Suudi Arabistan

Arap Yarımadası’ndaki en büyük ülke olan Suudi Arabistan aynı zamanda bir körfez ülkesidir ve resmi adı Suudi Arabistan Krallığı’dır. Doğuda Katar, Kuveyt, Bahreyn ve BAE ile sınır komşusu olan ülkenin kuzeyinde ve kuzeydoğusunda Irak, kuzeybatısında Ürdün, güneydoğusunda Umman, güneyinde ise Yemen bulunmaktadır. Ülke, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrelenmiştir. İslam’ın iki kutsal şehri Mekke ve Medine’ye ev sahipliği yapan ülke ‘‘iki kutsal caminin arazisi’’ olarak da anılmaktadır.

Krallık sistemiyle yani Üniter Mutlak Monarşi ile yönetilmektedir. Resmi dini İslam olan ülke, şeriat hükümlerini anayasa olarak kabul etmektedir. Yönetim, Suudi Ailesinin elindedir; tek hüküm sahibi, aileden olan Kraldır ve devlet ile ilgili tüm kararlar onun tarafından alınır. Bunun dışında çok da işe yaramayan sadece danışma işlevi gören bir meclisleri vardır; yasama organı veya siyasi partiler bulunmamaktadır. Başa gelecek yeni kral ise yine kraliyet ailesi üyelerinin oluşturduğu bir konsey tarafından belirlenmektedir. Devletin şuan ki kralı Salman bin Abdülaziz’dir.

Arabistan, Hz. Muhammed’in doğması ve İslamiyet’in ortaya çıkmasıyla önem kazanmış bir ülkedir. Bundan önceki dönemi, kız çocuklarının diri diri gömüldüğü, hatırlanmak bile istenmeyen Cahiliye Dönemi oluşturur. Hz. Muhammed’in ölümünün ardından hilafet düzeniyle varlığına devam eden ülkede, sonraki yıllarda Emevi ve Abbasi dönemleri yaşanır.

Arabistan’a gitmeden önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken birtakım hususlar bulunuyor. Ülkede sokağa çıkmak için en uygun zamanlar akşam saatleridir. Çünkü gündüz yoğun ve bunaltıcı sıcağın altında gezmek çok zor oluyor, dolayısıyla bu saatlerde sokaklar da bomboş oluyor. Restoranlar ve alışveriş merkezleri 16.00 sularında açılıyor ve akşam saatlerine doğru her yer canlanmaya başlıyor. Bunun yanı sıra namaz saatlerinde sokakta olmak yasak; namaz kılmıyorsanız kapalı bir yerde kalmaya özen gösterin.

Ülkede Vahabi öğretisine dayanan katı bir durum söz konusu ve buranın insanı için en önemli şey mahremiyet… Dolayısıyla birtakım kurallar doğrultusunda davranmak önem arz ediyor. Birçok AVM, restoran ve kafede aileler ve kadınlar için ayrı giriş kapıları bulunuyor. Belirli bir saat geçtikten sonra bu tip yerlere sadece aileler girebilirken, diğerleri içeriye alınmıyor. Kadın ve erkeklerin aynı mekan içerisinde düğün gibi tertiplerde birlikte eğlenmesine izin verilmiyor.

Kadınlara neredeyse sadece yaşam hakkı veren ülkede, kadın veya erkek olarak bineceğiniz otobüse bile dikkat etmeniz gerekiyor; zira kadınlar yalnızca Riyad’da toplu taşıma araçlarına binebiliyor; araçlarda kadın ve erkekler için ayrı bölümler bulunuyor. Ayrıca bir kadının tek başına taksiye binmesi ahlaksızlık olarak kabul ediliyor.

Arabistan çöl ikliminin etkisi altında olan bir ülke; dolayısıyla yazları sıcaklık 50 derecelere kadar çıkabiliyor. Kış aylarında ise bu oran 20 derecelere kadar iniyor. Dolayısıyla eğer Hac ziyareti maksadıyla gitmiyorsanız, Arabistan seyahati için en uygun dönem kış ayları olacaktır. Hac yapmak isteyenler ise kurban bayramını beklemek zorundadır. Ülkeye gitmek için önceden vize almanız gerektiğini unutmayın!