Kategori: Bişkek

Bişkek Tarihi Yerler | Mutlaka Görülecek 20 Tarihi Yer

Bişkek, son zamanlarda çantalı gezginlerin en sık tercih ettiği rotaların başında geliyor. Sovyet tarihini yakından tanımak isteyenler için Bişkek tarihi yerler listesi bir hayli kabarık. Haydi o halde listemize göz atalım;

Bişkek tarihi hakkında; Bişkek Kırgızistan’ın başkentidir ve yaklaşık 1 milyon nüfusa sahiptir. 1825 yılında, Kokand Özbek Hanı, İpek Yolu üzerinde bulunan Bişkek’te bir kale inşa etmiştir. 1862 senesinde ise Ruslar bölgeyi ele geçirerek bu kaleyi ve hakimiyeti ortadan kaldırmıştır. Bölge ilk olarak Ruslar tarafından garnizon olarak kullanılmış ve ismine de “Pishpek” demişlerdir. Zamanla gelişen bölge Rus köylülerine verilerek, gelişmesi sağlanmıştır.

1926 senesine gelindiğinde Rus devriminin önemli isimlerinden biri olan Mihail Frunze’nin ismi şehri verilmiş ve şehir “Frunze” olarak anılmaya başlamıştır. Sovyetler Birliği’nin dağıldığı 1991 senesine kadar şehir, Kırgız Sovyet Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur. Birlik dağıldıktan sonra şehrin adı “Bişkek” olarak değiştirilmiş ve bağımsızlığını kazanan Kırgızistan’ın başkenti olmuştur.

Bişkek’in en ünlüleri; Öncelikle Kırgız Filarmoni Salonu, Bişkek’in mimari ve müzikal anlamdaki en ünlü ve görülesi yerleri arasında bulunmaktadır. Şayet müzelere merakınız varsa bu sefer de önereceğimiz ilk güzergah Kırgız Devlet Tarih Müzesi olacaktır. Bunun dışında Panfilov Parkı huzur bulmak için tercih edebileceğiniz rotalar arasında bulunuyor. Daha fazla seçenek için Bişkek gezilecek yerler listemize de göz atabilirsiniz.

Bişkek gezi tavsiyesi; Bişkek’te bol miktarda anıt ve park bulunuyor. Bişkek’in meşhur tarihi yerleri ile ilgili hazırladığımız listemizde de bunların en önemlilerine yer verdik zaten. Bu park ve anıtlar hayli zamanınızı alacaktır. Müzeler konusunda ise şehir çok zengin değil ancak gene de görülebilecek birkaç müze var ve gene onları da listemizde bulabilirsiniz.

Gezmenin yanı sıra başta Kırgızların yöresel içeceği kımız olmak üzere mutfak kültürünü yakından tanımanızı öneriyoruz. Hangi yiyecek ve içecekleri denemeniz gerektiğinde fikir edinmek için Bişkek’te ne yenir? Ne içilir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ala-Archa Ulusal Parkı, Konorchek Kanyonu başta olmak üzere Kırgız dağlarının güzelliğine nazır doğa yürüyüşleri yapmayı, göçmen kültürünü yakından tanımayı, Oş Çarşısı’nda gezmeyi, hamamlarını ziyaret etmeyi de unutmayın 😉

Müze kartı; Bişkek gezisi sırasında kullanılabilecek bir kart ne yazık ki bulunmuyor ancak Bişkek’te görülmesi gereken tarihi yerler ve müzeler genellikle ya ücretsiz ya da çok düşük ücretlerle girilebilen yerler olduğu için bu durum sorun olmayacaktır.

Müzeler

1. Kırgız Devlet Tarih Müzesi (Kyrgyz State Historical Museum)

Burası neresi? Eskiden “Lenin Müzesi” olarak bilinen Kırgız Devlet Tarih Müzesi, Ala-Too Meydanı’nda bulunuyor. Müze, 1926 yılında kurulmuştur ve 1954 yılından itibaren şu anki adıyla anılmaya başlanmıştır. 8 bin metrekare alanda hizmet veren müzede 90 bin parçadan oluşan tarihi eserler hazinesi sergilenmektedir. Ziyaretçiler müzede kaya resimleri örnekleri, Tunç Çağı’ndan kalma ev eşyaları, MS 1. yüzyıldan 5. yüzyıla tarihlenen göçebelerden takılar gibi çok çeşitli nesnelerden oluşan, 19. ve 20. yüzyıldan kalma devasa bir etnografik sergiyi görebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Müze, Orta Asya’nın en büyük müzelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle kurum, turistler ve tarih meraklıları arasında hayli popüler bir duraktır. Müze aynı zamanda göçebe yaşam süren toplumların hayatlarına dokunma fırsatı sunmaktadır. Müzeden azami faydayı ve bilgiyi sağlamak için rehberli turları tercih etmeniz isabet olacaktır.

  • Adres: Chuy Ave, Bishkek, Kırgızistan
  • Telefon: +996 312 626 090
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 10.00-15.00
  • Giriş ücreti: Tadilat nedeniyle şu anda kapalı
  • Yol tarifi al >

2. Mikhail Frunze Müzesi (Mikhail Frunze Museum)

Burası neresi? Mikhail Frunze, Rus İç Savaşı sırasında Orta Asya’daki direnişi ezmede çok başarılı olan bir Kızıl Ordu Lideriydi. Şehirdeki Mikhail Frunze Müzesi, Sovyetler Birliği’nin kendisine olan bir teşekkürü olarak kurulmuştur ve müze binası olarak kendisinin doğduğu ev tercih edilmiştir. Müzenin büyük bir kısmı (son kat ve alt kat) Frunze’nin askeri ve kişisel yaşamına odaklanmaktadır. Orta kat ise Kırgızistan’ın Sovyetler Birliği’nden ayrılışından önceki ve sonraki başarılarına bir övgü olarak tasarlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Mikhail Frunze gibi geçmişte önemli başarılara imza atmış bir askerin yaşamına dair detayları incelemek ve bilgiler edinmek için böylesi kapsamlı bir müzeyi gezmek çok faydalı olacaktır. Bişkek müzeleri arasında çok önemli bir yere sahip olan M V Frunze Museum, o kadar detaylı bir şekilde hazırlanmıştır ki kendisinin ilkokulda kullandığı kitaplara kadar çok özel şahsi nesneler dahi incelenebilmektedir. Bu nedenle burası Bişkek’te kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! Müzenin aynı zamanda bir sinevizyon odası bulunmakta ve burada Frunze hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Vaktiniz yeterli olursa bu gösterilere de kesinlikle katılmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: 364 Frunze Street, Bishkek, Kırgızistan
  • Telefon: +996 312 625 031
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.30-17.30
  • Giriş ücreti: 100 som (yaklaşık 9₺)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Gapar Aitiev Güzel Sanatlar Müzesi (National Museum of Fine Arts named after Gapar Aitiev)

Burası neresi? Bişkek’te özellikle görülmesi gereken müzelerden biri olan bu sanat müzesi, 1 Ocak 1935 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzenin ilk açıldığında sergi Rus sanatçılarının yapmış olduğu 72 eserden oluşmaktaydı. Burası günümüzde birçok çağdaş sergiye ev sahipliği yapmaktadır ve müzenin koleksiyonunda günümüzde 18 bin eşya ve sanat eseri depolanmaktadır. Müze aynı zamanda geleneksel Kırgız sanat ve zanaat eserlerini de bünyesinde barındırmaktadır.

Müzeye ismi verilen Gapar Aitiev kimdir? diye merak ediyorsanız, kendisinin ilk profesyonel Kırgız sanatçılarından biri olduğunu da not düşelim. 28 Eylül 1912 tarihinde dünyaya gelen sanatçı özellikle manzara resimleri konusunda önemli bir başvuru kaynağıydı.

Neden gitmeliyim? Gerek modern sanatı, gerekse de yerel sanatı tanımak ve incelemek için bu değerli müzenin ziyaret edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

4. Aaly Tokombaev Müzesi (Aaly Tokombaev House Museum)

Burası neresi? 1904 yılında dünyaya gelen ünlü Kırgız şair Aaly Tokombaev’in hayatına dair ilginç bilgiler sunan müze, küçük olmasına rağmen ziyaret edilmesi gereken önemli müzelerden biri. Kendisi özellikle Kırgız diline bir standart getirmeye yönelin çalışmalarıyla bilinmektedir. Müze, şairin kendi evinde bulunuyor. Müzede şaire ait pek çok belge sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Müzeler açısından çok zengin bir konumda bulunmayan Bişkek’te bulunan müze, bu konuda meraklı olan ziyaretçiler için mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! Müzede 1916 yılında Rusların ayaklanması sırasında Çin’e göçen Kırgızlara adanan bir de sergi bulunuyor.

  • Adres: 109, Chuykov Str.,Bishkek
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00
  • Yol tarifi al >

5. Manas Müzesi (Manas Museum)

Burası neresi? Manas Müzesi, geleneksel Kırgız kostümleri ve Kırgız kültürüne ait antropolojik bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Müze yapay bir kalenin içinde bulunmaktadır. Müzenin en önemli unsuru, Orta Asya göçebeleri tarafından kullanılan taşınabilir çadır modelidir. Bu göçebe çadırı, yuvarlak bir taban üzerinde bulunmaktadır ve bambu duvarlar ile hayvan derileriyle yapılmış bir tavana sahiptir.

Kompleks yapı, 1995 yılında, Kırgızistan topraklarında ülkenin bağımsızlığından bu yana gerçekleştirilen ilk ve bugüne kadarki en büyük ulusal kutlama olan Manas Destanı’nın 100. yılı kutlamaları için inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Müze Manas Destanı’na adanmıştır. Manas Destanı ise Kırgızların en önemli tarihsel ve kültürel zenginliklerinin başında gelmektedir. Manas Destanı’nı ve Kırgız kültürünü daha iyi anlamak için bizce müze ziyaret edilmeyi hak ediyor.

  • Adres: улица Манас айылы, Bishkek, Kırgızistan
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Yol tarifi al >

6. Jeoloji Müzesi (Geological Museum and Mineralogical Museum)

Burası neresi? Kırgısiztan’ın yer altı zenginliklerini sergileyen Jeoloji Müzesi, fosilleşmiş ağaçlar, ahşap, dinozor kalıntıları, eski volkanik kaya parçaları ve diğer jeolojik ve yatakların incelenmesine olanak tanımaktadır. Şehir üniversitesinin jeoloji bölümünde, ikinci katta yer almaktadır.

4 farklı salonda ziyaretçilerini ağırlayan müze, 1938 yılından bu yana ülkede gerçekleştirilen jeolojik çalışmalar hakkında bilgi sunmaktadır:

  • Birinci Salon: Cevher, metalik olmayan mineraller
  • İkinci Salon: 1650 adet kaya örneği
  • Üçüncü Salon: Çeşitli metalik olmayan mineraller
  • Dördüncü salon: Paleontolojik kalıntılara ayrılmıştır. Bu bölümde yaklaşık 4.000 fosil örneği yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Burası konuyla alakalı olmayan kişiler için çok ilgi çekici olmayabilir. Eğer jeoloji konusunda özel bir merakınız varsa işte o zaman tam bir hazine buldunuz demektir. Özellikle de çocuklu aileler için bilgilenme amaçlı ziyaret edilebilir.

  • Adres: 164 Chuy Ave, Bishkek, Kırgızistan
  • Telefon: +996 312 610 597
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

7. Zooloji Müzesi (Zoological Museum)

Burası neresi? Bu küçük müze, iyi bir kuş, yumurta ve kelebek koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Müzedeki faaliyetler Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yürütülmektedir. Müze, 30 Mayıs 1926 tarihinde kurulmuştur ve o zamandan beri yeterli fon ve destek bulunamadığından çok fazla bir değişikliğe uğramamıştır. Müze iki odadan oluşmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle çocuklu aileler için çocuklara hayvanları tanıtma noktasında faydalı bir gezi gerçekleştirmek imkanı sunmaktadır. Ancak gene de beklentiyi çok yüksek tutmamakta fayda var çünkü müzede gerekli bakım ve geliştirme çalışmalarının üzerinde çok fazla durulmuyor.

  • Adres: 265а, к.322а Chuy Ave, Bishkek, Kırgızistan
  • Telefon: +996 312 641 980
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 30 som (yaklaşık 3₺)
  • Yol tarifi al >

8. Olga Manuilova Anıt Müzesi (The Olga Manuilova Museum)

Burası neresi? bu keyifli ev müzesi, 1920 yılında Kırgızistan’a taşınan Rus heykeltıraş Olga Manuylova’nın çalışmalarına adanmıştır. Müzede sanatçının hayatı ve çalışmaları üzerine kalıcı bir sergi bulunmaktadır ve bu sergide 50 kadar eser, aile fotoğrafları, kişisel kütüphanesinden kitaplar ve belgeler bulunmaktadır. Müzede aynı zamanda hem Sovyet sanatçıları hem de hem de çağdaş ressam ve heykeltıraşları içeren özel sergiler bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sanat konusunda duyarlı bir gezginseniz, Sovyet dünyasının bu önemli sanatçısı hakkında bilgiler edinmek için bu minik müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Kyrgyz Republic, Bishkek, Ul.Tynystanova, 108
  • Telefon: 0312661174
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00
  • Yol tarifi al >

9. Arkeoloji Müzesi (Archaeological Museum)

Burası neresi? Bu müze, 100.000 yaşına kadar olan arkeolojik eserleri ve keşifleri barındıran Bilim Akademisi tarafından idare edilmektedir. Müzede sergilenen eserler, Akademinin ülke genelindeki araştırmacılarının koleksiyonlarından oluşmaktadır.

Neden gitmeliyim? Taş Devrinden modern çağa kadar çok geniş bir yelpazede birçok arkeolojik kalıntıyı inceleyebiliyorsunuz. Böylece Orta Asya’da medeniyetinin kronolojik gelişimi ve değişimi hakkında geniş bir bakış açısı yakalayabilirsiniz.

Kaçırmayın! Bişkek turu yaparken hemen yakınlarda bulunan Panfilov Parkı’nın tadını çıkarmayı ihmal etmeyin.

  • Adres: 265-a, Chuisky Prospect, Bishkek 720000, Kyrgyzstan
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

10. Kırgız Filarmoni Salonu (Philharmonic Hall)

Burası neresi? Kırgızistan’ın en önemli mimari yapılarından biri olan Kırgız Filarmoni Salonu, A. Pechonkin tarafından 1980 yılında tamamlanmıştır. Bina çok önemli müzik performanslarına ev sahipliği yapmaktadır ve içinde iki adet muhteşem konser salonu bulunmaktadır. Neredeyse bütün üst düzeydeki devlet kutlamaları da bu binada gerçekleştirilmektedir. Toktogul Satılganov Filarmonisi ismiyle de bilinmektedir. Kendisi Kırgızlar için çok değerli bir müzisyendir.

Neden gitmeliyim? Bina, müzik anlamında Bişkek’te Opera ve Bale Tiyatrosu ile birlikte görülebilecek en önemli iki yerden biridir. Özellikle bir konser zamanı Bişkek gezisi planladıysanız uğraması çok daha elzem olacaktır. Etkinliklerin fiyatlarının cep yakmaması ise büyük avantaj.

Kaçırmayın! Binanın hemen önündeki Manas Heykeli ve Çeşmesi, Kırgız destanları için önemli bir simge olduğu için incelenmesi gereken yerlerden.

  • Adres: 253 Chuy Ave, Bishkek, Kırgızistan
  • Telefon: +996 312 614 672
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-23.00
  • Giriş ücreti: Ziyaret ücretsiz ancak etkinlikler için ücret talep edilebilir
  • Yol tarifi al >

11. Opera ve Bale Tiyatrosu (Opera & Ballet Theatre)

Burası neresi? Eski Sovyetler Birliği’nin çoğu gibi gibi Kırgızistan’ın başkenti Bişkek de opera, bale, tiyatro gibi sanat dallarında güçlü bir varlığa sahip. 15 Mayıs 1955 yılında açılan Opera ve Bale Tiyatrosu, şehrin önemli tarihi binaları arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sütunlu mimarisi ile kendisine hayran bırakan etkileyici bina, içeride gerçekleştirilen birbirinden farklı gösterilerle özel bir deneyim yaşamayı vadediyor.

Kaçırmayın! Bir akşam gerçekleştirilen gösterilerden birine mutlaka bir bilet alın ve sahnenin tadını çıkarın. Biletler de çok pahalı olmadığından bu teklifimizi rahat bir şekilde sunabiliyoruz 🙂

  • Adres: 167 Usup Abdrahmanov St, Bishkek, Kırgızistan
  • Telefon: +996 312 621 619
  • Ziyaret saatleri: Gösteri saatlerine göre değişkenlik gösterir
  • Giriş ücreti: En pahalı gösteri ortalama 250 som (yaklaşık 20-25₺)
  • Yol tarifi al >

12. Zafer Meydanı (Victory Square)

Burası neresi? Burası halka açık bir meydan. 1984 yılında SSCB’nin kurtuluşunun 40. yıl dönümünde inşa edilmiştir. Meydanın kalbinde ise eşinin savaştan dönmesini bekleyen bir kadın heykeli bulunmaktadır. Meydanın merkezi ise sonsuz bir ateş barındırmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bişkek, Nazi Almanyası’ndan kurtulmak ve özgürlüğünü elde etmek için birçok can feda etmiştir ve bu meydan da o günleri unutmamak adına şehre eklenen önemli anıtlardan biridir. Bişkek halkı için özgürlüğün ve umudun sembolü olan bu meydan, Bişkek’te kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Burası aynı zamanda düğün için fotoğraf çektiren çiftlerin de uğrak yerlerinden:)

  • Adres: Bişkek, Kırgızistan
  • Ziyaret saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

13. Kırgızistan Milli Kütüphanesi (The National Library of Kyrgyzstan)

Burası neresi? Kısmen bir müze olarak görev gören bu kütüphane içinde ziyaretçiler, ülkede ve diğer birçok eski Sovyet Cumhuriyeti ülkelerinde yayınlanmış literatürün bir deposunu bulmaktadır. Kütüphane 1934 yılında kurulmuştur. Kütüphanede 89 dilde 6 milyonun üzerinde eser ve belgeden oluşan bir koleksiyon bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kütüphanede bulunan milyonlarca kitap sayesinde gerek tarih gerekse diğer konularda Bişkek ve Kırgızistan hakkında çok detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

  • Adres: 208 Usup Abdrahmanov St, Bishkek, Kırgızistan
  • Telefon: +996 312 304 675
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Parlamento Binası (Bishkek Parliament Building)

Burası neresi? 16 sütundan oluşan etkileyici bir girişe sahip olan Bişkek Parlamento Binası, Bişkek’te mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Bina 1985 yılında tamamlanmıştır ve 7 kattan oluşmaktadır. Bina, 2005 yılındaki Lale Devrimi ve 2010 yılında gerçekleşen Kırgız ayaklanmalarının başlangıç noktası olarak tarihte önemli bir yere sahiptir. 2010 yılında çıkan yangında Parlamento Binası da zarar görmüş ve devlete ait pek çok resmi evrak yanmıştır. Binanın önünde bulunan kırmızı çiçek yatağı Sovyet bağlarını temsil etmektedir.

Neden gitmeliyim? İçeri girmek mümkün olmasa da, Kırgızistan’ın Beyaz Sarayı olarak adlandırabileceğimiz yapı, gerek harika mimarisi gerekse Kırgızların özgürlüğü ile ilgili önemli bir unsur olması nedeniyle dışarıdan da olsa görülmelidir.

Bişkek turu sırasında bahsettiğimiz bu yapılar dışında şu noktaları da listemize eklemekte fayda var:

  • Belediye Başkan Ofisi (Mayor’s Office); 1957 yılında mimar P.P. Ivanov tarafından inşa edilmiştir.
  • Sirk; 1977 yılında inşa edilmiş oldukça fotojenik bir yapıdır. Birçok Rus sirki günümüzde çalışmamasına karşın Rus sirklerine güzel bir örnek olan yapı hala aktif olarak hizmet vermektedir.
  • Merkez Postane (Central Post Office); 1698-1972 yılları arasında mimar A. Isaev tarafından tasarlanmıştır.

Kaleler

15. Burana Kulesi (Burana Tower)

Burası neresi? Burana Kulesi, Kırgızistan’ın kuzey kısmında, Balasagun şehrindeki Chuy Vadisi’nde yer alan dev bir minaredir. Bişkek’in yaklaşık 80 km doğusundadır. Zirveye çıkmak için ise harici bir merdiven kullanılmalıdır. 9. yüzyılda bölgede hüküm sürmüş olan Karahanlılar tarafından yapılan kule, minare ve gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Yıllar içinde meydana gelen depremler kuleye de büyük zararlar vermiştir ve ilk yapıldığı yıllarda 45 metre yüksekliğe sahip olan kule, günümüzde 25 metre yüksekliğe sahiptir.

Efsanesi! Kuleyle ilgili bir efsanede, bir cadının bölgenin kralının yeni doğan kızının 18 yaşına geldiğinde öleceği konusunda uyardığı belirtilmektedir. Kralın da onu korumak için tecrit ettiği uzun bir kule yaptırdığı rivayet edilmektedir. Kuleye de kızın yemeğini getiren hizmetçi dışında kimsenin girmesine müsaade edilmedi. Kız yalnız başına büyüdü ve çok güzel biri oldu. Bir gün hizmetçinin getirdiği yiyecekler arasında gizlenen zehirli bir örümcek kızı ısırdı ve kızın 18 yaşında ölmesine sebep oldu.

  • Adres: 54 Борончиева, Tokmok, Kırgızistan
  • Telefon: +996 554 224 697
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 150 Som (Yaklaşık 2$)
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Yürüyüş Alanları

16. Panfilov Parkı

Burası neresi? Panfilov Parkı, evet bir antik kent değil ama, Bişkek’in tarihinde önemli yeri olan noktalardan biri. Eski Meydan’ın çok yakınında bulunan bu şehir anıtı, 1924 yılında Zveda Parkı adıyla kurulmuştur. Park daha sonra Sovyetler Birliği kahramanı ve aynı zamanda Kırgız SSR başlanı olan Ivan Panfilov’un adını almıştır. Park, yıldız şeklinde tasarlanmıştır. Günümüzde parkta asırlık ağaçlar huzur içinde yaşamaktadır. İnsanı rahatlatan yeşilin çeşitli tonlarını sunan park, sakin bir deneyim için Bişkek’te görülmesi gereken yerlerden bir tanesi.

Neden gitmeliyim? Burası şehrin tarihi parklarından biri olmasının yanı sıra eğlence ve karnavallarla dolu olması nedeniyle de görülmesi ve zaman geçirilmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Eski Meydan Yanı, Bishkek, Kırgızistan
  • Telefon: +996 771 513 599
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. Eğlence parkında ise ücretlendirme değişkenlik göstermektedir.
  • Yol tarifi al >

17. Ala-Too Meydanı (Ala-Too Square)

Burası neresi? Burası şehrin ana buluşma ve yaşam merkezi görevini görmektedir. Şehir turlarının büyük bir kısmı da başlangıç noktası olarak burayı tercih etmektedir. Meydanda pek anıt ve çeşme gibi keyifle izleyebileceğiniz noktalar da bulunmaktadır.

Meydan 1984 yılında Sovyet Kırgız Cumhuriyeti’nin 60. yıldönümünü kutlamak adına inşa edilmiştir. Meydan daha sonra heybetli bir Lenin heykeli ile süslenmiştir. Bunun dışında Erkindik Heykeli ve 2011 yılında Kırgızistan’ın bağımsızlığının 20. yıldönümü şerefine 10 metre yüksekliğinde devasa Manas Heykeli açılmıştır.

Meydan, 24 Mart 2005 tarihinde 15.000 kişinin katıldığı ülke tarihinin en büyük hükumet karşıtı gösterilerine de tanıklık etmiştir. Gösteriler sonucunda iki kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralanmıştır. Gösteriler Kırgızistan’ın ilk cumhurbaşkanı Askar Akayev’in istifa ederek ülkeden kaçmasına neden olmuştur.

Neden gitmeliyim? Şehir turunuza başlamak ve keyifli bir yürüyüş yapmak için Ala-Too Meydanı ilk akla gelecek yerlerin başındadır. Fotoğraf çekme, bisiklet kiralama gibi çeşitli etkinlikler de burayı canlı kılan detaylar arasında bulunuyor. Burası aynı zamanda çok çeşitli tarihi değere sahip olması nedeniyle de Bişkek’in tarihi hakkında detaylı bilgiler edinmenize olanak tanıyacaktır.

Kaçırmayın! Manas ve Ulusal Müzeler meydana gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Efsanesi! Bir efsaneye göre Bişkek, bu meydanda doğup büyümüş bir kahramandı. Cesur ve adil biri olarak, halkını koruyarak, bölgeyi tüccarlar ve ziyaretçiler için güvende tutmaktaydı.

18. Oak Park (Dubovy Park)

Burası neresi? İlk meşenin 1890 yılında, bir botanik uzmanı olan Alexei Fetisov tarafından şehrin kurulduğu yıllarda ekilen Dubovy Park, daha sonra 2010 senesinde Chingiz Aitmatov’un adını almıştır. İçindeki asırlık meşe ağaçları nedeniyle yerli halk bu parka “Meşe Parkı” da demektedir. Park içinde, meşe ağaçlarının arasında bir de sevimli bir heykel bahçesi bulunmaktadır. Burada yetenekli sanatçıların ellerinden çıkmış yerel ögelere sahip sanat eserlerini görebilirsiniz. Bu eserlerin geçmişi ise 1984 senesinde “İş ve Barış” temasıyla gerçek gerçekleştirilen sergiye dayanmaktadır. Sergiden sonra ise heykeller parkta kalmaya devam etmiştir.

Neden gitmeliyim? Dilerseniz parkta yürüyüş ve piknik gibi etkinliklerle stres atabilir, dilerseniz de muhteşem heykellerin ve anıtların arasında dolaşarak Bişkek’e dair önemli tarihi ipuçlarını arayabilirsiniz.

Kaçırmayın! St. Nicholas Kilisesi, 1918 senesinde gerçekleşen isyan sırasında öldürülen Kızıl Muhafızlar Anıtı (Red Guards Memorial), Rus Dram Tiyatrosu (Russian Drama Theater), parka gelmişken mutlaka zaman ayrılması gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Anıtlar

19. Ata Beyit Anıtı

Burası neresi? Bişkek’e 30 km mesafede bulunan Ata Beyit, 2000 senesinde açılan ve Kırgızistan için çok önemli anıtsal yapılardan biridir. Anıtın adı Kırgızcada “Atalarımızın Mezarı” anlamına gelmektedir. Burası aslında toplu bir mezar niteliği taşıyor. Kırgızistan’ın Sovyetler Birliği’ne dahil olmasıyla birlikte Stalin döneminde ülkenin birçok aydını toplanarak buradaki kireç kuyularında öldürülmüş, Kırgız halkının aydın kesiminin yok olması amaçlanmıştır. Öldürülenler arasında Cengiz Aytmatov’un babası olan Törekul Aytmatov da bulunmaktaydı.

Alana girdiğinizde sizi Kiril alfabesi ile yazılmış bir Ata Beyit yazısı karşılamaktadır. Sonrasında ise sizi etkileyici anıtlar ve aydınların atıldığı kireç kuyuları karşılamaktadır. Fonda ise devamlı çalan Kırgız ezgileri, ziyaretçilerin daha da duygulanmasına neden olmaktadır. 1990 yılına kadar gizli kalan bölgede günümüzde vasiyeti üzerine Cengiz Aytmatov da gömülmüştür.

Neden gitmeliyim? Bu anıt alanı, bir ülkenin aydınlık geleceğinin nasıl karartılmak istendiğini gözler önüne sermektedir. Bu nedenle eğer gerçekten Kırgızistan tarihi hakkında etkileyici bir yer görmek istiyorsanız o yer kesinlikle Ata Beyit olacaktır.

  • Adres: Çong-Taş, Kırgızistan
  • Ziyaret saatleri: 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 20 som (yaklaşık 2₺)
  • Yol tarifi al >

Dini Yapılar

20. Kutsal Diriliş Katedrali (Holy Resurrection Cathedral)

Burası neresi? 1947 yılında açılan Rus Ortodoks katedralinin parlak mavi kuleleri, onun civarda bulunan insanlar tarafından hemen dikkat çekmesine neden olmaktadır. Kilise, Gotik Rus mimarisi ile beyaz ve mavi renklerinde inşa edilmiştir. Simgelerle ve mumlarla süslenmiş iç mekan, ziyaretçilerin kendilerini huzurlu bir ortamda hissetmesine olanak tanımaktadır.

Neden gitmeliyim? Kilise, özellikle mimari unsurları ile Rus mimarisinin dini yapılarda nasıl işlendiği konusunda fikir edinmeye olanak tanımaktadır. Aynı zamanda Asya’da bu tarz bir Ortodoks kilisesi çok fazla bulunmaması da bu kiliseyi görülebilir kılan sebeplerden biridir.

  • Adres: Jibek Jolu Caddesi, Bişkek
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 07.30-20.00 ancak ibadet saatlerine dikkat edilmesinde fayda var.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

*Bişkek’le ilgili bütün yazılarımız için Bişkek gezi rehberi sayfamızı incelemeye ne dersiniz?

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Budva Gezilecek Yerler | Karadağ’ın Miamisinde 19 Durak

Adriyatik Denizi’nin kıyısında küçük bir kasaba olan Budva, Karadağ’ın gözde tatil mekanlarından biri. ‘’Karadağ’ın Miami’si’’…

2 gün önce

Selanik’in En Kapsamlı 24 Gezilecek Yerini Sizler için Listeledik Şimdi Keşfet!

Selanik gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Selanik, uzun yıllar Osmanlı topraklarında bulunan, günümüzde…

6 gün önce

New York Gezilecek Yerler Listesi | En Muhteşem Detaylı 131 Yer

Gitmeden Önce Merak Edeceğinizi Düşündük New York nerede ve hangi ülkede? ABD'nin kurucu eyaletlerinden biri…

2 hafta önce

Atina Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 76 Yer!

Gitmeden Önce Hap Niteliğinde Bilgiler; Şehir Hakkında; 3 bin yıldan fazla süredir yaşayan şehir Atina,…

2 hafta önce

Madrid Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 81 Yer!

Gitmeden önce hap niteliğinde bilgiler; Şehir Hakkında; İspanya’nın başkenti Madrid, 6.5 milyon nüfusuyla Avrupa’nın kozmopolit…

2 hafta önce

Dubai Gezilecek Yerler – En Güzel 85 Görülmesi Gereken Nokta!

Dubai gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten…

2 hafta önce