Bursa

Türkiye’nin en yeşil kentlerinden biri olan Bursa, Osmanlı Dönemi’nde ilk başkenti olduğu için de ayrı bir tarihsel öneme sahip. Sayısız gezilip görülmesi gereken yeri olan Bursa’nın tamamını gezme gibi bir düşünceniz varsa eğer en az 1 haftalık bir seyahat planı yapmanızı öneriyoruz. 2017 istatistiklerine göre 3 milyona yakın nüfusu olan Bursa, 2016 senesinde “Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri” listesine adını yazdırmayı başarmış. Geçmişinin 7 bin yıl öncesine kadar uzandığı düşünülen Bursa Milattan Önce 700’lü yıllardan bu yana varlığını sürdürüyor.

Yüzyıllar öncesinde inşa edilen ve halen daha ayakta durmayı başaran camileri, kervansarayları, han ve hamamları, tarihi çarşıları, köyleri, ara sokakları ve dahası ile her görende hayranlık uyandırıyor. Sadece Türkiye değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerden de tam not alan Bursa’da kelimenin tam anlamıyla dolu dolu bir tatil sizleri bekliyor. 155 metre rakımlı Bursa’nın genelinde ılıman iklimin etkileri görüldüğü için dört mevsim ziyaret edilebilir bir şehir. Kayak tatili yapmak isteyenlerin aralık, ocak veya şubat ayı için Uludağ seyahati planlamalarını öneriyoruz. Bunun yanı sıra Bursa’da en yüksek sıcaklıkların yaşandığı temmuz – eylül arası dönem yerine sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Tam bir termal kaynak cenneti olan Bursa’nın özellikle Çekirge semtinde çok sayıda kaplıca oteli bulabilirsiniz. Buna ek olarak Mudanya’daki denize nazır oteller de büyük bir popülariteye sahip. Her bütçeye uygun konaklama tesisinin olduğu Bursa’nın merkez bölgesine gittikçe de şehri iş amaçlı ziyaret edenlerin sıklıkla tercih ettiği şehir otelleri ile karşılaşacaksınız. Tramvay, metro (Bursaray), otobüs, minibüs, dolmuş, taksi ve teleferiğin şehir içi ulaşım ağını oluşturduğu Bursa’nın her noktasına kolaylıkla ulaşmanız mümkün. Şehirde birkaç günden fazla kalmayı planlıyorsanız eğer Bukart adındaki ulaşım kartından satın almanız faydanıza olur.

Osmanlı Dönemi’nden kalma pek çok tarihi yapıyı sınırları içerisinde barındıran Bursa’nın tamamını keşfetme gibi bir düşünceniz varsa şayet seyahat planınızı en az 4-5 günlük ayarlamanızı tavsiye ediyoruz. Türkiye’nin kayak turizmi denince akla ilk gelen yeri olan Uludağ ve şirin köy Tirilye gibi yerleri kesin kez Bursa’da gezilecek yerler listenize eklemelisiniz. Özellikle de Bursa’nın en sembolik yapıları arasında olan Ulu Camii de tüm ihtişamı ile sizleri bekliyor olacak. Niğbl Zaferi’nden sonra (1396 – 199) yaptırılan Ulu Camii’nin altındaki 16 köşeli mermer şadırvanı da mutlaka görmelisiniz.

Kara yolu, deniz yolu ya da hava yolu ile Türkiye’nin her yerinden kolaylıkla ulaşılabilen Bursa’ya özel aracınızla da gelebilirsiniz. İstanbul – Yenikapı ve Mudanya – Güzelyalı feribot hatları veya Türkiye’nin dört bir yanından ulaşım hizmeti veren otobüs seferleri ile Bursa’ya rahatlıkla gelmeniz mümkün. Tüm bunlara ek olarak Bursa’daki Yenişehir Havalimanı’nı tercih edecekler, yaklaşık 40 km’lik bir kara yolculuğunun ardından şehir merkezine varabileceklerini mutlaka not esinler.