San Francisco’da Tarihi ve Turistik Yerler | En İyi 29 Durak

San Francisco’nun görülmesi gereken ikonik noktaları hayli fazladır. Zengin bir tarihe sahip olan şehrin mutlaka görülmesi gereken tarihi noktalarını San Francisco tarihi yerler listemizde sıraladık…

San Francisco tarihi hakkında; Pasifik’in en büyük doğal limanlarından birinin girişinde, tepelerin üzerinde oldukça güzel bir konumda bulunan San Francisco, ABD tarihi üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Aslen bir İspanyol ve daha sonra Meksika misyonu olan şehir, 1846’da Amerika Birleşik Devletleri ve 1848’de büyük bir maden arayıcı ordu tarafından fethedilmiştir.

Altına hücum dönemi San Francisco’nun kozmopolit bir yapıya sahip bir metropol olmasını sağlamıştır. 1906’da meydana gelen deprem ise San Francisco tarihi açısından kara bir dönem olarak tarihe geçmiştir. Bu depremde şehir neredeyse tamamen yok olmuş, sadece birkaç bina ayakta kalmayı başarabilmiştir. Hızla toparlanan şehir, yeniden inşa edilmiş ve 20. yüzyılın askeri, ekonomik ve kültürel açıdan en zengin şehirlerinden biri olmuştur.

San Francisco’nun en ünlüleri; Alcatraz, Golden Gate Köprüsü ve Fisherman’s Wharf gibi noktalar San Francisco’nun en ünlü tarihi yerleri arasında sayılabilir.

San Francisco gezi tavsiyesi; San Francisco’ya gelmişken tarihi bir otelde lezzetli bir ikinci çayı içmelisiniz. Bunun için The Fairmont San Francisco, The Ritz-Carlton, şehrin en büyük otellerinden biri olan Palace Hotel tercih edebileceğiniz başlıca seçenekler arasında bulunuyor.

San Francisco gezinizi daha kolay ve ucuz bir şekilde gerçekleştirmek isterseniz bazı turlara dahil olmanız mantıklı olabilir. Böylece şehrin en ikonik noktalarını zamandan tasarruf ederek görme fırsatına sahip olabilirsiniz. Şehirde birçok dik yokuş ve tırmanma gerektiren yollar olması nedeniyle özellikle de yürüme konusunda sıkıntı yaşayanlar için San Francisco turları iyi bir seçim olabilir.

İlginizi çekebilir: San Francisco’da ne yenir? Ne içilir?

Müzekart; City Pass ve Go City, San Francisco gezisi esnasında kullanabileceğiniz başlıca indirim kartlarıdır. Bu kartlarla ilgili detaylar için yazımızın son kısmını inceleyebilirsiniz.

Köprüler

1. Golden Gate Köprüsü (Golden Gate Bridge)

golden gate bridge

Burası neresi? San Francisco’nun simge tarihi yerleri arasında bulunan Golden Gate Köprüsü, mavi sular üstünde turuncu rengiyle San Francisco Körfezi’ni süslemektedir. Özellikle alçak bulutların olduğu zamanlarda köprü, birçok kişi tarafından fotoğraf çekmek için tercih edilmektedir. Özellikle de gece ışıklandırması ile köprü muazzam bir görüntüye bürünmektedir.

Köprünün tamamlanarak açılışının yapıldığı 28 Mayıs 197’de köprü üzerinden 200.000 civarında kişinin yürüyerek ya da patenle geçtiği ifade edilmektedir. Amerikan donanması tarafından sarı çizgileri olan siyah renge boyanmak istense de bu istek hayata geçememiştir. Köprü inşa edildiği yıllarda ABD’deki en büyük insan yapımı manzara olarak kabul edilmekteydi.

Neden gitmeliyim? Turuncu rengiyle dikkat çeken ve geçmişte inşası tartışma konusu olan Golden Gate Köprüsü, günümüzde bir Ulusal Tarihi Dönüm Noktası olarak kabul edilmektedir. Bu ikonik yapının tadını çıkarmak için yapılabilecek en keyifli şeylerin başında ise bisiklete binmek ve köprü üzerinde yürümek gelmektedir.

  • Adres: Golden Gate Bridge, San Francisco, CA, Amerika Birleşik Devletleri
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

2. Alcatraz Hapishanesi

Alcatraz Hapishanesi

Burası neresi? Alcatraz Adası’ndaki Alcatraz Hapishanesi, ABD’nin ve dünyanın en kötü şöhretli hapishanelerinin başında gelmektedir. Yaklaşık 30 yıl boyunca faaliyet gösteren hapishane, Al Capone, Mickey Cohen, Franklin Morris gibi pek çok ünlü mahkuma ev sahipliği yapmış ve 1963 senesinde kapanmıştır.

Adaya vapur yolculuğu ile gidebilir ve Alcatraz’ın soğuk yüzünü yüzünüzde hissedebilirsiniz. Gerçekleştirilen sesli turlarda eski mahkumların ve gardiyanların ses kayıtlarının da kullanıldığını bilmek ise insanı daha çok etkiliyor. Hapishanenin açık kaldığı 30 yıl içinde toplam 1.576 hükümlü burada bulunmuş ve yaklaşık 10×4 fit boyutlarındaki toplam 450 hücrede yaşamıştır ancak hiçbir zaman bu hücrelerden 250 tanesi dolmamıştır. Hapishanede kimi zaman gardiyan ve görevli sayısı hükümlü sayısından fazla olmuştur.

Gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından 1973 senesinde turistik bir ziyaret noktası olarak hapishane yeniden faaliyete geçmiştir. Hapishane o kadar ünlenmiştir ki buradan esinlenilerek “The Birdman of Alcatraz” ve “Escape from Alcatraz” gibi kült filmler çekilmiştir.

Neden gitmeliyim? Alcatraz Hapishanesi, San Francisco’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Çoğu ziyaretçi için burası eski bir hapishaneyi görmenin tarihi ve yeni bir tecrübe olması heyecan vericidir. Adanın bir diğer önemli özelliği ise günümüzde deniz kuşlarının yuva yapması için çok önemli bir yer olarak değerlendiriliyor olmasıdır.

  • Adres: San Francisco, CA 94133, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-561-4900
  • Ziyaret saatleri: Sabah 09.00’dan itibaren vapur seferleri var.
  • Giriş ücreti: 30$’dan başlıyor.
  • Yol tarifi al >

3. San Francisco Belediye Binası (San Francisco City Hall)

San Francisco Belediye Binası

Burası neresi? Etkileyici bir kubbeye sahip olan Belediye Binası, şehrin simge yapılarından biridir. Binanın kubbesi, İtalya’nın Roma kentindeki Aziz Petrus Bazilikası’nın kubbesinin bir kopyasıdır. Binanın inşasına 1913’te başlanmış ve 1915 Dünya Fuarı’yla birlikte açılışı gerçekleştirilerek dünyaya şehrin yeniden doğuşu göstermişlerdir. Binanın tasarımı mimar Arthur Brown tarafından gerçekleştirilmiştir.

Geniş bir alanda görkemli bir şekilde inşa edilmiş olan binanın kubbesi 93 metre yüksekliğe sahiptir. Geçen yüz yıl boyunca bina, ülkeye dair pek çok siyasi ve askeri çalkantılara şahitlik etmiştir. 2004 yılında ise ülkede eşcinsel evlilikler ilk kez bu binada gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Belediye Binası, San Francisco tarihi açısından çok önemli mimari yapılardan biri olması nedeniyle görülmesi gereken bir yerdir.

  • Adres: 1 Dr Carlton B Goodlett Pl, San Francisco, CA 94102, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: 415.554.4000
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretli turlar düzenlenmektedir.
  • Web sitesi 
  • Yol tarifi al >

4. Feribot Binası (The Ferry Building)

The Ferry Building

Burası neresi? 1898 senesinde yapımı tamamlanan Feribot Binası, 100 yıldan fazla bir süredir San Francisco’nun en ünlü tarihi yerleri arasında yer almaktadır. Bina bugün şehrin pazar yeri ve feribot merkezi olarak şehre hizmet vermeye devam etmektedir.

Zarif kemerleri ve 245 metrelik muazzam saat kulesi ile San Francisco’nun silüetindeki önemli yapılardan biridir. Yapının inşasında klasik Avrupa mimarisinden esinlenilmiştir. Günde 50.000 yolcuyu ağılayan yapı, şehrin en önemli ana ulaşım merkezi olarak hizmet etmiştir. 1930’larda Golden Gate Köprüsü’nün ve Körfez Köprüsü’nün inşasıyla, Feribot Binası, neredeyse tamamen işlevsiz hale gelmiş ve 1955 yılında bir ofis alanına dönüştürülmüştür.

Neden gitmeliyim? Feribot Binası, bugün başta kahve ve hamur işleri olmak üzere ziyaretçilerine çok lezzetli ikramlar sunan geniş bir restoran görevi görüyor. Bina aynı zamanda çiftçi pazarı ve açık hava satıcıları ile adeta bir panayır yerine dönüyor. Eğer vaktiniz olursa siz de bu güzel binayı ziyaret edip, lezzetli bir gün geçirebilirsiniz.

  • Adres: 1 Ferry Building, San Francisco, CA 94111, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-983-8000
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Columbus Kulesi (Columbus Tower)

Columbus Tower

Burası neresi? Film yönetmeni Francis Ford Coppola’ya ait olan bina, San Francisco’nun görülmesi gereken tarihi binaları arasında bulunuyor. Bina, en alt katında Cafe Zoetrope’nin bulunması nedeniyle Cafe Zoetrope Binası olarak da bilinmektedir. Bina, Flatiron tarzı mimari ile köşebaşını çok güzel bir şekilde doldurmaktadır.

Burası sanatsal etkinliklerin yapıldığı, ücretsiz bir şekilde şiirler, kısa öyküler ve fotoğraflar inceleyebileceğiniz önemli bir sanatsal topluluktur. Bina, Columbus Bulvarı, Jackson Caddesi ve Kearny Caddesi’nin kesişiminde yer almaktadır. Bina, geçmişte pek çok renkli sanatçıya ev sahipliği yapmıştır.

Zoetrope, bir silindire görüntü eklenmesi ve çevrildiğinde hareketli resimlerin oluşmasını sağlayan bir oyuncaktır. Bu da Coppola’nın ilgisini çekmiş ve film endüstrisi için her şeyin başlangıcı olmuştur. Yönetmen kurduğu yapım şirketine de bu nedenle American Zoetrope ismini vermiştir.

Neden gitmeliyim? Şu anda çoğunlukla film şirketinin stüdyoları olarak kullanılmasının yanı sıra bir sanat merkezi olarak da hizmet vermektedir. Columbus Kulesi, etkileyici mimarisi ile de San Franscisco’nun önemli tarihi yapıları arasında bulunmaktadır. Alt katta bulunan cafe ise lezzetli bir öğle ya da akşam yemeği için tercih edilebilecek özel bir mekandır.

  • Adres: 916 Kearny St, San Francisco, CA 94133, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-291-1700
  • Ziyaret saatleri: Her gün 12.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Mrs. Doubtfire House

Mrs. Doubtfire House
Görsel Kaynak: www.sfgate.com

Burası neresi? Filmin çekildiği 1993 yılından biraz farklı olsa da Mrs. Doubtfire House, filmin hayranları için çok önemli bir deneyim olacaktır ve gelenler çekimler sırasında sanatçılarla aynı kapı eşiğinde durabilecektir. Konutun içi film çekimi için uygun olmadığı için çekimlerde farklı bir sahne kullanıldığı anekdotunu da paylaşalım. Ev, özellikle Robin Williams’ın 2014’te ölmesinin ardından hayranları tarafından çok daha sıklıkla ziyaret edilmeye başlamıştır.

San Francisco’nun Pasific Heights bölgesindeki evin şimdiye kadar birkaç farklı sahibi olmasına karşın, 1997 ile 2016 yılları arasında sahibi Dr. Douglas K. Oustheut’un evi olmuştur. Kendisi Amerika’nın en iyi cinsiyet değiştirme doktorlarından biridir.

Neden gitmeliyim? Robin Williams hayranları için Mrs. Doubtfire’nin çekildiği bu ev, kesinlikle es geçilmemesi gereken önemli duraklardan biridir. Günümüzde gerçek bir konut olarak kullanılmasından dolayı içerisine gitmek pek mümkün olmasa da sinema tarihi için çok önemli bir komedi filmine ev sahipliği yapan bu binayı dıştan görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Pasicif Heights, San Francisco, ABD
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Evin içine girişe izin verilmiyor
  • Yol tarifi al >

7. Güzel Sanatlar Sarayı (Palace of Fine Arts)

Palace of Fine Arts

Burası neresi? 1915 yılındaki Panama Pasifik Fuarı için inşa edilmiş olan bu güzel bina, fuardan geriye kalan son yapıdır. Ulusal Tarihi Yerler Sicili’ne de eklenen tarihi yapı, gölete yansıyan görüntüsü, ördekler ve kazların arasındaki konumu ile çok özel yapılardan biridir.

Restore edilen saray binası, günümüzde çeşitli sanat sergilerine ve çeşitli performanslara ev sahipliği yapmaktadır. Normalde yıkılması gereken bina, ziyaretçiler tarafından büyük beğeni toplamış ve 1960’larda adeta yeniden inşa edilerek şehre kazandırılmıştır. Bina aynı anda 1.000 kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahiptir. Saray, Roma ve Yunan mimarisinin etkilerini taşımaktadır ve sütunlarla çevrili kubbede karmaşık birçok detay bulunmaktadır.

Sarayın duvarlarından birinde Bernard Maybeck tarafından tasarlanmış 4 adet ağlayan kadın figürü bulunmaktadır. Maybeck, San Francisco’da her şey daha güzele gidiyor olsa da geçmişi ve zamanla kaybedilen şeyleri hatırlatmak amacıyla bunu tasarlamıştır. Bu nedenle tasarladığı 4 kadın içe dönük bir şekilde geçmişe ve kaybedilenlere ağlıyor.

Neden gitmeliyim? Güzel Sanatlar Sarayı’nı gezdiğinizde duvarlarda çok güzel mimari ve özel sanat eserlerini görme fırsatını yakalayacaksınız. Çevresinde dolaşmanın ücretsiz olduğu yapının bulunduğu konum, piknik yapmak ve biraz dinlenmek için tercih edilebilecek mükemmel bir yerdir.

  • Adres: 3601 Lyon St, San Francisco, CA 94123, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-376-1704
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Eski San Francisco Darphanesi (The Old San Francisco Mint)

San Francisco Eski Darphanesi

Burası neresi? Binada herhangi bir süsleme çalışmasında bulunulmamıştır. Binanın büyüklüğü ile mimari etkisinin ortaya çıkması sağlanmıştır. Tamamlandığı zaman, sadece Pasifik kıyısındaki en iyi ve en iyi inşa edilmiş bina olmakla kalmamış, aynı zamanda dünyanın en iyi düzenlenmiş darphanesi olmuştur.

Binanın inşasına 1869’da başlanmış ve 1874’de tamamlanmıştır. İnşasında Yunan Revival şeklinde tanımlanan mimari bir tarz benimsenmiştir. Ana kuruluştan daha önemli bir konum kazanan darphane, Pasifik Kıyısı’nın bütün altın ve gümüş ürünlerinin merkezi deposu olarak kullanılmıştır.

1937 yılında yeni darphane binasının inşa edilmesinin ardından bu görevinden emekliye ayrılan binada çeşitli Federal Hükümet departmanları bulunmuştur. Bina, günümüzde fuar, gala, düğün gibi çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Amerikan ekonomi tarihi açısından çok önemli bir konumda bulunan Eski San Francisco Darphanesi, heybeti ile oldukça dikkat çekmektedir.

  • Adres: 88 5th St, San Francisco, CA 94103, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-890-2357
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Sutro Hamamları (Sutro Baths)

Sutro Hamamları

Burası neresi? Sutro Hamamları, San Francisco’da görülmesi gereken önemli tarihi yerler arasında bulunuyor. Kapalı özel bir yüzme havuzu olan Sutro Hamamları, açıldığı 1896 senesinde dünyanın en büyük kapalı yüzme havuzu olarak bilinmekteydi. Havuz, eski belediye başkanı ve bir girişimci olan Adolph Sutro tarafından inşa edilmiştir.

Havuz, 1966’da çıkan bir yangınla harabeye dönmüş ve sonrasında Golden Gate Ulusal Dinlenme Tesisi’nin bir parçası olmuştur. Yollar tamamen asfalt olmadığı ve dik olduğu için ulaşım anlamında engelliler ve yaşlılar için harabelere gitmek çok da kolay olmayabilir.

Neden gitmeliyim? Ziyaretçiler, bu antik alana rahatlamak, yürüyüş yapmak, şehrin koşturmacasından uzaklaşmak ve tarihi alanın etkileyici fotoğraflarını çekmek için gelmektedir.

  • Adres: 1004 Point Lobos Ave, San Francisco, CA 94121, USA
  • Telefon: +1 415-426-5240
  • Ziyaret saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Painted Ladies

painted ladies

Burası neresi? Alamo Meydanı’na gidenler için görülmesi gereken önemli yapılar arasında Painted Ladies isimli bir dizi ev de bulunuyor. Bu yapılar şehirde sıklıkla fotoğraflanan ünlü yerlerden biridir. 1960’lı yıllardan itibaren Viktorya döneminden kalma evler, Amerika’da sıklıkla görülmeye başlayan bir akımla dış cepheleri birden fazla renge boyanarak dikkat çekici bir mimari unsur haline gelmiştir.

Yapıların kendisi kadar ismi de dikkat çekicidir. Bu ismin 1978’de kaleme alınan “Painted Ladies: San Francisco’s Replendent Victorians” isimli kitaptan sonra bu şekilde anılmaya başladığı düşünülmektedir. Bu bina grubuyla ilgili “Yedi Kızkardeş” takma ismi de kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Fotoğraf çekmek için en ideal mimari yapılardan birinin bu dizi şeklindeki evler olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için bu noktaya uğrarsanız, güneşin fotoğraf çekimi için en ideal olduğu zamanların öğleden sonra 13.00-14.00 saatleri olduğunu bilmenizde fayda var.

  • Adres: Steiner St &, Hayes St, San Francisco, CA 94117, Amerika Birleşik Devletleri
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Evleri dışarıdan ücretsiz bir şekilde görebilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

Tarihi Yürüyüş Alanları

11. Çin Mahallesi (Chinatown)

San Francisco Chinatown

Burası neresi? Farklı şehirlerdeki Çin mahallelerine gitmiş olabilirsiniz ancak San Francisco’daki Çin Mahallesi’nin bambaşka bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Burası hem Asya dışındaki en büyük Çin Mahallesi hem de Kuzey Amerika’daki en eski Çin Mahallesi olma özelliğini taşımaktadır.

Önemli bir Çin tatili ya da etkinliği olduğu sırada buraya gelirseniz tam bir festival havası görebilirsiniz. Çin Yeni Yılı kutlamaları genellikle bu özel günlerin en büyüğü ve keyifli geçenidir. Çin Yeni Yılı 1 Şubat’a denk gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Şu anda mahallede bulunan tapınaklar, atölyeler, küçük işletmeler, mağazalar, antika ve hediyelik eşya dükkanları, çayevleri ve geleneksel eczaneleri ile Chinatown’u ziyaret etmek San Francisco’da yapılacak en iyi şeyler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Jackson Square, San Fransicso, ABD
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Fisherman’s Wharf

Fisherman's Wharf

Burası neresi? Fisherman’s Wharf, San Francisco’nun en turistik yerlerinin başında gelmektedir. Bölge konaklamak, bir şeyler yemek içmek, gezmek ve birçok farklı etkinliğe katılmak için çok ilgi çekici bir noktadır. Burası aynı zamanda San Francisco’nun diğer mahallelerine ve turistik noktalarına ulaşmak için de oldukça ideal bir konum olması nedeniyle ilgi görmektedir. Fisherman’s Wharf, yürüyerek çok rahat bir şekilde gezebileceğiniz bir yer olduğundan burayı gezmek için arabaya da gerek duymayacaksınız.

Neden gitmeliyim? Fisherman’s Wharf, her daim renkli görüntülere sahne olan, San Francisco’nun mutlaka keşfedilmesi gereken yerlerinden biridir. Özellikle deniz tutkunları için farklı bir hisse sahip olan bölgede bilhassa lezzetli deniz ürünleri ziyaretçiler için muhteşem bir hazine niteliği taşıyor.

13. Maritime National Historical Park

maritime national historical park

Burası neresi? San Francisco Ulusal Denizcilik Tarihi Parkı, tarihi gemilerin, bir denizcilik müzesinin, bir araştırma merkezinin, bir kütüphanenin ve daha fazlasının bulunduğu San Francisco’nun önemli tarihi yerleri arasında gösterilen bir turistik noktadır. Park içinde Pasifik Kıyısı denizcilik tarihine dair birçok önemli bilgiler sunulmaktadır.

San Francisco Denizcilik Ulusal Parkı, ilk olarak San Francisco Müzesi adıyla 1951’de açılmıştır. Bugünkü adını ise 1978’de almıştır. İsim değişikliğinin sebebi ise tarihi gemi filosunun satın alınmasıdır. Parkın tarihi statü kazanması ise 1974 senesinde olmuştur.

Park içinde altı National Historic Landmark gemisinden oluşan bir filo bulunmaktadır. Filo içindeki en yaşlı gemi 1886 yılına tarihlenmektedir. Denizcilik Müzesi ise bir hamamın içinde yer alır ve güzel deniz temalı resimlerle Streamline Modeli tarzında 1939 yılında inşa edilmiştir. Denizcilik Araştırma Merkezi tarihsel denizcilik bilgileri için mutlaka görülmesi gereken noktalardan biridir. Ziyaretçi merkezinin içinde ise yolculuk, keşif ve kültürel çeşitlilik hikayelerinin anlatıldığı bir sergi yer almaktadır. Serginin ortaya çıkması 3 yıllık bir çalışma sonucu olmuştur.

Neden gitmeliyim? Tarihi Park, çoğu müzenin aksine duvarları ortadan kaldırarak ziyaretçilerine benzersiz bir müze deneyimi sunmaktadır. Parkı ziyaret edenler, denizcilik tarihi ile ilgili birçok nesneyi görme ve çok değerli bilgileri edinme fırsatını yakalamaktadır. Park içinde aynı zamanda denizcilerin hikayelerini uzun uzun anlatan ses kayıtları da dinlenebilmektedir.

  • Adres: 499 Jefferson St, San Francisco, CA 94109, USA
  • Telefon: +1 415-447-5000
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu açık
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15$, 15 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Presidio of San Francisco

Precidio of San Francisco

Burası neresi? Presidio’nun tarihi İspanyolların bölgeyi güçlendirdiği 1776 yılına kadar uzanmaktadır. Bölge o zamandan beri stratejik bir askeri üs olarak kullanılmış ve çok sayıda askeri faaliyete ev sahipliği yapmıştır. ABD ordusu tarafından 1846’da işgal edilmesinin ardından Amerikan İç Savaşı ve 2. Dünya Savaşı’nı görmüş ve 1994’te Golden Gate Ulusal Rekreasyon Alanı olarak halkın faydalanabileceği bir yer haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Burayı ziyaret edenler yürüyüş yapabilir, doğal güzelliklerin tadını çıkarabilir. Çocuklu aileler için pek çok farklı aktivite de gerçekleştirilmektedir. Tarihe meraklı kişiler için ise askeri tarihe dair görülebilecek pek çok yer bulunuyor. Dilerseniz konaklama seçenekleri bulunuyor. Bütün bu detayları merak ediyorsanız hemen alt kısımda paylaştığımız Presidio resmi web sitesini incelemenizi öneriyoruz.

  • Adres: 103 Montgomery Street, San Francisco, CA 94129
  • Telefon: (415) 561-5300
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Yapacağınız etkinliklere göre değişmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

15. Telgraf Tepesi (Telegraph Hill)

Telegraph Hill

Burası neresi? 1849 senesinde bu tepeye bir semafor telgrafı inşa edildi ve bu telgraf, şehre ne tür gemilerin geldiğini bildirmek için kullanıldı. Sakin ve keyifli bir gezinti noktası olan Telgraf Tepesi bölgesinin en ünlü ve sevimli sakinleri ise uzun yıllardır burayı ev olarak kullanan papan sürüleridir. Bu papağanlardan birkaçının geçmişte evlerden kaçtığına ve çiftleşerek büyük sürüler oluşturduğuna inanılmaktadır.

Telgraf Tepesi, San Francisco’nun orijinal yedi tepesinden biridir ve bu tepeler ilk olarak adlandırılan tepelerdir. Günümüzde bu liste 50’ye kadar ulaşmıştır. Coit Tower, bölgenin en önemli cazibe merkezidir ve bölgenin en tepesinde bulunmaktadır. Burası özellikle Şükran Günü, Noel Günü ve Yeni Yıl gibi özel günlerde sıklıkla ziyaret edilmektedir. Filbert Caddesi merdivenleri, barlar ve restoranlar da ziyaretçilerin bölgede çok keyifli zamanlar geçirmesine olanak tanımaktadır.

Neden gitmeliyim? Telgraf Tepesi, “San Francisco’nun tarihi yerleri nerelerdir?” sorusuna keyifli bir destinasyon arayanlar için listeye eklenmesi gereken bir bölgedir. Burayı ziyaret edenler tarihi sokaklarda yürüyerek, en iyi restoran ve barlarda bir şeyler yiyip içerek San Francisco’nun sakin ve huzur dolu yüzünü keşfedebilir.

  • Adres: 1 Telegraph Hill Blvd, San Francisco, CA 94133, Amerika Birleşik Devletleri
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Fort Point Ulusal Tarihi Bölgesi

Fort Point

Burası neresi? Golden Gate Köprüsü’nün hemen dibinde bulunan Fort Point Tarihi Bölgesi, Körfez’i deniz saldırılarından korumak amacıyla 1853 ile 1861 yılları arasında inşa edilmiştir. Kaleye ihtiyaç olma ihtimaline karşı 55 top yerleştirilmiştir. Tam bir düşman savar olarak inşa edilen bölge, batıda bu türde inşa edilen nadide yapımlardan biridir ve hatta türünün tek örneği olduğu söylenebilir.

Fort Point, savaş için yapılmış olmasına karşın hiçbir savaşta kullanılmamıştır ancak etkileyici duvar işçiliği sayesinde 1970 senesinde Ulusal Tarihi Alan Bölgesi olarak kabul edilmiştir. Etkileyici yapısı ile burası “Batı Kıyısının Cebelitarık’ı” olarak da adlandırılmaktadır. Pek çok filmde de sahne olarak kullanılan Fort Point, özellikle Alfred Hitchock’un “Vertigo” filminde dikkat çekmiştir.

Neden gitmeliyim? Fort Point özellikle askeriyeye meraklı ziyaretçiler için San Francisco’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor ve buraya gelenler tarih, mimari güzellikler ve olağanüstü manzara gibi birçok şeyin tadını çıkarabilirler.

  • Adres: Long Ave & Marine Dr, 201 Marine Dr, San Francisco, CA 94129, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-504-2334
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

17. Legion of Honor

Legion of Honor

Burası neresi? Resmi olarak Kaliforniya Legion of Honor Sarayı olarak bilinen bina, bir sanat müzesi olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir. Muhteşem bir ortam sunan bina, etkileyici bir Neoklasik Güzel Sanatlar binasıdır. Bu güzel bina, 1. Dünya Savaşı sırasında ölen Kaliforniyalı askerleri anmak amacıyla yapılmıştır. Tarihi yapı, Golden Gate Köprüsü’ne ve Lincoln Park’a bakan muhteşem bir manzaraya sahiptir. Binanın inşası sırasında Paris‘te bulunan Legion d’Honneur örnek alınmış ve bu yapının bir kopyası olarak inşa edilmiştir.

Bu muhteşem bina, 1924 senesinde Spreckels ailesi tarafından yaptırılmıştır. Binada günümüzde 4.000 yıldan daha eski eserlere sahip Antik ve Avrupa sanat koleksiyonu incelenebilmektedir. Müzede bunların yanı sıra 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar olan eserleri kapsayan Avrupa dekoratif sanat eserleri, heykeller ve resimlerden oluşan mükemmel bir koleksiyon sergilenmektedir. Müzenin dikkat çekici özelliklerinden biri ise Rodin’in “Düşünen Adam” heykelinin müzedeki üç farklı galeride 100’den fazla örneğinin bulunmasıdır.

Neden gitmeliyim? Müze için aldığınız biletle aynı zamanda de Young Müzesi’ne de giriş hakkına sahip oluyorsunuz ve bu sizin için büyük bir avantaj. Müzede Renior, Monet, Picasso, Rembrendt, Van Gogh gibi pek çok önemli sanatçının eserini görebilecek olmak ziyaretçileri elbette heyecanlandıracaktır. Müzenin muhteşem yürüyüş alanlarına ve golf sahalarına sahip Lincoln Park’ta olması ise bu güzel parkı görmek için de büyük bir fırsat oluyor.

  • Adres: 100 34th Ave, San Francisco, CA 94121, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-750-3600
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-17.15, Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15$, 65 yaş üstü 12$, öğrenciler 6$, 17 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

18. San Francisco Modern Sanat Müzesi (San Francisco Museum of Modern Art)

san francisco museum of fine art

 

Burası neresi? San Francisco Modern Sanat Müzesi (SFMOMA), 16.000 metrekarelik bir alana yayılmıştır ve burada 33.000 civarında sanat eseri sergilenmektedir. Bu koleksiyonlar arasında Donald ve Fisher’in çok değerli koleksiyonu da yer almaktadır. 1935 senesinde kurulan müze, Batı Kıyı’sında modern ve çağdaş sanata adanmış ilk müze olmuştur. İlk olarak Civic Center Bölgesi’ndeki Savaş Anıtı Gaziler Binası’nın 4. katındaydı ve San Francisco Sanat Müzesi olarak anılmaktaydı. Müzenin ismine 1975 yılında “modern” kelimesi de eklendi.

Müze kapsamlı bir yenileme çalışmasından sonra, 3 yılın ardından 2016 senesinde çok daha geniş bir sergi alanına sahip olmuştur. Yeni yapı, eskisine göre neredeyse üç katı daha geniş bir sergi alanı sunmaktadır ve 10 kattan oluşmaktadır. Mimari açıdan oldukça çarpıcı bir binaya sahip olan müze, daha aydınlık, havadar ve gezmesi daha zevkli bir yer haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Her ayın ilk perşembe günü ücretsiz olan müzede, ziyaretçiler çok değerli modern sanat eserlerinden oluşan koleksiyonları inceleme şansına sahip olmaktadır.

Kaçırmayın! Müzeyi ziyarete karar verdiyseniz, gezinizin ardından Cafe 5’te bir şeyler atıştırmayı ya da daha rafine bir şeyler yemek isterseniz Michelin yıldızlı In Situ isimli restoranda özel bir yemek deneyimi yaşamayı ihmal etmeyin.

  • Adres: 151 3rd St, San Francisco, CA 94103, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-357-4000
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Salı ve Perşembe günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 25$, 65 yaş üstü 22$, 19-24 yaş arası 19$ ve 18 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

19. San Francisco Genç Güzel Sanatlar Müzesi (de Young Fine Arts Museum of San Francisco)

Genç Güzel Sanatlar Müzesi

Burası neresi? San Francisco’da bulunan en büyük sanat kurumu olan San Francisco Genç Güzel Sanatlar Müzesi, Golden Gate Park içinde bulunuyor. Dünyanın dört bir yanında eserlerin bulunduğu bu muhteşem müze içinde 25.000’den fazla eser görülebilmektedir.

Müze içinde çeşitli zaman dilimlerinden ve Yunan, Roma, Mısır, Afrika, Amerika gibi çok farklı coğrafyalardan sanat eserleri sergilenmektedir. Kolomb öncesi Amerika’dan 20. yüzyıl Amerika’sına kadar eserlerin yanı sıra çok geniş tekstil sergileri, değişen fotoğraf sergileri ve çok ilginç özel sergiler de ziyaretçileri kendisine hayran bırakmaktadır.

Müzedeki başlıca sergiler şu şekildedir: 20. yüzyılda Amerika’da Sanat, 20. Yüzyıl ve Çağdaş Sanat, Amerika Sanatı, Kızılderili Sanatı, Afrika Sanatı, Okyanusya Sanatı, Tekstil ve Özel Sergiler. Müze binasında muhteşem bir seyir terası da bulunmasına karşın ne yazık ki şu anda ziyarete kapalı.

Neden gitmeliyim? Har ayın ilk salı günü ücretsiz giriş imkanı da sunan müze, çok farklı dönemlere ait tarihi eserler ve çok önemli sergiler görmek için mutlaka listeye eklenmesi gereken önemli bir müzedir.

  • Adres: 50 Hagiwara Tea Garden Dr, San Francisco, CA 94118, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-750-3600
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.30-17.15
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15$, 65 yaş üstü 12$, öğrenciler 6$ ve 17 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Asya Sanat Müzesi (Asian Art Museum)

Asya Sanat Müzesi

Burası neresi? Asya Sanat Müzesi, kesinlikle San Francisco müzeleri içinde en önemlilerinin başında gelmektedir. Müze, önemli bir sanat koleksiyoncusu olan Avery Brundega’nın vermiş olduğu koleksiyon ile 1966 senesinde açılmıştır. Bu koleksiyon, Brundega tarafından 1959’da “Doğu ile Batı arasındaki uçurumu kapatmak amacıyla” şehre sunulmuştur. Ardından müze binasının inşasıyla ziyarete açılmıştır. Brudega’nın 1975’te ölümünün ardından koleksiyonunun geri kalanı da müzeye miras kalmıştır.

Müze sadece Brundega’nın bağışladığı eserlerle sınırlı kalmamış ve zaman içinde koleksiyonunu genişletmeye devam etmiştir. Müze, Asya topraklarından toplanan çok geniş bir heykel, resim, bronz, seramik ve mimari parçadan oluşan çok önemli bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Müze için yeni bir bina planlaması yapılmaktadır ve bu da müzedeki eser sayısının ileride çok daha fazla artacağını bize göstermektedir.

Neden gitmeliyim? 6.000 yıllık bir zaman dilimine yayılan tarihi sanat eserlerini bünyesinde barındıran Asya Sanat Müzesi, San Francisco’da kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerler arasında yer alıyor.

  • Adres: 200 Larkin St, San Francisco, CA 94102, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-581-3500
  • Ziyaret saatleri: Cuma-Pazartesi 10.00-17.00, Perşembe 12.00-20.00, Salı-Çarşamba kapalı.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 20$, 65 yaş üstü, öğrenci ve 13-17 yaş arası 15$, 12 yaş ve altı ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Parklar, Bahçeler

21. Çiçek Konservatuvarı (Conservatory of Flower)

çiçek konservatuvarı

Burası neresi? 1879’da tamamlanmış olan bu muhteşem sera, Golden State Park’ta görebileceğiniz en eski yapıdır ve 1906 depreminden kurtulmayı başarmış birkaç binadan biri olmuştur. Bu tarihi bina, içinde ender bulunan ve tropik bitkilerden oluşan muhteşem bir koleksiyona sahiptir ve tarihi olmasının yanında San Francisco’daki romantik gizlenme yerlerinden biridir.

Çiçek Konservatuvarı, günümüzde adeta bir bitki müzesi olarak hizmet vermektedir. Çiçek Konservatuvarı, uzun zaman özel bir mülkiyet olarak kalmış ve sonrasında San Francisco şehrine armağan edilmiştir. Depremde sağ kalmayı başarmış olmasına karşın yapıdaki istikrarsızlık nedeniyle 1933 senesinde kapanmak zorunda kalmıştır. Konservatuvarın yeniden düzenlenip halka açılması ise 1946 yılında gerçekleşmiştir. 1995’te meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle tekrar kapanan bina, büyük bir restorasyon projesinin ardından 2003 senesinde yeniden açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Bu Viktorya dönemi esintilerine sahip muhteşem bina, içerisinde sakladığı bitkisel hazineler sayesinde ziyaretçilere bitkilerin tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Tarihi boyunca büyük badireler atlatmış olsa da yeniden ayağa kalkmayı başaran bu etkileyici yapıyı kesinlikle San Francisco tarihi yerler listenize dahil etmelisiniz.

Kaçırmayın! Özel etkinliklere yönelik seranın dış kısmında gerçekleştirilen ışık gösterilerine denk gelirseniz bu etkileyici gösterinin keyfini çıkarmalısınız.

  • Adres: 100 John F Kennedy Dr, San Francisco, CA 94118, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-831-2090
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-16.30
  • Giriş ücreti: Yetişkinler için Salı-Perşembe arası 10$, Cuma-Pazar 12$, 12-17 yaş arası, 65 yaş üstü ve öğrenciler 7$, 5-11 yaş arası 3$, 5 yaş altı ücretsiz. (Her ayın ilk salı günü ücretsiz)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Bazilikalar

22. Mission Dolores Bazilikası

Mission Dolores Bazilikası

Burası neresi? 1776 senesinde bölgede İspanyol misyonerler tarafından kurulan yapı, San Francisco’da ayakta kalmayı başarmış en eski yapı olma özelliğini taşımaktadır. Burası Fransisken tarikatı tarafından kurulmuştur. Yapının hemen yanında bulunan ve aynı isimle anılan bazilika ise 1918’de tamamlanmıştır. Mevcut rahip binası çeşitli savaşlar ve depremler görmüş ve bu badireleri atlatmayı başarmıştır.

Misyon, günümüzde koro çalışmaları, mezarlığın bakımı gibi çeşitli görevleri üstlenmektedir ve misyona düzenli turlar da düzenlenmektedir. Mission Dolores’in hemen yanında bulunan Dolores Park ise ziyaretçilerin zaman geçirmekten hoşlanacağı huzur verici bir ortamı ile sizleri karşılıyor. Burada dinlenebilir ve bir piknik şeklinde bir öğle yemeği yiyebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Mission Dolores’e gidenler nadir bulunan sanat eserlerini görmek, muhteşem bir koroyu dinlemek ve San Francisco’nun en çarpıcı gül bahçelerinden birini incelemek için buraya ziyarete gelmektedir. Bütün bu sebeplerden dolayı Mission Dolores, bir tarih meraklısı için San Francisco’da görülmesi gereken önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: 3321 16th St, San Francisco, CA 94114, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-621-8203
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz (Bağışta bulunabilirsiniz)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

23. Eski Aziz Mary Katedrali (Old Saint Mary’s Cathedral)

Eski Aziz Mary Katedrali

Burası neresi? Geçmişi 1853 tarihine dayanan bu tarihi katedral, Chinatown’un hemen kenarında bulunuyor. Katedral inşa edildiği yıllarda Kaliforniya’daki en yüksek binaydı. 1906 yılında tamamen yok olan katedral, tamamen yenilenmiş ve 3 yıl sonra yeniden açılmıştır.

Katedralin temelleri, Çin’den çıkarılmış olan granitten yapılmıştır. Tuğlaları ise New England’da yapılmış ve gemilerle Cape Horn’a getirilmiştir. Katedral, Peder Henry Ignatius Stark tarafından bir misyon olarak kurulmuştur ve amacı Çin topluluğuna Katolik inancını öğretmek olmuştur.

Neden gitmeliyim? Burası, Kaliforniya’da inşa edilen ilk katedral olması nedeniyle büyük öneme sahip bir mimari yapıdır ve şehrin açılışının ardından sadece 3 yıl sonra açılmıştır.

Kaçırmayın! Bir dönüm noktası olarak kabul edilen Aziz Mary Katolik Kilisesi’nin hemen karşısında bulunan Aziz Mary Meydanı’ndaki Çin Cumhuriyeti’nin kurucusu Sun Yat Sen’in 12 metrelik heykelini de görmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: 660 California St, San Francisco, CA 94108, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-288-3800
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

24. Grace Katedrali (Grace Cathedral)

Grace Katedrali

Burası neresi? Nob Hill’in tepesinde adeta bir mücevher gibi parlayan Grace Katedrali, güzel vitrayları ve iki labirenti ile San Francisco kiliseleri içinde en güzellerinden biridir. Fransız Gotik katedrali olarak Lewis P. Hobart tarafından tasarlanan Grace Katerali’nin birçok pencereinden görülen manzara insanın nefesini kesebilecek kadar güzeldir.

Katedral ilk olarak 1849’da kuruldu. İki küçük şapelin ardından inşa edilen üçüncü heybetli kilise ise 1906 depreminde yok olmuştur. Depremden sonra San Francisco’nun bankacı ve demiryolu işletmecisi zengin ailelerinden olan Crocker ailesinin yeni kilise için arsa bağışlamasının ardından 1927’de yeniden inşa edilmeye başlamıştır. Karmaşık bir yapıya çeşitli detaylara sahip olan kilisenin tamamlanması ise 1964’te gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Kiliseye girmeden önce ziyaretçileri karşılayan kapı detayları gerçekten görülmeye değer. Kapılar heykeltıraş Lorenzo Ghiberti tarafından İtalya’da yapılan kapıların bir kopyasıdır. Masif bronzdan yapılmış olan kapılarda her panelde İncil’deki farklı bir olay temsil edilmektedir.

Katedralin içi de tıpkı kapısı gibi muhteşem güzelliklere sahiptir. Birçok süslü detayın bulunduğu iç mekandaki özellikle vitray pencereler oldukça etkileyicidir. Bina içindeki AIDS Anıt Şapeli, duvar resimleri, labirent, görülebilecek diğer önemli noktalardır.

Kaçırmayın! Katedral içindeki 2.000 kağıttan güvercinle yapılan sanat çalışması da görülmeye değer detaylar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: 1100 California St, San Francisco, CA 94108, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-749-6300
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 07.00-18.00, Cumartesi 08.00-18.00, Pazar 08.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz ancak bağış yapmanız beklenir
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kuleler

25. Sutro Kulesi (Sutro Tower)

sutro tower

Burası neresi? Şehrin bir diğer simge yapılarından biri olan Sutro Kulesi, ziyaretçiler için adeta bir dönüm noktasıdır. Twin Peaks ve Sutro Dağı arasında bulunan Sutro Kulesi, 298 metrelik yüksekliği ile kolayca fark edilen bir yapıdır. Kuleye dair ilk projede kule altın renginde tasarlanmıştı ve bir de restoran yapılması düşünülmüştü ancak bu proje görüldüğü üzere hayata geçmemiştir. Binanın rengi, uçakların çarpışmasını önlemek amacıyla kırmızı ve beyaz çizgilere boyanmıştır.

Kulenin inşasına 1971’de başlanmıştır. San Francisco’daki kötü televizyon yayınları, 1973’te Sutro Kulesi’nin inşası ile çok daha iyi bir hale gelmiştir. Şehirde daha başarılı bir televizyon yayını için gerekli olmasına karşın kulenin yapımı her zaman hoş karşılanmadı. Şehrin bir kısmı güvenlik, mahremiyet, şehrin silüetinin bozulacağı gibi kaygılar nedeniyle kulenin inşasına karşı çıktı. Buna rağmen proje 1966’da onaylanmıştır.

Neden gitmeliyim? Sutro Kulesi, bugün hala herkes tarafından sevilmese de genel olarak halkın ve şehri ziyarete gelenlerin gönlüne girmeyi başarmıştır. Kule, artık günümüzde şehrin sembol yapılarından biri olarak kabul edilmektedir.

  • Adres: Sutro Tower, 1 La Avanzada St, San Francisco, CA 94131, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-681-8851
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz görülebilir
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

26. Coit Kulesi (Coit Tower)

coit kulesi

Burası neresi? Telgraph Hill semtinin simgesi haline gelmiş olan Coit Kulesi, San Francisco tarihi hakkında düzenlenen bir gezide görülmesi zorunlu yerlerden biridir. Pioneer Park’ta bulunan, Lillian Coit Anıt Kulesi olarak da bilinen yapının yüksekliği 70 metredir ve 1933’te inşa edilmiştir. Binanın zemin katı 30 sanatçının katılımıyla San Francisco’yu betimleyen resimlerle süslenmiştir.

Coit Kulesi, kuleye adını veren Lillie Hitchock Coit’in vasiyeti üzerine şehrin güzelleştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Kendisi 1929 senesinde ölmüştür ve vasiyeti üzerine kulenin inşasına 1932 senesinde başlanmıştır. Hitchock kulenin inşası için 125.000 dolarlık bir bağış bırakmıştır. Coit’in hiç bir itfaiyecinin cenazesini kaçırmaması gibi ilginç özellikleri vardı. Kule, San Francisco Belediye Binası’nı da tasarlayan mimar Arthur Brown tarafından tasarlanmıştır.

Neden gitmeliyim? 360 derecelik muhteşem San Francisco manzarasının tadını çıkarmak için asansöre binmeli ve kulenin tepesine çıkmalısınız.

  • Adres: 1 Telegraph Hill Blvd, San Francisco, CA 94133, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-249-0995
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10$, 12-17 yaş arası ve 62 yaş üstü 7$, 5-11 yaş arası 2$, 4 yaş altı ücretsiz (San Francisco’da ikamet edenler için daha uygun bir ücretlendirme yapılmaktadır)
  • Yol tarifi al >

Meydanlar

27. Ghirardelli Meydanı (Ghirardelli Square)

Ghirardelli Meydanı

Burası neresi? Fisherman’s Wharf bölgesinde yer alan Ghirardelli Square, yenilenmiş binalarda bulunan mağazalar, galeriler ve restoranlarla çevrili restore edilmiş bir çikolata fabrikasının alanında bulunmaktadır. 1964 yılında açılan meydan, terk edilmiş bir çikolata fabrikasının yeniden hayat bulması için gerçekleştirilen bir dizi projenin ilki olarak hayata geçirilmiştir.

Ghirardelli’nin 1893’de bu şehir bloğunu satın aldığında şu anda San Francisco’nun en önemli ziyaret noktalarından biri olacağını asla tahmin etmemiştir. Meydanı çevreleyen pankartlarda fabrikanın nasıl yapıldığı ve San Francisco tarihi için nasıl bir dönüm noktası olduğu anlatılmaktadır.

Meydanın fonunda görülen çan kulesi, 1916’da inşa edilmiş oldukça eski bir yapıdır ve Fransa’daki Blois Chateau üzerine modellenmiştir. Meydana daha sonra eklenen güzellikler arasında ise çeşmelerle süslenmiş gül bahçeleri ve muhteşem manzaralara sahip teraslar bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları neticesinde Ghirardelli’nin eski kırmızı tuğlalı çikolata fabrikası, günümüzde sanatseverler, alışveriş tutkunları ve eğlenmek isteyenler için çok keyifli bir merkez haline gelmiştir. Burası, aynı zamanda bazı ikramları tatmak isteyen çikolata aşıkları için de muhteşem bir odak noktasıdır. Bunun dışında meydanda daha yapılacak pek çok farklı şey de bulunuyor.

  • Adres: 900 North Point St Suite F301, San Francisco, CA 94109, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 415-441-2560
  • Ziyaret saatleri: Meydan gün boyu açıktır ancak mağazalar günün belirli saatlerinde ziyaret edilebilmektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

28. Birlik Meydanı (Union Square)

birlik meydanı

Burası neresi? Birlik Meydanı, şehir merkezinin odak noktalarından biridir ve ziyaretçilere sunduğu çok geniş alışveriş ve yeme içme olanakları ile insanları adeta bir mıknatıs gibi kendisine çekmektedir. Meydan çevresinde üst düzey mağazalar, oteller, sanat galerileri ve tiyatrolar bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bu sosyal olanaklar sayesinde meydana gelenler çok keyifli bir şekilde zaman geçirme şansı yakalamaktadır. Bunun yanı sıra Birlik Meydanı, hala çeşitli protestolar, halk konserleri ve etkinlikler için sıklıkla tercih edilen merkezi noktalardan biridir.

  • Adres: 333 Post St, San Francisco, CA 94108, Amerika Birleşik Devletleri
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

29. Powell and Market Cable Car Turnaround

powell and market cable car turnaround

Burası neresi? Powell ve Market Caddesi üzerinde bulunan tramvayların operatörler tarafından manuel olarak ahşap bir zemin üzerinde yavaşça döndürüldüğünü gözlemlemek şehirde yapılabilecek önemli nostaljik şeylerden biridir. Tramvaylar geriye doğru gidemediği için bu her seferde bu döndürme işleminin yapılması gerekmektedir.

Her beş ile on dakikada bir kalkan seferler ortalama 60 yolcu almaktadır. Şehirde The Powell-Mason, Powell-Hyde ve California Street arasında faaliyet gösteren toplamda üç farklı hat bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tıpkı İstanbul‘un Taksim Meydanı’nda olduğu gibi buradaki tramvay seferi de ulaşımdan daha çok eğlence ve nostalji hissi yaşamak için insanlar tarafından tercih edilmektedir. Seferlere binmeseniz bile nostaljik tramvayların elle döndürülmesini seyretmek bile büyük bir keyiftir.

  • Adres: Powell St, San Francisco, CA 94102, Amerika Birleşik Devletleri
  • Giriş ücreti: Tek biniş 8$, günlük biniş 24$.
  • Yol tarifi al >

Kullanabileceğiniz Kartlar ve Biletler

1. Go City San Francisco

Nasıl temin edilir? Go City San Francisco kartınızı online olarak satın alabilirsiniz. Ardından Go City San Francisco uygulamasını indirerek kartınızı basılı bir bilete ihtiyaç olmadan kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? All-Inclusive seçeneği ziyaretçilerine 1, 2, 3 veya 5 günlük kullanım hakkı sunmaktadır. Explorer Pass seçeneği ise 2, 3, 4 veya 5 geçiş hakkını 60 gün içinde kullanma şansı sunmaktadır.

Ücreti nedir? Ücretlendirme bilgileri şu şekildedir:

All-Inclusive

  • 1 günlük geçiş: Yetişkin 63$, 3-12 yaş arası çocuk 52$
  • 2 günlük geçiş: Yetişkin 94$, 3-12 yaş arası çocuk 79$
  • 3 günlük geçiş: Yetişkin 119$, 3-12 yaş arası çocuk 99$
  • 5 günlük geçiş: Yetişkin 147$, 3-12 yaş arası çocuk 122$

Explorer Pass

  • 2 geçiş hakkı: Yetişkin 55$, 3-12 yaş arası çocuk 49$
  • 3 geçiş hakkı: Yetişkin 67$, 3-12 yaş arası çocuk 57$
  • 4 geçiş hakkı: Yetişkin 85$, 3-12 yaş arası çocuk 74$
  • 5 geçiş hakkı: Yetişkin 100$, 3-12 yaş arası çocuk 83$

Avantajları nelerdir? All-Inclusive seçeneğinin avantajları için bu sayfayı, Explorer Pass seçeneğinin imkanları için ise burayı inceleyebilirsiniz.

2. San Francisco CityPASS

Nasıl temin edilir? Kartınızı San Francisco CityPASS resmi web sitesi üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? Geçerlilik süresi, ilk kullanımdan itibaren 9 gündür. Bileti kullanmadığınız taktirde ilk kullanım için 1 yıl süreniz bulunmaktadır.

Ücreti nedir? Yetişkinler için 76$, 4-11 yaş arası çocuklar için 56$.

Avantajları nelerdir? San Francisco CityPASS ile Kaliforniya Bilimler Akademisi ve Mavi & Altın Filo San Francisco Körfezi Gezisi’ni ek ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz. Bu iki yere ek olarak aşağıdaki seçeneklerden 2 tanesini de planınıza dahil etme hakkına sahip olabileceksiniz:

  • Körfez Akvaryumu
  • San Francisco Hayvanat Bahçeleri
  • Walt Disney Aile Müzesi
  • Exploratorium

3. San Francisco Sightseeing Pass

Nasıl temin edilir? Kartınızı San Francisco Sightseeing Pass resmi web sitesi üzerinden hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? Day Pass seçeneği 1, 2, 3 veya 5 gün geçerlidir. Flex Pass seçeneğinde ise 30 popüler destinasyon arasından seçilecek 2, 3, 4, 5 veya 6 yeri ziyaret için şehre gelenlerin 60 günlük süresi bulunmaktadır.

Ücreti nedir? Kartın ücretlendirme detayları aşağıdaki gibidir:

Day Pass

  • 1 günlük geçiş: Yetişkin 74$, 3-12 yaş arası çocuk 51,80$
  • 2 günlük geçiş: Yetişkin 109$, 3-12 yaş arası çocuk 93,10$
  • 3 günlük geçiş: Yetişkin 124$, 3-12 yaş arası çocuk 119$
  • 5 günlük geçiş: Yetişkin 169,60$, 3-12 yaş arası çocuk 141,40$

Flex Pass

  • 2 çekim: Yetişkin 64$, çocuk 40,50$
  • 3 çekim: Yetişkin 79$, çocuk 51,75$
  • 4 çekim: Yetişkin 89$, çocuk 59,25$
  • 5 çekim: Yetişkin 109$, çocuk 74,25$
  • 6 çekim: Yetişkin 129$, çocuk 89,25$

Avantajları nelerdir? Kartın avantajlarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Big Bus Hop-on Hop-off otobüs turları
  • İhtiyacınıza göre seçim şansı sunması sayesinde ekonomik bir San Francisco gezisi imkanı
  • Önceden rezervasyon yapılarak katılabileceğiniz şehir turları
  • Ücretsiz gezi kartı uygulaması: Play Store için buradan ve App Store için buradan indirebilirsiniz.
  • Para iade garantisi
  • Pek çok turistik cazibe noktasında avantajlı giriş imkanı. Bu yerler için tıklayınız.

San Francisco tarihi yerler listemizde şehrin mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik yerleri hakkında bilgileri ve etkileyici fotoğrafları sizlerle paylaştık. Artık çantanızı hazırlayabilir ve yola koyulabilirsiniz…

San Francisco gezisi sırasında faydalı olabilecek diğer makalelerimiz için:

Yorum yapın

Bizi Takip Edin