Polonya

Orta Avrupa ülkesi Polonya’nın batısında Almanya, güneybatısında Çek Cumhuriyeti, güneyinde Slovakya, kuzeydoğusunda Rusya, Litvanya,  güneydoğusunda Ukrayna, kuzeyinde Baltık Denizi ve doğusunda ise Beyaz Rusya bulunuyor.  Başkenti Varşova olarak bilinen ülkenin güncel nüfusu 2017 Haziran tahminlerine göre 38,433,600 olarak belirlenmiş. Resmi dili Lehçe olan Polonya halkı bağımsızlığına Polonya-Litvanya Birliği ile 1 Temmuz 1569 yılında kavuşmuş diyebiliriz. Yüzölçümü büyüklüğü olarak Avrupa’da 9, dünyada ise 69. sırada bulunan Polonya, en kalabalık ülkeler listesinde de 33. sırada yer alıyor.

Sovyet mimarisinin izlerini taşıyan Kültür ve Bilim Sarayı 42 katlı ihtişamlı yapısıyla yüksekliği 230,5 metre olarak hesaplanmış. Bu ilginç tarihi yapının hayranı da bir o kadar fazla bu da her dönem gelen yoğun talep ile kendini göstermeyi başarıyor. Aynı zamanda sarayın terasında Varşova’nın manzarasını izleyerek şehrin tadını doyasıya çıkarabilir, harika fotoğraf kareleri yaratarak anı ölümsüzleştirebilirsiniz. Başkentin en eski tarihi şehri olarak da bilinen Stare Miasto bölgesi İkinci Dünya Savaşı sırasında tümüyle yıkılmış ancak zaman içerisinde toparlanarak eski formuna geri kazandırılmış.

UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren Stare Miasto, Prens’in kendisine yaptırdığı sarayın yanı sıra içerisinde birçok hediyelik dükkân ve şirin heykellere yer vererek ziyaretçilerinden tam not almayı başarıyor. Kraliyet Kalesi de yine Varşova’nın sevilen yapılarından biri olarak biliniyor, aynı zamanda 13. yüzyıldan kalma bu kale İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra aldığı hasarlar sonrasında yapılan restorasyon çalışmaları ile hâlâ ilk günkü görünümünde faaliyet sürdürmeye devam ediyor. Lazienski Parkı Avrupa’nın en iyiler listesinin başını çeken bir doğa harikası aslında…

Sebebi de 18. yüzyılın Kraliyet Parkı olarak bilinmesi ve günümüzde de izlerini sıklıkla görebilmek şeklinde yorumlanıyor. Park, yalnızca doğaseverlere değil sanatseverlere de hitap ediyor, çok eski zamanlarda bu topraklarda ünlü piyanist Fryderyk Chopin ücretsiz konserler vererek müzikseverleri toplayarak halkın güzel zaman geçirmesini sağlıyormuş. Warsaw Uprising Museum, varlığını çok kısa bir süre önce göstermeye başlamış bir müze… İçerisinde, ülkenin bağımsızlığı uğruna hayatını kaybeden insanların anısına hazırlanmış birçok video ve fotoğrafla karşılaşmanız olası.

Polonya’da gitmek istediğiniz bölgelerde size eşlik edebilecek çok sayıda seçenek bulunuyor, bunlardan bazıları şehir içi toplu taşımanın öncüsü otobüsler, metro ve tramvay hattı şeklinde sıralanabilir. Zaten bu seçeneklerin ulaşım ağları oldukça geniş olduğundan gezmek istediğiniz yerleri kolayca görebilecek ve yol yorgunluğu gibi bir sorunla karşılaşmayacaksınız.

Polonya ziyaretinizi gerçekleştirebileceğiniz en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar ayları olarak biliniyor. Mayıs, haziran, eylül ve ekim ayları bu rota için uygun ay dönemleri… Türkiye’den Polonya’ya herhangi bir hava yolu şirketini kullanarak İstanbul üzerinden Varşova’ya aktarmasız şekilde direkt iniş yaparak 2 saat 25 dakikada gidebilirsiniz.

Polonya’ya girişlerde Bordo Pasaport sahiplerinden vize istenirken; Diplomatik, Gri Hizmet ve Yeşil Pasaportlularda vize şartı aranmıyor.