Adelaide

Güney Avustralya eyaletini başkenti Adelaide, ülkenin güneyinde St. Vincent Körfezi’nin doğu kıyılarına kurulmuştur. Dünyaca ünlü ‘’The Economist’’ dergisi tarafından düzenlenen dünyanın yaşanabilir şehirleri anketinde pek çok konuda birincilik derecesi elde etmiştir. 1.28 milyon nüfusuyla Avustralya’nın en kalabalık beşinci şehri olarak gösterilen Adelaide, ülkenin en eski yerleşim yeri olarak gösterilmektedir.

Kentin aynı Sidney, Melbourne ve Brisbane gibi tarihi ve modern mimarilere sahiptir. İsmini Britanya kralı IV. William’ın karısı Kraliçe Adelaide’dan alan kent, 1840 yılında Avustralya’nın ilk belediyesi olarak kayıtlara geçmiş.  Şehrin etrafında yer alan ovaların verimliliği ve çok yakınındaki tepelerde yer alan maden yatakları dönem içerisinde kentin hızlı gelişimine sebebiyet vermiş ve Adelaide’yi bugün ki gelişmiş şehir haline getirmiştir. Refah seviyesinin yüksek olduğu kent, Torrens Nehri kıyısında yer alan arazide yer alır. Yıllık sıcaklık ortalaması ise Şubat aylarında 23 derecelere ulaşırken, Temmuz ayında 12 derecelere kadar düşer. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve rüzgarlı günlere ev sahipliği yapar.

Adelaide’nin Avustralya ekonomisi bakımından önemi ülkenin en büyük üç şirketine ev sahipliği yapmasıdır.  Diğer yandan ülkenin doğalgaz borularının geçişi bu şehir üzerinden sağlanmaktadır. Dikkat çeken özelliklerinden bir diğeri ise 1993 yılından beri İzmir ilimiz ile kardeş şehir olmasıdır.

Avustralya’nın Güney Avustralya eyaletinde, Lofty dağlarının eteğinde St. Vincent Körfezi’nin doğu kıyısından 14 kilometre içeride Torrens Nehri kenarında yer alan yükselen arazide konumlanmaktadır.

Adelaide’de şehir içi ulaşım araçları neredeyse 24 saat çalışır ve kentte trafik yoğunluğu olmadığından gitmek istediğiniz yere kolaylıkla varabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda yoğunlukla tercih edilen ulaşım araçları arasında otobüs, taksi, tramvay ve tren gelmektedir.

Şehre gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu otobüs ulaşımını tercih etmektedir. Şehrin dört bir yanına yayılmış otobüs hattı mevcuttur. Kentin otobüs duraklarında yer alan otomatlardan otobüs için bilet temin edebilirsiniz. Tek kullanımlık biletler 5 Avustralya Doları iken, gün boyu kullanabileceğiniz biletler 10 Avustralya Dolarından satılmaktadır.

3 günlük bilet satın almak isteyenler daha ekonomik olarak 25 Amerikan Dolarından ücretlendirilir. Adelaide Havalimanı’ndan kent merkezine ulaşım için J1 ve J2 numaralı otobüs hattını kullanabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine otobüsler 20 dakikada bir kalkış yapmaktadır. Tren seyahati sevenler için kentin 12 ayrı bölgesine yolculuk edebileceğiniz bilgisini verelim.

Taksi ile ulaşım sağlamak isteyenler için taksi açılış fiyatlarının 4,50 Avustralya Doları olduğunu belirtelim. Havalimanından taksi ile kent merkezine yolculuk ise 20 Avustralya Doları civarında tutmaktadır.

Ülkeye seyahat etmeden önce tüm T.C vatandaşları Avustralya vizesi almakla yükümlüdür. Avustralya turistik vize kapsamında 3, 6 ve 12 aya kadar vize verebilmektedir. Seyahat tarihiniz ve sunduğunuz belgeler doğrultusunda hangi vize kategorisine dahil olduğunuza karar verip, değerlendirecektir.