Polonya’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 8 Muhteşem Lezzet

Polonya, kendi geleneksel mutfağını oluşturmuş bir ülke… Bölgede yöresel lezzetler ön plana çıkarken zengin bir yemek kültürü ile tanışacağınız bilgisini verelim..

Birbirinden lezzetli yemeklerin çıkarıldığı şehirde, Paskalya ve Noel gibi pek çok özel günde yapılan 100’e yakın yemek çeşidi mevcut..

Polonya’nın lezzetine doyum olmayan yöresel lezzetlerinden birkaçını sizler için derledik.. Birlikte incelemeye ne dersiniz? 🙂

#1 Polonya’da Ne Yenir?

Listenin ilk sırasında;

1- Wodizonka

bread Soup

Ekmeklerin sarımsaklı sosta bekletildikten sonra kızartılmasından oluşan Wodizonka Çorbası ya da ekmek çorbası şehirde en çok tüketilen yemeklerden biri. Akşam yemeklerinin vazgeçilmez başlangıcı olan bu çorba, halk tarafından sıklıkla yapılan ve ülke restoranlarında da servis edilen lezzetlerden biri. Denemenizi tavsiye ederiz.

2- Rulada

Rulada

İçerisine isteğe göre pastırma, salatalık, hardal ve krem peynir gibi malzemelerin eklendiği Rulada, tüm malzemelerin beaf ruloya sarılmasından oluşan muazzam bir lezzet. Hemen her evde yapılan yemek şehrin restoranlarında turistlerin en çok sipariş ettiği lezzetlerden biri. Denemenizde fayda var.

3- Czorne Kluski

Czorne Kluski

Patatesten yapılan vejeteryan köftesi Czorne Kluski, oldukça lezzetli bir yemek. Yuvarlak şekliyle kalamara benzetilen köfte, hemen her restoranda bulabileceğiniz ve afiyetle yiyebileceğiniz yemeklerden biri. Köftelerinizin yanına yoğurt istemeyi de unutmayın.

4- Rosol

Rosol

Polonya’nın vazgeçilmez başlangıçlarından bir diğeri de Rosol Çorbası… Patatesli fermente ve arpadan yapılan çorbanın görüntüsü ve kokusu da en az tadı kadar iç açıcı.. Lezzetine doyum olmayan bu çorbayı, ülkedeki pek çok restoranın başlangıç menüsünde kolaylıkla bulabilirsiniz.

5- Kolach

Kolach

Haşhaş ve labne karışımınan yapılan Kolach, Polonya’nın en ünlü tatlısı. İsteğe göre birden fazla meyve çeşidiyle birlikte pişirilebilen bu tatlının görüntüsü ev poğaçasına benziyor. Tadı ise oldukça lezzetli… Hem de oldukça doyurucu güçte. Şehirde hemen her yerde bulabileceğiniz bu tatlı, denemeniz gerekenler listesinde yer alıyor..

6- Krupniok

Krupniok

Domuz etinden yapılan ve Polonyalıların sıklıkla tükettiği sosis olarak bilinen Krupniok, Türk mutfağında yer alan sucuğa benzetiliyor. Bölge halkının çok sevdiği bu yiyecek,ülkeye gelen turistlerinde satın aldığı ve hatta giderken ülkelerine götürdüğü yiyeceklerden biri.

7- Zur

Zur

Kaşar ve domuz etinden yapılan bir sosis yemeği olan Zur, Polonyalıların sıklıkla tükettiği yemeklerden biri. Haşlanmış yumurta ile servis edilen bu yemek pek çok sebzeyi de içerisinde barındırıyor.

Bizim damak zevkimize pek uymasa da bu yemeğin müdavimleri oldukça fazla. Polonya’nın simgelerinden biri haline gelmesinin yanı sıra özel günlerde mutlaka bu yemekten pişirildiği bilgisini de verelim..

8- Zylo

Zylo

Ülkede, İtalyan makarnalarını aratmayan ünlü bir makarna var.. İsmi ise Zylo.. Tırtıklı makarnaların domates sosuyla harmanlanarak pişirilmesinden oluşan Zylo, bir kez tadanları müdavimi haline getiriyor. İçerisine kırmızı biber, rendelenmiş parmesan ve özel baharatların eklendiği bu makarnayı mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

*Ülke Hakkındaki Diğer Yazılar için…

Polonya’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin