Bursa, Türkiye’nin en eski ve en köklü kentlerinden birisidir. Coğrafi konumu, eski tarihi ve zengin kültürel mirasıyla Bursa’nın eski bir tarihe sahip olması ve çok kültürlü yönü Bursa mutfağının gelişmesinde en önemli faktörler arasındadır. Bursa’nın Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapması ve o devirde bu bölgeye göçler olması buranın sosyokültürel olarak gelişmesine katkı sağlamakla kalmayıp Bursa mutfağının da zenginleşmesine yardımcı olmuştur. Günümüzde Bursa mutfağı Bursa ile sınırlı kalmayıp tüm Türkiye’ye hatta dünyaya kadar uzanmıştır.
Türkiye’de Bursa mutfağı denildiğinde akla ilk olarak İskender kebabı gelse de durum bundan daha fazladır. Bursa mutfağı, Türk mutfağına ayrı bir lezzet ve keyif katan mutfaklardan biridir. Özellikle kendine has yemekleri ve tatlılarıyla bilinen Bursa yemeklerini ülkemizde hemen hemen bilmeyen hiç kimse yoktur. İskender kebabı, İnegöl köftesi, kestane şekeri, Kemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, cendere baklavası, tahanlı (tahinli pide) Bursa ile özdeşleşen lezzetlerden en bilinenleridir. Her biri ayrı lezzetlere sahip olan bu yiyecekleri Bursa’da yani yerinde denemek elbette farklı olacaktır.
Sizlere bu yazımızda, Bursa’da nerede hangi yemekler yenilir hakkında bilgiler veriyoruz. Kaleminizi, kâğıdınızı alın ve bir sonraki Bursa seyahatinizde nerede ne yiyeceğinizin notlarını almaya hemen başlayın.
Bursa Mutfağı Hakkında Pratik Bilgiler
Bursa’dan Alınabilecek Yiyecekler: Bursa’ya gidenler eli boş dönmüyorlar! Bursa’ya gittiğinizde tadabileceğiniz onlarca lezzet var. Aynı şekilde Bursa dönüşünde de alabileceğiniz kahvaltılık ürünlerden tatlılara, şekerlemelerden kurabiyelere onlarca çeşit ürün var! Bursa’dan alabileceğiniz ürünler arasında meşhur kestane şekeri, anjelik reçeli, zeytin, yöreye ait reçel çeşitleri, bakliyat ürünleri yer almaktadır. Hepsi ve daha fazlası şehir merkezinde yöresel ürünler satan dükkânlarda mevcuttur.
Bursa’nın En Meşhur Tatlısı: Bursa’nın lezzetli yemeklerinin üzerine yenilen bir o kadar lezzetli tatlıları da vardır. Bu tatlılardan mahrum kalmak istemeyenler Bursa’dan ayrılmak üzereyken satın alır ve yanlarında götürürler. Sizler de Bursa gezinizde kendinize veya sevdiklerinize bir tatlı paketi yapmak isterseniz buradan alabileceğiniz tatlılar arasında süt helvası, muhallebili Kemalpaşa tatlısı, peynir tatlısı, cennet künkü, hurma tatlısı, dilberdudağı, kestane şekeri ve Bursa helvası yer almaktadır. Bu ve daha fazla tatlı çeşidini şehir merkezindeki tüm tatlıcı ve pastanelerde bulabilirsiniz. Tatlı önerilerimizi içeren birkaç mekânı da listemizde sizlerle paylaştık.
Bursa’nın merkezde Tayyare Kültür Merkezi yanında konumlanan Kebapçı İskender halk arasında ‘Mavi Dükkân’’ olarak bilinir. 1930’lı yıllarda Cevatoğlu İskender Bey tarafından kurulan Mavi Dükkân o günden bu güne değişmeyen lezzeti ile hizmet vermeye devam ediyor. Nostaljik dokusu, kapı önündeki rengârenk çiçekleriyle ünlü olan Mavi Dükkân birçok farklı isimle de anılmaktadır. Gemi Dibi, Bizim Masa ve Vantilatör Altı bu isimlerden bazılarıdır. Dükkânın en önemli özelliği ise İskender kebabının mucidi olan İskender Efendi’nin torunları tarafından açılmış olmasıdır. 1930 yılından bu güne kadar orijinalliği bozulmaması için genişletilmeyen dükkâna yaklaşık 40 kişi oturabilmektedir.
Bursa’da İskender denildiğinde akla gelen ilk mekânlardan biri Mavi Dükkân’dır. Mavi dükkân Bursa’da açılan ilk İskender lokantası olma özelliğine sahip olması buranın ayrıcalıklı yönünü oluşturur. Önünde uzun kuyruklar oluşan dükkânın İskender’i özel sosu ve tereyağı ile hazırlanır. Müşterilere görsel bir ziyafet hazırlamak için tereyağı özel bakır tavalarda eritilerek müşterilerin önünde servis edilir. İskender kebabın etleri günlük olarak hazırlanıp meşe kömüründe pişirilmektedir. İskender kebabının lezzetli olması da işte buradan ileri gelir. Ayrıca Mavi Dükkân’ın Bursa’da 2, İstanbul’da 1 olmak üzere 3 ayrı şubesi daha bulunmaktadır. Ünlü gurme Vedat Milor buraya 5/5 puan vererek değerlendirmiştir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 11:30 – 19:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Tayyare Kültür Merkezi Yanı, Atatürk Cad., No: 60, Osmangazi
Telefon: 0224 221 10 76
Daha Fazla Bilgi: https://instagram.com/iskendercomtr
Demir Amca adlı mekân Bursa Nilüfer’de Fatih Sultan Mehmet bulvarında yer alıyor. 1954 yılında Rumeli’den Bursa’ya göç eden Demir Amca’nın İskender kebapla tanışması hayatının dönüm noktasını oluşturur. O gün bu gündür dönercilik hayatına devam eden Demir Amca lezzetinin sırrını ‘’temizlik, sadelik, ustalık’’ olarak ifade ediyor. Burayı önemli kılan en önemli nedenlerden biri şüphesiz Demir Amca’nın kebap sanatının İskender kebaba dayanmasıdır. Bursa’nın sadece et döneriyle meşhur olmadığını kanıtlar nitelikte olan Demir Amca’nın tavuk dönerleri Bursalılar tarafından çok sevilerek tüketilmektedir.
Et döner, tavuk döner ve çeşitli döner mönüleriyle müşterilerine her zaman kaliteli bir hizmet vermeyi amaç edinen Demir Amca, dönerleriyle ön plana çıkmaktadır. Et ve tavuk dönerler yanında patates ve içeceklerle kombine edilerek müşterilere mönü olarak da servis edilmektedir. Dönerin yanı sıra fırın sütlaç ve triliçesi de denemeye değerdir. Bu kadar çok müşteri çeken bu yerin ebette ki Bursa’da birçok şubesi bulunuyor. Altıparmak, Özlüce ve Görükle Demir Amca’nın diğer şubeleridir. Demir Amca’nın diğer şubeleri de ana şube gibi ilgi çekmektedir. Uygun fiyatlı cep yakmayan dönerleri ile Demir Amca Bursa’da bir efsane olma yolunda ilerlemektedir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 22:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Hoca Hasan Mah., Bursalı Tahir Cad., No: 30/F, Osmangazi
Telefon: 0224 220 99 50 – 72 20
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/demiramca/
Kebapçı Hüseyin Usta, Osmangazi’de Alacamescit Tuz Pazarı Caddesi’nde bulunan Bursa’nın eski kebapçılarından biridir. Mavi tişörtü ve güler yüzü ile Kebapçı Hüseyin Usta bir simge haline gelmiştir. Kebapçı Hüseyin Usta Bursa halkı tarafından oldukça sık tercih edilen bir kebap salonudur. Kebap denildiğinde akla daha çok Mavi Dükkân gibi meşhur yerler gelse de Kebapçı Hüseyin’in lezzetini bilen bilir. İskender’i gayet leziz ve kaliteli olan Kebapçı Hüseyin kebap yemek için tercih edilmesi gereken yerlerin başında yer alır.
Bursa kebaplarını uygun fiyata müşterilerine sunan Hüseyin Usta kaliteden ödün vermeyerek 35 yıldır hizmetine devam etmektedir. Mütevazı bir iç mekân dekoruyla eski lokantaları hatırlatan Kebapçı Hüseyin Usta Bursa kebabının yanında ikramlarının bolluğuyla da ön plandadır. Dönerinin porsiyonu doyurucu olup fiyatı da makul düzeydedir. Sürekli yoğurt servisleri, tatlı ikramları gibi ikramlar burayı sıcak kılan diğer artı yönlerdir. Kebapçı Hüseyin’in bu kadar çok tercih edilmesinin ana sebebi etlerin leziz ve taze oluşudur. Döneri özel olarak marine edip hazırlayan Hüseyin Usta, dönerler servis edileceğinde dönerin başından ayrılarak tereyağını kebaplara kendi döker. Onun bu hareketi samimiyetinden ileri gelip müşterilerle arasındaki bağın güçlenmesine katkı sağlamaya yardımcıdır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 11:30 – 21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Alacamescit, Tuz Pazarı Cad., No: 16/B, Osmangazi
Telefon: 0224 220 12 29
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/kebapcihuseyinusta/
Akay Çiğbörekçisi Osmangazi Eski Bakırcılar Çarşısı’nda Dökmeciler Sokağı’nda 1962 yılında açılmıştır. Küçük ve esnaf lokantasıdır. Bursa’da çiğbörek ve mantı denildiğinde akla gelen ilk mekânlardan biridir. Burası Bursa’nın ve hatta Türkiye’nin ilk çiğbörek restoranlarından biri olma özelliğini de taşımaktadır. Bursalıların çiğbörek ve mantı yemek için tercih edeceği en kaliteli yerlerdendir.
Çiğbörek her ne kadar Eskişehir’e özgü bir lezzet olsa da Akay’da yiyeceğiniz çiğbörekler Eskişehir çiğböreklerini aratmaz. Fiyatları Eskişehir çiğböreklerine göre biraz pahalı olsa da lezzeti fiyatının önüne geçer. Çiğbörek ve mantının yanı sıra zengin börek ve kahvaltılık seçeneklerini müşterilere sunmaktadır. Temiz ve kaliteli hizmet anlayışı sayesinde Akay Çiğbörek, Bursa’da kendi çapında bir ün yapmıştır. Özel günlerde ve sipariş üzerine burada göbete ve Tatar böreği de yapılmaktadır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 10:00 – 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Pazar günü kapalıdır.
Adres: Şehreküstü, Eski Dökmeciler Sk., Bakırcılar Çarşısı, No: 5, Osmangazi
Telefon: 0224 221 99 24
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/akaycigborek/
Yunanistan Gümülcine doğumlu olan Enver Yavaş Bey tarafından 1965 yılında kurulan Ömür Köftecisi Ulu Cami’nin batı kapısının karşısında yer alıyor. Köftesi ile ünlü olan tarihi lokantayı günümüzde Enver Yavaş’ın oğulları işletmektedir. Yıllarca Ulu Camii ile iç içe olan köfteci geçmişten bu güne lezzetinden ödün vermeyerek günümüze kadar gelebilmeyi başarmıştır. Zamanla yeni mekâna geçen Ömür Köftecisi Nilüfer Odunluk Akademi Caddesi’nde hizmet vermeye başlamıştır.
Bursa’da İnegöl köftesi nerede yenir denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biri olan Ömür Köftecisi eskimeyen lezzeti ile köftenin en iyi halini müşterilere sunar. Bursa’nın en iyi köftecisi olan Ömür Köftecisi’nde köfte çeşitleri haricinde yiyebileceğiniz birçok yemek bulunmaktadır. Burada yenilen et kendi yetiştirdikleri çiftlik hayvanlardandır. Ette herhangi bir katkı maddesi olmamasından dolayı köftenin lezzeti her anlamda hissedilir. İskender kebap, piyaz, sütlü kadayıf da buranın önde gelen lezzetlerindendir. Özellikle İnegöl köftesi ile ünlü olan Ömür Köftecisi, İnegöl Köftecisi olarak da adlandırılmaktadır. Piyazı tam kıvamında ve lezzetli olan köfte dükkânında köftenin yanında muhakkak piyaz istemeyi unutmamalısınız.
Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 11:00 – 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Pazar günleri kapalıdır.
Adres: Şehreküstü, Ulucami Cad., No: 9, Osmangazi
Telefon: 0224 221 45 24
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/omurkoftecisi1965/
Hüsamettin Sünneli tarafından kurulmuştur. Hüsamettin Sünneli 1970 yılında çocukluk yaşlarında Bursa İskender Kebapçısında mesleğe giriş yapmıştır. Daha sonra kendi işletmesini kurmuştur. O dönemde ‘’Gariban İskenderi’’ olarak bilinen pideli köfteyi Bursalılara tanıtmıştır. Yani Hüsamettin Sünneli Bursa’nın meşhur lezzeti olan pideli köftenin yaratıcısıdır. Bu dükkânı günümüzde Hüsamettin Sünneli’nin oğlu Mahir Sünneli işletmektedir. Mahir Sünneli Kayhan şubesi ile hizmet vermektedir.
Bursa’nın en meşhur lezzetlerine ev sahipliği yapan Yeşil Pideli Köfte 40 yılı aşkın bir süredir hizmet vermektedir. Pideli köfte, Bursa kebabı ve sütlü helvası buranın en çok sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. Pideli köftenin mucidi olan Hüsamettin Sünneli’nin torunlarının dükkânında pideli köfte yemek kuşkusuz eşsiz bir deneyim olacaktır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 20:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Kayhan Çarşısı, No: 43, Osmangazi
Telefon: 0224 222 8 444 – 222 8 443
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/yesilpidelikofte/
Çiçek Izgara Bursa merkezde 1963 yılında Hasan Erdihan Hınçalan tarafından kurulmuştur. Kurucusu Hasan Bey vefat ettikten sonra işletmeyi ailesi devralmıştır. Çiçek Izgara kurulduğu günden bu güne kadar ürünlerini aynı yerden temin ederek kalite standartlarını bozmamıştır. Et temini hususunda kesilecek hayvanın sağlık durumu, yaşı ve hijyen durumları kontrol edilerek et karşılanır. Ayıca Çiçek Izgaranın Bursa ve Bursa dışında birçok şubesi bulunmaktadır.
Çiçek Izgara köfteleri hazırlanırken hiçbir baharat kullanılmadan hazırlanması burayı farklı kılan en önemli özelliktir. Köftesi ve ızgara çeşitleri ünlü olan bu mekânda aynı zamanda farklı yiyecekler de bulunur. Her türlü damak zevkine uygun yiyecekleri bulunan Çiçek Izgara’nın sütlü kadayıfı mutlaka denenmelidir. Çorba çeşitleri, sandviç çeşitleri, salatalar, zeytinyağlıları ve tatlıları da mevcuttur. Buranın pideli köftesinin yanına piyaz çok yakışır. Pideli köfte sipariş ederseniz yanına mutlaka piyazı da denemelisiniz.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 22:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Belediye Cad., No: 15, Osmangazi
Telefon: 0224 221 12 88
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/cicekizgaramerkez/
Mahfel Lounge Bursa Yıldırım’da Namazgâh caddesinde yer alan kafe ve restoran türünde bir işletmedir. Uzun bir geçmişe sahip olan Mahfel birçok kez el ve isim değiştirmiştir. 150 yıllık bir geçmişe sahip olan Mahfel önceden farklı amaçlarda kullanılsa da günümüzde restoran olarak hizmet vermektedir. Tarihi bir bina olmasından dolayı korunmaktadır. Zamanında birçok badire atlatan tarihi bina neyse ki günümüze kadar gelebilmeyi başarmıştır. Yeşil Bursa’nın tarihi mekânlarından biri olan kafe, hem yemek yemek isteyenler için hem de oturup bir şeyler içmek isteyenler için tercih edilebilecek mekânlardandır.
2018 yılında el değiştirilen Mahfel, el değiştirmesiyle birlikte Mahfel Lounge’ye dönüştürülmüştür. Klasik kafe restoranlarına benzer bir yer olan Mahfel lezzetli yemekleri ile ön plandadır. Serpme kahvaltı, kahve çeşitleri, tatlılar, farklı içecekleri ve çeşitli aperatifleri ile Bursa’nın önemli kafe ve restoranları arasındadır. Mekânın her zaman kalabalık olması sipariş ve bekleme süresini biraz uzatsa da ortamın havası sayesinde sıkılmadan bekleyebilirsiniz. Tarihin değişik dönemlerine tanık olmuş bu binada oturup çay ve kahve içmek ortamın tarihi atmosferini hissetmek açısından eşsiz bir deneyim olacaktır. Taze demlenmiş çaylar ve kahvenin her türlüsünü bulabileceğiniz Mahfel Lounge’ye uğramalısınız.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 02:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Karaağaç Mah., Namazgah Cad., Mahfel Apt., No: 2, Yıldırım
Telefon: 0535 053 20 18
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/mahfellounge/
Koza Han, 1492 yılında II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Orhan Cami ve Ulu Cami arasındaki alanda bulunur. Burada önü revaklı, iki katlı kesme taştan hanlar bulunur. Koza Han eskiden olduğu gibi bugün de Bursa’nın ipek ve ticaret merkezidir. Üst katında 45, alt katında 50 oda olmak üzere toplam 95 odadan oluşur. Koza Han’ın iç avlusu insanların dinlenebileceği kafe ve çay bahçeleriyle doludur. 650 yıllık bir geçmişe sahip olan hanın içerisinde yer alan kafe ve restoranların birçoğu tarihi dokuya uygun bir şekilde restore edilmiştir.
Sabah kahvaltıları, Bursa yemekleri, İskender kebap, ızgara ve envai çeşit yemeğin bulunduğu restoranlarda yemek yemenin zevki başka olacaktır. Koza Han’ın içinde ya da Koza Han yakınlarında birçok restoran bulmak mümkündür. Koza Han’a gelerek hem alışveriş yapabilir hem de karnınızı doyurup dinlenebilirsiniz. Koza Han’da lokantalar ve çay bahçelerinin sayısının fazla olması tercih seçeneğini artırmasından dolayı iyidir. Bu tarihi yerde Bursa lezzetlerini deneyimlemek ve dinlenmek keyifli olacaktır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Koza Han, hafta içi 08:00 – 19:00, Cumartesi 08:00 – 20:00, Pazar günleri 10:00 – 18:30 saatleri arasında açıktır.
Adres: Nalbantoğlu Mah., Uzunçarşı Cad., Osmangazi
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/koza.han/
Uludağ Kebapçısı 1964 yılında Eski Garaj da Cemal Çalışır ve Cemil Çalışır Usta tarafından kurulmuştur. Cemal ve Cemil Usta kardeşler İskender yapımını İskender kebabının mucidi İskender Efendinin oğlundan öğrenmişlerdir. Cemal ve Cemil usta kardeşlerin açtıkları kebapçı dükkânı şuan oğulları ve ailesi tarafından işletilmektedir. İlk dükkânın olduğu bölgeye kentsel dönüşüm gelebilme ihtimalinden dolayı ikinci bir dükkân açmışlardır. İkinci dükkân ilk dükkânın hemen karşısında bulunan Kent Meydanı Alışveriş Merkezinin altında bulunur.
Mahalle arasında yer alan ve otantik bir atmosfere sahip olan Uludağ Kebapçısında İskender yemenin keyfi başkadır. İskender kebapta dana ve kuzu etini beraber kullanan mekânda yapılan dönerler özel olarak hazırlanıp meşe odununda pişiriliyor. Kaliteli salça sosu ve üzerine dökülen tereyağı yapılan kebabın lezzetini artırır niteliktedir. Eski dükkânın çok küçük olması bekleme süresini artırmaktadır. Buranın kebabının yanı sıra şırasını da denemelisiniz. Ayrıca özel etkinliklerde ve düğünlerde Cemal ve Cemil Usta’nın döner kebabına yer vermek ayrıcalıklı bir hareket olarak görülmektedir. Şehir dışından da birçok müşteri çeken dükkân ünlü kişilerin de uğradığı ve kebap yediği bir yer olmuştur. Ünlü gurme Vedat Milor buraya 5 üzerinden 4 puan vermiştir. Bursa’nın yanı sıra İstanbul Ataşehir’de de şubesi vardır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Kent Meydanı Alışveriş Merkezi ve Eski Garaj şubeleri
Telefon: 0224 255 55 56 – 0224 251 45 51
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/uludagkebapcisicemalcemilusta/
1996 yılında kaliteli ve dürüst hizmet anlayışı çerçevesinde etin en kalitesini satmak amacıyla faaliyete geçen Serkan Et, Altun Et markasıyla Bursa Tuz Pazarı’nda hizmet vermeye başlamıştır. Bursa’nın et konusunda önemli köylerinden olan Çalı Köyü’nün girişinde bulunan Serkan Et, Mangal’da her türden eti bulmak mümkündür. Serkan Et ve Mangal’da oturulup yemek yenebileceği gibi ürünlerini satın alıp evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
Günümüzde Beşevler Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan Serkan Et dana, kuzu, tavuk eti çeşitleriyle farklı lezzetlere imza atmaktadır. Burada hamburger çeşitleri, steak ürünleri, salata ve zengin tatlı çeşitleri bulunmaktadır. Bursalıların sevdiği ve tercih ettiği Serkan Et ve Mangal’ın ürünleri taze ve lezzetlidir. Et hariç has zeytinyağında pişirilen ve kekikle sunulan köy ekmeği ve yoğurdu denenmesi gereken lezzetler arasında bulunur.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 11:30 – 22:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Beşevler Küçük Sanayi Sitesi, Nilüfer Cad., No: 47, Nilüfer
Telefon: 0224 441 33 03
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/serkanetmangalsteakhouse/
Bursa’nın en iyi esnaf lokantalarından biri olan Rumeli Kardeşler Sofrası, Osmangazi, Gülbahçe Vardar Caddesi’nde konumlanmıştır. Bursa’da Rumeli göçmelerinin çoğunlukta olduğu Gülbahçe’de açılması tesadüfi değildir. Lokantada Osmanlı-Türk mutfağından ve Bursa yöresel yemeklerinden çeşitler mevcuttur. Haftanın 6 günü açık olan lokanta sadece Pazar günleri hizmete kapalıdır. Lokantanın yemeklerinin uygun olması buranın cazip yönlerinden biridir.
Çorba, zeytinyağlılar, sebze yemekleri, dana etli yemekler, tavuk yemekleri, kuzu yemekleri, köfte ve tatlı çeşitleriyle müşterilerine çok çeşitli yemek imkânları sunar. Rumeli Kardeşler Sofrası’nın bir Cuma geleneği de vardır. Burada Cuma günleri iç pilavıyla oğlak sunumu yapılmaktadır. Buranın yemekleri kadar tatlıları da meşhurdur. Özellikle yemeğin ardından sütlü irmik tatlısını mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 05:00 – 16:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Gülbahçe, Vardar Cad., No: 36, Osmangazi
Telefon: 0224 252 05 27
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/rumelikardesler/
Darüzziyafe Türk mutfak kültürünü yaşatmak ve geliştirmek amacıyla kurulmuştur. 15. yüzyılda inşa edilen Muradiye Külliyesi’nin imaret binasında hizmet veriyor. Muradiye Camii’nin tam karşısında yer alan Daruzziyafe ‘’Osmanlı Mutfağı’’ olarak da adlandırılır. 600 yılı aşkın süredir yemek pişen Daruzziyafe binasında hala yemek pişirilmesi bir geleneğin devamını gösterir. Mekânın tarihi bir dokuya sahip olması burayı eşsiz kılar. Yaz aylarında bahçesi ayrı bir güzellikte olan mekânda fasıl akşamları da düzenlenmektedir.
Kurulduğu ilk günden bu güne yemek pişirilen Daruzziyafe bu yönünün korunması sebebi ile ayrı bir öneme ve güzelliğe sahiptir. Osmanlı saray mutfağından ve Türk mutfağından birçok lezzeti burada bulmak mümkündür. Klasikleşmiş yemeklerden sıkılmış ve farklı lezzetler denemek isteyen kişiler için burası ideal bir mekân olacaktır. Burada yemeklerin yanı sıra tatlıları da denenmeye değerdir. Özellikle fukara keşkülü ve sütlü tel kadayıf mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 20:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: 2. Murat Cad., No: 36, Osmangazi
Telefon: Telefon bilgisine ulaşılamamıştır.
Bursa Tuz Pazarı’nda pasaj içerisinde bulunan Kardeşler Pide Salonu, 1975 yılından bu yana müşterilerine hizmet vermeye devam etmektedir. İkinci kuşak sahipleri olan Gökhan Korucuoğlu 45 yıllık bir emek ve özveriyle bu dükkânı işletmektedir. Kardeşler Pide Salonu, zaman içinde ikinci bir şube açma ihtiyacı duymuş ve bunu Beşevler Konak’ta açmıştır. Beşevler’de açılan şube ile ailelere hitap eden bir konsept benimseyerek ailelerin rahatça yemek yiyebileceği bir mekana dönüştürülmüştür. Toplam 140 kişi kapasiteli olan Beşevler şubesi ferah ve geniş atmosferiyle müşterilerini ağırlamaktadır.
Cantık ve pide çeşitleri ile ünlü olan mekânda aynı zamanda kebap çeşitleri, çorbalar ve tatlı türleri de bulunuyor. Cantığı ile ün yapmış mekânda yumuşacık ve çıtır çıtır hamuruyla sıcacık cantıklar sizi bekliyor. Cantık Bursa’ya özgü bir lezzet olup Bursa’nın en iyi cantıklarını burada bulabilmek mümkündür. Kardeşler Pide Salonu sektörel başarısının sırrını her zaman kaliteli malzemede ve müşteri memnuniyetinde olduğunu vurgular.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Tuzpazarı Mah., Saner İş Merkezi, No: 53, Osmangazi
Telefon: 0224 222 95 70
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/kardeslerpidebursa/
1956 yılında kurulan ve 65 yıllık bir işletme olan Tarihi İnanç Fırını, Bursa’nın Osmangazi ilçesinin II. Murat Caddesi’nde hizmet vermektedir. Burada ürünler taş fırında odun ateşinde pişerek sıcak sıcak servis edilmektedir. İnanç fırın iç ve dış mekân olmak üzere iki taraflı oturmaya elverişlidir. Tarihi İnanç Fırını bir fırın kafe de sayılabilir. Buraya gelip masalara oturup istediğiniz ürünü sipariş edebilirsiniz. Aynı zamanda içecekler de bulunan fırında sıcak ve mis kokan ürünlerin yanına tercih edebilirsiniz.
Sadece Bursa’ya özgü bir lezzet olan cevizli lokumu burada mutlaka denemek gerekir. Buranın tahanlı (tahinli) pidesi, Boşnak ve Arnavut böreği çeşitleri, Yalova sütlüsü ve ekşi mayalı ekmekleri mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasındadır. Tahanlı pidesi ile ün yapmış İnanç Fırını’nda bu pide için uzun bir kuyrukta beklemeyi göze almak gerekecektir. Tahanlı pidesi bir hayli güzel olan İnanç Fırını’nda bu pide için uzun kuyrukta beklemeye değerdir. Tahanlı pidenin yanı sıra fırının cevizli lokumu da ayrı bir yere sahiptir. Ceviz ile hamurun eşsiz uyumuyla pişirilen ceviz lokumunun yanına peynir ve zeytin alarak küçük bir kahvaltı yapabilirsiniz. Yiyecekleri kadar içecekleri de bir o kadar güzel olan fırının limonatasının da mutlaka denenmesi gerekir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 06:00 – 20:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Muradiye, 2. Murat Cad., No: 4, Osmangazi
Telefon: 0224 221 29 49
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/inanc.firin/
Bursa’da birçok şubesi bulunan Kırmızı Fırın, fırın kafe türünde hizmet veren işletmelerden birisidir. 1956 yılından bu yana hizmet vermeye devam eden Kırmızı Fırın ‘’Ünlü Tahanlı Pideci’’ olarak da bilinmektedir. Eski adı Kırmızı Gül olan fırınının en eski dükkânı Namazgâh Caddesi’ndeki dükkândır. Günümüzde Kırmızı Fırın’ın Fatih Sultan Mehmet bulvarında, Özlüce’de ve Ataevler’de şubeleri vardır.
Simit, poğaça, açma çeşitleri, börek ve envai çeşit unlu mamullerin üretimini yapan fırında ürünler taze ve lezzetlidir. Tahanlı pide buranın en meşhur lezzetlerindendir. Sabah kahvaltıları için ideal bir yer olan Kırmızı Fırın’ın taze ve sıcacık ürünleri kahvaltılarınıza ayrı bir lezzet katacaktır. Çıtır çıtır taze simitler, açmalar ve birçok unlu mamulün üretildiği fırında ürünler taze ve lezizdir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 05:00 16:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Kurtoğlu, Namazgah Cad., No: 21/B, Yıldırım
Telefon: 0224 329 12 38
Çorumlu Kardeşler Unlu Mamulleri, Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan pastane türünde hizmet veren bir işletmedir. Bursa’da iki adet şubesi olan Çorumlu Kardeşler Unlu Mamulleri, Bursa’da yaşayan Çorumlu iki kardeş tarafından açılmıştır. Açıldığı günden bu güne yoğun talep gören pastanenin ürünleri taze ve leziz olmaları ile bilinir.
Çeşit çeşit poğaçalar, kurabiyeler buranın en meşhur lezzetlerindendir. Burada yapılan ürünlerle kahvaltılarınıza lezzet katabilirsiniz.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 05:00 – 20:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Bahar Mah., 5. Cami Sk., No: 4, Osmangazi
Telefon: 0538 476 98 70
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Kapalıçarşı’nın İvazpaşa kapı girişinde hemen yanında bulunan Üç Köfte köklü bir geçmişe sahiptir. 1930 yılından 1958 yılına kadar Kapalıçarşı’da hizmet veren dükkân, 1958’de çıkan bir yangın sebebiyle Zafer Alanına (Eski itfaiye binası karşısına) taşınmıştır. Günümüzde burada misafirlerini ağırlamaya devam etmektedir. Üç köfte salonu ismini, köftelerin soğumadan yenebilmesi için üçer üçer getirilmiş olmasından almıştır. Köfte salonunun ilk kurucusu Salih ustadır. Salih usta dükkânı daha sonra çıraklarına devretmiştir. Üç Köfte salonunu bugünlere taşıyan kişi ise Coşkun Abraşoğlu olmuştur.
Üç Köfte salonunu bu kadar meşhur yapan kuşkusuz lezzetli köfteleridir. Dana kaburgalardan elde edilen kıymalar bir miktar kuzu kıymasıyla karıştırılarak köfte haline getirilir. Lezzetinin sırrı ise buradan ileri geliyor. Köfteler 3+3+4 şeklinde getirilerek masaya servis ediliyor. Böylelikle köfteler soğumadan yenmiş oluyor. Dilerseniz köftenin yanında piyaz ve tatlı türleri ile bir mönü oluşturabilirsiniz. Üç Köfte salonunu farklı kılan bir diğer özellik de yemek sonrası müşterilerin küçük hediyelerle uğurlanmalarıdır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 11:00 – 20:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Şehreküstü Mah., Ulucami Cad., İvazpaşa Kapalı Çarşısı, No: 3, Osmangazi
Telefon: 0224 221 92 05 – 0224 221 55 26
Bursa’da kokoreç deyince kuşkusuz akla gelen ilk isimlerden biri olan Kokoreççi Fahri Usta yıllardır küçücük dükkânında muazzam kokoreçler yaparak kendine bir marka yaratmıştır. Bursa’da birçok şubesi bulunan Kokoreççi Fahri Usta’nın FSM bulvarında da bir şubesi bulunmaktadır. Çoğu kokoreç ustası gibi Fahri Usta da seyyardan yetişme bir ustadır. Kokoreççi Fahri Usta’nın Fatih Sultan Mehmet bulvarında yeni açtığı dükkân da eski dükkân gibi yoğun ilgi görmektedir.
Kokoreçlerinizi ister ekmek arası olarak isterseniz lavaşta tüketebilirsiniz. Kokoreci ister sade bir şekilde isterseniz içine domates ve kekik ekleyerek de yiyebilirsiniz. Kokorecin yanı sıra midye dolma ve süt helvası burada yiyebileceğiniz lezzetlerdendir. Buranın midye dolmasını da beğenenler çoktur. Ayrıca kokoreç yemeyenler için ekmek arası sucuk seçenekleri de bulunmaktadır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 12:00 – 03:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Kuruçeşme, Altıparmak Cad., No: 42, Osmangazi
Telefon: 0224 245 51 00
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/kokorecci_fahriusta_fsm/
Tostçu Salih olarak bilinen Meydan Büfe, Tahtakale Mahallesi, Küçük Tahıl Sokakta konumlanmıştır. Meydan Büfe’yi diğer büfelerden ayran en önemli özellik Bursa’nın en iyi Arnavut ciğerini yapan mekânı olmasıdır. Baba ve oğul tarafından işletilen Meydan Büfe her ne kadar klasik bir tostçu gibi dursa da ürünlerinin kalitesi ve lezzetiyle diğer büfelerden ayrılmaktadır.
Yumurtalı tost, İnegöl köftesi ve en önemlisi de Arnavut ciğeri bir hayli meşhurdur. Tostları uygun fiyatlı ve lezzetlidir. Tost ve turşusunun mutlaka denenmesi tavsiye edilir. Buraya gelenler ev yapımı turşunun da müdavimi olmuşlar ve tostun yanında mutlaka tüketmişlerdir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 08:30 – 23:45 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: 152 Evler, 1. Dinç Sk., Yıldırım
Telefon: 0535 302 83 78
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/salihtostcu/
Bir nevi Tatar böreği olan cantığın en iyisi Bursa’da 1959 yılından beri hizmet veren Acı Dayı tarafından yapılmaktadır. Acı Dayı Cantık Salonu, Orhangazi Kayhan Mahallesi’nde bulunuyor. Necmettin Örötçü tarafından kurulmuştur. Necmettin Bey cantık işine ilk başta seyyar arabayla başlamış daha sonraları ise Kayhan’daki dükkânı tutarak o gün bu gündür Bursa’nın en iyi cantıklarını yapmıştır. Başlangıçta ‘’Hacı Dayının Yeri’’’ olan dükkânın ismi zamanla Acı Dayı olarak değişmiş. Bunun sebebi Hacı dayının pide almaya gelen kardeşlerini defalarca uyarmasına rağmen tezgâhın arkasında şarap içmeleridir. Buna kızan kardeşler mekândan kaçarken ‘’h’’ harfini silmişlerdir. Şuan mekânı Necmettin Ustanın oğlu Yusuf Usta işletmektedir.
Bursa iline has bir lezzet olan ‘’cantık’’ pidenin bir küçüğü olarak da adlandırılabilir. Cantık, yuvarlak, küçük ve mayalı hamurda yapılmaktadır. Pidenin kenar hamuru kalın ve yumuşak olup ortasında dana kıymasından yapılan bir harç vardır. Akşamdan fırında bırakılan soğanlar, çiğ kıyma, baharatlar ve domatesle buluşup cantığın üst harcını oluşturur. Hazırlanan cantıklar taş fırında odun ateşinde pişirilerek servis edilir. Acı Dayı Cantık Salonunu diğer cantık salonlarından farklı kılan en önemli nokta ise kıyma harcının daha sulu ve leziz olmasıdır. Fırından çıkan cantıkların kokusu insanı adeta insanı mest eder.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Kayhan Çarşısı, Boğaz Sk., No: 11, Osmangazi
Telefon: 0224 221 54 89 – 0533 487 79 00
Daha Fazla Bilgi: https://instagram.com/aci_dayi_cantik/
Bursa denildiğinde akla birçok lezzet gelse de kuşkusuz çoğu insanın aklına ilk olarak İskender kebap ve pideli köfte gelir. Pideli köfte söz konusu olduğunda Bursa’da akla gelen birkaç yerden biridir Hacıbey Pideli Köfteci. 1961 yılında açılan köfteci, Kayhan Caddesi Güveri Sokakta konumlanmıştır. Bursa’nın sevilen esnaflarından olan Hacıbey Pideli Köftecinin kapı girişinde ‘’Baba Yadigârı’’ yazısı göze çarpar. Köfte salonunda köftenin her türlüsü pişirilerek özenle servis edilir. Hacı Bey baba mesleğini burada sürdürerek eskimeyen pideli köfteyi yapmaya devam eder.
Pideli köfte, Bursa’ya özgü bir lezzet olup İskender kebaba çok benzeyen ana ürünü köfte olan bir lezzettir. Tırnak pidelerin üstünde domates soslu köfte, tereyağı ve yoğurt ile servis edilen pideli köfteyi Hacıbey’in mekânında mutlaka denemelisiniz. Burada yediğiniz pideli köftenin üzerine isterseniz ekstra sos ve tereyağı isteyebilirsiniz. Hacıbey Pideli Köftecide siparişten önce masaya ev yapımı turşu getirilir. Daha sonra masaya pideli köfteler gelir. Pideli köftenin yanında en çok tercih edilen içecek ise şıradır. Sınırsız çay ve kahve ikramı olan mekân Bursa’da mutlaka köfteli pide yenilmesi gereken yerlerdendir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 10:00 – 21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Üçevler Mah., 30. Cad., Nilüfer
Telefon: 0224 441 38 81
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/ozhacibey_pideli_kofte/
Tarihi Abdal Simit Fırın’ında ilk simit 1969 yılında Resul Şahin tarafından odun ateşinde pişirilerek yapılmıştır. O gün bu gündür odun ateşinde simit pişirmeye devam edilen fırının tarihi bazı araştırmacılara göre yüzyıllara uzanıyor. Bazıları burayı Bursa’nın fethinden önce Orhan Gazi’ye yardıma gelen Abdal Mehmet ile ilişkilendirir. Abdal Simit Fırını, Tuzpazarı Mahallesi’nde, Abdal Mehmet türbesinin karşısında yer alıyor. İlk üretimi ise yine aynı fırın ismiyle 1969 yılında başlamıştır. 1969 yılından 2007 yılına kadar kesintisiz hizmet veren fırın Osmangazi Belediyesi’nin meydan düzenlemesi sebebiyle yıkılmıştır. Düzenleme 4 yıl sürmüş ve fırın 2011’de tekrar faaliyete başlamıştır.
Tarihi Abdal Simit Fırını gerçek simidin un, tuz ve mayadan oluştuğunu belirtir ve simitlerinde başka hiçbir katkı maddesi kullanmazlar. Odun ateşinde pişen simitler ilk yapıldığı günden bu güne lezzetinden ödün vermeden gelebilmeyi başarmıştır. Fırında pişen tek ürün elbette simit değildir. Bursa’nın meşhur tahanlı pidesi de bu fırında pişer ve pidenin lezzeti gerçekten güzeldir. Cevizli lokum, açma çeşitleri ve sımsıcak tarihi simitleri Abdal Simit Fırınının değişmeyen lezzetlerindendir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Bir bilgiye ulaşılamamıştır.
Adres: Tuzpazarı Mah., Abdal Cad., 12. Fırın Sk., No: 2, Osmangazi
Telefon: 0224 220 62 86
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/abdal_simit_firini/
Tarihi Çınar Ağacı Çay Bahçesi ismini tarihi çınar ağacından almıştır. İnkaya Tarihi Çınar Ağacı, Osmangazi ilçe sınırları içinde İnkaya Mahallesi’nde bulunuyor. Çınar ağacı İnkaya ismini de Osmanlı Devleti’nin ilk köylerinden olan İnkaya köyünden almıştır. 610 yaşında olan tarihi çınar ağacı,35 metre yüksekliğinde ve 3 metre çapında olup çevresi 920 metredir. Türkiye’nin en eski ağaçlarından olan İnkaya Çınar ağacı aynı zamanda dünya çapında da bir üne sahiptir. Çınar Ağacının çevresine kurulu olan çay bahçesi şehrin adeta bir sembolü haline gelmiştir. Öyle ki Bursa’ya gelen yerli yabancı birçok turist bu çay bahçesine uğrayarak hem burada dinlenebilir hem de buranın eşsiz manzarasının keyfini çıkarabilir.
Tarihi Çınar Ağacı Çay Bahçesi kahvaltı yapmak, bir şeyler içmek için mükemmel bir yerdir. Ayrıca bulunduğu yerin tarihi bir dokuya sahip oluşu, çay bahçesini değerli kılan önemli özelliklerdendir. Gözleme, kahvaltı ve çay buranın vazgeçilmez lezzetlerindendir. Eşsiz manzara eşliğinde yapılan kahvaltı keyfi burada en çok yapılan aktivitelerdendir. Burada fotoğraf çekilebilir, yemek yiyebilir ve doyasıya eğlenebilirsiniz. Çoğunlukla turistlerin geldiği çay bahçesi hafta sonları çok kalabalıktır. Sakinlik arıyorsanız buraya hafta içi uğramanız tavsiye edilir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 23:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: İnkaya, Uludağ Cad., No: 163, Osmangazi
Telefon: 0224 239 59 69
Bursa’nın ilk tavacısı olma özelliğine sahip olan Tavacı Refik, 1995 yılında Refik Berber tarafından açılmıştır. Bursa’nın Karacabey ilçesinde bulunan dükkân şu an Karacabey Devlet Hastanesi’nin hemen karşısında hizmet veriyor. Günümüzde Tavacı Refik Baba, Refik Berber ve oğlu Berk Berber tarafından işletmektedir. Yemeklerinin lezzetini ürünlerin tazeliğinden ve kalitesinden kaynakladığı ileri sürülen mekânda her zaman esnaf dayanışması içinde ürün tedariki gerçekleşmektedir.
Sac tavası meşhur olan Tavacı Refik’te sac tava sadece 4 dakikada taş fırında pişer. 4 dakikada pişen sac tavanın lezzetine doyum olmaz. Saç tavanın yanında kuzu tandır da yapılmaktadır. Sac tavanın yanında ikram olarak kesme tava yoğurdu, Karacabey karamelize soğanı, mevsiminde fırınlanmış olan Karacabey kırmızıbiberi, salatası, salça, tereyağı, turşu ve ekmek getirilir. Ekmeği ise klasik bir ekmek değil tandır ekmeğidir. Tüm bu ikramlar sac tavanın yanına yakışan lezzetlerdendir. Tavacı Refik’in yemekleri efsane olduğu kadar tatlıları da bir o kadar efsanedir. Kemalpaşa tatlısının en geleneksel halini sadece burada bulabilirsiniz. Müşterilerin en çok beğendikleri tatlılardan biri de kestane revağında saatlerce taş fırında pişirilen kabak tatlısıdır. Kabak tatlısının yanına koyulan kaymakla yiyenleri mest eder.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 05:00 – 22:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Canbolu Mah., Şifa Sk., No: 9, Karacabey Devlet Hastanesi Karşısı, Karacabey
Telefon: 0224 676 92 39
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/tavacirefik/
Yaprak ciğerini Bursa’ya alıştıran bir mekândır dense çokta yanlış olmaz. Osmangazi ilçesinin Çancılar Caddesi’nde yer alan mekânın birçok şubesi bulunur. Bursa’da Arnavut göçmeni çok olmasından dolayı Arnavut ciğerine daha çok alışkındır. Fakat Ciğerci Tahsin ile yaprak ciğere olan ilgi artmıştır. Ciğerci Tahsin kalitesini ürünlerinin her zaman doğal ve taze oluşuna borçludur.
Taze ve yumuşacık ciğeriyle yiyenleri mest eden Ciğerci Tahsin, Edirne usulü yaprak ciğerin Bursa’daki merkezidir. Tavacı Tahsin’de ciğerin yanı sıra fırında yapılan kaymaklı hellim tatlısı da en çok beğenilen lezzetleri arasında yer alır. Çalışanların güler yüzlü olması ve yemeklerin ardından ikram edilen çaylar burayı sıcak bir aile ortamı haline getirmektedir. Üstelik burada sadece ciğer değil çorba, ızgara çeşitleri, köfte gibi yiyecekleri de tercih edebilirisiniz.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Alacamescit Mah.,Çancılar Cad., No: 15, Osmangazi
Telefon: 0532 344 52 37
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/cigercitahsinyildirim/
Namlı Ciğerci, Kapalı Çarşı içerisinde Havlucular Çarşısı’nda bulunan küçük bir dükkândır. İçeride sadece 6 kişinin oturabildiği ciğercinin dışında da küçük bir masa vardır. 1964 yılında Ali Çetinkaya tarafından açılan dükkân 3 kuşaktır müşterilerine hizmet vermeye devam etmektedir. Günümüzde bu dükkân Ali Çetinkaya’nın oğlu Mesut Çetinkaya tarafından işletilmektedir. Mekânın en önemli özelliği tüm ürünlerin günlük olarak taze bir şekilde hazırlanmasıdır. Namlı Ciğerci Kapalı Çarşı’dan sonra ikinci şubesini Nilüfer Özlüce’de 23 Nisan Mahallesi’nde açmıştır. Yeni mekân eskisine göre daha geniş olup daha fazla müşteri ağırlayabilmektedir.
Namlı Ciğerci’nin ciğerlerinin kesimi ne Edirne ciğeri gibi ince ne de Arnavut ciğeri gibi kalındır. Balıkesir ve Çanakkale’den gelen besi hayvanlarının ciğerleri burada temizlenerek terbiye edilip hazırlanıyor. Süzme cacık, soğuk sıkım zeytinyağlı piyaz ciğer tavanın yanında iyi giden lezzetlerindendir. Buraya ciğer yemeye gelmişseniz mutlaka ciğerin yanına kendi usullerine göre yapılan cacıktan istemeyi unutmamalısınız. Namlı Ciğercinin meşhur tava ciğerinin ardından tahinli cevizli Kemalpaşa tatlısını deneyerek lezzetin keyfini çıkarabilirsiniz.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Tomruk Önü Cad., Havlucular Çarşısı, No: 38, Osmangazi
Telefon: 0224 221 08 61
1930’dan bu güne 3 kuşaktır hizmet veren Arap Şükrü Çetin, Bursa ilinin Osmangazi ilçesinde yer alır. Bursa’da rakı, balık, fasıl denildiğinde akla gelen tek mekân olan Arap Şükrü Çetin yemekleri kadar dış mekân stili ile de ön plana çıkmaktadır. Arap Şükrü Sokağı’nda yer alan restoranda düzenlenen fasıl geceleri eğlence severlere hitap eder. Arap Şükrü Sokağı, eskiden beri Bursa’nın fasıl mekânı olan her köşesi rakı, balık kokan turistik amaçlı bir eğlence sokağıdır. Arap Şükrü Çetin restoranının işletmecileri Arap Şükrü’nün torunu Çetin Değişmez ve onun ailesidir.
Arap Şükrü Çetin restoranının temel çalışma prensibi eğlence üzerine kuruludur. Balık ve deniz ürünleri, meze ve ızgara çeşitleri bulunan mekânda aynı zamanda canlı müzik de bulunuyor. Alkollü bir yer olan Arap Şükrü Çetin en çok rakı balık yapmak için tercih ediliyor. Keyifli bir akşam için Bursa’da tercih edilebilecek restoranların başında gelir. Tarihi bir sokak üzerine kurulu olan bu restoranda kadınlı erkekli eğlenmek mümkündür. Burada kimse kimseyi rahatsız etmemektedir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 12:00 – 02:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Kuruçeşme, Sakarya Cad., No: 6, Osmangazi
Telefon: 0224 221 14 53
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/arapsukrucetin1930official/
Hacı Rasim Öztat tarafından 1928 yılında Bursa Kapalıçarşı’nın üst girişindeki Şekerciler Çarşısı’nda açılmıştır. 1958 yılında çıkan bir yangında ilk dükkân yanmış ve günümüzde de hala aktif olarak kullanılan dükkân olan yere taşınmıştır. Ulus Pastanesi günümüzde Atatürk Caddesi üzerinde hizmet vermektedir. Pastanenin hikâyesi ise bir hayli ilgi çekicidir. Rasim Bey’in babası Yemen’de şehit düşmüş ve Rasim Bey’de annesi ile birlikte Bursa’ya yerleşmiştir. Burada annesiyle beraber evlerinde tulumba tatlısı yaparak tatlıları başında taşıyarak satmıştır. Bursa’nın Yunan işgaline uğradığı sıralarda Rasim Bey tatlılarını Yunanlılar el koyduğu için satamamış. Bunun üzerine annesi baba mesleğini öğrenmesi için oğlunu bir pastaneye çırak olarak vermiş. Burada işin tüm inceliklerini öğrenen Rasim Efendi 18 yaşına geldiğinde akrabalarının da yardımıyla ilk dükkânını açmıştır.
Ulus Pastanesi kestane şekerinin satıldığı ilk yer olması sebebiyle tarihi bir öneme sahiptir. Bursa kestanelerinin iri ve güzel olması Rasim Efendinin ilgisini çekerek bunları kaynatıp kestane şekeri üretmiş ve ilk kestane şekeri satışı da bu şekilde gerçekleşmiş. Bursa’da kestane şekerinin ünlü olmasına vesile olarak kendi ününü de şehir dışına çıkarmayı başarabilmiştir. Bu pastanenin bir önemi de kestane şekerinin Ankara’ya kadar götürülüp Atatürk’e ikram edilmesidir. Pastanenin kestane şekeri kadar marşal pastası da sevilen lezzetlerindendir. Günümüzde Ulus Pastanesi Rasim Öztat’ın torunları tarafından işletilmektedir. Ayrıca bu pastane uluslararası bir ödüle de sahiptir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 06:00 – 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Şehreküstü Mah., Atatürk Cad., Öztat Apt., No: 92, Osmangazi
Telefon: 0224 221 14 37
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/uluspastaevi/
Günümüzde Bursa’da 3 şubesi bulunan Ülkü Pastanesi 50 yılı aşkın bir süredir Bursa’da hizmet vermektedir. İlk olarak 1967 yılında Numan Büyükyanbolu tarafından açılmıştır. Pastanenin hikâyesi Numan Büyükyanbolu ve eşinin özel günler için kestane şekeri ve kurabiye üretmeleriyle başlar. Böylelikle çift bir pastane açma ihtiyacı duymuş ve Ülkü Pastanesi’ni kurmuşlardır. Bursa’nın en eski pastanelerinden biri olma özelliğiyle de geçmişten gelen bir tecrübeye sahiptir.
1967 senesinden bu güne tecrübeyle ve yoğun çabalarla gelen Ülkü Pastanesi Bursalıların yoğun uğrak yerlerinden biridir. Ülkü Pastanesi tatlılarıyla olduğu kadar yemekleri ile de öne çıkmaktadır. Pastanede kahvaltı, yemekler, sütlü tatlılar, her türden pasta ve unlu mamuller bulunur. Marşal pasta, dökme profiterol ve ekler buranın en beğenilen lezzetleri arasında yer alır. Oturulacak yeri olmayan pastanede insanlar ürünleri alıp genelde sokakta bir köşede yemeyi tercih etmektedirler.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 20:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Bademli Sk., No: 4/C, Osmangazi
Telefon: 0224 223 66 63
Daha Fazla Bilgi: http://instagram.com/ulkupastanesi
Bursa’da birçok şubesi bulunan Mahkeme Fırını’nın tarihi bir hayli eskiye dayanıyor. Hikâyesi 1892’ye kadar dayanan fırın, Ali ve Mehmet dayıların Altıparmak Selimiye Mahallesi’nde ilk Mahkeme fırınını açmaları ile fırıncılık hayatı başlıyor. Daha sonra Balkan harbinde şehit düşen dayıların bıraktığı emaneti ikinci kuşaktan akrabaları devralıyor. İkinci kuşaktan olan Harran dayı fırının ustalığını yapsa da daha sonra Yunanistan’a kaçmasıyla işler yeniden askıda kalıyor. Cumhuriyetin ilanından sonra memlekete geri dönen Harran Dayı ilk fırınını İzmir’de açmış ve daha sonra İzmir’den Gemlik’e gelerek burada bir fırın açıyor. Daha sonra askere giden Harran dayı askerden geldikten sonra II. Dünya Savaşı patlak veriyor. Bu dönemde unlu mamullerin yasaklanmasıyla fırıncılık işi bir süre daha sekteye uğruyor.
Mahkeme Fırınının bugünkü yerinde açılışı 1944 yıllarında oluyor. Mahkeme Fırınını günümüzde işletenler de dayılarımızın 4. kuşak torunlarıdır. Yani Mahkeme Fırınının tarihi çok eskilere dayanıyor. Geçmişten gelen engin tecrübeyle Bursa’nın en iyi fırınlarından biri haline gelen fırında her türden unlu mamulleri, tatlıları ve daha birçok lezzeti bulabilirsiniz. Acıbadem kurabiyesi, susamlı çubuk ve su böreği buranın en meşhur lezzetlerindendir. Ayrıca çevrimiçi olarak Mahkeme Fırını ürünlerini sipariş edebilirsiniz.
Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 08:00 – 20:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Pazar günleri kapalıdır.
Adres: Tayakadın Mah., Haşim İşcan Cad., Doğanbey Toki Konutları, No: 38/A, Osmangazi
Telefon: 0224 222 20 53
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/mahkemefirini1892/
Kestane şekeri ile ünlü olan Bursa’da en iyi kestane şekerlerinin üretildiği yerlerden biri olan Kardelen’in Bursa’da birçok satış şubesi bulunmaktadır. 1991 yılında kestane şekeri üretimi işine başlayan Kardelen günümüzde kurumsallaşmıştır. Şubelerin yanı sıra internet şubeleri ile satış yapılan kestane şekerleri Türkiye’nin her yerine kargolanmaktadır.
Kestane şekeri denildiğinde akla ilk gelen yer Bursa’dır. Bursa’da kestane şekeri seri üretimi yapan bir firma olan Kardelen bu işi kurumsallaştırarak kestane şekerine bambaşka bir boyut kazandırmıştır. Kardelen Bursa’da kestane şekeri üretimi yaparak bu işi kurumsallaştırmıştır. Mevcut teknolojiden faydalanarak üretilen Kardelen Kestane şekerlerini tercih edebilirsiniz. Kardelen kestane şekerlerini almak için illa Bursa’da yaşıyor olmanız gerekmez internet satışı sayesinde Türkiye’nin her yerine kestane şekeri satışı yapılmaktadır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Hafta içi 09:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Hafta sonları kapalıdır.
Adres: Yaylacık Mah., 40. Sk., No: 5, Nilüfer
Telefon: 0224 482 40 16
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/kardelenkestanesekeri
Bursa-Yalova yolu güzergâhında yer alan Kafkas restoranı pastane ve lokanta olarak Bursa’da hizmet veriyor. Türk ve dünya mutfağı meraklılarına hitap eden restoranda değişik lezzetler denemek mümkündür. Bursa’da daha fazla müşteriye ulaşmak için üç şubesi bulunur. Bu şubelerin üçü de Osmangazi ilçesinde yer alır.
Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği için tercih edilebilecek yerlerden biri olan Kafkas restoran zengin mönüleriyle de iştah açmaya devam etmektedir. Yemekleri kadar tatlıları ile de ön plana çıkan restoranda paket servisi hizmeti de mevcuttur. Kafkas’ta üretilen kestane şekerinin mutlaka denenmesi gerekir. Meksika dürümü, Kafkas pilavı ve tatlılarıyla tercih edilebilecek yerlerdendir. Ürünleri taze ve doğaldır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 00:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Alaattinbey Mah., Alaattinbey Köy Yolu Cad., No: 8, Nilüfer
Telefon: 0224 413 22 00
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/kafkasturkey/
Uzan Et Mangal, Bursa Nilüfer’de Kayapaya’da bulunan bir mangal salonudur. Et yemekleri, lokum, bonfile burada özenle hazırlanarak servis edilmektedir. Yemekleri ile ilgi çeken mekânın manzarası da bir o kadar güzeldir. Sessiz ve sakin bir şekilde yemek yemeyi sevenlerin gidebileceği nadide yerlerden biridir.
Steak, pirzola, lokum, külbastı, sucuk, köfte, beyti, küşleme Uzan Et Mangal’ın lezzetleri arasında yer alır. Etlerin tam kıvamında pişirilip servis edilmesi burayı cazip kılan önemli özelliklerdendir. Etleri kadar tatlıları ve salataları da güzel olan mangal salonu ailecek tercih edilebilecek yerlerden birisidir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Kayapa Belediyesi İstiklal Mah., M. Akif Ersoy Cad., No: 20/3, Nilüfer
Telefon: 0224 493 20 45
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/uzanetmangal/
Çalı Çam Et Mangal Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Çalı Kavşağında yer alıyor. Ailecek gidilebilecek bir mekân olan mangal restoranı sakin havası ile müşterilerin odak noktası haline gelmiştir. Bursalı birçok insan için bir kültür haline gelmiş olan hafta sonu mangal geleneğinden ilham alan Çalı Çam, mangalın her türlüsünü müşterilere sunmasıyla sıkça tercih edilen mangal salonlarından biri olmuştur.
Yazlık bahçesi bulunan mekânda doğa ile iç içe olmak buraya ayrı bir hava katmaktadır. Yaz ayları çok güzel olan bu bahçede hem dinlenebilir hem de mangalın keyfini çıkarabilirsiniz. Çalı Çamda akşamları düzenlenen fasıl geceleri de buraya ayrı bir renk katar.
Sucuk, köfte ve daha birçok et türü mangal olarak servis edilir. Mangalın yanında çeşitli içecekleri ve salataları tercih edilebilir lezzetler arasında yer almaktadır. Mangalın yanı sıra ev yemekleri de çok beğenilen Çalı Çam’ın ev yemekleri de denemeye değerdir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Bursa Cad., No: 80/A, Nilüfer
Telefon: 0224 482 29 29
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/cametmangal/
Hacıbey Kebapçısı 1961 yılında Ulus Opera karşısında Hacı Halil Bey tarafından açılan bir kebap lokantasıdır.1800’lü yıllarda ortaya çıkan Bursa kebabı 1950’li yıllarda İskender Efendi ailesi ile birlikte farklı bir boyut kazanmıştır. Genellikle İskender, Hacıbey, Uludağ olarak da geçen Bursa kebabı adını Bursa’dan ve yaratıcılarından almıştır. Bursa kebabı döner eti, pide, özel sos, yoğurt ve tereyağı ile servis edilen özel bir kebap türüdür. Hacıbey Kebapçısı, geçmişten bu güne gelen bu lezzeti sürdüren en güzel mekânlardan biridir. 3 kuşaktır hizmet veren kebapçı eskimeyen lezzeti günümüze en güzel şekilde taşımayı başaran yerlerdendir.
Pideli köfte denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biri olan Hacıbey kebapçısının pideli kebap lezzetiyle ön plana çıkmaktır. Kebap çeşitleri, ızgaralar, salatalar ve tatlıları bulunan Hacıbey kebapçısında keyifli bir ızgara et yemeyi tercih edebilirsiniz. Kaymaklı ekmek kadayıfı, kaymaklı ekmek tatlısı ve künefe buranın tatlılarından olup her biri ayrı lezzetlidir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 21:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Runguşpaşa, 119. Sk., Karacabey
Telefon: 0224 676 38 38
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/hacibey_kebapcisi/
Küçük Saray Bursa ilinin Osmangazi ilçesinde yer alan bir köfte salonudur. Buraya her ne kadar Küçük Saray dense de 3 katlı teraslı bir binadan oluşmaktadır. Buranın pideli köftesi ve sütlü kadayıfı en çok tercih edilen lezzetler arasında yer almaktadır. Yaz aylarında terasında oturup bir şeyler yiyip içmek gerçekten güzel olacaktır.
Pideli köftesi meşhur olan Küçük Saray etlerinin lezzeti ile ön plana çıkar. Pideli köftesi meşhur olan Küçük Saray’da pideli köfteye alternatif İskender de yenilebilir. Pideli köftenin yanı sıra tatlıları da bir o kadar güzel olan lokantada sütlü kadayıf ve fındıklı tahinli kadayıf ayrıca denenmesi gereken tatlılardandır. Fakat köftenin yanında herhangi bir meze ikramının olmayışı müşterileri bir tık üzse de yemeklerin lezzeti bu durumun üstünü kapatıyor. Porsiyonu doyurucu olan pideli köftenin fiyatı da makul düzeyde olup her kesimden insana hitap eder.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Kavaklı, Osmangazi Cad., No: 1, Osmangazi
Telefon: 0224 223 53 32
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/kucuksarayy/
Bursa’nın tescilli lezzetlerinden biri olan İnegöl köftesini kuşkusuz en güzel yapan yerlerden biri de Zeynel İnegöl Köftecisidir. Zeynel İnegöl Köftecisi İnegöl ilçesinde Bursa-Eskişehir karayolu üzerinde bulunur. Zeynel İnegöl köftecisini açan kişi Zeynel Organ’dır. Zeynel Organ İnegöl köftesini birçok siyasiye, bürokrata ve sanatçılara tanıtmıştır. Aynı zamanda kurucusu olan Zeynel Organ İnegöl köftesini dünyaya tanıtan meşhur bir köfteci olma unvanına da sahiptir. Günümüzde köfteciyi Zeynel Organ’ın çocukları işletmektedir.
Zeynel İnegöl Köftecisi‘nde en çok tercih edilen yemekler ise; İnegöl köfte, piyaz ve yoğurttur. Bunun haricinde birçok ızgara çeşidi de bulunmaktadır. Bir porsiyonda 4 tane gelen köfteler porsiyon fiyat olarak makul düzeydedir. Mevsimin en taze yeşillikleriyle hazırlanan salataları köftelere eşlik eder. Sütlü kadayıfı da İnegöl köftesi kadar lezzetli olan köftecinin tatlıları da muhakkak denenmelidir. İnegöl köftesini farklı birçok şekilde servis eden Zeynel İnegöl Köftecisinde mutlaka pideli köfte yenmelidir. Kaşarlı İnegöl köfte de buranın en sevilen ve tercih edilen köfteleri arasında yer almaktadır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:45 – 23:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Bursa-Eskişehir Yolu, No: 13, Süleymaniye OSB, İnegöl
Telefon: 0224 714 94 50
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/zeynelinegolkofte/
Bursa’nın meşhur lezzetlerinden biri olan İnegöl köftenin mucidi olan lokantadır Besler Köftecisi. Öyle ki buraya İnegöl Köftecisi bile denilmektedir. Besler Köftecisi Bursa’nın İnegöl ilçesinde yer alan bir köftecidir. Besler Köftenin mucidi Mustafa Efendi ilk kez bu köfteyi 1893 yılında yapmaya başlamıştır. Mustafa Efendi Bulgaristan Filibe şehrinin Pazarcık kasabasında doğmuş ve aile mesleği olan kebapçılığa küçük yaşlarda başlamıştır. Mustafa Efendi 1892 yılında İnegöl’e göçüyor ve meşhur İnegöl köftesi de bu şekilde başlıyor. Bu köfte zamanla İnegöl ilçesiyle özdeşleşerek İnegöl köftesi olarak adlandırılmıştır. Mustafa Efendi’nin açtığı köfte dükkanını 1915 yılında oğlu İbrahim Besler yönetmeye başlamış ve böylelikle İnegöl Köftecisinin ismi soyadlarından gelen Besler Köfte olarak değişmiştir. Kuşaktan kuşağa Besler ailesinin işlettiği köftecide eskiden bu güne gelen İnegöl Köftesi yapılmaya devam ediyor.
Besler Köftenin lezzetinin sırrı dana ve kuzu kıymasının harmanlanıp köftelerin hazırlanmasından ileri gelir. Burada %70 oranında dana kıyma, %30 oranında da kuzu kıyma kullanılır. Burada Besler Köftenin dikkat ettiği husus ise dana ve kuzunun erkek olmasıdır. Besler Köftecisi etini genellikle Ege bölgesinden mera hayvanlarından temin etmeye çalışmaktadır. Besler köftenin yanında ‘’cibirga’’ adı verilen özel bir ekmek ikram edilmektedir. Bu ekmek de en az köftesi kadar lezizdir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 23:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Altay Cad., No: 6, İnegöl
Telefon: 0224 715 55 55
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/beslerinegolkoftecisi/
Türkiye’de birçok ilde şubesi bulunan Köfteci Yusuf Bursa çıkışlı bir markadır. Gıda ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren Köfteci 1996 yılında İznik’te Yusuf Akkaş tarafından kurulmuştur. 25 yıldır faaliyette olan Köfteci Yusuf, Avrupa standartlarında Türkiye’nin en büyük köfte fabrikası seçilmiştir. Türkiye’de toplamda 224 yerde şubesi olan restoran 2015 yılında ‘’Türkiye’nin en iyi ilk 10 Yol Lokantası’’ sıralamasında 1. seçilmiştir. Hem restoran hem de satış bölümü olan Köfteci Yusuf makul fiyatları ile birçok kişinin tercih ettiği mekân olmuştur.
Köftenin her türlü halini yiyebileceğiniz Köfteci Yusuf oturup yemek yiyebileceğiniz gibi Köfteci Yusuf ürünlerinden alıp evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Uygun fiyatlı köfteleri ve köfteden önce ve sonra gelen ikramları burayı cazip kılan yönlerdendir. Siparişten önce gelen kızarmış ekmek ve özel ekmek sosu gerçekten doyurucu ve lezzetlidir. Burada köfteden başka yiyebileceğiniz birçok farklı ürün de bulunuyor. Salata çeşitleri, kızartmalar, içli köfte yine tercih edebileceğiniz yiyecekler arasında yer alıyor. Yemekten sonra gelen çay, kahve ikramı ise müşteri memnuniyetini sağlamada olumlu etki yaratıyor.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Yenikaraman Mah., Sanayi Cad., Nilüfer Cad., No: 58/A, Osmangazi
Telefon: 444 61 62
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/kofteciyusuftr/
Orhan’ın yerini Bursa’da bilmeyen yoktur sanırız? Bursa’nın Orhangazi ilçesinde yer alan Orhan’ın yeri adlı mekân, sac kavurma, mantı ve duvalı tatlısı ile çok meşhur bir yerdir. Ünü ilçe sınırlarını aşan mekân Bursa-Yalova yolu üzerinde şahane bir yol üstü lezzet durağıdır. Orhan’ın yeri adlı mekânın yeme-içme listelerinde yer almasına katkısı olan şüphesiz meşhur duvalı tatlısıdır. Hafif sütlü bir tatlı olan duvalı tatlıyı Bursa’da bilmeyen yoktur.
Geniş ve rahat bir yeme içme alanına sahip olan Orhan’ın yeri aileler için de uygun bir yerdir. Bursa’da tadı değişmeyen mekânlardan biri olan Orhan’ın yerinde İnegöl köfte, saç kavurma, mantı çeşitleri, duvalı tatlı ve yalnızca kendilerine özel sakızlı muhallebisinden deneyebilirsiniz.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 21:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Muradiye Mah., Bursa-Yalova Yolu, Orhangazi
Telefon: 0224 573 07 01
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/duvalitatli/
Emir ve İdris adında iki kardeşin 2011 yıllarında kolları sıvayıp 9 masalı bir esnaf lokantası açarak işe koyulduğu yeme içme mekânı, 1 yıl sonra 90 masalı bir lokantaya dönüşmüş ve 2019 yılına gelindiğinde Fasülyeli doğmuştu. Esnaf lokantacılığının en güzel örneklerinden biri olan Fasülyeli, Bursa Nilüfer’de müşterilerini geniş ve modern dokunuşlara sahip mekânında ağırlıyor. Hem Bursalı hem de Bursa’yı ziyaret eden pek çok insan buranın enfes yemeklerinin tadına mutlaka bakıyor.
Fasülye’lide güne tamamen organik ürünlerden oluşan zengin bir kahvaltıyla başlayabilir, öğlen veya akşam şahane fırın ve tencere yemeklerinden birini yiyebilirsiniz. Anlayacağınız Fasülyeli’de kahvaltıdan ana yemeklere, mezelerden tatlılara kadar her biri damak çatlatan lezzetler bulunuyor. Buranın süt helvasının meşhur olduğu söylenir. Denemeyi ihmal etmeyiniz.
Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 07:30 – 22:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Pazar günleri kapalıdır.
Adres: Fatih Sultan Mehmet Blv., No: 14, Nilüfer
Telefon: 0224 502 81 16
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/fasulyeliesnaflokantasi/
Rahmi Baba Restaurant, Bursa’nın Orhangazi ilçesinde İznik yolu üzerinde Gölyaka ve Dutluca arasında yer alan göl manzarası ve rahat mekânıyla öne çıkıyor. “Kendi yemediğini müşterine yedirme” diyen Rahmi Baba, müşterilerine taptaze deniz mahsulü yiyecekler sunuyor. Özellikle yayın balığı ve tereyağlı kereviti çok methediliyor.
Yeterince geniş bir yeme içme alanına sahip olan restoran, yaz aylarında müşterilerini dış mekânda, göl kıyısında ağırlıyor. Yeşillikler içerisinde yer alan mekân, özellikle güzel havalarda, yaz aylarında daha bir keyifli oluyor. Mekân alkollüdür ancak çocuklu aileler de gönül rahatlığıyla burayı tercih edebilirler. Mekanda yayın şiş, çıtır kaplı levrek, lakerda, yengeç bacağı gibi deniz mahsulü ürünler denemeye değer.
İznik Gölü kıyısında keyifli bir hafta sonu öğleninde veya akşamına sevdiklerinizle birlikte nerede ne yesek diye düşünürseniz, rahat mekânı ve lezzetli deniz mahsulü ürünleri ile Rahmi Baba restoranı size önerebiliriz.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 23:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Gölyaka, Dutluca Köyü, Orhangazi
Telefon: 0224 582 22 82
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/rahmibaba1966/
Çeşit çeşit, çıtır çıtır parmak ısırtan pideler Bursa’da Hasköyüm Pidecisi’nde yenir dediler, biz de araştırdık, okuduk, gidenleri dinledik ve listeye eklemeye karar verdik. Kıymalı, kuşbaşılı, pastırmalı, karışık, sucuklu kaşarlı, kavurmalı pideler, ayranı, salatası ve üzerine tatlısıyla doyurucu bir yer. Özellikle kapalı kavurmalı pidesi denemeye değer.
Hasköyüm Pidecisi, Mudanya’da alışılagelmiş pide salonlarından farklı olarak son derece şık ve rahat bir yerdir. Yeterince geniş olan mekân, kalabalık arkadaş grupları ve ailelerin gelip rahat bir şekilde pide yiyebilecekleri yeme içme yeridir. Pideleri lezzetli ve porsiyonlar doyurucudur. Pide üzerinde özellikle süt helvasını denemenizi tavsiye ederiz.
Ailecek gelinebilecek yerlerden biri olan Hasköyüm Pidecisi, rahat bir atmosferde uygun fiyatlara lezzetli pideler yiyebileceğiniz Bursa’daki nadide mekânlardan biridir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Salı – Pazar 11:00 – 21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Pazartesi günleri kapalıdır.
Adres: Hasköy Mah., Bursa Yolu Cad., No: 10/A, Mudanya
Telefon: 0224 564 50 86
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/haskoyumpidecisibademli/
Pavurya, Bursa’nın Mudanya ilçesinde deniz manzaralı şık iki katlı mekânıyla taze deniz mahsulleri yiyebileceğiniz bir yerdir. Ege ve Ayvalık’tan günlük olarak getirilen taptaze otlar, Girit-Rum-Ege mutfağının soğuk ve sıcak meze çeşitleri günlük gelen taze balıklarla sunulmaktadır. Pavurya balık restoranı klasik balık restoranlarından farklı sunumuyla öne çıkar. 110 kişilik yaz bahçesi ve 110 kişilik kapalı restoranıyla hizmet veren Pavurya, Mudanya’da teze balık yiyebileceğiniz keyifli yerlerden biridir.
Mekân oldukça moderndir. Balık ve meze çeşitleri günlük hazırlanır ve müşterilerine sunulur. Otopark ve vale hizmeti de bulunan Pavurya aileler için uygun olup, özel günler için toplantılar ve doğum günleri için de ayrı bir salona sahiptir. Pavurya’nın öne çıkan lezzetleri arasında ahtapot, karides mantısı, levrek simidi ve Rum böreği yer almaktadır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günleri 11:00 – 02:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Halit Paşa Cad., No: 27, Mudanya
Telefon: 0224 544 68 37 – 0532 566 98 35
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/pavurya_balk_restaurant/
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Durak Muhallebicisi, İbrahim Yurtoğlu tarafından 1969 yılında henüz çocuk yaştaki 3 oğluyla atıldığı yepyeni bir serüvenin adıdır. Kurulduğu ilk günden bu yana lezzetli ve doğal ürünler sunmayı ilke edinmiş olan Durak Muhallebicisi, kaliteli ürünleriyle Bursalıların beğenisini kazanmıştır. Çekirge Meydanı’nda yer alan muhallebisi hem Bursalıların hem de çevre illerden gelen insanların beğenisini kazanmış ve bugün Bursa’da bilinen bir marka haline gelmiştir.
Tüm ürünlerin doğal ve taze olması burayı bir adım öne çıkarır. Tavuk çorbası, sütlü kadayıf, börek ve süpangle tatlısı Durak Muhallebici’de tercih edilen lezzetler arasında yer almaktadır. Bursa gezilerinde atıştırmalık bir şeyler yemek veya lezzetli tatlılarını deneyimlemek için uğramanızı tavsiye ederiz.
Açılış-Kapanış Saatleri: Karaman Mah., İzmir Bulvarı, Nilüfer
Adres: Çekirge Mah., Çekirge Cad., No: 183, Osmangazi
Telefon: 0224 240 08 09 – 0224 247 52 02
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/durakbursa/
Bahar Süthanesi, 1959 yılında Bursa’da kurulmuş süt ve süt ürünlerinin satıldığı yerlerden biridir. Bugün, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra taze kahvaltılık ürünleriyle de büyük bir beğeni toplayan ve Bursalı pek çok kişinin tercih ettiği yerlerden biri olan Bahar Süthanesi, lezzetli, taze ve hijyenik şartlarda üretilen ürünleri satmasıyla diğer pek çok kahvaltıcıdan ayrışmıştır.
Bahar Süthanesi’nde kahvaltılık ürünler, peynir çeşitleri ve sütlü tatlılar bulunur. Bursa gezilerinde süt, peynir, yoğurt ve tereyağı gibi doğal ürünler için tercih edilen Bahar Süthanesi, tatlılarıyla da ayaküstü kendinizi şımartabileceğiniz bir yerdir. Lezzetli sütlü tatlılarından birini tercih edebilir, dönüşte mutfağınız için doğal kahvaltılık ürünlerden satın alabilirsiniz.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:30 – 20:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Maksem Cad., No: 57, Osmangazi
Telefon: 0224 223 30 40
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/baharsuthanesi/
Bursa’nın Mudanya ilçesinde Tirilye’de denize sıfır bir konumda yer alan Çamlı Kahve, adına yaraşır bir şekilde çam ağaçlarının gölgesi altında kurulu olan huzurlu bir yerdir. Mekânın bulunduğu yer 1900’lü yılların başında Rumların mesire yeri olarak kullandığı bir yerdi. Daha sonra Trilyeli ailelerin gelip piknik yaptığı mesire alanı zamanla kendi kaderine terk edilmişti.
Çamlı Kahve işletmecileri ise 2004 yılında bu alanı değerlendirip güzel bir yeme içme alanı kurmuş, eski neşeli günlerine kavuşturmuşlardır. Daha çok kahvaltı için tercih edilen Çamlı Kahve’de tamamı taze ve doğal ürünlerden oluşan zengin bir kahvaltı ile güne şahane bir manzarada doyurucu bir kahvaltıyla başlayabilirsiniz. Sıcak-soğuk ve alkollü içecekler, özellikle kızarmış dondurma çeşitleri mekânın öne çıkan lezzetleri arasındadır.
Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Perşembe 07:00 – 01:00, Cuma – Pazar 07:00 – 02:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Tirilye, Mudanya
Telefon: 0224 563 26 25
Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı, geleneksel Osmanlı mimarisi evleriyle bilinen ve UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olan Cumalıkızık’ta bulunan Taş Ev, tarihin içerisinde şahane bir kahvaltıyla güne başlayabileceğiniz yerlerden biridir. Cumalıkızık Köyü, yerli ve yabancı pek çok insanın geldiği nadide Türk köylerinden biridir. Burada geleneksel yaşamı deneyimleyebilir, daracık sokaklarda adımlarken birbirinden güzel estetik evleri görebilirsiniz.
Güne başlarken Cumalıkızık’ta kahvaltı nerede yapılır derseniz Taş Ev’i önerebiliriz. Ürünlerinin tamamı organik ve taze olan Taş Ev’in kahvaltısının yanı sıra lezzetli gözlemeleri de çok beğenilmektedir.
Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Cumalıkızık, C 105. Sk., Yıldırım
Telefon: 0549 475 74 14
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/cumalikiziktasev/
Kahvaltıdan ana yemeklere, mezelerden tatlılara kadar geniş bir menüye sahip olan 21 Masa, Bursa’nın en nezih mekânlarından biridir. Mudanya’da yemyeşil bir alan içerisinde konumlanan mekân son derece şık dekore edilmiş modern bir yeme içme yeridir. İster güne doğa içerisinde güzel bir kahvaltıyla başlayabilir, ister öğlen vea akşam yemeği için tercih edebilirsiniz.
Mekânın öne çıkan lezzetleri arasında kavurmalı yumurta, kokoreçli nohut ve tatlılardan süt helvası yer almaktadır. Fiyatlar biraz yüksek gelebilir ancak hem mekânın kalitesi hem de yemeklerin lezzeti bu fiyatı açıkçası dengeliyor.
Açılış-Kapanış Saatleri: Salı – Pazar 09:00 – 22:00 saatleri arasından hizmet vermektedir.
Adres: Bademli Mah., Aydoğdu Sk., Belen 2 Sitesi, No: 2, Kapı No: 1, Mudanya
Telefon: 0224 235 21 21
Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/yirmibirmasa/
Bursa’da yemek kültürü yüzyıllardır ayrı bir öneme sahiptir. Tarihte bir dönem Osmanlı’ya başkent olan Bursa’da birçok lezzetin ortaya çıkması hiç kuşkusuz Bursa’nın tarihi geçmişinden ileri gelir. Bursa, geçmişten bu yana yoğun göç alması sebebi ile bu kültürler Bursa’ya taşınmış ve geçmişle yoğrularak bu günlere kadar gelebilmiştir. Bursa’nın kendine has birçok lezzeti her yerde farklı yapılır. Her yemeğin mekânı Bursa’da ayrıdır. Bu yüzden neyin nerede yenileceği büyük önem taşır. Sizlere bu yazımızda Bursa’da nerede ne yenir, en güzel ve en meşhur Bursa yemekleri nelerdir ve Bursa’nın ünlü yemeklerinin çıkış noktaları hakkında detaylı bilgilendirmeler yaptık.
Sizler de, aşağıdaki yorumlar kısmından önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…