ABD’nin en büyük şehirlerinden biri olan Şikago, pek çok tarihi simge yapılara ev sahipliği yapıyor. Anıtlardan mimari yapılara kadar şehirde görmeniz gereken birçok tarihi noktayı Şikago tarihi yerler listemizde sıraladık:
Şikago tarihi hakkında; Amerika’nın Widwest’in en büyük şehri olan Şikago, 1830 senesinde Illinois’te kuruldu. İlk olarak Kızılderililerin bulunduğu Şikago’ya 1803 senesinde Amerikan ordusu gelmiş ve Şikago Nehri’nin kıyısına Fort Dearborn’u inşa etmiştir. 1832’de ise artık bölgedeki Kızılderili direnişi sonlanmıştır.
1848’de şehre telgraf ve demiryolu gelmesiyle birlikte şehirdeki büyüme hızlanmış ve 1854’te şehir dünyanın en büyük tahıl limanı olmuştur. O zamanlar genellikle Avrupalılardan oluşan 30.000 civarında bir nüfusu bulunmaktaydı. 1871’de meydana gelen büyük yangın ise Şikago tarihi için unutulmak istenen anlardan biri olmuştur.
1886’daki Haymarket olayında, işçilere karşı açılan ateş, Şikago’da et paketleme ve imalarında çalışan işçiler için bir protesto ve reform çağını başlatmış oldu. Bu yıllar Şikago için buhranlı yıllar olarak da tanımlanabilir. Bir süre sonra meydana gelen 1. Dünya Savaşı ise Şikago’ya çok sayıda Afrikalı-Amerikalı göçmenin gelmesine neden olmuştur. 1950-1960 yılları arası ise şehirdeki nüfusun banliyölere taşındığı ve merkezin ilk küçüldüğü yıllar olarak kayda geçmiştir ve 2000 yılında Şikago 1950’den beri ilk nüfus artışını beyan etmiştir.
Şikago’nun en ünlüleri; Özellikle Depo Kapısı Şikago’nun tarihi açısından önemli bir eser olması nedeniyle Şikago’nun en ünlü tarihi yerleri arasında bulunuyor. Bunun yanı sıra Zafer Anıtı, Birlik İstasyonu, Şikago Su Kulesi gibi yerler de mutlaka listenizde bulunmalıdır.
Şikago gezi tavsiyesi; Şikago Nehri’nde mutlaka zaman geçirmenizi öneriyoruz. Tarihi binalar arasında kaybolmayı, Magnificent Mile’de yürümeyi ve Millenium Park’ta vakit geçirmeyi de ihmal etmeyin. Millenium Park’a geldiğiniz zaman Cloud Gate (Bulut Kapısı) önünde hatıra fotoğrafı çekmek ise es geçilmemesi gereken şeylerden biridir. Bu arada yüksek, tarihi gökdelenleri de incelemeyi ihmal etmeyin.
Müzekart; Chicago Citypass ya da Go Chicago Pass seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Bu seçeneklerle ilgili detaylara yazımısın son kısmından ulaşabilirsiniz.
Burası neresi? “Mimarlar Mezarlığı” olarak da bilinen Graceland Mezarlığı Marshall Field, George Pullman, Potter ve Bertha Palmer da dahil olmak üzere Şikago’nun birçok ünlü simasının dinlenme yeridir. Mezarlık, park tarzında bir ortam yaratmak amacıyla döneminin en önemli peyzaj mimarlarından biri olan HWS Cleveland tarafından tasarlanmıştır. Başka bir peyzaj mimari olan Ossian Simonds ise mezarlığın pastoral manzarasını oluşturmak amacıyla bitkileri yerleştirerek bu muhteşem güzellikteki mezarlığın ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Neden gitmeliyim? Mezarlık, kurulduğu 1860 yılından bu yana çok önemli bir sanat, mimari ve peyzaj tasarımı vahası olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle bu önemli anıtsal alanı mutlaka Şikago tarihi yerler listenize dahil etmelisiniz. Mezarlığı dikkatli bir şekilde ziyaret etmek için yaklaşık 2 saatlik bir zaman dilimi ayırmanız gerekiyor.
Kaçırmayın! Üzerinde Getty yazısıyla bilinen ve 1890 senesinde Carry Henry Getty tarafından karısı Carrie Eliza için yapılmış muhteşem anıt mezar kesinlikle görülmedir. Carrie Eliza Getty Türbesi, ünlü Amerikalı mimarlardan olan Louis Sullivan tarafından tasarlanmıştır.
Burası neresi? Chicago’nun varlığından bu yana insanların yanından geçerken “Couch” yazısıyla gördükleri mozole hakkında detaylı bilgiler bulunmasa da güçlü varsayımlar vardır. Lincon Park’ın önceden bir mezarlık olması nedeniyle mozolenin, Ira Couch’un mezarının kalıntılarına ev sahipliği yaptığı düşünülmektedir.
Bir asırdan fazla bir süredir kapalı olan mezarın içinde 1857 senesinde ölen Ira’nın sekiz aile üyesinin mezarına ev sahipliği yaptığı tahmin edilmektedir. Mozoleye dair net bilgilerin bulunmaması, 1871’de şehirde meydana gelen büyük bir yangında resmi kayıtların kül olmasından dolayıdır. Yangında sadece bu mozolenin sağ çıktığı belirtilmektedir.
Ira Couch, şehir mezarlığında ailesi için bir mozole yaptırmak amacıyla şehrin ilk profesyonel mimari olarak kabul edilen John M. Van Osdel’i görevlendirmiştir. O zaman 7.000 $ karşılığında yaptırılan mozolenin ağırlığı ise 50.000 ton civarındadır.
Neden gitmeliyim? Mozolenin bulunduğu Lincoln Park, geçmişte 1842-1866 yılları arasında hayatını kaybeden İç Savaş sırasında hayatını kaybeden binlerde Şikagolunun ve askerin gömüldüğü bir mezardır.
Burası neresi? Bu anıt, 1. Dünya Savaşı esnasında Illinois Ulusal Muhafızları biriminde görev yapmış olan Sekizinci Alay’ın anısına dikilmiştir. Amerika’nın savaşa girdiği 1917 yılında ırkçılık hat safhadaydı ve Sekizinci Alay Afrikalı-Amerikalı siyahi askerlerden oluşmaktaydı. Bu alay beyaz komutanların emrinde görev yapmaktaydı.
Anıt ilk yapıldığında sadece kabartma panelli beyaz granit sütundan oluşmaktaydı. Anıta, daha sonradan 1936 senesinde Crunelle tarafından yaratılmış olan uzun adımlı “doughboy” ilave edilmiştir. Dört panelden biri ölülerin onur rulosunu, diğer üçü ise bir kartalın arkasında duran Afrikalı-Amerikan bir askeri, anneliği temsil eden bir Afrikalı-Amerikan kadını ve “Columbia” figürünü içermektedir.
Neden gitmeliyim? ABD’deki özellikle geçmişte yaşanan ırkçılık olaylarının askeriyede dahi nasıl ortaya çıktığını gözler önüne seren bu heykel, Şikago’daki önemli tarihi anıtlar arasında yer almaktadır.
Burası neresi? Frederick C. Robie House olarak bilinen ve kısaca Robie Evi olarak anılan yapı, 1910 senesinde mimar Frank Lloyd Wright tarafından tasarlandı. Kendisi meslek hayatının ilk 20 yılında bulunduğu Şikago’da kalıcı bir eser bırakmak istemiş ve Hyde Park Mahallesi’nde bu önemli mimari tarihi eseri ortaya çıkarmıştır.
Robie House, karakteristik yatay çizgileriyle dikkat çekiyor. Toprak tonları ile huzur veren bir yapıya sahip olan eser, vitray pencereleri ve güzel balkonları ile de görülmeye değer. Çevreye duyarlı bir mimar olarak da adından söz ettiren Wright, odaları doğrudan güneş ışığı alacak şekilde tasarlamış ve odaların ısınmasının daha kolay olmasını, kasvetli bir ortamdan uzaklaşarak daha enerjik bir ortama bürünmesini sağlamıştır.
Evin kat planı incelendiğinde bir oturma odası, bir yemek odası, bir mutfak, bir bilardo salonu ve dört yatak odasının olduğu görülmektedir. 1958 senesinde Webb & Knapp tarafından satın alınan ev, 1962’de Chicago Üniversitesi’ne bağışlanmıştır ve sahibi hala üniversitedir.
Neden gitmeliyim? Wright, mimari açıdan döneminden çok ileride, radikal bir tarza sahipti. Bu ev de onun Prairie tarzında ortaya çıkarmış olduğu, açık, akıcı ve özgür tasarımlarının en güzel örneklerinden biridir. Günümüzde hala radikal ve etkileyici bir mimari eser olması nedeniyle burası, turistlerin ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Yapı, hala Amerika’nın önemli bir kültürel mirası olması nedeniyle oldukça ünlüdür.
Kaçırmayın! Hyde Park çevresinde bulunan çeşitli yemek mekanlarında Şikago’da yeme içme kültürünün nasıl olduğunu görebilirsiniz.
Burası neresi? 1902 ile 1904 yılları arasında inşa edilmiş olan bu etkileyici bina, Şikago Halk Kütüphanesi sisteminin bir parçasıdır. Kütüphane Hydepark, Kenwood ve Oakland bölgelerinde hizmet veren önemli bir yapıdır. Kütüphane binası, ön kısmında bulunan altı adet Roma sütunu bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Şehirdeki en etkileyici kütüphanelerden olan Blackstone Kütüphanesi, mimari yapısı ile oldukça dikkat çekicidir ve Şikago’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.
Burası neresi? 1893 senesinde Dünya Kolomb Sergisi için inşa edilmiş olan Şikago Limanı Deniz Feneri, Michigan Gölü’ndeki Navy Pier’in doğu kısmında bulunuyor. Otomatik bir sisteme sahip olan deniz feneri, günümüze çalışır vaziyette ulaşmayı başarmıştır. Feneri özel kılan detayların başında ise “3. Derece Fresnel Lens”e sahip olması gelmektedir ve bu lens Dünya Fuarı zamanından kalmadır.
Şikago Limanı Deniz Feneri 100 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürmekte ve günümüzde hala 24 mile kadar olan mesafedeki gemilere rehberlik etmeye devam etmektedir. Yapı, aynı zamanda Illinois eyaletindeki aktif iki deniz fenerinden biri olduğu için de ayrı bir öneme sahiptir.
Neden gitmeliyim? Deniz Feneri, günümüzde Şikago’nun simge yapılarından biridir ve düzenlenen özel turlarla bu etkileyici mimari eseri yakından görme fırsatını yakalayabilirsiniz.
Burası neresi? 1879 senesinde inşa edilmiş olan kapı, Şikago’nun et paketleme merkezi olduğu dönemden günümüze kalan bir izden biridir. Kapıdan giriş yapılan alanda günde binlerce hayvan kesilebilmekteydi ve yaklaşık 475 dönümlük bir arazide birçok kesim noktası bulunmaktaydı. Alan hayvancılık ve et paketleme için çok önemli bir merkez konumundaydı.
Stokyards bölgesi, 1971’de kapandıktan sonra bölge temizlendi ve sadece orijinal kireçtaşından yapılmış kapılar geriye kaldı. Bu kapılardan biri olan Depo Kapısı, White City mimarları Burnham ve Root tarafından tasarlanmıştır ve 32 fit uzunluğa sahiptir. Merkezi bir kapının yanlarında iki küçük kapı yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? Bu kapı ve kapının ardındaki depolar, Şikago tarihi açısından çok önemli izler taşımaktadır ve tarih meraklısı ziyaretçiler için zaman ayrılması gereken yerlerden biridir.
Kaçırmayın! Kapının hemen arkasında depolardaki yangınlara müdahale ederken hayatını kaybeden itfaiyeciler anısına yapılan İtfaiyeci Anıtı’nı da mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Burası neresi? Emil Bach House, Sheridan Yolu üzerindeki Rogers Park’ta bulunuyor. Ev 1914 senesinde Emil Bach ve eşi Anna Bach tarafından ilk sahipleri olan Steffenslerden satın alınmıştır. Evin yeniden tasarlanması için şehirde birçok önemli eser bırakmış olan ünlü mimar Frank Lloyd Wright görevlendirilmiştir ve evdeki günümüzdeki halinde mimarin esintileri rahat bir şekilde görülebilmektedir.
Wright’in ortaya çıkardığı evdeki bazı tasarım detayları arasında sarkan saçak, merkezi şömine, çapraz eksen planı, geometrik ahşap kaplama gibi unsurlar sayılabilir. Mimar tasarımını Michigan Gölü’nün muhteşem manzarasından en üst düzeyde faydalanacak şekilde yapmıştır. Tabi günümüzde bu manzara kısmen azalmış olsa da hala güzelliğini korumaktadır.
Evin yapımı günümüz parasıyla yaklaşık 250.000 $ tutmuştur. Evde Wright’in tasarladığı açık planlı Prairie evlerinin tam tersine merkezi bir plana göre yapılmıştır ve bağımsız bir yapıdadır. 1934 ile 1947 yılları arasında evin sahibi Joseph Peacock olmuştur. 1979 senesine gelindiğinde ise ev artık ABD’ye mal olmuş ve Ulusal Tarihi Yerler Kaydı’na girmiştir.
Neden gitmeliyim? Kübik bir şekilde tasarlanmış olan ev Wright’in ileri görüşlülüğüne de çok güzel bir örnek olmuştur. Mimar, evin bulunduğu Rogers Park’ın ileride de büyüyeceğini öngörerek evin tasarımını ona göre gerçekleştirmiş ve günümüzde bile ev, parkın ve şehrin adeta doğal bir parçası olmuştur. Bütün mimari detayları ile ev, özellikle mimariye meraklı ziyaretçiler için çok önemli bir yapı niteliği taşımaktadır.
Kaçırmayın! Marshall Field and Company Building, Carson Pirie, Scott and Company Building, The Pittsfield Building, The Fisher Building, Monadnock Building, The Marquette Building gibi önemli tarihi taş binaları da mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Burası neresi? Chicago’daki en büyük raylı sistem istasyonu olan Union Station, 1925 senesinden bu yana açıktır. Tesisin mimari açıdan en büyük özelliği dış cephesinin Indiana Bedford kireçtaşı ile inşa edilmiş olmasıdır. Bu mimari özelliği dönemin parası ise 75 milyon dolara mal olmasına sebep olmuştur. Bu meblağın günümüzdeki karşılığı ise yaklaşık olarak 1 milyar dolardır.
İstasyon 2. Dünya Savaşı esnasına günlük 100.000 yolcunun geçtiği çok önemli bir ulaşım noktasıydı ve savaş esnasında hedef olmaması adına istasyonun tavan pencereleri karartılmıştı. Pek çok film ve dizi için sahne olarak kullanılan istasyon binası, öz çekim yapmak için de birçok turist tarafından fon olarak değerlendirilmektedir.
Birlik İstasyonu civarı geceleri de güvenli sayılabilir ancak nüfus bu saatlerde azaldığı için gece saatlerinin çok da tercih edilmesini önermiyoruz.
Neden gitmeliyim? Union Station, Korint sütunları ve bronz aksanlarıyla, tarihi tren istasyonlarından biridir ve bir çağın simgesi olarak kabul edilmektedir. Bina, Amerika’nın geçmişine ve aynı zamanda geçmiş bir dönemin mimari güzelliğine bir bakış atma imkanı sunmaktadır.
Burası neresi? John Dillinger‘in FBI tarafından 1934 senesinde vurulduğu yer olmasıyla ünlenen bu sanat merkezi, Kuzey Lincoln Bulvarı üzerinde bulunuyor. Geçmişte film gösterileri yapılan binada günümüzde tiyatro gösterileri sergilenmektedir.
Klasik detaylarla inşa edilen yapı 1914 yılında Samuel N. Crowen tarafından tasarlanmıştır. Bina, basit bir vitrin genişliğinde lobi, gömme giriş, ayaklı bilet gişesi gibi eski sinema evlerinde olmayan özellikleri ile diğerlerinden ayrılmıştır. Binanın yapımında ağırlıklı olarak kırmızı pres tuğla kullanılmıştır.
Neden gitmeliyim? 2001’de Şikago’nun tarihi yapılarından biri haline gelen yapı, Ulusal Tarihi Yerler Kaydı’na alınmıştır. Bina aynı zamanda Şikago’daki kalan en eski tiyatro binalarından biri olma özelliğini taşıması nedeniyle de tarihi açıdan çok önemli bir yere sahiptir.
Burası neresi? İkonik Şikago Su Kulesi’nin gereksiz yere inşa edildiğine dair tartışmalar olsa da 1869’da inşa edilen su kulesi, 135 fitlik demir bir borunun süslenmesiyle ortaya çıkan adeta bir peri masalıdır. Kulenin bu kadar yüksek yapılmasının sebebi, su ihtiyacı olan binalara suyu ulaştırmak için yeterli hidrostatik basıncı sağlamaktır.
Gotik Revival tarzında inşa edilen yapı, 1871 yılında çıkan yangından sağ kurtulmayı başarmıştır ve hatta yangından kurtulan tek binanın bu su kulesi olduğuna dair efsaneler dolaşmaktadır. Bu eşsiz tasarım William Boyington tarafından yapılmıştır ve inşasında Joliet kireçtaşı kullanılmıştır.
Neden gitmeliyim? Geçmişte Şikago Belediyesi Su Sistemi için yaratılan yapı, günümüzde Şikago Su Kulesi, Şikago Turizm Ofisi’nin sanat galerisine ev sahipliği yapmaktadır. Mimari açıdan çok özel bir yapı olan su kulesi, ABD’deki en eski su kulesi olma özelliğine sahiptir.
Burası neresi? Fenway Park’ın arkasında bulunan bir beysbol sahası olan Wrigley Field, Chicago Cubs hayranları için Chicago’nun en önemli tarihi yerleri arasında bulunuyor. Burası özellikle sarmaşık duvarları ve manuel skor tabelası ile bilinir. Weeghman Park olarak açılan stadyumun adı, 1926’da Chicago Cubs’un sahibi sakız üreticisi olan ailenin adıyla değiştirildi.
İnşasına 1911’de başlanan Wrigley Field, 1915 yılında Chicago Whales of the Federal League için açıldı. Wrigley Field, bir beysbol sahasından çok daha fazlası olmuştur ve canlı bir konserin verildiği ilk stadyum olma özelliğine sahiptir. Paul McCartney, Bruce Springsteen ve Elton John ve Billy Joel gibi çok önemli isimler stadyumda konser verdi. Burası aynı zamanda futbol ve hokey maçları için de kullanıldı.
Neden gitmeliyim? Wrigley Field günümüzde pek çok farklı ilgi alanından insanları çeken önemli bir turizm noktasıdır. Nostaljik havasını koruyan stadyumda bir beysbol maçı izlemek ise tamamen unutulmayacak eşsiz bir deneyim. Skor tabelasının elle döndürüldüğü başka bir stadyum bulmanız da pek mümkün değil. Stadyumda aynı zamanda turlu rehber organizasyonları da düzenlenmektedir.
Burası neresi? Şikago Kültür Merkezi, Amerika’daki ilk ücretsiz belediye kültür merkezi olma özelliğine sahiptir ve günümüzde Şikago’daki en popüler tarihi ve turistik cazibe merkezleri arasında yer almaktadır. Bina 1897-1991 yılları arasında şehrin merkez kütüphanesi olarak kullanıldı. Kütüphane’nin Loop’un tam karşısında bir binaya taşınmasının ardından ülkedeki en kapsamlı sanat vitrinlerinden biri olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.
5 kattan oluşan bina tam bir mimari harikadır ve sergileri dolaşmasanız bile binanın mimari unsurlarını inceleyerek saatlerinizi geçirebilirsiniz. Her katta bulunan muhteşem mobilyalar ve çeşitli dekor unsurları da binanın mimarisine ayrı bir değer katmaktadır. Muhteşem tavan, mozaikler, cam unsurlar gibi ziyaretçilerin ilgisini çekecek birçok farklı detay görülebilmektedir. 2008’de orijinal ihtişamına kavuşturulan kubbe, dünyanın en büyük Tiffany vitray kubbesi olarak kabul edilmektedir.
Neden gitmeliyim? Sahip olduğu tarihi değeri, mimari açıdan eşsiz güzelliği ve etkileyici ücretsiz halka açık sanatsal etkinlikleri ile Şikago Kültür Merkezi, yerli ve yabancı ziyaretçileri heyecanlandıracak muhteşem cazibe merkezlerinden biridir.
Burası neresi? Huron ve Wabash sokaklarının kesiştiği noktada yer alan Aziz James Katedrali, Gotik Revival mimari ile gören herkesi kendine hayran bırakan tarihi yerlerden biridir. Kilise 1834 yılında kurulmuştur ve Şikago’daki Anglikan Kominyonu ve Psikoposluk geleneğinin en eski kilisesi olma özelliğini taşımaktadır.
Kilise, sadece mimarisi ile değil, Şikago’nun tarihine tanıklık etmesiyle de şehri önemli simge yapılarından biridir. Şehirde 1871’de çıkan yangının izlerini görmek için kiliseye biraz yaklaşarak çan kulesine baktığınızda yangından kalan siyah kömürleri görebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Şikago kiliseleri içinde en eskilerden biri olması ve şehrin tarihine tanıklık etmiş olması nedeniyle bu önemli dini yapıyı mutlaka listenize dahil etmelisiniz.
Kaçırmayın! Katedrali ziyaret ettikten sonra birkaç blok ileride bulunan Şikago Su Kulesi ve Pompa İstasyonu’nu da mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Burası neresi? Yapıldığı yıl olan 1914’de ülkenin en fazla yük taşıma kapasitesine sahip olan bu köprü, Şikago’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor. Pennsylvania Demiryolu Köprüsü olarak da anılan bu etkileyici mimari eser, trenlerin Şikago Nehri’nin güney tarafına geçmesine yardımcı olmak için inşa edilmiştir.
Köprü esasen Pennyslvania Demiryolu’na aittir ve dikey bir asansör şeklinde inşa edilmiştir. Köprünün inşasını önemli mühendislik şirketlerinden biri olan Waddel ve Harrington üstlenmiştir ve Şikago Nehri üzerinde başka bir benzeri bulunmamaktadır. Köprünün yerinde daha önce salıncak tarzında bir köprü bulunmaktaydı ve yeni köprünün inşası esnasında trafik mevcut köprüden akmaya devam etmiştir.
Köprünün kuleleri 147 fit yüksekliğe sahiptir. 47 derecelik eğime sahip olan köprü, yükseldiğinde gemilerin geçebilmesi için 130 fitlik bir boşluk oluşturmaktadır. Köprünün yükseltme işlemi bir makine kafesi içinden gerçekleştirilmektedir.
Neden gitmeliyim? Köprü yalnızca tarihsel bir zenginliğe ev sahipliği yapmakla kalmıyor, Şikago gezisi için de vazgeçilmez mimari yapılardan biri olma özelliğini taşıyor. Köprü, 2007 yılında Şikago Simgesel Yapı Listesi’ne dahil edilmiştir.
Burası neresi? Cermak Yolu ilk olarak 22. Cadde olarak bilindiğinden köprü de 22. Cadde Köprüsü olarak da bilinmektedir. Köprünün tasarımını Scherzer Rolling Lift Company yapmıştır. 215,8 fit genişliğe sahip köprü, 1906’da inşa edilmiş ve 1997 senesinde restore edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Chicago’da kalan tek baskül köprüsü olması ve sunmuş olduğu etkileyici manzara ile burası Şikago’nun görülmesi gereken önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.
Burası neresi? Muylubaskül tarzında bir köprü olan Cortland Caddesi Asma Köprüsü, türünün ilk örneğidir ve şehirlerin ulaşım ağı için çok önemli bir örnek olmuştur. Köprü 1902 senesinde hizmete açılmıştır. Bu köprüden sonra Şikago’da 53 adet daha bu tarzda köprü inşa edilmiştir. Köprüde birçok önemli mühendislik detayı bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Günümüzde kullanılmamasına karşın, günümüzün baskül köprü tasarımına yol açan mühendislik çabalarının muhteşem bir örneği olması nedeniyle bu köprü, Şikago’nun önemli tarihi yerleri arasında yer almaktadır.
Burası neresi? Grand Park’ın merkezinde yer alan Buckingham Çeşmesi, Şikago’nun en önemli tarihi ve turistik yerleri arasındadır. 1927 yılında yapılan çeşme, dünyadaki en büyük çeşmelerden biri olarak kabul edilmektedir. Çeşme, Kate S. Buckingham tarafından kardeşi Clarence anısına bağışlanmıştır. Buckingham ailesi sanata olan katkıları ve hayırseverliği ile bilinmekteydi.
Çeşmenin tasarımı Parsons and Frost firmasına bağlı olarak çalışan mimar Edward H. Bennet tarafından gerçekleştirilmiştir. Çeşme çalıştığı süre boyunca her saat için 20 dakikalık etkileyici bir su gösterisi sunmaktadır. Ana gösteride merkezi bir jet vasıtasıyla su 150 fit yüksekliğe çıkar. Bu gösteriler sabah 09.00’dan itibaren her saat başı devam eder ve akşam karanlığından itibaren gösteriye ana ekranda ışık ve müzik eşlik eder. Her akşam son büyük gösteri ise 22.35’de başlar.
Neden gitmeliyim? Çeşme büyüklüğü ile ün salmasının yanı sıra ABD’deki en etkileyici ve güzel süs çeşmelerinden biri olarak da kabul edilmektedir.
Burası neresi? 1856’da kurulan müze, Şikago’nun tarihine odaklanmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla oluşturulmuştur. 1930 senesinde Lincoln Park’a taşınan müze günümüzde hala burada bulunuyor. Kuruluş esasen Şikago tarihi ile ilgili belgeleri arşivlemek amacıyla Şikago Tarih Kurumu olarak kurulmuştur.
Neden gitmeliyim? Şikago Müzesi içinde Şikago’nun geçmişini aydınlatan, şehrin bugününe odaklanan ve geleceğine işaret eden çok farklı sergiler ve halka açık programlar sunulmaktadır. Bu nedenle özellikle şehrin geçmişini daha iyi anlamak için Şikago tarihi yerler listenize bu önemli müzeyi mutlaka eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Kaçırmayın! Müze içindeki “Chicago: Crossroads of America” isimli sergide sergilenen Şikago’nun ilk hızlı transit otomobili olan L Car no.1’de oturabilir ve kendinizi bir anda film sahnelerindeymiş gibi hissedebilirsiniz.
Burası neresi? Glessner House, çalışmalarıyla pek çok önemli mimara ilham kaynağı olmuş olan Henry Hobson Richardson tarafından tasarlanarak hayata geçirilmiştir. Mimar evin tasarımı için John Glessner ile işbirliği yaparak dönemin mutluluk simgesi evlerinden birini 1885-1886 yılları arasında ortaya çıkarmıştır.
Bina günümüzde restore edilerek müze olarak hizmete açılmıştır. Müzede 19. ve 20. yüzyıldan kalma mobilya ve dekoratif sanat eserlerinden oluşan eşsiz bir koleksiyon sergilenmektedir. Koleksiyon içinde seramik vazolar, fayanslar, gümüş eserler, gravürler ve Art Nouveau tarzında cam çalışmalar gibi çok farklı parçalar yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? Chicago tarihi açısından çok değerli bir hazine olan Glessner Evi, aynı zamanda uluslararası alanda da tanınan çok değerli bir mimari hazinedir.
Burası neresi? Hull House, Kuzey Amerika bölgesindeki ilk sosyal yerleşim yerlerinden biri olarak Chicago’daki en önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Bu sosyal ev, 1889 senesinde Jane Addams ve Ellen Gates Starr tarafından, 1856 yılı yapımı virane bir evde kurulmuştur. Jane Addams, Nobel Barış Ödülü’nü alan ilk Amerikalı kadın olma özelliğine sahiptir.
Hull House bir anaokulu olarak açıldı. Sonrasında ise bir kreş ve bebek bakım merkezi eklenerek genişletildi. Yıldan yıla büyüyen oluşuma on iki büyük bina daha eklenmiş ve eğitim tesisleri, ortaöğretim ve kolej düzeyinde sınıflar da kuruldu. Bunu spor salonu, sosyal ve kooperatif kulüpleri, mağazalar ve oyun alanları izledi. Büyüyen oluşum güçlendikçe çocuk işçiliğin dair büyük mücadeleler de verdi. Kadınlara oy verme hakkı gibi başka önemli sosyal konularda da önemli hamlelerde bulunuldu.
Dünyanın her yerinden ziyaretçi çeken Hull House, Chicago eyaletinin, Illinois Üniversitesi için alan temizleme çalışmalarına direnemedi ve 1963 senesinde Hull House yönetim ekibi mülkü satmak zorunda kaldı. Hull Konağı ve yanındaki yemekhane yıkımdan kurtarılarak müze haline getirildi.
Neden gitmeliyim? Müzeyi, çalışmalarıyla göçmenlerin hayatlarını ve göçmenlere dair ulusal ve uluslararası politikaları değiştiren Jane Addams’ın hayatına dair çok önemli bir anıt niteliği taşımaktadır. Bütün yaş grupları için düzenlenen rehberli turlara katılarak siz de bu önemli sosyal reformcunun hayatını daha yakından tanıma fırsatını yakalayabilirsiniz.
Burası neresi? Bilim ve Endüstri Müzesi, her yıl 1,5 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan, Şikago müzeleri için çok önemli bir turistik ziyaret noktasıdır ve dünyanın en büyük bilim müzelerinden biridir. Jackson Park’ta bulunan müze, 1893 senesinde Kolomb Sergisi için için inşa edilen Güzel Sanatlar Sarayı binasında yer almaktadır. Bu bina, fuarın ardından 1920 senesine kadar başka bir müze için kullanılmış ve bir kaç yıl boş kalmasının ardından Bilim ve Endüstri Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müze ilk açıldığı zamanlar Rosenwald Endüstri Müzesi olarak anılmıştır.
Müze 14 dönümlük bir alana sahiptir ve 400.000 metrekareden daha geniş bir alan uygulamalı sergilerle donatılmıştır. Bu kadar geniş bir müzeyi ziyaret için açıkçası tam bir yarım gününüzü ayırmanız gerekiyor. Görülebilecek önemli şeyler arasında gerçek boyutlara sahip bir U-505 Alman denizaltısı, bir Boeing 727, replika bir kömür madeni, ayrıntılı bir raylı sistem, 40 metrelik bir kasırga gibi sanayiye dair birçok önemli detay yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? Müzede sergilenen 2.000’den fazla nesne sayesinde bilim ve sanayi tarihi ile ilgili çok detaylı bir ziyaret gerçekleştirme fırsatına sahip olabileceksiniz.
Burası neresi? Pullman Bölgesi, 19. yüzyılın sonlarında Pullman’s Palace Car Company’nin Başkanı olan George M. Pullman’ın isteği üzerine fabrikasında çalışan işçilerin yaşaması amacıyla örnek bir mahalle olarak inşa edilmiştir.
Kasabada konutlar, okul, otel, banka, kilise gibi detaylar bulunuyordu ve bu özelliği ile yaşamak için zamanının çok ilerisindeydi. Hatta bölgede altyapı bile bulunuyordu. Bu muhteşem ortamı yaratmakla fabrika sahibi, işçilerinin verimliliğini ve mutluluğunu arttırmayı, böylece hem kazancının artmasını hem de işçilerin grev yapmasını önlemeyi amaçlamıştır.
Bölge, sahip olduğu tarihi değer ile 19 Şubat 2015’te, dönemin ABD başkanı Barrack Obama tarafından Ulusal Anıt olarak ilan edilmiştir. Bu Ulusal Anıt içinde Eski Pullman Palace Car Works mağazaları ve yönetim binasının olduğu Hotel Florance, Greenstone Kilisesi ve A. Philip Randolph Pullman Porter Müzesi gibi ziyaret edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Pullman Tarihi Bölgesi, işçi sınıfının mutlu bir yaşam sürmesi amacıyla ortaya çıkarılmış muhteşem bir yaşam alanı olmuştur ve 1896 senesinde dünyanın en mükemmel şehri olarak seçilmiştir.
Burası neresi? 1850’lerde Şikago’da yaygın olarak kullanılmaya başlayan ahşap bloklardan sokaklar, yangının sokakları yakmasının ardından gözden düştü. Kaldırımlar ve yollar 4 ile 5 inçlik ahşap bloklarla kaplanmış, çakıl ve kumla doldurularak katranla kaplanmıştı. Bu da caddelerin kolay bir şekilde yanmasına sebep olacaktı. Kalan son ahşap bloklu cadde, Astor ve Eyalet sokaklarının arasında, Chicago Başpiskoposu’nun geniş konağının hemen arkasında yer almaktadır.
Bu katran kokulu cadde, 2002 senesinde restore edilerek turizme kazandırılmıştır ve Ulusal Tarihi Yerler kaydına alınmıştır. Caddenin alanı toplamda 919 metrekaredir. Cadde üzerinde Şikago’nun en eski tarihi evleri de yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? Şikago’daki caddelerin 19. yüzyılda nasıl olduğunu görmek için bu tarihi örnek sokağa mutlaka yolunuzu düşürmelisiniz.
Burası neresi? Tootsie Rolls, Cracker Jacks, Milk Duds, Snickers, Butterfingers, Lemonheads ve Juicy Fruit gum çok önemli tatlıların üretildiği yer olan Şikago, “Dünyanın Şeker Başkenti” olarak adlandırılmıştır. Mergie’nin Şekerleri de bir aile işletmesi olarak şehirde bulabileceğiniz en eski tatlı ve şeker üreticilerinden biridir.
İşletme, 1921 yılında açıldı ve ilk açıldığında bir dondurma dükkanıydı. Logan Square’de bulabileceğiniz bu antika dükkan, nostalji tutkunları için tam bir hazine niteliği taşıyor. Dükkanda üzerinde Tiffany lambaları asılı orijinal vinil kabinlerde hala el yapımı çikolatalar, dondurmalar, şekerler ve birçok atıştırmalık lezzetler sunulmaktadır.
Neden gitmeliyim? Tarihi bir işletmede şehrin en doğal ve lezzetli şekerlemelerini tatmak için bu sevimli dükkanı ziyaret etmeniz gerekiyor.
Nasıl temin edilir? Kartınızı Chicago Citypass web sitesi üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.
Ne kadar süre geçerlidir? İlk kullanımdan sonraki ardışık 9 gün boyunca geçerlidir.
Ücreti nedir? 12 yaş üzeri 109$, 3-11 yaş arası ise 89$
Avantajları nelerdir? Shedd Akvaryumu, Skydeck Chicago, Field Museum’a ek olarak Chicago Sanat Enstitüsü, Bilim ve Sanayi Müzesi ve 360 Şikago Gözlem Güvertesi seçeneklerinden seçeceğiniz 2 cazibe merkezine ücretsiz giriş hakkı elde edersiniz.
Nasıl temin edilir? Kartı satın almak için Go Chicago Pass resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ne kadar süre geçerlidir? Her şey dahil geçiş seçeneğinde 1, 2, 3 veya 5 günlük geçişlerden birini seçebilirsiniz. Explorer Pass seçeneği ise 60 gün içinde kullanabileceğiniz 2, 3, 4, 5, 6 veya 7 geçiş hakkı sunmaktadır.
Ücreti nedir? Karta ait ücretlendirme bilgileri aşağıdaki gibidir:
Her şey dahil seçeneği için;
Explorer Pass seçeneği için;
Avantajları nelerdir? Karta dair avantajları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:
Şikago’da görmeniz gereken bütün turistik yerler için: Şikago’da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…