Varşova

Polonya’nın başkenti olan Varşova, Vistül Nehri üzerinde, Baltık Denizi’nden ise 360 km uzaklıkta yer alıyor. Ülkenin orta doğusunda bulunan şehir, aynı zamanda Polonya’nın en büyük şehri olma özelliğine de sahip. 18 ayrı semtten oluşan şehirde iki tarihi bölge bulunuyor. Bunlar Eski Şehir ve Yeni Şehir olarak ikiye ayrılıyor. Polonya’nın en turistik şehirlerinden biri olan Varşova, tarih, sanat ve kültür başkenti olarak tanınıyor. Bol yeşilliğin içerisinde kurulu olan şehir düzeni hem modern hem de tarihi dokusu sayesinde yoğun ilgi görüyor. Büyüleyici atmosferi dışında şehir Feniks şehri olarak da biliniyor. II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından %80’i yok edilen Varşova, mitolojideki küllerinden yeniden doğan Feniks gibi hem Polonyalılar hem de Sovyet Rusların desteği ile tekrardan ayağa kalktı.

2017 yılında yapılan sayıma göre Varşova’nın nüfusu 1.764.615 kişiden oluşuyor. Ancak 516.9 kilometrekarelik bir alana yayılmış olan Varşova’nın civar banliyöleriyle birlikte olan Varşova Metropol Bölgesi’nin nüfusu 3.350.000 kişiyi kapsıyor. Metropol bölge ise 6.100.43 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Varşova bu nüfus oranıyla Avrupa Birliği üye ülkeler arasında en büyük 9. şehir olma özelliğini taşıyor. Polonya’nın genelinde görülen ılıman iklim Varşova’da da hakim. Bu yüzden şehirde görülen en yüksek sıcaklıklar 16-18 derece arasında oluyor. Varşova’ya ziyaret için en uygun zamanlar mayıs-eylül arası dönem diyebiliriz.

Varşova’nın tarih kokan bölgesi olan Eski Kent, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Şehrin çoğu savaş döneminde yıkılmış olsa da popüler tarihi mekanlarda Eski Kent bölgesinde bulunuyor. Varşova’da belki de en göz alıcı bölge olan Eski Kent, taş merdivenleri, capcanlı renkteki sevimli binaları, otantik atmosferi ve yemyeşil parkları ile gidenlerin ayrılmak istemeyeceği türden bir yer. Yeşilin büyüleyici atmosferi içinde kaybolacağınız Lazienki Park, klasik müzik bestecisi Frederic Chopin’in 200. doğum günü anısına yaptırılan Frederic Chopin Müzesi, bir zamanlar şehrin gardiyanlığını yapan Barbakan, Polonya’da hayatını kaybeden askerlerin anısına inşa edilen Meçhul Asker Anıtı, sarı mimari yapısı ve yeşil bahçesi ile şehrin belki de en etkileyici yeri olan Wilanow Sarayı, 500 farklı türe ait 5000 canlıyı barındıran Varşova Hayvanat Bahçesi, Polonya’nın en eski parklarından biri olan Sakson Bahçesi Varşova’dan ayrılmadan önce uğramanız gereken yerlerin başında geliyor.

Türkiye’den çoğu firmanın Varşova’ya aktarmasız uçuşu bulunuyor. İstanbul-Varşova arası aktarmasız olarak yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Varşova’da şehir içi ulaşımlarda genellikle otobüs ve metro kullanılıyor. Daha rahat ve hızlı bir ulaşım için taksileri de tercih edebilirsiniz.

Varşova’ya gitmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahiplerinin ise 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan seyahatlerinde vize alması gerekmiyor. Vize işlemlerinizi için Polonya Konsolosluğu’na başvurabilirsiniz.