Adana

Güneyinde Akdeniz, batısında Tarsus (Mersin), kuzeyinde Kayseri ve Niğde, doğusunda Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş ile sınırlarını paylaşan Adana, Toros Dağları’nın güneyinde eşsiz bir konuma sahip. Merkez ilçeleri Sarıçam, Çukurova, Yüreğir ve Seyhan olan Adana aynı zamanda 63 orman köyüne de ev sahipliği yapıyor. Toplamda 14,125 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Adana, 1,5 milyonu geçkin nüfusu ile bir jeo-kültürel bölge olan Kilikya’nın kalbinde yer alıyor. geniş düzlük arazileri ve verimli toprakları ile Türkiye’nin gastronomi başkentlerinden biri olan Adana, Akdeniz’in kuzeydoğu kenarında eşsiz bir konuma sahip.

Antik Kilikya Bölgesi’nin en gözde yerlerinden Adana, tarih boyunca önemini koruyan ender şehirlerden biri olmuş. Tarih boyunca şehre hakim olan 18 farklı uygarlık, birer birer izlerini bırakarak, bir mimari, anıt ya da yazıt gibi, bölge üzerindeki egemenliğini ebedi hale getirmeye çalışmış. Adana’nın varisi olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleri sergileyen ondan fazla önemli antik yerleşim ise adeta kentin geçmişine ışık tutuyor. Ceyhan Nehri’nin kıyısında yer alan Misis Antik Kenti’ndeki dokuz kemerli Misis Köprüsü’nün Milattan Sonra 4. yüzyılda Roma döneminde inşa edilmesi de şehrin ne denli köklü bir geçmişe sahip olduğunu kanıtlıyor.

Ceyhan ve Seyhan nehirlerinin suladığı verimli arazilerin ev sahibi Adana’nın genelinde tipik Akdeniz ikliminin etkileri görülüyor. Kışın %51 oranında yağış alan Adana’da en soğuk ay ocak iken (ortalama 9 santigrat derece), en sıcak ay ise ağustos. Kışların ılık ve yağışlı geçtiği kentte yazlar sıcak ve kurak geçiyor. Portakal kokulu, pamuklara sarılı, Toroslar’ın eteğinde bulunan bu kadim kentte Anadolu kültürünü bizzat deneyimleyebilirsiniz. Geçmişten bugüne sayısız medeniyeti beşiğinde sallamış olan Adana’da çağlar arası zamanda yolculuk yapmanız kaçınılmaz. Şehrin sembolü haline gelmiş Taş Köprü ve Saat Kulesi, çok sayıda müzesi ve kültürel merkezi, renkli gece hayatı, Seyhan ve Ceyhan nehirleri, görkemli camileri, her damak zevkine hitap eden lezzetleri ve alışveriş noktaları ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin durağı olan Adana’nın tamamını gezmek için en az 3-4 günlük bir seyahat planı yapmanızda fayda var.

Adana Altın Koza Film Festivali, Adana Lezzet Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı gibi ünü ülke sınırlarını aşmış pek çok festival ve etkinliğin de gerçekleştiği Adana, son dönemlerin turizm, kültür – sanat ve gastronomi alanlarında en çok gelişim gösteren şehirlerden biri. Her bütçeye uygun konaklama alternatifinin olduğu kentte yapılacak başlıca aktiviteler ise lezzet turları, trekking, kano turları, yüzme vb.

2016’da yaklaşık 6 milyon yolcuya taşımacılık hizmeti veren Adana Şakirpaşa Havalimanı ile şehre hava yolu ile ulaşım sağlanabildiği gibi kara yolu ile ulaşım da mümkün. İzmir, İstanbul, Antalya, Bodrum, Ankara, Trabzon gibi büyük şehirlerden aktarmasız olarak direkt uçuşla ulaşabileceğiniz Adana’ya Türkiye’nin birçok yerinden otobüsle veya özel araçla gitmek de mümkün. Bunun yanı sıra İstanbul Haydarpaşa kalkışlı İç Anadolu Mavi Treni, Ankara’dan hareket eden Çukurova Mavi Treni, Kayseri’den Erciyes Ekspresi, Elazığ’dan kalkan Fırat Ekspresi sayesinde Adana’ya demir yolu ile de ulaşabilirsiniz.