Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır? E-Devlet ve Telefon İle Yol İzin Belge Başvurusu

Yaklaşık bir yıldır tüm dünyayı etkisi altında alan Covid-19 salgını, ülkemizde de yayılımına ve buna paralel olarak kontrol altına alınmaya devam ediyor. Tüm ülkelerde olduğu gibi artan vaka sayısını azaltmak ve daha çok yayılımını engellemek için ülke genelinde bazı tedbirler alınmaya başlanmıştı. Bu kapsamda alınan tedbirlerden biri de belli zamanlarda uygulanan sokağa çıkma yasağı. Sokağa çıkma yasağı uygulandığı günler özel sebeplerden dolayı şehir dışına çıkması gerekenler veya çalışmak zorunda olanların en çok kafalarını karıştıran konu ise seyahat izin belgesi oluyor.

Hafta içleri akşam saat 21.00 ile sabah 05.00 arasında uygulanan sokağa çıkma yasağı yürürlükteyken hafta sonları da tam kısıtlama uygulanıyor. Bu dönemlerde seyahat izin belgesi olmadan dışarı çıkılması halinde ise yönetmelik gereği para cezası uygulanıyor. Bu nedenle de dışarı çıkmak için gerekli olan izinlerin seyahat izin belgesi şartları taşıyan herkesin İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen şekilde alınması gerekir.

Peki, e-Devlet üzerinden ve/veya telefonla seyahat izin belgesi nasıl alınır? Özel araçla seyahat için izin belgesi nasıl temin edilir? Seyahat izin belgesiyle ilgili tüm soruların yanıtını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Seyahat İzin Belgesi Nedir?

Seyahat İzin Belgesi

Ülkemizde korona virüs vaka sayılarının artmasıyla beraber İçişleri Bakanlığınca içinde seyahat kısıtlamalarını da bulunduran bazı tedbirler alınmıştır. 65 yaş üstü kısıtlamaları, hafta sonları sokağa çıkma yasağı gibi tedbirlere uymayanlara cezai işlem uygulanmaktadır. Bir yıl öncesine kadar yabancı olduğumuz bu durumun meydana gelmesi ile vatandaşların kafasında bazı soru işaretleri ortaya çıkmıştır. Seyahat izin belgesi nedir, yol izin belgesi nedir? Özel araçla seyahat izin belgesi almadan seyahat edilir mi gibi soruların cevapları merak konusudur.

Merak edilen bir diğer konu da seyahat izin belgesinin nasıl alındığı ve seyahat izin belgesi şartlarının ne olduğudur. Seyahat izin belgesi e-Devlet üzerinden ve telefonla alınabilmektedir. E-Devlet ve telefon ile seyahat izin belgesi nasıl alınır? Peki, 65 yaş üstü seyahat izin belgesi nasıl alınır? Seyahat izin belgesi hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri detaylarıyla birlikte yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Seyahat İzin Belgesi Şartları Nelerdir?

Tüm dünyayı etkisi altına almış olan korona virüs salgını önlemleri kapsamında ülkemizde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaktadır. Kısıtlamaların olduğu süre zarfında şehir dışına çıkması gerekenler öncelikle seyahat izin belgesi almak zorundadır. Seyahat izin belgesi için başvuru yapacak olan vatandaşlar seyahat izin belgesi şartları nelerdir merak etmektedir.

Seyahat izin belgesi alabilmek için İçişler Bakanlığınca belirlenen bazı şartları taşımak gerekir. Bu kapsamda bulunduğu şehre son 5 gün içinde gelip kalacak yeri olmayanlar, tedavi gördüğü hastaneden taburcu olanlar, özel sektörde veya kamuda taşımacılık sektöründe çalışanlar seyahat izin belgesi için gereken şartları taşımaktadır.

E-Devlet Mobil Girişi

Seyahat İzin Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?

Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günlerde şehir değiştirmek isteyen ve gerekli şartları sağlayan herkesin öncelikle seyahat izin belgesi alması gerekmektedir. Peki, seyahat izin belgesi nasıl ve nerden alınır? Seyahat izin belgesi almak için İçişleri Bakanlığı’na bağlı çeşitli kanallara başvurmak gerekir;

  • Seyahat izin belgesi alabilmek için e-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi almak için detayları yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
  • Alo 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ne başvurabilirsiniz. Telefonla seyahat izin belgesi almak için de yine yazımızın devamında detaylı olarak paylaşıyoruz.
  • İkamet ettiğiniz bölgedeki kaymakamlık veya valiliklere başvurabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Seyahat izin belgesi almak için vatandaşların en çok tercih ettiği yol e-Devlet platformuna başvurmaktır. E-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi nasıl alınır? Birkaç basit adım ile sizler için açıkladık;

TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle e-devlet resmi hesabına giriş yapın ve ardından İçişleri Bakanlığı bölümünde yer alan e-başvuru bölümüne girin.

E-Devlet Girişi

Açılan sayfada sağ üst köşede yer alan “yeni başvuru” bölümüne tıklayın. Daha sonra sırasıyla; başvuru türü (seyahat izin işlemleri) ve daha sonra belge türü sekmesinden seyahat türünüzü seçin,

E-Devlet Seyahat İzin İşlemleri

Karşınıza çıkan formu sizinle seyahat edeceklerin bilgileri de dâhil eksiksiz doldurun.

Yol İzin Belge Başvurusu

Formu doldurduktan sonra seyahat izin gerekçenizi ve başvuru belgelerinizi yükleyin ve “BAŞVUR” kısmına tıklayın.

Yol İzin Başvuru

E-devlet üzerinden verilen hizmetler tamamen kişisel verilerin korunması esasına göre verilmektedir. Bu nedenle de yüksek güvenlik seviyesi ile korunur. E-Devlet şifresi olmayanların e-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi başvurusu yapması mümkün değildir.

Peki, e-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-Devlet şifresi nasıl alınır sorusu birçok vatandaş için merak konusudur. E-Devlet şifresini internet üzerinden almak mümkün değildir. Ancak bulunduğunuz bölgenin PTT merkezlerine TC kimlik numarası ile birlikte şahsen başvuru yaparak alabilirsiniz. Zarfın içerisinde şahsınıza verilen şifre ile e-devlet internet sitesine giriş yapabilirsiniz.

E-Devlet şifrenizi kaybetmeniz durumunda ise; eğer daha önce turkiye.gov.tr adresine telefon numaranızı kaydedip doğruladıysanız, tekrar PTT’ye başvurmadan yeni şifrenizi oluşturabilirsiniz. Bir başka yöntem ise; mobil imza veya elektronik imza kullanıyorsanız bu şekilde de sisteme giriş yapabilirsiniz.

Telefonla Seyahat izin Belgesi Nasıl Alınır?

Alo 199 Seyahat İzin Belgesi Randevu

E-Devlet’e girme imkânı olmayanlar seyahat izin belgesi almak için başka alternatif arayışına girmektedir. Burada ortaya telefonla seyahat izin belgesi nasıl alınır sorusu çıkmaktadır.

7/24 hizmet veren Alo 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi hattını arayarak vatandaşlar seyahat izin belgesi talep edebiliyor. Hattı aradıktan sonra karşınıza çıkan görevli size, hangi şehirde bulunduğunuzu, hangi şehre gideceğinizi, özel araçla gidecekseniz aracınızın plakasını ve varış adresiniz gibi sorular soracaktır. Daha sonra başvurunuz değerlendirilecek ve sonucu size SMS ile bildirilecektir.

Seyahat İzin Belgesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Covid-19 salgınının yayılmasını engellemek amacıyla bazı günler ve saatler tüm illerimizde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaktadır. İçişleri bakanlığınca yayınlanan genelgede sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu saatlerde de vatandaşlar seyahat izin belgesi almaları halinde şehir dışına seyahat edebilmektedir. Yol izni olarak adlandırılan bu belgeyi şehir dışına çıkmak isteyen vatandaşlar e- Devlet üzerinden alabilmektedir. Özellikle de hafta içi belirli saatlerde kısıtlamalara tabi olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların seyahat durumları oldukça merak edilmektedir.

Vatandaşların en çok merak ettiği 65 yaş üstü kişilerin seyahat izin belgesi nasıl alır? Şartları nelerdir? Sokağa çıkma yasağında uçak, tren ve otobüsle seyahat edilebilir mi? Seyahat izin belgesi ne kadar sürede çıkıyor gibi soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

65 Yaş Üzeri Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Korona virüs tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaktadır. Bu kısıtlamaların olduğu süre içerisinde seyahat etmesi gereken 65 yaş üstü vatandaşların seyahat izin belgesi alması zorunludur. Bu kapsamda 65 yaş üstü seyahat izin belgesi almak için Alo 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni arayarak veya e- Devlet üzerinden başvuru yaparak seyahat izin belgesi alabilirler.

65 Yaş Üzeri Seyahat İzin Belgesi Kaç Gün Geçerli

65 yaş üstü vatandaşların kendileriyle beraber 6 kişiye kadar seyahat izni için başvurabilme hakkı vardır. Onaylanan seyahat izin belgelerini “Turizm amaçlı seyahat izin belgesi” olarak, toplu taşıma araçlarında ya da özel araçlarıyla yaptıkları yolculuklarda kullanabilirler. İçişleri Bakanlığınca yayınlanan genelge kapsamında seyahat izin belgesi almış olan 65 yaş üstü vatandaşların gidecekleri şehirde en az bir ay kalmaları gerekmektedir. Gittikleri yerde otelde konaklayanlar ise, tatil süresi bitiminde konaklama belgesi ibraz ederek geri dönebilirler.

65 Yaş Üzeri Seyahat İzin Belgesi

65 Yaş ve Üzeri Seyahat İzni Olanların HES Kodu Alması Gerekiyor Mu?

Sadece 65 yaş üstü vatandaşların değil tüm vatandaşların toplu taşıma kullanmadan önce bilet satın alabilmesi için HES kodu almaları zorunludur. Bu nedenle de seyahat izin belgesi almış olan 65 yaş üstü vatandaşlar eğer uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma araçları ile seyahat edeceklerse HES kodu almak zorundadır.

Seyahat İzin Belgesinde İstisnai Durumlar Nelerdir?

Gerekli şartları taşıyan tüm vatandaşlara seyahat izin belgesi verilse de bazı istisnai durumlar vardır. İçişleri bakanlığınca yapılan açıklamaya göre 3 yıl içerisinde organ ve kemik iliği nakli olan, immün yetmezliği bulunan ve diyaliz hastası olan 65 yaş üstü vatandaşlar seyahat izin belgesi talebinde bulunamazlar.

20 Yaş Altı Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

20 yaş altı sokağa çıkma yasağı başlamasıyla birlikte vatandaşlar seyahat konusunu araştırmaya başlamıştır. Günün belli saatlerinde sokağa çıkabilen 20 yaş altı vatandaşlar bu süre içerisinde seyahat edebilir mi?

Sokağa çıkma yasağına tabii olan 20 yaş altı vatandaşların seyahat edebilmeleri de izne tabi tutuluyor. 20 yaş altı vatandaşlar, yanlarında velileri bulunması halinde ve e-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi almaları halinde şehir değişikliği yapabilirler. 18-20 yaş arası gençler yanlarında velileri olmadan sadece seyahat izin belgesi ile şehir değiştirebilirken, 18 yaşından küçük vatandaşların yanlarında velilerinin olması zorunludur.

Sokağa Çıkma Yasağında Uçak, Tren ve Otobüsle Seyahat Edebilir Miyim?

Sokağa çıkma yasağı saatleri içerisinde toplu taşıma ile seyahat edecek olan tüm vatandaşlar kısıtlamalardan muaf tutulmaktadır. Bunun için kısıtlama süresinde yapılan kontrollerde biletlerini, rezervasyon numaralarını veya PNR kodlarını göstermeleri gerekmektedir. Bunların yanında mutlaka HES kodu da gereklidir.  Ancak 20 yaş altı vatandaşlar kendi adına biletleri olsa bile yanlarında velileri olmadan seyahat edemezler.

Antalya Havalimanı PCR Test Merkezi

Havalimanı, Otogar ve Tren İstasyonları Açık Mı?

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu süre içerisinde de uçak, tren ve otobüs seferleri belirli bir kapasitenin altında olması şartıyla devam etmektedir. Yolcular uçak, tren veya otobüs biletleri, rezervasyon numaraları gibi belgeler ile transfer merkezlerine ulaşabilirler. Havalimanları, otogarlar ve tren istasyonları sadece yolcular ve personel tarafından kullanılmak üzere hafta sonları ve hafta içi kısıtlamanın olduğu saatlerde açıktır.

Seyahat İzin Belgesi Ne Kadar Sürede Çıkıyor?

Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı süreler içerisinde il dışına seyahat etmek isteyen vatandaşlar seyahat izin belgesi almak zorundadır.  Seyahat izin belgesi başvurusu yapmış olan vatandaşlar, seyahat izin belgesi ne kadar sürede çıkıyor sorusunun cevabını merak etmektedir. E-Devlet üzerinden veya Alo 199 hattı üzerinden yapılan başvurular kurul tarafından değerlendirmeye alındıktan sonra kısa süre içerisinde sonuca bağlanmaktadır. Aynı gün ya da ertesi gün açıklanan sonuçlar vatandaşlara telefon numaraları ile bildirilmektedir.

Kimler Seyahat İzin Belgesi Almaktan Muaftır?

Şehir değiştirmek zorunda olanlar, ancak uygulanan kısıtlamalar nedeniyle seyahat edemeyenler, gerekli şartları sağlamaları halinde seyahat izin belgesi alabilir ve seyahat edebilirler. Hafta içi kısıtlamalara tabi olan 65 yaş üstü vatandaşların da seyahat edebilmeleri için sadece seyahat izin belgesi alması yeterlidir. Peki, seyahat izin belgesi şartları nelerdir? Kimler seyahat izni alabilir?

  • Askerden terhis olup ikamet ettiği şehre dönmek isteyenler,
  • Şehre son 5 gün içinde gelmiş olup kalacak yeri olmadığı için ikamet ettiği şehre dönmek isteyenler,
  • Tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilip evine dönmesi gerekenler,
  • Önceden alınmış doktor randevusu olup, doktor sevki bulunanlar,
  • Belgelerinin olması halinde 1. dereceden yakını vefat eden ya da ağır hastası olanlar,
  • Ceza evlerinden tahliye edilenler,
  • ÖSYM tarafından ilan edilen sınavlar için giriş belgesi bulunanlar ve sınava girecek olan kişiye refakat edenler,
  • Yurt dışı dönüşlerinde karantinaya alınıp karantina süresi dolanlar.

Tüm okurlarımıza sağlıklı günler dileriz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin