Silistre

Roma, Bizans ve Osmanlı gibi güçlü devletlerin toprakları arasında yer almış olan Silistre, Balkan ülkelerinden biri olan Bulgaristan’ın kuzeydoğu kesiminde yer alan bir şehri. Romanya ile sınır komşusu olan şehir 27.159 km² yüz ölçümüne ve yaklaşık 52.000 kişilik nüfusa sahip. Bu nüfusun % 88.3’ü Bulgar, %10.3’ü Türk ve %0.4’ü ise Çingenelerden oluşuyor. Şehrin güney kesimi turizm faaliyetleriyle meşhur olsa da dokumacılık, paketleme, kiremit, tuğla ve mobilya üretimi de şehrin ekonomik faaliyetlerinde önemli bir konumda yer alıyor. Birden fazla kültürün bir arada bulunduğu bu tarihi şehir, Güney Dobruca bölgesinin en önemli şehirlerden biri olarak turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Günümüzde Silistre olarak bilinen şehrin adı eski Bulgarca bir kelime olan Drastar kelimesinden türemiş. Drastar Latince Durostorum sözcüğünün değişmiş hali bir nevi. Bu yüzden, yıllarca birçok medeniyet için koruma hattı görevi görmüş olan Silistre’nin anlamı muhrem yani sağlam yer anlamına geliyor. Şehrin tarihi MS II. yüzyılda Roma lejyonu XI. Claudia’nın Silistre’ye taşınmasıyla başladı. 5. yüzyılda Hunların şehri ele geçirmesiyle Roma dönemi sona erdi. Hun işgali sırasında büyük zarar alan Silistre, Bizanslıların şehri güçlendirmesiyle bir süre daha yapısını korudu. 1388 yılında I. Murat komutasındaki Osmanlı ordusu şehri işgal etti. Bunun sonucunda da Silistre, Rumeli Eyaleti’ne bağlı bir sancak haline geldi. 1918 yılına kadar Türk egemenliği altında kalan Silistre, bu dönemden sonra Bulgaristan egemenliği altına girdi.

Silistre’nin köklü bir geçmişi olduğu için birçok tarihi yapı ve müzeye de ev sahipliği yapıyor. Silistre’nin gelenekleri ve yaşam tarzına ışık tutan çok sayıda koleksiyonu bizzat görebileceğiniz Silistre Etnografya Müzesi, şehrin tarihi gelişimini gözler önüne seren Bölgesel Tarih Müzesi, Kırım Savaşı dönemini aktaran sergileri barındıran Tarih Müzesi ve tarih öncesi döneme ait eserlerin sergilendiği Silistre Arkeoloji Müzesi’ni gezerek tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Müzeler dışında şehrin önemli tarihi yapıları Kurşunlu Cami, Mezhidi Tabiya Kalesi ve Bulgar Kilisesi kalıntıları diyebiliriz.

Şehirde her bütçeye hitap eden konaklama alternatifleri bulunuyor. Geniş imkanlara sahip olmasa da temel ihtiyaçları karşılayan otellerden olan Chefo Hotel ve Orbita Hotel de asgari ölçüde bir ücret ödeyerek konaklama ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Hem bütçe dostu hem de daha fazla imkana sahip olan bir otel arıyorsanız Bartimex Hotel’i tercih edebilirsiniz. Üst düzey konfor ve rahatlık arayanlar ise Silistre’nin en lüks oteli olan Zlatna Dobrudja Hotel’i seçebilir.

İstanbul’dan yaklaşık 7 saatte varılan Silistre’ye kendi aracınızla Avrupa Otoyolu üzerinden gidebilirsiniz. Çeşitli otobüs firmalarının da İstanbul’dan ve bazı illerden şehre otobüs seferleri bulunuyor.

Bulgaristan, 2007 yılından beri Avrupa Birliği üyesi ülkelerden biri olsa da Schengen bölgesi üye ülkeler arasında olmadığı için ziyaret etmek isteyenlerin Bulgaristan vizesi alınması gerekiyor. Bulgaristan Konsolosluğu’na yapılan başvurular maksimum 5 iş günü içerisinde sonuçlanıyor.