Silistre’de özellikle et, yemek kültürünün en önemli parçalarından biridir. Bilhassa da kurutulmuş etler yerli halkın çok sevdiği ve çok fazla tükettiği yiyecekler arasında bulunuyor. Bu nedenle Silistre’de ne yenir? Ne içilir? sorusunun cevabını ararken et ve et ürünleri ile ilgili cevaplar karşımıza sıklıkla çıkıyor.
Silistre aynı zamanda Türk köylerine ve Türk insanına çok fazla rastlayabileceğimiz Bulgaristan şehirlerinden biridir. Bu da demek oluyor ki Silistre’de Türk mutfağından pek çok yemekle karşılaşabilirsiniz!
İşte Silistre’nin en özel lezzetleri;
Silistre’de pek çok farklı şarap markası var ve bu markalar oldukça lezzetli ve çok özel aromalara sahip şaraplar üretiyor. Bu şaraplar Silistre topraklarında yetişen çok lezzetli üzümlerden elde ediliyor. Özellikle de kırmızı şarap tüketimi şehirde oldukça yaygındır ve genellikle et yemeklerinin yanında mutlaka şarap tüketilir.
Bu lezzet Elena kasabası ve civarında çok yaygın olarak üretilmektedir.
Balkanlardaki kurutulmuş et kültürüne Silistre’de de rastlıyoruz. Elenski but da geyik bacağının en az 6 ay boyunca kurutulmasıyla elde edilen bir et türüdür. Şehirde bunun dışında file elena, role trapezitsa gibi farklı kurutulmuş et türlerini de “Silistre’de ne yenir? Ne içilir?” listenize dahil etmenizde fayda var.
Mehana Ciflika (adres ve bilgi)
Bulgaristan’ın meşhur salatası shopska salad, aslında basit malzemelerden hazırlanmakta ve bu nedenle çok büyük beklentilere girilmemesi gereken bir lezzet. Bu salatada çoğunlukla domates, biber, salatalık, soğan ve sirene peyniri gibi malzemeler kullanılmaktadır. 1950’li yıllardan günümüze Bulgaristan’ın geleneksel lezzetleri arasında gösterilen bu salatayı denemezseniz olmaz diye düşünüyoruz ama tekrar hatırlatalım çok fazla beklentiye girmeyin çünkü ülkemizde çok daha farklı ve lezzetli salatalar zaten yapılıyor.
Sarmayı yerel lezzetlerin sunulduğu her restoranda bulabilirsiniz.
Ülkemizdeki sarmaya hem lezzet hem de görüntü olarak çok benzeyen bu lezzet, Silistre yemekleri arasında çok fazla tercih edilen bir öğle veya akşam yemeği. Türk mutfağının zengin yemeklerinden biri olan sarma, kıyılmış et ve pirincin yapraklara sarıldıktan sonra pişirilmesiyle yemeye hazır hale gelmektedir. Bu lezzet Osmanlı’nın Balkanlarda hakimiyet kurduğu dönemlerde Bulgar mutfağına dahil olmuştur.
Her Bulgar evinde ve her markette bu sosu bulabilirsiniz.
Bir kavanoz lutenitsa neredeyse bütün Bulgar evlerinin vazgeçilmez gıdalarının başında gelmektedir. Biber, domates, tuz, şeker gibi malzemelerin birleşimiyle hazırlanan bu yiyecek salçaya çok benzemektedir ve ekmeğin üzerine sürüldüğünde basit ama muazzam bir yemek haline dönüşebilmektedir. Bu sos, özellikle etli yemeklerin yanında mutlaka servis edilmektedir.
Restorant Istar (adres ve bilgi)
Tabi ki bob chorba içmeden Silistre’den ve Bulgaristan’dan ayrılmayı düşünemezsiniz. Beyaz fasulye ile hazırlanan yemeğin içine soğan, biber, domates ve havuç gibi eklemeler yapılmaktadır. Geleneksel çömleklerde sıcak olarak servis edilen bu çorba, ülkemizde yapılan kuru fasulyeye çok benzemektedir.
Nikulden (adres ve bilgi)
Nehir kenarında olmasının avantajıyla Silistre, balık konusunda da zengin seçenekler sunuyor. Tuna Nehri kıyısında konumlanmış harika manzaraya sahip restoranlar bu konuda ziyaretçileri memnun etmeyi başarıyor.
Bu böreği şehirdeki börekçilerde rahatlıkla bulabilirsiniz.
Birçok yönden Türkiye’yi andıran Silistre’de benzer lezzetler görmeye alışmanız gerekiyor. Börek de bunlardan bir tanesi. Burada peynir, bal kabağı gibi farklı dolgu malzemeleriyle hazırlanmış banitsa ismi verilen börekler sokaklardaki birçok mekanda servis ediliyor. Bulgar halkı bu lezzeti çoğunlukla sabah kahvaltılarında tüketse de günün her saati bu börekten bulmanız mümkün olabiliyor.
Yemek yediğiniz mekanda mutlaka yanına yoğurt isteyin.
Hayvancılık konusunda önemli bir konumda bulunan Silistre’de çok lezzetli yoğurtlar yiyebilirsiniz. Silistre yemekleri yanında servis edilen yoğurt hem yemeğin sindirimini kolaylaştırmakta hem de yemeğin daha lezzetli bir hal almasını sağlamaktadır.
Birçok restoranda rakia servis edilmektedir.
Bulgaristan’ın milli alkollü içeceği olarak tanımlayabileceğimiz rakia, ülkemizdeki rakıyla benzerlik göstermektedir. İçerisinden %50’nin üzerinde alkol bulunduğundan çok aşırı ve hızlı tüketilmemesi gerekmektedir. Ev yapımı olanlarının ise alkol oranının çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.
Zad Stenata (adres ve bilgi)
Lokum gibi etlerle hazırlanan bu köfteler içine eklenen baharatlar nedeniyle bambaşka bir lezzete bürünmektedir. Bulgaristan’ın genelinde olduğu gibi Silistre’de ne yenir? sorusu için de en çok tercih edilen et seçeneklerinin başında bu lezzet gelmektedir. Yanında bir de ayran sipariş ettiniz mi artık sizden mutlusunun olacağını düşünmüyoruz 🙂
Silistre’de ne yenir? Ne içilir? listemizde eksik olduğunu düşündüğünüz ve mutlaka denenmesi gerektiğini düşündüğünüz lezzetler varsa bunları bize lütfen yorum kısmından yazın.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…