Cidde

Suudi Arabistan’ın Riyad’dan sonra ikinci büyük şehri olan Cidde, bir liman kentidir. Arabistan’ın batısında, Kızıldeniz kıyısında bulunan şehir, Mekke’ye 70 km, Medine’ye 420 km uzaklıktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı verilerine göre 3,431 milyondur. Kızıldeniz için önemli bir ticaret merkezi olan şehir, yıllarca Mekke’ye giden Hacı adaylarının uğrak yeri olmuştur. Cidde’nin bir diğer önemi, İslam inanışına göre cennetten kovulan Havva’nın dünyaya indiği ilk yer olması ve hatta mezarının dahi burada olduğuna inanılmasıdır.

Suudi Arabistan’ın dışarıya açılan kapısı olarak görülen Cidde, aynı zamanda ülkenin diplomatik merkezi konumundadır. Diğer şehirlere göre daha ılımlı olan şehrin ekonomisi ticaret, petrol ve turizme dayanıyor. Öyle ki dünyanın en tuzlu pınarı olan Kral Fahd Pınarı’nı içinde barındıran şehir; bunun yanı sıra 2014 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmeye hak kazanan Al-Balad bölgesine ev sahipliği yapıyor. Deniz kıyısında konuşlanmış olan Al-Balad, tarihi evleri ve sur kalıntılarıyla Cidde’nin tarihi merkezidir.

Köklü bir tarihe sahip olan Cidde, İslamiyet’ten çok önce kurulmuş bir şehirdir. Hz. Osman‘ın halifeliği döneminde, bir liman kenti olmuş ve önemli bir noktaya gelmiştir. Yıllar içerisinde Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok devletin hâkimiyeti altına girmiş, en son Suudi Arabistan Krallığına dahil edilerek bugüne kadar varlığını sürdürmeyi başarmıştır.