Brüksel Gezilecek Yerler | En Güzel 36 Nokta!

Brüksel Nerede& Hangi Ülkede? Brüksel; Avrupa Kıtası’nda Belçika’da yer alan bir şehirdir. Belçika’nın başkentidir.

Brüksel Hakkında: Belçika’nın hem merkezi hem de en turistik noktası olan Brüksel, zamanın izlerini kaybetmemiş bir yandan da modernleşmeyi başarmış ender şehirlerden biridir. Kültürel ve tarihi dokunun izlerinin hala görüldüğü şehirde gezilecek birçok popüler nokta olduğu gibi tarihi alanlar ve doğayla iç içe noktalar da ön plana çıkıyor. Dinamik yapısı ve samimi insanlarıyla ön plana çıkmayı başaran Brüksel, Avrupa’nın en çok ziyaretçi alan turistik şehirlerinin başında geliyor.

Brüksel Kaç Günde Gezilir? Gezmek için 4 gün yeterli olacaktır.

Brüksel Para Birimi: Para birimi Euro(€)’dur.

Brüksel Pahalı Mı? Gelişmiş bir Avrupa şehri için ucuz denebilir. Bütçeye göre değişebilen bu durumda Brüksel ziyaretçilerine çok fazla seçene sunduğu için hem uygun hem de pahalı seçenekler bir arada yer alıyor. Ancak ortalama baz alındığında birçok Avrupa ülkesine göre yemek ve konaklama fiyatları çok daha ucuzdur. Bir de buna ek olarak tasarruf kartlarını edinirseniz gezi noktalarına ücretsiz girebilir ve günlük harcamanızı minimum seviyeye indirebilirsiniz.

Brüksel’e Ulaşım: Brüksel’e ulaşımda tercih edilen iki havalimanı; Brüksel Havalimanı ve Charleroi Havalimanı’dır. Türkiye’den yapacağınız yolculuklarda THY’yi tercih ettiğinizde Brüksel Havalimanına, Pegasus’u tercih ettiğinizde ise Charleroi Havalinanı’na ulaşım sağlayabiliyorsunuz…

İki havalimanı da şehir merkezine çok uzak olmamakla beraber tren ve otobüslerle merkeze ulaşmanız oldukça basit oluyor. Uçak bileti fiyatları ise sınıf ve döneme göre değişiklik göstermekle beraber tek yön bilet fiyatları 980- 1780 ₺ arasında bulunabilir.

Ziyaret İçin En İyi Zaman? Haziran-Temmuz

Yardımcı Uygulamalar: Brüksel’de tek başınıza kimseye bir şey sormadan rahatça gezmenize olanak sağlayacak yardımcı uygulamalar hayatınızı kolaylaştıracak. Şehri gezmeye başlamadan önce mutlaka telefonunuza birkaç uygulama indirmelisiniz.

Ulaşım Alanında:

  • ME APP: Çevrimdışı kullanılabilen bir şehir haritasıdır. İPhone için
  • Citymapper: Metro saatlerini inceleyebilirsiniz. İPhone için
  • STIB-MIVB: Brüksel’de metro, tramvay veya tren kullanarak gideceğiniz yere nasıl gideceğinizi planlayabilirsiniz. İPhone için

Yeme / İçme / Gezme ;

  • TooGoodToGo: Restoran ve kafelerdeki uygun fiyatlı yemeklere ulaşabilirsiniz. İPhone için
  • Untappd: Biranın çok tüketildiği şehirde, hangi biraları denediğinizi not alıp, yorumları okuyabilirsiniz. İPhone için
  • Brussels Gardens: Brüksel’deki tüm yeşil alanları ve parkları görebilirsiniz. İPhone için

Tasarruf Kartları: Brüksel gezilecek yerler listesini tamamlarken birçok noktaya ücretsiz erişim sağlayabileceğiniz kartları edinerek, gezi noktalarından tutun da restoranlara kadar indirim alabilirsiniz. Detaylı bilgi için BrusselCard’ı inceleyebilirsiniz.

*Brüksel’de şehir iç ulaşım STİB web sitesini inceleyebilir, karta hangi noktalardan ulaşabileceğinizi ve kart ücretleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Brüksel-İstanbul Saat Farkı: Brüksel’de saatler İstanbul’a göre 1 saat geridedir. İstanbul’da saatler 04:00’ü gösterirken, Brüksel’de 03:00 olacaktır.

Brüksel’de Ne Yenir? Ne İçilir? Bu sorunun cevabı o kadar kapsamlı ki muhteşem Brüksel mutfağını birkaç yemek önerisiyle kestirip atmak istemiyoruz. Şehri ziyaret etmeden önce sıkı bir diyete girseniz iyi olur çünkü Brüksel Yeme İçme Rehberi yazımızdaki tüm önerilerimiz size kilo aldıracak cinsten…

Restoran Bahşiş Oranları: Brüksel’de restoran ve kafelerde bahşiş %15 oranında faturaya eklenmektedir. Bunun dışında noktalarda miktarı yuvarlayarak ödeme yapmanız hoş karşılanacaktır.

*Brüksel Gezilecek Yerler Videosu

* Brüksel Gezilecek Yerler Listesi

-Simgesel Yapılar

1. Manneken Pis

Manneken Pis

Burası Neresi? Brüksel’de yer alan Manneken Pis Heykeli; 61 cm boyunda minik, çıplak bir çocuk heykelidir. İşeyen küçük bir çocuğun tasvir edildiği heykel Dquesnoy the Elder tarafından 1618-19 yılları arasında yapılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Brüksel’in sembolü haline gelen işeyen çocuk heykelinin gerçeği ansıtan ve asılsız birçok hikayesi vardır. Bu hikayeler arasında gerçeğe en yakın olanından bahsedelim kısaca…

Zamanında Brüksel’de bulunan düşmanlar gizlice şehrin altına barut saklayıp bir yandan da geri çekiliyormuş gibi yaparak şehri havaya uçurmayı planlıyorlarmış. Bu oğlan çocuğu ise planları bozarak şehri havaya uçuracak olan kıvılcımın üzerine işeyerek halkı ve şehri kurtarmıştır. Bu hikâye sebebiyle şehri felaketten kurtaran bu çocuğun heykeli yapılmış ve bir destan haline gelmiştir.

Manevi önemi yüksek olan heykele o kadar değer veriliyor ki, heykelin 900 kostümlük bir giysi dolabı bulunuyor. Özel günlerde en lüks kıyafetlerin giydirildiği heykel dikkat çekici olduğu kadar orijinal görüntüsüyle de turistlerin ilgisini çekmeyi başarmış durumda. Ayrıca heykel şehrin en popüler noktalarından olan Grand Place’da bulunduğu için heykeli gördükten sonra şehrin alışveriş, gezi veya restoran sokaklarına kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

2. Atomium

Atomium

Burası Neresi? Belçika’da 1985 yılında Andre Waterkey tarafından tasarlanmış yapısı, kristalin 15 milyar kez büyütülmüş halidir. Dış görüntüsüyle anında dikkat çeken yapı Belçika’nın sembolleri arasında yerini alıyor.

Neden Gitmeliyim? Brüksel gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı derseniz ortak cevabın Atomium olması büyük ihtimaldir. Hem muhteşem bir manzara noktası hem restoranı hem de sergileriyle, bu devasa yapı içerisinde zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Moleküllere benzeyen yuvarlak kürelerin içerisinde ilk katlar sergi ve koleksiyonlar için ayrılmıştır. Bu kısımlardan manzara çok izlenemediği için burada fotoğraf ve videolardan oluşturulan sergilere vakit ayırabiliyorsunuz.

Sonrasında ışık gösterileri ve müzik eşliğinde yükselen asansörle en üst küreye yanı manzara ve restoran kısmına ulaşabilirsiniz. En yüksekteki bu küreden panoramik Brüksel manzarasına ve çevreye göz atabiliyor, restoran kısmında Avrupa mutfağının lezzetlerini keşfedebiliyorsunuz… Daha ne olsun diyeceğimiz Atomium’un bir diğer güzel yanı da giriş biletlerinin bazı diğer gezi noktalarıyla kombin yapılması oluyor…

  • Atomium + Mini-Europe: 29€
  • Atomium + Planetarium: 17 €
  • Konum: Brussels, Belçika
  • Telefon:+32 2 475 45 75
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 18:00
  • Giriş ücretleri: 16,00 €
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

3. Mini Avrupa

Mini Avrupa

Burası Neresi? Avrupa Kıtası’nın eşsiz yapılarını bir atmosfer içerisinde toplayan Mini Europe, 350’den fazla önemli noktanın mini maketlerini ve animasyonlarını görebileceğiniz oldukça büyük bir alandır.

Neden Gitmeliyim? Avrupa’yı en hızlı şekilde gezmenize olanak sağlayacak olan Mini Avrupa, kıtanın tümüne yapacağınız ekspres bir yolculuk… 80’den fazla ülkenin sembolik yapılarını içerisinde barındıran Mini Europe içerisinde Eiffel Kulesi’ni gezerken, bir adım sonrasında Big Ben’i görme şansı yakalayabiliyorsunuz.

Tabi yakından görmek gibi olmayacaktır ancak ana hatlarıyla gezmek ve fikir sahibi olmak için ideal bir nokta. Mini Avrupa seyahati sayesinde sadece Brüksel’i keşfetmekle kalmayıp, Belçika gezilecek yerler listesindeki birçok noktayı da görme fırsatı bulacaksınız:)

4. Bourse de Bruxelles

Bourse de Bruxelles

Burası Neresi? Mimar Leon Suys tarafından 1873 yılında inşa edilmiş Borsa, Brüksel’in siluet güzellik katan Neo-klasik tarzda bir yapıdır. Süslü dış cephesi ve heykelleriyle şehrin görüntüsüne hoşluk katan Borsa Binası şu an için ziyaretlere kapalıdır ancak Brüksel’in önemli yapıları arasında bulunduğu için görülmesini tavsiye ediyoruz.

-Tarihi Yerler

5. National Basilica Brüssels (Koekelberg)

National Basilica Brüssels

Burası Neresi? Dünyanın en büyük kiliseleri arasında beşinci sırada yer alan Sacred Heart Bazilikası’na 1905 yılında Brüksel’in bağımsızlığı kutlamaları sırasına başlanmıştır. Bu Katolik kilise manevi öneme sahip olduğu kadar mimarisi ve içerisindeki iki müzeyle de dikkat çekiyor. Ziyaret ettiğinizde içerisinde bulunan Musée des Sœurs Noires (siyah kız kardeşler müzesi) ve Musée d’Art Moderne Religieux (dini modern sanat müzesi)’ni de gezmeyi unutmayın.

  • Konum: Elisabeth Park,Brussels, Belçika
  • Telefon:+32 2 421 16 60
  • Çalışma Saatleri: 08:00-17:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

6. Brüksel Kraliyet Sarayı

Brüksel Kraliyet Sarayı

Burası Neresi? Belçika monarşisinin merkezi sayılan Brüksel Kraliyet Sarayı, Belçika Kral ve Kraliçesinin sarayıdır. Günümüzde resmi kraliyet ikametgahı olmasa özel konukları ağırlamak kullanılmaya devam ediliyor.

Neden Gitmeliyim? Oturduğumuz evlerin sıradanlığını bize gösterecek olan Brüksel Kraliyet Sarayı; Kral Odası, Beyaz Oda, Goy ve Coburg Odaları gibi özel kısımlarıyla kraliyet ailesinin yaşamını gözler önüne seriyor. Kralları yaşadığı süitlerden en önemli misafirlerin ağırlandığı odalara kadar detaylı bir tur için 21 Temmuz- Eylül ayı arasında bu muhteşem yapıyı gezip, Brüksel’de monarşi hayatının izlerini takip edebilirsiniz.

7. St. Michael and St. Gudula Katedrali

St. Michael and St. Gudula Katedrali

Burası Neresi? Resmi olarak St. Michael ve St. Gudula Katedrali olarak iki isimle anılan katedralin inşası 11. Yüzyılda başlamış olup, 16. Yüzyıla kadar devam etmiştir. Gotik mimarinin göründüğü Yapının iki adı olmasının sebebi iki azizin de şehrin koruyucuları olmasından geliyor.

Neden Gitmeliyim? Brüksel’in simgelerinden biri olarak görülmesi sebebiyle önemli gezi noktalarından biridir. Katedrali önemli kılan sebepler arasında her ayrıntısına dikkat edilerek yapılan, yıllar süren mimarisindeki incelikler ön plana çıkıyor.

Katedrali süsleyen haçlar ve devasa heykeller büyüleyici bir atmosfer kattığı gibi günümüz yapılarında göremediğimiz vitray pencereler de gotik mimarinin güzelliğini tamamlıyor. Görebileceğiniz en etkileyici katedrallerden biri olan Aziz Michael ve Gudulu Katedrali’ni anlatmakla olmaz, Brüksel gezilecek yerler listenize ekleyip gözlerinizle görmelisiniz.

  • Konum:
  • Telefon:+32 2 217 83 45
  • Çalışma Saatleri: 07:30-18:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

8. Halle Gate

Halle Gate

Burası Neresi? Halle Kapısı, Brüksel çevresinde yer alan kapılardan biri olarak 14.yüzyılda yapılmış olup, günümüze kadar ulaşmıştır. Brüksel merkezini çerçeveleyen bu duvar sabahları açılıp, akşamları kapanıyor.

Neden Gitmeliyim? Eski tarihlerden, savunma amaçlı birçok şehrin etrafı surlarla çevrilirmiş. Bunun gerçekleştirildiği yerlerden biri de Brüksel olmakla beraber kapı günümüzde savunma amaçlı kullanılmadığı için müzeye çevrilmiştir. Kraliyet müzelerinden biri olarak kullanılan Halle Kapısı’nın her katında farklı eşyalar sergileniyor. Sergilenen tüm eşyalar Orta Çağ dönemine ait olup; zırhlar, mücevherler, silahlar ve kemerler bulunan başlıca eşyalar arasında. Bunların yanı sıra müze her zaman bir geçici sergiye ev sahipliği yaparak kendine yenilik katıyor.

Müzeyi ziyaret ettikten sonra Halle Gate içerisinde boş olan tek alanı yani çatı katını ziyaret etmeyi ihmal etmemelisiniz. Çatıya çıktığınızda 360 derece panoramik Brüksel şehir manzarasını görebiliyorsunuz…

  • Konum: Porte de Hal, Boulevard du Midi 150, 1060 Saint-Gilles, Belçika
  • Telefon:+32 2 534 15 18
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 18:00
  • Giriş ücretleri: 12,00 €
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Müzeler

9. Musical Instruments Museum

Musical Instruments Museum

Burası Neresi? Gezegenin en büyük müzik aleti koleksiyonuna ev sahipliği yapan müze, Brüksel’de yer alan 7.000’den fazla parçaya yer vermektedir. Brüksel Müzik Enstrümanları Müzesi, müziğe dair her şeyin sunulduğu eşsiz bir alan.

Neden Gitmeliyim? Gerçekten eşi benzerine zor rastlanacak olan müze, modern teknolojileri kullanarak ziyaretçilerine sadece görsel değil işitsel bir deneyim de sunuyor. Seslerin hâkim olduğu bu müzede tüm enstrümanlar yer almakla beraber, her enstrümana ait bir ses dinlemenizi sağlayacak parçalara yer veriyor. Tüm müzik aletlerini bildiğinizi ya da en azından bir defa gördüğünüzü sanıyorsanız, müzeyi gezdikten sonra fikrinizin değişmesine hazır olun…

Üç kattan oluşan müzenin her katı, sese dair farklı bir alanı keşfetmenize odaklanmış olup, her katı çıktıkça müzik dünyasının derinlerine girmeye başlıyorsunuz. Sadece seslerin değil, performans ve dansların da incelendiği sergileri sayesinde her anlamda bilgi toplayabileceksiniz. Görmenizi tavsiye ediyoruz.

10. Royal Museum of Fine Arts Belgium

Royal Museum of Fine Arts Belgium

Burası Neresi? Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi, 15. Yüzyıldan 21. Yüzyıla kadar uzanan koleksiyonuyla ülkenin en önemli sanatsal noktalarından biridir. 20,000’den fazla sanat eserlerinin yer aldığı müzede ayrıca kültürel mirası temsil etmesi adına; Oldmaster Müzesi, Magritte Müzesi, Wiertz Müzesi, Meunier Müzesi ve Finde Siecle Müzesi’ni içerisinde barındırır.

Neden Gitmeliyim? Tek bir çatı altında 5 farklı müzeye ev sahipliği yapan Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Müzeleri, Avrupa’da popüler olan veya olmayan sanatsal formların toplandığı noktadır. Müzelerin hepsine tek bir çatı altından girilebiliyor olması kolaylık sağlıyor ancak girişte hangi müzeyi gezmek istiyorsanız ya tekli bilet ya da kombinasyon bilet almanız gerektiğini unutmayın. Dilerseniz kısa kısa müzeler hakkında bilgi alalım;

  • Oldmaster Müzesi

Ziyaretinize Oldmaster’s Müzesi’nde başlamak isteyebilirsiniz çünkü bu alan şehrin en ünlü (bilinen) tablolarına sahiptir. Koleksiyon içerisinde; Brueghel, Ruebens, Bosch ve Van der Weyden gibi çoğunlukla Hollandalı (Flamanlı) eski ustaların eserleri yer almaktadır. Ziyaret edilmesinin en büyük sebepleri arasındaysa, Jacques Louis David tarafından boyanan Icarus’un Düşüşü ve Marat’ın Ölümü gibi ikonik tablolardır. Bu kısımda 15. ve 18. Yüzyıllara ait eserler bulabileceksiniz.

  • Magritte Museum

Burası, Sürrealist sanatçı Rene Magritte’nin çalışmalarının yer aldığı, Brüksel’deki kurucu müzelerden biridir. 2009 yılında faaliyete geçmiş olan müze, 230’dan fazla çizim, heykel ve fotoğrafa sahiplik eden, koleksiyonların yer aldığı önemli sanat noktasıdır. Kurucu Rene Magritte’nin arşivine yer sahipliği yapan müze, sürrealist alandaki birçok yenilikçi esere ve fotoğrafçılık deneylerine ev sahipliği yapmasıyla dikkat çeliyor. Sanata dair ilginizi seyahatinizde geliştirmek isterseniz, Brüksel’de yer alan Magritte Müzesi, görülmeyi hakkediyor.

  • Fin de Siècle Müzesi

2019 yılından beri hizmet veren Fin-de-Siècle Müzesi, 20. yüzyılın başlarında Avrupa’da popüler olan uluslararası sanat formlarını sergiliyor. Sanatseverlere sunulan harika Art Nouveau mobilyalar ve vazolarla güzel bir koleksiyona sahip olmakla beraber; Constantin Meunier, Jamer Ensor,Leon Spilliaert gibi değerli sanatçıların eserlerine yer vermekte.

  • Wiertz Müzesi

Bu kısımda Antonie Wiertz’in hayatı ve ressamın hayatı boyunca yapmış olduğu eşsiz eserlere ayrılmıştır. Sanatçının eserleri Belçika’da sanatta romantik akımında önemli değişikliklere sebep olmuştur.

  • Meunier Müzesi

Realist ressam Constantin Meunier’in eserlerinin yer aldığı kısımda, sanatçının 150 kadar eserine yer verilmektedir.

11. Comics Art Museum

Comics Art Museum

Burası Neresi? Victor Horta tarafından 1906 yılında tasarlanmış olan görkemli bir binada yer alan Çizgi Roman Müzesi, farklı çizgi romanlardan birçok karakteri içerisinde barındırıyor.  Geçici ve kalıcı sergileriyle Brüksel’de toplulukların ilgisini çeken yerlerden biridir.

Neden Gitmeliyim? Çizgi romanlarla büyümüş nesillerin seveceği, yeni nesillerin de bu alışkanlığı edinmesi için ziyaret edilebilir. Çizgi roman sanatının inceliklerini ve yaratıcılığını keşfedebileceğiniz müzede Tenten ve Şirinler gibi kültleşmiş roman karakterlerini görebilir, sevdiğiniz çizgi filmlerin içerisine dahil olabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Müze içerisinde animasyonların nasıl çizildiğini görebileceğiniz bir oda olduğu gibi, miniklere okuma alışkanlığını kazandırabileceğiniz okuma odası da kullanım alanları içerisindedir.

  • Konum:
  • Telefon:+32 2 219 19 80
  • Çalışma Saatleri: 10:00–18:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

12. BrükselCity Museum

BrükselCity Museum

Burası Neresi? Brüksel’in tarihine açılan müze 1887 yılında hayata geçirilmiş olup, ahşap binasıyla şehrin göz dolduran yapılarından biridir.

Neden Gitmeliyim? Brüksel’e dair merak ettiğiniz her şeyi bulabileceğiniz BrükselCity Museum, içerisinde 7,000 kadar nesneyi barındırıyor. Her objesinde şehre dair bir iz taşıyan müzede; heykeller, tablolar, şehir haritaları, eski paralar, rozetler gibi sayısız manevi değere sahip obje bulunuyor. Meydanda Belediye Binası’nın karşısında merkezi bir konumda olmasıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Müze Brüksel’in tarihini yansıtan çok önemli bir gezi noktası olmasının yanı sıra, Brüksel’in sembolü sayılan Manneken Pis heykelinin orijinalini de içinde barındırıyor. Meydandaki heykel zamanında çalındığı için yerine yenisi yapıldığı için sonradan bulunan bu orijinal heykel müzenin en üst katında sergilenmekte. Eşsiz bir deneyimle bilgiye doyacağınız BrükselCity Müzesi’ni kaçırmayın deriz.

  • Konum: Grand Place 2, 1000 Bruxelles, Belçika
  • Telefon:+32 2 279 43 50
  • Çalışma Saatleri: 10:00-17:00 / Pazartesi Kapalı
  • Giriş ücretleri: 8,00 €
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

13. Museum of Natural Sciences

Museum of Natural Sciences

Burası Neresi? Brüksel Doğa Bilimi Müzesi, tarih öncesi canlılardan günümüze kadar uzanan yolculuklarını ve evrimi anlatan bir kurum. Sergileri, dokunmatik ekranlı görselleri ve duvardan uzanan dinozor kemikleriyle akılda kalıcı olmayı hedefliyor.

Neden Gitmeliyim? Hayvanların bin yılda yaşadıkları evrimi vurgulayan Doğa Bilimi Müzesi, canlıların ilk günden soylarının geldikleri son noktaya kadar olan tüm yolculukları gözlemliyor. Antarktika’da yaşayan penguenlerden tutun da mavi balinalara ve minik böceklere kadar çok farklı türlerdeki değişimi görebileceğiniz müze aynı zamanda Avrupa’nın en büyük Dinozor Galerisi’ne de sahiptir.

Dev dinozor heykelleri arasında gezeceğiniz müzede 1000’den fazla örnek olmakla beraber sesli rehberler ve videolu anlatımla beraber daha etkileyici hale geliyor. Tarih öncesi dönemlere yapacağınız bu muhteşem yolculuk için önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz yoksa yer bulmakta zorlanabilirsiniz. 🙂

  • Konum: Rue Vautier 29, 1000 Bruxelles, Belçika
  • Telefon:+32 2 627 42 11
  • Çalışma Saatleri: 10:00-18:00
  • Giriş ücretleri: 7,00-9,50
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

14. Autoworld

Autoworld

Burası neresi? 1880 yılında Belçika’da kurulmuş olan Autoworld, Avrupa’nın en büyük ve en eski otomobillerini sergiliyor.

Neden Gitmeliyim? Otomobil sevdalılarının bayılacağı, ilgisi olmayanları bile büyüleyecek olan oldukça köklü bir müze Autoworld… Neden derseniz, günümüzdeki motor devlerinin zamandaki yolculuklarını gözler önüne seren müzede; 400’den fazla araç bulunmakla beraber, ilk modellerden günümüz çağdaş modellerine kadar içerisinde barındırıyor.

Yılların getirdiği değişimleri gözlemlemek çok heyecan verici olduğu gibi baktıkça hayranlık kazandıran otomotiv sektörünün tarihi köklerine inebiliyoruz bu müze sayesinde. Tabi burada arabaların tüm inceliklerini gördüğümüz gibi Belçika Kraliyet Ailesi için ayrılan kısımda, kraliyet mensuplarının kullandıkları özel tasarım arabalar da ek olarak gezilebiliyor.

Otomotivin yanı sıra geçici sergilerin de bulunduğu müze her sene yeni bir sergiye ev sahipliği yaparak canlılığı koruyabilmekte. Otomobillerle aranız iyiyse veya merakınız bulunuyorsa, Autoworld kesinlikle Brüksel gezilecek yerler listesinde olmalı!

  • Konum: Cinquantenaire Park, Brüksel
  • Telefon:+32 2 736 41 65
  • Çalışma Saatleri: 10:00-16:00
  • Giriş ücretleri: 9,00-11,00 €
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

15. Art & History Museum

Art & History Museum

Burası Neresi? Brüksel’de yer alan Sanat ve Tarih Müzesi; Avrupa ve diğer kıtaların izlerini taşıyan çok sayıda eseri içerisinde barındırıyor. Tarihi nesnelerin yanı sıra geçici ve kalıcı sergiler de görülebilecek diğer bir noktadır.

Neden Gitmeliyim? Brüksel gezilecek yerler listesinin en popüler cazibe noktalarından biri de ülke ve kıta tarihini gözler önüne seren Brüksel Sanat ve Tarih Müzesi oluyor. Müze içerisinde ulusal arkeolojik eserler yer aldığı gibi; Antik Roma, Orta Asya, Amerika ve Okyanusya’ya ait parçalarda bulunuyor.

Gördüğünüz üzere çok geniş bir coğrafyaya ait tarih öncesi eserleri barındıran müze sanatın her kıtada nasıl işlendiğini anlamak açısından çok faydalı. Dünyadaki sanatsal etkinlikleri gördükten sonra önemli koleksiyonlara yer verilen ve Art Nouveau figürleri taşıyan sergiyi de gezebilirsiniz. Sergiler sürekli yenilendiği için dilerseniz gitmeden önce web sitesinden güncel sergileri kontrol edebilirsiniz.

  • Konum:
  • Telefon:+32 2 741 73 31
  • Çalışma Saatleri: 09:30–17:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

16. Belgian Chocolate Village Museum

Belgian Chocolate Village Museum

Burası Neresi? Belçika’da çikolataya adanmış en büyük müzelerden biri olan Belçika Çikolata Köyü, tropikal seralardan yola çıkan kakaonun çikolataya dönüşme hikayesini anlatıyor.

Neden Gitmeliyim? Mis gibi kokusu henüz içeri girmeden burnunuza gelen kakaonun tüm serüvenini bu çatı altında keşfedebiliyorsunuz. Kakaonun faydaları, tarihi, kullanım alanları, üretimi ve daha fazlasının açıklandığı Belçika Çikolata Köyü Müzesi’nde tüm çalışmaları görebiliyorsunuz. Atölyelerin yer aldığı müze turunda yapılan çikolatalardan tatmanıza da izin veriliyor. Lezzetli olduğu kadar bilgi olarak da tatmin edici olan Belçika Çikolata Köyü’nü ziyaret edip, meşhur Belçika çikolatasının tüm serüveninin nasıl olduğunu keşfedebilirsiniz.

-Meydanlar / Sokaklar

17. Grand Place

Grand Place

Burası Neresi? Belçika’nın başkenti Brüksel’in en önemli meydanı Grand Place’dır. Bu meydanın tarih 11. Yüzyıla kadar dayanmakla beraber eski tarihlerde ticaretin yapıldığı bir merkez olması sebebiyle Grote Markt olarak da anıldığını duyabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Çünkü, burası gerçek anlamda Brüksel’in kalbidir… Brüksel gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan birçok nokta meydanın çevresinde olmakla beraber aynı zamanda bu meydan şehrin ruhunu en iyi yansıtan yerlerden biri. Sürekli bir hareketliliğin olduğu Grand Place’ın etrafı barok mimariye sahip binaları sayesinde şık bir görüntüye sahip ve etrafındaki kafe, restoranlar sayesinde sürekli canlıdır.

Yolunuzun düşeceğine emin olduğumuz Grand Place’ın en güzel zamanlarından biri de Çiçek Halı Festivali esnasında oluyor. Meydana çiçeklerden yapılan dev halı, rengarenk görüntüsü ve mis kokusuyla meydana bambaşka bir hava katıyor. Ağustos ayının ikinci haftası düzenlenen festival esnasında şehirdeyseniz, begonvil çiçeklerinden yapıların bu peyzaj harikası halıyı görmenizi de şiddetle öneriyoruz. 🙂

18. Rue des Bouchers – Beenhouwersstraat

Rue des Bouchers – Beenhouwersstraat

Burası Neresi? Brüksel’in kalbinde yer alan Orta Çağ’dan kalma sokaktır.

Neden Gitmeliyim? Tarih kokan Rue des Bouchers sokağı, yemek restoranlarıyla dolup taşan turistik bir alandır. Uygun fiyatlı seçeneklerden şık restoranlara kadar Belçika’nın geleneksel yemeklerini denemenize olanak sunan çok sayıda seçeneği bir arada barındırıyor. Restoranlar arasında seçim yapmakta zorlanırsanız size en çok tercih edilen Chez Leonu tercih edip, meşhur Moules Frites isimli yemeğin tadına bakmanızı öneriyoruz.

Belçika mutfağının yanı sıra diğer dünya mutfaklarından örnekler sunan işletmeler, 24 saat boyunca turistlerin ilgisiyle karşılaşması sebebiyle oldukça yoğun olabiliyor… Ancak bu sokak dünyanın en çok restoranına ev sahipliği yapan yerleri arasında olduğu için restoranlar müşteri çekmek amacıyla sizleri kapıdan içeri sokmak için türlü şakalar yapabilirler. Yemeklere doyacağınız Brüksel’in meşhur sokağı Rue des Bouchers’i ziyaret etmeden şehrin tadına varamazsınız…

-Seyir Manzara Noktaları

19. Mont des Arts

Mont des Arts

Burası Neresi? Tarihi 1910 yılına dayanan Mont des Arts, II.Leopold’un isteği üzerine oluşturulmuştur. Şehrin göbeğinde yer alan yeşil alan, Brüksel’in kuzey ve güney kısımlarını birleştirme özelliğine sahip.

Neden Gitmeliyim? Brüksel’in en etkileyici manzarasına ev sahipliği yapan Mont des Arts, Place Royal ve Grand Place arasında yer alan şehrin en merkezi bölgesinde yer alıyor. Etrafı tarihi binalar ve çoğu Brüksel gezilecek yerler listesinde olan mekanlarla dolu olup, ortası tamamen çiçeklere ayrılmış bir meydandır.

Tam ortasında durulduğunuzda ise Belediye Binası’nın uzanan kule kısmını görüp Brüksel manzarasının tadına doyasıya varıyorsunuz. Şehrin gürültüsünden biraz uzaklaşıp yine de merkezden kopmamak adına Mont des Arts’ı tercih edebilir, manzara eşliğinde gezmenin keyfini çıkartabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Şehrin en şık manzaralarından birine sahip olan meydanın etrafı tarihi binalar ve çok sayıda otelle çevrilidir. Brüksel’de merkeze ve gezi noktalarına yakın bir konaklama için bu civarı tercih edebilir, daha fazlası için Brüksel’de Nerede Kalınır? yazımıza göz atabilirsiniz.

*Brüksel İçerisinde Gezilecek Yerler

-Parklar & Bahçeler & Köyler

20. Cinquantenaire

Cinquantenaire

Burası Neresi? 1880 yılında açılmış olan Cinquantenaire Park, Belçika’nın özgürlüğüne ithafen yapılmış olup, 74 dönümlük bir alanı kaplamaktadır.

Neden Gitmeliyim? Oldukça geniş bir bahçe olan Cinguantenaire’de içerisinde sayısız aktivite alanı ve yıl içerisinde birçok etkinlik düzenlenmektedir. Parkın güney kısmında bulunan zafer takının yanı sıra içerisinde belirli alanlarda banklar ve piknik masaları bulunduğu için rahatça vakit geçirebiliyorsunuz.

Devasa yeşil alanı daha da güzel hale getiren bir ayrıntıysa park içerisindeki çeşmeler ve spor alanları oluyor. Vaktinizi değerlendirebileceğiniz aktivite alanlarıyla daha keyifli hale getirilmiş olan park içerisinde aynı zamanda 3 farklı müze de bulunmakta. Bunlar; Autoworld, Jubelpark Museum ve Royal Museum olmakla beraber bu noktaların tüm detaylarına müzeler başlığımız altından ulaşabilirsiniz. Doğayla iç içe bir gezi için şehrin merkezindeki bu kaçamak noktasını ziyaret edip, Brüksel’de tarihi anlara şahitlik etmiş ünlü parkı görmeden gezinizi tamamlamayın deriz.

21. Brussels Park

Brussels Park

Burası Neresi? Şehir içerisinde doğayı arayanlar için yapılmış Brüssels Park, 28 m2’lik bir alanda temiz ve huzurlu bir alan sunuyor. Geziniz esnasında doğadan kopmamak ve sakinleşmek için tercih edilebilir.

Neden Gitmeliyim? Başkent içerisinde çok sayıda park bulacaksınız ancak en revaçta olanlardan biri Brüksel Park’tır. Parkı diğerlerinden ayıran çok fazla özellik yok ancak; merkeze yakın olması, sebze bahçeleri ve ormanlık alanları gibi farklılıklarıyla ön plana çıkıyor. Doğa yürüyüşleri veya bir şeyler eşliğinde çimlerde stres atmak isterseniz muhteşem bir tercih olacaktır.

22. Sonian Forest

Sonian Forest

Burası Neresi? Brüksel’in güneydoğusunda yer alan 4,400 hektarlık bir ormandır. Burası iki yüzyıllık kayın ağaçlarının yer aldığı Brüksel’de doğaya kaçış için akla gelen ilk noktalardan. Orman havası almak ve enerji toplamanın yanı sıra; bisiklet binmek, yürüyüş, koşu ve balıkçılık gibi etkinlikler de burada yapılabiliyor. Balık tutmanıza izin verilen 3 büyük gölün içerisinde bulunduğu Sonian Forest’in muhteşem doğasına kendinizi bırakın ve stresten uzakta keyifli saatler geçirin.

Aklınızda Bulunsun! Sonian Ormanı enfes bir yürüyüş alanı olduğu gibi büyük arazisi içerisinde bir de tarihi yapı barındırıyor. Tarihi Borren Kalesi’ni ziyaret edip 1329 yılından kalma Orta Çağ mimarisini istediğiniz gibi gezip, inceleyebilirsiniz.

23. Lake Genval

Lake Genval
Lake Genval

04Burası Neresi? Brüksel’in güneydoğusunda yer alan Genval Gölü, doğayla iç içe bir alanda ördek ve kuğu sesleri eşliğinde gezilebilen doğal bir alandır.

Neden Gitmeliyim? Soignes Ormanı içerisinde yer alan Genval Gölü sıradan bir yeşil alan olmaktan çok uzakta… Yapılacak çok sayıda aktivitesiyle sessiz bir seyahat veya çocuklarla gidilecek güvenli yerler arasında yer almakta.

Göl etrafında güzel bir yürüyüş yapabilmenin yanı sıra pedallı veya kürekli botlardan birini kiralayıp, kuğularla birlikte gölde gezmenin tadını çıkartabiliyorsunuz. Ayrıca ailecek ziyaret ediyorsanız yapılacak en güzel etkinliklerden biri de barbekü eşliğinde piknik olacaktır. Sandığınızdan daha fazlasını sunan Genval Gölü’nde heyecan verici aktivitelere dahil olup kendinize vakit ayırabilirsiniz…

Aklınızda Bulunsun! Genval Gölü etrafındaki geziniz sizi acıktırırsa, muhteşem göl manzarasına bakan La Laguna Restoran’ı ziyaret edebilirsiniz.

24. Leopold Park

Leopold Park

Burası Neresi? Yeşille iç içe bir şehir olan Brüksel’de gidebileceğiniz güzel parklardan biridir. İçerisindeki yapay göl etrafında yürüyüş yapmak keyifli olacaktır. Aynı zamanda park arazisi içerisinde bulunan; Solvay Kütüphanesi ve Doğa Bilimleri Müzesi görülebilecek yerler arasında yer alıyor.

-Botanik Bahçeler

25. Royal Greenhouses of Laeken

Royal Greenhouses of Laeken

Burası Neresi? Dünyanın en ünlü seralarından olan Laeken Kraliyet Seraları, Kraliyet Parkı içerisinde yer alıyor. Bahçelerin bu kıymetli bahçesi bazı günler açık olmakla beraber her zaman turistlere açık değildir.

Neden Gitmeliyim? Kraliyet ailesine ait en eski yapılardan biri olan seralar, büyük çelik cam kompleks içerisinde büyüleyici kokuları bir araya getiriyor. Laeken Kraliyet Seraları’nın tamamlanması 31 yıl sürmüş olup, bu süre boyunca beklenen her dakikaya değdiğini söyleyebiliriz. Mimarisinin muhteşemliği kadar içerisinde tropikal ve subtropikal bitkileri barındırması sayesinde çok önemli bir koleksiyona sahiptir.

Çok büyük bir alan olan seraların birinden diğerine geçerken farklı iklimlerde yetişmiş, sıcak ve soğuk farklı bahçeleri görebiliyorsunuz. Hatta cam seralardan çıkıp yürümeye başladığınızda karşınıza kırmızı sardunyalarla çevrili şık bir Japon Bahçesi çıkıyor olacak. Tertemiz hava ve renklerin eşliğinde çok keyifli bir gezi olanağı sunun Laeken Seraları, Brüksel’de yapılacak şeyler arasında en güzellerinden biri.

Aklınızda Bulunsun! Kraliyet botanik koleksiyonunu, yıl içerisinde sadece çoğu çiçeğin açtığı Nisan-Mayıs Ayları arasında bulunan iki haftalık bir dönemde ziyaret edilebiliyor. Bu yüzden gitmeden önce web sitesinden ziyaret günlerini kontrol ediniz!

26. Le Botanique

Le Botanique

Burası Neresi? Eskiden ulusal bir botanik bahçesi olan Botanique, müzik keşiflerine ve sanat sergilerine adanmış Brüksel merkezli bir kültür merkezidir

Neden Gitmeliyim? Brüksel’de kültürel etkinliklere ve konserlere ev sahipliği yapan La Botanique, eski botanik seralar içerisindeki akustikle birleşerek muhteşem etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Brüksel’deki yerel gruplardan global gruplara kadar aktivitelerin genişletildiği bahçelerde aynı zamanda Mayıs ayında özel bir müzik festivali düzenleniyor. Les Nuits Botanique adını taşıyan festivale Mayıs ayında şehirde olursanız kesinlikle katılmanızı, müziğin ve eğlencenin tadına varmanızı öneriyoruz.

  • Konum: Rue Royale 236, 1210 Saint-Josse-ten-Noode, Belçika
  • Telefon:+32 2 218 37 32
  • Çalışma Saatleri: 11:00-18:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

27. Botanic Garden Meise

Botanic Garden Meise

Burası Neresi? Brüksel’in kuzeyinde bulunan Meise Botanik Bahçesi, Belçika’daki en büyük seraya ve muhteşem tarihi 92 hektarlık bir parka ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Uluslararası alanda üne sahip olan Meise Botanik Bahçesi, dünyanın en büyük araştırmalarının gerçekleştirildiği önemli merkezlerden biridir. Sahip olduğu 18 bin bitkiyle dünyanın en önemli bitki koleksiyonlarından birini Avrupa’da hayata geçirmiştir.

Ayrıca botanik bahçe; ulusal ve uluslararası botanik bahçeleri ve koruma organizasyonları ile ortaklaşa doğal ortamlarında mümkün olduğunca çok bitkiyi koruyarak bitki korumasına katkıda bulunur ve gün geçtikçe bitki çeşitliliğini arttırmaktadır. Doğayı sevenler için bir çatı altında toplanan tüm bitki türleri ziyaretçilerini bekliyor.

  • Konum: Nieuwelaan 38, 1860 Meise, Belçika
  • Telefon:+32 2 260 09 20
  • Çalışma Saatleri: 09:30-18:30
  • Giriş ücretleri: 7,00 €
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Brüksel’de Yapılacak Şeyler

-Turlar&Geziler

28. Beer Tasting Experience tur

Beer Tasting Experience tur

Neden Gitmeliyim?  Belçika’nın kalbi Brüksel’de bir saat içerisinde birbirinden farklı biraların tadımını yapmak ister misiniz? Belçika tarzı biraların tadına bakabileceğiniz ve belki de daha önce hiç tatmadığınız bira aromalarıyla bu tur sayesinde tanışacaksınız. Ekşi bira, meyveli bira gibi…

Kulağa farklı geldiğinin farkındayız ancak pubları ziyaret ederken bir yandan sunulan aperatiflerle birlikte belki de bira içme keyfinizi geliştirecek yeni tatlar keşfedebilirsiniz. Biracılık tarihinden tutunda biraların tadına kadar muhteşem bir aktivite için Brüksel’de Bira Turları’ndan birini tercih edip, bu maceraya katılın.

Aklınızda Bulunsun! Eğer ki yaşınız 18’den küçükse, bu turlara katılabilir ancak Belçika biralarından tadım yapamazsınız. Belçika birası hakkında bilgi isterseniz yine de katılmayı düşünebilirsiniz.

Ortalama Tur Ücretleri: 16-30 €

**Turlarda son 24 saate kadar ücretsiz iptal hakkı bulunuyor.

29. Brüksel Hop-On Hop-Off Turu

Brüksel Hop-On Hop-Off Turu

Tur Hakkında: Brüksel’de hızlıca bir tura çıkıp; 24,48 ve 72 saatlik seçeneklerden birinde onlarca müze ve turistik yeri tek tur eşliğinde gezebiliyorsunuz. Yeme-içme veya eğlenceye daha fazla vakit ayırmak isterseniz turistik yerlerin hepsini rehberler eşliğinde Brüksel Hop-On Hop-Off Turları sayesinde gezebiliyorsunuz.

Tur satın aldığınızda müzelere ücretsiz girişim olanağı sağlayabildiğiniz gibi, mağaza ve restoranların bazılarından indirimli olarak faydalanabiliyorsunuz. Seçeceğiniz tur saatlerine göre içerikleri farklı olduğu için daha fazla detaya girmiyoruz ve sizleri Brüksel Hop-On Hop-Off Turları sayfasını incelemeye davet ediyoruz.

Ortalama Tur Ücretleri: 30-85 €

**Turlarda son 24 saate kadar ücretsiz iptal hakkı bulunuyor.

*Brüksel’de Çocukla Gezilecek Yerler

30. Choco-Story

Choco-Story

Burası Neresi? Minik kakao çekirdeğinin topraklarından Brüksel’e uzanan yolculuğun tüm detaylarına Choco Story Müzesi’nde ulaşabiliyorsunuz. Müze, kakaonun lezzetli ve farklı çikolata türlerine dönüşümünün ayrıntıları ve sırlarını içerisinde saklıyor.

Neden Gitmeliyim? Kokusu, tadı ve görüntüsüyle küçükten büyüğe herkesin bayılarak yediği çikolatalar, Brüksel’de daha da leziz bir hale ulaşıyor. Meşhur Belçika çikolatasının sırrını ve çikolata ustalarının tariflerine yer veren bu lezzetli yolculuğun öğretici olduğu kadar acıktıran bir gezi olduğunu da belirtmeden geçmeyelim…

Azteklerin tarihini ve kakaonun Avrupa’ya nasıl geldiğini keşfedeceğiniz çikolata turu içerisinde; çizimler, bilgilendirici paneller ve bir video sayesinde kakao kültürü ve kakaonun çikolataya dönüşümü hakkında her şeyi öğreneceksiniz.

Ziyaretin en önemli özelliği, çikolata ustası zanaatkarın muhteşem Belçika çikolatalarını yapım aşamasını gösterilmesidir. Hazırlanma ve fırınlanma aşamalarını gördükten sonra çikolataların mutfaktan, paketlenip tezgahlara uzanan yolculuğunun her detayına hâkim oluyorsunuz. Ayrıca ziyaretiniz sırasında en iyi Belçika çikolatalarının tadına bakabilme ve hediyelik mağazasından lezzetli çikolatalar satın alma şansınız olacak.

31. Parlamentarium

Parlamentarium

Burası Neresi? Avrupa Parlamentosu’nun nasıl işlediğini, çalışma ortamının nasıl olduğunu deneyimleyebileceğiniz bir alan. 24 farklı dilde rehberlik hizmetinin sunulduğu parlamento içerisinde interaktif haritalar ve dijital filmler sayesinde kapsamlı bir tura çıkabiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyim? Merak uyandıran parlamento binası içeresindeki ilişkileri görebileceğiniz Avrupa Parlamentosu, kapılarını ziyaretçilere açarak Avrupa siyasetinin nasıl olduğunu merak edenlere tüm cevapları veriyor. İçerisinde; parlamentonun nasıl çalıştığı, yasaların nasıl ortaya çıktığı, siyasi grup liderlerinin açıklandığı ve parlamento üyelerini tanıyabileceğiniz kapsamlı bir içerik bulunuyor. Etkileşimli haritalar sayesinde sanat bir tura çıkabiliyor ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki insanların görüşlerine ulaşabiliyorsunuz.

Yasalara dair bilgileri eğlenceli bir şekilde aktarmasıyla çocukla seyahat edenler içinde iyi bir tercih olabilir. AB’nin ve Avrupa’da politikanın nasıl işlediğini merak ediyorsanız, düşünmede ziyaret edin deriz.

  • Konum: Place du Luxembourg 100, 1050 Bruxelles, Belçika
  • Telefon: +32 2 283 22 22
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 18:00
  • Girişler ücretsizdir.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Brüksel Gece Hayatı

Brüksel’de gece hayatı Place du Luxembourg civarında toplanmış olup, iş çıkışlarının ve haftasonlarının en çok tercih edilen noktasıdır. Kalabalığın fazla olduğu bu noktadaki mekanları ve dikkat etmeniz gerekenleri derlediğimiz Brüksel Gece Hayatı yazımız en kısa sürede sizlerle olacak…

32. Place du Luxembourg

Place du Luxembourg

Burası Neresi? Brüksel’de yer alan bir meydandır. Brüksel Parlamentosu’nun karşısında yer alan meydan iş çıkışları sonrasında ziyaret edilen hareketli bir noktadır. Civarında bulunan barlardan birini ziyaret edebilir ve Brüksel’de gece hayatı içerisinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Place du Luksemburg’u ziyaret ederseniz, meydanın ikonik noktalarından olan Ralph’s Bar’ı ziyaret edebilirsiniz. Perşembe günleri barın en kalabalık günü olduğunu da unutmayın!

*Alışveriş Noktaları

Brüksel gezilecek yerler listenizi tamamlarken yanınızda sadece anıları değil, hatıra olarak eşyalar da götürmek istemeniz muhtemel. Baktıkça hatırlayacağınız objeler veya sevdiklerinize hediyelik eşya önerileri için Brüksel Alışveriş Rehberi ve Brüksel’den Ne Alınır? yazılarımızı inceleyip, detaylı bilgi alabilirsiniz.

-Caddeler / AVM

33. Royal Gallery of Saint Hubert

Royal Gallery of Saint Hubert

Burası Neresi? Avrupa’nın eskiden beri popüler olan önemli bir alışveriş caddesidir. Royales Saint-Hubert, Brüksel’de bulunan, İtalyan mimari tarzına sahip kapalı bir alışveriş noktası. Cam çatısının altında 1847’den beri şehirde gezi ve alışveriş dendiğinde akla gelen ilk yerlerden biri olmayı başarıyor.

Neden Gitmeliyim? Pasaja benzeyen yapısı içerisinde hem tarihi hem de modernizmi barındıran Royales Galeri, Brüksel’in en sık ziyaret edilen noktalarından biri. Eşsiz atmosferiyle sadece bir şeyler almak için değil, düzenlenen etkinlikleri için de ziyaret edilen alan şehrin gerçek anlamda nabzını tutuyor.

Galeries üç alana ayrılmıştır: Galerie de la Reine, Galerie du Roi ve Galerie des Princes… Bu alanlar içerisinde neler var diye merak ediyorsanız; en lezzetli Belçika çikolata dükkanları, kahve dükkanları, restoranlar ve seçkin butikler olarak sıralayabiliriz… Çok sevilen Belçika çikolatalarının yanında muhteşem gidecek kahvenizi yudumlayıp enerji toplayabilir, sonrasında pasajın eşsiz butiklerini gezmeye devam edebilirsiniz. Çok sayıda kuyumcunun da yer aldığı bu pasajda çok şık hediyelik eşya ürünleri bulabileceğinizi unutmayın.

Aklınızda Bulunsun! Sizle gelemeyen arkadaşlarınız için Brüksel’den hediyelik eşya almayı düşünüyorsanız, bu pasaj içerisinde magnetten bardağa çok sayıda uygun fiyatlı ürün bulabilirsiniz.

  • Konum: Galerie du Roi 5, 1000 Brussel, Belçika
  • Telefon:+32 2 545 09 90
  • Yol Tarifi Al >

34. Bruxelles Midi Market

Bruxelles Midi Market

Burası Neresi? Brüksel’in en büyük, Avrupa’nın da en büyük üçüncü pazarıdır. İçerisinde taze meyve sebzelerden, kıyafetlere kadar çok sayıda ürün tezgahını bulabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Brüksel’de alışveriş sadece lüks mağazalardan ibaret olmadığının kanıtı Midi Market’tir. Sadece Pazar günleri açık olan ve oldukça kalabalık olan markette taze ürünler bulabildiğiniz gibi; deri eşyalar, kumaşlar, kıyafetler, hediyelik eşyalar gibi farklı gruplardan birçok ürün yer almaktadır. Daha uygun fiyatlara alışveriş yapabileceğiniz Midi Market Brüksel’i pazar günleri kaçırmayın!

  • Konum: Avenue Fonsny, 1000 Brussel, Belçika
  • Çalışma Saatleri: Pazar / 06:00-14:00
  • Yol Tarifi Al >

*Yakınındaki Tatil Yerleri

-Turistik Şehirler

35. Gent

Gent

Burası Neresi? Brüksel ve Antwerp arasında bulunan Gent, Avrupa’nın en büyük ve zengin şehirlerinden biridir. Orta Çağ mimarisinin baskın olduğu şehir popüler bir turistik nokta olduğu gibi başkent Brüksel’den sonra en çok ziyaretçi alan noktalar arasında yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Modern kentsel yaşamın, dinamik yapıyla birleştiği Gent şehri, Belçika’nın en sevilen ve ziyaretçi çeken şehirlerinden biri. Cana yakın insanları ve samimi ortamıyla ön plana çıkan şehirde kendinizi turist gibi değil, sanki evinizdeymiş gibi hissetmenizi sağlayan çok özel bir atmosfer var.

Hayattan zevk alanların yaşamayı sevdiği şehirde yapılacak pek çok şey olmakla beraber Gent Gezilecek Yerler listemiz içerisinde görülmesi gereken en önemli noktalar yer alıyor. Tarihi doku ve modermizin harmanlandığı şehirde 2 gün kalarak popüler noktaları görebilir ve Gent ruhunu yaşayabilirsiniz. Gent Konaklama Önerileri yazımızdan bir otel seçerek kendinize şimdiden bir yer ayırtın çünkü bu muhteşem ruhu yaşamadan Belçika’dan ayrılırsanız üzüleceğinize eminiz.

Brüksel’den mini bir hafta sonu kaçamağı olarak tercih edebileceğiniz Gent turu, seyahat severleri olduğu kadar lezzet gurmelerini de etkiliyor. Belçika yemeklerinin en özgün tatlarını deneyebileceğiniz şehirde Gent’te Ne Yenir? Ne İçilir? yazımızdan damak tadınıza uygun yemekleri seçip, denemeyi unutmayın. Kahve ve kahvaltı eşliğinde başladığınız günü şık akşam yemekleriyle sonlandırırken, Gent gezisinin hiçbir anında sıkılmayacağınıza eminiz. Bu hareketli ve dinamik öğrenci şehrini gezip, tüm sokaklarını tavaf etmeden dönmeyin…

36. Antwerp

Antwerp

Burası Neresi? Antwerp veya Anvers, Belçika’nın liman kentlerinden biridir. Avrupa’nın en eski kentlerinden biri olmakla beraber Brüksel’den sonra ülkenin en büyük şehri olarak biliniyor.

Neden Gitmeliyim? Belçika’nın kuruluşundan itibaren en eski yerleşim yerlerinden biri olan şehir, Avrupa’nın en büyük liman kentleri arasında ikinci sırada alıyor. Büyük gemilerin limanlarından eksik olmadığı Antwerp, modern mimari yapıların şehirdeki tarihi yapılarla bir arada olmasıyla her zevke hitap eden birçok gezi noktası sunuyor.  Burada kaç gün kalacağınız size bağlı bir durum ancak tam anlamıyla şehri keşfetmek için en az 3 gün gerekecektir. Günü birlik seyahat etmeyecekseniz Antwerp Konaklama Tavsiyesi yazımızdan dilerseniz hesaplı, dilerseniz daha lüks otel seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Unutmayın, erken rezervasyon her zaman kazandırır!

Tabi, Belçika’nın en eski şehirlerinden biri olduğu sokaklardaki tarihi dokudan anlayabildiğimiz gibi geleneksel yemeklerinden de fark edebiliyoruz. Muhteşem sokaklarını gezerken burnunuza gelen muhteşem kokular sizi Antwerp’te Ne Yenir? Ne İçilir? listemize getirecektir. Şehirde tatmanız gereken tüm popüler lezzetlerin yer aldığı listemiz aynı zamanda geleneksel yemekleri de içerisinde barındırıyor. Belçika’nın muhteşem liman kenti Antwerp’ü keşfetmek için kendinize vakit ayırın ve deniz havası eşliğinde gezerken ruhunuzu bu şehrin sokaklarına teslim edin…

*Şehiriçi Ulaşım

Büyük bir şehir olan Brüksel’de şehir içi ulaşım oldukça gelişmiş olup; otobüs, metro ve tramvay hatları hizmet sağlamaktadır. Dilerseniz detaylıca inceleyelim;

Metro: Şehirde en yaygın kullanılan ağlardan olan metro hattının 4 kolu olmakla birlikte; 1A, 1B ve 2 numaralı hatlar en sık kullanılan ağlardır. Brüksel gezilecek yerler listesinde yer alan birçok noktanın geçtiği bu üç hat en sık kullanılan ağlar olup, 3-5 dakika aralıklarla seferler düzenleniyor. Metro girişlerinden bulunan haritalardan ineceğiniz durağı ve durakta bulunan popüler turistik noktaların gösterilmesi sayesinde karışıklık yaşamadan durağı bulabilirsiniz. 24,48 ve 72 saatlik olarak sunulan biletlerden almak isterseniz büfe ve marketlere uğramanız yeterli oluyor.

Otobüs: Brüksel’de metro kadar sık olmasa da otobüslerde aktif olarak kullanılan ulaşımım araçlarından biridir. Otobüs duraklarında zaman çizelgeleri ve hat bilgileri bulunması büyük kolaylık sağlarken, telefonunuza indirebileceğiniz uygulamalarla otobüslerin nereden, ne zaman geçtiğine daha çabuk ulaşabiliyorsunuz. Genellikle 10 dakika aralıklarla kalkan otobüsler sadece gündüz değil gece yarısından sonra da hizmet veriyor. ‘’N’’ harfinin yer aldığı otobüsler sayesinde gece yarısı seyahat etmeye devam edebilirisiniz. İndirimli bir kartınız yoksa saatlik kullanım için 2,5 € tutarındaki saatlik otobüs biletlerinden satın alabilirsiniz.

Tramvay: Şehir içerisinde daha yavaş ancak keyifli bir yolculuk için tramvaylar tercih edilebilir. Kısa mesafelerde hizmet veren tramvaylar Brüksel gezilecek yerler listesindeki noktaları gezerken yakın noktalara ulaşmak için tercih edilebilir. Duraklardaki haritalardan hangi hattın hangi popüler turistik mekanlardan geçtiğini görebilirsiniz ancak; 32,33,51,92 ve 94 numaralı hatlar en önemli noktalardan geçen ağlardır. Fazla kalabalık olmayan tramvaylara binerek hem keyifli ve trafiksiz bir ulaşım sağlayabilir hem de varış noktasına kadar Brüksel’i seyrederek gidebilirsiniz.

*Brüksel’e Yakın Havalimanları

  • Antwerp Deurne Havaalanı (41km)
  • Mouscron Havaalanı (82km)
  • Liege Havaalanı (88km)
  • Maastricht Havaalanı (93km)
  • Lille Havaalanı (95km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

Brüksel Türk Konsolosluğu

  • Konsolos: Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu
  • Adres: Rue Montoyer 4, 1000 Bruxelles, Belçika
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma / 10:00 – 15:00
  • İletişim: +32 2 548 93 40

-Acil Durum Numaraları

  • Yangın / Ambulans: 100
  • Polis: 112

-Turistler için Telefon Kullanımı

-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?

En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.

Örneğin, Belçika’nın ülke kodu ” +32 ” olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda +3205390000000 şeklinde, yani numaranın önüne sadece kodu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.

-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?

Bu fiyatlar size pahalı geldiyse Türk hattınıza yurt dışı kullanım paketi yükleterek belki daha uygun fiyatlara konuşmaya devam edebilirsiniz. Konuşmaya devam edebilmek için her şeyden önce bu adımları takip etmelisiniz;

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin