Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir mahalle olan Dalyan, Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’in birleştiği ana kanal üzerinde bulunur. Marmaris ve Fethiye arasında kalan Dalyan, bakir doğası, tertemiz denizi, birbirinden güzel plajları ve tarihi yapıları ile ülkemizin en doğal yerlerinden biridir. Dalyan’ın önemli tatil beldelerine yakın olmasına rağmen turizm açısından az gelişmiş bir yer olmasının nedeni ana yolda yaklaşık 12 km içerde yer almasıdır. Çok fazla keşfedilmemiş olması ve popüler tatil beldelerine nazaran kalabalık olmaması Dalyan’ı sakin ve huzurlu bir tatil arayanlar için cazip kılmaktadır.
Ege Bölgesi olarak bilinse de coğrafi konum olarak Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Dalyan’da tipik Akdeniz iklimi görülmektedir. Yaz ve bahar aylarında rahatlıkla denize girilebilse de Dalyan’ı ziyaret etmek için en uygun mevsim Caretta Carettaların yumurtlama mevsimi olan Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bu aylar Dalyan’ın en yoğun ve eğlenceli olduğu zamanlardır. Dalyan Kanalı’nın denize ulaştığı yer olan İztuzu Plajı, sadece ülkemizin değil dünyanın en ünlü plajlarından biridir. Yıl boyunca binlerce turiste ev sahipliği yapan plajın gerçek ev sahibi nesli tükenmekte olan Caretta Carettalardır. İztuzu Plajı, Kaunos Antik Kenti, çamur banyoları, şifalı suları ve birbirinden güzel koyları ile bir tatilden beklenen her şeyi sunan Dalyan, kafa dinlemek ve doğa içerisinde huzur bulmak için ülkemizdeki en ideal yerlerden biridir.
Dalyan’ın eşsiz güzelliğini görmek için havayolu ile Dalaman’a uçup buradan karayolu ile veya çevre şehirlerden doğrudan otobüsle ulaşım sağlanabilir. Özellikle aileler için önerebileceğimiz bir destinasyon olan Dalyan, keyifli bir tatil yeri arayışında olanlara önerebileceğimiz yerler arasındadır. Dalyan’da geçireceğiniz süre boyunca denizin de keyfini çıkarmak isterseniz yazımızın devamında burada denize girebileceğiniz ücretli ve ücretsiz yerleri bulabilirsiniz.
Ücretli Plaj Yerleri
İztuzu Plajı
Dalyan’a yaklaşık 13 km uzaklıkta bulunan İztuzu Plajı sadece ülkemizin değil, dünyanın en ünlü plajlarından biridir. 5 kilometrelik sahil uzunluğuna sahip olan plaj bir tarafında tatlı su bir tarafında da tuzlu su bulunan nadir plajlardan biridir. Altın sarısı yumuşacık kumsalı ile göz dolduran plaj, gündüzleri turistlere ev sahipliği yaparken geceleri ise Caretta Carettaların yumurtlama alanlarına dönüşür. Nesli tükenmekte olan deniz canlılarını rahatsız etmemek için plaj erken saatlerde kullanma kapanır ve çevrede ışıklandırma bulunmaz.
İztuzu Plajı’na günübirlik tekne turları ile sandallarla ya da kara yolu ile ulaşılabilir. Koruma altına alınmış olan plaja girişte sembolik bir ücret ödemek gerekir. Alınan ücret kaplumbağaları korumak için kullanılır. Plaj etrafında ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz, şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz işletmeler mevcuttur. Arkasında bulunan yeşil alanları, turkuaz rengi sakin denizi ve harika kumsalı ile hayranlık uyandıran İztuzu Plajı, berrak sığ denizi ile çocuklu ailelerin de ilk tercihidir.
Nasıl Gidilir: İztuzu Plajı’na teknelerle ulaşım sağlanmaktadır. Araçla gelecek olanlar için ise otopark alanı bulunmaktadır.
Giriş Ücreti: Kişi başı 5 TL, araçla giriş otomobil 15 TL. 2 Şezlong + hasır şemsiye 35 TL.
Plaj Özellikleri: WC, duş, soyunma kabinleri, şezlong ve şemsiye kiralama, yeme-içme imkânları, deniz güvenlik şeridi ve otopark alanı.
Uygunluk: Çocuklu Aileler İçin Uygundur
Turtle Beach
Dalyan’da İztuzu Plajı’nın devamında kalan Turtle Beach, muhteşem bir manzarada deniz keyfi yaşayabileceğiniz yerlerden biridir. Yorgunluğunuzu dindirebileceğiniz, rahatça tatil yapabileceğiniz, güzel ve rahat bir yerdir. Dalyan’ın sakin yerlerinden biri olan Turtle Beach bu bölgede pek çok kişi tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Bununla birlikte yerli ve yabancı turistlerin de denize girmek için tercih ettiği yerlerin başında gelmektedir.
Altın sarısı parlak bir kuma ve çevresi itibariyle yemyeşil bir doğa manzarasına sahip olan plaj yeri İztuzu ile aynı güzellikte bölgenin nadide yeridir. İster kilometrelerce uzanan kıyı şeridinde yürüyüş yapın, ister güneşlenin, ister denizin keyfini çıkarın. Burada tüm senenin stresini bir çırpıda üzerinizden atabilirsiniz. Çocuklu aileler için de gayet ideal yerlerden biridir.
Nasıl Gidilir: İztuzu Plajı’nın devamında yer alan Turtle Beach’e dolmuş teknelerle ulaşım sağlanmaktadır. Biletinizi giderken gidiş-dönüş olarak satın alıyorsunuz. Dönüşte sıradaki tekneye binerek ulaşımınızı sonlandırabilirsiniz.
Giriş Ücreti: Kişi başı 5 TL.
Plaj Özellikleri: WC, duş, soyunma kabinleri, şezlong ve şemsiye kiralama ve yeme-içme imkânı.
Uygunluk: Çocuklu Aileler İçin Uygundur
Daha Fazla Bilgi: https://www.facebook.com/turtlebeachotel/
Dalyanağzı Plajı
İztuzu Plajı’nın en uç noktasında yer alan Dalyanağzı Plajı’na tekne turları ile ulaşılır. Kara ile direkt bağlantısı bulunmayan Dalyanağzı Plajı’na ulaşmak için 5 km uzunluğundaki İztuzu Plajı’nı yürüyerek geçmek gerekir. Labirenti andıran sazlıkların arasında 45 dakikalık bir tekne yolculuğunun ardından ulaşılan plaj, hem tatlı hem de tuzlu suda yüzme imkânı sunması nedeniyle tercih edilir.
Caretta Carettaların yumurtlama alanlarından biri olan plaj koruma altında olduğundan girişlerde ücret alınmaktadır. Alınan ücret nesli tükenmekte olan deniz canlılarını korumak için kullanılmaktadır. Plajda belediye tarafından işletilen bir tesis bulunmaktadır. Buradan şezlong ve şemsiye kiralayabilir, yeme içme, duş, soyunma kabini ve tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bir tarafı tatlı su, bir tarafı da tuzlu su ile çevrili olan plajın tatlı su tarafı teknelerin demirlediği yerdir ve hemen derinleşir. Bu nedenle çocuklar ve yüzme bilmeyenler için tehlikeli olabilir. Tuzlu su tarafı ise oldukça sığdır ancak dalgalı olması nedeniyle yine de çocuklar için uygun değildir.
Nasıl Gidilir: Dalyanağzı Plajı’na dolmuş teknelerle ulaşım sağlanmaktadır. Biletinizi giderken gidiş-dönüş olarak satın alıyorsunuz. Dönüşte sıradaki tekneye binerek ulaşımınızı sonlandırabilirsiniz. Plaja karayolu ile ulaşım yoktur.
Giriş Ücreti: Kişi başı 5 TL.
Plaj Özellikleri: WC, duş, soyunma kabinleri, şezlong ve şemsiye kiralama ve yeme-içme imkânları bulunmaktadır.
Uygunluk: Çocuklar İçin Uygun Değildir
Ücretsiz Plaj Yerleri
Kargıcak Koyu
Dalyan merkeze 15 km uzaklıkta bulunan Kargıcak Koyu, İztuzu Plajı ile Aşı Koyu arasında yer alan, çok fazla kişi tarafından bilinmeyen, bu nedenle de bakir doğası ile korunan yerlerden biridir. 500 metre uzunluğunda bir kumsala sahip olan koy, yemyeşil tepelerin arasında kalmış saklı bir cenneti andırıyor. Karadan sadece özel araçla, denizden ise yalnızca özel kiralık teknelerle (tekne turu bulunmuyor) ulaşılabilen koy bu nedenle son derece sakindir.
Girişin ücretsiz olduğu koyda küçük bir tesis yer alıyor. Buradan şezlong ve şemsiye kiralayabilir, yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. İsterseniz kendi şemsiyenizi kurabilir, havlunuzu sererek güneşlenebilir; kendi yiyecek ve içeceklerinizi getirebilirsiniz. Kargıcak Koyu Plajı iri kumlarla kaplıdır. Akvaryum berraklığındaki denizi serin ve sakindir. Deniz çabuk derinleştiği için çocuklar ve yüzme bilmeyenler için tehlikeli olabilir. Dalyan’ın en sakin yerlerinden biri olan Kargıcak Koyu’nda denizin tadının çıkarıp dilediğinizce güneşlenebilir, sessiz bir ortamda kitap okuyabilir, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Kargıcak Koyu’na, Dalyan ilçe merkezinden İztuzu Plajı’na giderken, yol üzerinde solda kalan tabelalar yardımıyla yaklaşık 20 dakikalık bir sürüş sonrası gelebilirsiniz. Ancak koya inen yolun pek de iyi olmadığını, bu nedenle dikkatli gelmeniz hatırlatmak isteriz.
Giriş Ücreti: Ücretsiz (Şezlong + şemsiye 50 TL)
Plaj Özellikleri: Soyunma kabinleri, şezlong ve şemsiye kiralama, kano, kafeterya, iskele, deniz güvenlik şeridi ve otopark alanı.
Uygunluk: Çocuklu Aileler İçin Uygun Değildir
Candost Plajı (Bacardi)
Yeşilin ve turkuazın bir araya geldiği en güzel noktalardan biri olan Bacardi Koyu, yemyeşil tepelerin arasında kalmış adeta saklı bir cenneti andırıyor. İztuzu Plajı’nın doğusunda yer alan ve tropik sahilleri andıran 3 koydan biri olan Bacardi Koyu’nda yer alan Candost Plajı, sadece günübirlik tekne turları ile ya da Kargıcak Koyu’ndan kano ile ulaşım sağlanan, sakin huzurlu bir yerdir.
Candost Plajı’na giriş ücretsizdir. Çevrede ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir işletme bunmamaktadır. Havlunuzu sererek güneşlenebilir, sahile kadar inen ağaçların altında kitabınızı okuyabilirsiniz. Kafa dinlemek ve birkaç saatlik yüzme molaları için oldukça ideal olan Bacardi Koyu, berrak denizi ile de harika bir dalış noktasıdır. Küçük plaj alanı taşlıktır. Deniz sığ ve son derece sakindir. Bu özelliği ile çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için uygundur. Doğallığı bozulmamış önemli plajlardan biri olan Bacardi Koyu, Dalyan’da görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
Nasıl Gidilir: Plaja ulaşım bir hayli güç. Kargıcak Koyu’na yakın bir noktada yer alan Candost Plajı’na yalnızca iyi bir arazi aracıyla gelinebilir. Altı alçak binek araçla buraya gelmek imkânsızdır.
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Plaj Özellikleri: WC, duş, soyunma kabinleri, şezlong ve şemsiye olanakları bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi de henüz plaja gelmeden önce temin etmelisiniz.
Uygunluk: Çocuklu Aileler İçin Uygundur
Aşı Koyu
Dalyan’a yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan Aşı Koyu, Ortaca Koyları denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biridir. El değmemiş doğası ile görenleri kendine hayran bırakan koy sessiz, sakin, huzurlu bir ortamda kafa dinlemek ve tatilini geçirmek isteyenler için oldukça idealdir. Yemyeşil çam ağaçlarının içinde, doğa ile iç içe, denizin ve güneşin tadını en güzel şekilde çıkarabileceğiniz koyun yolu oldukça bozuktur.
Yolunun bozuk olması nedeniyle karadan ulaşımın zor olduğu koya ulaşım genelde tekne turları ile sağlanır. İçinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir işletme bulunan koy, tekne turlarının ve mavi yolculuk yatlarının uğrak noktasıdır. Aşı Koyu Plajı yumuşacık kumları ile göz doldurur. Deniz suyu sıcak, sakin ve sığdır. Çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için oldukça idealdir. Sığ denizden hoşlanmayanlar ise uzun iskeleyi kullanarak denize girebilir. Koya girişlerde ücret alınmamaktadır. Şezlong ve şemsiye kiralama imkânı, duş, tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz yerler bulunmaktadır. Çam ağaçlarının altında piknik yapabileceğiniz, denizin tadını çıkarabileceğiniz koy, mükemmel su altı manzarası ile dalış için de oldukça uygundur.
Nasıl Gidilir: Aşı Koyu’na toplu taşıma ile ulaşım bulunmuyor. Aracıyla gelecek olanlar Gökbel’i geçip Mergenli’ye geldikten sonra sağda koyu gösteren tabelayı göreceklerdir. Sağ yol ayrımına girip yaklaşık 7 km yol gittikten sonra koya ulaşım sağlanabilir. Ancak koya giden yol kısmen kötüdür ve altı yüksek bir araçla gelmeniz daha iyi olacaktır.
Giriş Ücreti: Şahıs ve bisikletli 9 TL, motosiklet 18 TL, otomobil 27 TL, küçük minibüs 81 TL, büyük minibüs 144 TL ve otobüs 243 TL.
Plaj Özellikleri: WC, duş, soyunma kabinleri, şezlong ve hasır şemsiye, piknik alanları, deniz güvenlik şeridi, iskele, gözetleme kulesi, cankurtaran, yeme-içme imkânları ve otopark alanı.
Uygunluk: Çocuklu Aileler İçin Uygundur
Ekincik Koyu
Yatların uğrak noktalarından biri olan Ekincik Koyu, Köyceğiz’in Ekincik Köyü’ne bağlıdır. Eşsiz doğası, muhteşem manzarası ve denizi ile Dalyan’da görülmeye değer yerlerden biri olan koy, konaklama seçeneklerinin fazla olmasıyla da dikkat çekiyor. Zeytin ağaçları arasında kalmış muhteşem bir doğaya sahip olan koy Caretta Carettaların yumurtlama alanlarından biri olarak biliniyor. Hem karadan hem de denizden ulaşımın bulunduğu koy, günübirlik tatilciler ve bölgede konaklayan turistler tarafından tercih ediliyor.
Girişin ücretsiz olduğu koy kum ve çakıl karışımı bir plaja sahiptir. Turkuaz rengi deniz öylesine berraktır ki denizin dibi rahatlıkla görülebilir. Plajda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz, ihtiyaçlarınız karşılayabileceğiniz işletmeler mevcuttur. Aynı zamanda harika kamp ve piknik alanları da vardır. Giderken kendi plaj malzemelerinizi götürebilir, yiyeceklerinizi yanınıza alarak zeytin ağaçlarının altında piknik yaparak sakin, huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Dalyan’dan feribota binerek yaklaşık 20 dakika sonra Ekincik Koyu’na ulaşabilirsiniz.
Giriş Ücreti: Ücretsiz. Araçla gelecek olanlar için otopark ücreti 10 TL’dir.
Plaj Özellikleri: WC, duş, soyunma kabinleri, şezlong ve şemsiye, kafeterya, otopark alanı.
Uygunluk: Çocuklu Aileler İçin Uygun Değildir
Daha fazla bilgi almak ve bir sonraki tatilinizi planlamak için Dalyan hakkında yazdığımız diğer içeriklere de göz atabilirsiniz.