Cafer Ağa vefat edince medreseyi kardeşi Gazanfer Ağa tamamlamıştır. Dikdörtgen bir plana sahip olan medresenin avlusu da dikdörtgen bir yapıya sahiptir. 1989 senesinde Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından restorasyonu gerçekleştirilen medrese, günümüzde 15 farklı sanat atölyesiyle çeşitli sanat eğitimleri verilmektedir.

Neden gitmeliyim? Türk sanatları hakkında uygulamalı eğitimler ile gerek yerli gerekse yabancı ziyaretçiler çok önemli bilgiler edinme fırsatına sahip olmaktadır.

  • Adres: Caferiye Sokak, Soğukkuyu Çk. No:5, 34122 Fatih
  • Telefon: (0212) 513 36 01
  • Ziyaret saatleri: Eğitimlerin saatlerine göre değişiklik göstermektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

61. Büyükçekmece Sultan Süleyman Köprüsü

Sultan Süleyman Köprüsü

Burası neresi? Marmara Denizi ve Büyükçekmece Gölü’nün birleşim yerinde bulunan Sultan Süleyman Köprüsü’nün inşası 1565 senesinde başlanmıştır. Köprü, Kanuni’nin isteği üzerine Zigetvar Seferi öncesi yapılması emredilen bir yapıdır. Tamamlanması ise II. Selim döneminde olmuştur. 28 adet kemere, 635 metre uzunluğa ve 7 metre genişliğe sahip olan köprünün başında Mimar Sinan’ın heykelini de görmek mümkün.

Köprünün yakınlarında bulunan kervansaray da gene Mimar Sinan’ın dehasını ortaya çıkaran eserlerden biridir. Kervansaray’ın ısıtma sistemi köprüye borular aracılığı ile bağlanmıştır. Mimar Sinan böylece oluşan sıcaklık sayesinde kış aylarında köprünün buz tutmasını önleyerek zamanının çok ötesinde bir mimari zeka örneği göstermiştir.

Neden gitmeliyim? Sultan Süleyman Köprüsü, Mimar Sinan’ın eserleri arasında şaheseri olarak gösterdiği çok önemli bir mimari yapıdır. Bu nedenle bu köprüyü mutlaka görmeli ve Sinan’ın eşsiz mimari zekasına tanıklık etmelisiniz.

  • Adres: Mimarsinan, Mimar Sinan Kavşağı, 34535 Büyükçekmece/İstanbul
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

62. Galata Mevlevihanesi

Galata Mevlevihanesi

Burası neresi? 1941 senesinde kurulan Galata Mevlevihanesi, Kulekapı Mevlevihanesi ismiyle de anılmaktadır. Yapı 1975 senesinde “Divan Edebiyatı Müzesi” ismiyle hizmet vermeye başlamıştır. 2001 yılına gelindiğinde ise Mevlevihane’de kapsamlı yenileme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Mevlevihane bahçesinde İbrahim Müteferrika’nın mezarı da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Burası İstanbul’un en eski mevlevihanesi olma özelliğine sahiptir ve ziyaretçilerine mistik bir ortamda huzur bulma imkanı sunmaktadır.

Kaçırmayın! Eğer vaktiniz varsa her gün saat 17.00’da gerçekleştirilen sema gösterilerini de mutlaka izlemenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Şahkulu, Galip Dede Cd. No:15, 34420 Beyoğlu/İstanbul
  • Telefon: (0212) 245 41 41
  • Ziyaret saatleri: 1 Nisan-1 Ekim 10.00-17.00, 1 Ekim-1 Nisan 09.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: 18₺. Sema gösterileri için bilet ücreti ise 100₺. Müzekart geçerli ancak sema gösterilerine dahil değil.
  • Yol tarifi al > 

63. Fener Rum Erkek Lisesi

Fener Rum Erkek Lisesi

Burası neresi? İstanbul’daki en güzel binalardan birine ev sahipliği yapan Fener Rum Erkek Lisesi için kırmızı tuğlaları nedeniyle “Kırmızı Okul” yakıştırması da yapılmaktadır. Bina mimar Dimadis tarafından tasarlanmıştır. 1454 yılında eğitim vermeye başlayan kurumun şu anki binası, binanın üzerinde de yazdığı gibi 1881 yılında inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Oldukça görkemli bir yapıya sahip olan Fener Rum Erkek Lisesi, bu etkileyici görüntüsü nedeniyle mutlaka görülmesi gereken mimari yapılar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Balat, Sancaktar Ykş. No:36, 34087 Fatih/İstanbul
  • Telefon: (0212) 521 22 52
  • Ziyaret saatleri: Hala eğitim verildiği için serbest bir şekilde ziyaret edilemiyor.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

64. Haydarpaşa Garı

Haydarpaşa Garı

Burası neresi? Kadıköy’de bulunan Haydarpaşa Garı, semtin en önemli tarihi simgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Garın yapımına 30 Mayıs 1906 tarihinde başlanmış ve 1908 senesinde açılışı gerçekleşmiştir. 1917 yılında çıkan yangın ve 1979 senesindeki meydana gelen tanker faciası garda çeşitli hasarlara yol açmıştır. Garda çıkan 2010 yılındaki yangın, garın çatısına büyük zarar vermiştir ve bu nedenle gerçekleştirilen tadilat çalışmaları hala devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı olan Haydarpaşa Garı, asil duruşu ile görülmeyi hak eden nadide mimari unsurlardan biridir.

  • Adres: Rasimpaşa, 34716 Kadıköy/İstanbul
  • Telefon: (0216) 348 80 20
  • Ziyaret saatleri: Şu anda kapalı olan garın ne zaman ziyarete ve hizmete açılacağı konusunda henüz bir bilgi bulunmuyor.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Tarihi Yürüyüş Alanları

65. Soğukçeşme Sokağı

Soğukçeşme Sokağı

Burası neresi? Topkapı Sarayı’nın hemen arkasından Eminönü’ye doğru giderken karşınıza çıkan Soğukçeşme Sokağı, kısa olmasına karşın yürümesi ve zaman geçirmesi çok keyifli olan, sakin ve huzurlu yerlerden biri. Sokaktaki evlerin sırtını Topkapı Sarayı’na dayamış olması oldukça ilgi çekici detaylardan sadece bir tanesi.

Neden gitmeliyim? Cumbalı ahşap evleriyle sizi Osmanlı dönemine götürecek olan sokak, parke yolları, çeşmesi ve daha pek çok farklı detayı ile fotoğraf çekmek ve Eminönü’ye ferahlamış bir şekilde inmek için görülmesi gereken bir yer.

66. Gülhane Parkı

Gülhane Parkı

Burası neresi? Uğruna sayısız şiirler yazılan, besteler yapılan Gülhane Parkı, İstanbul’un en tarihi yürüyüş yerlerinden biridir. Park, 163 dönümlük çok geniş bir alana yayılıyor. Burası ilk olarak 8. yüzyılda Konstantinopolis Üniversitesi olarak değerlendirilmiştir. Sonrasında ise Osmanlı’da Topkapı Sarayı’na bağlı bir şekilde park olarak kullanılmıştır. Tanzimat Fermanı’nın burada ilan edilmesi ise parkı, tarihi açıdan çok daha önemli bir konuma taşımaktadır.

Neden gitmeliyim? Gülhane Parkı, uzun zamanlar dinlenerek zaman geçirilebilecek, tarihi dokusunu kaybetmemiş yeşil alanlardan biridir. Dilerseniz burada yürüyüş yapın, dilerseniz daha fazla vaktiniz varsa alın kitabınızı okuyun ama burayı mutlaka ziyaret edin.

  • Adres: Cankurtaran, Kennedy Cd., 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

67. Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı

Burası neresi? Sultanahmet Meydanı, İstanbul’un en özel, en tarihi ve en çok ziyaret edilen meydanlarından biridir. Meydanda Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait pek çok tarihi eser bulunmaktadır. Burası Bizans döneminin hipodromu olarak bilinmektedir ve meydanda atlı yarışların ve mızrak dövüşlerinin gerçekleştirildiği belirtilmektedir.

Neden gitmeliyim? Topkapı, Ayasofya, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı, Gülhane Parkı gibi pek çok önemli noktanın bulunması bu meydanı İstanbul gezisi için merkeze almayı şart kılmaktadır.

Kaçırmayın! Meydana geldiğinizde 3 Dikilitaş (Yılanlı Sütun, Örme Sütun, Obelisk), Alman Çeşmesi, gibi diğer önemli tarihi eserleri de görmeyi da ihmal etmeyin.

  • Adres: Binbirdirek, Sultan Ahmet Parkı No:2, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Yol tarifi al >

68. Eminönü Meydanı

Eminönü Meydanı

Burası neresi? Galata Köprüsü ve Yeni Camii arasında kalan Eminönü, İstanbul’un merkezi sayılabilecek meydanlardan biridir. Burası geçmişte olduğu gibi günümüzde de en merkezi yerlerden biridir ve şehrin hemen her noktasından tek vasıta ile gelinebilen ender yerlerden biridir. Galata Köprüsü, Yeni Camii, Mısır Çarşısı başta olmak üzere birçok önemli tarihi nokta Eminönü’nde bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tarihi dokusunu hala koruyan Eminönü, İstanbul gezisi için çok iyi bir başlangıç noktası olacaktır. Buradan başlayarak birçok önemli tarihi yeri görme şansına sahip olabilirsiniz.

Kaçırmayın! Eminönü’ye geldiğinizde kaynamış mısır ya da balık ekmek ve turşu suyu eşliğinde Boğaz’ın muhteşem manzarasını mutlaka seyretmenizi öneriyoruz. Hatta eğer vaktiniz bolsa Boğaz turlarına katılarak İstanbul’u bir de Boğaz’dan seyretmenin keyfini mutlaka yaşamalısınız.

  • Adres: Rüstem Paşa, mah, 34116 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat
  • Yol tarifi al >

69. Taksim Meydanı

Taksim Meydanı

Burası neresi? 24 saat hareketli Taksim Meydanı, şehrin en önemli buluşma noktalarından biridir. Meydandan Beyoğlu’na uzanan İstiklal Cadde’sindeki 19. yüzyıldan kalma sağlı sollu birçok tarihi bina içinde dolaşırken kendinizi çok huzurlu hissedeceksiniz. Meydanın yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Meydan bu süre içinde birçok önemli tarihi olaya ev sahipliği yapmıştır ve günümüzde de önemli gösterilerin başlangıç noktası olarak belirlenmektedir. 1913 yılında Beyoğlu’nu Şişli’ye bağlayan ve meydanın önemini arttıran tramvay hattı, günümüzde de sahip olduğu nostaljik değerlerle meydanın önemli simgeleri arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Civarda Beyoğlu, Tarlabaşı gibi birçok önemli tarihi ve kültürel ziyaret noktaları yerli ve yabancı turistler için her zaman odak noktası olmuştur. Bunun yanı sıra gündüz saatlerinde yürüyüş yapmak, alışveriş, fotoğraf gibi birçok amaç için meydan çok önemli bir sahne olarak görev yapmaktadır. Akşamları ise alkollü ve alkolsüz mekanlar sayesinde sabah saatlerine kadar süren eğlenceler ziyaretçilerin keyifli zamanlar geçirmesine olanak tanımaktadır.

  • Adres: Gümüşsuyu, 34435 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Yol tarifi al >

70. Balat

Balat

Burası neresi? Balat, İstanbul’un en eski semtlerinden biridir ve renkli cumbalı evleri ile başta fotoğraf tutkunları olmak üzere İstanbul’a gelenlerin her zaman ilgi odağı olmuştur. Hristiyanlık, Müslümanlık ve Musevilik dinine mensup toplulukların uzun süreler bu bölgede bir arada yaşamış olması, Balat’ın günümüzde de kozmopolit bir yapıya sahip olmasına neden olmuştur.

Neden gitmeliyim? Fotoğraf çekmek için muhteşem bir mekan olan Balat, tarihi 1890 senesinde dayanan Agora Meyhanesi, çeşitli antika dükkanları, çeşitli cafeleri, tarihi evleri ve daha pek çok sürpriz ziyaretçilerini bekliyor.

*İstanbul’da mutlaka görülmesi gerektiğini düşündüğünüz tarihi yerler varsa bunları bize yorum kısmından yazarak listemizin genişlemesine katkıda bulunabilirsiniz 🙂

“İstanbul Tarihi Yerler | 70 Muhteşem Tarihi ve Turistik Yerler!” üzerine 5 yorum

  1. Geçmiş tarihin günümüze kadar ulaşmış kalıntıları yıpranmış yorgunda olsa bugünlere ulaşmış ve dik dik ayakta. Ziyaretcilerine kapıları açık. Eşsiz manzarası ile foto çekinmek isteyenler için ideal bir mekan.

    Yanıtla
  2. Önceden Saat sınırlaması yoktu bu sene jandarma saat 22:00 civarlarında kaleden çıkış yapılmasını söylüyor haricinde manzara ve kafa dinlemek için her hafta kaçtığım bir yerdi çok keşfedildikten sonra iyice kalabalıklaştı artık gitmiyorum ayrıca ismi yoros kalesi değil burada öyle görünüyor Yoros kalesi karşıda kalıyor

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin