Rabat

Fas’ın başkenti olan Rabat, 1.787.307 bir nüfusa sahiptir ve hem ticari hem de siyasi anlamda önemli noktalardan biridir. Rabat; Atlantik Okyanusu üzerindeki Bou Regreg nehrinde yer alırken, kıyısında da Sale bulunmaktadır. Şehir öncelikli olarak Almohad imparatorluğu tarafından yönetilmekteydi ve sur, cami gibi yapıları inşa ederek Rabat’ın gelişmesine katkı sağlamışlardır. Bu imparatorluk çöktükten sonra Bou Regreg Cumhuriyeti’ni oluşturmak için Rabat ve komşusu Sale bir araya gelmişlerdir.

Bazı darbeler karşısında bi’ hayli gücünü koruyan bu Cumhuriyet, uzun yıllar dayanmıştır. Fransızlar Fas’ı işgal ettikten sonra yerleşim yerleri olarak Rabat’ı tercih etmişler ve Fas bağımsızlık kazandıktan sonra Rabat’ın başkent olmasını istemişlerdir. Böylece Rabat, Fas’ın başkenti olarak önemli yönetim-öğretim merkezlerinden biri olmuştur. Rabat’ın resmi dili ise Arapça ve Berberi dilleridir aynı zamanda Fransızca ve İngilizce de konuşulmaktadır.

Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve nemli olan Rabat, Akdeniz iklimine sahiptir. Geceleri her zaman serin olmakla beraber havanın genel ortalama sıcaklığı hep yüksektir. Çok fazla sıcak bir havada gezmekten hoşlanmıyorsanız seyahatinizi en azından ilkbahar ve sonbahar aylarında yapmayı düşünebilirsiniz.

Alışveriş bölgesi ve yerleşim mahallesi olan Rabat, tam bir idari şehirdir. Hem geleneksel mimarisi hem de tarihi önemi ile Muhammed V Mozolesi, zengin bir kültüre sahip olduğunun resmen bir kanıtıdır. Yarım kalmasına rağmen günümüzde hala önemini koruyan Hassan Kulesi, o döneme ait en büyük cami projesidir ve maalesef tamamlanamamıştır. Buna rağmen yoğun ilgi görmeye devam etmektedir.

Farklı tasarımı ile Kasbah Des Oudaias, muhteşem manzarası ile sizleri büyüleyecektir. Sosyal etkinlikleri ile ünlü olan Galerie d’art Nouiga, fotoğraf ve tabloları ile adeta sanatsal bir şölen sunmaktadır. Ayrıca Arkeoloji Müzesinde eski kalıntılara rastlayacağınız gibi Helen ve Berberi kültürünü yansıtan pek çok heykellerde burada mevcuttur. Zengin kültüre ve tarihe sahip Rabat’a yolculuk yapmaktan asla kaçınmayın. Çünkü sadece bu özellikler değil aynı zamanda birçok manzara ve doğa güzelliği ile karşılaşacaksınız.