Sapanca’da Yapılacak En İyi 16 Şey

*İlaç Niteliğinde Bilgiler

Hakkında; Sakarya iline bağlı olan Sapanca ilçesinin kuzey yönünde Sapanca Gölü, doğu yönünde Adapazarı ve batı yönünde Kocaeli ile çevrili olup kapladığı alan bakımından oldukça küçük olmasına karşın nüfus yoğunluğu ise bir o kadar fazladır. İstanbul gibi şehirler ile yakın noktada konumlanması nedeniyle tatilciler için oldukça uygun bir noktadır. Zengin bitki örtüsüne sahip dağlık bölgeleri sebebiyle ormanlık alanları oldukça çoktur. Gerek havası gerekse göl turizmi ile dikkat çeken şirin Sapanca’da yapılacak şeyler için yazımızı okumaya devam edin…

Kullanılan kartlar;

  • Müzekart edinerek şehirde birçok gezi noktasını avantajlı şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Şehir içi ulaşım; Genel olarak özel halk otobüsleri kullanılıyor olup durak ve rotalar sık değildir. Buna alternatif olarak minibüsleri de tercih edebilirsiniz. Daha kolay şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunların yanı sıra taksi kullanabilir ve kısa mesafeler için oldukça makul fiyat ödeyebilirsiniz.

İkonik gezi noktaları; Tahmin edeceğiniz üzere çevresinde pek çok etkinlik yapabileceğiniz Sapanca Gölü, serpme kahvaltıları ile meşhur olan şirin köy Maşukiye, ülkemizin sayılı kayak merkezlerinden olan Kartepe Kayak Merkezi, Sapanca Gölü’nün kıyısındaki göl kasabası Kırkpınar ve çok daha fazlası ikonik gezi noktaları arasında yer alıyor.

Pazar günü ne yapılır; Gerek yakın illerden gelenlerin gerekse burada yaşayanlar ilk etapta yapması gereken şey tabi ki Maşukiye’de akan derenin üzerinde serpme köy kahvaltısı yapmak! Ardından arabanıza atladığınız gibi Sapanca Gölü’ne inin ve bu güzel göle karşı yan yana sıralanmış olan mekanlardan birinde kahvenizi yada çayınızı içerek anın keyfini çıkardıktan sonra göl çevresinde yürüyüş yaparak günü tamamlayabilirsiniz. Eğer kış aylarında buraya gelirseniz Kartepe’ye çıkıp kayakta yapabilirsiniz.

*Ücretsiz Aktiviteler

1- Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı’nda Kendinizi Doğaya Bırakın!

Burası Neresi? Sakarya-Sapanca güzergahı üzerinde konumlanan Sakarya İl Orman Tabiat Parkı, sessiz sakin ortamı ile hayran kalacağınız üstüne üstlük buna birde benzersiz göl manzarası ile siz ziyaretçilerini bekliyor. Yılın her mevsimi konaklama olanağına sahip olabileceğiniz bu parkın belirli bir bölümüne iki oda bir salondan meydana gelen ahşap evler yapılmıştır.

Toplamda 27 hektarlık bir alana yayılan tabiat parkında yeme-içme içinde içerisinde yer alan restoranları tercih edebilirsiniz. Ya da bir diğer seçenek de piknik yapmak olabilir. Doğayla birebir vakit geçirmek ve temiz hava almak isterseniz, restoran içerisinde yer alan marketten gerekli malzemeleri satın alabilirsiniz.

Burada kalıyorsanız da günübirlikte gelseniz eğlenceli vakit geçirebileceğiniz aktiviteler mevcut. Bunlar arasında; ATV kiralayarak, at yada eşeğe binerek çevreyi gezebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise daha sakin bir etkinlik olan okçuluğu test ederek kabiliyetlerinizi tartabilirsiniz.

  • Konum: Uzunkum, Gazi Cd., 54600 Sapanca/Sakarya
  • Giriş Saatleri: 08:00-23:00
  • Giriş Ücretleri: Yetişkin 5 TL / Öğrenci 2,5 TL
  • Telefon: 0544 941 53 54
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2- Sapanca Gölü Çevresinde Aktiviteler Yapın!

Sapanca Gölü

Burası Neresi? Adapazarı ve İstanbul arasında yer alan 16 kilometre uzunluğa sahip olan Sapanca Gölü, adını almış olduğu Sapanca’da konumlanıyor. Sapanca bir tatlı su gölü olup yapılan çalışmalar neticesinde İzmit Körfezi’ne bağlı olduğu düşüncesi doğmuştur.

İlk etapta İzmit Körfezi’nin devamı niteliğinde gözükmesinin sebebi de önceki yıllarda birleşik olmasından kaynaklıdır. Oluşumundan bahsedecek olursak; tektonik oluşumlar sonucunda meydana geldiğini söylemek mümkün.

Dağdan gelen sulardan beslenen gölde; sazan, yayın, turna ve alabalık türleri yaşam sürmektedirler. Yılın her mevsimi ziyaret edilen bu turizm noktası, huzur bulmak için gelenlere kapılarını açıyor.

Neden Gitmeliyim? Göl kıyısındaki Arifiye Ormanı’nda kamp ve piknik alanlarını kullanabilirsiniz. Eğer buraya geliyorsanız kahvaltı ve mangal yapmadan geri dönmeyi düşünmeyin! Bunun yanı sıra etrafında faaliyet gösteren pek çok restoran ve kafelerde bunları gerçekleştirebilirsiniz.

Hava kano ve deniz bisikleti için uygunsa bu aktiviteleri gerçekleştirerek eğlencenizi ikiye katlayabilirsiniz. Çevresinde bulunan yürüyüş parkurlarında da yürüyüş yapmak keyifli olacaktır.

Bisiklet, koşu ve yürüyüş için farklı alternatifler mevcut. Böylece farklı gerçekleştirilen bu aktiviteler birbirlerini rahatsız etmeyecek şekilde yapılıyor. Eğer bisiklet sürmek isterseniz etraftaki mekanlardan kiralayabilirsiniz.

Efsaneye Göre;

Yıllar evvel gölün konumlandığı noktada kasaba yer alıyormuş. Bu kasabada maddi durumu iyi insanlar yaşıyor ve maddiyata da oldukça önem veriyorlarmış. Bir defasında dağdan gelen bir tanrı misafiri bölgeden geçerken uğrar.

Bir evde konaklamak ister ancak kimse bu isteği kabul etmez akabinde bir bardak su istemiş yine kimse oralı olmamış. Bu misafir hem aç hem susuz kasabadan ayrılmak üzereyken bir kulübe görür.

Bu kulübe halka sapan satarak geçimini sağlayan sağlayan bir sapancıya aitmiş. Dervişi evinde misafir edip kalmasını ve karnını doyurmasını sağlamıştır. Duruma sevinen bu Allah misafiri mutlu şekilde gecesini burada geçirir.

Sabah kalkıp yola koyulan dervişi uğurlamak üzere yola çıkan sapancı, geri döndüğünde kasabanın sular altında kaldığını görmüştür. Günümüzde gölün tam ortasında hala kasabaya ait olan minareyi görmek mümkün.

Kaçırmayın! Buraya gelirken fotoğraf makinelerinizin ve telefonlarınızın şarjlarının dolu olduğunu kontrol edin. Zira bu doğal güzellik karşısında fotoğraf çekmekten başka insanın aklına pek bir şey gelmiyor.

3- Justinianus Köprüsü’nü Ziyaret Edin!

justinianus köprüsü

Burası Neresi? Sapanca Gölü’nün sularını Sakarya Nehri’ne taşıyan Çark Deresi üzerinde konumlanan Justinianus Köprüsü, Bizans Dönemi’ne ait olan anıtsal nitelikteki yapılardan biridir. Bizans İmparatoru Justinianus M.S.  558-560 senelerin inşa ettirilmiş olup Erken Bizans Dönemi’nin günümüze dek ulaşan sağlam kalabilmiş eserlerindendir. 365 metre uzunluğunda ve 9,85 metre genişliğine sahip olan köprünün orta kısımlarında dairesel 7, 2 batı, 3 doğu yönünde bulunan kemer mevcut. 1995 senesinde  Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen köprü araç trafiğine kapalı durumdadır.

  • Konum: Beşköprü, Justinianos Köprüsü, 54050 Serdivan, Sakarya
  • Yol tarifi al >

4- Serdivan Gölpark’ta Keyifli Saatler Geçirin!

Burası Neresi? Sapanca’nın Sedircan ilçesine bağlı olan mahallede konumlanan Serdivan Gölpark, gölün hemen kıyısında bulunuyor. Pek çok aktiviteyi yapabileceğiniz park 2013 senesinde faaliyet göstermeye başlamış olup gerek yerel halk gerekse gelen ziyaretçiler için tercih konumuna gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Göreceğiniz manzara karşısında son derece hoşnut olacak, bu manzaraya karşı oturup bir şeyler yudumlamak isteyeceksiniz. Veya mangal ve yürüyüşü de tercih edebilirsiniz. Burada belirli aralıklarla düzenlenen etkinlik ve konserlere denk gelirseniz ne ala.

  • Konum: Esentepe, 54050 Serdivan/Sakarya
  • Giriş Saatleri: 08:00 – 24:00
  • Telefon: 0530 519 74 69
  • Yol tarifi al > 

*Ücretli Aktiviteler

5- Maşukiye’de Kahvaltı & Alabalık Yemeden Dönmeyin!

maşukiye

Burası Neresi? Bilinen eski ismi ile Voçbe Hable Maşukiye, 1864 senesinde biten Kafkas-Rus Savaşları’nda Çerkezlerin buraya gelmesiyle kurulmuş bir köydür. Karadeniz bitki örtüsüne benzer özellikler taşıyan köy ismini aşık anlamına gelen maşuktan almıştır. Popüler olan bu turizm merkezi özellikle de hafta sonları yakın noktadan gelen ziyaretçiler ile beraber yoğunluk yaşanmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Bölgede birbirinden farklı çok fazla alternetifiniz mevcut. Sadece kahvaltı yada alabalık yiyip dönmüyorsunuz tabi ki. Erken saatlerde gelip serinlik içerisinde tepenizde ağaçların gölgelediği alanlardan altınızdan dere geçerken lezzetli köy kahvaltısı ile güne başlıyorsunuz.

Akabinde bir bardak çay ve kahve içerek ormanlık alan içerisinde yürüyüş gerçekleştirebilir, hemen yakınındaki Sapanca Gölü’ne giderek sahil kenarında da yürüyüş yapabilirsiniz. Bu kadar mı tabi ki değil. ATV veya bisiklet kiralayarak çevreyi de dolaşabilirsiniz. Buradan ayrılmadan önce restoranlardan birini tercih ederek alabalık ziyafeti çekebilirsiniz.

Maşukiye’da Kahvaltı;

Serpme köy kahvaltısı ile dillere pelesenk olan Maşukiye’de merkez noktada yayılan alabalık restoranlarının hepsi doğanın kucağında. Restoranların hem altında hemde yanından akan dere eşliğinde keyifli bir yemek yiyebilirsiniz.

Hemen hemen hepsinde irili ufaklı şelaleler mevcut olup merkezdeki restoranlar Kartepe’ye doğru çıktıkça Sapanca’nın tüm güzel manzarasını ayaklarınızın altında hissedeceksiniz. Kahvaltıda zaten yok yok. Ancak ekstraya giren lezzetler arasında güveçte kaşarlı mantar, güveçte alabalık ve güveçte pişen her şey. 🙂

Restoran Seçenekleri; 

Saklı Bahçe Restoran, Green Blue Restaurant,  Vadi Restaurant, Derin Irmak Kahvaltı Evi, Cansu Alabalık, Osmanlı Bahçesi,Yeşilköy Sapanca Restoran, Pınar Alabalık, Akasya Alabalık’dır.

*Çocuklar İçin Uygun Aktiviteler

6- Ormanya’da Çocuklarınız İle Eğlenceli Bir Gün Geçirin!

ormanya doğal yaşam parkı

Burası Neresi? Toplamda 4 bin dönümlük alana yayılan Ormanya Yaşam Parkı’nda 53 farklı hayvan türü barınmakla beraber 467 hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Bu hayvanlar arasında; ala geyikler, ceylanlar, karacalar, koyun, keçi, midilli, kaz, tavuk, ördek gibi birçok hayvan yaşamlarını sürdürmektedir.

Doğadaki yaşam koşulları göz önünde bulundurularak aynı koşullar sağlanmış olup ona göre bir yaşam alanı oluşturulmuştur. Hayvanlar için beslenme, sosyallik, üreme ve hastalıklarının tedavi edilmesi noktalarında ayrı kısımlar oluşturulmuştur.

Park içerisindeki veterinerler sadece burada yaşayan hayvanlara bakmaktadırlar. Ormanya’ya kendi evcil hayvanlarınız ile giriş yapamıyorsunuz ne yazık ki. Eğer yanınızda getirirseniz de evcil hayvan oteli mevcut olduğundan buraya bırakabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce işletilen40 araçtan oluşan karavan kamp alanı, 3 bin araçlık ücretsiz otopark, 100 çadırlık kamp alanı, 15 kilometrelik bisiklet, 21 kilometrelik yürüyüş parkuru ve 5 bin kişilik mesire alanı bulunuyor.

Sadece çocukların eğlenebileceği bir alan olarak düşünmeyin. Yediden yetmişe her insana hitap eden bir yer. Birçok aktiviteyi içerisinde barındıran yaşam parkında çocuklarınız hayvanları yakından tanırken sizde gölet ve kafede dinlenme şansına sahipsiniz.

Kaçırmayın! Burada bulunan hediyelik eşya dükkanlarından kendiniz veya sevdikleriniz için ürünler satın alabilirsiniz. Ayrıca piknik yapabileceğiniz alanlarda mevcut. 150 dönümlük bir arazi içerisindeki piknik alanında; 40 kişilik çardak, 500 tane 6 kişilik piknik masalarda oturabilirsiniz.

Ateş yakmak yasak burada. Tüplü ocakları kullanabilirsiniz ancak. Özellikle hafta sonları yoğun olduğundan erken saatte gelmeniz tavsiye ederim. Ayrıca buradaki kamp alanını ücretsiz olarak kullanabilir, yürüyüş ve bisiklet parkurlarını da kullanabilirsiniz.

  • Konum: Uzuntarla, 309. Sk. No 99, 41150 Kartepe/Kocaeli
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Telefon: 0262 331 66 11
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Yaz İçin Uygun Aktiviteler

7- Kırkpınar’da Gezintiye Çıkın!

sapanca kırkpınar

Burası Neresi? Yeşil bitki örtüsünden meydana gelen Kırkpınar, 1864 senesinde Çerkezler tarafından kurulmuştur. Günümüzde nüfusu azalmış olsa da yinede Çerkezlerin nüfusu üstün durumda. Huzurlu sokakları, sıcak kanlı yerel halkı ve yöre mutfağı ile dikkatleri üzerine çekiyor. En popüler noktası Bağdat Caddesi üzerinde yer alan parkları olup hem sosyalleşebileceğiniz hemde yerel lezzetleri tadabileceğiniz yerler için alternatif sunuyor. Yemek için Natürel Park Restaurant’ı tercih edebilirken yemeğinizi yedikten sonra botanik bahçesinde gezebilirsiniz.

8- Soğucak Yaylası’nda Düzenlenen Şenliğe Katılın!

Burası Neresi? Sapanca’ya 17 kilometre uzaklıkta yer alan Soğuacak Yaylası, her sene yerel ve turist olmak üzere binlerce kişiyi konuk ediyor. 1110 metre yüksekliğindeki yaylada temmuz ayının ikinci haftasında düzenlenen yayla organizasyonuna katılabilirsiniz, aklınızda bulunsun. Burada bisiklet, at yarışı, folklor gösterileri, konser ve kara kuşak güreş müsabakaları gibi birbirinden farklı etkinlikler gerçekleştirilebiliyor. Aynı zamanda kamp severler içinde uygun bir bölge olan Soğucak Yaylası dışında Sapanca kamp alanlarını sizler için derlediğimiz yazıya göz atabilirsiniz.

  • Konum: Kazımiye, 54900 Pamukova/Sakarya

9- Sapanca’da Havalanan Balona Binin!

hava balonu

Burası Neresi? Türkiye‘nin verimi en yüksek hava koridoru olarak bilinen Sapanca bölgesinde 10 senedir yapılmakta olan balon gezintisi gidince yapılması gereken önemli aktivitelerdendir. Gölün üzerine ilçenin muhteşem manzarasını kuş bakışı izleyebileceğiniz verimli bir etkinlik olup saat 06:00’da kalkıyor. Toplamda iki saat süren balon gezisine 8 kişi katılabiliyor ve kişi başı 200-300 TL gibi bir ödemesi mevcut.

*Kış İçin Uygun Aktiviteler

10- Kartepe Kayak Merkezi’nde Kayak Yapın!

kartepe kayak merkezi

Burası Neresi? Kocaeli’nde Maşukiye’de bulunan Samanlı Dağları’nın zirvesinden biri olan Kartepe, kış aylarında sıkla tercih edilen kayak turizm noktalarından biridir. Diğer kayak merkezlerine kıyasla fiyatı uygun olup İstanbul’a yakın olması sebebiyle de ilgi çekicidir.

Sahip olduğu orman ve doğal güzellikleri ile gerek günübirlik gerekse konaklayabileceğiniz bölgede güzel bir kış tatili yapabilirsiniz. Aralık, ocak ve şubat aylarında gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Neden Gitmeliyim? 1600 metre yüksekliğindeki tepede diğer aylarda  kar kalınlığı azalmaktadır. Sadece kış ayları değil yaz aylarında da muhteşem bir trekking aktivitesi için ideal noktadır. Kartepe’nin eteklerindeki Kuzuyayla Tabiat Parkı ve  Suadiye Yaylası’nda piknik ve kamp etkinliklerini gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer günübirlik olarak gelecekseniz, kayak yapmak için otelden yararlanabilirsiniz. Teleferiğe binmek için ski pass almanız gerekiyor. Nakit olarak 30 TL’ye depozito vererek satın alabilirsiniz.

Teleferik için;

Tek çıkışlı kısa tur 10 TL, tek çıkışlı uzun tur 35 TL, sınırsız 100 TL ve saat 13:00’a kadar yarım günlük ski pass ücreti ise 60 TL’dir. Toplamda dört ana piste sahip olan Kartepe’de deneyime göre sınıflandırılmış durumda.

Karlıktepe’ye teleski ile ulaşım sağlanıyor olup Geyikalanı, Kartepe ve kayak hakkında tecrübesiz kişilerin eğitim alması gayesi ile kullanılmakta. Kar için giysi ihtiyacınızı da güzergahta yer alan dükkanlardan kiralayabilirsiniz.

11- Şifalı Kuzuluk Kaplıcaları’na Gidin!

Burası Neresi? Bölge kaplıcaları ile ünlü olup en popüleri Kuzuluk Kaplıcaları’dır. Buraya kadar gelmişken şifa deposu olan kaplıcalara girmeden dönmemenizi tavsiye ederim. Kaplıca suyu  büyük ölçüde solunum yolu hastalıklarının tedavisini destekler nitelikte olması sebebiyle oldukça ünlü.

Bunun yanı sıra cilt ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarına, romatizmaya, kireçlenme gibi hastalıklara sahip olan kişilerce ziyaret ediliyor. Etrafında bulunan konaklama seçenekleri bulunuyor. Ayrıca bu tesisler bir vakitler Pamukkale’de olduğu gibi kaynak sularından yararlanabilmektedir.

*Lezzet Durakları

12- Güven Mangalbaşı’nda Mangalınızı Yemeden Dönmeyin!

mangal

Burası Neresi? Sapanca gibi yeşillikler içinde bir yere geliyorsanız şöyle kömürün harlandığı etlerin üzerinde cızırdadığı bir mangal yemeden dönmezsiniz diye umuyorum. Bunun için Güven Mangalbaşı’nı tercih edebilir ve hem karnınızı doyurup hem oldukça makul fiyatlara masadan kalkabilirsiniz. Sizlerin memnun şekilde ayrılmanız için her şeyi düşünmüş durumda olan bu meşhur mekandan güler yüzlü bir şekilde ayrılacağınızı düşünüyorum.

  • Konum: Hasanpaşa Mahallesi, İstasyon Caddesi No: 52 Kırkpınar, Sapanca, Adapazarı
  • Telefon: 0532 372 13 63
  • Çalışma Saatleri: 09:00-01:00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

13- Gönül Sofrası Restoran’da Konaklayabilirsiniz!

Burası Neresi? Her damağa hitap eden yemekleriyle sizleri doğa ile bir araya getiren Gönül Sofrası Restoran, fiyatları ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir müessese. Sadece karnınızı doyurmakla kalmıyor bu muhteşem doğanın içerisindeki bungalov konaklama imkanı da sağlıyor üstelik.

  • Konum: Fatih Mahallesi Dere İçi Caddesi No: 52 Kurtköy, Sapanca, Sakarya
  • Telefon: 0264 592 28 20
  • Yol tarifi al >

14- Eker Lokantası’nda Her Çeşit Yemeği Bulacaksınız!

Burası Neresi? Haftanın yedi günü misafirlerini ağırlayan Eker Lokantası’nde dilediğiniz yemekleri bulabilirsiniz. Günlük taze yapılan sulu yemeklerden tutun ızgara çeşitleri oradan vejetaryen yemekleri birbirinden leziz çorbalar derken mest olacaksınız! Aynı zamanda açık büfe olanağını da sağlayan Eker müşteri dostu bir restoran olup fiyatları uygun şekilde sunuyorlar. Denemenizde yarar var. 🙂

  • Konum: Mimar Sinan Cad. Rüstem Paşa Mah. No:9 | Sapanca Merkez
  • Çalışma Saatleri: 11:00-23:00
  • Telefon: 0264 582 79 77
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

15- Beta Home Gölevi’nün Kahvaltısından Yiyin!

Burası Neresi? Hafta sonu şehrin gürültü ve stresinden kaçıp kafa dinleyeceğiniz Sapanca’da gönül rahatlığı ile gidebileceğiniz yerlerden Beta Homa Gölevi, özellikle kahvaltısı ile popüler. Bir aile işletmesi olan mekan aynı zamanda bir otel olarak faaliyet göstermekte. Gelmedne önce muhakkak rezerve yaptırmanız gerekiyor. Zira sizin için hazırlanan mükellef sofra kişi sayınıza göre taze şekilde sunulmak üzere yapılıyor. Sizde burayı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız vakit kaybetmeden rezervasyonunuzu yaptırıp gelin derim.

16- Yeşillikler İçindeki Naturköy’e Gidin!

Burası Neresi? Genellikle geniş ailelerin rahatlıkla tercih edip eğlenebileceği Naturköy, inşa edildiği alan açısından oldukça görkemlidir. Kafanızı çevirdiğiniz her yerin yeşillikler içinde kaplı olduğunu söylemek mümkün. Tek hizmetleri yemek değil çocuklarınızın eğlenceli zaman oyun parkları ve palyoçalar da bulunuyor. Izgara çeşitleri ön planda olup manzaraya karşı yendiğinde ayrı bir keyif veriyor.

  • Konum: Mahmudiye Dere İçi Mevkii, Ceylan Sk, 54600 Sapanca/Sakarya
  • Çalışma Saatleri: 08:30-20:30
  • Telefon: 444 8 621
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

**Sizler için hazırlamış olduğumuz yapılacak listesi burada son buluyor. Yazımızda Sapanca’da yapılacak şeyler hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Sizde deneyim ve önerilerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılar;

Yorum yapın

Bizi Takip Edin