Kategori: Seyahat Rehberi

Seyahat Etmenin En Akıllı ve Ucuz Yolları

Paranızı çok pahalı kıyafetlere ve eşyalara harcayabilirsiniz ancak on yıl sonra bunları hatırlamanız pek mümkün olmayacak. Yıllar sonra aklınızda bunlar değil edindiğiniz deneyimler kalacak. Seyahat etmenin en akıllı ve ucuz yolları ile yıllar sonra hatırlayacağınız muhteşem deneyimleri tahmin ettiğinizden çok daha ekonomik bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Seyahat Etmenin En Akıllı ve Ucuz Yolları

1. Seyahatinizi Planlayın

Zorlu bir süreç olabilen seyahati planlama evresi hakkında bilmeniz gereken bazı püf noktaları var. Eğer bu noktalara dikkat ederseniz size çok daha ucuz bir seyahatin kapılarını aralayacak bir seyahat planına sahip olabilirsiniz.

Zamanlama Çok Önemli

Yaz tatilindeyken ve havaların muhteşem olacağı neredeyse garanti olan temmuz ve ağustos ayları Paris’e gitmek için en ideal zaman değil mi? Evet, diğer insanlar için de en uygun zaman bu. İşte bu nedenle bu aylarda Paris’e gitmek size pahalıya patlayacaktır.

Bunun yerine Paris’in sakin olduğu nisan-mayıs ya da eylül-ekim ayları size hem maliyet açısından büyük avantaj sağlayacak hem de şehir fazla kalabalık olmayacağından şehrin tadını çok daha rahat bir şekilde çıkarabileceksiniz. Yaz mevsiminde Paris’e gitmediğiniz için üzülmenize de gerek yok üstelik, ne de olsa Paris her mevsim güzel!

Esnek Olun

Tek tatil yapabileceğiniz zaman herkesin rağbet ettiği temmuz-ağustos ayları olabilir. Bunda esneklik şansınız yoksa o halde rota seçiminde esnek olabilirsiniz. İlla Paris’e gitmek değilsiniz mesela. Bunun yerine Paris kadar güzel ancak Paris kadar pahalı olmayacak Lyon, Montepellier gibi farklı rotalar belirleyerek çok özel ve daha ekonomik bir tatil yapabilirsiniz.

Hedefinizde ne kadar esneklik payınız olursa harika bir fırsat bulma ve muhteşem maceralar yaşama ihtimaliniz de o kadar artacaktır. Genel olarak baktığımızda Batı Avrupa’ya nazaran Orta ve Doğu Avrupa şehirleri çok daha ucuz bir tatil yapma imkanı sunmaktadır.

Çok daha ucuz konaklama ve yeme içme seçeneklerinin bulunduğu rotalar isteyenler ise Doğu Asya şehirlerini hedeflerine alabilirler.

2. Uçak Biletinizi Ayarlayın

Ucuz uçak bileti bularak kar edin.

Gideceğiniz rotayı belirlediniz ve artık yerel kültürleri daha yakından tanımaya ve muhteşem bir tatil yapmaya hazırsınız. Tabi önce belirlediğiniz yere gitmeniz gerek.

Uçak bileti maliyetleri seyahatlerin en yüksek masraf kalemlerinin başında gelmektedir. Bu nedenle ucuz uçak bileti bulmak seyahati ucuza getirme konusunda hayati bir önem taşımaktadır. Eğer ucuz uçak bileti almanın yolları hakkında fikir sahibi olursanız uçuş masraflarınızı çok ucuza getirebilirsiniz.

Tarihte Esnek Olun

Bilet fiyatları arz ve talebe göre şekillenmektedir. Bu nedenle seyahatiniz için diğerlerinin çok fazla tercih etmeyeceği gece saatlerini, hafta içlerini, yaz mevsimi dışındaki ayları tercih etmenizde fayda olacaktır. Yani kısaca diğer insanlar için uygun olmayan zamanlar sizin ekonomik bir şekilde uçmanız için en uygun zamanlar olacak.

Farklı Havaalanlarını Düşünün

Büyük şehirlerin çoğunda birden fazla havaalanı bulunuyor. Bu da bu şehre gitmek isteyenler için ucuz uçuşun kapılarını aralayan bir unsur. Şehir merkezine biraz uzak olan havaalanlarına genellikle çok daha ucuza bilet bulmak mümkün olmaktadır. Eğer bu havaalanına 20$ daha ucuza bilet bulabiliyor ve şehir merkezine gitmek için taksiye 10$ ödemek durumunda kalıyorsanız gene kardasınız demektir.

Otobüse Binin

Havaalanına geldikten sonra şehir merkezine ya da kalacağınız otele gitmek için taksiye binmek çok şık ve konforlu bir seçenek olabilir ancak bütçe konusunda size büyük açıklar verdirebilir. Bunun yerine birçok şehirde değerlendirebileceğiniz tren, otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanmak size büyük bir ekonomik avantaj sağlayacaktır.

Farklı Ulaşım Seçeneklerini Düşünün

Farklı ulaşım yöntemlerini deneyerek gideceğiniz yere çok daha ucuz bir şekilde ulaşabilirsiniz.

İlla uçağa binmek zorunda değilsiniz. Eğer bir toplantıya yetişme gibi bir zorunluluğunuz yoksa keyifli bir otobüs yolculuğu ile ya da eğlenceli bir tren yolculuğu ile de hedefinize pekala ulaşabilirsiniz.

Open Jaw Biletleri Büyük Avantaj Sağlıyor

Eğer birden fazla şehri ziyaret etme gibi bir niyetiniz varsa open jaw bilet seçeneklerini değerlendirerek yüzlerce dolar daha ucuza biletinizi satın alabilirsiniz.

Aktarmalı Uçuşları Değerlendirin

Zaman sıkıntınız yoksa aktarmalı uçuşları tercih ederek çok daha ucuza uçabilir ve yüzlerce dolar kazanç sağlayabilirsiniz. Tabi bunu yaparken uçuşlar arasında uzun saatler olabileceğini göz ardı etmemeniz lazım. Bu arada siz gene de direkt uçuşları da inceleyin çünkü bazı zamanlar direkt uçuşlar aktarmalı uçuşlara göre daha avantajlı olabilmektedir.

Biletinizi Erken Alın

Uçak biletlerinin en ucuz olduğu zamanlar hakkında farklı söylentiler bulunmaktadır. Kimisi uçuşa altı ay kala biletlerin çok daha ucuz olduğunu söylerken kimisi altı hafta kala salı günleri daha ucuza bilet bulunabileceğini söylemektedir. Bizce siz en iyi uçuşunuzu altı ay öncesinden planlayın ve günlük olarak alacağınız biletin fiyatını kontrol edin ve böylece en ucuz bileti garantiye alın. Bu arada bilgisayarınızdaki çerezleri düzenli olarak silmeyi ihmal etmeyin; aksi takdirde sistem sizin hangi yöne bilet alacağınızı anlayacak ve bilet fiyatlarını ona göre güncelleyecektir.

3. Konaklama

Çoğu kişi bir tatil planı yaparken konaklamak için en klasik yöntem olan otel araştırması yapmaktadır. Ancak bu yöntem artık çok geri kaldı ve gezginler için daha ekonomik ve ilgi çekici konaklama yöntemleri ortaya çıktı. Eğer daha uygun fiyatlara konaklamak istiyorsanız bu seçeneklere göz atmanızı öneriyoruz.

Couchsurfing

Son yılların en gözde konaklama seçeneklerinden biri şüphesiz couchsurfing. Bu yöntem ile gideceğiniz yerde yatacak bir kanepe ve biraz daha şanslıysanız size etrafı gezdirmeye hevesli bir rehber bulabilirsiniz. Tabi bir yabancının evinde yatacak olma düşüncesi herkese hitap etmeyeceği için bu yöntemin herkes için uygun olduğunu söyleyemeyiz.

Oda Kiralama

Dünya üzerinde pek çok şehirde insanlar fazla odalarını ücreti karşılığında ya da ev ve bahçe işlerine yardımcı olması şartıyla gezginlere kiralamaktadır. Böylece ekonomik bir tatil yapmak isteyenler çok ucuza ya da bedava bir şekilde gittikleri yerlerde konaklama gereksinimlerini karşılayabilmektedir.

Bu yöntem için en bilinen siteleri şu şekilde sıralayabiliriz: mindmyhouse, housecarers, trustedhousesitters.

WWOOF

Eğer şehir yaşamında doğallığı ve sakinliği özleyenlerdenseniz WWOOF öncelikle tercih etmeniz gereken konaklama yöntemlerinden biri.

WWOOF ile dünyanın pek çok yerinde bulunan organik bir çiftlikte oda ve organik yiyecekler karşılığında ve hatta bazı zamanlar biraz cep harçlığı da kazanmak suretiyle gönüllü olarak çiftlik işlerine yardımcı olmayı kabul ediyorsunuz. Böylece hem bedavaya kalacak yeriniz hem de farklı yaşantılara dair tecrübeleriniz oluyor.

Hosteller

Hostellerde yeni arkadaşlıklar edinebilirsiniz.

Geçmişte sadece her gece parti peşinde koşan sırt çantalı gezginlere hitap eden hosteller günümüzde artık her kesimden insana hitap edebilecek şekilde konaklama mekanları ile karşımıza çıkmaktadır.

Hostellerde birden fazla kişi aynı odada kalmak durumunda kalabilir. Tabi hostellerin hemen hepsinde bulunan güvenlik kasaları sayesinde değerli eşyalarınızı güvende tutacak olmanız kendinizi daha rahat hissettirecektir. Yanında bir de sizin gibi seyahat etmeyi seven kişilerle tanışması ise cabası.

Ev Takası

Başka insanların tatile gitmek isteyeceği bir yerde mi yaşıyorsunuz? O halde nereye gitmek istediğinizi listeleyebilir ve karşılıklı olarak evinizi takas edebilirsiniz. Böylece herhangi bir ücret ödemeden gitmek istediğiniz yerdeki konaklama ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Bu yöntem çoğu kişinin mesafeli yaklaşacağı bir yöntem olsa da biraz araştırma yaparak bu konuda uzmanlaşmış sitelerden güvenli bir şekilde evinizi tercih etme olanağına sahip olabilirsiniz.

4. Yeme İçme

Kendi evinizde yiyemeyeceğimiz yiyecekleri ve de içecekleri tatmak seyahat yapanlar için hayatta kalmaktan çok daha fazla anlamlar taşımaktadır. Tabi bu durum yaşadığınız yerden uzaklarda iseniz yeme içme giderlerini gözden geçirmeniz gerektiği gerçeğini ortadan kaldırmıyor.

Bir hafta boyunca günde iki veya üç öğün yemek yemek dünyanın her yerinde pahalıdır ve bu nedenle bu konuda iyi bir araştırma yaparak gittiğiniz yerdeki en ekonomik yeme içme seçeneklerini çok iyi bir şekilde süzmeniz gerekmektedir.

Sokak Lezzetleri

Sokak Lezzetleri ucuz olduğu kadar doyurucudur da…

Dünyanın herhangi bir yerinde karnınızı ucuza doyurmak istiyorsanız bakmanız gereken ilk yer sokaklar olmalı. Sokak satıcılarından birkaç dolara karnınızı doyurabilir ve seyahatiniz için ayırdığınız bütçeden kar edebilirsiniz. New York’ta, sosisli sandviç ve çubuk kraker arabaları, Mumbai’de bhel puri, Nice’de socca… İşte size dünyanın farklı yerlerinde yiyebileceğiniz sokak lezzetlerinden sadece birkaçı…

Akşam Yemeğinde Tasarruf

Dünyanın pek çok yerindeki önemli yemek mekanları öğle saatlerinde akşam yemeği saatlerine göre daha uygun fiyatlardan müşterilerini ağırlamaktadır. Bu nedenle şehrin önemli tatlarını denemek ve biraz kendinizi şımartmak için gittiğiniz yerdeki önemli restoranları öğle saatlerinde ziyaret etmenizi öneriyoruz. Akşam yemeklerini ise sokaklardaki tezgahlardan alacağınız yiyeceklerle idare edebilirsiniz diye düşünüyoruz.

Marketler

Ucuza yeme içme için marketleri de değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz marketlerde hazır olarak satılan sandviç tarzı yiyecekleri yanına bir de içecek alarak tüketebilirsiniz. Eğer kaldığınız yerde kullanabileceğiniz bir mutfak varsa marketlerde satılan yöresel malzemeleri satın alarak kendiniz de yemeklerinizi hazırlayabilirsiniz. Böylece kendinizi çok daha yerel biri olarak hissedebilirsiniz.

Bahşiş Miktarına Dikkat Edin

Dünyanın birçok yerinde devletler vergi kaçakçılığının önüne geçmek amacıyla çalışanlara teşvik olması için bahşişi yasal bir zorunluluk haline getirmiş durumda. Yani hesabınıza otomatik olarak ortalama %10-20 arası bir bahşiş miktarı da eklenmektedir. Eğer ekonomik bir tatil planı yapıyorsanız zorunlu bahşişler dışında bu işlere hiç bulaşmamanız yönünde olacaktır. Ha, eğer bütçe konusunda bir sıkıntınız yoksa o zaman çalışanları sevindirmek kadar güzel bir şey olamaz tabi ki…

Ucuz Masalarda Oturun

Bazı ülkelerde cafelerde içkinizi alıp sokaklardaki masa ve sandalyelerde oturduğunuzda içeride oturmaktan daha uyguna içeceğinizi alabiliyorsunuz. Bu gibi yerlerde bunu yapmanız size ciddi bir ekonomik kazanç olarak dönecektir. Hem böylece sokaktaki yaşamı gözlemleme şansına da sahip olabiliyorsunuz 😉

Yerli İnsanları Takip Edin

Gittiğiniz bölgedeki yerli insanların, bilhassa da taksici ya da memur gibi insanların nerede yiyip içtiklerini gözlemleyin. Bu tarz insanlardan yeme içme konusunda tavsiye alma hususunda da açık olun. Şundan emin olabilirsiniz ki bu insanlar o civardaki en uygun fiyatlı ve en lezzetli mekanları herkesten çok iyi bilir. Böylece yerlilerle kaynaşabilir ve ucuza en güzel lezzetleri tadabilirsiniz.

Nakit ve Kredi Kartı İle Ödeme

Ödeme yaparken kullanabileceğiniz bir miktar yerel para biriminin yanınızda olması elbette güzel ancak fazla olması sizi sıkıntıya sokabilir. Eğer şehirden ayrılırken yanınızda yüklü miktarda o şehrin para biriminden varsa bunu zarar ederek daha evrensel bir para birimine dönüştürmek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle yurt dışında yapılan alışverişlerden faiz almayan bir kredi kartını kullanmanız daha faydalı olacaktır.

5. En İdeal Etkinlikleri Seçin

Daha önce gelmediğiniz yere geldiğinizde elinizde müzeler, tarihi yerler, doğal güzellikler, konserler diye uzayan yapılması ve ziyaret edilmesi gereken yerler hakkında uzun bir listeye sahip olacaksınız.

İndirim günlerini takip ederek birçok etkinliğe çok ucuza katılın.

Ücretsiz Günler veya İndirimleri Takip Edin

Gittiğiniz birçok şehirde birçok müze ayın belirli günlerinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. Bazı müzeler ise büyük indirimlerle ziyaretçilerini ağırlamaktadır. İşte bu ücretsiz günler ve indirimler size pek çok müzeyi çok ekonomik bir şekilde ziyaret etmenin kapısını aralayacaktır.

İş Ortaklığı

Pek çok ülkede çeşitli müzeler, hayvanat bahçeleri, tarihi ziyaret noktaları, oyun parkları gibi yerler birbirleri ile anlaşmalı olabilmektedir. Bu yerler ortak bir bilet satın alınarak çok daha uygun fiyatlarla ziyaret edilebilmektedir. Bu nedenle gideceğiniz yerleri planlarken buna dikkat etmeniz size büyük avantaj sağlayabilir.

Öğrenci ve Çocuk İndirimleri

Öğrenciler ve çocuklar dünyanın her yerinde en değerli varlıklar arasında yer alıyor. Doğal olarak öğrencilere ve çocuklara birçok etkinlik ve müze girişlerinde, ulaşım seçeneklerinde  ciddi oranlarda indirim uygulanıyor. Eğer öğrenci iseniz ya da çocuğunuzla seyahat ediyorsanız bu indirimleri takip etmenizi öneriyoruz.

İndirim Sitelerini Takip Edin

Çeşitli indirim siteleri ile gittiğiniz yerdeki konserler, sağlık ve masaj hizmetleri, müze girişleri, restoranlar gibi pek çok farklı türde indirim satın alabilir ve çeşitli ihtiyaçlarınızı çok daha uygun fiyatlara karşılayabilirsiniz.

Kredi Kartlarının Kampanyaları

Bazı kredi kartları müşterilerine gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yapacakları harcamalar için puan ya da indirim kampanyaları yapabiliyor. Eğer bu kampanyaları takip ederseniz seyahatiniz esnasında hatırı sayılır indirimler ve puanlar kazanabilirsiniz.

Hayatınızda şöyle bir geriye dönüp baktığınızda sevgiyle ve tebessüm ederek hatırlayacağınız şeyler satın aldığınız eşyalar değil yaşadığınız deneyimler olacak. Paylaştığımız bu basit ipuçlarını takip ederek cüzdanınıza çok hor davranmayarak yaşadığınız tecrübelerle dünyaya bakış açısını geliştirebilirsiniz 😉

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Üsküp Gezilecek Yerler Listesi | Detaylarıyla 32 Cazibe Noktası

Üsküp gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Makedonya’nın başkenti Üsküp, Avrupa’da tarihin ve doğa…

16 saat önce

Budva Gezilecek Yerler | Karadağ’ın Miamisinde 19 Durak

Adriyatik Denizi’nin kıyısında küçük bir kasaba olan Budva, Karadağ’ın gözde tatil mekanlarından biri. ‘’Karadağ’ın Miami’si’’…

5 gün önce

Selanik’in En Kapsamlı 24 Gezilecek Yerini Sizler için Listeledik Şimdi Keşfet!

Selanik gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Selanik, uzun yıllar Osmanlı topraklarında bulunan, günümüzde…

1 hafta önce

New York Gezilecek Yerler Listesi | En Muhteşem Detaylı 131 Yer

Gitmeden Önce Merak Edeceğinizi Düşündük New York nerede ve hangi ülkede? ABD'nin kurucu eyaletlerinden biri…

2 hafta önce

Atina Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 76 Yer!

Gitmeden Önce Hap Niteliğinde Bilgiler; Şehir Hakkında; 3 bin yıldan fazla süredir yaşayan şehir Atina,…

2 hafta önce

Madrid Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 81 Yer!

Gitmeden önce hap niteliğinde bilgiler; Şehir Hakkında; İspanya’nın başkenti Madrid, 6.5 milyon nüfusuyla Avrupa’nın kozmopolit…

2 hafta önce