Yemyeşil doğasıyla görenleri kendine hayran bırakan Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’un görülmesi gereken en harika yerlerini sizin için listeledik!!
Yeni Zelanda’nın başkentine yapacağımız harika yolculuğa hazırsanız, Wellington’da gezilecek yerler yazımıza başlıyoruz! İlk sırada;
# Wellington’da Gezilecek Yerler
1. Te Papa Tongarewa Müzesi
Burası neresi? Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda’nın ulusal müzesi olarak Wellington’da bulunmaktadır. Te Papa Tongarewa, isim olarak ”Hazine Koleksiyonu” veya ”Hazineler Yeri” anlamına gelmektedir.
Neden gitmeliyiz? Yeni Zelanda insanlarının kültürel hazinesine dair her şeyi bulabileceğiniz bu müzede, Zelanda tarihiyle ilgili her detayı öğrenebilirsiniz. Maori kültürüne ait detayları ve birçok sanat eserini sergileyen Te Papa Tongarewa Müzesi’ne mutlaka gitmelisiniz.
Kaçırmayın! Müzede, Maori kültürüne ait olan geleneksel The Maramataka takvimini, Maori dövmelerini ve daha birçok eseri görmeyi unutmayın! En önemlisi de müzenin alt katında 3D ekranlarla dünyanın en büyük kalamarını görme şansı elde edebilirsiniz. Te Papa Tongarewa, noel günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
2. Wellington Botanik Bahçesi
Burası neresi? 1868 yılında kurulan Wellington Botanik Bahçesi, Yeni Zelanda’nın en eski botanik bahçesidir. Thorndon ve Kelburn arasındaki tepenin yanında, 25 hektarlık bir alana yayılmış durumdadır.
Neden gitmeliyiz? Wellington Botanik Bahçesi, doğal ormanları, kozalaklı ağaçları, özel bitki koleksiyonları, renkli çiçek ekranları ile cennetten bir köşe gibi… Bahçede, bunun yanı sıra, kaya bahçesi, geniş eğrelti otu koleksiyonu, kamelyalar, sanat sergileri, çocuk oyun alanları ve bahçe boyunca geniş, bakımlı, yürüyüş yolları da bulunmaktadır.
Kaçırmayın! En az 30 bin laleden oluşan lale bahçesini mutlaka görmelisiniz! Müze haftanın her günü 24 saat ücretsiz olarak hizmet veriyor.
3. Wellington Hayvanat Bahçesi
Burası neresi? 1906’dan beri hizmet veren Wellington Hayvanat Bahçesi, Yeni Zelanda’nın ilk hayvanat bahçesidir.
Neden gitmeliyiz? Dünyanın ilk CarbonZero sertifikalı hayvanat bahçesi olan Wellington hayvanat bahçesi, aynı zamanda Hayvanat Bahçesi ve Akvaryum Dünya Derneği’ne üyedir. Dolayısıyla Wellington’da hayvan haklarının ve refahının üst düzeyde korunduğunu söyleyebiliriz. En önemlisi de burada, hiçbir kar amacı güdülmüyor ve hayvanlar üzerinden para kazanılmıyor.
Kaçırmayın! Agouti, Sakallı Ejder, Karakulak, Capybara, Çita, Koşucu Devekuşu ve Asya Maymunu gibi birçok hayvana ev sahipliği yapan Wellington Hayvanat Bahçesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Haftanın yedi günü açık olan bahçe, 09.30-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
4. Zealandia Ecosanctuary
Burası neresi? Zealandia Ecosanctuary, 225 hektarlık orman arazisine konumlanmış, yabani hayvanları ve doğal ortamlarını korumak için oluşturulan bir alandır. Dünyanın en ilginç hayvanlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.
Neden gitmeliyiz? Etrafı tamamıyla çitlerle çevrili olan Zealandia Ecosanctuary, bu özelliğiyle dünyada bir ilke imza atmıştır. Ekolojik alanda, Wellington Valley’in ormanları ve tatlı su ekosistemleri, insanlık tarihinden önceki durumlarına getirilmek için mümkün olduğunca uğraşılmış ve buna yakın bir şekilde restore edilmiştir. Zealandia ekosisteminde ”Tūī, Kākā, Kererū, Teke, Hihi ve Tuatara” gibi 20 yeni yerli tür keşfedilmiştir.
Kaçırmayın! Söz konusu alanda, rehberler eşliğinde bilgi turları düzenlenmekte ve kamp alanlarında konaklama imkanı sağlanmaktadır. Birçok doğaseverin gönüllü olarak çalıştığı Zealandia Ecosanctuary, Noel günü hariç olmak üzere yılın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında açıktır. Alana girmek ücretlidir ve yapılacak aktiviteye göre fiyatlar değişmektedir: Yetişkinler için 19,5-85 dolar, 5-17 yaş arası çocuklar için 10-40 dolar, 5 yaş altı çocuklar için ücretsizdir. Daha fazla bilgi almak için Zealandia Ecosanctuary linkine tıklamanız yeterli.
5. The Beehive
Burası neresi? Türkçede ”Arı Kovanı” anlamına gelen Beehive, Yeni Zelanda Parlamento Binası’nın yürütme kanadını oluşturan binadır; Molesworth Caddesi ve Wellington Lambton Rıhtımı’nın köşesinde bulunmaktadır.
Neden gitmeliyiz? 1964’te İngiliz mimar Sir Basil Spence tarafından tasarlanan binada, Başbakanlık ve Bakanlar Dairesi gibi makam odaları, toplantı alanları, milletvekillerine ait odalar, yemek odaları, barlar, salonlar, televizyon ve radyo röportaj odaları bulunmaktadır.
Kaçırmayın! Her gün ziyaretçiler için düzenlenen ücretsiz rehberli turlara katılmayı unutmayın! Turlar yaklaşık 1 saat sürmektedir. Beehive binası, hafta içi 10.00-17.00, cumartesi 10.00-16.00, pazar 11.00-14.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
6. Wellington Müzesi
Burası neresi? Asıl adıyla Wellington Şehir ve Denizcilik Müzesi, Wellington Limanı kıyısında, Jervois Quay’de bulunan tarihi bir binadan oluşmaktadır. Günümüzde, dünyanın en iyi 50 müzesi arasında gösterilmektedir.
Neden gitmeliyiz? Wellington Müzesi, Te Papa Tongarewa’da başladığınız kültür turunu tamamlayabileceğiniz harika bir müzedir. Von Kohorn Odası, Wahine Tiyatrosu, Bond Mağazası, Frederick de Jersey Clere Odası gibi bölümlerden oluşan müzede, interaktif ve heyecan verici sergiler de düzenlenmektedir.
Kaçırmayın! Wellington Müzesi’nde Zelanda’nın denizcilik tarihiyle ilgili olan eserleri mutlaka görmelisiniz! Noel günü hariç haftanın yedi günü açık olan müzeye 10.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz girebilir; dilerseniz rehberli turlara katılabilirsiniz.
7. Victoria Dağı Gözetleme Noktası
Burası neresi? Victoria Dağı, Wellington şehrinin doğusunda bulunan, 196 metre yüksekliğinde bir tepedir. Maori dilindeki orijinal adı ”Tangi Te Keo” olan dağın zirvesi, Victoria Dağı Gözetleme Noktası olarak geçmektedir.
Neden gitmeliyiz? Victoria Dağı zirvesinde bulunan terastan; şehrin, limanın ve Cook Boğazı’nın muhteşem manzarasını seyredebilirsiniz. Zirvenin diğer tarafında ise üniversite binalarını içinde barındıran Kelburn Parkı bulunuyor. “Lookout” işaretli dar ve dolambaçlı bir yoldan ilerleyerek, gözetleme noktasına kolayca ulaşabilirsiniz.
Kaçırmayın! Victoria Dağı’nda, 1926 yılında Yeni Zelanda’dan, Güney Kutbu’na doğru ilk uçuşu gerçekleştiren Amerikalı havacı Richard Byrd’a ait olan Byrd Anıtı’nı ziyaret etmeyi unutmayın.
8. Otari-Wilton Bush
Burası neresi? Otari-Wilton Bush, Yeni Zelanda yerel bitkilerine adanmış tek kamu botanik bahçesidir. Wellington’un Wilton banliyösünde yer alan bölge, bir yardım kuruluşu olan Wellington Şehir Konseyi tarafından yönetilmektedir.
Neden gitmeliyiz? Otari-Wilton Bush, 100 hektarlık antik ve yenilenen doğal ormanı, 5 hektarlık bitki koleksiyonu, çeşitli şelaleler, piknik alanları ve 14 km’lik yürüyüş parkuruyla, ekolojik yapıyı ve yerli kuş yaşamını gözler önüne seren harika bir doğal park alanıdır. Özellikle turistlerin akın ettiği bu bölge, şehir merkezine sadece 5 km uzaklıktadır.
Kaçırmayın! Otari-Wilton Bush, 800 yıllık Rimu ağacını içerisinde barındırıyor. Bölgedeki en eski ağaç olan Rimu ağacını mutlaka görmelisiniz. Bunun yanı sıra 19 m yüksekliğindeki Canopy Geçiti’nden geçerek ağaç tepelerinin üzerinde yürümeyi unutmayın! Haftanın her günü 09.00-16.00 saatleri arasında hizmet veren Otari-Wilton Bush’a giriş ücretsiz!
9. The Weta Cave
Burası neresi? Türkçesiyle Weta Mağarası, başta Yüzüklerin Efendisi olmak üzere başka birçok filme ait kostümlerin, heykellerin, kullanılan araç ve gereçlerin sergilendiği, 65.000 metrekarelik multi-disipliner bir tesistir.
Neden gitmeliyiz? King Kong, Narnia Günlükleri, Avatar, İlçe 9, Tentenin Maceraları, Elysium, Hobbit Üçlemesi, The Amazing Spiderman 2, Godzilla ve DOTA gibi ödüllü filmlere ait heykeller, minyatürler, prop replikalar, sanat baskıları ve hazır giyim eşyaları gibi birçok yapıyı içinde barındıran The Weta Cave, özellikle Yüzüklerin Efendisi hayranlarının akınına uğruyor. El yapımı silahlardan, kostümlerden, makyaj efektlerinden ve yaratık kıyafetlerinden, tam ölçekli tanklara, uçaklardan, minyatürlere kadar her şeyi burada bulmanız mümkün.
Kaçırmayın! The Weta Cave’de, 30 dakikada bir gösterilen Özel sahne arkası belgeselini izlemeli ve Weta Workshop eserlerini gösteren küçük müzeye mutlaka bir göz atmalısınız. Weta Cave, haftanın yedi günü 09.00-17.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Mağazaya giriş ve az önce bahsettiğimiz belgesel tamamen ücretsizdir. Daha fazla bilgi almak istiyorsanız The Weta Cave linkine tıklayabilirsiniz.
10. Matiu-Somes Adası
Burası neresi? Matiu-Somes Adası, 25 hektarlık alanıyla Wellington Limanı’nın kuzeyindeki üç adadan en büyüğüdür. Koruma altına alınmış olan Matiu-Somes Adası bilimsel ve tarihi rezervleriyle ziyarete açık bir alandır ve burada avlanmak kesinlikle yasaktır.
Neden gitmeliyiz? Wellington’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından olan Matiu-Somes Adası ”piknik, kuş gözlemciliği ve yürüyüş” gibi aktiviteleri yapabileceğiniz bir doğa harikasıdır. Bu aktivitelerin dışında 08.30-17.00 saatleri arasında kayık ve tekne gezintisi de yapabilirsiniz. Adada içerisindeki deniz feneri, saray alanı ve tarihi karantina binaları, turistlerin yoğun ilgi gösterdiği noktalardan birkaçıdır. Matiu-Somes Adası 08.30-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Kaçırmayın! Matiu-Somes Adası’nda restoran veya lokanta bulunmuyor; bundan dolayı yanınıza atıştırmalık bir şeyler almanızı tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra evcil hayvanların adaya sokulması ve ziyaretçilerin ana iskele dışında, ada içerisinde sigara içmesi -yangın tehlikesinden dolayı- kesinlikle yasaktır. Adaya girişler ücretleri; Yetişkinler için 23 dolar, 3-15 yaş arası çocuklar için 12 dolar, öğrenciler için ise 19 dolardır. Matiu-Somes Adası’nı gezmek için en uygun saat dilimi 15.00’dır.
11. Carter Gözlemevi-Uzay Yeri
Burası neresi? Carter Gözlemevi, yazımızda da bahsettiğimiz Wellington Botanik Bahçesi’nin tepe noktasında yer alan sanal alanda uzay yolculukları yapabileceğiniz dijital bir planetaryumdur(gök evi).
Neden gitmeliyiz? Yeni Zelanda‘nın ulusal gözlemevi olan Carter, Thomas Cooke ve Ruth Crisp’e ait olan teleskoplara ev sahipliği yapmaktadır. Bu teleskoplar gökbilimi için oldukça değerlidir. 1977’den beri hizmet veren Carter Gözlemevi, hem gökbilimcilerin hem de uzay meraklılarının akın ettiği bir yerdir. Yeni Zelanda’da hava kirliliği gibi bir sorun olmadığı için yıldızları çok net görmeniz mümkün!
Kaçırmayın! Carter Gözlemevi’nde, Tuhura Uzay Modülü’nde kendinizi gerçek bir uzay gemisinde hissedebilir, bir kara delik açabilir, hatta sanal olarak roket bile fırlatabilirsiniz. Bunun yanı sıra binadaki dijital sergiyi gezerek, evrene, uzaya ve uzay bilimine dair her türlü bilgiyi elde edebilirsiniz. Son olarak İnteraktif galerileri gezmeyi unutmayın! Hafta içi 16.00-23.00 arasında açık olan Carter Gözlemevi, cumartesi 10.00-23.00, pazar ise 10.00-17.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
12. Wellington Şehir Galerisi
Burası neresi? Civic Meydanı’nda bulunan Wellington Şehir Galerisi, 1980 yılından beri hizmet vermektedir. Uluslararası standartlara sahip olan galeri, çağdaş görsel sanatları ve yenilikçi sergileriyle ün yapmış bir kurumdur.
Neden gitmeliyiz? Birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Wellington Şehir Galerisi, seçkin sanatçılara ait büyüleyici ve ilham verici sergileriyle, özellikle turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir yer olarak göze çarpıyor. Bunun yanı sıra galeride, Yeni Zelanda kültürüne ait Maori ve Pasifik sanatlarına ait özel galeriler ve şehir koleksiyonları bulunuyor.
Kaçırmayın! Galerinin, düzenlenen konferanslar, söyleşiler ve diğer tüm etkinliklerle oldukça dinamik bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında bina içerisindeki galeri mağazası ve bir soluk alıp, dinlenebileceğiniz Nikau Kafe’ye uğramanızı tavsiye ediyoruz. Haftanın yedi günü 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet veren Wellington Şehir Galerisi’ne girişler ücretsiz!
13. Old St Paul’s Kilisesi
Burası neresi? Dünyanın en iyi gotik mimari örnekleri arasında gösterilen Old St Paul’s, 1866 tarihinde, Wellington Pipitea’da kurulmuştur. Kuruduğu tarihten 1964 yılına kadar Angelikan Kilisesi’nin Wellington Piskoposluğu’nun katedrali olarak hizmet vermiş olan bina, günümüzde Yeni Zelanda’nın tarihi miraslarından biridir.
Neden gitmeliyiz? Günümüzde, düğün gibi özel organizasyonlara ev sahipliği yapan Old St Paul’s, doğal ahşaplardan yapılmış, yüksek kemerlere, muazzam bir iç aydınlatma sistemine, vitray pencerelere ve zarif işlemeli mobilyalara sahip bir binadır. Wellington’da kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biridir.
Kaçırmayın! Ol St Paul’s Kilisesi’ni, rehber eşliğindeki turlarla veya kilisede bulunan çeşitli dillerde basılmış broşürlerin yardımıyla kolaylıkla gezebilirsiniz. Lakin, kilise bir restorasyon çalışması içinde olduğu için Ocak 2020’ye kadar ziyarete kapalıdır.
24. Wellington Sahili
Burası neresi? Wellington’un en cezbedici yerlerinden biri olan sahil, turistlerin uğrak noktalarındandır. Wellington Tren İstasyonu’na ve merkezi iş bölgesine oldukça yakın olan sahile ulaşım çok kolay!
Neden gitmeliyiz? Bir zamanlar Wellington’un en önemi limanı olan sahil, günümüzde bisiklet sürmekten, paten kaymaya, kayıkla açılmaktan, kürek çekmeye kadar birçok faaliyeti yapabileceğiniz bir alana sahip. Bunun yanı sıra sahil kenarında bulunan restoran, kafe, bar ve publarda soluklanabilir, nefis yemeklerden tadabilirsiniz. Ayrıca Wellington tarihini ve kültürünü yansıtan özel miras alanları ve gençlere, çocuklara hitap eden Frank Kitts Park ve Waitangi Park gibi sahil içerisinde bulunan özel parklar da ilginizi çekebilir!
Kaçırmayın! Wellington Sahili, yıl içerisinde ”Sahil Bölgesi Waitangi Günü Kutlamaları, Pasifika konseri, Güneydoğu Asya Gece Pazarı, Dragonboating festivali ve Çin Yeni Yılı ile Guy Fawkes havai fişekleri” gibi birçok kutlamaya ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
25. Bluebridge Cook Boğazı
Burası neresi? Cook Boğazı, Yeni Zelanda’nın Kuzey ve Güney adaları arasında bulunan boğazdır. Kuzeybatıdaki Tazman Denizi ile güneydoğudaki Güney Pasifik Okyanusu’nu birbirine bağlayan boğaz, Wellington şehri kıyısında bulunmaktadır. Boğaz, 1770 yılında Avrupalı denizci James Cook tarafından keşfedilmiştir.Bunun üzerine Cook adı verilen Boğaz’ın Maori dilindeki adı ise “acı yapraklar” anlamına gelen Raukawa Moana’dır.
Neden gitmeliyiz? Dünyanın en tehlikeli ve tahmin edilemez sularından biri olarak kabul edilen Cook Boğazı, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Boğaz’ı gezmek için en güzel seçenek ise feribot yolculuğu yapmak olacaktır. Wellington ve Picton arasındaki Cook Strait feribotu, dünyanın en güzel feribot yolculuklarından biridir.
Kaçırmayın! Tory Kanalı, Allports Adası, Dieffenbach Noktası, Marlborough Sound ve Queen Charlotte Sound feribot seyahati esnasında görülmesi gereken en nadide manzaralardır. Picton ve Wellington arasında düzenlenen feribot yolculuğu yaklaşık 3 buçuk saat sürmektedir. Yolculuk ücreti ise ortalama 43 dolardır.
26. Wrights Hill Road
Burası neresi? Wrights Hill Road, II. Dünya Savaşı esnasında Wellington’u savaştan korumak adına yapılan ve 2 bin metrelik yeraltı tünelinden oluşan tarihi bir yapıdır. Orta Dünya’nın cücelerine ithafen düzenlenmiş olan bu yapı tam olarak 1940 yılında inşa edilmiştir. Günümüzde önemli bir turistik nokta olan Wrights Hill Road, aynı zamanda televizyon dizileri ve Peter Jackson’s Fellowship of the Ring gibi sinema filmleri için set olarak kullanılan bir alandır.
Neden gitmeliyiz? Günümüzde, Wrights Hill Fortress Restorasyon Derneği tarafından restore edilip koruma altına alınmış olan Wrights Hill Road, Yeni Zelanda’nın tarihi miraslarından biridir. Yerin 50 feet altında bulunan 2000 metrelik geçit, özellikle turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilen noktalardan biridir.
Kaçırmayın! Wrights Hill Road, yılın belirli günlerinde ziyaretçi kabul etmektedir: Waitangi Günü (6 Şubat), Anzac Günü (25 Nisan), Queens Doğum Günü (Haziran-ilk pazartesi), İşçi Bayramı (Ekim-üçüncü pazartesi), 28 Aralık. Bu özel günlerde 10.00-16.00 saatleri arasında, Wrights Hill Road’ı ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücretleri: Yetişkinler: 8 dolar, 15 yaş altı çocuklar: 5 dolar, Aile kartı: 20 dolar (2 yetişkin ve 3 çocuk).
27. Dowse Sanat Müzesi ve Dowse Meydanı
Burası neresi? Dowse Sanat müzesi ve meydanı, kamuya açık bir kurum olarak 1971’den beri hizmet vermektedir. Müzede, tiyatro salonu, katmanlı oturma salonları, toplantı salonları, sanat atölyeleri açık hava müzeleri, parklar ve dinlenme alanları bulunmaktadır.
Neden gitmeliyiz? Yeni Zelanda’nın tarihini ve kültürünü yansıtan Dowse, yaklaşık 2 bin sanat ürününden oluşan geniş bir koleksiyona sahiptir. Hutt Sanat Derneği tarafından 8 bin dolar değerinde 70 resimden oluşan hediye ile oluşturulmaya başlanan koleksiyona, Yeni Zelanda seramik, tekstil, dokuma ve resimleri eklenmiş ve giderek daha da büyümeye başlamıştır. Günümüzde çağdaş sanat ürünlerini de koleksiyonuna katan müze, seminerler, sergiler, eğitim oturumları, konferanslar ve sanat atölyeleri gibi birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır.
Kaçırmayın! Kamuya açık olan Dowse Müzesi ve Meydanı, haftanın yedi günü, ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Müzeyi, 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
28. Government House
Burası neresi? Government House, Türkçesiyle ”Hükümet Konağı” Kraliçe II. Elizabeth’in temsilcisi olan Yeni Zelanda Genel Valisinin ikamet ettiği yerdir. 12 hektarlık bir alana yayılmış olan hükümet konağı 1910 yılında inşa edilmiştir. Günümüzde, belirli bölgeleri halka açık bir müze alanı olarak kullanılmaktadır.
Neden gitmeliyiz? Hükümet konağı, Yeni Zelanda’nın önemli tarihi miraslarından biridir. İki kattan oluşan konakta, ahşaptan yapılmış çatı katı, büyük merdivenler, balo salonu, düzinelerce irili ufaklı odalar, uzun koridorlar ve bir de bayrak kulesi bulunmaktadır. Konağın en dikkat çeken bölümü ise geniş bahçesidir. İngiltere‘nin resmi bahçeleri temsil eden egzotik bitkileri ile Yeni Zelanda yerli bitkilerini başarıyla harmanlayan bir çeşitliliğe sahip olan bahçede; gül bahçeleri, kozalaklı ağaçlar, ormanlık alanlar, park alanları, yürüyüş parkurları ve doğal çalılıklar bulunmaktadır.
Kaçırmayın! Hükümet Konağı ziyareti için ücretsiz düzenlenen rehberli turlara katılmanızı öneriyoruz. Ortalama 2 saat süren bu turlara katılmak için Government House linkine tıklayıp rezervasyon yaptırabilirsiniz.
29. Nairn Sokak Kulübesi
Burası neresi? Wellington’un en eski ve en orijinal evi olan Nairn Sokak Kulübesi, üç kuşaktır burada yaşayan Wallis ailesi tarafından yaptırılmıştır. Wellington Cook Dağı‘nda bulunan bu kır evi, günümüzde kamuya açık bir müze haline getirilmiştir.
Neden gitmeliyiz? 1858 yılında inşa edilmiş olan ev, Wellington’un bilinen en eski evi olarak tarihi miraslar kategorisinde bulunmaktadır. Nairn, Wallis ailesinin hikayesine ve 1830-1970 yıllarındaki Zelanda’ya dair ipuçları içeren bir müzedir. Sömürge döneminden bu yana ayakta kalmayı başaran bu ev, ”olağanüstü öneme sahip” bir yapı olarak devlet tarafından korunmaktadır. Evin en dikkat çekici bölümü ise rengarenk kır bahçesidir.
Kaçırmayın! Nairn, milli miras olarak nitelendirilen bahçesinin yanı sıra, yerel koleksiyonlardan oluşan bir sanat sergisine de sahiptir. Ayrıca bahçe içerisinde bulunan ve ”Fowl Evi” olarak adlandırılan tavuk kümesi de oldukça ünlüdür. Kış tarifesine göre sadece cumartesi ve pazar günleri 12.00-16.00 saatleri arasında hizmet veren müze, yaz aylarında haftanın yedi günü açıktır. Müze giriş ücretleri: Yetişkinler için 8 dolar, 5-14 yaş arası için 4 dolar, 5 yaş altı için ise ücretsizdir.
30. Atatürk Anıt Parkı
Burası neresi? Avustralya , Yeni Zelanda ve Türkiye arasında yapılan bir anlaşma sonucunda dikilen Atatürk Anıtı, 26 Nisan 1990’da inşa edilmiştir. Söz konusu anıt, Gelibolu’ya benzerliği nedeniyle Tarakena Körfezi sırtlarına, Cook Boğazı manzarasına karşı dikilmiştir.
Neden gitmeliyiz? Ian Bowman tarafından tasarlanan Atatürk Anıtı, mermer bir hilal figürü, bir Atatürk büstü ve Anzak Koyu’na ait yazıtlardan oluşmaktadır. Anıtta bir de Atatürk’e atfedilen bir yazı bulunuyor: ”Kanlarını döken ve hayatlarını kaybeden kahramanlar, siz şimdi dost bir ülkenin topraklarında yatıyorsunuz. Bu nedenle huzur içinde yatın. Johnnies ve Mehmetler arasında bizim ülkemizde yan yana yattıkları yerde hiçbir fark yoktur. Siz, oğullarını uzak ülkelerden gönderen anneler, gözyaşlarınızı silin, oğullarınız şimdi göğsümüzde ve huzur içinde yatıyor. Artık onlar, bizim de oğlumuz sayılır.”
Kaçırmayın! Atatürk Anıtı’nda, her yıl 25 Nisan’da Anzak Günü için çelenklerin eşliğinde özel bir anma töreni düzenleniyor. Anıt, haftanın yedi günü, 24 saat ziyarete açıktır.
31. Miramar Yarımadası
Burası neresi? Wellington Havaalanı, Evans Körfezi ve Lyall Körfezi arasında dar bir alanda bulunan Miramar Yarımadası, şehir merkezine 10 km uzaklıktadır. 1840 yılında James Coutts tarafından keşfedilen yarımadaya, yine James Coutts tarafından İspanyolca’da “denize bakma” veya “harika deniz” anlamına gelen Miramar adı verilir.
Neden gitmeliyiz? Wellington’un güneydoğusunda bulunan Miramar, 20 bin kişilik nüfusa sahiptir. Miramar, engebeli kıyı şeridi, korunaklı koyları, ormanlıklar alanları, beyaz kumdan oluşan 13 km’lik plajı, oyun ve yüzme alanlarıyla oldukça renkli ve turistler tarafından rağbet gören bir yerdir. Bunun yanı sıra şehirdeki en iyi restoranların Miramar Yarımadası’nda bulunduğunu söyleyebiliriz.
Kaçırmayın! Miramar Yarımadası, doğal güzelliğinin yanında film sektöründeki rolüyle de merak edilen bir bölgedir. Yeni Zelanda için sinema endüstrisinin merkezi olan Miramar, multi milyon dolarlık stüdyolara, ses sistemlerine, prodüksiyon ve post prodüksiyon tesislerine sahiptir. Sir Peter Jackson, Sir Richard Taylor ve Jamie Selkirk gibi Hollywood birçok ünlü yönetmeninin film çektiği Miramar, bu yönüyle, özellikle sinema meraklılarının uğrak noktasıdır. Miramar Yarımadası’na otobüs ve feribotla kolayca ulaşabilirsiniz.
32. Taputeranga Marine Reserve
Burası neresi? Taputeranga, Wellington’un güney kıyı şeridi boyunca uzanan ve yasal olarak koruma altına alınmış olan bir sahil alanıdır. Şehir merkezine sadece 6 km uzaklıkta bulunan Taputeranga, 854 hektarlık bir alana yayılmıştır.
Neden gitmeliyiz? Şnorkelli yüzme, dalış ve yürüyüş gibi olanakları bulunan Taputeranga, oldukça zengin bir faunaya ve floraya ev sahipliği yapmaktadır. Üç okyanusun akımının birleştiği noktada bulunan bölgede 180’den fazla balık türü ve 400 tür deniz yosunu tespit edilmiştir. 20 metre yüksekliğe kadar ulaşan su bitkileri, renkli mercan resifleri ve kelp ormanları gibi birçok zenginliğe sahip olan bu doğa harikasını mutlaka görmelisiniz.
Kaçırmayın! Ahtapot, kaya ıstakozları, yengeçler, deniz yıldızları, anemonlar ve deniz süngerleri gibi birçok türün yaşadığı Taputeranga’da balık tutmak, bir canlıya zarar vermek ve balıkları beslemeye çalışmak kesinlikle yasaktır. Bunun dışında, Tekopahau Ziyaretçi Barınağı’nda düzenlenen, güney sahilinin tarihini, jeolojisini, flora ve faunasını anlatan bilgi panellerine katılabilir, bölge hakkında daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz.
Not: Taputeranga Marine Reserve, haftanın yedi günü, 24 saat ziyarete açıktır.
33. Kova Çeşmesi
Burası neresi? 1969’da Küba Caddesi’ndeki Yaya Alışveriş Merkezi’nin içerisinde inşa edilen Kova Çeşmesi, Wellington’un simgelerinden biridir. Bir dizi kovadan oluşan çeşme, etrafındakileri ıslatmasıyla meşhurdur!
Neden gitmeliyiz? Dünyaca ünlü olan Kova Çeşmesi, turistler tarafından özellikle fotoğraf çekmek için ziyaret edilen, popüler bir yapıdır. Rengarenk kovalardan oluşan bu çeşmenin yüksekliği son yıllarda daha da arttırılmış durumdadır.
Kaçırmayın! Wellington için bir sembol haline gelen Kova Çeşmesi adına düzenlenen festivallere katılmayı unutmayın!
34. Percy Doğal Rezervi
Burası neresi? Percy, Wellington’un en büyük şelalesi ”Percy Falls”i içerisinde barındıran, ormanlar, ovalar ve mağaralarla kaplı doğal bir alandır. Zengin bir floraya sahip olan bu doğal park alanı, Wellington sınırları içinde, Lower Hutt bölgesinde bulunmaktadır.
Neden gitmeliyiz? Piknik yapabileceğiniz geniş çim alanlara sahip olan Percy’de ördek göletlerinden, Yeni Zelanda’ya özgü olan Weta adlı uçamayan cırcır böceklerinin bulunduğu mağaralara kadar her şeyi bir arada bulabiliyorsunuz. Dünyanın en büyük böceklerinden biri olan Weta cırcır böceklerine dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Bunun dışında park alanındaki şelaleleri mutlaka görmelisiniz. Bu doğa harikası şelalelere yürüyüş parkurlarından okları takip ederek ulaşabilirsiniz.
Kaçırmayın! Percy Doğal Rezervi, Wellington şehrine 15 dakikalık sürüş mesafesinde bulunuyor. Yeni Zelanda’ya özgü birçok bitki türüne ev sahipliği yapan Percy, sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebileceğiniz harika bir yer. Dağ bisikleti kullanımı için uygun olmayan Percy’de köpekler içeri alınmıyor. Ayrıca park alanı bebek arabaları kullanımı için uygun değildir.
35. Skyline Geçidi
Burası neresi? Skyline Geçidi, Wellington’un en güzel yürüyüş parkurlarından biridir. Yerli-yabancı herkesin akın ettiği Skyline yürüyüş parkuru, Johnsonville’den başlayıp, Karori’nin dışına kadar devam eden yaklaşık 14.2 km’lik bir geçitten oluşmaktadır.
Neden gitmeliyiz? Ortalama 5 saat süren Skyline yürüyüşü esnasında, altın sarısı çimlerle kaplı tepelerin, kıyı şeridinin, uçsuz bucaksız ova ve dağ manzaralarının muhteşem görüntüsüne şahit oluyorsunuz. Eğer hava açıksa Wellington şehrini, limanını, Tararua ve Orongorongo manzaralarını da izleme şansı elde edebilirsiniz. Yol boyunca kaybolmamak için mor işaretli tabelaları takip edebilir veya rehberli turlara katılabilirsiniz.
Kaçırmayın! Skyline Geçidi’nde yürüyüşün yanı sıra bisiklet turlarına da katılabilir, doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Yola çıkmadan evvel yanınıza mutlaka su ve yiyecek almalısınız. Bunun dışında yürüyüşe uygun kıyafet-ayakkabı tercih etmeli ve hava durumuna göre hareket etmelisiniz.
36. Te Ahumairangi Tepesi
Burası neresi? Te Ahumairangi Tepesi, Wellington’un manzara seyir noktalarından biridir. Wellington’un simgelerinden biri olan Te Ahumairangi, tarihsel geçmişi bakımından hem Avrupa hem de Maori kültürü için önemlidir.
Neden gitmeliyiz? Te Ahumairangi, Wellington limanından Pencarrow’a kadar uzanan güney kıyısının muhteşem manzarasına sahiptir. Eskiden Tinakori Tepesi olarak anılan tepede, piknik alanlarından, yürüyüş parkurlarına kadar her şeyi bulabilirsiniz.
Kaçırmayın! Tarihi Wellington radyosunun vericilerine ev sahipliği yapan Te Ahumairangi Tepesini mutlaka görmelisiniz.
37. Dominion Museum
Burası neresi? Yazımızda da bahsettiğimiz Ulusal Savaş Anıtı’nın yanında bulunan Dominion Museum (Hakimiyet Müzesi), 1936 yılında inşa edilmiştir. Büyük Savaş Sergisi’ne ev sahipliği yapan müze Wellington’un en özel mimari yapılarından biridir.
Neden gitmeliyiz? Wellington’un ilk ulusal müzesi olan Dominion Museum, aynı zamanda şehrin simgelerinden biridir. Dominion Museum, içerisinde bulunan eserlerle, hem Avrupa hem de Maori kültürünü yansıtması açısından oldukça önemlidir.
Kaçırmayın! Stripped Klasik mimarisinin en iyi örneklerinden biri olan Dominion Museum’u, Yeni Zelanda kültürünü, tarihini ve savaşa dair her şeyi görmek için mutlaka ziyaret etmelisiniz.
38. New Zealand Portrait Gallery
Burası neresi? Türkçesiyle Portre Galerisi, Wellington-Waterfront’da yer alan bir sanat galerisidir.
Neden gitmeliyiz? Portre Galerisi, Yeni Zelandalı ressamların, heykeltıraşların, karikatür sanatçılarının ve fotoğrafçıların eserlerine ev sahipliği yapan bir müzedir.
Kaçırmayın! Galeride sergilenen, şairlere, başbakanlara, vizyonerlere, aktörlere ve eylemcilere ait fotoğrafları, karikatürleri ve daha birçok eseri görmenizi öneriyoruz. Portre Galerisi, haftanın yedi günü, 10.30-16.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Daha fazla bilgi almak için New Zealand Portrait Gallery linkine tıklayabilirsiniz.
39. Eski Hükümet Binası
Burası neresi? Eski Hükümet Binası, Yeni Zelanda’nın tarihi koruma alanlarından ve milli miraslarından biridir. 1876 yılında inşa edilen bina, 1998’e kadar dünyanın en büyük ikinci ahşap binası olarak anılmıştır. Eski Hükümet Binası, William Clayton tarafından, İtalyan taş sarayı mimarisi örnek alınarak tasarlanmıştır.
Neden gitmeliyiz? Geniş merdivenleri, dökme demir şömineleri ve kauri kaplı iç mekanlarıyla Yeni Zelanda’nın mimarisini yansıtan bina, özellikle turistlerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir. Eskiden politikanın kalbinin attığı bina, günümüzde Victoria Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak hizmet vermektedir.
Kaçırmayın! Bina çevresindeki Yeni Zelanda florasının nadir örneklerini içeren bahçeleri ve binanın önündeki Başbakan Peter Fraser’ın bronz bir heykelini mutlaka görmelisiniz! Eski Hükümet Binası’nı pazartesi ve cuma günleri arasında, 09.00-17.00 saat diliminde ziyaret edebilirsiniz.
40. Saint Mary of the Angels
Burası neresi? Saint Mary of the Angels, Wellington’un Boulcott Sokağı ve O’Reily Bulvarı’nın köşesinde yer alan merkezi Katolik kilisesidir. Şehri simgeleyen yapılardan biri olan kilise tarihi miraslar listesinde gösterilmektedir.
Neden gitmeliyiz? Gotik Revival mimarisinin önemli bir örneği olan Aziz Mary Kilisesi, vitray pencereleri, kubbeli tapınakları ve gotik ögeler barındıran iç mekan şıklığıyla oldukça dikkat çeken bir yapıdır. Wellington’da gezilecek yerler listesine kesinlikle eklenmesi gereken noktalardan biridir.
Kaçırmayın! Aziz Mary Kilisesi, pazartesi-perşembe: 06.45-17.00, cuma: 07.00-17.00, cumartesi: 11.00-17.00, pazar: 07.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Kilise girişi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
41. Massey Anıtı
Burası neresi? Massey Anıtı, bir zamanlar Yeni Zelanda başbakanı olan William Ferguson Massey’in kabrini içinde barındıran bir anıttır. Massey Anıtı‘nın yapımı Temmuz 1930’da tamamlanmıştır.
Neden gitmeliyiz? 1856 ve 1925 yılları arasında yaşamış olan William F. Ferguson, 1912’de Yeni Zelanda Reform hükümetinin ilk lideri olarak tarihe geçmiş bir isimdir. Ölümünden yıllar sonra yaptırılan bu anıt, Wellington limanının manzarasına hakim yüksek bir tepede bulunmaktadır.
Kaçırmayın! Pitoresk bir yapıya sahip olan Massey Anıtı’nı haftanın yedi günü dilediğiniz her zaman ziyaret edebilirsiniz. Unutmadan söyleyelim, Massey Anıtı’nda alkol tüketmek kesinlikle yasak.
42. Bolton Street Cemetery
Burası neresi? Wellington’da bulunan Bolton Street Cemetery, Yeni Zelanda’daki en eski mezarlıktır.
Neden gitmeliyiz? Yeni Zelanda’nın tarihi miraslarından biri olan Bolton Street Cemetery, tarihin önemli isimlerinin kabirlerini içinde barındırmaktadır. Turistle merak edip, yoğun ilgi gösterdikleri bu bölgeyi siz de Wellington’da gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.
Kaçırmayın! Şehirden sadece birkaç dakika uzaklıkta olan Bolton, tarihi mezarlıkları, gül koleksiyonları ve Bolton Street Cemetery Küçük Kilise Müzesi’yle mutlaka görmeniz gereken bir yerdir. Bu tarihi mezarlığı, haftanın her günü, 05.00-22.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
43. City to Sea Bridge
Burası neresi? Türkçe’de ”Şehirde Deniz Köprüsü” anlamına gelen City to Sea Bridge, Wellington’un simgesel yapılarından biridir. 1994 yılında inşa edilen köprü, Wellington Meydanı’nı ile sahili birbirine bağlamaktadır.
Neden gitmeliyiz? Kama şeklindeki Deniz Köprüsü, ahşaptan inşa edilmiştir ve yine ahşaptan yapılmış birçok heykeli içerisinde barındırmaktadır. Köprünün bir tarafında iki Taniwha Heykeli, diğer tarafında ise deniz kuşları, balina ve pisi balığı gibi heykeller bulunmaktadır. Bu ahşap heykeller Mısırlı sanatçı Paratene Matchitt’e aittir. Taniwha, Maori mitolojisinde, nehirlerde, karanlık mağaralarda, denizlerde ve özellikle tehlikeli akıntıların olduğu sularda yaşayan varlıklara verilen addır.
Kaçırmayın! Köprüde bulunan heykelleri görmek için en iyi zaman, akşam dolunaydan hemen sonrası olacaktır; ama siz City to Sea Bridge’yi ne zaman isterseniz ziyaret edebilirsiniz.
44. Turnbull House
Burası neresi? Bowen caddesinde bulunan Turnbull House, Alexander Horsburgh Turnbull’a ve daha sonra Alexander Turnbull Kütüphanesine ev sahipliği yapmış tarihi bir binadır. Turnbull House, 1914 yılında inşa edilmiş, 25 Kasım 1982 yılında ise Dünya Tarihi Miras Alanları kategorisine girmiştir.
Neden gitmeliyiz? Günümüzde Alexander Turnbull Kütüphanesi olarak kullanılan ev, aralarında el yazması da olan 55.000 kitap koleksiyonuna sahiptir. Dolayısıyla tarih ve kültür açısından oldukça değerli olan Turnbull House, Wellington’da gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bir yer.
Kaçırmayın! Turnbull House, modern yapıların ve gökdelenlerin ortasında, tarihi dokusunu bozmadan varlığını sürdürerek, tam bir karşıtlık manzarası sunuyor. Turistlerin akın ettiği bina deprem riski nedeniyle bazen ziyarete kapatılabiliyor.
45. Aziz Gerard Katolik Kilisesi ve Manastırı
Burası neresi? Wellington’un ve Yeni Zelanda’nın önemli simgelerinden biri olan Aziz Gerard Katolik Kilisesi, gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak 1908’de inşa edilmiştir. Manastır ise 1932 tarihinde yapılarak, kiliseye eklenmiştir.
Neden gitmeliyiz? Wellington limanı kıyısında bulunan Aziz Gerard Kilisesi, dünyaca ünlü İtalyan Azizi Gerard Majella’ya ithafen yapılmıştır. Yüksek bir konumda bulunması sebebiyle muhteşem bir şehir manzarasına sahip olan kilise, tarihi ve kültürel değerinin yanı sıra görsel olarak da turistlerin ilgisini çekmektedir.
Kaçırmayın! Aziz Gerard Kilisesi ve Manastırı’nı rehber eşliğinde gezebileceğiniz ücretsiz turlar bulunuyor. Bu turlar esnasında yeme-içme ihtiyacınız da karşılanıyor. Wellington’da gezilecek yerler dendiği zaman akla ilk gelen mekanlardan biri olan Aziz Gerard’a mutlaka gitmenizi öneriyoruz!
46. Aziz John’s Presbiteryen Kilisesi
Burası neresi? Aziz John’s Kilisesi, 19. yüzyıldan bu yana Wellington şehir merkezinde bulunan, tarihi ve mimari açıdan önemli bir kilisedir.
Neden gitmeliyiz? Estetik olarak Wellington için önemli bir kilise olan Aziz John’s, günümüzde mimari dokusunu bozmadan kalabilen yapılardan biridir. Şehrin ve yüksek modern binaların arasında kalan Aziz John’s Kilisesi, yukarıda bahsettiğimiz Turnbull House gibi modernizme karşı mistik bir manzara oluşturmaktadır.
Kaçırmayın! Wellington’un tarihi miras alanlarından biri olan Aziz John’s Kilisesi’ni gezmek için ücretsiz olarak düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Kilise hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız Aziz John’s Presbiteryen Kilisesi linkine tıklayabilirsiniz.
47. Antrim House
Burası neresi? Antrim House, 1905 tarihinde Wellington’un önde gelen ayakkabı üreticisi Robert Hannah için yaptırılmış, 18 odadan oluşan iki katlı büyük bir ahşap konuttur. Tarihi önemi ve kültürel izler taşıyan mimarisi sebebiyle, tarihi bir miras alanı olarak 1979 tarihinde Yeni Zelanda’ya devredilmiş ve koruma altına alınmıştır.
Neden gitmeliyiz? İtalyan mimarisi örnek alınarak tasarlanan Antrim House, yapıldığı ilk zamanlarda gaz, elektrik ve banyo imkanlarıyla son derece lüks bir konuttu. Günümüzde tarihi bir miras olarak kamuya açılan Antrim House, şehrin ortasında adeta moderniteye direnen mimarisi ve yemyeşil bahçesiyle görülmesi gereken yerlerden biri!
Kaçırmayın! Antrim House, pazartesiden cumaya kadar 08.30-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Evet, Wellington’da gezilecek yerler başlıklı yazımız burada sona eriyor. Yazımızın içeriğini geliştirmemiz için yorumlarınızla bize destek olabileceğinizi unutmayın!