Riyad

Arap Yarımadası’nın tam ortasında yer alan Riyad, Suudi Arabistan’ın başkentidir. Geniş bir platoya yayılmış olan şehir, 6 milyonluk nüfusuyla ülkenin en kalabalık kentidir. Şehir, 15 belediyeye ayrılmıştır ve belediye başkanının kontrolündeki Riyad Kalkınma İdaresi tarafından yönetilmektedir. Şehrin şuan ki belediye başkanı İbrahim Muhammed El Sultan’dır.

Belediye başkanları Kral tarafından belirlenip, atanmaktadır. Bunun yanı sıra Küresel bir şehir olarak ilan edilen Riyad, Amerikan mimarisine göre düzenlenmiş ve tüm mahalleler ızgara modeline uygun olarak meydanlara ayrılmıştır. Şehirdeki ızgara modelinin yapımı 1953’te tamamlanmıştır. Günümüzde bir metropol haline gelmiş olan Riyad, isim olarak Arapça ”bahçeler” anlamına gelmektedir.

Suudi vatandaşların genelde çalışmadığı ve devlete vergi ödemediği şehirde, çalışanların çoğu başka ülkelerden gelen kişilerden oluşuyor. Şehirde 2 milyondan fazla göçmenin yaşadığı tahmin ediliyor. Göçmenlerin çoğunluğunu Hintliler ve Pakistanlılar oluşturuyor. Bunun yanı sıra göçmenlerin Arap vatandaşı olmasına izin verilmiyor. Bir göçmenin şehirde işe girip çalışabilmesi için bir iki Arap vatandaşını kefil olarak göstermesi ve bu kişilere belli bir miktar para vermesi gerekiyor; bu sisteme ‘‘kefaliyet’’ adı veriliyor.

Dünyanın en zengin şehirlerinden biri olan Riyad, ülkenin ekonomi ve finans merkezi konumundadır. Petrolün tabir-i caizse sudan ucuz olduğu şehir, geniş kaldırımlardan caddelere, yüksek binalardan modern AVM’lere ve son model otomobillere kadar her şeyi içinde barındırıyor. En önemlisi de bu petrol zengini şehir, sokaklarında dilenci görmediğiniz nadir yerlerden biri…

Bunun yanı sıra oldukça kozmopolit bir şehir olan Riyad’da Arapçanın yanında İngilizce de ana dil gibi konuşuluyor. Şehir içinde en az beş üniversite bulunuyor ve dünyanın en büyük kadın üniversitesi olan ‘Princess Nora bin Abdul Rahman Üniversitesi’’ne ev sahipliği yapıyor.