Yanbu

Yanbu, Suudi Arabistan’da bulunan bir sanayi şehridir ve Kızıldeniz’deki en büyük ikinci kenttir. Mekke ve Medine’ye yakın olup, Cidde’ye 350 km uzaklıkta bulunan şehir yönetimsel olarak üç bölgeye ayrılmıştır: Yanbu al Bahr, Yanbu al Sinayah, Yanbu al Nakhl. Bu bölgelerden nüfus yoğunluğu en fazla olan Yanbu al Bahr’dır. Nüfusu, iş bulmak ve çalışmak için gelen göçmenler ve Araplar oluşturmaktadır. 2010 yılı verilerine göre şehrin nüfusu 233,236’dır.

Köklü bir tarihe sahip olan kentin, milattan önce 2500’lü yıllardan beri var olduğu düşünülmektedir. Kurulduğu tarihten itibaren büyük bir liman kenti olan Yanbu; Yemen, Mısır, Suriye ve Akdeniz’in ticaret güzergahı üzerinde bulunması bakımından oldukça önemli bir konuma sahip olmuştur. Bunun dışında, şehir, İslam’ın ilk yıllarında Hz. Muhammed ve Müslüman ordusunun yaşadığı muharebelerin bir kısmına şahitlik etmiştir ve bu dönemlerden kalan birçok ögeyi hala içinde barındırmaktadır.

Öyle ki şehirdeki Bedir Şehitliği ve Hz. Muhammed’in savaş süresince namaz kıldığı yer olan Melekler Tepesi, hac veya umre için ülkeye gelen hacı adayları tarafından ziyaret edilmektedir. Yanbu’nun bu denli tercih edilmesinin diğer sebepleri ise hacı adaylarının burada ihram giymek zorunda olmaması ve şehrin Mekke’ye yakın olmasıdır. Ayrıca Yanbu havaalanının oldukça konforlu ve hızlı hizmet veren bir yer olması da şehri cazip hale getiriyor.