Pakistan gezilecek yerler yazımızda, sizlere ülkenin en turistik gezi rotalarını derledik İngiliz sömürgesindeki Hindistan’dan uzun mücadeleler sonucu ayrılarak bağımsızlığını kazanan Pakistan, 1947 yılında kurulmuş bir devlettir. Kültürel değerlerine ve geleneklerine sahip çıkan Pakistan’ın nüfusu ise 170 milyon.. Dünyanın en büyük altıncı devletinin tarihi yapıları ve müzeleri de dikkat çeken unsurlar arasında yer alıyor.
Birlikte inceleyelim;
Ülkede Eski Babür mimari örneklerini görebileceğiniz Lahor Kalesi, halk tarafından eski kale olarak bilinir. 1981 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne girmeye hak kazanan kale, Badshahi Camii’nin tam karşısında Lahor kentinde yer alır.
1566 yılında yaptırılan kale içerisinde tam tamına 21 anıt ve 2 müze yer alıyor… Ülke tarihi hakkında pek çok bilgi edineceğiniz Lahor Kalesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Üzerinde Lahor Kalesi gibi tarihi yapıları barındıran Şalemar Bahçeleri, Babür tarzında bir bahçe kompleksi.. 1637 yılında İmparator Şah Cihan tarafından tamamlanan bahçe, UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış.
‘’Pers cennet bahçesi’’ olarak tasarlanan bahçenin eşsiz güzelliği görenleri kendine hayran bırakıyor. Babür İmparatorluğu’nun sanata ve estetiğe verdiği önemin ülkedeki en güzel örneği olan Şalemar Bahçeleri, mutlaka ziyaret edilmesi gereken gezi noktalarından biri.
Güney Asya’nın 2. Büyük camisi Badshahi Camii, 17. Yüzyılda altıncı Babür İmparatoru Ebul Muzaffer Muhyidden Muhammed tarafından yaptırılmıştır. Ülkenin en önemli dini yapılarından biri olan cami, halk tarafından bayramlaşma yeri ve Cuma namazlarının kılındığı bir ibadet merkezidir.
Tarihi yapının büyüklüğü ise görenleri hayrete düşürüyor. Tamı tamına 276 bin metrekare alan üzerine kurulu caminin 110 bin kişilik kapasitesi, Asya kıtasının en büyük camilerinden biri olmasını yeterince kanıtlıyor.
Her bir minaresinin uzunluğu 60 metreyi bulan cami, Pakistan’ın Lahor eyaletinde yer alıyor. Ülkenin en önemli turistik yapılarından biri haline gelen Badshahi Camii, her yıl binlerce turistin ziyaretine uğruyor.
Pakistan’ın güneyinde Kağan Vadisi’nde yer alan Göl Saiful Muluk, dinginliğiyle mutluluk veren harika bir doğa harikası… Deniz seviyesinden 3 bin 224 metre yükseklikte yer alan göl, ülkenin en yüksek göllerinden biridir. Yaz mevsimi boyunca gölün yakınındaki Naran kasabası üzerinden ulaşım sağlayabilir, harika manzaraya karşı keyifli saatler geçirebilirsiniz.
Lahor Kalesi’ni oluşturan 21 anıttan en değerlisi Sheesh Mahal olarak bilinir. ‘’Kalenin tepesindeki mücevher’’ olarak nitelendirilen anıt, imparatorluk ailesi ve yakın yardımcıları tarafından kullanılmaktadır. Lahor Kalesi Kompleksinin bir parçası olan Sheesh Mahal’in UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’nde yer aldığını da belirtelim..
Pakistan Kulesi, 1960 yılında inşa edilen bir kamu anıtıdır. Ülkenin bağımsızlığı ve Müslümanlığın simgesi olarak yaptırılan kule, Moğol ve İslam mimarisinin muhteşem sentezini gözler önüne seriyor. 62 metre yüksekliğindeki kule ise turistler için önemli bir gezi noktası.
Beyaz mermerden yapılma tabanın anma plağında ise Kur’an ayetleri ve Allah’ın 99 ismi yer alıyor. Ülke için önemi ise çok sayıda siyasi olayın ve mitinglerin gerçekleştirildiği meydan olarak kullanılmasıdır.
M.Ö. 2500 yılında inşa edildiği düşünülen ülkenin en eski noktalarından Mohenco-daro Antik Kent, Pakistan’ın en büyük yerleşim yerlerinden biriydi.. Antik Mısır ve Mezopotamya gibi dünyanın en eski uygarlıklarıyla aynı dönemde var olan şehir, M.Ö. 19. Yüzyılda terk edilmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır.
*Mısır Gezilecek Yerler için..
UNESCO tarafından koruma altına alınan antik kent, günümüzde erozyon tehdidi altında varlığını koruyor. Belki de bundan 5 yıl sonra yok olacak kent, ülkede ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Karaçi’nin en önemli simgelerinden biri olan Mohatta Sarayı, Ağa Ahmed Hüseyin tarafından 1927 yılında tasarlandı. Hint mimarisinin en güzel örneklerinden birini göreceğiniz saray, Mohatta ailesinin Hindistan’a taşınana kadar kullandı bir yazlık evdi.
*Hindistan’da Gezilecek Yerler için..
Bir dizi tarihi olaya şahitlik ettikten sonra 1995 yılında müzeye çevrilen sarayda bugün, geçici ve daimi koleksiyonlar olmak üzere pek çok sanat eseri sergileniyor. Pakistanlı sanatçıların da sergilerine yer verilen Mohatta Sarayı, turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği gezi noktaları arasında yer alıyor.
Şehrin 17. yüzyıldan kalma tarihi yapılarından biri de Wazir Han Camii… Lahor kentinde yer alan dini yapı, 1641 yılında inşa edildi. En süslü Babür dönemi camilerinden biri olarak kabul edilen Wazir Khan Camii’nin iç mimarisi görenleri kendine hayran bırakıyor.
Karmaşık ve etkileyici süslemeleriyle aynı zamanda şehrin turistik merkezlerinden biri kabul edilen dini yapının, Wazir Khan Chowk meydanının hemen karşısında Delhi Kapısının 260 metre batısında yer aldığı bilgisini de verelim.
Ülkenin ulusal birliğini sembolize eden Pakistan Anıtı, 2005 yılında yaptırılan Pakistan’ın simge yapılarından biridir. Anıtta yer alan dört ana yaprak; Balochistan, Khyber-Pakhtunkhwa, Pencap ve Sindh olmak üzere 4 bölgeyi sembolize ederken yapıü, İslamabad Şehri’ni kuş bakışı görebileceğiniz bir terasa açılıyor.
Anıtın olduğu alanda yer alan ünlü bal mumu müzesi, Lahore Kalesi, Badshahi Camii gibi gezi noktalarını da ziyaret edebilirsiniz.
Pakistan’ın kurucusu Büyük Önder Muhammed Ali Cinnah’a yaptırılan Mezar-ı Kaid, Pakistan halkı için oldukça önemli ve sıkça ziyaret edilen bir anıt mezar. Modern bir mimariye sahip olan türbe de 1960’lı yılların mimari bakış açısının görebilmeniz mümkün..
Karaçi’nin simgelerinden biri haline gelen Mezar-ı Kaid’de, kurucunun kız kardeş ve milletin annesi olarak anılan Fatıma Cinnah’ın ve Pakistan’ın ilk başbakanı Liyakat Ali Han’ın mezarları da yer alıyor. Şehre gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği türbe, ülkenin en turistik noktalarından biri aynı zamanda..
Karaçi’nin ikonik yapılarından biri olan Frere Hall, şehrin belediye binası olarak 1865 yılında inşa edilmiş. İhtişamlı görüntüsüyle ziyaretçilerini etkileyen yapının iç mimarisi de en az dış görüntüsü kadar etkileyici.
Tarihi yapının çatı süslemeleri ise dudak ısırtan cinsten… Ünlü ressam Sadequain’in karmaşık duvar resimlerinin çizildiği çatı, görenleri kendine hayran bırakıyor. Henry Saint Clair Wikins’in tasarladığı Frere Hall, şehrin en gözde turistik noktaları arasında yer alıyor.
Pakistan’ın kültürel değerlere ve tarihe verdiği önem aşikar.. Halkın kültürel mirasa duyduğu ilgi de bir başka.. Ülkenin dört bir yanındaki yaşam tarzları ve sanata bakış açılarını yansıtan Lok Virsa Müzesi, mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.
Heykellerden tutunda resimler, seramik işlemeler, müzik ve tekstile dair pek çok koleksiyonu bir arada bulabileceğiniz sanat müzesinde, keyifli saatler geçireceğinizin bilgisini verelim.. İslamabad kentine yer alan müze binasının geleneksel mimarisi de dikkat çeken özelliklerinden biri.
1875 yılında Pakistan’ın merkezinde bir İtalyan şatosu inşa edildi. Noor Mahal adı verilen bu şato, ülkede modernizmin başladığı bir dönemin de habercisi oldu. Devlete ait Noor Mahal Şatosu, Bay Heennan’ın tasarladığı Neoklasik mimarisi ve iç tasarımıyla ilgi odağı olan gezi noktalarından biri.
Günümüzde Pakistan Ordusu’nun mülkiyetinde olan saray, halka açık bir şekilde ziyaretçilerini ağırlıyor. Diğer yanandan uluslararası görüşmelerde de bir toplantı salonu olarak kullanıyor. Pakistan için oldukça önemli olan bu yapı, yakından görülmeye değer tarihi eserlerden biri.
Jahangir Mezarı, 17. yüzyıl dan kalma Babür İmparatoru Jahangir’e ait bir anıt mezar. Oldukça geniş bir alan üzerine konumlandırılan komplekste, mermer süslemeleri ise bir hayli dikkat çekiyor.
Mezarın hemen bitiminde yer alan Akbari Sarai ve Asif Han Türbesi de gezinize devam edebileceğiniz iki önemli nokta. UNESCO tarafından koruma altına alınan bu yapıları, ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Dünyanın en büyük ve en gözde camilerinden biri olan Faysal Camii, 5 bin metrekarelik dev bir alan üzerine konumlandırılmış, 74 bin kişilik kapasitesiyle oldukça fazla insana hitap eden dini yapılardan biri. Pek çok proje arasından seçilen caminin inşası 1986 yılında tamamlandı ve dünyanın en estetik dini yapıları arasına girdi.
Vedat Dalokay tarafından Çağdaş İslami bakış açısıyla tasarlanan caminin yapımı tamı tamına 120 milyon dolara mal oldu. 90 metrelik minareleriyle dikkat çeken camiyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Lahor Kalesi kompleksi içerisinde yer alan Moti Mescidi, 17. Yüzyıldan kalma beyaz bir mermer yapıdır. Babür mimarisiyle etkileyici bir görünüme sahip mescidi, günümüzde Lahor’un en popüler ziyaret noktaları arasında yer alıyor.
Büyük Afgan Kralı Şer Şah Suri tarafından yaptırılan Rohtas Kalesi, 91 metre yükseklikteki bir tepede yer alan, 1500’lü yıllardan günümüze kadar gelmiş tarihi bir yapıdır. Pek çok tarihi olaya şahitlik eden kalenin, yaşanılan her savaştan hasar almadan kurtulması da ilgi çekici noktalarından biri.
Orta ve Güney Asya’daki erken İslami dönem askeri mimarisini yansıtan benzersiz örneklerden biri olan kaleyi, ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Başkent İslamabad’ın kuzeyinde, Margalla Tepeleri’nin ortasında yer alan Daman-e-Koh Tepesi, ülkenin en huzurlu noktalarından biri. Ülkede izlenebilecek en güzel gün batımını seyredebileceğiniz tepe, halkında sık sık ziyaret ettiği noktalar arasında yer alıyor. Şehrin panoramik görüntüsünü sağlayan tepeye ulaşım için dağlık ve virajlı yollardan geçmeniz gerekiyor.
Tepede şehrin en güzel yerlerinden Rawal Gölü ve dünyaca ünlü Faysal Camii seyredilebiliyor. Bu alanda keyifli bir yürüyüş yapabilir, harika fotoğraflar çekilebilir ve manzaraya karşı kahve içebilirsiniz.
1950’de Frere Hall içerisine kurulan Pakistan Ulusal Müzesi, ülkenin tarihi hakkında en derin bilgileri edinebileceğiniz harika bir adres. Ülkenin kültürel tarihi hakkında pek çok bilgi, belge ve fotoğrafa ulaşabileceğiniz müzenin en önemli özelliklerinden biri de Kuran’ın 300’den fazla kopyasının yer almasıdır.
*Pakistan’da gezip görmen gereken yerleri artık biliyorsun.. Sıra seyahat için hazırlık yapmakta. Ülkeye giden hava yolu firmalarının uçak bileti fiyatlarını biz senin için çoktan listeledik. Pakistan uçuşlar sayfasından en ucuz uçak biletini satın almak için acele etmelisin!
*Pakistan’ın Mistik Şehirleri için..
*Pakistan gezilecek yerler listemize ek tavsiye gezi noktalarınızı aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…