Rabat, Fas’ın hem siyasi hem de idari anlamda merkezi konumunda bulunmasına karşın, çoğu gezgin tarafından unutulan yerler arasında bulunmaktadır. Marakeş veya Fes’in kalabalık ortamından sıkılanlar için burası, gezilecek görülecek yerleri ile tam bir fırsatlar diyarı konumunda bulunuyor. Rabat’a dair bu göz ardı edilmenin hazırladığımız Rabat tarihi yerler yazısından sonra değişeceğinden eminiz.
Hassan Kulesi, Rabat’ta görülmesi gereken tarihi eserler arasında en eskilerden biridir. Yapının inşaatı 1195 yılında Almohad Halifeliğinin üçüncü halifesi olan Yaqup El Mansur tarafından yaptırılmaya başlanmıştır. Dünyanın en büyük camiisi olarak hayal ettiği yapının inşaatı ne yazık ki 4 yıl sonra kendisinin ölümüyle durmuştur.
Kule istenen yüksekliğin yarısı olan 40 metrede durmuş olup merdivenler günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunarak gelmiştir. Yaklaşık 900 yıl sonra aynı yerden muhteşem Rabat manzarasına hakim olmak ise seyahatinizin en heyecanlı anlarından biri olacaktır.
Geçmişi 12. yüzyılda hüküm sürmüş olan Almohad Hanedanlığı’na kadar dayanan Oudaias Kasbahı, günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunarak gelmeyi başarmıştır. Kasbah içinde şimdiye kadar Rabat tarihinde önemli yerlere sahip olmuş pek çok isme ev sahipliği yapmıştır ve birçok farklı medeniyet kasbaha çeşitli eklemeler yapmıştır.
Okyanus manzarasına sahip kasbah, mavi ve beyaz renklerin hakim olduğu sokaklardan oluşmaktadır. Kasbah içinde aynı zamanda geçmişi 10. yüzyıla dayanan ve 18. yüzyılda İngilizler tarafından restore edilen Rabat’ın en büyük camisi de yer almaktadır. Kasbah içinde yer alan Oudaias Müzesi ve Endülüs Bahçeleri ise gelenlerin görmeden dönmemesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Bu arada kasbah, Arap kültüründe şehrin en yüksek yerine konumlandırılan, bir nevi sığınak olarak değerlendirilen ve şehrin ileri gelenlerinin tehlike anında saklandığı yerlere verilen addır. Unutmadan bunu da belirtelim istedik.
Aslen Fenikeliler tarafından yapılmış olsa da Chellah, MS 40 yılından sonra Romalılar tarafından kullanılmaya başlanmış Rabat’ın en eski kalelerinden biridir. Bu tarihi kasaba 14. yüzyılda bir kale olarak kullanılmıştır ve duvarlarının Romalılar tarafından yapıldığı belirtilmektedir. Mermer sütunlar bugün hala görülebilmektedir. Chellah’ın duvarları aydınlatmalar ile özellikle akşam karanlığında muhteşem bir görüntüye kavuşmaktadır.
Burası Fas kralının resmi ikametgahı olarak bilinir. Saray içine ziyaretçilerin girmesine izin verilmemektedir. Ziyaretçilere sadece sarayın ön kısmından resmini çekebilmeleri için izin verilmektedir. Her ne kadar keşfedilmesi gereken gerçek güzellikler sarayın içinde olsa da dıştan da görmek sizi keyiflendirebilir.
Rabat ve çevresi çok önemli medreselere ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biri olan Abul Hassan Medresesi de Rabat’ın en önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. 14. yüzyıldan kalma medrese çok güzel bir şekilde restore edilerek günümüze kadar gelmiştir. Geleneksel dini dekorasyon örneklerinin bolca bulunduğu medrese içinde ahşap oyma eserler ve karo fayanslar oldukça ferah bir iç mekanın oluşmasını sağlamış. Medresenin çatısı ise muazzam bir Rabat manzarasına ev sahipliği yapıyor.
Rabat tarihi yerler listemizde sırada bir katedral yer alıyor. Burası bir Katolik Katedrali ve 1919 yılında şehrin Fransızların şehirde hakimiyet kurduğu zamanda inşasına başlanarak 2 yıl içinde tamamlanmıştır. Hala aktif olarak kullanılan yapı, halka açık.
Hassan Kulesi’nin hemen yanında yer alan V. Muhammed Türbesi, V. Muhammed ve onun oğulları olan II. Hassan ve Prens Abdallah’ın mezarlarını içermektedir. 1971 yılında tamamlanan yapı için 400 kişi yaklaşık 10 yıl boyunca çalışmıştır. Mermer ve granitten yapılan duvarlara sahip olan türbenin zemini beyaz iken çatısı ise İslami unsurlara uygun olarak yeşil yapılmıştır. Türbedeki mezarlar ise beyaz oniksten oyulmuştur.
Saf işçiliği ve tarihsel değeri burasının Rabat’ın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında olmasını sağlıyor.
Rabat Müzesi, 1920 yılında kurulmuştur. Müze, Fas tarihini tanıtmak amacı gütmektedir. Müzede sergilenen koleksiyonun geçmişi ise ünlü General Lyautey’in emriyle 1915 yılında başlatılan kazılara dayanmaktadır. Müze 2017 yılında “Tarih ve Medeniyet Müzesi” adını almıştır ve bizce Rabattay’sanız bu müzeyi mutlaka Rabat tarihi yerler listenize dahil etmeli ve birkaç saatinizi buraya ayırmalısınız.
Ziyaret Saatleri: Salı günleri dışında 10:00-18:00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
Giriş Ücreti: Yetişkinler için 20 Dh, 15-18 yaş arası çocuklar için 10 Dh ve 15 yaş altındaki çocuklar için 5 Dh giriş ücreti talep edilmektedir.
Fas’ın en önemli arkeoloji müzelerinden olan Rabat Arkeoloji Müzesi, ilk olarak 1932 yılında inşa edilmiş ve daha sonra kazılarda elde edilen tarihi eserlerin sergilenmesi için genişletilmiştir. Müzede Paleolitik dönemden Neolitik döneme kadar çok geniş bir yelpazedeki eserler sergilenmektedir. Roma öncesi dönemlere ait eserler müzede geniş bir yer kaplamaktadır. Eğer sıkı bir müze gezicisi olmasanız bile bizce Rabat’a geldiğinizde bu müzeyi görmeden şehirden ayrılmamalısınız.
Ziyaret Saatleri: Müze salı günleri dışında 09:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
2014 yılında açılan bu müzenin mali desteğini kral sağlamıştır. Burası Fas’ın modern ve çağdaş sanatla ilgili ilk müzesi olarak kabul edilmektedir. Yeni bir binada sergilenen küçük ama oldukça değerli koleksiyon sanat dünyasından tam not almayı başarıyor. Sergilenen eserlerin çoğu zengin renkler ve karmaşık detaylar içermektedir.
Ziyaret Saatleri: 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Giriş Ücreti: Yetişkinlerden 20 Dh alınırken 12-18 yaş arası çocuklardan 10 Dh alınmaktadır. 12 yaş altı çocuklar ise müzeyi ücret ödemeden ziyaret edebilir.
Eğer tarihi dokuyu hissederek hediyelik birkaç parça eşya almayı düşünüyorsanız şüphesiz ilk uğramanız gereken yerlerin başında Eski Medine geliyor. Tam bir cazibe merkezi olan bu bölge, dar sokakları ile şehrin mistik havasını solumak isteyenler için Rabat tarihi yerler listesine mutlaka dahil edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
1912 senesinde bir Fransız kalesi olarak kurulan Kenitra, Rabat’ın 46 kilometre kuzeyinde, oldukça modern bir şehirdir. Fransız etkisinin hissedildiği şehir, civarda bulunan Thamusida Kalıntıları ve Kasbah’a yakınlığı ve sahip olduğu eşsiz plajı ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Rabat Deniz Feneri, şehre gelenler için kaçırılmayacak deneyimlerden birisidir. Özellikle gel git zamanlarında gün batımı sırasında ortaya çıkan muhteşem manzara herkesin ölmeden önce mutlaka görmek isteyeceği türden. 1920 yılında inşa edilen bu tarihi deniz feneri, 31 metre yüksekliğe sahiptir.
Mezarlık ziyaret etmek belki ürkütücü gelebilir ancak Rabat’taki bu mezarlığı ziyaret etmek sizin için etkileyici bir deneyim olabilir. Burada binlerce mezar taşı Rabat’ın sahil şeridine nazır bir tepede sıralanmıştır. Mezarlık deniz fenerine çok yakın bir konumda bulunmaktadır.
Hazırladığımız Rabat tarihi yerler listesi umarız geziniz için sizlere önemli bir rehber olmuştur. Şayet daha önce bu şehri ziyaret ettiyseniz şehrin tarihi dokusu hakkındaki fikirlerinizi bizimle paylaşabilir ve ziyaretçilerimize bu konuda yol gösterebilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…