Selimiye

Muğla iline bağlı Marmaris ilçesinin mahallelerinden biri olan Selimiye, Bozburun Yarımadası’nda yer alıyor. Ülkenin en önemli yat limanlarından Sığlimanı, yaklaşık bin 300 kişinin yaşadığı bu mahallede bulunuyor.

Antik dönemde Hydas adıyla bilinen Selimiye yerleşkesinde üç kale kalıntısı mevcut. Selimiye’nin en yüksek tepesi olan Sarıkaya Tepesi ve Kızılköy Mahallesi’nde yer alan Aşarkale, Helenistik döneme ait kalıntılara ev sahipliği yapan yerler olarak gösteriliyor. Deniz kıyısında yer almasının da etkisiyle bölge halkının en önemli geçim kaynağı balıkçılık. Nevi şahsına münhasır bu balıkçı kasabası, kötü hava şartlarından korunmak isteyenlerin sığındığı bir liman olarak biliniyor. Muğla’nın büyükşehir belediyesi ilan edilmesinin ardından Marmaris’e bağlanarak mahalle statüsü kazanan Selimiye, böylece daha fazla tanınırlık elde etmenin önünü açıyor.

Bölgenin Çeşme, Bodrum ve Marmaris gibi turist akınına uğramamasının başında, coğrafi yapısından dolayı ulaşılması zor bir yer olması yatıyor. Buna karşın Selimiye, kalabalık olmayışının neden olabileceği bu dezavantajı, avantaja çevirmeyi başarmış. Gürleyen ağaçları, parıldayan denizi ile bâkirliğini hâlâ koruyor. Ayrıca fazla popüler bir tatil köyü olmaması sayesinde günümüzde de devam eden bir mahalle kültürü var. Burası şimdiden kalabalıktan uzakta, sâkinlik ve huzur arayanların mesken yeri olmaya başlamış bile! Büyük şehirlerde yaşayan orta ve üst sınıf vatandaşlar Selimiye’ye boşuna göç etmiyorlar!

Neredeyse sayısız otel ve barın yer aldığı tüketim mekânlarının aksine, Selimiye’de geçer akçenin samimiyet olduğunu söylesek yeridir. Burada popüler müziklerin çaldığı plajlar yok. Gece hayatı da aynı minvalde seyrediyor: Sâkin! Eğer kalabalığın ve müziğin gürültüsü yerine esnaf sohbeti dinlemek istiyorsanız tam da doğru yerdesiniz! Fakat tabii arada bir Marmaris, Fethiye ve Bozburun festivallerine katılmak da fena olmaz bizce.

Günübirlik tekne turlarıyla Selimiye’nin çevresindeki koylara gidebilirsiniz. Bu durumda ilk varış noktanız Kamelya Adası olacak. Gelmişken de tabanlara kuvvet! Gri tonlarında bir mozaiğin döşeli olduğu manastıra tırmanabilirsiniz. Çıkabilirsiniz demiyoruz, zira manastır biraz tepede. Ayrıca “aman dikkat!” uyarımızı da yapalım: Burada her an karşınıza yabâni keçiler çıkabilir. Aşk Adası ve Tavşan Adası da tekne turu güzergâhında bulunan görülmeye değer yerlerden. Bayır Köyü, Bencik Koyu, Eski Yağhane ve 2 bin 300 yaşındaki meşhur çınar ağacı zamanınız el veriyorsa seyahat listesine eklenecek yerler arasında.

Geçmişteki ulaşım sorunundan bahsettiğimiz Selimiye, hâlâ çok kolay ulaşılabilen bir yer değil. Şehirlerarası otobüslerin buraya direkt seferleri yok. Bu nedenle özel araç ya da minibüs kullanmanız gerekiyor. Selimiye’ye en yakın havalimanı yaklaşık 134 kilometre uzaklıktaki Dalaman’da bulunuyor. Buraya özel aracınızla gelebilmeniz için önce Marmaris merkeze, ardından Hisarönü ve Orhaniye’ye gitmeniz gerek. Böylece Bozburun yolundan Selimiye’ye varacaksınız. Toplamda 45 kilometre uzaklıktaki yol, bir saatten kısa sürüyor. Ancak yollarda bolca viraj var, ehemmiyeti elden bırakmayınız. Her gün kalkan Marmaris-Selimiye minibüsleri, toplu taşıma kullanmak isteyenler için bir alternatif.