Düzce’nin Tarihi Yerleri | Tarihi ve Turistik 7 Yer

Doğa ile iç içe olan Düzce, koca bir tarihi içerisinde barındıran kentlerimizden biri. Düzce’de pek çok tarihi yer bölgede geçmişte yaşam süren Cenevizlilerden kalmış. Diğer yandan Osmanlı döneminden kalma köprüler, türbeler ve camiler de kentin tarihi dokusunu oluşturan unsurlar arasında. Dilerseniz sözü fazla uzatmadan Düzce’nin tarihi yerleri listemize geçelim;

Düzce tarihi hakkında; Konuralp bölgesinde şekillenen Düzce’nin tarihi incelendiğinde MÖ 3. yüzyıla kadar uzandığı görülmektedir. Şehir, MÖ 74 senesine kadar Bithinyalıların hakimiyeti altında kaldıktan sonra Romalılar tarafından ele geçirilmiştir. İsmi “Prusias ad Hypium” olarak değiştirilen şehir, Roma döneminde bataklık halinden uzaklaştırılarak verimli bir tarım bölgesi olarak değerlendirilmiştir.

1323 senesinde Osmanlı Devleti’nin önemli komutanlarından Konuralp Bey’in yönetimindeki ordu, Bizanslılara karşı verdiği savaşın ardından Düzce ve çevresini ele geçirmiştir. 16. yüzyıldan itibaren bölgedeki ticari ve ekonomik faaliyetler gelişmeye başlamıştır. Bu gelişmeler neticesinde ise Düzce, 1871 senesinde dönemin yerleşim merkezi olan Gümüşabad’ın yerine merkez olarak değerlendirilmiştir.

Tarihinde birçok depremle yıkılan Düzce, son olarak 1999 senesinde meydana gelen büyük Marmara depreminde yerle bir olmuştur. O zamana kadar ilçe konumunda bulunan Düzce, aynı senenin aralık ayında ülkemizin 81. ili olarak kabul edilmiştir.

Düzce’nin en ünlüleri; Konuralp bölgesi, ilçenin en tarihi noktalarının başında gelmektedir. Burada bulunan Konuralp Türbesi ve Konuralp Antik Kenti Tiyatrosu geçmişten günümüze ulaşan en değerli tarihi eserlerin başında gelmektedir. Düzce ve çevresinden çıkarılan tarihi eserler için bir sergileme alanı olan Konuralp Müzesi de gene şehrin mutlaka görülmesi gereken tarihle ilgili yerleri arasında bulunmaktadır.

Düzce gezi tavsiyesi; Düzce, küçük olmasına karşın gezilecek yerleri ile ziyaretçilerine tatminkar bir gezi gerçekleştirme imkanı sunmaktadır. Özellikle doğa tutkunları için Aydınpınar Şelalesi, Kurugöl Kanyonu, Akçakoca, Fakıllı Mağarası, Sarıkaya Mağarası, Güzeldere Şelalesi, rafting tutkunlarının vazgeçilmez durağı Melen Çayı gibi muhteşem doğa harikaları ile tam bir cennet özelliği taşıyor.

Eğer Düzce ziyaretinizde sadece tarihi noktaları görmeyi planlıyorsanız 1 günlük bir gezi planı yapmanız yeterli olacaktır. Şayet bir üst satırda saydığımız doğal güzellikleri de Düzce gezilecek yerler listenize dahil edecek olursanız bu sefer 2 veya 3 günlük bir gezi planlamanız gerekecektir.

Müzekart; Düzce gezisi sırasında Müzekart kullanmanızı gerektirecek bir nokta olmadığından sadece Düzce ziyareti için Müzekart edinmenize gerek olmayacaktır.

Kaleler

1. Akçakoca Ceneviz Kalesi

ceneviz kalesi

Burası neresi? Ceneviz Kalesi, doğal bir güzelliğe sahiptir. Sahil kıyısının güzelliği ile ortaya çıkan Ceneviz Kalesi, tarihi hikayesiyle de ön plana çıkıyor. Kalenin tarihi ise Haçlı Seferleri’ne dayanmakta. Denize sıfır bir noktada inşa edilen kale, denizden yüksek olması sayesinde denizden gelebilecek tehlikelerin engellenmesinde de önemli bir rol oynamıştır.

Kalenin mimarisinde kullanılan taşlar kiremit ve moloz taşlarıdır. Ceneviz Ticaret Yolu için çok önemli bir yapı olması sayesinde kale, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne dahil edilmiştir ve ülkemiz tarafından da Arkeolojik ve doğal sit alanı olarak kabul edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde piknik ve mesire alanı olarak kullanılıyor. Kalenin doğu ve batısında bulunan mavi bayraklı iki plaj sayesinde, burası ziyaret edenler sadece tarihin nefesini hissetmekle kalmıyor, aynı zamanda muhteşem plajların ve doğanın içinde huzurlu ve eğlenceli zamanlar geçirme olanağına da sahip oluyor ancak ne yazık ki duyarsız ziyaretçiler nedeniyle plaj temizlik konusunda sınıfta kalıyor 🙁

  • Adres: Hacı Yusuflar, Ceneviz Kale ve Plajı, 81650 Akçakoca/Düzce
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Araç başı 5₺
  • Yol tarifi al >

Türbeler

2. Konuralp Türbesi

konuralp türbesi

Burası neresi? Düzce’de yer alan Konuralp Türbesi, aynı zamanda beldenin ismi. Konuralp, Osmanlı döneminin padişahlarına hizmetlerde bulunmuş bir şahsiyettir. İskân siyaseti politikasının sıkı takipçisiydi. Askeri başarıyla anılmaya devam ediyor ve özellikle 1323 senesinde Düzce’nin Bizanslıların elinden alınmasındaki başarısı dilden dile dolaşmaktadır. Bir akıncı olan Konur Alp, Mudurnu, Akyazı, Bolu ve Samandıra’nın fethini tamamlamış cesur bir asker. Kendisi 1326 senesinde vefat ederek şu anki türbesine defnedilmiştir.

Türbe içinde toplamda 3 mezar bulunmaktadır ve bu mezarlardan birinin Konuralp’e diğerinin ise yakını Ali Hamza’ya ait olduğu düşünülmektedir. Üçüncü mezar hakkında ise net bir bilgi bulunmamaktadır. Türbenin üzeri 70 yıl önce kapatılmıştır ve yakın zamanda restore edilmeye başlanmıştır.

  • Adres: Şehit Kemal Işıldak, Kaleler Sk. No:10, 81620 Konuralp/Düzce Merkez/Düzce
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

3. Hemşin Camii

hemşin cami
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Tarihi bir yapıya sahip olan Hemşin Camii, 150 yıllık bir geçmişe sahip. Hemşin köyünde bulunan cami, Akçakoca’ya yakın bir konumdadır. Mimaride göze çarpan detay ise; ahşap malzemenin doğayla örtüşmesidir ve çantı tipinde inşa edilmiştir. Çantı, çivi kullanmadan ahşap malzemenin iç içe geçmesi ile yapılan ve yapının uzun yıllar sağlam bir şekilde kalmasını sağlayan bir yapı türüdür. Cami, 1877 senesinde Ruslarla Osmanlı arasındaki savaş nedeniyle Artvin‘den gelen Hemşinliler tarafından yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Çantı tekniği ile yapılmış olması ile dikkat çeken Hemşin Camii, muhteşem tavan işçiliği ve minberi ile mutlaka görülmesi gereken Düzce camileri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Kayadibi, 81650 Akçakoca/Düzce
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Köprüler

4. Mermer Köprü

mermer köprü

Burası neresi? Tabak Deresi üzerinde bulunan Mermer Köprü, mimari açıdan özel bir görünüme sahip. Zamanın etkilerine dayanamayan köprü yıpranmış vaziyette. İlginç olan ise, Mermer Köprü yapılırken hiç harç kullanılmamış. Günümüze mermerin üç kemeri ulaşabilmiştir ve bu kemerlerin toplam uzunluğu yaklaşık 10 metredir.

MS 1. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen köprünün, 50 yıl öncesine kadar aktif olarak kullanılmış olması ve günümüze kadar gelebilmiş olması, geçmişteki mimari ve sanatsal kalitenin ne denli üst düzey olduğunu bizlere kanıtlamaktadır. 5 metre genişliğindeki köprünün toplam uzunluğunun 30 metreyi bulduğu tahmin edilmektedir.

  • Adres: Hüseyin Kıl Mahallesi, Merkez, Düzce
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu (Kazı çalışmaları devam ediyor)
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

5. Konuralp Antik Kenti Tiyatrosu

konuralp antik kenti tiyatrosu

Burası neresi? Antik Tiyatro, yöre halkı tarafından Konuralp Antik Tiyatrosu olarak da anılıyor ve Kırk Basamak olarak da isimlendiriliyor. Tarihi MÖ 3. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Tiyatroya Roma döneminde de çeşitli eklemeler yapılarak son halini alması sağlanmıştır. Bir dağın eteklerinde kurulmuş olan tiyatro alanı, Düzce Ovası’nı geniş bir açıdan gören bir yamaca yaslanmıştır. Antik kentteki kazı ve araştırma çalışmaları 2013 senesinden bu yana devam etmektedir.

Prusias Krallığı’nın izlerini taşıyan Antik Tiyatro, Düzce’nin önemli tarihi yerleri arasında bulunuyor. Tiyatronun sağ ve sol kısmında giriş için kapı bulunmaktadır. Tiyatronun birinci ve ikinci bölümünde toplamda 36 oturma sırası bulunmaktadır. 100 metre uzunluğunda ve 74 metre genişliğinde bir alanı kaplamaktadır. Tiyatronun yaklaşık 10.000 kişilik bir kapasiteye sahip olduğu büyüklüğü hakkında size daha net bir fikir verecektir.

Neden gitmeliyim? Bölgede MS 1. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüş olan Prusias Krallığı’nın sanatsal zenginliğini göstermesi açısından Konuralp Antik Tiyatrosu büyük öneme sahip noktalardan biridir.

  • Adres: Çiftepınarlar, Kaleler Sk. No:19, 81620 Konuralp/Düzce Merkez/Düzce
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

6. Konuralp Müzesi

konuralp müzesi

Burası neresi? Düzce, coğrafi konumundan dolayı tarihi ve kültürel unsurları içerisinde eriten bir şehir. Türk kültürünün belirgin örnekleri Konuralp Müzesi’nin temasını oluşturmaktadır. Şehirdeki tek müze olduğu için “Düzce’nin Müzesi” olarak da biliniyor. Antik Roma döneminde Prusias and Hypium adlandırılan Konuralp’te antik çağlardan günümüze kadar ulaşmayı başarmış tarihi eserler 1993 senesinde inşa edilmiş olan bu müzede sergilenmektedir.

Konuralp Osmanlı döneminde büyük başarılara imza atmış bir Düzce askeri. Akıncı bir asker olan Konuralp, başarılı fetihlerin altına imzasını atmıştır. Osmanlı’nın en önemli askerleri arasında yer almaktaydı. Bu sebeple müze ismini kahraman askerimizden almış.

Müze içinde toplamda 1825 arkeolojik, 456 etnografik ve 3837 sikke olmak üzere toplamda 6118 eser bulunmaktadır. Konuralp Müzesi, iki katlı bir yapıya sahip. Müzenin ilk katında topraktan yapılmış heykelcikler bulunuyor. Neololik, Tunç, Antik Roma dönemlerinden kalma pek çok eser görülebilmektedir. Diğer katında ise yöreyi yansıtan etnografik objeler sergileniyor. Bu nesneler çoğunlukla Osmanlı döneminin 19. ve 20. yüzyıl dönemini yansıtmaktadır. Bu ürünler arasında gelin odası, yöresel kıyafetler, silahlar, geleneksel ev modeli ve dönemini yansıtan cansız mankenler var.

Müzenin bahçesinde de bu dönemlerden kalma mermerden yapılmış çeşitli heykeller ve mimari objeler görülebilmektedir. 1931 senesinde çıkarılan Tyche Heykeli ve  1998 senesinde keşfedilen Orpheus Mozaik bu eserler içinde en önemlileri arasında yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Düzce’nin gerek antik dönemine gerekse daha yakın zamandaki etnografik ögelerine tanıklık etmek ve bu konularda bilgi sahibi olmak istiyorsanız Düzce’deki en önemli durağınız Düzce Müzesi olacaktır.

  • Adres: Şehit Kemal Işıldak, Cumhuriyet Cd. No:50, 81620 Düzce Merkez/Düzce
  • Telefon: (0380) 541 37 70
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 10.00-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz (Pandemiden dolayı aynı anda 10 kişi ziyaret edebiliyor)
  • Yol tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

7. Dadalı Köyü

dadalı köyü
Görsel Kaynak: gaiadergi.com

Burası neresi? Dadalı Köyü tarihi evleri ve huzur veren sokakları nedeniyle ziyaret listenize almanız gereken yerler arasında bulunuyor. Eğer Düzce’de vaktiniz kalırsa bu güzel köyü de ziyaret edebilir ve keyifli birkaç saat geçirmek için köyün sokaklarında gezerek muhteşem ahşap evleri fotoğraflama fırsatı yakalayabilirsiniz. Dilerseniz yerli halkın organik olarak üretmiş olduğu ürünlerden de satın alabilirsiniz.

  • Adres: Dadalı, Akçakoca, Düzce
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Düzce’nin tarihi yerleri listemize ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin