Tren yolculukları özellikle Avrupa‘da bilinir. Her yaştan insan, özellikle gençler ve maceraperestlerin trenle geçtiği ülkeler, gördüğü yerler, tattığı lezzetler bilinir, okunur, yazılır. Ülkemizde tren yolcuğu eskiden beri sıklıkla kullanılmakta olduğu halde popüler kültürde hak ettiği yeri yeni yeni kazanıyor desek yeri. Doğu Ekspresi yolculuğu bunun en belirgin örneği. Yıllardır gidilen ancak şimdilerde ün kazanan bu yolculuğa yerli yabancı daha çok kişi iştirak edecek gibi görünüyor.
Gezi tarihleri için en belirleyici özellik elbette ki gidilecek yerin şartları ve mevsimsel güzelliklerinin en uygun ve çeşitli olduğu dönemdir. Doğu Ekspresi ve Kars denince de akla güzel bir kış yolculuğu gelir. Dört mevsim gidebilecek, her mevsimin dokusunun doğaya muhteşem güzellikte yansımasını görebilirsiniz. Bunun yanında Doğu Ekspresi en çok misafirini güzergâhının beyaz örtüye büründüğü zaman ağırlamakta. İçinizi ısıtan sıcacık trende yolculuk ederken kar manzaralarının tadını çıkartabilir, el değmemiş ve ancak ve demiryolu güzergâhı ile görülebilecek yerleri fotoğraflayabilir, molalarda soğuk ama tertemiz havayı içinize çekip tazelenebilirsiniz.
Ankara’dan başlayıp Kars’a uzanan kimileri için büyüleyici, kimileri için gizemli, kimileri için masalsı bir yolculuktur Doğu Ekspresi. Kat ettiği yol o kadar uzun, o kadar çeşitli ki ister yol arkadaşını keşfe, ister kendini keşfe çıkabilir; doğanın dönüşümlerini yol arkadaşlığının sıcaklığında kavurabilir, her durakta ruhuna zenginlik katmış olabilirsin. Doğu Ekspresi, birçok uzun yol hikâyesine, trenin konfor ve mistikliği ile eşlik eder. Aradığın doğa mı, gidilesi yollar, görülesi yerler mi? Tanıdık ile bir seyrüsefer mi yoksa yepyeni kimlikler ve hikâyelerle beslenmek mi? Aradığın her neyse Doğu Ekspresi’nde.
Hat uzunluğu 1310 km olan Doğu Ekspresi yolculuğuna başkent Ankara’dan başlar. Bilinmesi gereken önemli bir detay, mevcut iki Doğu Ekspresinin olduğu ve rotası aynı olmakla birlikte durulacak duraklarda değişiklik olduğudur. Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi olarak ayrışan bu iki hat aslında TCDD’nin yaşanan yoğunluğa çözüm olarak getirdiği bir değişikliktir. Bununla ilgili durak ve vagon farklılıkları gibi detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Ancak klasik olarak Doğu Ekspresi güzergâhında 7 şehir yer alıyor. Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ara şehirler Ankara ve Kars kalkış-varış şehirleri olarak karşımıza çıkıyor. Tercih edilen Doğu Ekspresi türü, normal mi yoksa turistik olan mı? Bu tercih aynı yolu giden ancak durma noktaları ve buralarda kalma sürelerinde farklılıklar oluşturuyor.
Ankara çıkışlı, Kars varışlı yolculuk 24 saat içerisinde tamamlanıyor. Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars olmak üzere 7 şehri görünür, bilinir, hissedilir kılan Doğu Ekspresi tren yolculuğu gençlerin eli değdiğinden, sosyal medyanın gücünü arkasına aldığından beri daha çok misafiri ağırlayacak gibi gözüküyor. Ankara Garından her gün 18:00’de çalan tren düdüğü ile başlayacak bu keyifli tren yolculuğu bir sonraki günün akşam saatlerinde, herhangi bir rötar olmaması halinde yaklaşık 24 saatin sonunda Kars’da son bulur. Tersi yönde yolculuk ise Kars’dan 08:00’de başlayıp Ankara’da son bulur. Gidilecek zaman ve yolculuk koşulları, olası saat değişiklikleri için önceden bilgi edinmek daha da verimli olacaktır.
Doğu Ekspresi bilet fiyatları içinde aynı güncel bilgi kontrolünü ihmal etmemeyi önerirken fiyatlar yolculuk edilecek koltuk türü için değişiklik gösterecektir.
TCDD bilet fiyatlarında indirim avantajlarını takip etmekte fayda vardır. Engelliler, şehit ve gazi eş ile aileleri, TSK çalışanlarının yanı sıra TCDD emekli ve çalışan eşleri indirimli gidebilirler. Bunun yanında basın kartı sahipleri, öğretmenler, askeri yolcular, belirli yaş aralığında olan yolcular, gruplar ve gidiş-dönüş bilet alanlara da indirim uygulanmaktadır. Böylesi güzel bir yolculuğun maliyet hesaplamasının, yolculuğu planladığınız tarihler için güncel olarak yapılması en uygunu olacaktır.
Tren yolculuğu için 4 farklı seçenekte seyahat imkânı bulunmaktadır. Pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli olarak seçim yolculara ait.
Pulman yolculukta, trenin koltuklu kısmı tercih edilmiş olur. Bir koridor içerisinde sağlı sollu sıralanmış ikişerli koltuklar bulunmaktadır. Eski trenlerde pek konforlu olmasa da yeni haliyle ve Doğu Ekspresi gibi uzun yol trenlerinde daha rahat bir yolculuk sağlanır. Bu kısımda ortak kullanımlı tuvalet bölümleri vardır.
Örtülü kuşetlide ise seyahat edeceğiniz koltukların yatak olabilme özelliği bulunur. Kompartımanlar içinde yer alan ve karşılıklı duran koltukları ranza şekline getirilebiliyor.
Yataklı vagonda ise konfor biraz daha kişiye özel olarak sunulmaktadır. Anında yatağa dönüşebilen iki kişilik koltuklara, mini buzdolabı ve raflar eşlik ederken, oda sıcaklığını dilediğiniz gibi ayarlayabilir, prizlerden faydalanabilir ayrıca kendinize ait lavaboya da sahip olursunuz.
Yataklı vagonlara ek olarak yemekli bölümde masa ve sandalyeler, dileyenler için alkollü içecek, zengin bir menü ve yolculuk boyunca saat kısıtlaması olmadan özel bir işletmeye ait restoran hizmeti bulunur.
Vagon tercihi kişiye özeldir. Kişisel tercihler, kişi sayısı, trenden beklenilen konfor ve elbette ki bütçe vagon tercihinizi etkileyecektir. Ancak söz konusu olan Doğu Ekspresi, trenin hangi bölümünde olursanız olun, aynı eşsiz doğa güzelliklerini cömertçe sizlerle paylaşıyor olacaktır.
Doğu ekspresi için 50 civarı durak bulunur. İndi-bindi yapmak sureti ile klasik tren ulaşımında olduğu gibi duraklarda birkaç dakika, bazı ana duraklarda 10 dakikaya kadar mola verilir. Turistik Doğu Ekspresi ise amacına uygun olarak şekillenen 29 adet durak seçeneği ve bazılarında gezilebilmesi için uzun molalar verilmektedir. Gidiş ve geliş yönünde uzun mola için duralacak duraklar farklılık gösterir. Ankara’dan Kars’a doğru çıkılan Turistik Doğu Ekspresi seyahatinde ilk uzun mola Erzincan’da iki buçuk saate yakın olarak veriliyor. Sonrasında İliç ve Erzurum’da üç saate yakın verilen molalarda gezmek, yemek yemek, fotoğraf çekmek ve keşfetmek için zamanınız oluyor. Kars’tan Ankara’ya olan yolculukta ise Eriç’te yarım saat gibi bir süreyle, Divriği’de iki buçuk saat ve Bostankaya’da üç buçuk saat kadar tren duruyor.
Mayıs 2019 tarihi itibari ile TCDD, Doğu Ekspresi trenini; Doğu Ekspresi Ana Hat ve Turistik Doğu Ekspresi olarak ayırdı. Gerekçesi ise özellikle örtülü kuşetli ve yataklı vagonlarda yaşanan yoğunluğu hafifletmektir. Ayrışan bu iki tren yolculuğu arasında da farklılıklar meydana geldi. Bu farklılıkların başında vagon farkı gelmektedir. Örtülü kuşetli, pulman ve yemek vagonu bulunan tren Doğu Ekspresi trenidir. Yataklı vagonu bulunmaz. Turistik Doğu Ekspresi treninin tamamı ise yataklıdır.
Tren saatleri de vagon ve durak farklılıkları gibi değişkenlik gösteriyor. Doğu Ekspresi ana hat treni Ankara’dan 18.00’de kalkıp, ertesi gün 18.30 civarı varıyor. Kars’tan ise sabah 08.00’da kalkan tren Ankara’ya bir sonraki günün akşamı 20.20 sularında varıyor.
Turistik Doğu Ekspresinde seyahat süresi de ana hat Doğu Ekspresine göre biraz daha uzun. Ankara kalkış 16.55, Kars varış ertesi gün 23.58 civarı iken Kars kalkış 23.55, Ankara varış ertesi gün 05:15 civarı olarak belirtiliyor.
Doğu Ekspresi treni her gün yolcu taşımacılığı yaparken, Turistik Doğu Ekspresi yolcularını Ankara Kars yönünde; Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri, Kars Ankara yönünde; Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri ağırlamaktadır. Turistik Doğu Ekspresi treni 120 kişi kapasitesi ile yataklı vagonda; tek kişi 480 TL, iki kişi, kişi başı 300 TL olarak seyahat imkânı sunmakta.
Kalkış ve varış noktaları ile bilet fiyatları hakkında güncel bilgi edinmek son derece önemlidir. Demiryollarında olası tadilat ve yapım çalışmaları dolayısı ile kalkış ve varış noktalarında veya ara duraklarda dönemsel değişiklikler, rötar durumları ve seyahat şekline göre değişecek fiyatlar ile iki hat üzerinde gidip-gelen Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi fiyatları, en son haliyle, yolculuk öncesi değerlendirilmelidir.
Doğu Ekspresi hakkında en çok merak edilen soruları bir araya getirdik…
Doğu Ekspresi yataklı vagon fiyatları tek kişi 480 TL, iki kişi, kişi başı 300 TL’dir.
Doğu Ekspresi ağır engelli raporlu yolcular için ücretsizdir.
Doğu Ekspresi durakları Ankara kalkışlı olarak Erzincan, İliç, Erzurum; Kars kalkışlı olarak Eriç, Divriği, Bostankaya.
Kahvaltı trenin yemek bölümünden yapılabilir.
Doğu Ekspresi yaklaşık 24 saat sürmektedir.
Doğu Ekspresi tren biletlerini bireysel yolcular TCDD üzerinden, tur gezileri için ise acenteler üzerinden alınabilir.
Doğu ekspresi haftanın her günü, Turistik Doğu ekspresi ise Ankara kalkışlı olarak Pazartesi, Çarşamba, Cuma; Kars kalkışlı Çarşamba, Cuma ve Pazar günleridir.
Doğu Ekspresi’nde yemekhane bölümünde alkol bulunmaktadır.
Doğu Ekspresinde belirli şartlar yerine getirilmek sureti ile evcil hayvan kabul ediliyor.
Gezi boyunca trende rahat etmek, temel ihtiyaçların karşılanması konusunda iyi bir hizmet almak oldukça önemlidir. Bir gününüzü hatta daha fazlasını geçireceğiniz Turistik Doğu Ekspresi treninde en başta temizliğe dikkat edildiğini söylemeliyiz. Her yolcu değişimi öncesi kompartımanlar ve lavabolar titizlikle temizlenmekte. Doğu Ekspresinde ortak lavabo ve kullanım alanları olmakla beraber Turistik doğu ekspresinde yataklı vagonlar daha kişiye özel rahatlık ve hijyen ortamı oluşturmaktadır.
Trende yemek yeme seçeneği bulunmaktadır. Lokanta ve yemek salonu hizmetinden faydalanabileceği gibi, kendi getirdiğiniz yiyecek ve atıştırmalıkları gezi boyunca afiyetle tüketebilir, ayrıca yataklı vagonda bulunan mini dolap içinde de size ait meyve suyu ve çikolatada bulunur. Elbette ki gezinin yemek kısmında durulacak noktalarda yemek yemek, o yerinin lezzetini keşfetmek gezinin olmazsa olmazı. Tecrübe edinenler, dışarıda yenecek yemekler için vakitten kazanmak adına önceden rezervasyon yaptırmanın ya da sipariş vermenin daha iyi bir tercih olduğunu söyler.
Temizlik, güvenlik ve yemek ihtiyaçları hakkında bilgi edindikten sonra güzel bir kış dönemi Turistik Doğu Ekspresi gezisi için elbette ki giysi seçimi çok önemlidir. Özellikle ülkenin batı kesiminde yaşayan yolcular için hava şartları oldukça ağır gelebilir. Gece gündüz sıcaklığı arasında ki fark ve düşük gündüz sıcaklıkları için tedbirli olmakta fayda var. Tren iç sıcaklığı makul olmakla birlikte, yataklı vagonlarda oda sıcaklığını ayarlama şansı da bulunmakta. Durma noktalarında yapılacak gezi için ise tam bir kış donanımı ile seyahat etmek hem sağlık açısından hem geziden alınacak keyif açısından olumlu bir sonuç verecektir.
Gezi olur da yeni lezzetler yerler keşfedilirken bunlar fotoğraflanmaz mı? Yanınızda yedek şart aletleri ya da bataryalar bulundurarak tedbirli davranabilir, erken saatlerde uyanıp manzaranın tadını daha uzun süre çıkartabilirsiniz. Trende evcil hayvan kabul ediliyor olması, bu güzel yolculukta çok sevdiğiniz dostlarınızın da eşlik etmesi açısından önemli bir bilgidir. Elbette ki onlarında beslenme, tuvalet ve varsa kıyafet gibi ihtiyaçları için tren içi ve tren dışı hava şartlarını ve mola yerlerini özenle planlamalısınız. Ayrıca her ne kadar izin veriliyor olsa da evcil hayvan kabulünün de belirli şartları var. Evcil hayvanlara da bilet alınması, hayvanlara ait veteriner ve kimlik kartlarının bulunması ve taşınacak kafes için belirlenen hacimlere uygunluk gibi şartları öğrenerek yolculuğa dahil uygun olacaktır.
Uzun bir yolculuğun ardından varış noktası olan Kars şehri, tüm güzelliği ile misafirlerini karşılamaktadır. Hem tarihi hem doğal güzellikleri açısından kıymetli bir yer olan Kars, pek bilinmemekle beraber Turistik Doğu Ekspresi sayesinde bu güzelliklerini tanıtabilmektedir.
Kars’a gelindiğinde şehir en az bir gün konaklama yapmak tercihi ile isterseniz daha fazla tabi, şehri daha yakından tanıma fırsatı edinirsiniz.
Kars’a vardığınızda Ani Harabeleri, Çıldır Gölü ve Kars Kalesi öncelikli gezi rotasına eklenmeli. Çok bilinen kayak merkezleri haricinde, Kars Sarıkamış Kayak Merkezi kar kalitesi ile oldukça özeldir. Yapışmayan ve kristal yapısı ile snowboard sporu için ideal. Buzlanma yaşanmayan ender kayak merkezleri arasında olan Sarıkamış Kayak Merkezi görülmeye değer.
Ani harabeleri ile Ermenistan arasında ki yakınlık ise dikkate değer. Büyüklüğü ve zamanında yaşayan insan sayısı ve dini, tarihi geçmişi ile harabeler meraklıları için keşfe açık.
Cirit Festivali zamanına denk gelenler için ise buza dönmüş Çıldır Gölü’nün keyfi ise bambaşka. Hem festivali seyretmek Kars gelip görülecek aktivitelerden hem donmuş Çıldır gölünde Eskimolar gibi balık avlama deneyimi, balık tutma sevdalısı olsun olmasın farklı ve ender gerçekleştirilebilecek aktivitelerdendir.
Balık tutmak bir yana, Kars’ın doğal hayat çeşitliliği de es geçilmemesi gereken güzelliklerdendir. Doğal yaşamı gözlemleyebileceğiniz bir etkinlik geziye farklı bir ivme kazandıracaktır. Sarıkamış şehitliği ise gezinize hem maneviyat hem minnet katacak bir duraktır. Ülke tarihimiz düşünüldüğünde onca savaş hemen her şehirde bir savaş anıtı, şehitliği miras bıraktı. Sarıkamış Şehitliği’ de hiç şüphesiz en görülesi yerlerdendir.
Rus mimarisini görebileceğiniz yapılar, farklı kültürlerin yansımaları, meşhur Kars peyniri ve Kars kazı, evelik ve ısırgan otu çorbası, hangel, hoşaf, kaz suyuna bulgur gibi birçok daha yöreye özel lezzeti tadabileceğiniz lokantalar şehir gezisinde size eşlik edecektir. Gidilecek mevsime göre doğa aktiviteleri çeşitlendirmek de keyifli olacaktır. Motor sporları için de Kars doğası oldukça uygundur.
Kars hem sakinlik, hem tarih, hem adrenalin sevenler için eşsiz bir yerdir.
Kars’ta konaklama için tercih edilebilecek birçok farklı seçenek bulunuyor. Bunlar arasında oteller, butik oteller ve öğretmen evi gibi konaklama seçenekleri sıralanabilir. Tercihini otelden yana yapmak isteyenler için en uygun 5 otel şu şekilde sıralanabilir:
Hem bütçeye uygun olması hem de istenilen konforu sunması açısından son derece ideal bir oteldir. Tek kişilik ve çift kişilik oda alternatifleri bulunmaktadır.
Adres: Cumhuriyet, Ordu Cad., No:14, Merkez/Kars
Bilgi ve Rezervasyon: 0474 223 7500
Kars merkezde bulunan Sapran Deluxe Hotel de son derece ideal oteller arasında bulunuyor. Oda kahvaltısı ve diğer olanaklarla birlikte bu otelde de seyahat sırasında konaklayabilirsiniz.
Adres: Şehitler Mahallesi,Turan Çelik Caddesi, Merkez/Kars
Bilgi ve Rezervasyon: 0474 225 1525
Merkezde bulunan Hotel Karabağ hem konforu hem de uygun fiyatı ile çok fazla tercih edilmektedir. Ziyaretçiler için oda kahvaltısı, telefon, televizyon gibi hizmetler en iyi şekilde sunuluyor.
Adres: Ortakapı Mah., Faikbey Cd., N:142 Merkez/Kars
Bilgi ve Rezervasyon: 0474 212 9304
Otel arayışında olanlar için ideal seçeneklerden biri de Güngören Hotel Kars alternatifidir. Merkezde olması ve her yere kolay ulaşımının bulunması bu otelin çok tercih edilmesini sağlamaktadır.
Adres: Yusufpaşa, Millet Sk., No:2, Merkez/Kars
Bilgi ve Rezervasyon: 0474 212 5324
Merkezde bulunan Işık Park Hotel de son derece beğenilen oteller arasında yer alıyor. Odaların konforu ve güler yüzlü hizmet yanında bütçeye uygun olması da son derece ideal bir seçim oluyor.
Adres: Ortakapı, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Cd., No:150, Merkez/Kars
Bilgi ve Rezervasyon: 0474 223 2436
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…