İstanbul

Sakıp Sabancı Müzesi (2018 Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri)

1- Sakıp Sabancı Müzesi Hakkındaki Bilgiler

Sakıp Sabancı Müzesi İstanbul müzeleri arasında mutlaka görülmesi gereken en özel yerler arasında bulunuyor. Müze içindeki sabit koleksiyonların yanı sıra belirli aralıklarla yenilenen birbirinden etkileyici sergilerle ziyaretçiler kelimenin tam anlamıyla sanata doyuyor! Müze sadece sergilerle değil seminer, konferans, konser gibi pek çok farklı etkinlikle de ziyaretçiler için sanat dolu bir gezinin kapılarını aralıyor.

Özellikle Kuran el yazmaları ve hat sanatının en güzel örnekleri ile zengin bir içeriğe sahip olan Sakıp Sabancı Müzesi bu alana ilgi duyan ya da duymayan herkesin taktirini toplamayı başarıyor. Sakıp Sabancı’nın hat sanatı ile ilgili eserleri toplaması ile ortaya çıkan müze fikri 1980 yılında satın alınan özel koleksiyon ile daha ciddi bir hale büründü.

Müzenin bulunduğu Atlı Köşk 1925 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından yaptırılmış ve 1951 yılında Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınmıştır. Köşk 1966 yılından itibaren Sakıp Sabancı tarafından ikametgah olarak kullanılmaya başlanmıştır.Gittikçe genişleyen koleksiyon dünya çapında ilgi görmeye başladı ve 1998 yılında tahsisi gerçekleşen Atlı Köşk Sabancı Üniversitesi tarafından 2002 yılında Sakıp Sabancı Müzesi ismiyle ziyaret açılmıştır. Köşkün odaları da bu eserlerin sergilendiği çok özel odalara dönüştürülmüştür. Müzeyi anlatan tanıtım filmini ise aşağıda izleyebilirsiniz.

Engelli ziyaretine uygun olan müzede engelli vatandaşlar da rahat bir şekilde ziyaretini gerçekleştirebilmektedir. Bu ziyaretçiler bir gün öncesinden müzeyi aradıkları taktirde kendileri için tekerlekli sandalye de temin edilebilmektedir. Bu arada müze içinde fotoğraf çekimine müsaade edilmektedir ancak flaşlı çekime ve selfie çubuğu gibi aletlere izin verilmemektedir.

Müze içinde bulunan etkileyici koleksiyonlar hakkındaki detaylara geçmeden önce dilerseniz “Sakıp Sabancı kimdir?” sorusunun cevabını kısaca yanıtlayalım:

2- Sakıp Sabancı Kimdir?

1933 yılında dünyaya gelen Sakıp Sabancı ülkemizin en önemli iş adamları arasında gösterilmektedir. Adana’da dünyaya açılan bir hikayenin ana kahramanı “Sakıp Ağa” sadece ülkemizde değil dünyada da söz sahibi olan Sabancı ailesinin önemli üyelerinden biri olarak Sabancı Holding’i uzun yıllar başarılı bir şekilde yönetmiştir. Sadece iş dünyasının değil herkesin sevgisini kazanan iş adamı renkli, sevecen ve esprili yönleriyle biliniyor. Hat sanatına ve el yazması eserleri olan ilgisiyle de tanınan Sabancı 2004 yılında böbrek yetmezliği nedeniyle İstanbul’da hayata veda etmiştir.

3- Sakıp Sabancı Müzesi’nde Sergilenen Koleksiyonlar

Müze içinde 14. yüzyıldan itibaren günümüze kadar çok geniş bir koleksiyon ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Müze Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu ile Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu olmak üzere üç ana koleksiyondan oluşmaktadır.

Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu

Müzenin ana koleksiyonu olarak tanımlayabileceğimiz bu koleksiyon ziyaretçilerin de en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında geliyor. Koleksiyonun bu kısmında Sakıp Sabancı’nın topladığı ve satın alınan çok önemli el yazması ve hat sanatın ait örnekler incelenebiliyor.

Resim Koleksiyonu

Özellikle 1850 ile 1950 yılları arasında yapılmış resimlerden oluşan koleksiyonda Tanzimat döneminden Cumhuriyet dönemine kadarki dönemde yaşamış olan Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmed Paşa gibi yerli sanatçıların yanı sıra Fausto Zonaro ve Ivan Ayvazovski gibi yabancı sanatçılara ait eserler de yer almaktadır. Dileyenler müzeyi sanal tur deneyimi yaşayarak da ziyaret edebilmektedir ancak bizim tavsiyemiz bu eserleri gidip yerinde canlı bir şekilde görmeniz yönünde olacaktır.

Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu

Sabancı ailesinin kullanmış olduğu ve çoğunluğu 18. ve 19. yüzyıl dönemlerine ait olan mobilyalar ve çeşitli dekoratif nesneler köşkün giriş katında bulunan 3 odada ziyaret edilebilmektedir. Burası Sabancı ailesinin yaşamına dair ipucu yakalamak için de oldukça ideal yerlerden biri.

4- Sakıp Sabancı Müzesi Mağazası

Müze içinde bulunan mağaza bölümü müzenin hemen girişinde konumlandırılmış. Bu bölümde sanatla iç içe geçmiş sergilenen koleksiyonlardan esinlenilerek üretilmiş olan birbirinden güzel ürünleri satın alabilirsiniz. Mağazadaki ürünleri dilerseniz online alışveriş yöntemi ile müzeye gitmeden de satın alma şansına sahip olduğunuzu da belirtelim. Ürünlere online olarak ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

5- Sakıp Sabancı Müzesi Ziyaret Saatleri

Sakıp Sabancı Müzesi pazartesi günleri ziyarete kapalı olduğundan bu güzel müzeyi ziyaret etmeyi planlayanların gezilerini diğer günlere ayarlamaları gerekmektedir. Müze pazartesi günü dışında her gün saat 10:00’da ziyaretçilerini kabul etmeye başlamaktadır. Çarşamba günü 20:00’a kadar açık olan müze diğer günler ise 18:00’a kadar ziyaret edilebilmektedir.

Müzeye giriş için son bilet kapanış saatinden yarım saat önce satılmaktadır. Müze 1 Ocak ile dini bayramların ilk günleri ziyarete kapalı bulunmaktadır.

6- Sakıp Sabancı Müzesi Giriş Ücreti 2018

Müzeye giriş için ziyaretçilerden tam bilet ücreti olarak 30 ₺ talep edilmektedir. 10 kişinin üzerindeki gruplarda ise kişi başı 25 ₺ ücret ödenmektedir. İndirimli bilet ise 20 ₺ olarak ücretlendirilmiştir. Müzeye çarşamba günlerinde giriş ücretsizdir. Bunu da belirtmek isteriz 🙂

İndirimli biletten faydalanabilen kişiler ise müzenin şu şekilde;

*Öğretmenler,
*Öğrenciler,
*60 yaşın üzerindeki ziyaretçiler
*Müzekart+ sahipleri
*SSM Dostu Kart sahiplerine eşlik eden bir kişi

Peki, nedir bu SSM Dostu Kart?

Sakıp Sabancı Müzesi üyelik sistemi ziyaretçilerine bir yıl boyunca müzeyi ziyaret etme ve müzenin ayrıcalıklarından faydalanma olanağı sağlayan bir sistemdir. Bu üyeliğe sahip olan ziyaretçilere SSM Dostu Kart verilmekte ve ziyaretçiler bu kart sayesinde pek çok indirimden ve ayrıcalıktan faydalanabilmektedir.

SSM Dostu Kart sahiplerinin kazandığı ayrıcalıklar ise şu şekilde sıralanıyor;

*Müzeye üyelik tarihinden itibaren bir yıl boyunca ücretsiz giriş hakkı
*Yanındaki bir kişiye indirimli giriş
*Sesli turdan ücretsiz faydalanma
*Yetişkinler ve çocuklar için uygulanan eğitim programlarında ve atölyelerinde %10 indirim
*Ücretsiz sergi posteri
*Müzenin mağazasındaki alışverişlerde %10 indirim olanağı

Bu üyelik indirimli ve bireysel olarak iki farklı türde gerçekleştirilmektedir. Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş üzerindeki ziyaretçiler indirimli bir şekilde bu üyelik programına dahil olabilmektedir. 2018 yılı için indirimli üyelik ücreti 80 ₺, bireysel üyelik ücreti ise 120 ₺ olarak belirlenmiştir. Karta dilerseniz müzenin mağazasından dilerseniz de müzenin sitesindeki formu doldurup kolay bir şekilde sahip olabilirsiniz.

7- Sakıp Sabancı Müzesi Ulaşım Bilgileri

Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul’un en huzur kokan semtlerinden biri olan Sarıyer ilçesine bağlı Emirgan’da bulunuyor. Buraya hem kara yolu hem de deniz yolu ile keyifli bir yolculuk yaparak ulaşmanız mümkün olabilmektedir.

Kara Ulaşımı

Müzeye ulaşım için kullanılabilecek en yakın durak Emirgan-Çınaraltı durağıdır. Bu durağa 22RE, 22E, 22, 40, 40T ve 42T numaralı otobüslerle Kabataş veya Taksim’den kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Müzeye metro ile gelmek isterseniz de 4. Levent Metro İstasyonu’ndan ulaşım sağlayabilirsiniz.

Eğer müzeye kendi aracınızla gelmeyi planlıyorsanız müzeye ait 30 araçlık park yerini kullanabilirsiniz. Park sayısı çok kısıtlı olduğundan müzenin otoparkını dolu bulmanız ihtimaller dahilinde olduğundan alternatif olarak müzeye çok yakın bir yerde, sahilde bulunan İspark’a ait otoparka aracınızı park edebilirsiniz.

Deniz Ulaşımı

İstanbul içindeki en keyifli ulaşım yöntemlerinin başında kuşkusuz vapurlar geliyor. Müzeye de dileyen ziyaretçiler çok eğlenceli bir vapur yolculuğu yaparak ulaşabilmektedir. Bunun için şehrin çeşitli noktalarından Emirgan Vapur iskelesine uğrayan vapur seferlerini değerlendirmeniz gerekmektedir. Vapur seferleri ile ilgili detaylı bilgiler ve sefer saatleri için www.ido.com.tr adresini ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Müzeye aynı zamanda Dentur Avrasya firmasının düzenlemiş olduğu Boğaz turları ile de ulaşılabilmektedir. Bu turlar sayesinde ziyaretçiler müzeyi grup indiriminden faydalanarak 25 ₺ ücretle ziyaret etme fırsatını da yakalamaktadır. Eğer bu yöntemle müzeye ulaşmayı planlıyorsanız tur tarifesi ve detayları için burayı tıklayabilirsiniz.

Not: Müzeye ulaşım dilerseniz paylaştığımız krokiyi inceleyebilir ya da buradan müzenin haritadaki konumuna ulaşabilirsiniz. 

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

1 ay önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce