Rzeszow’da Gezilecek 5 Muhteşem Yer

Lubomirski Yazlık Sarayı

 Polonya’nın güneydoğusunda yer alan şehri Rzeszow, 1354 yılında kurulan ve ‘Avrupa Şehirleri Ağı” olarak görülen Eurocities’in bir üyesi olduğu için de ayrı bir öneme sahiptir.

Rzeszow gezilecek yerler yazımızda sizlere şehirde mutlaka görülmesi gereken o yerleri listeledik. Eğitime ve sağlığa büyük önem veren şehir tarihi dokusuyla da dikkat çeken noktalara sahip.. 

#1 Rzeszow Gezilecek Yerler

Dilerseniz birlikte inceleyelim;

1- Parish Kilisesi ve Saat Kulesi

Parish Kilisesi ve Saat Kulesi

1970’li yıllarda bir dizi restoreden geçen Parish Kilisesi ve Saat Kulesi, şehrin ana merkez kilisesi olarak hizmet vermekte ve tarihi çan kulesiyle de adını tüm ülkeye duyurmaktadır.

Kilisede yer alan çan kulesinin 1623 yılında yaptırıldığı tahmin edilirken mimarının ise dönemin ünlü isimlerinden John Belotti olduğu biliniyor. Şehrin simgesi haline gelmiş tarihi yapı, 1987 yılında ise Rzeszow şehrinin Ulusal Anıtlar listesine giren yapıtlarından biri olarak seçildiği bilgisini de verelim.

2- Rzeszów Bölge Müzesi

Rzeszów Bölge Müzesi

Şehrin tarihi manastır kompleksi içerisindeki 17. yüzıldan kalma Pijuga binasında hizmet veren Rzeszow Bölgesel Müzesi, sizleri şehir tarihinin derinliklerine doğru küçük bir yolculuğa çıkartıyor.

Polonya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda aldığı ağır darbeleri de konu alan müzede, o dönemlere ait pek çok fotoğraf, belge ve mektuba ulaşabilmeniz de mümkün. Diğer yandan müzede eski dönem tablo ve heykeller olmak üzere tarihi sanat koleksiyonlarının yer aldığı bir bölümde yer alıyor.

3- Lubomirski Yazlık Sarayı

Lubomirski Yazlık Sarayı

17. yüzyılda inşası tamamlanan Lubomirski Yazlık Sarayı, Barok mimarisinin etkileyici motifleriyle görenleri kendine hayran bırakan ihtişamlı bir yapı. Yemyeşil geniş bir bahçe içerisinde yer alan saray, şehirde yaşayan vatandaşlar için yazlık bir sığınak olarak yaptırıldı.

Rzeszow Kalesi’ne yakınlığı sebebiyle de günümüzde pek çok ziyaret alan saray, o dönemdeki mobilyalar, antikalar ve değerli sanat koleksiyonlarının sergilendiği bir müze olarak hizmet veriyor. 

4- Rzeszów Yeraltı Müzesi

Rzeszów Yeraltı Müzesi

Şehrin merak uyandıran noktalarından biri de Yer Altı Müzesi.. 1980 yılından beri hizmet veren müzeyi önemli kılan özelliklerden biri de Polonya’nın yerin üç kat altında yer alan  bir müze olması ve müzeyi gezmek isteyenlerin yalnızca yirmişer kişi olarak alınması ve rehberli turun zorunlu kılınması.

Özellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya halkının hayatta kalabilmek adına günlerce yaşam mücadelesi verdiği bu tüneller, günümüzde şehrin en önemli rotalarından biri olarak gösteriliyor.

5- Rzeszow Kalesi

Rzeszow Kalesi

16. yüzyıldan günümüze kadar gelen Rzeszow Kalesi, şehrin en ünlü simge yapılarından biri. 1981 yılına kadar hapishane olarak kullanılan kalenin olduğu kompleks, Lumbomirski Sarayı’nın yakınında kent merkezine yakın bir mesafede yer almaktadır..

Rönesans mimarisinin tüm etkilerini göreceğiniz bina, günümüzde geriye kalan geçit, kale ve sur duvarlarıyla bölgeye gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği yerler arasında..

*Polonya’nın Diğer Şehirleri için..

Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazılarımıza katkıda bulunabilirsiniz. 

Rzeszow’da Ne Yenir Ne İçilir? | Rzeszow’a Has 9 Tat

Genellikle Erasmus nedeniyle şehre gelen öğrencilerin çoğunlukta olduğu, halkının sıcakkanlı olmasına rağmen yabancılara ön yargılı yaklaştığı küçük bir Polonya şehri olan Rzeszow yemek kültürü konumuz. Yazımızda da “Rzeszow’da ne yenir? Ne içilir?” gibi şehrin mutfağına dair soruların cevaplarını listeledik… Rzeszow’da Ne Yenir? Ne İçilir? Çok fazla gezilecek bir yeri olmaması burayı çok fazla turistik bir yer … Devamını oku…

Bizi Takip Edin