Wroclaw

Wroclaw veya diğer adıyla Vratislavia, Polonya’nın Silesya bölgesinde yer alıyor. Bir Orta Avrupa şehri olan Wrowlaw, Odea Nehri üzerine kurulu büyülü bir kent. Baltık Denizi’ne 350 km uzaklıkta bulunan şehir, Polonya ve Çek Cumhuriyeti arası sınır kabul edilen Sudete Dağları’na 40 km uzaklıkta yer alıyor. Tarihi geçmişi oldukça eski olan şehirde 1000’li yıllardan beri yerleşim yapılıyor. Wroclaw’da bir dönem komünizmi destekleyen ‘turuncu’lar adlı bir grup bulunduğu için şehirde onları simgeleyen cüce heykelleri yer alıyor. Bu yüzden şehir ‘Cüceler Şehri’ olarak da tanınıyor.

2012 yılında yapılan sayıma göre Wroclaw’ın nüfusu 631.188 kişiden oluşuyor. Bu nüfus oranıyla şehir Polonya’nın dördüncü büyük şehri olma özelliğini taşıyor. Wroclaw’da karasal iklim görülüyor. Karasal iklimin sert koşullarının yoğun olarak görüldüğü şehirde kar ve yağmur kış aylarında fazla yağdığı için ziyaretlerinizi mart- ekim arası döneme denk getirmelisiniz.

Polonya’nın rengarenk evleri, sokak başı karşınıza çıkan cüce heykelleri ve geniş meydan ve bahçeleri ile ünlü renkli ve güzel şehri Wroclaw’da gezi listenize eklemeniz gereken bir çok popüler nokta var. Şehirde görülecek yerlerin büyük bir çoğunluğu Old Town ve MidTown adlı 2 bölgede bulunuyor. Şehrin en hareketli ve renkli bölgesi olan Market Square ise Old Town’daki Avrupa’nın en büyük meydanlarından biri olma unvanına sahip. 83 metrelik kulesinde tüm şehri izleyebileceğiniz St. Elizabeth Kilisesi, Oder Nehri’ndeki dilek köprüsü olan Tumski Köprüsü, eskiden zengin bir Silesya ailesine ait Ballestrem Sarayı, kemerle bağlı iki bina olan Hansel ve Gretel ve ihtişamlı mimarisi ile görenleri büyüleyen Wroclaw Opera Binası’nı ziyaret etmelisiniz.

Wroclaw öğrencileriyle bilinen bir şehir olduğu için gece hayatı da oldukça renkli ve hareketli geçiyor. Şehirde hem farklı içki çeşitleri hem de farklı konseptte mekanlar bulabilirsiniz. Wroclaw’ın en popüler gece mekanları öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği Wienzienna Pub, yerel biralarıyla meşhur Setka ve Latin kültürünün etkisi görülen Casa de la Musica’dır.

Gece hayatının yanı sıra Wroclaw’da şehir hayatının renkli kültürüne katılabileceğiniz eğlenceli festivaller düzenleniyor. İyi Bira Festivali olarak da bilinen Wroclaw Festiwal Dobrego Piwa’a, Jimi Hendrix anısına düzenlenen Teşekkürler Jimi Festivali’ne veya ünlü bir klasik müzik organizasyonu olan Wratislavia Cantans Festivali’ne katılabilirsiniz.

Türkiye’den Wroclaw’a direkt uçuş seferi maalesef ki bulunmuyor. Ancak Polonya’nın geneline ulaşım İstanbul-Varşova uçuşları ile gerçekleştiriliyor. Wroclaw’a gitmek için Varşova aktarmalı uçuşları kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşımınızı yaya olarak rahatlıkla gerçekleştirebileceğiniz gibi tramvay veya otobüs hatları ile de şehrin her yerine gidebilirsiniz. Küçük bir bölge olan Eski Şehir bölgesini ise yaya olarak ya da bisiklet ile de dolaşabilirsiniz.

Polonya’nın Wroclaw şehrini ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Vize işlem ve başvurularınız için Polonya Konsolosluğu’na başvuru yapabilirsiniz. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri ise 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan şehir ziyaretlerinde vize alması gerekmiyor.