Rzeszow

Polonya’nın küçük ve sakin şehri Rzeszow, ülkenin güneydoğusunda yer alıyor. Sandomierska Vadisi’nin ortasında, Wislok Nehri’nin çevrelediği bir alanda bulunan şehir, 1999 yılından beri Alt Karpatya Voyvodalığı’nın başkentliğini yapıyor. Rzeszow, küçük bir şehir olmasının yanı sıra Eurocities üyesi olarak hem çok sayıda eğitim kurumuna hem de önemli konsolosluklara ve holdinglere ev sahipliği yapıyor. Şehir ayrıca zarif mimari yapıları, huzurlu şehir yapısı ve öğrencilerine sunduğu keyifli gece hayatı sayesinde çok sayıda turisti ağırlıyor.

Rzeszow’un 2016 yılında yapılan sayıma göre nüfusu 183.901’dir. Şehirde soğuk ve ılıman bir iklim etkisi görülüyor. En kurak aylarda bile fazla yağış alan şehirde, yazlar serin kışlar ise oldukça soğuk geçiyor. Rzeszow’un en sıcak ayı 18.6 dereceyle temmuz ayı olarak biliniyor. Şehri ziyaret etmeyi düşünüyorsanız temmuz-ağustos aylarını tercih edebilirsiniz.

Şehrin gezilecek yerlerinin en başında merkez kilise olarak hizmet veren Parish Kilisesi geliyor. Şehrin simgesi haline gelen bu yapı içerisinde yer alan tarihi çan kulesi ile beraber Ulusal Anıtlar listesine de adını yazdırmış durumda. Hem Polonya’nın hem de şehrin tarihini derinlemesine keşfedebileceğiniz ve çeşitli sanat koleksiyonlarını görebileceğiniz Rzeszow Bölgesel Müze’yi ziyaret ederek geçmişe doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Listenizin devamına Rzeszow’un en ilgi çekici yerlerinden biri olan Yeraltı Müzesi’ni de eklemelisiniz. II. Dünya Savaşı döneminde sığınma amaçlı kullanılan tüneller günümüzde yoğun turist ilgisi gören yerlerden biri olarak tanınıyor. Şehrin en çok ziyaret edilen tarihi yapılarına Rzeszow Kalesi’ni de ekleyebiliriz. 16. yüzyıldan kalan yapı Rönesans mimarisinin güzel örneklerinden biri olarak adlandırılıyor.

Küçük ve sakin bir Polonya şehri olan Rzeszow’da Polonya mutfağının yerel lezzetlerini bulabilirsiniz. Polonya denince ilk aklan gelen yiyecek pierogi oluyor. Pierogi patates, peynir veya kıyma ile hazırlanan bir çeşit mantı yemeği. Pierogiyi tercihinize göre haşlanmış veya kızartılmış olarak sipariş verebilirsiniz. Şehirde tatmanız gereken diğer popüler lezzet ise pancar çorbası olan Barszcz. Pancar ve çeşitli sebzeler ile hazırlanan çorba Doğu Avrupa’da yoğun olarak tüketilen lezzetlerden biri. Şehrin diğer meşhur çorbası ise rosol. Rosol, tavuk ve makarna ile hazırlanmış bir çorba türü. Büfe, restoran ve market gibi şehrin her noktasında bulabileceğiniz zapienkanka ise, baget ekmeğin üzerine tavuk, mantar, kaşar gibi malzemeler konularak hazırlanan bir çeşit atıştırmalık. Türk yemeklerinden vazgeçemeyenler ise şehrin bir çok noktasında yer alan dönercileri tercih edebilir.

Türkiye’den Rzeszow-Jasionka Havaalanı’na aktarmasız uçuş bulunmuyor. Şehre Varşova aktarmalı olarak ulaşabilirsiniz. Türkiye’den aktarmalı olarak Rzeszow’a ulaşım 4-6 saat arası sürüyor.

Polonya’yı ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Vize işlemlerinizi için Polonya Konsolosluğu’na başvurabilirsiniz. Ancak siyah, gri ve yeşil pasaport sahiplerinin 180 gün içerisindeki 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vize alması gerekmiyor.