Adana

Adana’da Ne Yenir? – İşte Size Adana Mutfağının En Lezzetli 27 Yemeği

Adana Mutfak Kültürü

Adana mutfağı birbirinden farklı yemekler, kebaplar, kahvaltılık ve hamur işleri ile ülkemizin ünlü mutfaklarından biridir. Her yörenin kendine has lezzetleri olmasında kültürün, coğrafyanın ve tarihin büyük etkileri vardır. Adana’nın yöresel lezzetlerini ortaya çıkaran faktörler de bunlardan ibaret. Dağlık alanlarının yanı sıra deniz ile bağdaşan coğrafyası, geçmişten bugüne göç dalgalarının bir merkezi olması gibi faktörler Adana mutfağını zenginleştirmiştir.

Adana yöresel yemekleri ise hala günümüzde sıkça tüketilen, Türkiye’nin birçok bölgesine tarifleri yayılan lezzetlerdir. Bu lezzetlerin her birini tarifler ile uygulamanız maalesef mümkün değil. Adana’ya özgü baharat ve besinler ile yapılan birçok yöresel lezzeti Adana’ya gittiğinizde deneyimleyebilirsiniz. Kebaplarından tutun da baharatlı ve etli yemeklerine kadar her şekilde Adana kültürünü buram buram taşıyan onlarca lezzeti bulunuyor. Adana yöresel yemekleri hakkında merak edilenler, Adana’ya gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetleri yazımızda sizler için derledik.

Pratik Bilgiler

Adana’dan Alınabilecek Yiyecekler: Adana yöresel lezzetler bakımından oldukça geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Burada yiyebileceğiniz pek çok lezzet olsa da, yanınızda götürebileceğiniz seçenekler kısıtlıdır. Ancak bir sonraki Adana seyahatinizde alabileceğiniz yiyecekler arasında mantı, şalgam suyu ve biraz garip gelse de mandalina ve portakal olabilir.

Adana’nın En Meşhur Tatlısı: Adana yemekleriyle olduğu kadar tatlılarıyla da pek çok insanın gönlünü fethediyor. Adana’da yiyebileceğiniz tatlılar arasında karakuş tatlısı, bici bici, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı ve Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.

Adana’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Adana’dan doğal şalgam suyu, zeytinyağlı defne banyo sabunu, paketler halinde satılan doğal baklagiller, nar pekmezi, sumak ekşisi ve turşu çeşitlerinden alabilirsiniz.

Adana Yöresel Yemekleri

Adana Kebap

Adana kebabı, şehrin adını en çok duyurduğu bugün ülkemizin dört bir yanında restoranlarda Adana dürüm, Adana kebap olarak menülere giren lezzetidir. Adana’nın meşhur lezzeti Adana kebabını her yerde deneyimleyebilirsiniz ancak gerçek anlamda bir Adana kebap yemek isterseniz rotanızı kebabın ana vatanı olan Adana’ya yöneltmelisiniz. Adana’nın dürümcülerinde ve restoranlarında kolayca bulabileceğiniz Adana kebap acılı ve acısız seçenekleri ile müşterilere sunuluyor.

Adana kebap yapılırken kullanılan dana kıyma ve kuzu kıyma, baharatlar ve tabi ki yöresel salça, tarifi ana vatanında deneyimleyenlerin çok daha leziz bulmasının nedenleri arasında yer alıyor. Birçokları tarafından evlerde dahi denenen Adana kebap asıl olarak yapılırken birçok püf noktası bulunan bir lezzet. Bu nedenle de gerçek bir Adana usulü kebap yemek isterseniz yine gitmeniz gereken yer Adana olacaktır. Yöresel lezzetlerinden tutun da salçasının tadına kadar özgünlük kokan bu şehirde Adana kebap yemeye doyamayabilirsiniz.

Ciğer

Ciğer, Adana’da bir anlamda marka haline gelmiş bir lezzettir. Onu bu kadar özel yapan ise kahvaltıda tüketiliyor olması. Daha önce hiç kahvaltıda ciğer yemediyseniz bu size biraz tuhaf gelebilir. Ancak ciğer Adana’da sıkça kahvaltıda tüketiliyor. Adana usulü ciğerin kahvaltıda tüketiliyor olması turistlerin de bir hayli ilgisini çeken lezzetler arasına girmesini sağlıyor. Sadece kahvaltıda tüketilmesi değil aynı zamanda insana yedikçe yediren lezzeti sayesinde her kahvaltıda ciğer yemek isteyebilirsiniz.

Ciğeri kahvaltıda sunmak Adana için çok uzun zamandır gelenek haline gelmiş bir alışkanlık. Her hafta Pazar günleri sokakların ara kesimlerinde kebapçıların ocaklarında ciğer pişirdiğini görebilirsiniz. Geçmişten bugüne bir gelenek olarak devam eden ve sokak aralarında hayat bulan kahvaltıda ciğer yeme alışkanlığı şehre turist olarak gelenlerin en çok şaşırdığı geleneklerden biri. Ciğer deneyimlemek isterseniz sokak aralarında bulunan ciğercilere uğrayabilir ve taburede otururken yiyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/cigerci.mahmut/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Reşatbey, Ordu Cad., No: 36/A, Seyhan
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 21:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0322 458 85 95
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Ciğer şişin yanına yöreye özgü çeşitli mezelerden tadabilir ve/veya salatalarından yiyebilirsiniz.

Şırdan Dolması

Şırdan dolması, Adana dendiğinde akla ilk gelen yöresel lezzetlerden biri olarak biliniyor. Yöre halkının sürekli tükettiği ve genellikle kuzu şırdanından yapılan bu dolmanın tarifi de yine Adana’ya özel olan bir tariftir. Yolunuz düşer de Adana’da bulunursanız mutlaka şırdan dolması deneyimleyebileceğiniz restoranlara uğramalısınız.

Şırdan dolmasının görüntüsü oldukça ilginçtir. Yediğiniz birçok yöresel lezzetten farklı olarak ilk bakışta hoş bir görünümü olmasa da lezzeti ile görüntüsünü telafi ediyor. Şırdan dolması yerken mutlaka üzerine kimyon ve pul biber serpin. Şırdanın asıl lezzetine Adana baharatları ile erişmeniz mümkün. Adana’da şırdan o kadar çok seviliyor ki şehirdeki şırdan miktarı yöre halkının taleplerini karşılamak konusunda yetersiz kalıyor. Yakın şehirlerden getirilen şırdanlar ile yapılan şırdan dolmalarını şehrin herhangi bir köşesinde deneyebilirsiniz. Bir hayli yaygın olarak bulunan lezzetlerden biridir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/sirdancikudret01/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Güzelyalı, Turgut Özal Bulvarı, No: 114/A, Çukurova
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 03:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0322 239 00 40
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Şırdanın yanına ufak turşuluk biber yemenizi tavsiye ederiz.

Kırkkat

Kırkkat, Adana yöresel lezzetlerinden biri olan bağırsak dolması çeşididir. Şırdan dolması benzeri bir görüntüsü olan ve tat olarak benzer olan bir lezzettir. Kırkkat tüketimi Adana’da şırdan bulunamadığı zamanlarda alternatif olarak tercih ediliyor. Her durumda kırkkat da şırdan dolması kadar hoş ve insanda yedikçe yeme isteği uyandıran lezzetlerden biri.

Kırkkat aslında kuzunun midesinin bölümlerinden biridir. Tıpkı şırdan gibi hazırlanarak tüketilir. Adana’da şırdan, kırkkat ve mumbar yemek sektöründe önemli yer tutuyor. İnsanların sıkça talep etmesi nedeni ile de kurban bayramının yaklaştığı dönemlerde şırdan ya da kırkkat bulamayabilirsiniz. Kırkkat her damak zevkine uymayan ancak sevenlerin vazgeçemediği yemeklerden biri. Oldukça doyurucu olması nedeni ile de sürekli tercih ediliyor.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/sirdancibedo/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Kocavezir, Karacaoğlan Cad., No: 8, Seyhan
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 17:30 – 04:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0322 365 44 54
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü mezelerden tadabilir ve/veya turşuluk biberlerden yiyebilirsiniz.

Analıkızlı

Analıkızlı, Adana’da sıkça yapılan çoğu zaman ana yemek gibi de tüketilen çorbalardan biridir. Çorbanın adının analıkızlı olmasının nedeni içerisinde bulunan büyüklü küçüklü köfteler olarak biliniyor. Dana etinin yağsız kısımlarının tokmakla dövülerek katıldığı içli köfteler ve baharatlar analıkızlı deneyiminizi Adana’ya özgü kılan püf noktalardır. Adana’da et tüketimi günlük hayatta bir hayli yaygın. Et tüketmeyenler için analıkızlı tarifinin köftesine dana eti koyulmayabilir ancak Adana usulü analıkızlı çorbası denemek isterseniz mutlaka dana eti bulunan bir tarifi deneyin.

Analıkızlı, Adana’da civar restoranlarda çorba olarak servis edilen ve günün neredeyse her saati bulunan bir çorbadır. Çorbanın içindeki köftelerin lezzetini ayrı, çorbanın kıvamını ayrı merak edebilirsiniz. Çünkü her ikisi de insanın damağında harika bir lezzet bırakıyor.

  • Nerede Yenir: Analıkızlı yemeğini Adana genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Adana Usulü İçli Köfte (Kibbe)

Kibbe, ülkemizde birçok yörede yapılan ve aslının Lübnan mutfağına ait olduğu bilinen bir yiyecektir. Adana’da kibbe yemek ise çok daha farklı bir deneyim. Adana usulü içli köfte olan kibbeyi deneyimledikten sonra başka yörelerdeki denediklerinizi bir kenara bırakabilirsiniz. Adana usulü içli köfte yemek isterseniz mutlaka restoranlarda kibbe talep edin.

Kibbeyi Adana’ya özgü kılan en büyük püf noktası baharatlı ve bulgurun içinin doldurulduğu malzemeler. Adana’da diğer tüm lezzetlere katıldığı gibi kibbeye de et katılabiliyor. Kuzu kıymanın lezzetinden midir, baharatların orijinal tadından mıdır bilinmez ama Adana’da yenilen kibbenin tadını başka bir yerde bulmak bir hayli zor.

Adana bölgesinde bulabileceğiniz kibbe, genel anlamda köfteler arasında değerlendirilerek sunumu yapılmaktadır. Sıcak sunumuyla birlikte özel baharatlarla da süslenen Adana usulü içli köfte herkesin beğenebileceği özel bir lezzettir.

Fellah Köftesi

Fellah köftesi, yine temel maddesi bulgur olan yöresel bir lezzettir. Adana’ya özgü olmasının ana nedenleri ise kullanılan biber salçası ve sarımsaklardır. Doğal zeytinyağı ile yapılan Fellah köftesini her yerde yeme fırsatı bulabilirsiniz. Ancak Adana usulü Fellah köftesi yemek için mutlaka Adana’ya gitmeniz gerekir. Tarifte kullanılan baharatlardan tutun da biber salçasına kadar doğal olması şart.

Adana restoranlarında servis edilen Fellah köftesini yedikten sonra bir porsiyon daha istememek için kendinizi tutmanız gerekir. Çünkü bulgur ile yapılan onlarca lezzet arasında kendini üst sıralara taşıyacak kadar büyük bir lezzeti var. Ülkemizin birçok bölgesinde yapılan Fellah köftesini Adana usulü deneyimlemek isterseniz yöresel restoranları ziyaret edebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Fellah köftesini Adana genelindeki çoğu lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Adana Usulü Lahmacun

Lahmacun, ülkemizin her yerinde yapılan ve oldukça sevilen yiyeceklerden biridir. Lahmacunu sahiplenen birçok şehrimiz de bulunuyor. Genel olarak güneydoğu kültürünün bir parçası olarak bilinse de Türkiye’nin her yerinde lahmacun lezzetini deneyimleyebilirsiniz. Adana’da yapılan lahmacunların ise yediğiniz diğer lahmacunlardan daha farklı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Adana usulü lahmacun, Adana’nın restoranlarında yenilebilecek olan ve tadı damaklarda kalan bir lezzettir. Lahmacunu Adana’ya özgü hale getiren şey ise kullanılan baharatlar ve kuzu kıymadır. Adana’nın doğal ve kendine has baharatları lahmacuna gerçek anlamda çok yakışıyor. Adana’da bulunduğunuzda herhangi bir lahmacun restoranına girerek Adana usulü lahmacunun tadına bakabilirsiniz.

Acılı olarak daha çok tercih edilen Adana usulü lahmacunlar yanlarında ayranla birlikte çok güzel biçimde gitmektedir. Sizler de Adana çarşılarında acıkma hissi duyduğunuzda Adana usulü lahmacunlardan tadarak daha iyi lezzetler kazanabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/asmaalti.kebap/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Alidede Mah., Alidede Sok., No: 12, Hükümet, Seyhan
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0322 261 12 20
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Lahmacunun yanına yayık ayran içebilir, yöreye özgü mezelerden tadabilir ve salata yiyebilirsiniz.

Deniz Mahsulleri

Pek bilinmez ancak Adana’nın deniz mahsulleri yönünden de oldukça zengin bir kültürü vardır. Deniz mahsulleri satılan marketlerden tutun da restoranlarına kadar deniz ürünlerini deneyimlemenizi mümkün kılan birçok yer bulunuyor. Adana’nın kültürü ile deniz mahsulleri birleştiğinde daha önce hiçbir yerde yemediğiniz farklı lezzetleri deneme imkânı buluyorsunuz. Deniz mahsullerini seviyor ve tüketmekten hoşlanıyorsanız Adana balıkçı restoranlarında yemek yiyebilirsiniz.

Birbirinden farklı birçok balık türü ve başka deniz mahsullerini kolayca bulabileceğiniz balık marketler ve balıkçı restoranları ile deniz ürünlerinin keyfini çıkarabilirsiniz. Sadece balık değil denizden çıkarılan birbirinden farklı onlarca farklı besin de Adana’da müşterilere servis ediliyor. Denizden babam çıksa yerim diyorsanız Adana’da deniz mahsulü restoranlarını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Adana bölgesi Akdeniz’e yakın olması ve çevre illerden de yapılan deniz mahsulleri desteğinin olmasıyla birlikte yemek kültürünü de bu konuda zenginleştirmiştir. Deniz canlılarını yemeyi çok seven kişilerin Adana gezilerinde çeşitli lokanta ve restoranlarda bu tatları denemeleri mümkündür.

Adana Usulü Su Böreği

Su böreği her yörenin kendince yaptığı ve sürekli olarak tükettiği lezzetlerden biri olarak biliniyor. Adana usulü su böreği ise bildiğiniz su böreklerinden çok daha farklı bir niteliğe sahip. Diğer su böreklerinin aksine Adana usulü su böreği uzadıkça uzayan bir peynir ile yapılıyor. Bu da su böreğini Adana’ya özgü yapan en önemli özelliklerden biridir. Adana usulü su böreğini deneyimlemek için Adana’nın kahvaltı mekânlarına gidebilir ya da simitçilerinden kahvaltılık olarak alabilirsiniz.

Adana’nın yemek ve baharatlarının yanı sıra kahvaltı konusunda da diğer şehirlerimizden ayrıldığı bazı yönleri bulunuyor. Tıpkı muhlamada olduğu gibi sıcak ve tadı damakta kalan bir peynir ile yapılan Adana usulü su böreği her yerde deneyimleyebileceğiniz bir lezzet değil. Yolunuz Adana’ya düşerse kahvaltıda su böreği yiyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Seç Baklava
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: 117 İstiklal, Kurtuluş Cad., Seyhan
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 06:30 – 20:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0322 435 24 04
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Su böreğinin yanında sıcacık bir bardak süt içebilirsiniz.

Sıkma

Adana adını duyduğunuzda aklınıza kahvaltılıklar gelmeyebilir. Ancak yöre halkının çok severek tükettiği birçok kahvaltılık bulunuyor. Bu kahvaltılıklardan biri de sıkmadır. Sıkma, kahvaltıları süsleyen hamur işlerinden biri. Bir hayli kolay yapılması da yöre halkının sürekli tercih etmesinde etkili oluyor.

Peynirli, maydanozlu, domatesli, patatesli hatta ıspanaklı versiyonları bulunan sıkmanın her damak için uygun olan bir seçeneğini bulmak mümkün. Sıkmayı farklı isimlerde farklı kültürlerde de deneyimleyebilirsiniz. Adana’ya özgü sıkma lezzetini deneyimlemek için kahvaltı mekânlarında kahvaltı edebilir ya da yöre halkından birinin evine misafir olabilirsiniz.

Kahvaltılarda hamur işi seven kişilerin özellikle de Adana bölgesinde en çok tercih etmesi gereken yiyeceklerin başında gelen sıkma, çeşitli tarifleri ve lezzetleriyle insanların ilgisini de çekmektedir. Patatesli, domatesli, peynirli ya da maydanozlu biçiminde isteğinize göre tercih edeceğiniz sıkmayı çayların yanında daha da etkili bir lezzet olarak tadabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/yesilkapikebap/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Reşatbey, Ordu Cad., No: 67, Seyhan
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi ve Cumartesi günleri arasında 10:30 – 21:00 saatleri açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0322 459 01 93
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Sıkma en iyi çayla gider. Ayrıca sıkmaların üzerine tereyağı sürmeyi unutmayın!

Adana Simidi

Adana simidi, yöre halkının tava simidi olarak da adlandırdığı kahvaltılıklardan biridir. Yol üzerindeki seyyar satıcılardan tutun da kahvaltı mekânlarına kadar birçok yerde Adana simidi deneme fırsatına erişebilirsiniz. Yöre halkının şalgamla birlikte tüketmeyi tercih ettiği ancak kahvaltılarda da çayla tüketilen Adana simidini evde yapmanız pek mümkün görünmüyor. Hangi tarifi denerseniz deneyin tam olarak semtin sokaklarında satın aldığınız Adana simidi tadını bulamıyorsunuz. Bu nedenle mutlaka Adana’ya uğradığınızda atıştırmalık olarak da olsa Adana simidini deneyimlemeniz önerilir. Adana simidini diğer simitlerden ayıran ise yapılırken kıvamına pekmez katılıyor olmasıdır. Pekmezle yapılan bu harika simidi fırınlarken de büyük ustalık gerekiyor.

Pekmezle yapılan ve açlık hissini de gideren Adana simidinin yanında çay da tüketebilirsiniz. Çay ile simit keyfini farklı biçimde yaşamak adına tercih edeceğiniz Adana simidini Adana bölgesindeki seyyar satıcılarda fazlasıyla görebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/sultansimitsarayi/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Çınarlı, Dr. Ali Menteşoğlu Cad., Seyhan
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 24 saat açıktır.
  • Telefon: 0552 246 15 09
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada diğer hamur işlerini deneyebilirsiniz.

Mumbar

Fotoğraf: Lezzet.com.tr

Mumbar, Adana’nın şırdan bulunamadığında alternatif olarak şırdan ihtiyacını karşılayan en büyük yardımcılarından biri. Şırdan tüketmek Adanalılar için neredeyse vazgeçilmez bir alışkanlık haline gelmiş. Şehrin birçok sokağında şırdan dükkânı ve seyyar şırdan satıcıları görmeniz de mümkün. Mumbar ise şehirde şırdan ihtiyacının karşılanamamasına bağlı olarak bulunmuş şırdan benzeri alternatif bir yiyecektir. Tadı neredeyse şırdan kadar eşsiz ve lezzetli olan bu besini ilk bakışta ilginç bulabilirsiniz. Ancak mumbara bir şans vererek onu denemenizi öneririz. Mumbar dolmasını şehrin farklı noktalarında kolayca temin etmeniz mümkün.

Mumbar da belirttiğimiz üzere Adana bölgesine ait olup özellikle de şırdan ile birlikte tüketilen en önemli yöresel besinler arasında yer almaktadır. İsteğe göre acı olarak da yapılan mumbar yiyeceğini Adana’dan farklı bir yerde çok kolay bulmanız mümkün değildir. Adana lezzetleri arasında yer alan mumbarı sizler de deneyimlemek adına Adana’ya uğrayabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/sirdancibedo/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Kocavezir, Karacaoğlan Cad., No: 8, Seyhan
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 17:30 – 04:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0322 365 44 54
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü mezelerden tadabilir ve/veya turşuluk biberlerden yiyebilirsiniz.

İçli Köfte

Fotoğraf: Nurlu Mutfakta

Ülkemizin her tarafındaki restoranlarda, evlerde ve mutfaklarda yapılarak sofralara getirilen içli köfte, genel olarak Adana yöresine ait olan bir lezzettir. İçerisinde kullanılan özel malzemelerin verdiği tat ile birlikte köfteler arasında daha fazla tercih edilen iç köfteyi Adana yöresinde daha fazla görmek de mümkündür.

İçli köfte neredeyse her yörenin kendine özgü tarifleri olan lezzetlerden biridir. Söz konusu Adana olduğunda diğer yörelere oranla Adana’nın bu listenin dışında kalması doğal olarak beklenemezdi. Adana usulü içli köfte diğerlerine oranla biraz daha yağlı ve tabi ki kuzu eti kıyma ile birlikte yapılıyor.

Adana yöresinde içli köfte çay ile birlikte ya da atıştırmalık olarak sıkça yapılıyor. Kadınlar arasında altın günlerinin yıldızı olarak anılan ve oldukça sık yapılan içli köfteyi Adana’ya özgü kılan ise yağsız kıyma ve baharatlardır. Adana’nın kendine özgü lezzetlerini deneyimlemek isterseniz içli köfte de onlardan biri olarak biliniyor.

Kaz Başı

Fotoğraf: Hürriyet

Adana’da sağlıklı yemek tüketmek isteyenler için oldukça iyi bir seçenek kaz başı yemeğidir. Birçok ağır ve yağlı yemeğin yanında sağlık sorunu olanların en çok tercih ettiği lezzetlerin başında akşam yemeklerini süsleyen kaz başı yemeği geliyor. Kaz eti ile yapılan bu yemeği sağlıklı kılan en büyük bileşen içerdiği vitamin ve minerallerin fazlalığıdır. Aslında kaz eti hakkında fazla yağlı olmasından kaynaklı insanların olumsuz düşünceleri olabilmekte. Ancak kaz eti insan sağlığı için oldukça faydalıdır.

Yağlı bir et olmasından kaynaklı olarak kalp ve damar rahatsızlığı çeken hastaların tüketmemesi tavsiye ediliyor. Kaz başı yemeğini bu kadar sağlıklı kılan ise içeriğinde bulunan birçok sebze ve kaz etinin faydalarıdır. Kaz başı yemeğini deneyimlemek için Adana restoranlarını ziyaret edebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/mertrestaurant/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Mahfesığmaz, Turgut Özal Bulvarı, No: 43/C, Çukurova
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 01:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0530 323 10 95
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğin yanına mutlaka çeşitli mezelerden isteyiniz.

Sarımsaklı Fıstık Köfte

Fotoğraf: Arda’nın Mutfağı

Sarımsaklı fıstık köfte, Adana’da ana yemek olarak ya da çayın yanında servis edilebilen bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Sarımsaklı fıstık köfte, aperatif olarak da yenilebilen tercihe göre ana yemek olarak tabaklarda dahi gördüğümüz bir lezzet. Yöreselliğini hem görüntüsünden hem de tadından buram buram gösteren bu lezzeti Adana restoranlarında deneyimleyebilirsiniz.

Tarifin içerisinde bulunan biber salçası ve baharatlar sayesinde kendine özgü bir tadı olduğu da söylenebilir. Üzerine yapılan sosunun içerisinde bulunan kuru nanelerin de ayrı bir hava kattığını dile getirelim. Sarımsak tadını yoğurtlu lezzetlerde almayı seviyorsanız bu yöresel lezzet tam damağınıza layık olabilir.

Bu lezzetten gerek ana yemek olarak gerekse de aperatif yiyecek olarak yararlanmak için Adana yöresini ziyaret edebilirsiniz. Bölgeye özgü baharatlar ile süslenen sarımsaklı fıstık köfte, kişilerin damak tadında özel lezzetler bırakacak kadar güçlü bir etkiye de sahiptir.

  • Nerede Yenir: Sarımsaklı fıstık köfte yemeğini Adana genelindeki tüm lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Karın Dolması

Fotoğraf: Yemek Tarifleri

Karın dolması, mumbarın içinin çeşitli malzemeler ile doldurulması ile yapılan yöresel bir lezzettir. Adana’da şırdan ve mumbar sürekli olarak tüketilen yiyeceklerden biri. Bu nedenle şırdan temin edilemediği durumlarda mumbar, şırdan yerine tüketilen başlıca yiyecektir. Mumbarın yemek haline getirilmiş hallerinden biri de karın dolmasıdır.

Adana yöresinde şırdan ve mumbar içeren her türlü yemek tamamen Adana’nın kültüründen sayılıyor. Yöre halkı şırdan ve mumbarı o kadar çok tüketiyor ki bazı zamanlar civar şehirlerden temin edildikleri bile oluyor. Bu nedenle karın dolması denemek isterseniz işin ehli olan Adana ustalarından denemeniz öneriliyor.

Karın dolması tıpkı ve şırdan yemekleri gibi acılı da tercih edilebilir. Meşhur Adana acılarının karın dolması üzerine katılarak tüketilmesi istendiğinde Adana’yı ziyaret edebilirsiniz. Son derece lezzetli ve kişilerde damak tadı da bırakacak kadar etkili olmasıyla karın dolması fazlasıyla tercih edilebilir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/sirdancibedo/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Kocavezir, Karacaoğlan Cad., No: 8, Seyhan
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 17:30 – 04:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0322 365 44 54
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü mezelerden tadabilir ve/veya turşuluk biberlerden yiyebilirsiniz.

İşkembe Dolması

Fotoğraf: Sabah

İşkembe dolması, Adana’nın sevilen besinlerinden biridir. İçleri iyice temizlenmiş olan işkembeler pirinç, soğan, kıyma ve baharatları saracak şekilde hazırlanır. İşkembe dolmasını hazırlamanın en zor yanı işkembelerin temizlenme sürecidir. Defalarca yıkanan işkembeler tekrar tekrar limonlu, tuzlu sularda bekletilerek yenilecek kıvama getirilir. Adana’da işkembe dolması deneyimlemek isterseniz mutlaka yıllardır bu hizmeti veren ustaların restoranlarını tercih etmeye özen gösterin.

Temiz, sağlıklı ve lezzetli işkembe dolma servisi yapan birçok restoran bulunuyor. Adana’nın yöresel lezzetlerinin yanı sıra işkembe dolması gibi ilginç lezzetlerini de deneyimlemek isterseniz sokaklarda bulunan restoranlara uğrayabilirsiniz. Söz konusu Adana mutfağı olduğunda her öğüne özel bir yöresel lezzet denemeniz mümkün olmakta.

İşkembe dolması ülkemizin genelinde de ele alınabilecek bir yemek olup kişilere fazlasıyla lezzet de kazandıran önemli bir yiyecektir. Adana yöresine ait tatlarla donatılan işkembe dolmasını sizler de Adana restoranlarında, lokantalarında rahatlıkla bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Adana genelindeki birçok şırdancıda işkembe dolmasını bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Eşkili Topalak

Fotoğraf: Lezzet.com.tr

Ekşili topalak çorbası yöre halkı tarafından ekşili köfte olarak da bilinen köfteli çorba tariflerinden biridir. Ülkemizin birçok yöresinde köfte ve çorbayı birlikte görebileceğiniz tarifler bulunuyor. Adana’nın ekşili topalak çorbasını diğerlerinden ayıran en büyük faktör ise çorbanın ekşi bir tadı olması. Ancak bu ekşilik ilginç bir şekilde damakta hoş bir lezzet bırakıyor. Köfteleri yerken ağzınıza gelen ekşi tadın çorbaya bir hayli yakıştığını da söylemek gerekir.

Bulgur, irmik, un, nohut, sarımsak ve tabi ki Adana’ya özgü biber salçası ile yapılan ekşili topalak çorbasını sokaklarda hizmet veren çorbacılarda deneyimleyebilirsiniz. Bir yöreye ait olan lezzetleri en iyi o yörede tadabilirsiniz. Baharatlarından tutun da salçasına kadar denediğiniz lezzeti farklılaştıran unsurlar bulunur. Bu nedenle de ekşili topalak çorbasını denemek isterseniz mutlaka Adana’da çorbacılara uğramanız önerilir.

  • Nerede Yenir: Ekşili topalak çorbasını Adana genelindeki esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bamya Dolması

Bamya dolması, Adana’nın pek bilinmeyen ancak bir hayli ilginç olan lezzetlerinden biridir. Bamyanın bile içinin doldurularak servis edilebileceğini ilk kez Adana’da fark etmiş olabilirsiniz. Dolma dendiğinde akla dolgun dolmalar gelse de bamya dolması için aynı şeyi söylemek mümkün olmuyor. Bamya dolması yapılırken mutlaka olabildiğince büyük boylarda bamyalar tercih ediliyor. Ülkemizin dört bir yanında sevilerek tüketilen bamyanın bir de Adana usulü dolma tarifini deneyin.

Bamya dolması farklı yemekler denemeyi seven, bamyanın tadını beğenen birçok kişi tarafından oldukça seviliyor. Yöre halkının da sürekli yaptığı lezzetlerden biri olarak bamya dolmasını denemek için Adana’da restoranları ziyaret edebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Bamya dolması yemeğini Adana genelindeki lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kabak Çintmesi

Fotoğraf: Lezzet.com.tr

Kabak her yörede farklı farklı lezzetlerin ana öğesi olarak karşımıza çıkıyor. Adana’da kabakla yapılan yöresel lezzetlerden biri de kabak çintmesidir. Bu harika lezzeti denemeden Adana’dan ayrılmamanız öneriliyor. Çintme kelimesi başlarda yabancı gelebilir. Yöre halkı tarafından konulan bu isim aslında oldukça mantıklıdır. Çintmek temelde herhangi bir şeyi parçalamak, daha ufak parçalara ayırmak anlamına gelir.

Kabak çintmesi, tamamı ile kendi yağında pişen ilginç tariflerden biri. Tadı bir hayli hafif olması nedeni ile neredeyse herkes tarafından seviliyor. Özellikle sıcak havalarda sürekli tercih edilen bir lezzettir. Yapılışı da bir o kadar kolay olan bu yöresel lezzeti denemek için Adana restoranlarına gidebilirsiniz.

Adana bölgesinde gezi yapanların restoran ve lokantalar kapsamında rahatlıkla bulabileceği kabak çintmesi belirttiğimiz üzere özellikle de sıcak yaz günlerinde daha çok tercih ediliyor.

  • Nerede Yenir: Kabak çintmesi yemeğini Adana genelindeki esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Vardabit Paçası

Vardabit paçası Adana’nın yöresel olarak sürekli yapılan lezzetlerinden biridir. Kuru fasulye, tahin, domates salçası ve bayat ekmek ile yapılan bu yöresel yemeğin bir hayli doyurucu olduğu da söylenebilir. Bayat ekmeğin ana yemeğe ne kadar yakışacağı hakkında şüpheleriniz varsa önyargılı olmamanızı öneririz. Vardabit paçası kelimenin tam anlamı ile tadı damakta kalan lezzetlerden biridir. Üzerine serpilen maydanoz ve baharatlar ile çok daha yöresel bir hale gelen Vardabit paçası yemeğini deneyimlemek için Adana’nın yöresel akşam yemeklerine misafir olabilir ya da yöresel restoranlara gidebilirsiniz.

Adana gezilerine katılan kişilerin karnı acıktığında mutlaka restoran ya da lokantalarda kolaylıkla bulabileceği vardabit paçası, içerisindeki yüksek besin değerleriyle birlikte kişilere doygunluk kazandıracaktır. Yöreye özgü hazırlanan özel malzemelerle süslenen vardabit paçası, Adana’ya gelen kişiler tarafından mutlaka tercih edilmesi de gerekiyor.

  • Nerede Yenir: Vardabit paçası yemeğini Adana genelindeki lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Gül Mantı

Mantı, ülkemizde en çok sevilen yiyeceklerin başında gelir. Mantının çeşitleri de yine belli yörelerde özel olarak hazırlanır. Kayseri mantısı aslında en bilinen mantı olsa da, ülkemiz genelinde sofralarda mantılara fazlasıyla yer verilir.

Gül mantı diğer bir adı ile Adana mantısı hem harika bir görüntüye sahip olan hem de leziz tadı olan yöresel tatlardan biridir. Mayasız hamur ile yapılan gül mantı, sarımsaklı yoğurt eşliğinde misafirlerin karşısına çıkıyor. Gül mantısının göz dolduran görüntüsünün nasıl yapıldığı ise Adanalılara has bir tariftir.

Adana usulü gül mantı deneyimlemek için mantı evlerine gidebilir ya da bükülmüş mantı satan yerlerden satın alabilirsiniz. Ancak kelimenin anlamı ile Adana usulü gül mantı yemek isterseniz mutlaka mantı evlerini ziyaret edin. Yolu Adana’ya düşenlerin mutlaka tatmaları gereken gül mantı, üzerinde isteğe göre hazırlanan soslarla birlikte kişilere çok daha lezzetli tatlar bırakacaktır.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/tokana.manti/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Cemalpaşa Mah., Gazipaşa Bulvarı, Vali Yolu Cad., No: 12, Seyhan
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi ve Cumartesi günleri arasında 09:00 – 18:00 saatleri arasında açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0322 457 25 23
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Adana Yöresel Çorbaları

Yüksük Çorbası

Yüksük çorbası Adana ile özdeşleşmiş olan yöresel lezzetlerden biridir. Mantı ve çorba dendiğinde akla gelen bu lezzet anavatanı olan Adana’da günlük olarak tüketiliyor. Yapılışı diğer çorbalara oranla daha zor olsa da lezzeti için sürekli yapılan bu çorbayı denemek için geleneksel Adana çorbacılarına gidebilirsiniz. Mantı, nohut ve et suyu ile hazırlanan bu tarif beraberinde aşırı doyurucu olması nedeni ile bazı zamanlar ana yemek olarak dahi tüketilebiliyor.

Yüksük çorbası tarifini uygularken et suyu kullanmak tarifin en büyük püf noktalarından biri. Et suyu ve ev usulü bükülmüş taze mantılar ile yapılan yüksük çorbasını içtikten sonra yemek yemeye ihtiyacınız kalmayabilir. Bu çorbayı deneyimlemek için Adana’nın çorbacılarına uğrayabilir ya da yöresel lezzetler yapan restoranları tercih edebilirsiniz. Adana’nın kültürünün bir parçası olarak görülen yüksük çorbası hangi yörede yapılırsa yapılsın Adana usulü ile yapılmaya çalışılıyor. Çorbanın insanın içini ısıtan aynı zamanda doyuran leziz tadından olsa gerek nereden geldiğini kimse unutmuyor.

Kamhi Çorbası

Kamhi çorbası diğer adı ile Hayır çorbası, Adana’da tüketilen yöresel çorbalardan biridir. Adana’yı daha çok kebapları ve acısı ile meydanlarda görsek de aslında yöresel lezzetleri olan çorbaları ile de bir hayli ünlüdür. Yörenin doğasından kaynaklı olsa gerek zora bir hayli alışıklar. Kamhi çorbası da yapılması bir hayli zor olan çorbalardan biri.

Nereden baksanız çorba için yapılan ön hazırlık en az 4 saat sürüyor. Çorbanın genel yapım süresi ise 12 saattir. Bu kadar uzun sürede yapılan bir çorbadan insanın beklentisi de hali ile daha fazla olabilir. Kamhi çorbası hem ziyaretçilerin hem de yöre halkının beklentilerini fazlası ile karşılayan bir çorba tarifidir. Yapılış süresinin bir hayli uzun olması yöre halkını bu çorbayı özel zamanlarda yapmaya itmiş olacak ki sadece bayram ve özel günlerde yapılıyor.

Dövme, gerdan eti ve nohut eşliğinde yapılan çorbayı başka yörelerde denemeniz pek mümkün görünmüyor. Adana çorbacılarında dahi her zaman bulamayacağınız bu çorbayı deneme fırsatı bulursanız damakta iz bırakan lezzetini öğrenme fırsatını kaçırmamanız önerilir.

  • Nerede Yenir: Kamhi çorbasını Adana genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ispanak Başı

Fotoğraf: Lezzet.com.tr

Ispanak başı yemeği Adana yöresinde sıkça yapılan ekşili yemeklerden biridir. Genellikle çorba kategorisinde kabul edilse de içinde bulunan besinlerin bir hayli doyurucu olması nedeni ile ana yemek olarak da değerlendirilebilir.

Yemeğin içinde nohut, mercimek ve ıspanak gibi temel besinler bulunuyor. Bu nedenle de çocukların gelişme çağında sıkça önlerine konan başlıca yemeklerden biridir. Ayrıca Adana halkının tükettiği kalp sağlığını korumaya yönelik nadir besinlerinden biri de ıspanak başıdır. Ispanak başını yapmak için mutlaka tarifin püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Ispanak başı çorbasını işinin ehli ustalardan deneyimlemek isterseniz Adana çorbacılarına gidebilirsiniz.

Ispanak başı içerisinde yer alan nohut ve mercimek gibi ürünler kişilerin açlığını gidermesinde önemli rol oynamaktadır. Besin değeri yüksek olması ve evlerde de fazlasıyla yapılabilecek olması ıspanak başı yemeğinin çok fazla tercih edilen yemekler arasında olmasında da etkilidir. Adana yöresine ait tatlarla, baharatlarla daha da iyi kıvama getirilen ıspanak başı yemeğini sizler de deneyimleyerek tadabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan ıspanak başı yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Hamur Çorbası

Çorba kültürü ülkemiz kapsamında fazlasıyla öne çıkan ve sofralarda yemeğe ilk başlanan yiyeceklerin de başında gelmektedir. Her bölgeye ve yöreye özgü çorbalar bulunmakla birlikte hamur çorbası da daha çok Adana bölgesinde görülen çorba çeşididir. Kişilere doygunluk kazandıracak olmasıyla daha çok tercih edilen hamur çorbası, içerisindeki özel tatlar ile birlikte kişilere ekstra lezzet de sunacaktır.

Hamur çorbası, Adana’nın sürekli yapılan çorbalarından biridir. Adana usulü hamur çorbası deneyimlemek isterseniz mutlaka hamur çorbasını yöresel lezzetler sunan çorbacılarından birinde deneyin. Hamur çorbasının gerçek anlamda doyurucu olması beraberinde insanların ana yemek olarak çok daha hafif lezzetler tercih etmelerini sağlıyor. Hamur çorbası içerken çorbanın biber salçası ile renklenmiş görüntüsünü ve hamurların ağızda verdiği yumuşacık hissi fark edeceksiniz. Birçok yörede yapılan hamur çorbasını birde Adana usulü olarak deneyin.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan ıspanak başı yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Salata ve Mezeler

Babagannuş

Babagannuş, biraz Arap mutfağını andıran bir Adana lezzeti olarak biliniyor. Kimi zaman içerisinde soğanla meze olarak kimi zaman da sıcak yaz akşamlarında soğuk servis edilerek yemek olarak tüketiliyor.

Babagannuş hakkında başka yörelerde de tarifler bulabilirsiniz. Güneydoğu bölgesinde de aynı ismi taşıyan tarifler mevcut. Ancak yemeğin içerisine katılanlar Adana usulü olanlar ile bir hayli farklı olmakta. Patlıcan közlemesi ve kırmızıbiber ağırlıklı olarak malzemeleri olan Babagannuş yerken yanında koca bir ekmeğin nasıl bittiğini anlayamayabilirsiniz.

Babagannuş yiyeceğini tatmak için tercih edeceğiniz ilk bölge Adana bölgesi olmalıdır. Çünkü Adana’ya özgü olan ve içerisinde yer alan özel baharatlarla da ön plana çıkan Babagannuş son derece lezzetli bir yiyecek türüdür.

  • Nerede Yenir: Babagannuşu Adana genelindeki çoğu lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Süllüm

Adana dendiğinde akla gelen etli ve bol baharatlı yemekleri bir kenara bırakın. Adana’nın sebze kültürünü en iyi ifade eden lezzetlerden biri de Süllümdür. Süllüm yemeklerin yanında meze olarak ya da yeşil severler için ana yemek olarak sürekli tüketiliyor.

Ispanağın doyuruculuğundan olsa gerek sadece sebze tercih edenler için gerçek anlamda vazgeçilmez bir besin olarak görülmekte. Kimileri süllümü et yemeklerinin üzerine ilave ederek de tüketiyor. Tamamen damak zevkinize bağlı olarak süllüm tüketmenin farklı alternatiflerini görebilir, deneyebilirsiniz. Adana’da restoranlarda çoğu zaman meze olarak servis edilse de talebe göre ana yemek olarak servisi mümkün olmaktadır.

Sizler de süllüm tadından yararlanmak ve neticesinde lezzet ağınızı genişletmek adına Adana bölgesini tercih edebilir, özel tatlarla hazırlanan süllümü tercih edebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Süllüm yemeğini Adana genelindeki çoğu lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Acebek Terator

Acebek terator, adı kulağa bir hayli tuhaf gelen Adana’ya has yöresel lezzetlerden biri. Acebek terator denildiğinde insanların aklına ağır Adana usulü et yemekleri gelse de yörenin kültürü bu noktada insanları şaşırtıyor. Fazlasıyla hafif bir besin olan Acebek terator, içerisinde et bulundurmamaktadır.

Adana’da çok sevilen ve sürekli tüketilen börülce bu lezzetin içinde de karşımıza çıkmakta. Börülce, sirke ve ekmek ile yapılan basit, bir o kadar da hafif bir yiyecek. Ülkemizde adını neredeyse başka yörelerde duymanız mümkün bile değil. Sadece Adana’ya has olan bu lezzeti denemek için Adana mutfağının derinliklerine inmeniz gerekiyor. Adana mutfağında karşılaşacağınız Acebek terator yiyeceği için restoran ve lokantaları tercih edebilirsiniz. Son derece özel hazırlanan tatlar ile birlikte sunum yapılan bu yiyecek kişilerin vazgeçilmezleri arasında da yer alabilir.

  • Nerede Yenir: Acebek terator yemeğini Adana genelindeki çoğu lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kebapçı Salatası

Adana’da kebapların vazgeçilmez tamamlayıcısı olan kebap salatasını bugün şehrin hemen her noktasında kebap türü yemek yapan lokanta, köşe başı ciğercisi ve restoranlarda bulabilmek mümkün. Her ne kadar tipik bir salata gibi olsa da, kırmızı pul biber, sumak ve nane yaprakları ile salata enfes bir aromaya bürünüyor.

Fazlasıyla iştah açıcı olan kebap salatasını Adana’da kebapların ve ciğer şişlerin yanına yiyebilirsiniz. Her lokanta ve restoranda kebapların yanına mutlaka verilen kebap salatası hem iyi bir tamamlayıcı hem de kebaptan alacağınız lezzeti ikiye katlayacaktır.

  • Nerede Yenir: Kebap salatasını lokanta ve restoranlarda kebabın yanına alabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Adana Usulü Soğan Salatası

Adana’da kebap ve ciğerlerin yanına yiyebileceğiniz bir başka salata türü ise soğan salatasıdır. Saf soğandan olan bu salatada soğanlar ince ince halkalar halinde doğranarak, sumak ve kırmızı pul bibere bulanarak üzerine zeytinyağı veya sıvı yağ dökülerek servis ediliyor.

İştah açıcı özelliği ile bilinen soğanlar, Adana’da yiyeceğiniz kebap ile harika bir lezzet kombinasyonu oluşturacaktır. Şehir merkezindeki tüm lokanta ve restoranlarda kebap türü yemeklerin yanına soğan salatasını afiyetle tüketebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Soğan salatasını şehir merkezindeki lokanta ve restoranlarda bulabilir, kebap türü yemeklerinizin yanına alabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tablacı Salatası

Adını Adana ve çevresindeki “tablacı” olarak anılan seyyar kebapçılardan alan tablacı salatası soğan, domates ve maydanoz ile hazırlanıp kebapların yanında verilen harika bir tamamlayıcıdır. İçeriğinin az ve hazırlanışının da kolay olması nedeniyle sizler de evlerinizde kolayca yapabileceğiniz tablacı salatası Adana’da kebap türü yemeklerin yanında verilen bir diğer salata türüdür.

Tıpkı diğer salatalar gibi ince ince halkalar halinde doğranan soğanlara, maydanoz ve domatesler eşlik ederek harmanlanıyor ve pul bibere bulandıktan sonra üzerine zeytinyağı dökülerek servis ediliyor. Adana genelindeki tüm lokanta ve restoranlarda kebap yemeğinizin yanına alabileceğiniz tablacı salatası yemeklerin lezzetini ikiye katlayan iyi bir tamamlayıcıdır.

  • Nerede Yenir: Tablacı salatasını şehir merkezindeki lokanta ve restoranlarda bulabilir, kebap türü yemeklerinizin yanına alabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tatlılar

Karakuş (Taş Kadayıf)

“E, bu kadar şey yedik, üzerine tatlı yenmezse olmaz!” diyenlerdenseniz, başlangıcı Karakuş ile yapmalısınız. Adana’nın yöresel yemekleri ve tatlıları arasında 1. sırada gelen taş kadayıf olarak da bilinen bu tatlı, esasında Lübnan, Suriye ve Filistin topraklarından bu yöreye göç eden bir lezzet. İçerisinde bol ceviz olan ve şire içerisinde kızartılıp üzerine şerbet dökülerek servis edilen Karakuş tatlısını, tarifini öğrendiğiniz takdirde kendiniz de yapabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/gonulkardesler/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Kuruköprü Sok., No: 25, Seyhan
  • Telefon:
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 21:00 saatleri arasında açıktır.
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Adana’ya özgü diğer tatlılardan tadabilirsiniz.

Kedibatmaz

Adana’nın kendine özgü tatlıları arasında yer alan, adını belki de en çok duyurmuş olan tatlardan biri de Kedi Batmaz lezzetidir. Kedi Batmaz kaz eti ve mısır unu ile yapılan ilginç tatlılardan biri. Tatlının bile içinde et olması size Adana’da olduğunuzu çok daha fazla hissettirebilir. Ancak cevizle süslenen ve oldukça ilginç bir tadı olan Kedi Batmaz tatlısı içerisinde et olduğunu size unutturacak kadar hoş bir tada sahip. Kedi batmaz deneyimlemek için Adana sokaklarında bulunan tatlıcılara uğrayabilirsiniz.

Adana tatlıları arasında ilginç bir yapılışa sahne olan Kedi Batmaz yiyeceği, kişilere farklı tatlar sunarak vazgeçilmezleri arasına da girebilir. Bu bağlamda Kedi batmaz tatlısını tercih edenler tariflerini de alarak evlerinde bu lezzeti yapmanın amacını da taşımaktadır. Sizler de Adana’ya ziyarete geldiyseniz mutlaka bu tattan yararlanmalı ve yeni lezzet olarak da değerlendirmelisiniz.

  • Nerede Yenir: Kedibatmaz tatlısını Adana genelindeki pastane ve tatlıcılarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bici Bici

Adana’ya yaz aylarında gittiyseniz, hiç üzülmeyin çünkü bici bici adındaki daha tek yudumda içinizi ferahlatacak olan lezzet bu kavurucu havayı bile dağıtmaya yetiyor. Adana Menderes Bulvarı’na yolunuz düşerse, Adana’nın yöresel yemekleri listesinde belki de en renklisi olan bici bicinin en lezizini bulmanız kaçınılmaz. Nişasta ve su ile hazırlanan su muhallebisinin üstüne buzun rendelenerek konması ve sonrasında da gıda boyası ve gül suyundan yapılan, renk veren bir malzemenin eklenmesi ile görsel olarak da gayet tatmin eden bici bici tek kelimeyle Adana gezi programınızın unutulmazlarından olacak.

  • Nerede Yenir: Cengiz’in Yeri
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Güzelyalı, Aşıklar Blv., No: 34, Çukurova
  • Telefon: 0507 027 11 81
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Yol Tarifi Al >

Lezzetleri ile insana birden fazla kilo alma garantisi garantisi veren, hatta ve hatta yemekler yetmezmiş gibi bir de Lezzet Festivali düzenleyip yurdun dört bir yanındaki gastronomi tutkunlarını şehre çeken Adana’yı daha fazla yakından tanımak isterseniz şehir hakkında yazdığımız diğer içeriklere de göz atabilirsiniz. Bir sonraki Adana seyahatinizi planlamak için içeriklerimizi okuyabilir ve ardından bir Adana otobüs bileti satın alabilirsiniz.

Yorumları Gör

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

1 ay önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce