Sidney

Avustralya’nın en büyük ve en kalabalık kenti Sidney, dünyanın en ünlü şehirlerinden biridir. 5 milyona yaklaşan nüfusu ile adanın en eski yerleşim birimlerinden biri olan şehir 1700’lü yıllara kadar Aborjinlerin yaşam merkezi iken 1770 yılı itibariyle İngiliz kolonisine ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Aynı zamanda Avustralya’nın New South Wales eyaletinin başkenti Sidney, dünyanın en büyük doğal limanı Jackson Limanı’na ev sahipliği yapar.

Dünyanın en büyük limanı batıdaki Mavi Dağlar’a kadar uzanan bir genişliğe sahiptir. 2000 yılında düzenlenen Yaz Olimpiyatları ile dünyadaki ününü kat ve kat arttıran kent, yılın her zamanı ziyarete uygun iklimiyle de turistiklerin uğrak noktası halie gelmiştir. Sidney’de yılın 300 günü güneşli geçerken, kış döneminde de çok soğuk hava şartlarıyla karşılaşmazsanız. Kentin zengin sualtı yaşamı çizgi filmlere dahi konu olmuştur.  Diğer yandan Sidney nüfusunun %40’ını farklı ülkelerden gelen göçmenler oluşturmaktadır.

Tarihi noktaları, müzeleri ve modern sokaklarıyla görenleri kendine hayran bırakan kent, şaşalı gece hayatıyla da dikkat çeken şehirler arasında kendini gösterir.

Sidney’e seyahat etmeden önce gitmek için uygun bir zaman dilimi beklemenize pek de gerek yok aslında. Şehirde yılın neredeyse tamamında bol güneşli havalar ile karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Yazları sıcak, kışları ise ılık bir iklim tipine sahip kentte sıcaklıklar ortalama 26 derece civarında seyreder. Yaz ayları ise 40 dereceyi bulan aşırı sıcaklıklarla karşılaşmanız olası. Mart – Haziran ayları şehrin genelinde yağmur görülen aylar olarak gösterilir. Kentin en sıcak ve turistik dönemi ise Aralık-Şubat aylarıdır. Bu dönemde şehrin otelleri seyahat eden turistlerle dolup taşar ve sokaklarda Avustralya halkından daha çok turist görme imkanınız vardır.

Sidney’in toplu taşıma sistemi oldukça gelişmiş geniş bir ağa sahiptir. Şehrin her yerine seyahat edebileceğiniz, otobüsler, raylı sistem ve feribotlar yer almaktadır. Eğer gezinizi toplu taşıma araçlarıyla gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız, kente gider gitmez bir ‘’Opal Card’’ edinmenizi tavsiye ederiz. Tek kullanımlık kartlar için ise Opal Single Trip Ticket kullanmanızı tavsiye ederiz.  Bu konuda detaylı bilgilere ‘’transport ınfoline’’ adresinden ulaşabilirsiniz.

Taksi kullanmayı tercih etmek isteyenler için ise Sidney’de taksi açılış ücretleri 3.50 Avustralya dolarıdır. Kilometre başına ise 2.35 Avustralya doları ücret ödenmektedir.

Sidney Havalimanı’ndan kent merkezine ulaşım için bugün ki ücretlere baktığımızda yaklaşık 17 Avustralya Doları ödemeniz gerekirken, otobüs tercih edenler için 20 dakikada bir havalimanından kalkan 400 numaralı otobüsleri kullanmanızı tavsiye ederiz.

Ülkeye seyahat etmeden önce tüm T.C vatandaşları Avustralya vizesi almakla yükümlüdür. Avustralya turistik vize kapsamında 3, 6 ve 12 aya kadar vize verebilmektedir. Seyahat tarihiniz ve sunduğunuz belgeler doğrultusunda hangi vize kategorisine dahil olduğunuza karar verip, değerlendirecektir