Krakow

Doğu Avrupa’nın sevimli ve göz alıcı şehri Krakow, Polonya’nın Küçük Polonya Voyvodası’nda yer alıyor. Küçük Polonya Voyvodası’nın 1999 yılından beri başkenti olan Krakow, ülkenin de ikinci büyük şehri olma unvanını taşıyor. Vistül Irmağı’nın Wawel Tepesi ayağındaki şehir, geleneksel olarak ülkenin bilim, kültür ve sanat merkezi olarak biliniyor. Ayrıca eski başkent olması ve çeşitli tarihi olaylara tanıklık etmesi sebebiyle Polonya’nın kalbi olarak da anılıyor. Bazı tarihçilerin Polonya topraklarında hayatın başladığı yer olarak söz ettiği Krakow için, Arnavut kaldırımlı şirin sokakları, her renge boyanmış eski binaları, kalbinizi fethedecek güzellikteki tarihi yapıları ile masal diyarlarını aratmayan bir tatil noktası diyebiliriz. Bu güzellikleri sayesinde şehri 2000 yılında Avrupa Kültür Başkenti, 2013 yılında ise UNESCO tarafından Edebiyat Şehri olarak ilan edildi.

Polonya’nın en büyük üç şehrinden biri olan Krakow’un 2017 yılındaki sayıma göre nüfusu 762.920 kişiden oluşuyor. Çevre banliyölerle beraber bu nüfus 1,7 milyona kadar çıkıyor. Krakow’da karasal iklim görülüyor. Bu sebeple kışlar oldukça soğuk ve kar yağışlı geçiyor. Sıcaklıklar en yüksek 22 santigrat derece ile temmuz ayında oluyor. Bu yüzden şehri ziyaret edenler genellikle yaz aylarını tercih ediyor. Tatilinizi rahat geçirmek istiyorsanız mayıs-eylül arası döneme denk getirmelisiniz.

Krakow’u gezmeye 2-3 gününüzü ayırırsanız asla unutulmayacak güzellikteki yerleri görebilirsiniz. Doğu Avrupa’nın güzel şehri Krakow, ziyaretçilerine gezi noktaları sunuyor. Krakow’u keşfetmeye başlanacak en güzel yer için Rynek Glowny diyebiliriz. Avrupa’nın en eski ve büyük meydanlarından olan Rynek Glowny, kiliseleri, çarşıları, restoranları, Barok ve Gotik mimarili yapıları ile keyifli saatler geçirmenizi sağlıyor. Azize Meryem Bazilikası, Gotik mimari de inşa edilmiş Hristiyanlığın en ihtişamlı eserlerinden biridir. Rynek Belediye Kulesi’nde Krakow’u kuş bakışı izleyebilirsiniz. Rönesans mimarisi tarzında inşa edilen Krakow Cloth Hall, Wawel Kalesi ve Katedrali, Ejderha Mağarası, Barbican ve şehrin en sevimli bölgelerinden olan rengarenk evlerle kaplı Kazimierz şehirden ayrılmadan önce görmeniz gereken noktalar arasında bulunuyor.

Krakow’un renkli bir gece hayatı anlayışı mevcut. Şehirde öğrenci nüfusu da fazla olduğu için saat 22.00’de dolmaya başlayan mekanlar sabahın ilk ışıklarına kadar sınırsız eğlence vadediyor. Krakow’da barlarda başlayan gece hayatı gecenin geç saatlerinde gece kulüplerine doğru yoğunlaşıyor. Şehirdeki mekanlar underground olduğu için tabela bulmanız zor olsa da kısa bir şehir keşfinden sonra gece hayatı coşkusuna siz de ortak olabilirsiniz.

Krakow’a Türkiye’den aktarmasız uçuş yapılmıyor. Tatil rotanızı Krakow’a doğru çevirdiyseniz Varşova’dan aktarma yapabilirsiniz. Varşova-Krakow arası yaklaşık 5 saat sürüyor. Bunun dışında Varşova’dan tren veya otobüsle de şehre gidebilirsiniz. Şehir içi ulaşımlarınız da tramvay ve otobüs tercih edebilirsiniz.

Krakow’u seyahat etmeyi düşünen bordo pasaportlu Türk vatandaşlarının Schengen vizesi çıkartması gerekiyor. Vize işlemleriniz için Polonya Konsolosluğu’na başvurabilirsiniz.