Selimiye

Selimiye’nin Yöresel Yemekleri | 15 Nefis Lezzet

Huzurun adresi Selimiye tertemiz havası ve zengin mutfağı ile insanın iştahını epey açıyor. Selimiye’nin yöresel yemekleri listemiz sağlıklı zeytinyağlılar, salatalar ve deniz mahsullerinden oluşuyor.

Ege’nin en az dejenere olmuş köyü olan Selimiye’nin yöresel yemekleri hep en taze ve en leziz olma özelliğini elden bırakmıyor. Sizler için tek tek incelediğimiz iştah kabartan yöresel yemekler listesine bir an önce göz atmalısınız.

# Selimiye’nin Yöresel Yemekleri

1- Çıntar Yemekleri

Çıntar yemekleri diye genel bir başlık atmamız yanlış olmayacaktır çünkü Karadeniz’de hamsi ne ise Selimiye içinde “Çıntar” o denli kıymetli bir konumda. Kanlıca mantarı olarak da adlandırılan Çıntar, bölgede yetişen etli ve leziz bir mantar türü. Kavurması,kızartması ekşilemesi, köftesi ve daha bir çok çeşidi yapılan mantarı gelin beraber inceleyelim.

Çıntar Köftesi

Selimiyeliler, mücver’e benzeyen “Çıntar Köftesi’ni” pişirmekte son derece başarılı. Yumurta, un, baharat ve sarımsak tozu karışımına küp küp doğranmış mantarların eklenip, yoğurulmasıyla hazırlanır. Hazırlanan harca köfte şekli verildikten sonra yağda kızartılır.

Çıntar Kızartması

Temizlenen mantarların sapları kesilir. Un ve tuz karışımına bulandıktan sonra kızgın yağda kızartılır.

Çıntar Ekşilemesi

Kızartılan mantarlar için un, sarımsak, limon ve baharatlardan oluşan ekşileme karışımı hazırlanır ve tavada pişirilir. Hazırlanan mantarlar ekşileme sosuna atılır ve sosu çekmesi beklenir.

Çıntar Kavurması

Bölge halkı tarafından kavurması da fazlaca tüketilen Çıntar Mantarı bu sefer zeytinyağı ile lezzetleniyor. İri iri doğranan mantarlar; soğan, sarımsak, biber ve zeytinyağı ile kavrularak hazırlanıyor.

2- Sura Doldurması

Selimiye kendine özgü Sura Doldurması ile oldukça meşhur. Leziz bir et yemeği olan Sura Doldurması, Kurban Bayramı ve Hıdırellez gibi önemli tarihlerde bölge halkı tarafından pişiriliyor. Üzümlü, fıstıklı ve ciğerli iç pilav kuzu kaburgaya doldurularak hazırlanır ve pişirilmek üzere fırına verilir. Ağır ağır pişen doldurma tüm malzemelerin lezzetini iyice alır.

3- Kıstırma Ekmeği

Ege usulü kıstırma ekmeğine bölgede ev yemekleri yapan küçük dükkanlarda ve fırınlarda rastlayabilirsiniz. Olmazsa olmaz malzemeleri; maydanoz ve taze soğandır. Bu nefis ekmeği mutlaka tatmalısınız.

4- Ahtapot Izgara

Bölgede bulunan deniz restoranlarına kesinlikle gidip bu lezzeti tatmanızı tavsiye ediyoruz. Kolay kolay lezzetlisini bulamayacağınız Ahtapot Izgara’nın en lezzetlisini Selimiye’de tadacaksınız. Yakın geçmişte Vedat Milor, son zamanlardaki en iyi ahtapot ızgarayı Selimiye’de yediğini belirtmişti.

5- Zeytinyağlı Ayva

Ege yemeklerinin olmazsa olmazı zeytinyağı, ayvaya oldukça yakışıyor. Selimiye’de her evde pişirilen Zeytinyağlı Ayva; soğan, sarımsak, ve havucu zeytinyağında soteledikten sonra patates ve ayvaların da içine eklenmesi ile hazırlanıyor.

6- Tahinli Patlıcan Közlemesi

Selimiye’nin en leziz mezeleri arasındadır. Yemeden geçmemeniz gereken parmak ısırtan Tahinli Patlıcan Közlemesi’ni tadanlar favori mezeleri arasında ilk sıraya yükseltiyor. Meze, közlenmiş patlıcanların zeytinyağı ve limon ile ezildikten sonra dövülmüş ceviz içi, sarımsak ve tahinin eklenmesiyle hazırlanıyor. Tahinin bıraktığı tat damaklarda kalacak cinsten.

7- Kalamar Dolma

Selimiye’nin tertemiz denizini gördükten sonra deniz mahsullerinin ne kadar taze ve leziz olduğunu kendiniz anlayacaksınız. Kalamar Dolma’sını tatmanız gereken yegane lokasyon kesinlikle Selimiye restoranları olacaktır. Kalamarın iç harç ile doldurulmasıyla hazırlanır.

8- Çıtır Mantı

Ege’nin nefis mantıları Kayseri ile yarışacak türden. Hangisinin daha lezzetli olduğuna şu zamana kadar kimsenin karar veremediğine eminiz. Bu tartışmayı bir kenara koyup hiç düşünmeden Çıtır Mantı’yı tatmalısınız. Klasik mantının tereyağı ve zeytinyağında nar gibi kızartılması sonucu hazırlanır. Bu çıtır çıtır lezzeti bir de doğanın kalbi Selimiye’de tatmalısınız.

9- Turp Otu Salatası

C-A vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve demir deposu olan “Turp Otu Salatası” Selimiye’de denemeniz gereken sağlıklı seçenekler arasında. Selimiye pazarlarında sıkça satılan turp otuna ulaşmak oldukça kolay. Egeliler tarafından oldukça sevilen ot, salata olarak tüketilebildiği gibi kavurma ve kızartma halinde de tüketiliyor.

Salatası, otun saplarının kuruyana kadar haşlanıp, soğumaya bırakılması ve soğuyan otların üzerine zeytinyağı, hardal ve limondan oluşan özel sosunun dökülmesiyle hazırlanır.

10- Pırasa Turşusu

Oldukça faydalı olan pırasayı bir de turşu formunda tatmalısınız. Turşusu nefis olan sebze aynı zamanda oldukça vitaminli. Selimiye’de bolca yapılan Pırasa Turşusu sevimli kavanozlarda satılmakta.

11- Beğendili Karides

Selimiye’nin deniz mamullerinin son derece leziz olduğundan zaten emindik fakat Beğendili Karides bu çıtayı daha da yukarı taşıyor. Bu nefis ara sıcak kesinlikle tatmanız gereken lezzetler arasında.

12- Patlıcanlı Kuşbaşılı Pide

Fırında közlenen patlıcanları hamurun üstüne yaydıktan sonra kuşbaşı, domates ve biberden oluşan harç eklenir ve fırına verilir. Parmak ısırtan pide, kesinlikle aldığınız kaloriye değecektir.

13- Losta Tatlısı

Yörenin sembolü olan bu tatlı adını Selimiye’nin eski isminden almıştır. Selimiye’ye özgü olan Losta Tatlısı’na hemen hemen her restoranda ulaşabilirsiniz. İçinde yöreye özgü keçi peyniri vardır ve çıtır çıtır baklava hamuru ile yapılır. Şerbetli tatlı bol bol fıstık ve tarçın ile servis edilmektedir. Yanında taze keçi sütü dondurması ile tadarsanız çok daha fazla beğeneceksiniz.

14- Betsel (Karpuz Kabuğu Reçeli)

Yöre halkının “Betsel” olarak adlandırdığı reçel karpuz kabuklarından yapılıyor. En güzelini Ege sahillerinde tadabileceğiniz reçeli Selimiye’de denemelisiniz. Reçeli tattıktan sonra evinizde attığınız her karpuz kabuğu için pişman olacaksınız.

15- Ballı Kabak

Bölgenin en güzel tatlılarından olan “Ballı Kabak” damaklarda nefis bir tat bırakıyor. Bal ile yapılan kabak daha güzel renkli ve parlak oluyor. Bölgenin doğal balı ile tatlandırılınca daha da nefis olan kabak tatlısı denemeye değer.

Selimiye’nin Yöresel Lezzetleri listemizin sonuna geldik. Bölgede mutlaka tadılması gereken daha fazla lezzet olduğunu düşünüyorsanız yazımıza ortak olmak için yorum yapmanızı rica ediyoruz 🙂

Paylaş
admin

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

1 ay önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce