Alaçatı

Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer alan İzmir iline bağlı Çeşme ilçesindeki Alaçatı beldesi, son 10 yılın en popüler tatil destinasyonlarından biri olarak her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgi odağında oluyor. Yüzölçümü olarak çok büyük olmasa da özellikle yaz aylarında dolup taşan konsept butik otelleri ve gece gündüz eğlencenin sınırsız bir hal aldığı taş sokakları ile her gelende hayranlık uyandıran bir yer Alaçatı.

Yaklaşık 3-4 günde tamamını, hatta çevresini bile gezip görebileceğiniz Alaçatı’da yoğun sezonda konaklayacaksanız eğer epey bir bütçe ayırmanız gerekebilir. Ege’nin incisi İzmir’deki en gözde tatil destinasyonlarından biri haline gelen Alaçatı’da nisan ya da mayıs aylarında tatil yaparsanız şayet çok daha uygun fiyatlara konaklama imkanı bulabilirsiniz. Antik Çağ’daki adının Agrilia olduğu bilinen Alaçatı’da antik yerleşim yerlerine de denk gelmeniz olası.

Rüzgar sörfü der demez akla ilk gelen yerlerden biri olan Alaçatı’da yaz sezonunda plaj partileri, DJ şovları, açık hava konserleri, kültür – sanat etkinlikleri, festivaller ve dahası eksik olmuyor. Dolayısıyla Alaçatı seyahatinizi planlamadan önce o sezonun güncel etkinlik takvimine bakıp ona göre programınızı yaparsanız tatilinizi daha keyifli hale getirmeniz de kaçınılmaz olacaktır. Mesela daha önce hiç sörf yapmadıysanız Alaçatı’da birkaç saat süren sörf derslerine katılabilirsiniz.

Alaçatı’nın sembolü haline gelmiş ve neredeyse tüm hediyelik eşyaların baş figürü olmuş olan Alaçatı değirmenlerini fotoğraflayabilir, taş konaklardan birinde enfes bir konaklama deneyimi yaşayabilir, Ege lezzetlerinin donattığı mükellef sofralarda keyif yapabilirsiniz. 1800’lü yıllarda yapılan Alaçatı değirmenleri buranın sembolü olduğu için genellikle Alaçatı’ya dair tüm fotoğraflarda başrolde oluyor. Her cumartesi günü kurulan Alaçatı Pazarı’ndan sevdiklerinize hediyelik bir şeyler alabileceğiniz gibi organik lezzetlere de rastlayabilirsiniz.

Çoğunun taş ev ve tarihi konaklardan oluşan butik otellerin olduğu Alaçatı’da ön rezervasyon sayesinde konaklamanızı çok daha uyguna getirebilirsiniz. Tarihi atmosferi soluyarak konaklama imkanı sunan bu taş evler genellikle oda kahvaltı hizmeti verip, misafirlerine aile sıcaklığında harika bir konaklama deneyimi vadediyor. İzmir kumrusundan Arnavut ciğerine, sakızlı Türk kahvesinden sakızlı dondurma ve favalı enginar, kabak çiçeği dolması gibi enfes zeytinyağlılara kadar tam bir lezzet şöleni yaşatan Alaçatı yeme içme mekanları yaz boyunca capcanlı.

Şehir içi ulaşım genellikle taksi ya da özel araçlar ile sağlanıyor. Bunun temel nedeni de Alaçatı’nın çok büyük bir yüzölçümüne sahip olmaması. Tabi bisikletçilerden bisiklet kiralayarak da ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Alaçatı merkezde konaklayacaklar plaj ve koylara dolmuş, minibüs veya taksiyle gitmek durumunda çünkü aradaki mesafe biraz fazla. Gaziemir ilçesinde yer alan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan 90 km mesafedeki Alaçatı’ya Havaş otobüsleri ile hiç aktarma yapmadan gidebileceğiniz gibi havalimanından araç kiralayarak da 1,5-2 saatlik bir araba yolculuğuyla da ulaşımınızı sağlamanız mümkün.