Avustralya

Müzik sevelerin, moda tutkunlarının, maceraperestlerin, doğa kaşiflerinin ülkesi Avustralya, Okyanusya kıyasında yer alan oldukça geniş yüz ölçümüne sahip bir ülkedir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında yer alan ülkenin hiçbir ülkeyle kara sınırı yoktur. Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Yeni Zelanda gibi ülkeler ile ise okyanus sınırlarıyla komşudur. En büyük şehri Sidney, başkenti ise Canberra’dır.

Ülkenin dikkat çeken özelliklerinden biri 50 bin yılı aşkın süredir Aborjin halkına ev sahipliği yapmasıdır. Aborjinler ülkenin kültürüne büyük katkıda bulunan 250 farklı dil konuşan büyük bir topluluktur.

Doğa güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan Avustralya, sayısız milli parka, koruma alanı ve doğal yaşam alanına sahiptir. Ülkenin resmi olarak kabul edilen bir dini yoktur. Nüfusun yarısından fazlası Hristiyanlık inancına mensuptur. Ülkenin %81’i İngilizce konuşurken yüzde 12 oranında yerli Aborjin dilleri konuşulmaktadır. Diğer yandan ülkede İtalyanca, Arapça, Yunanca ve Vietnamca konuşulan diller arasındadır. Avustralya’nın ülke çapında yoğun oranda etkili olan iklim tipi tropikal iklimdir. Kurak ve nemli dönemlerin sık sık görüldüğü ülkede, iklim okyanus akıntılarının itici gücüne göre değişkenlik göstermektedir. Ülkenin güneybatısında yer alan kentlerde ise Akdeniz iklimi görülmektedir.

Avustralya seyahatinizde halkın son derece sıcakkanlı, sempatik ve iletişim kurmayı seven insanlar olduğunu fark edeceksiniz. Ülke kültürüne bakıldığında ırkçılık ve sınıf ayrımı Avustralya’nın hiçbir bölgesinde görülmez. Genellikle nazik ve kurallara uyan halkı ile ön plana çıkan Avustralya’da trafik ise İngiltere gibi soldan akar.

Başkent Canberra ve en büyük kenti Sidney’den sonra diğer önemli şehirleri; Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide’dir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte ve eyaletlere ayrılmaktadır. Toplamda 6 eyalete sahip Avustralya’nın eyaletleri ise; New South Wales, Queensland, South Australia, Tazmanya, Victoria, Western Australia’dır.

Avustralya seyahatinizi ülkenin ilkbahar ve sonbahar yaşadığı döneme denk getirmenizi tavsiye ederiz. Yaz aylarında iç bölgelerde çok yüksek sıcaklıklar görülür. Kuzey bölgeler ise yazları yoğun yağış alır. Yaz ayları gitmeniz pek tavsiye edilmez.

Ülkede yaz Aralık, Ocak ve Şubat aylarına denk gelmektedir. Sidney gibi güney şehirlerinde ise her mevsim normal değerlerde sıcaklıklar gözlenmektedir. Bu sebeple yıl boyunca seyahate elverişlidir.

Avustralya’da şehir şehir dolaşırken gezinizi hızlandıracak ulaşım araçlarına ihtiyacınız olacaktır. Ülkenin başlıca ulaşım araçları tren, otobüs, tramvay ve feribot etrafında şekilleniyor. Yaşadığınız şehre göre değişen ulaşım alternatiflerinin yanı sıra tüm şehir ve kasabalara kara yolu ulaşımı mevcut. Aynı zamanda şehirlerarası yolculuklar için her şehrin genel bir otobüs durağı da mevcut. Burada tüm otobüs rotaları, saatleri ve bilet fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Grup halinde geziyorsanız otobüs yerine taksi tercih etmeniz hemen hemen aynı fiyatlarda çok daha konforlu bir şekilde yolculuk etmenizi sağlayacaktır. Avustralya’da taksiler farklı farklı firmalara ait olduğundan güvenilir firmalar hakkında bilgi edinmenizi tavsiye ederiz.

Tren ile ulaşım ; Avustralya’nın herhangi bir bölgesinden Sidney, New South Wales ve Newcastle gibi büyük şehirlere seyahat ederken raylı sistemleri kullanmak, hem daha ekonomik olacak hem de çok daha kısa zamanda varış noktanıza ulaşmanıza imkan sağlayacaktır. Tren kullanımı için şehre gider gitmez aylık veya haftalık akbil benzeri yolcu kartlarından satın almanızı tavsiye ederiz. Yalnızca bir kez tren yolculuğu yapacaklar için ise günü birlik biletler tren garlarında satılmaktadır.

Diğer yandan şehirlerarası yolculuklarda coach ismini verdikleri araçlarla seyahat, raylı sistemden çok daha uyguna gelecektir. Coach biletleri çok çabuk tükendiğinden ülkeye varır varmaz satın almanızı tavsiye ederiz.