Yalova

Marmara Bölgesi’nde konumlanan Yalova, 1995 yılına kadar İstanbul’a bağlıyken bu tarihten sonra il statüsü kazanmış. 167 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklarda 2016 yılı itibariyle 241 bin kişi ikamet ediyor. Nüfusun yüzde 87’si şehirde, yüzde 13’ü ise kırsal bölgelerde yaşıyor.

Tarihi Milattan Önce 3 binli yıllara dayanan Yalova topraklarında bilinen ilk medeniyet milattan önce 2 binlerde Hititler. 800 yıl sonra Friglerin yaşadığı topraklar, Milattan Önce 5. yüzyılda Bitinya Krallığı’na katılmış. Milattan Önce 74 yılında bölgede Romalılar hakimiyet kurmuş. 395’te Roma İmparatorluğu ikiye bölünmüş. Yalova da Bizans İmparatorluğu’nun kontrolüne geçmiş. 1326 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu bölgede hüküm sürmüş.

Akdeniz ve Karadeniz iklimi arasında gidip gelen, mikro-klima özelliğine sahip Yalova’ya yıl içerisinde ortalama 723 mm yağmur yağıyor. Temmuz ve ağustos ayları ortalama 22 C dereceyle en sıcak aylar olarak kabul edilirken, ocak ve şubat aylarında ise sıcaklık 6 – 7 C derece dolaylarına iniyor.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle insana huzur veren Yalova’da gezilecek yerlerin başında Yürüyen Köşk geliyor. Atatürk’ün ikamet etmesi için yapılan köşkün yanında çınar ağacı bulunuyor. Atatürk, ağacın kesilmemesi için raylı sistemle köşkün taşınması emrini veriyor. Bu güzel hikayenin başkahramanlarından Yürüyen Köşk ve çınar ağacı ziyaretçilerini bekliyor. Bölgenin en eski yapısı olarak bilinen Elmalı Kalesi’nin kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Bahçe Tepe üzerinde konumlanan kalenin birkaç burcu dışında ayakta pek bir şey kalmamış. Bu bölgede günümüzde trekking yapılıyor. 400 yılı aşkın süredir ayakta olan Taş Köprü ziyaret edilebilecek diğer bir yapı. Kim tarafından yaptırıldığı bilinmese de Kılıç Deresi üzerinde ilk günkü yapısına koruyan köprü, kesme taşlar kullanılarak inşa edilmiş.

Küçük bir şehir olmasından kaynaklı gece hayatı sakin geçse de Çınarcık bölgesine doğru gittiğinizde müziğin sesinin yükseldiğini göreceksiniz. Turizmin artmasıyla birlikte bölgede her zevke hitap eden Kale Club, Ambiance Cafe, Club Kio, Mojito Club gibi mekanlar hizmet vermeye başlamış. Yalova’da çok fazla festival düzenlenmese de gerçekleştirilenler büyük ilgi görüyor. Topu topu 3 festivale ev sahipliği yapan şehirde Altın Çınar Kültür ve Sanat Festivali, Yalova Uluslararası Kafkas Halk Dansları ve Müzik Festivali ve Geleneksel Delmece Yaylası Şenlikleri düzenleniyor.

Yalova’ya gitmek isteyenler genellikle kara ve deniz yolunu tercih etseler de hava yoluyla da seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Uçakla gelecekler, Yalova’da havalimanı bulunmadığından Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’na inmeli, buradan da otobüslerle Yalova’ya geçebilirsiniz. Dilerseniz uçakla İstanbul’a veya Bursa’ya giderek feribot ve deniz otobüsleriyle de Yalova’ya ulaşabilirsiniz. Otobüsle seyahat edecekler içinse Türkiye’nin çoğu ilinden Yalova’ya sefer düzenleniyor. Şehir içi ulaşım pek fazla gelişmese de toplu ulaşım aracı olarak otobüs ve minibüsler kullanılıyor. Taksiler de ulaşımda kolaylık sağlarken, tekne de kiralayabiliyorsunuz.