Tokat’ta Ne Yenir? – İşte Size Tokat Mutfağının En Lezzetli 17 Yemeği

Tokat Mutfak Kültürü

Tokat hem Karadeniz hem de İç Anadolu kültürünün etkisi altındadır. Aynı zamanda kurulduğu günden bu yana pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Şehrin mutfak kültürü de bu zenginlikten fazlasıyla etkilenmiştir. Tokat mutfağının zenginliğinde verimli topraklarının etkisi de büyüktür. Kuru bakliyatlardan, unlu mamullere ve sezme meyveye kadar her türlü ürünün yetiştirildiği Tokat’ın bilinen en meşhur ürünü olan Tokat yaprağı yaygın ve değişik şekillerde kullanılır.

Sebze yemeklerinin yanı sıra et yemeklerinin de geniş yer bulduğu tokat mutfağının en ünlü yemekleri gendüme çorbası, cevizli çörek, tokat kebabı, etli dolma, bakla dolması, mahlep şarabı, kabak kavurması, madımak ve tokat böreği gibi yemeklerdir. Tokat’a gidildiğinde aç kalma gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü tokat mutfağında her damak zevkine hitap eden sayısız yemek vardır. Bunlardan en önemlilerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Tokat’tan Alınabilecek Yiyecekler: Tokat, sarmalardan et ürünlerine ve lezzetli tatlı çeşitlerine sahip olan zengin içerikli mutfaklarımızdan biridir. Tokat seyahatinizde şehirden ayrılmadan önce kendinize veya sevdiklerinize alabileceğiniz bazı ürünler bulunmaktadır. Bunların ilk başında meşhur Tokat sarma yaprağı geliyor. Ayrıca cevizli sucuk, çökelek, ev yapımı dut pekmezi ve ak zambak reçeli de yine Tokat’tan alabileceğiniz yiyecekler arasındadır.

Tokat’ın En Meşhur Tatlısı:  Tokat, tatlı severler için birden fazla tatlı türü sunan bir şehir. Yöreye özgü tatlıları listemizde bulabilir, bunları şehir merkezindeki restoran ve tatlıcılarda bulabilirsiniz. Ancak tadı damağınızda kalmasın diye yanınızda götürmek isterseniz şehirden ayrılmadan önce alabileceğiniz tatlılar arasında Hindistan cevizli fındık, kadayıflı fındık sarma, fındıklı ballı sarma, cevizli pestil, baklava ve pekmez çeşitleri yer almaktadır.

Tokat’tan Alınabilecek Doğal Ürünler: Tokat’tan alabileceğiniz doğal ürünler arasında pestik çeşitleri, keçiboynuzu kurusu veya pekmezi, Tokat yaprağı, reçel çeşitleri, ev yapımı salça ve çökelek bulunmaktadır. Bu ve diğer tüm yöresel ürünleri şehir merkezinde yöresel ürünler satan dükkanlarda kolaylıkla bulabilirsiniz.

Tokat Yöresel Yemekleri

Tokat Yaprağı

Tokat denilince akla ilk gelen şey hiç şüphe yok ki Tokat Yaprağıdır. Tokat’ın verimli topraklarındaki üzüm bağlarında toplanan asma yaprakları Tokat’ta hem çok yaygın olarak kullanılıyor hem de birçok yemekte yerini alıyor. Ünü şehrin sınırlarını aşan Tokat yaprağı ticareti ülkenin her yerine yapılıyor ve her bölgede sofralarda yerini alıyor.

Sarmaların kralı olan zeytinyağlı yaprak sarma Tokat yaprağı ile yapılırsa lezzetine lezzet katılıyor. Özellikle Tokat usulü yaprak sarma yapraktan gelen lezzeti ve içerisinde bulunan vitaminleri nedeniyle sofralardan eksik edilmiyor. Yaprak sarmasını sevmeyen ve yapmayan yoktur. Ama gerçek yaprak sarma lezzetini tatmak istiyorsanız mutlaka yerinde ve Tokat yaprağından yapılan sarmayı yemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Tokat yaprağını şehir merkezinde yöresel ve/veya kahvaltılık ürünler satan dükkânlardan satın alabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye

Tokat Pağacı

Tokat mutfağının yöresel yemeklerinden biri olan Tokat Pağacı Tokat’ta kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Özellikle Tokat köy kahvaltılarında rastlayabileceğiniz Tokat pağacı, tercihe göre üzerine tereyağı veya bal sürülerek tüketilir. Her ne şekilde tüketilirse tüketilsin lezzeti vazgeçilmez olan bu yemek bir kere deneyenlerin bir daha kahvaltı sofralarından eksik olmaz.

Normal ekmek gibi görünse de normal ekmeğe göre oldukça serttir. Ekmek hamurundan daha sert yoğrulan hamurun içerisine Tokat cevizi konur ve fırına verilir. Özelliği de sertliğinden gelmektedir. Tokat poğacını denemek isterseniz Tokat’taki herhangi bir fırına gitmeniz yeterli. Her yerde bulabileceğiniz bu lezzeti denemeden tokattan ayrılmayın.

  • Nerede Yenir: Tokat pağacını şehir merkezindeki fırın ve/veya pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kuşburnu

Tokat’ın yöresel meyvelerinden biri olan kuşburnu, Tokatlıların doğal güzellik malzemesi olarak bilinir. Bolca C vitamini içeren kuşburnunun çayından reçeline pekmezine kadar birçok şeyi yapılır. Tokat’ta birçok evde en çok kaynatıldıktan sonra sıkılıp suyunun kaynatılması ile elde edilen marmelattın kahvaltıda ekmeklere sürülmesi ile tüketilir. Ülkemizde genelde kuşburnu çay olarak bilinir. Ancak Tokat kültürü ile tanıştıktan sonra kuşburnunun diğer tüketim şekilleri de öğrenilir.

Karadeniz kıyılarında bazı bölgelerde de kuşburnu yetiştirilir ve genellikle reçeli yapılır. Ancak Tokat’ta kuşburnu hem daha doğal olması hem de daha sağlıklı olması nedeniyle pekmez şeklinde tüketilir.

Piyasada birçok yerde kuşburnu pekmezi, kuşburnu marmelattı bulabilirsiniz. Ancak gerçek kuşburnu ile tanışmak istiyorsanız yerinde denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Kuşburnu marmelatlını şehir merkezinde yöresel ve/veya kahvaltılık ürünler satan dükkânlardan satın alabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bat

Tokat’ın meşhur yemeklerinden biri olan bat kısırı andırır ama tamamen kendine has bir lezzettir.  Adını yeme şeklinden almıştır. Sulu bir yemek olması ve içine ekmek bandırılıp yendiği için bu ismi almıştır. Tokat’ın bu yöresel yemeği günümüzde İç Anadolu bölgesinin birçok ilinde hanımların 5 çayı toplantılarında başköşede yerini almaktadır.

Bulgur ıslatılır, mercimek ayrı bir yerde haşlanır. Bulgur, mercimek, salça ve su karıştırılır.  İçerisine domates, soğan, ceviz ve çeşitli otlar eklenerek hazırlanır ve bağ yaprağı ile servis edilir. Garnitür olarak tüketilmesinin yanında içerisinde bulunan doyurucu malzemeler ile sofralarda ana yemek olarak da yerini alır. Çok seveceğiniz bu lezzeti Tokat’a yolunuz düşerse mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Saklı Bahçe
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Sivas Yolu Üzeri, Geyras Mevkii Beybağı Mah., Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0356 214 12 34
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Tokat kebabını burada da deneyebilir ve/veya bat yemeğinizin üzerine yöreye özgü tatlılardan yiyebilirsiniz.

Bakla Dolması

Ülkemizde oldukça geniş bir dolma menüsü varken en meşhur dolmaların yapıldığı Tokat yaprağının ana vatanı olan Tokat’ta dolma menünün zengin olmadığını düşünmek hata olur. Tokat bağlarından taze taze toplanan asma yapraklarından hazırlanan harika bir dolma da Bakla dolması. İç bakla ile hazırlanan bu yemeğin en önemli özelliği kemikli etlerin tencereye dizilmesi ve üzerine dolmalar dizilerek kemik suyunda pişirilmesi.

Diğer dolmalardan farklı bir harçla hazırlanan bu dolmanın içi iç bakla ve bulgurla yapılıyor. Kemikli etin lezzeti de eklenince ortaya harika bir lezzet çıkıyor. Tokatlı hanımların altın günlerinin olmazsa olmazı olan bakla dolmasını denediğinizde dolma zevkinizi gözden geçireceksiniz. Tokat’a yolunuz düşerse tadına bakacağınız yemekler listesine bakla dolmasını eklemeyi unutmayın.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/pirhan_restoran/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Yerahmet, Meydan Cad., No: 16/A, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0356 213 25 25
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğin yanına Pehli pilavından alabilirsiniz.

Tokat Keşkeği

Tokat mutfağının zengin bir menüsü olmasına rağmen keşkeğin yeri apayrıdır. Öyle ki özel günlerde valiler Tokat’ın meşhur Ali Paşa Hamamı’nda keşkekli kutlamalar yaparlar.

Birçok yörede değişik tariflerle keşkek yapılmasına rağmen Tokat keşkeği lezzetiyle öne çıkar. Tokat halkı özel günlerde özel misafirlere Tokat keşkeği sunarlar. Tokatta misafire keşkek ikram etmek çok eski zamanlardan beri oldukça yaygındır.

Birçok bölge de tavuk eti ile yapılan keşkek, Tokat’ta bütün dana etinin hafif ateşte bulgur ile birlikte kaynatılması ve daha sonra fırına verilmesiyle hazırlanır. Kıvama gelen keşkek ikrama hazır hale gelir.

Tokat keşkeğinin pişmesi biraz uzun sürer. Genellikle Tokat’ın Pazar ilçesinde keşkek akşam hazırlanıp fırına verilir sabah fırından alınarak afiyetle yenir.

Tokatta özel günlerin vazgeçilmezi olan bu keşkeğin tadına mutlaka bakmalısınız.  Bildiğiniz diğer keşkekleri unutacaksınız.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/pirhan_restoran/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Yerahmet, Meydan Cad., No: 16/A, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0356 213 25 25
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine yöreye özgü tatlılardan birini yiyebilirsiniz.

Tokat Çökeleklisi

Ülkemizin kahvaltı kültürünün vazgeçilmezi olan hamur işleri Tokat mutfağında da önemli bir yer tutar. Tokat’ta kısaca çökelekli diye adlandırılan Tokat çökeleklisinin tadı yiyenlerin damaklarında kalıyor.

Lezzetiyle diğer gözlemeleri sollayan bu gözlemenin özelliği içinde bulunan çökelektir. İncecik açılan hamurun içerisine Tokat çökeleği ve maydanoz konuyor ve odun kömüründe yanan sac üzerinde pişiriliyor.  Tokat çökeleklisi o kadar lezzetli oluyor ki festivallerde ve özel günlerde misafirlere bundan ikram ediliyor.

Çayın yanında tüketilebilecek en güzel lezzet olan Tokat Çökeleği Tokat’ta kahvaltıların vazgeçilmezi.

Tokat’ta kahvaltı için gittiğiniz herhangi bir yerde mutlaka masada yerini alacak olan bu lezzet sizin de vazgeçilmeziniz olacak. Ve eğer tokatta yaşamıyorsanız tekrar gitme isteği uyandıracak.

  • Nerede Yenir: Meşhur Çamlıbel Pidecisi
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Çamlıbel, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0356 243 21 28
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pide öncesi yöresel çorbalardan içebilir, yemeğinizin üzerine buranın kaymaklı kadayıfından yiyebilirsiniz.

Niksar Cevizi

niksar cevizi

Tokat mutfağında cevizin önemi büyüktür. Neredeyse tüm tatlı ve çöreklerde ceviz kullanılır. Bu tatlıların ve çöreklerin lezzeti de kullanılan cevizden gelir. Niksar cevizini diğer cevizlerden ayıran özelliği yöreye özgü nitelikler taşımasıdır. Niksar cevizi tüketim ve gıda endüstrisinde aranan bir cevizde olması gereken bütün özelliklere sahiptir.

Yağ oranı %65, doluluk oranı ise %85 seviyesinde olan Niksar cevizi lezzet ve kalite açısından da diğer ceviz çeşitlerinden ayrılır.

Niksar cevizinin meyve verimi ve kalitesi diğer türlerden daha yüksektir. Çünkü yapraklanma dönemi geç olur ve ilkbahar donlarından etkilenmez. İlçede üretimi her yıl artan Niksar cevizinin ticareti Türkiye’nin her yerine yapılmaktadır. Artan talebi karşılamak amacıyla Koruma altına alınan ceviz ağaçlarını kesmek yasaklanmıştır. Tokat’ın simgesi haline gelen Niksar cevizini hasat zamanı tokatta taze taze yemenizi tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: Niksar cevizini Tokat genelindeki yöresel ve/veya kahvaltılık ürünler satan dükkânlardan satın alabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye

Niksar Çöreği

Ceviziyle tüm ülkeye nam salan Niksar’ın yerel lezzetleri arasında yer alan Niksar çöreğini de unutmamak gerek. Niksar cevizinden yapılan Niksar çöreği Tokat ve tüm illerinde sıklıkla yapılır. Niksar cevizi ve çöreği o kadar meşhurdur ki romanlara bile konu olmuştur.

Bayatlamayan uzun süre taze kalabilen bol cevizli Niksar çöreği çayın yanına çok yakıştığı gibi kahvaltılarda da çok sık tüketilen bir yiyecektir. Tokat Niksar’da yapılmaya başlanıp daha sonra hem tokat ilçelerine hem de çevre illere yayılan bu lezzeti mutlaka deneyin.

Çöreğe lezzetini veren ürünün Tokat’ın lezzetli cevizi olduğunu unutmayın. Bunun için de bu lezzeti mutlaka Tokat’ta deneyin.

  • Nerede Yenir: Niksar çökeleğini Tokat genelindeki yöresel ve/veya kahvaltılık ürünler satan dükkânlardan satın alabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tokat Kebabı

Ülkemizin kebap çeşitliliği açısından ne kadar zengin olduğunu bilmeyen yoktur. Tokat kebabı da bu kebapların başında gelir. Tokat’ın verimli topraklarına yetiştirilen sebzeler ile kuzu etinin mükemmel bir şekilde kaynaşması ile yapılan Tokat kebabı, ünü diğer illere yayılmadan önce eski Tokat evlerinde ve bağ evlerinde bulunan özel fırınlarda pişirilirdi. Bu şekilde kendine has üretim yöntemiyle ve lezzetiyle zamanla bilinen bir lezzet haline geldi.

Tokat kebabının özelliği kullanılan etin ve kuyruk yağının tamamen doğal ortamda yaylalarda yetişen kuzulardan elde ediliyor olmasıdır ve yine kendine has ocakta pişiriliyor olmasıdır. Tokat kebabı öyle bir lezzet ki Tokat’a gidenler yemeden dönmez, tadını alanlar gittiğinde tekrar yemek ister.

  • Nerede Yenir: İşeri Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Yüksek Seviye
  • Adres: Geyras, Sivas Cad., No: 104, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0356 213 13 63
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada güne güzel bir yöresel kahvaltıyla başlayabilir ya da gün ortası yöresel yemek ve ardından tatlılarından yiyebilirsiniz.

Tokat Çemeni

tokat çemeni

Oldukça lezzetli bir tada sahip olan Tokat çemeni, kahvaltı sofralarının sevilen lezzetlerinden biridir. Sürülebilir kıvamı ile kahvaltı sofralarının yanı sıra ara öğünlerde de sevilerek tüketilir. Hafif acı ve aromatik bir tada sahip olan Tokat çemeni aynı zamanda sos olarak da kullanılır.

Tokat mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan Tokat çemeni ticareti ülkenin her bölgesine yapılmakta ve sadece tokatlıların değil her bölgeden insanların mutfağında yerini almaktadır.

Ev yapımı biber salçasına dövülmüş ceviz, çemen tohumu, sarımsak, kuru nane, zeytinyağı ve tuz eklenir. Ortaya iştah açıcı bir lezzet çıkar. Genel olarak kıymasız yapılsa da orijinal tokat çemenini içine kıyma eklenir. İçinde kıyma olan gerçek Tokat çemenini mutlaka tokatta deneyin.

  • Nerede Yenir: Tokat çemenini Tokat genelindeki yöresel ve/veya kahvaltılık ürünler satan dükkânlardan satın alabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Madımak

Tokat’ın önemli yöresel yemeklerinden biri olan madımak adını ana malzemesi olan ottan alır. Önemli bir yemek olmasının yanında madımak otunun yöre halkı için önemi büyüktür. Halkın yaşantısında da önemli bir yer edinmiş olan madımak manilere bilmecelere bile konu olmuştur. Bölgede yaşayan kadınlar madımak zamanı hep beraber madımak toplamaya gider ve böylece sosyalleşmiş olur.

Gelelim madımak yemeğine. Sağlık açısından oldukça faydalı olan madımak yemeği tıpkı ıspanak yemeği gibi pişirilir. Sağlığa faydalı olduğu kadar lezzetli olan bu yemek yoğurt ile servis edilir. Böylece hem daha sağlıklı bir yemek olur hem de damaklarınızı şenlendirir.

Tokat yöresine özgü bu lezzetli ve faydalı yemeği mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Madımak yemeğini şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tokat Yöresel Çorbaları

Bacaklı Çorba

Bacaklı Çorbası

Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Tokat kendine özgü lezzetleriyle Anadolu mutfaklarının en önemli mutfakları arasına girmiştir. Yöresel ürünlerle hazırlanan yemeklerinin yanında Tokat mutfağının oldukça önemli çorbaları da vardır. Bacaklı çorba da bunlardan biridir.

Bacaklı çorba birçok yörede farklı şekillerde yapılır ve farklı isimlerle adlandırılır. Aslen Tokat yöresine ait olan yeşil mercimekli erişteli çorba Tokat evlerinde sıklıkla yerini alır. Herkesin severek tükettiği bu besleyici ve bol vitaminli çorba Tokat yöresel çorbalarının başında gelir.

Haşlanmış yeşil mercimek ve ev yapımı eriştenin ince ince doğranan kuru soğan ile karıştırılarak ve çeşitli baharatlarla ve salça ile tatlandırılarak hazırlanan Bacaklı çorba, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olmaktadır. Bu lezzetli ve besleyici çorbayı menünüze eklemeyi unutmayın.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan bacaklı çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Helle Çorbası

Helle Çorbası

Tokat yöresine özgü bol şifalı ve doyurucu bu sofra farklı lezzette bir çorba arayanlar için en doğru seçim olacak. Unla ve mercimekle yapılan bu çorba çok basit bir o kadar da lezzetli. Hele çorbasının diğer isimleri de loğusa çorbası veya un çorbası. Eski zamanlarda Tokat yöresinde yeni doğum yapan kadınlara bu çorbadan yapılıp içirilirdi. Çünkü çorbanın süt arttırıcı etkisi olduğuna inanılırdır. Günümüzde hala çoğu yerde bu amaçla bu çorba yapılıyor ve etkisine de inanılıyor.

Ana malzemesi yeşil mercimek olan bu çorbaya kıyma da ekleniyor. Hem lezzetine lezzet katılıyor hem de daha besleyici olması sağlanıyor. Restoranlarda un çorbası adı ile bulabileceğiniz bu çorbayı tokatta birçok yerde deneyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan helle çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Toyga Çorbası

Toyga Çorbası

Türk mutfağının zengin çorba çeşitlerinden biri olan Toyga Çorbası birçok yörede yapılır. Hem sıcak hem de soğuk şekilde tüketilen bu çorba Tokat yöresel çorbaları arasında da gösterilebilir. Yapıldığı yörelerde genellikle dini bayramlarda bolca pişirilir ve gelen misafirlere ikram edilir.

Yapması oldukça pratik, içindeki malzemeler de bir kadar doyurucu olan bu çorba lezzetli bir yoğurt çorbasıdır. Tokat’ta sıcak olarak tüketilen Toyga Çorbası başka yörelerde soğuk olarak da tüketilir.

Bu çorbayı lezzetli yapan sos yapımında kullanılan nane, yapım aşamasındaki titizlik, kullanılan tereyağı ve Tokatlı kadınların mutfak sırlarıdır.

Nohut, yarma ve yoğurdun ana malzeme olarak kullanıldığı çorbanın üzerine gezdirilen taze nane lezzetine lezzet katıyor. Tokat’ a özgü bu çorbayı mutlaka yerinde denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Saklı Bahçe
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Sivas Yolu Üzeri, Geyras Mevkii Beybağı Mah., Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0356 214 12 34
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Tokat kebabını burada da deneyebilirsiniz.

Gendüme Çorbası

Tokat Gendime Çorbası

Gendüme çorbasına Karadeniz’in farklı illerinde rastlansa da aslen Tokat yöresine ait olan bir çorbadır. Tokat mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan bu besleyici ve doyurucu çorba lezzetiyle de oldukça ünlüdür. Gendüme çorbası içerisindeki bol malzemeler nedeniyle ana yemek kategorisinde de değerlendirilse de soğuk kış günlerinde insanlar içini ısıtmak için bu çorbayı tercih eder.

İçerisinde kuru fasulye, nohut ve buğday bulunur. Aynı zamanda et suyu ve yoğurt da ilave edilir. Bu bol vitaminli, besleyici ve doyurucu çorba Tokat mutfaklarında sıklıkla yerini alır. Bir defa denedikten sonra bir daha vazgeçemeyeceğiniz Gendüme çorbası çorba menünüzün ilk sırasında yerini alacak.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan gendüme çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Mercimekli Hamur Çorbası

Mercimekli Hamur Çorbası
Fotoğraf: Nefis Yemek Tarifleri

Tokat yöresinin lezzetli çorbalarından biri de yeşil mercimekli hamur çorbası. Protein deposu yeşil mercimeğe bir de hamur ekleniyor ve çorba vitaminli olduğu kadar doyurucu da oluyor. Üzerine eklenen sarımsaklı yoğurt ile kızdırılmış tereyağı ise lezzetine lezzet katıyor. Tokat’ın sevilen çorbalarından biri olan mercimekli hamur çorbası Tokat evlerinde severek tüketiliyor.

Genellikle soğuk veya ılık servis edilen bu çorba Tokat’ta yaz günlerinde en çok tercih edilen çorbalardan biridir. Yaz sıcağında çorba içmek istemeyenler için en doğru seçenek olan bu çorbayı mutlaka deneyin. Bir kere denedikten sonra çorba menünüzün başında yer alacak olan bu çorba favoriniz olacak.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan mercimekli hamur çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tokat Tatlıları

Ayva Tatlısı

Tokat Ayva Tatlısı
Fotoğraf: BiTokat

Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Tokat, doğal güzelliklerinin yanı sıra yemekleriyle de ünlüdür. Özellikle tatlıları bir başka lezzetlidir. Kış denilince akla gelen ilk meyve olan ayvanın tıpkı bir gelin gibi kaymak ile süslenmiş tatlısı ise her yörede olduğu gibi Tokat’ın da vazgeçilmez tatlılarındandır. Tatlı krizlerini vicdan azabı çekmeden bastırabileceğiniz ayva tatlısı soğuk kış günlerinde en çok tercih edilen tatlıların başında gelir.

Ayvanın faydaları saymakla bitmez. Çekirdeğinden yaprağına kadar her şeyi sağlık için kullanılır. Ayvanın en lezzetli hali olan ayva tatlısı ister kaymakla ister dondurma ile tüketilerek damaklarda lezzet patlaması yaşatır. Memleketimizin her yöresinde ayva tatlısı yapılmasına rağmen kıpkırmızı rengiyle Tokat ayva tatlısının lezzeti bir başkadır. Siz de bu hafif ve lezzetli tatlıyı mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/tokatliva/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Altıyüzevler, İmamlık Cad., Merkez
  • Çalışma Saatleri: Hafta içi 13:30 – 20:15 saatleri arasında açıktır. Hafta sonları kapalıdır.
  • Telefon: 0356 228 70 00
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada kaymaklı baklavayı da deneyebilirsiniz.

Zile Pekmezi

Ülkemizde pek çok farklı şekilde pekmez yapılmakta ve tüketilmektedir. Bunlardan biri de Tokat Zile ilçesinin adının duyulmasını sağlayan Zile Pekmezi! Zile pekmezini diğer pekmezlerden ayıran en önemli özelliği pekmezin rengidir. Diğer pekmezlerin aksine beyaz renkli olan Zile Pekmezi lezzetiyle de diğer pekmezlerden ayrılır.

Zile pekmezi üzüm, yumurta akı ve pekmez toprağı kullanılarak yapılır. Tercihe göre içerisine ceviz de eklenen zile pekmezi her ne şekilde olursa olsun çok lezzetlidir ve kahvaltılarda ekmeğe sürülerek tüketilir.

Kansızlığa iyi gelen, anne sütünü arttırıcı etkisi bulunan, birçok vitamin bakımından zengin olan besin değeri yüksek ve besleyici zile pekmezinin ünü ülke sınırlarını aşmıştır ve onlarca ülkeye ticareti yapılmaktadır.

  • Nerede Yenir: Zile pekmezini Tokat genelindeki yöresel ve/veya kahvaltılık ürünler satan dükkânlardan bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Cevizli Şeker Sucuğu (Köme)

Cevizli Şeker Sucuğu

Lezzetini Tokat bağlarında yetiştirilen taze üzümler ve Niksar cevizinden alan cevizli sucuk tam bir enerji deposudur. Bağ bozumu ile ve taze cevizlerin toplanmasıyla köylerde yapımına başlanılan bu lezzetli ve besleyici tatlı şeker ve benzeri katkı maddesi içermez. Bu nedenle de eski zamanlardan beri hem Tokatta hem de ülkemizin her köşesinde severek tüketilir.

Ülkemizin birçok yerinde benzer gıdalar üretilse de Tokat kömesinin tadı bir başkadır ve tescillenmiştir. Üzüm pekmezi, ceviz ve bağlayıcı olarak kullanılan nişastanın eşsiz bir lezzete dönüştüğü kömenin yapımı oldukça zahmetlidir. Yapım aşamasından sonra en az 3-4 gün kadar da cevizli sucukların kuruması beklenir ve daha sonra tüketime hazır hale gelir. Lezzetiyle zahmetini unutturan bu enerji deposunu Tokat’ta birçok yerde paketlenmiş olarak bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Cevizli şeker sucuğunu Tokat genelindeki yöresel ürünler satan tüm dükkânlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tırtıl Baklavası

Tokat Tırtıl Tatlısı

Ülkemizin neredeyse her yöresinde değişik tariflerde baklava yapılmaktadır. Ne şekilde yapılırsa yapılsın baklavanın lezzetini bilmeyen yoktur. Bu lezzetli baklavalardan biri de Tokat’a özgü Tırtıl Baklavası. Tırtıl baklavası Tokat’ta bayram baklavası olarak bilinir. Dini bayramlarda bu tatlı tokat evlerinde yapılır ve misafirlere ikram edilir.

Yapımı biraz zahmetli olan tırtıl baklavası ister cevizli, ister fındıklı, ister fıstıklı yapılır. Üzerine şerbeti de gezdirildikten sonra damaklarda şölen yaşatan bir lezzet ortaya çıkar.  Ne şekilde yapılırsa yapılsın oldukça lezzetli olan Tokat’ın bu ünlü baklavası Tokat’ta birçok tatlıcıda bulunabilir. Baklava tercihinizi gözden geçirmenize neden olacak tokat tırtıl baklavası bir kere denedikten sonra favori tatlınız olacak.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/tokatliva/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Altıyüzevler, İmamlık Cad., Merkez
  • Çalışma Saatleri: Hafta içi 13:30 – 20:15 saatleri arasında açıktır. Hafta sonları kapalıdır.
  • Telefon: 0356 228 70 00
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Baklavanın yanına taze çekilmiş filtre kahve alabilirsiniz.

Yufka Tatlısı

Yufka Tatlısı

Yemekleri ile sam salan Tokat tatlıları ile de geniş bir yelpazeye sahiptir. Çörekler, baklavalar, pekmezler ile meşhur olan Tokat’ın basit ve şerbetli tatlısı yufka tatlısı da tokat mutfağında önemli bir yere sahiptir. Tokat köylerinde kadınlar toplanıp yufka açarlar ve sac da pişirirler. Bu yufkalar saklanarak kış boyu tatlılarda, böreklerde kullanılır. Yufka tatlısı da bu kurutulmuş yufkalardan hazırlanır.

Yufkalar ıslatılarak tepsiye dizilir. Aralarına isteğe göre fındık veya ceviz konulur. Yufkalar fırında iyice kızartıldıktan sonra fırından alınır ve üzerine şerbet dökülür. Bu tatlının en önemli özelliği şerbetinin içine beyaz zile pekmezi eklenmesidir. Şerbetinden yufkalarına kadar tamamen Tokat kültürünü yansıtan yufka tatlısını Tokat’a yolunuz düşerse mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Yufka tatlısını Tokat genelindeki pastane veya tatlıcılarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Zambak Reçeli

Zambak Reçeli

Tokat’ın sembolü akzambaklardan birçok ürün elde edilir. Bunlardan biri de zambak reçelidir. Tokat’ın sembolü zambağın kokusu, tadı Tokatlılar tarafından giden misafirlere ikram edilerek tattırılır. Veya paketlenmiş zambak reçeli giden misafirlere hediye edilir. Tokat için önemli bir yere sahip olan zambak reçeli bilinen reçellerden farklı lezzetiyle Tokat’ta kahvaltı sofralarını tatlandırmak için kullanılır.

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan reçellerin başında gelen Zambak reçeli Tokat halkı tarafından sıklıkla yapılır. Tohumlarından ayrılan zambak şeker ve limon suyu ile kaynatılarak eşsiz kıvamda ve lezzette bir reçel ortaya çıkar. Tokat’a yolunuz düşerse mutlaka zambak reçelinin tadına bakın ve evinizde de bu lezzeti tatmak için yayınızda götürün.

  • Nerede Yenir: Zambak reçelini Tokat genelinde yöresel ürünler satan dükkanlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tokat geziniz sırasında ne yiyeceğinizi düşünüyorsanız sizin için hazırladığımız yöresel yemek listesi aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Tokat’ın yöresel yemekleri denince akla birbirinden lezzetli zeytinyağlılar, mis kokulu çörekler ve nefis kebaplar geliyor. Ancak eminiz Tokat mutfağı yalnızca bu yemek ve tatlılardan da ibaret değildir. Tokat’ın yöresel yemekleri listemize sizler de önerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından  bizlerle paylaşabilir, içeriğimizin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

“Tokat’ta Ne Yenir? – İşte Size Tokat Mutfağının En Lezzetli 17 Yemeği” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin