HES Kodu Nedir, Nasıl Alınır? HES Kodu Bilgilendirme Rehberi

HES Kodu Nedir, Nasıl Alınır? Seyahat

HES kodu, otobüs, uçak ve tren yolculuklarında T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından alınması zorunlu tutulan uygulamadır. Covid-19 tedbirleri gereğince yurt içi uçuşlarda yolculuk edecek herkes için maksimum sağlık önlemlerinin alınabilmesi adına HES kodu aracılığıyla kontroller gerçekleştirilecek. Sağlık Bakanlığı’ndan HES kodu kullanılarak yolcunun sağlık durumu kontrol edilir ve uçuş için herhangi bir risk taşımadığına kanaat getirilirse uçuşa alınır.

HES Kodu Nasıl Alınır?

HES kodu kısa mesaj, uygulama ve e-devlet üzerinden olmak üzere üç şekilde alınabilir.

Hayat Eve Sığar Uygulaması

Hayat Eve Sığar uygulaması, Android işletim sistemine sahip cihazlarda Google Play Store’dan ve iOS işletim sistemine sahip telefon ve tabletlerde ise Apple Store’dan kolaylıkla ücretsiz olarak indirilebilir. Uygulama indirildikten sonra aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.

  1. Uygulamadaki “HES Kodu İşlemleri” sekmesine girilir.
  2. Buradaki “HES Kodu Oluştur” seçeneğine tıklanır. Kodun ne kadar süre ile geçerli olacağı yazılır.
  3. Ardından uygulama size otomatik olarak kodu atar, kod uçuş öncesi görevlilere gösterilmelidir.

Kısa Mesaj İle HES Kodu Nasıl Alınır?

Kısa mesaj yolu ile HES Kodu almak için HES yazdıktan sonra boşluk bırakıp TC Kimlik No, kimlik kartında fotoğrafın alt kısmında yer alan seri numarasının son 4 basamağı ve kodun ne kadar süre geçerli olması isteniyorsa gün sayısı yazılır. Mesaj, 2023’e gönderilmelidir.

Örnek: HES 12345678901 1111 15

E-Devlet Üzerinden HES Kodu Almak

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra HES Kodu Üretme ve Listeleme menüsüne giriş yapın. Burada karşınıza çıkan ‘’Yeni HES Kodu’’ seçeneğine tıklayın. HES kodunuz size otomatik olarak verilecektir.

HES Kodu Nasıl Alınır?

HES Kodu Paylaşım Süresi

HES kodu paylaşım süresi, kodun ne kadar süre ile geçerli olacağını ifade eder. Paylaşım süresi belirtilmediği takdirde kod, 1 sene boyunca geçerli olacak şekilde verilir. Seyahat tarihinizden itibaren 7 gün sonrasında hala geçerli olacak şekilde HES kodu almanız gerekir. Örneğin, yurt içi uçuşunuz 5 gün sonra ise HES kodu paylaşım süresini 12 gün olarak belirleyin.

HES Kodu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Tüm yurt içi uçuşlar için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının HES kodu alması zorunludur.
  • Gidiş – dönüş şeklinde bir seyahat planınız varsa HES kodu, dönüş tarihini de kapsamalıdır.
  • 0 ila 2 yaş arasındaki bebekler için HES kodu almaya gerek yoktur.
  • 25 saatten az kalan yolculuklar için HES kodu aracılığıyla sağlık durumunuz kontrol edilir.
  • Ercan Havalimanı (Kıbrıs) uçuşları için HES kodu almaya gerek yoktur.

HES Kodu Hangi Durumlarda Geçerli Değildir?

HES kodu, yolcuların güvenli seyahat edebilmesi için oluşturulan sistemdir. Aşağıdaki durumlar halinde HES kodu geçerli sayılmayacaktır.

  • Yolcunun Covid-19 pozitif olması
  • Yolcunun karantina sürecinde olması
  • Seyahat gününü kapsayan HES koduna sahip olunmaması
  • TC Kimlik No’nun yanlış girilmesi

HES Kodum Yok, HES Kodumu Nereden Alacağım?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi HES kodu 3 farklı şekilde alınır. İlk seçenek Hayat Eve Sığar uygulaması. Bu uygulamayı telefonunuza indirerek HES kodunu alabilirsiniz. İkinci seçenek kısa mesaj (SMS). TC kimlik numaranız, TC kimlik seri numarası son 4 hanesi ve kalınacak gün sayısını arada boşluk bırakarak 2023’e gönderebilirsiniz.

Son seçenek ise e-devlet üzerinden almak. TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak HES kodunuzu alabilirsiniz.

Bilet Satın Alırken HES Kodu Girişi Yapmak

Bilet satın alırken, Hayat Eve Sığar uygulaması, e-Devlet ya da kısa mesaj yolu ile HES kodunu almış olmanız gerekir. Ardından sitede yolcu bilgileri sayfasında HES kodu yazılmalıdır. Birden çok yolcu için bilet alındığı takdirde ayrı ayrı HES kodu girilmelidir. Uçuş öncesi check-in esnasında da HES kodunun gösterilmesi istenir.

HES Kodum Yoksa Uçuşu Gerçekleştirebilir Miyim?

HES kodu check-in işleminden önce mutlaka temin edilmelidir. HES koduna sahip değilseniz havalimanında check-in işlemlerinden önce HES kodu almanız gerekir. HES kodu olmadan:

  • Uçak bileti veya Otobüs bileti satın alınamaz.
  • Havalimanında ya da online olarak check-in yapılamaz.
  • Uçuşa katılım gösterilemez.

HES Kodu ile Yolculuk

HES Kodu İle Havalimanında Alınması Gereken Önlemler

Uçuş öncesinde belirttiğiniz HES kodu ile sağlık durumunuz check-in yaptırırken kontrol edilir. T.C Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgiler gereğince uçuşa katılmaya uygun olmadığınıza karar verilirse diğer yolcuların ve çalışanların güvenliği için uçuşa katılım gösterilemez. Sağlık durumunuz uçuşa kabul edilmenizi belirleyici etmendir.

T.C Vatandaşı Olmayanlar İçin HES Kodu Alımı

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs önlemleri gereğince yurt içi ya da seyahatin ilk noktası Türkiye çıkışı olan yurt dışı uçuşlar için yabancı uyrukluların da HES kodu almasını zorunlu kılmıştır. 2023’e kısa mesaj gönderilerek HES kodu alınabilir. Bunun için HES yazdıktan sonra boşluk bırakarak Uyruk (pasaportta belirtildiği gibi) Pasaport seri no Doğum yılı ve soyadı yazılmalıdır.

Örnek: HES TUR SeriNO 1990

Yurt dışından Türkiye’ye Seyahat Edeceğim, HES Kodu Almak Zorunda Mıyım?

Eğer seyahatinizin başlangıç noktası yurt dışı ise HES kodu alma zorunluluğunuz yoktur.

Uçuş Tarihi Yanlış HES Kodu Aldım Ne Yapmalıyım?

HES kodunuz uçuş tarihini kapsamıyorsa yeni bir HES kodu alabilirsiniz. Geçerlilik süresi sona eren HES kodu sonrasında yeniden kod temin edilebilir.

HES Kodu Bir Kez Mi Alınabilir?

HES kodu birden çok sefer alınabilir. Uçuşlar için ayrı ayrı ya da gidiş – dönüş’ü kapsayacak şekilde HES kodu alınabilir. HES kodu paylaşım süresi, dönüş tarihi düşünülerek belirlenmelidir.

HES Kodu Harici Başka Bir Belgeye Gerek Var Mı?

Seyahat edilecek şehirde herhangi bir giriş – çıkış kısıtlaması uygulanmıyorsa ve risk grubundaki yaş ve sağlık durumuna dahil değilseniz HES kodu harici başka bir belgeye ihtiyaç duymazsınız.

65 yaş üzerindeki yolcular, uçuşa katılabilmek için seyahat izin belgesine sahip olmalıdır.

HES Uygulaması Rehberi

65 Yaş Üzerindekiler İçin HES Kodu

65 yaş üzerindekiler de İçişleri Bakanlığınca alınan kararlar gereğince HES kodu almalıdır. Diğer yolcular gibi yukarıda anlatıldığı şekilde Hayat Eve Sığar uygulamasından, kısa mesaj ile ya da e-devlet üzerinden kolaylıkla HES kodu alınabilir.

18 Yaşından Küçükler İçin HES Kodu

1 Haziran 2020 sonrası için devletin aldığı kararlar neticesinde, 18 yaşından küçük yolcular, yanlarında anne ya da babaları olmadan uçuş gerçekleştiremezler.  12 ila 18 yaş yolcular için de HES kodu alınması gerekir.

  • Hayat Eve Sığar uygulamasındaki ‘’HES Kodu İşlemleri’’ sekmesinden
  • 2023’e yukarıda anlatıldığı şekilde kısa mesaj göndererek
  • e-devletteki HES Kodu Üretme ve Listeleme menüsünden yukarıda anlatıldığı şekilde HES kodu alınabilir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin