Antik zamanların gizemli yerleşim yerlerinden biri olan Doha, tarihi, kültürel ve sanatsal açıdan çok keyifli bir yolculuğa çıkabileceğiniz bir zaman yolculuğuna çıkma imkanı sunuyor. Doha tarihi yerler listemizde, bu inanılmaz topraklara adım attığınız andan itibaren görmeniz gereken en önemli tarihi noktaları listeledik;
Doha tarihi hakkında; Abu Dabi’den gelen Sudanlı mülteciler tarafından kurulduğu tahmin edilen ve Basra Körfezi korsanları için bir liman olarak kullanılan Doha, küçük bir köye, 1850 yılında “Al-Bida” isminin verilmesiyle ortaya çıkmıştır.
19. yüzyıl Doha için duraklama dönemi olmuştur. İngilizlerin sömürgelerini desteklemek amacıyla çıkan Katar ile Bahreyn arasındaki savaş, Doha’nın ciddi bir şekilde zarar görmesine neden olmuştur. 1868’de Doha Şeyhi Muhammed İbn Al Thani, İngilizler tarafından Katar hükümdarı olarak atanmıştır.
Katar’ın 1916’da İngiliz himayesine girmesinin ardından Doha, Katar’ın başkenti yapılmıştır. 20. yüzyılda Doha ciddi bir gelişim süreci içine girmiş ve özellikle ticari açıdan şehirde büyük atılımlar gerçekleşmiştir. Eylül 1971’de ise Doha, Katar’ın başkenti olarak bağımsızlığını kazanmıştır.
Doha’nın en ünlüleri; Barzan Kuleleri Doha’nın en ünlü tarihi yerleri arasında ilk sıralarda bulunuyor. Alkoot ya da Doha Kalesi olarak adlandırılan tarihi kale de Doha’ya gelenlerin kaçırmaması gereken tarihi noktalardan biridir.
Doha gezi tavsiyesi;
Burası neresi? Bu şehre yapacağınız bir seyahatte, Doha’daki en önemli tarihi yerler arasında bulunan Barzan Kuleleri mutlaka olmalıdır. Kökleri Umm Salal Muhammed köyüne uzanan Barzan Kuleleri, 1910 ile 1916 yılları arasında inşa edilmiştir ve yakın zamanda restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Katarlılar için önemli bir dini yer olan Barzan Kuleleri, her yıl ay takviminin tahmini için gözlemevi olarak da kullanılıyor. Kuleyle ilgili söylenecek şeyler sadece bunlar değil elbette. Geçmişte denize yakın olduğu belirtilen kuleler, denizden yaklaşan gemileri gözlemlemek amacıyla da kullanılmaktaydı. 16 metre yüksekliğe sahip kulelerin ismi de Arapça’da “yüksek yer” anlamına gelmektedir.
Neden gitmeliyim? Geçmişte çeşitli amaçlar için kullanılmış olan Barzani Kuleleri, günümüzde muhteşem manzaraların keyfini sürmek ve etkileyici fotoğraflar çekmek için turistler tarafından yoğun ilgi gören tarihi yerlerin başında gelmektedir.
Aklınızda bulunsun! Barzan Kuleleri’ni ziyaret etmek için en iyi zaman dilimi 14.00 ile 19.00 saatleri arasıdır.
Burası neresi? Doha’nın batı tarafında, Doha’ya 15 kilometre mesafede yer alan Al Wajbah Kalesi, tarihi yerleri görmekten hoşlananlar için Doha’daki kaçırılmaması gereken tarihi yerler arasında bulunuyor. 18. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş olan Al Wajbah Kalesi, Katar ile Osmanlı arasında 1893 yılında gerçekleşen savaşta Katarlıların savaşı kazanmasında büyük rol oynadığı için tarihi açıdan çok özel bir yere sahiptir.
Kale, savaşlardaki büyük öneminin yanı sıra tarihteki önemli şeyhlere ev sahipliği yapması nedeniyle de İran’ın tarihi için önem arz etmektedir. Katar’da görülebilecek en eski kalelerden olan Al Wajbah Kalesi’nde geçmişte Majesteleri Hamad Abdullah Al Thani de konaklamıştır. Kalın duvarları ve gözetleme kuleleri ise kalenin düşmanlardan korunmak için çok sağlam bir yer olmasını sağlamıştır.
Neden gitmeliyim? Al Wajbah Kalesi’nin cazibesi hakkında konuşuyorsak, muhteşem belirgin mimarisinin yanı sıra kaledeki dört gözetleme kulesi de oldukça çekicidir. Katar’ın geçmişini anlamak söz konusu ise, Katar’da anlatacak bir hikayesi olan en eski kalelerden biri kesinlikle Al Wajbah Kalesi’dir.
Burası neresi? Doha’da 20. yüzyılın başlarında yapılmış en önemli mimari eserlerden biri olan Alkoot Kalesi, Doha’da ziyaret edilebilecek en önemli tarihi yerlerden biri olarak kabul edilmektedir. Doha şehrinin tam kalbinde bulunan Alkoot Kalesi, “Doha Kalesi” olarak da adlandırılmaktadır.
Kalenin tarihi incelendiğinde, geçmişte Souq Waqif’in güvenliğini sağlamak amacıyla bir polis karakolu olarak kullanıldığı görülmektedir. Kale, aynı zamanda geçmişte bir hapishane olarak da kullanılmıştır ve bu durum Doha’nın popülaritesini arttıran bir durum olmuştur.
Kalenin yapısından bir bahsetmek gerekirse, kalenin dikdörtgen bir kuleye ve diğer üç dairesel kuleyi içeren toplamda dört kuleye sahip olduğunu görüyoruz. Kalenin iç kısmı halka kapalı olduğundan, kalenin içini görmek ziyaretçiler için ne yazık ki mümkün olmuyor.
Neden gitmeliyim? Her ne kadar içini göremeyecek olsanız da, geleneksel bir alışveriş deneyimi için Souq Waqif’a geldiğinizde bu tarihi mucizeye neden göz atmıyorsunuz?
Burası neresi? Dört köşesine dört kulesi bulunan Al Zubarah Kalesi, Doha’nın 100 kilometre batısında yer almaktadır. Kulelerden üç tanesi dairesel bir formda iken son kule ise köşeli bir yapıya sahiptir ve kulenin kendisi de dörtgen bir formda inşa edilmiştir.
Kulenin ortaya çıkarılması ise UNESCO tarafından dünya miras alanı olarak tescillenen Al Zubarah arkeolojik alanında gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde olmuştur. Kule Şeyh Abdullah Bin Jassim Al Than’nin isteğiyle inşa edilmiştir. Kulenin geçmişi 20. yüzyıla uzanmaktadır ve geçmişte 1980 yılına kadar askeri personel tarafından güvenlik amacıyla kullanılmıştır. Kule günümüzde ise müze olarak değerlendirilmektedir.
Neden gitmeliyim? Al Zubarah Kalesi Doha’ya gelen turistler için eşsiz ve etkileyici bir cazibe merkezidir. Kalın duvarlara ve etkileyici bir mimari güzelliğe sahip olan tarihi kale, kesinlikle Doha’nın en önemli tarihi yerlerinden biridir.
Aklınızda bulunsun! Kalenin civarında turistlerin faydalanabileceği herhangi bir turistik tesis bulunmadığından yanınızda atıştırmalık bir şeyler ve içmek için su bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.
Burası neresi? Souq Waqif’i Doha’da geçmişe gitmek için ziyaret edilebilecek en değerli tarihi noktalardan biri yapan şey yıllardır değişmeyen ambiyansıdır. Doha tatili için keyifli ve tarihi bir alışveriş rotası arıyorsanız gitmeniz gereken yerlerin başında Souq Waqif geliyor. Bu tarihi pazarı ziyaret ettiğiniz taktirde el sanatlarından antikalara, geleneksel yemeklerden bölgeye özgü baharatlara kadar birçok farklı şeyi bir arada bulma şansına sahip olabileceksiniz.
Burası Katar’da ayakta kalmayı başarmış en önemli pazar alanlarından biri olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir ve bu tarihi yapının daha uzun yıllar ayakta kalabilmesi amacıyla 2004 yılında koruma kararı çıkarılmıştır. Pazarda bulunan dükkanlar, kültürel ve geleneksel unsurları barındıran sanatları icra ederken, buradaki kafeler ise muhteşem Doha lezzetlerini tatmak için önemli bir fırsattır.
Neden gitmeliyim? Souq Waqif gerek alışveriş olanaklarıyla gerekse de ve bilhassa yöresel yemekleri tatmak için Doha’da zaman ayrılması gereken önemli duraklar arasında bulunuyor. Pazar aynı zamanda Doha’daki bol baharatlı yemeklere alışamayanlar için dünyadan farklı mutfakların yemeklerini sunması nedeniyle de ilgi gören noktalar arasında bulunuyor.
Burası neresi? Şeyh Mohammed Bin Jassim’e ait olan bu ev günümüzde Katar’ın mirasını ve zengin kültürünü yaşayan önemli tarihi cazibe merkezlerinden biridir. İyi şekilde korunmuş bazı antik miraslar ve sanat eserleri müze ziyareti sırasında görülebilmektedir.
Katar’daki bu tarihi yeri ziyaret ederken Doha’nın açık hava şehir meydanı olan Bahara’yı da keşfedeceksiniz. Tekrar tarihi eve dönecek olursak da Katar’ın ilk bankasına, eczanesine ve ilk kafesine sahip olması da bu binayı şehrin çok özel mimari eserlerinden biri yapmaktadır.
Neden gitmeliyim? Evde gerçekleştirilen turlar ile ziyaretçiler bu mimari şehrin ilerlemesine neyin yol açtığını keşfetme fırsatını yakalamaktadır. Doha şehir merkezinin ve Katar’ın daha da gelişmesine yol açan geleneksel unsurlarla çağdaş yaşamın nasıl mükemmel bir birleşim ortaya çıkardığını görebilirsiniz.
Burası neresi? Tarihi anlamayı ve tarihi müzeleri ziyaret etmeyi seviyorsanız Katar Ulusal Müzesi, sizin için öncelikli görülmesi gereken yerlerden biridir. İslami eserlere ve kalıntılara ev sahipliği yapan müze, geleneksel kostümlerden mücevherlere ve tarihi belgelere kadar toplamda 8.000 nesne sergilenmektedir.
Kısaca NMoQ olarak bilinen müzenin binası 430.500 m²’lik devasa bir alana yayılmıştır. Çöl gülünden esinlenilerek inşa edilen bu muhteşem tasarımlı müze binası, 28 Mart 2019 senesinde açılmıştır ancak müzenin ilk olarak ziyarete açılması önceki binasıyla olmuştur ve 1975 senesinde gerçekleşmiştir. Çöl gülü tasarımını hayata geçiren ise Pritzker ödüllü bir mimar olan Jean Nouvel’dir.
Neden gitmeliyim? Müze ziyaretçileri Katar’ın yüzlerce yıl boyunca oluşmuş muhteşem tarihini ve kültürünü daha yakından tanımalarına olanak tanıyan çok önemli eserleri inceleyebilmektedir.
Burası neresi? Doha Limanı boyunca görülebilen İslam Eserleri Müzesi, Leoh Ming Pei tarafından tasarlanan binada 22 Kasım 2008 tarihinden bu yana ziyaretçilerini kabul etmektedir. Müzedeki eserler 7. ile 19. yüzyıla tarihlenmektedir ve Avrupa, Afrika ve Asya’da yaşamış Müslüman hanedanlarından ve Al-Thani hanedanından kalan eserlerden oluşmaktadır.
Müzede suluboya, baskı ve çizim içeren yaklaşık 700 tablonun yanı sıra Kabe örtüleri, el yazması Kuran-ı Kerim ve Kabe’nin anahtarı gibi çok önemli simgesel nesneler de yer almaktadır. Müzede aynı zamanda Arapça ve İngilizce 2.000 nadide baskı da dahil olmak üzere 20.000’in üzerinde kitaba ev sahipliği yapan çok önemli bir miras kütüphanesi de bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Katar’da bulunan İslam Eserleri Müzesi, dünyadaki şimdiye kadar bir araya getirilmiş en büyük koleksiyonlardan biridir ve bu nedenle kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Müzede yıl boyunca gerçekleştirilen Katar Filarmoni Orkestrası’nın gösterileri ve kaligrafi gibi çeşitli kültürel etkinlikler de müzenin Doha’nın müzeleri içinde daha önemli bir konumda olmasını sağlamaktadır.
Burası neresi? Doha’nın kenar mahallelerinden birinde bulunan Silah Müzesi, kralların ve şeyhlerin kullanmış olduğu efsane silahlara ev sahipliği yapıyor. Bu silahların en ünlülerinden biri ise ünlü Şeyh Ali Bin Abdullah Al Thani’ye ait olan altın kaplı bir hançerdir. Müzedeki bir diğer önemli silah ise bir halk kahramanı olan Arabistanlı Lawrence’a ait orijinal hançer ve Suudi Arabistan Kralı Faysal Bin Abdul Aziz Al Saud’a ait kılıçtır.
Neden gitmeliyim? Eski silahlara meraklıysanız ve özellikle de tarihe mal olmuş önemli şahsiyetlerin çeşitli savaşlarda kullanmış oldukları silahları görmek istiyorsanız Doha’daki Silah Müzesi, tam size göre bir destinasyon.
Aklınızda bulunsun! Müze, şu anda kapalı durumda olduğundan, gitmeden önce açılıp açılmadığını teyit etmenizi tavsiye ediyoruz.
Burası neresi? Doha’daki insanların arabalara olan merakı her yıl daha da büyüyen bir şey. Eski model lüks araçları seven Doha’da bununla ilgili her yıl birçok sergi de düzenleniyor. Şeyh Faysal Koleksiyonu ise bu eski ve lüks araçları görebileceğiniz Doha’daki önemli müzelerden biridir.
Ünlü Şeyh Faisal Bin Qassim Al Thani Müzesi, Katar’a gelenlerin mutlaka listesinde olması gereken yerlerden biridir. 300’den fazla eski model arabaya ev sahipliği yapan müze, Şeyh Kasım Bin Faysal tarafından oğlu Şeyh Faysal Bin Kasım Al-Thani’ye hediye edilmiş bir sergidir. 5000 m²’lik bir alanı kaplayan müzede aynı zamanda araba dışında 3000’den fazla eşsiz parça da görülebilmektedir. Özellikle İslami el yazmaları, antika mobilyalar, metal objeler eşsiz arkeolojik kalıntılar oldukça dikkat çekicidir.
Neden gitmeliyim? Oldukça büyük bir araba koleksiyonuna sahip olan müze, araba tutkunları için çok önemli duraklardan biridir ve buraya gelenlerin müzeyi tam anlamıyla keşfedebilmeleri için 2-3 saatlik bir zaman dilimini ayırmaları gerekiyor. Siz de arabaları seviyorsanız tarihi arabalarla dolu bu müze kesinlikle Doha tarihi yerler listenizde yer almalı.
Burası neresi? Doha’nın 57 kilometre kuzeyindeki Al Khor kasabasındaki müze, iki kattan oluşuyor. Müzenin zemin katında antropolojik yaşamı gösterecek çeşitli objeler sergileniyor. Müzenin üst katı ise, bölgedeki kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkarılan keşifler gösterilmektedir. Zemin katta aynı zamanda Al Khor’un uzun süredir ünlü olduğu geleneksel balıkçılık, dalış ve gemini yapımının tasvir edildiği bir bölüm de yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? Antropolojik ve jeolojik objeleri inceleyebileceğiniz Al Khor Müzesi, aynı zamanda üst kattan sunduğu körfezin ve küçük limanın muhteşem manzarası nedeniyle görülmeye değer noktalardan biridir.
Burası neresi? Doha’da gezi planı yapıyorsanız bir öğleden sonranızı ya da akşam saatlerinizi geçirmek için Doha İtfaiye İstasyonu mükemmel bir seçenektir. 1982 yılında inşa edilen İtfaiye İstasyonu, geçmişte ülkenin en önemli sivil savunma makamı olarak hizmet vermiştir. Binanın orijinal petek şeklindeki cephesi hala korunmaktadır ve endüstriyel tarzı ile dikkat çekmektedir.
İtfaiye istasyonu, 2012 yılının aralık ayında bütün itfaiye araçlarının kaldırılmasının ardından sivil savunma ile ilgili görevini tamamlamıştır. Bina, hizmetten çıkarılmasının ardından Katar müzelerine bağışlandı ve günümüzde iç mekanlarında gerçekleştirilen sergiler, yerel ve uluslararası sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor.
Neden gitmeliyim? Günümüzde galeride kalıcı bir sergi bulunmamaktadır ve dönem içinde değişen bir dizi sergiye ev sahipliği yapmaktadır. Galeride geçmişte birçok önemli sanatçıya ve sanat olayına mal olmuş çok özel sergiler ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur. Galerinin programına hemen alt kısımda paylaştığımız web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Burası neresi? Arkeolojiye meraklı birisi için Doha’da büyülenecek en önemli yerlerin başında Al Jassasiya Kaya Oymaları, Doha’da görülebilecek en önemli tarihi yerlerden biridir. Alanda toplamda 874 oyma bulunmaktadır ve “petroglif” olarak adlandırılmaktadır. Bu antik oymaların geçmişinin MÖ 3. yüzyıla kadar uzandığı düşünülürken, diğer yoğun bir görüş ise MS 10. ile 18. yüzyıl arasına tarihlendiğini belirtmektedir.
Doha’daki Neolitik döneme dair önemli bilgiler sunan bu kaya oymalarının keşfedilmesi ilk olarak 1957 yılında gerçekleşmiştir. Bölgedeki izler incelendiğinde ayak izlerinden fincanlara, rozetlerden gemilere kadar çok çeşitli izleri görmek mümkün olmaktadır. Antik izler yaklaşık 700 metre genişlikteki bir alana yayılmış durumdadır.
Neden gitmeliyim? Katar sınırları içinde birçok kaya oyması bulunmasına karşın, bu antik bölgeler arasında en ilgi çekici olanının Al Jassasiya Kara Oymaları olduğunu söyleyebiliriz.
Burası neresi? 7 kilometrelik bu tarihi yürüyüş yolu 1980’lerin sonlarında gerçekleştirilen genişletme çalışmaları ile şehirde yürüyüş yapılabilecek en geniş noktalardan biri haline gelmiştir. Buraya gelenler için ilgi çekici şeylerden biri de İnci Anıtı oluyor.
Neden gitmeliyim? Pastoral bir gezinti yeri olan Korniş, pitoresk gün batımı manzarası ve Doha silueti manzarasını görmek ve fotoğraflamak için gelinebilecek önemli noktaların başında gelmektedir.
Doha ziyaretiniz sırasında görmeniz gereken en önemli tarihi noktaları Doha tarihi yerler yazımızda sizin için listeledik. Siz de yazımıza katkıda bulunmak isterseniz, yorum kısmından bizimle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…