Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 22 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden daha güzel ne olabilir ki? Brugge’nin Orta Çağ’dan kalma Arnavut kaldırımlı sokakları, sayısız tarihi, mimari ve sanatsal harikalara yol açıyor. Brugge’yi keşfederken karmaşık kanalları çevreleyen süslü evleri iyi inceleyin ve bu şehrin neden her türden gezgin için muhteşem bir favori güzergah olduğunu fark edin. Şehrin tarihine yakından göz atmak isterseniz Brugge tarihi yerler listemizi inceleyebilirsiniz.

Brugge tarihi hakkında; Şehrin tarihi, Vikingler tarafından kurulduğu 9. yüzyıla kadar uzanıyor. Brugge adının eski İskandinav dilinden geldiğine ve “liman” anlamına geldiğine inanılmaktadır. Şehrin ismi “Bruj” ya da “Brüj” olarak da okunur.

Brugge tarihi, tam anlamıyla yükseliş, düşüş ve yeniden yükseliş tarihidir. 12. yüzyılda şehir çok önemli bir statü kazanmıştır. Bunda deniz taşımacılığının yanı sıra kara taşımacılığının da gelişmesi büyük pay sahibi olmuştur. Dünyanın her yerinden tacirler buraya ticaret yapmak için akın etmiştir. 14. yüzyılda artık şehir, Hansa şehirlerinin deposu haline gelmişti.

Brugge’deki hareketlilik Antwerp‘teki limanın gelişmesi ve kumaş endüstrisine olan ilginin azaldığı 15. yüzyılda düşüşe geçmiştir. Buna karşın şehirdeki sanatsal ve mimari gelişmeler devam etmiştir ve şehre bu dönemde birçok Gotik eser kazandırılmıştır.

16. yüzyıla gelindiğinde Brugge artık fakir ve sıradan bir şehir haline gelmiştir. Özellikle 1800’lü yıllarda şehir, ülkenin en fakir şehirlerinden biriydi. Ancak 20. yüzyılda Brugge, önemli bir turistik cazibe merkezi haline geldi. Yeni Zeebrugge limanı da şehrin ekonomik ve ticari açıdan gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Brugge’nin en ünlüleri; Brugge’de şehri çevreleyen kanallar şehrin simge tarihi yerlerinden biridir. Tarihi Brugge Şehir Merkezi ise Brugge’de gezilmesi gereken en önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Bu bölge, içerisinde bulunan çok önemli tarihi eserler nedeniyle şehrin en fazla görülen tarihi noktalarının başında gelmektedir.

Brugge gezi tavsiyesi; Öncelikle çok büyük olmayan bu şehri bir ya da en fazla iki gün içinde gezebilirsiniz. Bu durum aynı zamanda size şehir içindeki gezinizde herhangi bir ulaşım aracına ihtiyaç duymayacağınız anlamına geliyor. Ve tabi ki bir Bruge gezisi planlıyorsanız keyifli bir tekne turu bu gezinin kesinlikle en önemli etkinliklerinden biri olacaktır.

Müzekart; Musea Brugge Card, Musempass, OKV Card Brugge’de kullanabileceğiniz başlıca indirim kartlarıdır. Kartlarla ilgili detaylara yazımızın son kısmında yer verdik.

Mimari Yapılar

1. Çan Kulesi (Belfort Van Brugge)

Belfort van brugge

Burası neresi? Brugge’de ana meydanın güney kısmında, üzerinde yükselen çan kulesiyle dikkat çeken Halle, Brugge’nin en meşhur görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunuyor. İlk olarak 1248 senesinde inşa edilen Halle, ilki 14. yüzyılda ve ikincisi 16. yüzyılda olmak üzere iki defa genişletilmiştir ve burası geçmişte şehrin ana pazar alanı olarak hizmet etmiştir.

Pitoresk bir avluyla çevrilmiş binanın balkonu, geçmişte şehrin yöneticileri tarafından yasaları duyurmak ve konuşma yapmak amacıyla kullanılmaktaydı. 83 metre yüksekliğe sahip çan kulesi ise, Belçika’da görülebilecek en güzel çan kulelerinin başında gelmektedir. Çan kulesi, Halle’nin inşasının üzerinden çok geçmeden, 1282’ye yapılmaya başlanmış ancak tamamlanması 1482’yi bulmuştur. Kulede hala 47 çandan oluşan bir carillon asılıdır ve kule günümüzde yaklaşık 1 metre doğuya eğilmiş olmasına karşın çanlar hala çalışmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çan kulesi günümüzde, Brugge’nin en şahane manzaralarını görmek için hizmet vermektedir. Bunun için 366 basamaklı bir merdiveni tırmanmak gereklidir. Yukarı çıkarken ikinci katta vatandaşlık belgelerinin tutulduğu Hazine Odası da görülmesi gereken yerlerdendir.

  • Adres: Markt 7, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: +32 50 44 87 43
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-20.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin ve 65 yaş üzeri 14€, 25 yaş altı 12€
  • Yol tarifi al >

2. Belediye Binası (Stadhuis)

stadhuis

Burası neresi? Binanın anıtsal cephesi görüldüğünde ne kadar önemli bir yapı olduğu hemen anlaşılmaktadır. Binanın temelleri 1376’da atılmıştır ve bu, belediye binasını Belçika’nın en eski binalarından biri yapmıştır. Binanın inşası 1421’e kadar sürmüştür. Bina, ülkedeki inşaat ustalarına ilham kaynağı oldu ve Brugge’deki Gotik mimarisi üzerinde büyük bir etkisi oldu. 1854-1871 yılları arasında bina genel bir restorasyondan geçmiş , 1792 yılında yıkılan heykellerin yerine 180’e yakın Neo-Gotik tarzda heykel yerleştirilmiştir.

Binayı ziyaret ettiğinizde, anıtsal bir merdiven yardımıyla 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan bir tarihe sahip duvar resimlerinin bulunduğu birinci kattaki Gotik salona ulaşıyorsunuz. Bitişik kısımdaki tarihi odada ise orijinal belgeler ve tablolar sayesinde Brugge tarihi hakkında daha geniş bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Binanın zemin katında da şehrin eski yöneticilerinin gerçek boyutlu portrelerini inceleyebiliyorsunuz. Eski belediye başkanları, krallar ve hatta Napolyon’un portreleri burada sergileniyor.

Neden gitmeliyim? Belediye Binası, günümüzde şehrin siyasi kalbinin attığı yerlerin başında geliyor ve “Brugge’deki tarihi yerler nerelerdir?” sorusunun cevabını arayan herkes için görülmesi zorunlu bir noktadır. Burası belediye toplantılarının yanı sıra evlilik törenlerine de ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçiler aynı zamanda, bir zamanlar şehrin sivil ve dini yönetim merkezi olarak hizmet veren belediye binasının önündeki Burg Meydanı’nın evrimi hakkında da fikir edinme şansına sahip oluyor.

  • Adres: Burg 12, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: +32 50 44 87 78
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 6€, 65 yaş üstü ve 25 yaş altı 5€, 17 yaş altı ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Demirci Kapısı (Smedenpoort)

smedenpoort

Burası neresi? Tarihi kapı ilk olarak 1297-1299 yılları arasında inşa edilmiştir. Mevcut kapı ise bu kapının kalıntıları üzerine 1367 senesinde yapılmıştır. Kapı, yüzyıllar boyunca uğradığı birçok değişiklikle bugünkü haline sahip olmuştur.

Kapının sol şeridinde bronzdan bir kafatası heykeli eklenmiştir. Bu heykel, 17. yüzyılın sonunda Fransız birliklerinin başında şehri fethetmeye çalışan François Straeten’in idamını anmak için konmuştur. Heykel uzun bir süre tarihi kapıda tutulmuştur.

Neden gitmeliyim? Tarihi kapı, Brugge tarihi için ayrı bir öneme sahip olduğundan ziyaretçiler tarafından es geçilmemesi gereken noktalardan biridir. Burası aynı zamanda Brugge şehrinin masalsı yönünü keşfetmek için de güzel bir fırsattır.

  • Adres: Smedenstraat 71, 8000 Brugge, Belçika
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Gent Kapısı (Gentpoort)

gentpoort

Burası neresi? Gent Kapısı, şehirde geçmişte bulunan 7 kapıdan geriye kalan dört Orta Çağ kapısından biridir. Kapı, yabancılar için şehre bir giriş iken Bruges kasabasında yaşayan yerli halk için ise dış dünya ile arasında bir sınır görevi görmüştür. Kapı, şehrin savunması için de çok önemli bir görev üstlenmiştir ve bunun yanında ticari açıdan ürün ve malların girişinin sağlandığı çok hareketli bir geçit olmuştur.

Yolun üzerinde bulunan nişte bir heykel de dikkat çekmektedir. Bu heykel, veba salgını zamanlarında şehri vebadan koruduğuna inanılan Aziz Adrian’a aittir.

Neden gitmeliyim? Gent Kapısı, şehrin önemli tarihi simgelerinden biridir ve özellikle spot ışıklarla aydınlatıldığı akşam saatlerinde muhteşem bir görünüme kavuşmaktadır. Bu kapı aynı zamanda şehre gelenlerin içine girebildiği tek kapı olması nedeniyle ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

  • Adres: Boninvest 113, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: +32 50 44 87 11
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Pazar 09.30-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 4€, 25 yaş altı ve 65 yaş üstü 3€, 11 yaş altı ise ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Eski Aziz John Hastanesi (Sint-Janshospitaal)

eski aziz john hastanesi

Burası neresi? 12. yüzyılda inşa edilen Aziz John Hastanesi, Brugge’de görülebilecek en eski bina olarak dikkat çekmektedir. Hastane binası, bir diğer önemli mimari yapı olan Meryem Ana Kilisesi’nin batı giriş kapısının karşısına düşmektedir. Bu tarihi binanın içinde bir zamanlar koğuş olarak kullanılan yerde eski belgelerden ve cerrahi aletlerden oluşan bir sergi görülebilmektedir. Bu sergide hastanenin geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.

Eski hastane duvarlarının içinde aynı zamanda 15. yüzyılda yaşamış önemli sanatçılardan biri olan Hans Memling’in eserlerinden oluşan küçük bir koleksiyonun sergilendiği Memling Müzesi de görülebilmektedir. Eserler arasında en önemli olanı ise 1489 tarihli Aziz Ursula’nın Mezarı‘dır. Aziz John Sunağı için yapılmış olan Aziz Catherine’nin Mistik Evliliği isimli eser de görülmesi gerekenler arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Burası Avrupa‘nın en eski hastane binalarından biri olarak kabul edildiğinden Avrupa’da önemli mimari yapılardan biri olarak görülmesi gereken bir yapıdır. Binada şu anda önemli tabloların yanı sıra heykeller, mobilyalar ve gümüş eşyalar gibi önemli objeler de sergilenmektedir. Ayrıca dikkat edilmediği taktirde gözden kaçabilen arka kapıdan girilen 17. yüzyıldan kalma eczane kısmı da burayı cazip kılan tarihi noktalar arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! Hastaneyi ziyaret ettiğinizde, hastaneye yakın bir konumda, güneyde bulunan Walstraat Caddesi’ni de görmenizi öneriyoruz. Burada 16. ve 17. yüzyıldan kalma üçgen çatılara sahip oldukça etkileyici evler arasında keyifli bir gezintiye çıkabilirsiniz.

  • Adres: Mariastraat 38, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: 050-44 87 43
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 12€, 25 yaş altı 10€, 12 yaş altı ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

6. The Liberty Of Bruges (Brugse Vrije)

brugse vrije

Burası neresi? Burg Meydanı’nın doğu tarafına düşen ve çarpıcı ahşap oymalara sahip The Liberty Of Bruges, girişi belediye binasına dahil olan çarpıcı bir Rönesans eseridir. Brugge Özgürlük Sarayı, 16. yüzyıldan kalma bir binanın yerine 1722-1727 yılları arasında yapılmıştır. Daha sonra 1984 yılına kadar bir adliye binası olarak kullanılan bina, şimdi belediye meclisi tarafından yönetim merkezi olarak kullanılıyor.

İçeride bulunan tarihi odalardan ikisi ise günümüzde Brugse Vrije Müzesi olarak ziyaretçiler tarafından hayranlıkla gezilebilmektedir. Binada özellikle ilgi çekici olan şeylerin başında 1529’da ressam Lanceloot Blondeel tarafından tasarlanmış ve Guyot de Beaugrant tarafından siyah mermer ve meşe ile yapılmış olan şöminedir ve bu salon, Rönesans sanatının Brugge’deki en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Rönesans mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan The Liberty of Bruges, bu açıdan Brugge’deki mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Burg 11a, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: +32 50 44 87 11
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 09.30-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 7€, 25 yaş altı 6€
  • Yol tarifi al >

7. Dijver Konakları (Dijver Mansions)

dijver mansions

Burası neresi? Bir dizi tarihi evden oluşan Dijver Konakları, şehrin önemli mimari eserleri arasındadır. 15. yüzyıldan kalma Heren van Gruuthuse konağı yapılar arasında en dikkat çekenlerinden biridir. Konağın 22 odadan oluşan bir kısmı muhteşem antika ve uygulamalı sanat eserlerinden oluşan etkileyici bir koleksiyona ev sahipliği yapan Gruuthusemusem olarak ziyaret edilmektedir. Burada dantel işlemeler, oymalar, silahlar ve daha birçok önemli obje görülebilmektedir.

18. yüzyıldan kalma bir binada bulunan Brangwyn Müzesi de sergilenen seramik, kalay eşyalar ve çeşitli süs eşyaları ile muhteşem bir koleksiyona sahiptir. Burası aynı zamanda etkileyici bir Brugge manzarasının tadını çıkarma şansı da sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bu konaklar sahip olduğu tarihi doku ile oldukça ilgi görmektedir. Konaklardan bazıları ise günümüzde müze olarak kullanılmakta ve burada önemli tarihi eserler sergilenmektedir. Müzeyi ziyaret edenler şehrin tarihinde keyifli bir yolculuk yapma fırsatını yakalıyor.

  • Adres: Dijver 17, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: +32 50 44 87 43 (Gruuthusmuseum)
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 09.30-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 12€, 65 yaş üstü ve 25 yaş altı 10€, 17 yaş altı ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

Müzeler

8. Arkeoloji Müzesi (Archaeology Museum)

Brugge Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? Arkeoloji Müzesi içinde ziyaretçiler, tarih öncesi dönemlerden günümüze Brugge tarihi hakkında detaylı bilgiler edinme fırsatını yakalıyor. Müzede eski taş aletler, eski toprak kaplar, bir Merovenj ahşap çark ile farklı dönemlere ait birçok farklı malzeme ve alet görülebiliyor.

Neden gitmeliyim? Çeşitli sergilere sahip olan müzedeki çok iyi bir şekilde hazırlanmış arka plan bilgileri ile ziyaretçiler memnun edici ve keyifli bir müze ziyareti gerçekleştirmektedir. Müzede bulunan ve 4. veya 5. yüzyıldan kalma olduğu düşünülen, 1899 senesinde keşfedilen “Brugge Teknesi” ise müzenin en dikkat çeken parçalarının başında gelmektedir.

  • Adres: Mariastraat 36, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: +32 50 44 87 43
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.30-17.30
  • Giriş ücreti: Normal 4€, İndirimli 3€.
  • Yol tarifi al >

9. Gröning Müzesi (Stedelijk Museum voor Schone Kunst)

groeninge museum

Burası neresi? Brugge’nin en etkileyici sanat koleksiyonlarından birine sahip olan Groeninge Müzesi’ni ziyaret etmek için Dijver Kanalı’na gitmeniz gerekiyor. Eski Flaman resimlerinin bağışlanmasıyla oluşan mükemmel koleksiyona ek olarak, müze aynı zamanda modern bir sanat galerisi ve eski Brugge manzaralarından oluşan muhteşem bir koleksiyona da sahiptir. Tabi müzenin en dikkat çekici yeri muhtemelen ilk beş odasıdır çünkü burada Eski Flaman ustalarının oldukça sıra dışı tabloları sergilenmektedir.

Müzede 15. ve 16. yüzyılın başlarında Hollanda resminin en önemli isimleri olan Jan Van Eyck, Hans Memling, Hugo Van der Goes, Gerard David gibi çok önemli isimlerin eserleri görülebilmektedir. Müzede ayrıca 18. yüzyılın sonları ile 19. yüzyılın başlarına ait Joseph-Benoît Suvée, Jean Bernard Duvivier, Joseph Ducq gibi çok önemli sanatçıların eserlerini de bulacaksınız.

Neden gitmeliyim? Birçok ünlü sanatçı ve yazarın evi olan Brugge’de, galiba bunun yansıması olarak çok önemli müzeler bulunuyor. Brugge müzeleri içinde mutlaka zaman ayrılması gereken bir nokta olan Groeninge Müzesi Flaman ve Belçika resim sanatına genel bir bakış atarak hayranlıkla izlemek için ziyaret edilebilecek yerlerden biridir.

  • Adres: Dijver 12, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: +32 50 44 87 43
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.30-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 14€, 25 yaş altı 12€, 12 yaş altı ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Patates Kızartması Müzesi (Frietmuseum)

frietmuseum

Burası neresi? Belçika’nın en çekici binalarından biri olan Saaihalle’de bulunan Patates Kızartması Müzesi, oldukça farklı ancak Belçika için çok değerli bir ziyaret noktasıdır. Bilindiği üzere patates kızartması, Belçika mutfağı için olmazsa olmaz unsurlardan biridir ve müzede Belçika kızartmasının ve buna eşlik eden birçok sosun tarihini inceleyebiliyorsunuz.

Daha önce patates kızartması üzerine dünya üzerinde bir müze olduğuna dair bilgi edindiğinizi düşünmüyoruz çünkü burası dünyadaki ilk ve tek patates müzesi olma özelliğini taşıyor.

Neden gitmeliyim? Müzede sadece patates kızartmasının ve sosların tarihini öğrenmekle kalmıyorsunuz; Aynı zamanda bu lezzetlerin tadına da bakabiliyorsunuz. Eğer siz de Brugge’de ne yenir? diye merak ediyorsanız ve ülkenin en meşhur lezzetlerinden birini tatmak istiyorsanız bu müzeye mutlaka yolunuzu düşürmelisiniz.

  • Adres: Vlamingstraat 33, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: +32 50 34 01 50
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 7€, 65 yaş ve üzeri 6€, 6-11 yaş arası 5€, 6 yaş altı ise ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Bazilikalar

11. Kutsal Kan Bazilikası (Heilig-Bloedbasiliek)

kutsal kan bazilikası

Burası neresi? Basilica of the Holy Blood, Bur Meydanı adlı merkezi buluşma noktasının kilit yerlerinden biridir ve Burgge’nin kiliseleri içinde önemli bir yere sahiptir. Kilisenin bu kadar ünlü olmasının en önemli sebebi ise, 1149’da Alsaceli Dietrich tarafından İkinci Haçlı Seferi’nden dönülürken Kutsal Topraklardan getirilen, İsa’nın kanının bir damlasının bulunduğu rivayet edilen kristal şişedir. Özellikle her yıl Mayıs ayında düzenlenen törende kilise yoğun bir kalabalığı ağırlamaktadır.

Katedralin üç kemerli  ve yaldızlı heykelleriyle oldukça gösterişli ön cephesi, 1529-1534 yılları arasında inşa edilmiştir. Kilisenin kendisi ise Flanders Kontu tarafından 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Bazilika, Romanesk tarzda bir alt şapel ile Filistin’den getirilen Aziz Basil’in kalıntılarını barındıran Geç Gotik bir üst şapelden oluşmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kutsal Kan Kilisesi hem dini açıdan çok önemli bir yapı olması hem de devasa büyüklükte, etkileyici bir kilise olması nedeniyle listenize almanız gereken duraklardan biridir.

  • Adres:  Burg 13, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: +32 50 33 67 92
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-14.00 ve 14.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 2€, Grup indirimi ile 1,5€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Meryem Ana Kilisesi (Onze Lieve Vrouwekerk)

Onze Lieve Vrouwekerk

Burası neresi? 112 metre yüksekliğindeki kulesiyle ün yapmış Meryem Ana Kilisesi, Belçika’nın en yüksek kulesine sahiptir. Kilisenin yerinde daha önce daha küçük bir kilise bulunmaktaydı ve bu muhtemelen Hollanda’nın en eski kilisesiydi ve bir Roma tapınağının kalıntıları üzerine inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Kilisenin tepesindeki metre yüksekliğindeki yaldızlı Meryem Ana heykeli, uzaktan görülebilmektedir ve kiliseye ayrı bir cazibe katmaktadır. Heykel, kilisenin restorasyonları sırasında iki defa kiliseden ayrılmıştır. Kilisede aynı zamanda Michelangelo’nun da içinde olduğu önemli sanatçılara ait heykellerden oluşan muhteşem bir hazine de bulunmaktadır. Michelangelo’nun meşhur Madonna ve Çocuk heykeli güney koridorun sonunda bulunan şapelin sunağında görülebilir.

Neden gitmeliyim? Dünyanın en yüksek kulelerinden birine sahip olması ve muhteşem sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor olması, renkli ve ilgi çekici bu kiliseyi Brugge’de görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler arasında gösterilmesi için geçerli sebeplerdir.

  • Adres: Mariastraat, 8000 Brugge, Belçika
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 09.30-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkinler için 7€, 25 yaş altı 6€, 12 yaş altı ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

13. Kutsal Kurtarıcı Katedrali (Sint-Salvatorskathedraal)

Sint-Salvatorskathedraal

Burası neresi? Tarihi 12. yüzyıla kadar uzanan katedral, Brugge kiliseleri içinde en eski olanlardan biridir. Daha sonra kilise 12oo’lü yıllarda kırmızı tuğlalardan Gotik tarzda yeniden inşa edilmiştir. Yüzyıllar içinde kiliseye farklı eklemeler de yapılmıştır. Neo-Romanesk tarzdaki kule ise 1844-1871 yılları arasındaki gerçekleştirilen aşamalı çalışmalarla tamamlanmıştır. Bütün bu eklemeler sonucunda ortaya 100 metre uzunluğa sahip ve zengin bir iç mekanla bezeli etkileyici bir kilise ortaya çıkmıştır.

Neden gitmeliyim? Yüzyıllar boyunca dört yangından sağ çıkmayı başaran kilise, Barok perdesi, Altın Post Şövalyeleri’nin armalarıyla süslü 15. yüzyıldan kalma korosu, Charlemagne’nin kutsal emanetlerini ve bir portresini barındıran aynı isimdeki şapeli ile dikkatleri üzerine çeken önemli bir dini yapıdır.

  • Adres: Sint-Salvatorskoorstraat 8, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: +32 50 33 68 41
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.30, Pazar 14.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Aziz James Kilisesi (Sint-Jacobskerk)

Sint-Jacobskerk

Burası neresi? Mütevazı bir şapel olan Aziz James Şapeli, 13. yüzyılda bir kiliseye terfi etmiştir. 15. yüzyılda ise eklemelerle birlikte günümüzdeki boyutuna ulaşmıştır. Kilisenin en bilinen özelliği bölgedeki zengin bağışçılardan sayısız sanat eserine ev sahipliği yapmasıdır ve bölgenin en zengin kiliselerinden biridir. Kilisenin iç mekanında 16. ve 18. yüzyıl arasında yapılmış çok değerli tablolar görülebilmektedir.

Burgonya Dükü tarafından himaye edilen kilise, 18. yüzyılın başlarına gelindiğinde mevcut Barok tarzıyla yeniden şekillendirilmiştir. Gotik mimarinin güzel örneklerinden biri olan kilise binasına gelenler çok özel heykelleri de görme şansına sahip olabiliyor.

Neden gitmeliyim? Şehir merkezine yakın olması, sakinliği ve muhteşem Rönesans dönemi sanat eserleriyle dolu olması, Aziz James Kilisesi’ni cazip kılan detaylar arasında bulunuyor.

  • Adres: Sint-Jakobsplein 1, 8000 Brugge, Belçika
  • Ziyaret saatleri: 13.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Kudüs Şapeli (Jeruzalemkerk)

Jeruzalemkerk

Burası neresi? Bu Geç Gotik kilisesi, 1428’den kalmadır ve Kudüs‘teki Kutsal Kabir Kilisesi örnek alınarak inşa edilmiştir. Adornes ailesi, Kutsal Topraklar’a giderek hac vazifelerini yerine getirmelerinin ardından bu kiliseyi yaptırmışlardır. Kilisedeki mimari unsurlar, mobilyalar ve diğer özel kalıntılar Adornes ailesinin Kudüs’e olan büyük bağlılığının ve sevgisinin önemli bir göstergesi olmuştur ve özel şapel günümüzde de ailenin mensupları tarafından özel ayinler için kullanılmaktadır.

Ziyarete gelenler için kilisenin en ilgi çekici yerlerinin başında 15. ve 16. yüzyıllardan kalma oldukça ince vitray çalışmalarıdır. Burada aynı zamanda İsa’nın mezarının bir kopyası da görülebilmektedir. (İsa’nın mezarının günümüzde Kutsal Kabir Kilisesi’nde olduğuna inanılmaktadır.)

Neden gitmeliyim? Dışarıdan bakıldığında Belçika’daki diğer kiliselere göre farklı bir görünüme sahip olan Jeruzalemkerk, farklı yapıdaki kulesiyle oldukça ilgi çekicidir.

  • Adres: Balstraat 14, 8000 Brugge, Belçika
  • Telefon: +32 50 33 88 83
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-17.00, Pazar günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Yetişkin 8€, 65 yaş üstü 6€, 25 yaş altı 4€, 6 yaş altı ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Meydanlar

16. Markt

markt brugge

Burası neresi? Şehrin tam göbeğinde bulunan Markt, çevresindeki muhteşem tarihi binalarla, Brugge’nin en ilgi çekici tarihi yerleri arasında bulunuyor ve şehrin ana meydanlarından biri olarak kabul ediliyor. Meydanın doğu kısmına baktığımızda 1887’den kalma Batı Vlaanderen eyalet hükumetinin koltuğu olan Neo-Gotik tarzdaki Provinciaal Hof binasını görebiliyoruz. Batı tarafında ise 15. yüzyıldan kalma Huis Bouchoute yer alıyor.

Meydana hakim olan binalar çoğunlukla Orta Çağ ve Gotik tarzın bir karışımıdır. Meydanın ortasında ise 13. yüzyılın başlarında Fransız sömürgesine karşı iki bölgesel kahraman olan Jan Breydel ve Pieter de Conink’in heykelleri yer almaktadır. Meydan bir zamanlar Brugge bölgesinin ticari faaliyetlerine yön veren önemli bir ticaret merkezi olması nedeniyle bu isimle anılmaktadır ve 12 ile 15. yüzyıllar arasında en parlak dönemlerini yaşamıştır.

Neden gitmeliyim? Daha birçok tarihi yapının bulunduğu Markt, Brugge’nin muhteşem mimari zarafetine hayran kalmanın en iyi yoludur. Aynı zamanda burada bulunan birçok kafelerden ve restoranlardan birinde ziyaretçilerin ve yerli halkın kalabalığına katılmak ve tarihi dokunun keyfini çıkarmak için de bu ana buluşma noktasını Brugge tarihi yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

17. Burg Meydanı (Burg Square)

burg meydani

Burası neresi? Burg Meydanı, şehrin en yerlerinden biridir ve Bruges’teki meşhur tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Meydanın geçmişi 2. yüzyıla dayanmaktadır ve 800’lü yıllarda Flanders Kontluğu’nun yönetim merkezi haline gelmiştir. Brugge çevresindeki kırsal bölgeler, 1795 senesine kadar meydanda bulunan Brugge Özgürlük Sarayı’ndan yönetilmiştir.

Neden gitmeliyim? Meydanda İsa’nın kanının bir miktarının bulunduğuna inanılan Kutsal Kan Bazilikası ve Belediye Binası gibi şehrin önemli tarihi yapılarına ev sahipliği yapmaktadır ve şehre gelen her ziyaretçi için zaman geçirmesi zorunlu bir bölgedir.

Tarihi Yürüyüş Alanları

18. Tarihi Brugge Merkezi

historic centre of brugge

Burası neresi? Birçok kalıcı Gotik esere ev sahipliği yapan Brugge tarihi merkezi, Avrupa’daki önemli ticari ve kültürel merkezlerden biridir. Tarihi yürüyüş alanı, sahip olduğu özellikleri ile 2000 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilmiştir. Bölge yıllar içinde çeşitli değişimlere uğramış olsa da Orta Çağ tarihi yerleşim havasını korumayı başarıyor.

Neden gitmeliyim? Çok büyük olmayan tarihi şehir merkezi, tarihin tadını çıkarmak için bir gezinti yapılabilecek en güzel yerlerden biridir. Burası aynı zamanda Brugge gezisi için de çok iyi bir başlangıç noktasıdır.

19. Beguinage

Beguinage

Burası neresi? 17. yüzyıldan kalma sıra sıra dizilmiş tarihi beyaz boyalı evleriyle dikkat çeken Beguinage, UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak tescillenmiştir. Bölge 1245 yılında Konstantinapolisli Margaret tarafından kurulmuştur ve günümüzde Benedictine rahibelerine ev sahipliği yapmaktadır. Giriş kapısı ile kilise arasında bulunan bu evlerden biri günümüzde Begijnhof Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Müze, buradaki yaşama dair büyüleyici bir bakış sunmaktadır.

Orta Çağ’da savaşlar çok fazla olduğundan erkekler sıklıkla kadınlarını arkada bırakıp savaşmak zorunda kalıyordu. Yıllar içinde yalnız kalan kadınlar, Roma Katolik Kilisesi’nin kadınları arasında katılarak dini bir hareket oluşturdular. Bu kadınlar, dünyadan tamamen izole bir manastır yaşamından ziyade, küçük sitelerde kendi hallerinde yaşamlarına devam ediyorlardı. İşte bu kasabalardan biri de Beguinage olmuştur.

Neden gitmeliyim? Kasabanın bu sakin ve huzurlu ikliminde bir gezintiye çıkmak ve tarihini öğrenmek için Begijnhof Müzesi’ni ziyaret etmek için bu güzel bölgeyi mutlaka Brugge tarihi yerler listenize dahil etmelisiniz.

  • Adres: Wijngaardplein, Brugge
  • Telefon: +32 50 33 00 11
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 2€, Öğrenci 1€.
  • Yol tarifi al >

20. Hansa Mahallesi (Hansa Quarter)

Hansa

Burası neresi? Geçmiş günlerin atmosferini hala hissedebileceğiniz yerlerden biri olan Hansa, özellikle 13. ve 15. yüzyıllar arasında önemli bir ticari merkez olarak değerlenmiştir. Tarihi Hansa Mahallesi, Brugge tarihi içindeki en müreffeh dönemlere şahitlik etmiş önemli noktalardan biridir.

Neden gitmeliyim? Jan Van Eyck Meydanı ve Eski Tolhouse gibi fotojenik ve etkileyici yerlere sahip olan Hansa Meydanı, tarihi mahallelerde dolaşmayı ve keşfetmeyi sevenler için çok keyifli rotalardan biridir.

Diğer Tarihi Yerler

21. Flanders

flanders

Burası neresi? Eğer Brugge için geniş bir zaman dilimi ayırdıysanız Flanders’e günübirlik bir gezi planlamanızı öneriyoruz. Burada Flanders savaş alanlarını ve anıtlarını bir gün içinde gezebilir ve Brugge’nin tarihi hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Anıtların özellikle bulunduğu Ypres kasabası arabayla bir saatten daha kısa bir mesafede bulunmaktadır.

Ypres kasabasına geldiğinizde Menin Kapısı ve Rijselpoort (Lilletor), çeşitli savaş mezarlıkları ve anıtlar da dahil olmak üzere çok önemli savaş alanları görülebilmektedir. Aynı zamanda çeşitli güzel kiliseler, eski bir meydan, Groke Markt ve 13. yüzyıldan kalma Lakenhalle de bölgedeki görülebilecek önemli tarihi noktalardan birkaçıdır.

Neden gitmeliyim? Askeri tarihe meraklılar için Flaman bölgesi çok önemli hazineleri barındırıyor ve kesinlikle günlük bir turu hak ediyor.

22. Kanallar

Kanallar

Burası neresi? Brugge şehrinin en ikonik özelliklerinden biri de tarihi şehir merkezi çaprazlayan kanal ağıdır. Venedik ile kıyaslandığında bu kanalların onlardan geri kalır bir yanı yoktur. Bu kanallar, yüzyıllar boyunca şehrin damarları olmuş ve su ihtiyacını karşılamada büyük rol oynamıştır.

Neden gitmeliyim? Brugge’de yapılacak en güzel şeyler arasında şüphesiz kanal turları gelir. Turlar boyunca her köşe başında sizi farklı bir muhteşem manzara karşılar. Bu gezintiler sırasında suya yansıyan gizli bahçeleri, romantik köprüleri ve Brugge’nin Orta Çağ  yönünü keşfedebilirsiniz.

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Musea Brugge Card

Nasıl temin edilir? Kartı web sitesi üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? Kartın 3 günlük geçerliliği bulunmaktadır. Süre ilk kullanımdan itibaren aktif hale gelir ve kartı satın aldıktan sonra 1 yıl içinde aktif etmek gerekmektedir.

Ücreti nedir? Normal fiyatı 32€, 18-25 yaş arası için 24€ ancak bazı dönemlerde indirimli satın alınabilmektedir.

Avantajları nelerdir? Kartla birlikte aşağıdaki 13 lokasyona giriş hakkına sahip oluyorsunuz:

  • Arentshuis
  • Belfort (Çan Kulesi)
  • Brugse Vrije (Bruges’in Özgürlüğü)
  • Gezellehuis
  • Gröning Müzesi
  • Gruuthusemuseum
  • O.L.V. -kerk Museum (Meryem Ana Kilisesi)
  • O.L.V. ter Potterie
  • Yoksullar günlüğü
  • Sint-Janshospitaal
  • Sint-Janshuismolen
  • Stadhuis (Belediye Binası)
  • Volkskundemuseum (Folklor Müzesi)

Brugge tarihi yerler listemizde şehrin mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik noktalarını sizin için listeledik. Artık size düşen güzel bir Brugge gezisi planlamak ve dönüşte yorumlarınızı bizimle paylaşmak. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin