Slupsk

Slupsk, Polonya’nın Pomeranya Voyvodalığı’nda yer alıyor. Polonya’nın kuzeybatısındaki şehir, Baltık Denizi’ne yakın, Slupia Nehri üzerinde mükemmel bir konuma sahip. Slupsk, 1999 yılından beri Slupsk Voyvodalığı’nın başkenti görevini görüyor. Çok sayıda fabrikaya ev sahipliği yapan şehirde, otobüs, tarım makinaları, ayakkabı, kozmetik ve mobilya üretiliyor.

Slupsk’un tarihi Orta Çağ başlarında bir Pomeranya yerleşim yeri olarak başlıyor. Şehir, resmi olarak 1265 yılında kasaba unvanını aldı. 14. yüzyılda ise kasabada bir ticaret merkezi ve yerel yönetim kuruldu. Slupsk, 1474 yılında Polonya Krallığı hakimiyetine girene kadar Slupsk Dükleri’nin idaresi altında kaldı. 1648’de Osnabrück Barış Antlaşması ile Prusya’nın toprakları arasına katıldı. 1815 yılında bu bölge Pomeranya’ya dahil edildi. Slupsk, II. Dünya Savaşı sonrasında tekrar Polonya egemenliği altına girdi.

2016 yılında yapılan sayıma göre Slupsk’un nüfusu 90.968 kişiden oluşuyor. Şehirde soğuk ve ılıman bir iklim görülüyor. Şehrin yıllık ortalama sıcaklığı 8.3 santigrat derecedir. En sıcak ay 18.9 dereceyle temmuz, en soğuk ay ise -3.2 ile ocak ayı olarak söylenebilir. Slupsk, kış aylarında hem soğuk hem de yağışlı olduğu için rahat bir gezi için ziyaretlerinizi haziran-eylül arası döneme denk getirmelisiniz.

Çok sayıda öğrenciye de ev sahipliği yapan Slupsk, yeşile doyacağınız doğası, modern şehir yapısı ve turistik tarihi yapıları ile ziyaretçilerine keyifli bir tatil sunuyor. Slupsk ziyaretiniz sırasında 1410-1415 yıllarında inşa edilen ve büyücü olduğundan şüphelenilen kadınların hapsedildiği Cadı Kulesi , yüzme havuzu, kamp alanları ve yürüyüş yolları ile huzurlu bir atmosfere sahip Lasek Polnocny Parkı, Romeranya tarihini keşfedebileceğiniz Central Romerania Müzesi, neo-gotik tarzda 1902 yılında yapılan Belediye Binası’nı, modern sanat eserlerini içeren Baltık Çağdaş Sanat Galerisi’ni, Mill Kalesi ve Kosciuszko Ayaklanması’nın lideri Jan Kilinski’nin anıtını görmelisiniz.

Slupsk’da hem yerel hem dünya mutfağından çeşitli lezzetleri tadabilirsiniz. Polonya’da ve şehirde en çok karşınıza çıkacak yiyeceklerden biri bigos. Bigos, lahana turşusu ve et ile hazırlanan ve sıcak servis edilen bir yemek çeşidi. Bunun dışında şehre gittiğinizde domuz, dana veya sığır etinden yapılan sosis kielbasa, işkembe çorbası flaki, Polonya’nın koyun sütü, füme peyniri, un ve sütle hazırlanan ünlü ekmeği oscypek ve bir çeşit donut olan bagelin tadına bakmalısınız. Polonya’da et yemekleri oldukça sık tüketiliyor. Bu yüzden et yemekleri ile hazırlanmış sofralara Sanok deniliyor. Özellikle Noel ve Şükran Günü’nde hazırlanan bu sofralar Slupsk’daki en lezzetli sofralar oluyor.

Türkiye’den Slupsk’a aktarmasız uçuş bulunmuyor. Şehre gitmek için Avrupa’nın Köln, Stokholm gibi şehirlerinden aktarma yapabilirsiniz.

Polonya’nın Slupsk şehrini ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schegen vizesi alması gerekiyor. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri ise 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaflar.